Glavni / Prehrana

Uzorak jelovnika za vašu bebu 6 mjeseci.

Dijete koje je proslavilo prvih šest mjeseci života već može dobiti komplementarnu hranu. Štoviše, neke su bebe hranjene u bočici već probale nekoliko vrsta povrća i žitarica do ove dobi. Kako pravilno hraniti dijete u ovoj dobi, na što bi se roditelji trebali sjetiti? U našem smo materijalu prikupili preporuke stručnjaka o uvođenju dohrane za bebe u dobi od 6 mjeseci koje se doje i umjetno hrane. Pored toga, odvojeno su opisana pravila za hranjenje beba kojima je potrebna korektivna prehrana..

U dobi od 6 mjeseci samo mlijeko vaše bebe postat će nedovoljno i trebat će mu druga hrana za odrasle

Dopunjujuću hranu uvodimo prema pravilima

Prema pedijatrima, dohranu treba uvesti djeci na HB počevši od 24. tjedna, odnosno sa 7 mjeseci, ne ranije. Inače, postoji rizik od problema s trbuhom, jer probavni trakt mrvica još nije spreman za primanje hrane osim majčinog mlijeka.

Međutim, postoje opća pravila za uvođenje komplementarne hrane za svaku bebu:

 • Novo jelo treba dati prije nego što beba dobije uobičajeno mlijeko. Najbolje je ako mama hrani bebu žlicom. Važno je osigurati da je hrana topla, jer je dijete na takvu hranu naviklo.
 • Trebali biste početi hraniti bebu s minimalnim obrokom - od pola žličice ili čak manje. Sljedeći dan, malo povećajte dozu i dovedite je u normalu za tjedan ili dva. Sljedeća vrsta proizvoda može se primijeniti u kraćem vremenskom razdoblju - 5-7 dana. Tijekom tog vremena potrebno je pratiti djetetovu reakciju - kontrolirati stolicu, alergijske manifestacije. Na najmanju sumnju na alergiju, trebali biste odmah prestati davati novu hranu..
 • Ne miješajte nekoliko vrsta hrane u jednoj porciji. Prvo, dijete treba dobiti pire od jedne vrste povrća ili žitarica..
Uvođenje bilo koje nove vrste hrane treba započeti s jednim proizvodom.
 • Uvijek je bolje uvesti komplementarnu hranu ujutro. To će omogućiti bolju kontrolu tjelesne reakcije na novi proizvod..
 • Svaki novi proizvod treba uvesti kada je beba zdrava..
 • Prve žitarice treba kuhati na žitaricama bez glutena - heljde, riže, kukuruznog brašna. Mlijeko se ne smije dodavati u kašu, može se razrijediti smjesom na koju je beba navikla.
 • Bolje je odabrati hipoalergeno povrće - brokulu, tikvice, cvjetaču.
 • Ako je dijete premalo, najbolje je početi ga hraniti kašom. Povrće je optimalna hrana za onu djecu koja pate od zatvora.

Razlike u dopunskoj hrani za djecu od HS i IV

Međutim, danas neki pedijatri imaju drugačije stajalište. Doktor Komarovsky vjeruje da vrijeme uvođenja dohrane ne smije ovisiti o vrsti hranjenja. Prema njegovom mišljenju, u one dane kada je dječja hrana bila malo razrijeđeno kravlje mlijeko, pedijatri su pokušali što prije uvesti druge proizvode u djetetov jelovnik kako bi mu osigurali potrebnu količinu hranjivih sastojaka..

Dr. Komarovsky tvrdi da su moderne adaptirane mliječne formule za dojenčad po sastavu gotovo identične majčinom mlijeku, što negira potrebu za ranim hranjenjem.

Moderne formule u sastavu su gotovo identične majčinom mlijeku.

Dijeta pri prvom uvođenju komplementarne hrane

Sa 6 mjeseci, uvođenjem dohrane, bebu treba prebaciti na 5 obroka dnevno. Interval između hranjenja trebao bi biti približno 4 sata. Podsjetimo da pedijatri preporučuju uvođenje novog jela ujutro. Prikladno je postaviti raspored tako da komplementarna hrana pada na drugo ili treće hranjenje u danu. Zatim ćemo razmotriti najoptimalniju prehranu po satima i približni jelovnik za dijete sa 6 mjeseci (za više detalja u članku: režim prehrane za bebu od 6 mjeseci koja se hrani na bočicu).

VrijemePrehrana
1 hranjenje 6-00Formula ili majčino mlijeko
2 hranjenje 10-00Dohrana + adaptirano mlijeko i mlijeko, ili redovito hranjenje
3 hranjenje 14-00Dohrana + adaptirano mlijeko i mlijeko, ili redovito hranjenje
4 hranjenje 18-00Mlijeko ili smjesa
5 hranjenje 22-00Mlijeko ili smjesa
Bolje je ne ponuditi kruh bebama prije 7 mjeseci

Ne mogu se sva hrana ponuditi na testiranje šestomjesečnoj bebi. Alergeni, hrana koja se teško probavlja i još mnogo toga su isključeni. Mrvicama ne smijete davati krekere, kolačiće i sušilice dok ne navrši 7 mjeseci. Kako ne biste pogriješili pri odabiru novih jela, proučite podatke dane u shemama hranjenja.

Stolovi za hranjenje za tjedan

U prvoj tablici, prehrambeni plan za bebu hranjenu na bočicu koja je počela dobivati ​​komplementarnu hranu od 4 mjeseca. Vjeruje se da je do ove dobi već kušao karfiol, brokulu, buču, tikvice. Osim toga, dijete je već upoznato s rižom, heljdom, kukuruznom kašom, jabukom. U tom razdoblju vrijeme je za uvođenje mesa - u našem primjeru ovo je zec.

DanNakon spavanjaDoručakRučakVečeraNoću
ponedjeljakmajčino mlijeko (GM) ili adaptirano mlijeko (C)zečji pire * s rižompire od tikvice, umak od jabukaGM / SGM / S
utorakzec s kukuruznom kašomcvjetača, umak od jabuka
srijedazec s heljdombrokula, umak od jabuka
četvrtakzec s rižombundeva, sos od jabuka
petakzec s kukuruznom kašomtikvice, sos od jabuka
subotazec s heljdomcvjetača, umak od jabuka
nedjeljazec s rižombrokula, umak od jabuka

* Prvog dana masa pirea je 3 grama. Svakodnevno se količina udvostručuje dok se ne postigne maksimalna doza - 50 g.

Druga tablica sadrži približni jelovnik za bebu sa 6 mjeseci na umjetnom hranjenju, koja prima komplementarnu hranu već četiri tjedna, tj. od 5 mjeseci - upoznajemo se s novom žitaricom - u našem primjeru to je riža, budući da je heljda uvedena ranije. Po analogiji se mogu ponuditi i druge žitarice.

DanNakon spavanjaDoručakRučakVečeraNoću
ponedjeljakmajčino mlijeko (GM) ili adaptirano mlijeko (C)heljdapire od tikviceGM / SGM / S
utorakriža * i heljdapire od cvjetače
srijedariža i heljdapire od brokule
četvrtakriža i heljdapire od tikvice
petakriža i heljdapire od cvjetače
subotariža i heljdapire od brokule
nedjeljarižapire od tikvice

* Prvog dana volumen riže je 3 grama. Svakodnevno se količina udvostručuje dok se ne postigne maksimalna doza - 170 grama, dok se proporcionalno smanjuje udio prethodne kaše (heljde).

Heljdina kaša izvrsna je kao dopunska hrana za pola godine staru mrvicu za doručak

Treća tablica prikazuje primjer prehrane djeteta na dojenju koje je tek sada prvi put spremno primiti prvu komplementarnu hranu. Napravimo jelovnik za 28 tjedana, odnosno kada je dijete isprobalo 4 različita proizvoda. U ovom primjeru komplementarna hrana započela je s povrćem, svi su isprobani i sada se bebi nude na ručak, a za doručak se upoznajemo s prvom kašom - heljdom.

DanNakon spavanjaDoručakRučakVečeraNoću
ponedjeljakmajčino mlijeko (GM) ili adaptirano mlijeko (C)heljda * + dopunska hrana GM / Spire od tikviceGM / SGM / S
utorakheljda + prihrana GM / Spire od cvjetače
srijedaheljda + prihrana GM / Spire od brokule
četvrtakheljda + prihrana GM / Spire od tikvice
petakheljda + prihrana GM / Spire od cvjetače
subotaheljda + prihrana GM / Spire od brokule
nedjeljaheljdapire od tikvice

* Prvog dana količina heljde iznosi 3 grama. Dnevno se količina udvostručuje dok se ne postigne maksimalna doza - 170 grama, dok se proporcionalno smanjuje udio prihrane adaptiranim mlijekom / majčinim mlijekom.

Recepti za dječju hranu

Pripremili smo nekoliko recepata za pravilnu pripremu jela za dijete od šest mjeseci. Provjerite znate li osnovne načine postupanja s hranom za mrvice. Naši recepti sadrže opće smjernice za pripremu povrtnih kaša, žitarica, juha i mesa. Važno je ne zaboraviti da pripremate bebu i ne upotrebljavati puno soli - bolje je uopće bez nje. Umjesto toga, jela je dopušteno začiniti maslacem - i dijete će rado jesti predloženo.

Povrće

Povrće se prije kuhanja mora oprati, oguliti i isprati. Zatim se režu na komade i po potrebi kuhaju na pari dok ne omekšaju. Nakon toga se masa obriše kroz sito ili zdrobi u miješalici. Dobiveni pire može se malo razrijediti biljnom juhom ili smjesom u kojoj se mrvica koristi. Ne preporučuje se soljenje pirea, možete dodati samo nekoliko kapi biljnog ulja.

Kaša je idealna za hranjenje bebe sa 6 mjeseci. Kod kuće se pripremaju na dva načina, a vi možete odabrati onaj koji vam se čini prikladnijim:

 • Kaša u mlinu za kavu. Za ovu metodu trebate uzeti dobro opranu žitaricu i osušiti je da biste se riješili vlage. Zatim sameljite u mlinu za kavu u prah. Ulijte ovaj prah u kipuću vodu, miješajući žlicom. Pokazaće se da je kaša homogena i nježne konzistencije, a za njezinu pripremu trebat će vrlo malo vremena. Da biste pojednostavili postupak, mljeveni krup unaprijed sameljite i upotrijebite ih po potrebi..
Kaša za dijete od pola godine treba biti jednolike konzistencije, bez grudica
 • Druga metoda uključuje dugo vrenje. Isperite krupicu, dodajte vodu i kuhajte oko sat vremena. Zatim ohladite, sameljite - pomoći će cjedilo ili blender. U masu dodajte malo vode ili adaptiranog mlijeka i pustite da zavrije.

Pire od mesa

Meso može biti prisutno u jelovniku mrvica ako je njegovo prihranjivanje počelo s 4 mjeseca. Inače, uzorak mesa treba odgoditi za 8-9 mjeseci. Za početak biste trebali koristiti meso kunića, puretine ili piletine, govedina je također prikladna. Kuhanje mesa za djecu mlađu od godinu dana nije teško. Trebate ga narezati na komade, dodati vodu i kuhati dok se potpuno ne skuha. Nakon toga ohladite, dva puta sameljite. Neki vole mljeti u blenderu. Razrijedite biljnom juhom ili vodom, pustite da zavrije. Zatim ulijte par kapi biljnog ulja.

Pedijatri ne preporučuju davanje juhe 6-mjesečnoj bebi, osim ako nije umjetno, a dohrana mu nije započela u 4 mjeseca. Kakve juhe smiju kuhati mrvicu? Ako odlučite kuhati juhu za svoju bebu, vrijedi zapamtiti da jelo morate kuhati u povrtnoj juhi ili vodi. Također za bebu staru 6 mjeseci, juha bi trebala sadržavati samo nekoliko sastojaka i malo ulja. Malo kasnije u juhu možete pokušati dodati žitarice - prvo rižu, heljdu, zatim ječam i kukuruz.

Juha od pirea od cvjetače i tikvica izvrsna je opcija za ručak

 1. Juha od pirea na bazi karfiola i tikvica savršena je kao prvo upoznavanje s takvim jelima. Za to trebate uzeti tikvice i cvjetaču u jednakim dijelovima (po 50-60 g), uliti čašu vode i kuhati dok ne omekša. Nakon toga natrljajte sastojke, dodajte juhu u kojoj su se kuhali, ponovno prokuhajte. Maknite s vatre i dodajte pola žličice maslaca.
 2. Rižina juha s brokulom (ili cvjetačom) i tikvicama sljedeći je korak za dohranu. Da biste je pripremili, prvo trebate skuhati 1 žlicu riže. Posebno skuhajte 150 g cvjetače i 50 g tikvica, isušite povrtnu juhu u zasebnu posudu. Utrljajte rižu i povrće, razrijedite juhom, stavite na vatru, pustite da zavrije. Dodajte maslac ili biljno ulje.

Alternativno mišljenje dr. Komarovskog

Prema WHO-u, u prehrani šestomjesečnog djeteta, osim mlijeka i adaptiranog mlijeka, mogu biti prisutne samo žitarice i povrće. Sve ovisi o karakteristikama određene bebe - njegovoj težini, zdravstvenom stanju. Međutim, poznati pedijatar dr. Komarovsky ima drugačije mišljenje - vjeruje da je najbolje započeti s kefirom.

Činjenica je da je kefir bliski srodnik mlijeka i djetetov probavni sustav najbolje će se snaći s ovim određenim proizvodom. Kefir sadrži mliječnokiselinske bakterije i gljivice koje pozitivno djeluju na crijeva. Osim toga, ovo piće ne opterećuje jetru, pridonoseći visokokvalitetnoj probavi..

Kefir za bebe vrlo je koristan

Kefir treba ponuditi bebi da pije ujutro, jednom dnevno, pažljivo prateći reakciju tijela na novi proizvod. Prvo, mrvicama možete ponuditi 2 žličice kefira, povećavajući dio iz dana u dan. S vremenom bi kefir trebao zamijeniti jedan od dnevnih obroka. Volumen napitka trebao bi biti približno 150 ml.

Čim se beba navikne na kefir, vrijedi pričekati tjedan dana i možete mu početi nuditi svježi sir, koji treba dodati kefiru. Dijete od 6 mjeseci treba jesti do 30 g svježeg sira dnevno, postupno treba povećavati taj volumen, a do 9 mjeseci dovesti do 50 g. Beba može jesti na taj način tijekom cijelog razdoblja dojki.

Čim se jedno od jutarnjih hranjenja u potpunosti zamijeni fermentiranim mliječnim proizvodima (kefir i svježi sir), možete pokušati uvesti kašu u djetetovu prehranu. To može biti heljda, riža ili zobene pahuljice, koje će postupno zamijeniti večernji obrok..

Imajte na umu da je mišljenje Komarovskog u ovom slučaju u suprotnosti s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Prema savjetima SZO-a, kefir i svježi sir mogu se unijeti u jelovnik mrvica tek sa 8 mjeseci.

6-mjesečni jelovnik za dojenje

Djeca koja se šest mjeseci hrane majčinim mlijekom, prije ili kasnije postanu zainteresirana za hranu sa stola odrasle osobe. To je signal da je vrijeme za uvođenje komplementarne hrane. Mlade majke se pitaju odakle početi i kako? Da bi odabrala prvi proizvod, beba uzima u obzir njegove osobine u razvoju, dob, stanje stolice i spremnost mrvica za novu prehranu.

Dječak s plavom žlicom

Kada uvesti komplementarnu hranu

Majčino mlijeko smatra se najboljom hranom za malu djecu. Bebe rastu, a rastu i potrebe za novim hranjivim sastojcima. Dolazi trenutak kada je djetetovu prehranu potrebno diverzificirati novim proizvodima. Prilikom uvođenja komplementarne hrane preporuča se usredotočiti se na znakove koji signaliziraju djetetovu spremnost i njegove individualne razvojne karakteristike.

Znakovi spremnosti za dohranu

Prvi parametar je dob djeteta. Dojenje uvodi novu hranu počevši od 6 mjeseci. Pedijatri preporučuju obratiti pažnju na brojne znakove koji ukazuju na spremnost djeteta:

 • Dijete ima 6 mjeseci. Za nedonoščad se uzima u obzir gestacijska dob.
 • Od rođenja se djetetova težina udvostručila.
 • Nikli su prvi zubi.
 • Dijete jezikom ne istiskuje čvrste predmete: igračke, žlicu, bocu, pojilicu.
 • Loše je da mrvica ždere na majčinom mlijeku, unatoč tome što isprazni cijelu dojku.
 • Klinca zanimaju različiti predmeti, dobro ih drži u ruci i pokušava kušati.
 • Kada podižu žlicu, djeca otvaraju usta i strše donju usnu..
 • Pokazuje zanimanje za hranu odraslih članova obitelji.

Dobna norma za uvođenje novih proizvoda je razdoblje od 5 do 9 mjeseci. Sve ovisi o individualnim karakteristikama razvoja. Ne žurite s ovim pitanjem. Što novije proizvode kasnije možete isprobati, to ih dječje tijelo lakše apsorbira..

Važno! Blizanci i blizanci mogu biti spremni na komplementarnu hranu u različito vrijeme. Bez brige. Ako jedno dijete počne isprobavati novu hranu sa 6 mjeseci, drugo može započeti tek sa 9 mjeseci. S vremenom će njihova prehrana postati jednaka.

Dijete povlači žlicu

Kada odgoditi komplementarnu hranu

Prilikom posjete svom pedijatru liječnik vam može savjetovati da prebacite uvođenje novih proizvoda. Te zaključke utvrđuje promatrajući razvoj djeteta i nakon razgovora s roditeljima. Odgađanje uvođenja komplementarne hrane:

 • s čestim alergijskim reakcijama jednog od roditelja;
 • zbog prisutnosti kožnih osipa na tijelu djeteta;
 • za vrijeme prehlade i vrućice;
 • kada je cijepljenje potrebno;
 • ako dijete ne sjedi dobro i drži leđa.

Pros kasnog uvođenja dohrane

Promjena djetetove prehrane u kasnijoj dobi ima svoje pozitivne strane. Što je beba starija, to je njezino tijelo jače i probavni sustav je bolje oblikovan. Uočene su sljedeće prednosti:

 • Kada se hrani samo majčinim mlijekom, dijete prima više zaštitnih antitijela.
 • Ima vremena za potpuno formiranje probavnog sustava..
 • Smanjuje rizik od alergija.
 • To sprječava smanjenje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u djetetovom tijelu..
 • Ometa razvoj dječje pretilosti.
 • Dijete može samostalno jesti i to čini s povećanim zanimanjem..

Dohrana za dojenje sa 6 mjeseci

Mlade majke koje su odlučile uvesti dohranu pitaju se kako započeti hranjenje 6-mjesečne bebe? Dohrana s gv započinje sa:

 • pire od povrća;
 • kaša bez mlijeka;
 • voćni pire.

Važno! Ostatak proizvoda smije se kušati u kasnijoj dobi..

Prvi dio novog proizvoda smije se probati danju kako bi se pratila djetetova reakcija. To je 0,5 žličice. Tada se dijete hrani majčinim mlijekom. Ako na djetetovom tijelu nije bilo osipa i nije bilo problema sa stolicom, sljedeći dan porcija se udvostručuje. Dodajte količinu proizvoda svaki dan dok porcija ne postane 120-140 g.

Svježi pire krumpir priprema se za novi obrok, ne može se čuvati u hladnjaku. Ako se kod bebe pojavi osip ili nemirno ponašanje, uvođenje dohrane se otkazuje i savjetuje se s pedijatrom.

Dječja hrana za prvo hranjenje

Nakon uvođenja komplementarne hrane, moguće je stvoriti jelovnik za 6-mjesečnu bebu koja je dojena.

Upute za uvođenje komplementarne hrane s povrtnim pireom

Dan prihraneKoličina povrtnog pirea
15 g.
210 g.
320 g.
440 g.
pet80 g.
6120 g.
7150 g.
85 g novog povrća može se pomiješati s prethodnim
devet10 g novog povrća pomiješa se s prvim

Za tvoju informaciju. Nakon svakog hranjenja pireom, dijete se hrani majčinim mlijekom. Do kraja tjedna jedan obrok u potpunosti zamjenjuje povrće. Dječja hrana mora biti svježe pripremljena.

Pravila za izradu jelovnika sa 6 mjeseci

Izrada jelovnika za 6-mjesečnu dojenu bebu ovisi o njegovoj sposobnosti debljanja, prirodi stolice, godišnjem dobu i zdravstvenom stanju. Postoji nekoliko pravila koja se preporučuje poštivati ​​pri odabiru proizvoda:

 • Uz polagano debljanje, prvo se uvode žitarice bez mliječnih proizvoda. Za to su prikladni heljda, riža, zobene pahuljice..
 • Pire od povrća kupuje se u trgovinama dječje hrane. Izrađene su pomoću posebnih tehnologija, odgovarajuće konzistencije.
 • Kada odluče kuhati povrće pire, samostalno biraju povrće koje je karakteristično za sezonu. U trgovinama se kupuju tikvice, bundeva, cvjetača i brokula.
 • Beba dobiva jedan proizvod na probu.
 • Ako dijete pati od čestih gastrointestinalnih poremećaja, preferira se pire od suhe šljive..
 • Dodajte 0,5 žličice u biljne smjese. biljno ulje. Poboljšava probavu, poboljšava bebinu stolicu i obogaćuje tijelo vitaminom D.
 • Ghee se dodaje kaši za poboljšanje probave i povećanje sadržaja kalorija u jelu.
 • Meso i pileća juha ne daju se u ranoj dobi, jer uzrokuju dodatni stres na bubrezima.
 • Preporuča se odmah uvesti povrće, a zatim voće, jer nakon slatke hrane beba neće htjeti jesti svježe povrće.
 • Dječja hrana nije soljena, sol zadržava vlagu u tijelu i opterećuje bubrege.
 • Mesni proizvodi, riba, punomasno mlijeko i jaja smiju se probati nakon navršene godine dana.

Proizvodi za prvo hranjenje

Pogreške u uvođenju dohrane

Mnogi mladi roditelji ne znaju pravilno započeti diverzifikaciju prehrane svoje bebe. Zanemaruju pravila izrade jelovnika za bebe stare 6 mjeseci i griješe. Lako ih je popraviti ako proučite preporuke pedijatara. Glavne pogreške roditelja su:

 • Prerano je isprobavati novu hranu. Tijelo djeteta ne probavlja dobro odraslu hranu, jer mu nedostaju potrebni probavni enzimi. Kao rezultat toga, rad probavnog trakta je poremećen, postoji povećana tvorba plinova.
 • Komplementarnu hranu započnite s voćnim sokovima i pireima. Nakon što beba okusi slatki pire i sokove, teško će ga natjerati da jede beskvasni povrćni pire. U dobi od 6 mjeseci preporučuje se davanje prednosti povrću i žitaricama bez mliječnih proizvoda.
 • Miješanje nekoliko komponenata u jednom pireu. Takvo jelo pogodno je za mrvicu koja je već isprobala sve komponente smjese. Ako sadrži nekoliko novih proizvoda za dijete, tada će u slučaju alergije i nuspojave biti teško utvrditi iz čega je točno poteklo..
 • Hranjenje nove hrane navečer. Bolje je da beba ujutro isprobava nove proizvode, tako da ima vremena promatrati njegovu reakciju. Ako ga hranite noću, odnosno postoji opasnost od napada kolika noću, možda također nećete primijetiti osip na koži koji će nestati do jutra.

Prehrana djeteta sa 6 mjeseci na HB i dijeta

Beba stara 6 mjeseci hrani se prema određenom režimu, to je 5 obroka dnevno. Nakon uvođenja dohrane, količina konzumirane hrane se malo mijenja. Za šestomjesečnu bebu optimalna prehrana je:

 1. Prvo hranjenje - majčino mlijeko 200 ml.
 2. Drugi obrok - 100 g kaše bez mliječnih proizvoda i 50 g voćnog pirea, nadopunjenog majčinim mlijekom.
 3. Treće hranjenje - 150 g povrtnog pirea i dohrana majčinim mlijekom.
 4. Četvrto i peto hranjenje sastoji se od 200 ml dječjeg mlijeka.

Tablica približne prehrane za dijete od 6 mjeseci tijekom tjedan dana

Vrijeme za hranjenjeponedjeljakutoraksrijedačetvrtakpetaksubotanedjelja
6,00Majčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 ml
10,00Rižina kaša 120 g.Heljdina kaša 120 g.Zobene pahuljice 120 g.Rižina kaša 120 g.Heljdina kaša 120 g.Zobene pahuljice 120 g.Rižina kaša 120 g.
14,00 satiPire od tikvica 150 g.Pire od bundeve 150 g.Pire od cvjetače 150 g.Pire od brokule 150 g.Mješavina povrća 150 g.Pire od tikvica 150 g.Pire od bundeve i cvjetače 150 g
18,00 satiMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 ml
22.00Majčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 ml

Takva prehrana uspostavljena je krajem 6. mjeseca razvoja, do tada beba smije probati žitarice bez mliječnih proizvoda, pire od povrća i voćni pire. Povrće se može miješati i izmjenjivati ​​svaki dan.

Dijete koje jede pire krumpir

Nakon početka uvođenja dohrane, dijete oblikuje vlastitu prehranu. Postupno se količina kašica bez mliječnih proizvoda dovodi do 150 g, povrtni pire - do 120 g. Svaki tjedan mrvica smije isprobati nove proizvode kako bi diverzificirala svoju prehranu. Svako povrće i voće ima svoje korisne mikroelemente potrebne za razvoj djeteta..

Nakon svakog obroka dijete se hrani majčinim mlijekom. Na kraju 6 mjeseci 2 obroka zamjenjuju se kašama bez mlijeka i povrćem. Između hranjenja, bebi se daje 50-70 ml voćnog soka. Početkom sedmog mjeseca dijete se hrani dječjim kolačićima otopljenim u majčinom mlijeku. Uvode se i kolačići, sušilice, krekeri. Daju se za međuobrok.

Domaći recepti od pireja

Trenutno mnogi proizvođači dječje hrane rade gotovi dječji pire. Dostupni su u staklenkama od 100 do 200 ml. Povrće i voće tijekom proizvodnje prerađuju se u polutekući pire, zatim steriliziraju i sipaju u sterilne posude. Na naljepnicama je naveden sastav i preporučena dob upotrebe.

Važno! Prilikom otvaranja takvih limenki treba čuti klik, ako nije, takvi su proizvodi neprikladni za hranjenje djeteta.

Mnogi roditelji odluče napraviti vlastiti pire od povrća za svoju djecu. Za bebu staru 6 mjeseci prikladni su sljedeći recepti:

 • Pire od tikvica. Povrće se oguliti i oprati. Zatim narežite na srednje velike komade, skuhajte u vodi bez soli i šećera. Istucite kuhane tikvice miješalicom s malom količinom povrtne juhe.
 • Pire od suhih šljiva. Osušene šljive preliju se toplom vodom, trebale bi da nabubre. Voda se odvodi i puni novom vodom. Kuhajte na umjerenoj vatri 15 minuta. Ako je suha šljiva imala kosti, one se uklanjaju. Dobivena smjesa se tuče.
 • Sok od jabuke. Svježa jabuka se nariba na finom ribežu. Kaša se stavi u gazu i istisne sok.
 • Pečena jabuka. Svježe voće se opere, a vrh izreže. Stavite na lim za pečenje i pecite na 150 ° C.
 • Heljda bez mlijeka. 1 žlica heljda se pere i suši. Grah se samelje u mlinu za kavu. Zatim ulijte 100 ml vruće vode i prokuhajte.

Početak uvođenja dohrane presudan je trenutak u životu djeteta i njegovih roditelja. Uz gv, 6 mjeseci se smatra najboljom dobom. U to vrijeme beba već zna sjediti, aktivno se razvija i zanimaju prehrambeni proizvodi odraslih. Komplementarnu hranu započinju malim obrocima, koji se postupno dovode do 150 g. Dobro osmišljen jelovnik i prehrana omogućit će vam praćenje prehrane mrvica i izbjegavanje pogrešaka.

Dječji jelovnik sa 6 mjeseci: recepti i pravila

Zbog nevolja i radosti, prvih šest mjeseci od rođenja proletjelo je poput nekoliko dana. Mama već točno zna koju prehranu treba slijediti za dojenje kako dijete ne bi osjećalo nelagodu. Uz umjetno hranjenje, metodom pokušaja i pogrešaka odabiru se mješavine koje odgovaraju vašoj bebi..
No, sada je beba stara šest mjeseci i vrijeme je da promijenite jelovnik: vrijeme je za prvo hranjenje. Napokon, dijete raste, a istodobno raste i njegova potreba za raznim korisnim tvarima. Da bi postupak navikavanja na jelovnik za odrasle bio udoban i bez nepotrebnih "iznenađenja", morate razmisliti o prehrani djeteta sa 6 mjeseci unaprijed.

Pravila za izradu jelovnika sa 6 mjeseci


Isprva glavni zadatak uvođenja žitarica, povrća ili kefira nije toliko da nadoknadi nedostatak hranjivih sastojaka, već da se trenira čitav probavni sustav djeteta. Napokon, šest mjeseci djetetovo je tijelo dobivalo i probavljalo isključivo majčino mlijeko / adaptiranu smjesu. A sada dijete mora probati i naučiti potpuno nove ukuse i vrste hrane!

Stoga je izuzetno važno ne žuriti i raditi sve prema pravilima..
Moram reći da se voćni sok ne smatra komplementarnom hranom, već dodatkom hrani. Prema pravilima, dodaje se na jelovnik i prije početka dohrane: s otprilike pet mjeseci. Započnite sa sokom od jabuke kao najmanje alergenim. Zatim postupno dajte okus sokovima od kruške, šljive, marelice.
Isti aditivi uključuju svježi sir, dječje kekse, krekere, maslac, žumanjak, meso. Uz sok, koji se daje i prije prvog hranjenja, paralelno s glavnim obrokom daju se i drugi aditivi za hranu..

Dob i spremnost

Za zdravu bebu na HB komplementarna hrana uključuje se na jelovnik od 6 mjeseci, a za umjetnu - otprilike dva tjedna ranije. Uz dobni raspon, postoje i drugi znakovi spremnosti za promjenu dnevnog jelovnika:

 • težina djeteta, koja je zabilježena pri rođenju, udvostručila se;
 • dijete dobro sjedi, samopouzdano drži glavu;
 • može ispljunuti ono što mu se ne sviđa ili okrenuti glavu od nezdrave hrane;
 • zna kako uzimati hranu usnama sa žlice, ne guši se u hrani.

Što možete hraniti bebu sa 6 mjeseci

Recimo da ste vidjeli da je beba spremna probati nepoznatu hranu. Odlučite s kojom komplementarnom hranom započinjete. Ovdje su moguće tri mogućnosti:

Povrće

Preporučuje se od 6 mjeseci za bebe i od 5 - za umjetne. Počinju s tikvicama, brokulom ili karfiolom. Narančasto povrće (mrkva i buča) dodaje se oprezno kako bi se izbjegle alergijske reakcije.

Griz

Bebama se savjetuje da kašu uvode u jelovnik od 6,5-7 mjeseci, a bebama hranjenoj na bočicu - od 5,5-6 mjeseci. Heljda se smatra najboljom kašom za prvo hranjenje - bogata je željezom i lako se probavlja. Tada nude druge žitarice bez glutena: rižu, zobene pahuljice. Djeci se griz ne daje do prve godine života.

Fermentirano mlijeko


U osnovi, kefir i svježi sir počinju davati od 7,5 mjeseci s GV i od 6,5 - kada se hrane prilagođenim mješavinama. Kefir se kupuje s malo masnoće, posebno za bebe, u malim pakiranjima.

Uzorak jelovnika sa 6 mjeseci

Prehrana djeteta sa 6 mjeseci pri odabiru povrća za dohranu može izgledati ovako:

 • 6-7 sati ujutro: 180 ml majčinog mlijeka / adaptirana formula;
 • 10:00: 150-170 g povrtnog pirea s četvrtinom pasiranog kuhanog žumanjka i 30 ml voćnog soka kao aditiva za hranu;
 • 14 sati: 140 ml mlijeka / smjese, plus, nakon sat i pol, 40 g voćnog soka;
 • u 18 i 22 sata beba siše majčino mlijeko ili prima 180-200 ml mliječne formule.

Prema medicinskim pravilima, šestomjesečno dijete normalno bi trebalo dnevno pojesti oko 1000 ml hrane. To znači da bi u svakom od pet dnevnih obroka količina hrane trebala biti do 200 ml. To su prosječni podaci kako bi roditelji razumjeli približnu količinu hrane u jednoj porciji..

Doziranja i količine


Važno je pravilo da se novi obrok uvijek daje prije majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka. Ako učinite suprotno, tada će dobro hranjena beba najvjerojatnije odbiti jesti neobično jelo..

Doziranja na jelovniku 6-mjesečnog djeteta koje je dojeno ili hranjeno na bočicu imaju jednu važnu karakteristiku:

 • beba, nakon hranjenja žlicom, dopunjava obrok majčinim mlijekom u neograničenim količinama, odnosno jede dok ima želju;
 • umjetnu bebu treba dopuniti količinom smjese propisane normama.

Komarovsky kaže o komplementarnoj hrani kojom možete zamijeniti drugo hranjenje, u kojem se umjesto mlijeka daju kefir i svježi sir. Pa su je hranili i prije, dok su mliječne kuhinje još postojale. Danas majke imaju izbor: dohranu započeti s kefirom ili sa sezonskim bijelo-zelenim povrćem (tikvice, krumpir, brokula, tikvica).

Doziranje po danu izgleda ovako:

 1. Prvog dana daju se 3-4 žličice (15-20 ml) jednoprocentnog kefira, a zatim dodaju mlijeku ili smjesi (180 ml). Ako odlučite započeti s povrćem, počnite s jednom žličicom povrtnog pirea, udvostručujući dozu dnevno dok ne dosegne 150-180 g.
 2. Ako je dijete normalno reagiralo, tada se drugi dan doza udvostručuje - 30-40 ml plus 155 ml adaptiranog mlijeka / majčino mlijeko.
 3. Trećeg dana beba već pojede 60-80 ml kefira, a zatim pojede 100 ml mlijeka.
 4. Do četvrtog - vraća se na normu od 120-160 ml.
 5. Nakon postizanja glavne doze, počnite dodavati skutu. Prvo, to će biti jedna žličica (10 g). Moram reći da mnoga djeca pljuju čisti svježi sir. U tom se slučaju može miješati s voćnim pireom..
 6. Hranjenje do šestog dana sastoji se od sljedećih proizvoda: kefir - 150 ml, svježi sir - 20 g, majčino mlijeko ili smjesa - 15 ml.
 7. Potpuna zamjena jednog hranjenja kefirom i svježim sirom (150 ml odnosno 30 g) događa se do sedmog dana.

Za potpunu zamjenu, količina kefira trebala bi doseći 150-160 ml, a svježeg sira - do 30 g. Te se brojke pohranjuju u jelovnik do sedmog mjeseca.
Kao što vidite, potrebno je otprilike tjedan dana da se postupno uvede novi proizvod u jelovnik. Iako neki pedijatri savjetuju da postupak još više razvuku: započnite s pola žličice novog jela i dovedite do punog dijela za dva tjedna.
Do kraja šestog mjeseca u jelovnik pokušavaju uvesti žitarice s mlijekom. Prikladne žitarice su riža, zobene pahuljice ili heljda..

Shema uvođenja žitarica ista je kao u slučaju kefira. Kaša se savjetuje da zamijeni jedno od večernjih hranjenja. Započnite s 3-4 žlice proizvoda, donoseći do 180-200 ml gotove smjese mlijeko-žitarice.

Gotova jela ili domaća hrana

Mješavine mlijeka i žitarica industrijske proizvodnje dodatno su obogaćene raznim vitaminima, željezom, ne treba ih kuhati, što uvelike olakšava rad majke. S druge strane, nakon općeg nepovjerenja u tvorničke proizvode, mama je smirenija kad je osobno kuhala kašu prema receptu za svog ljubimca.

U slučaju netolerancije na bjelančevine kravljeg mlijeka, za bebu se biraju posebne žitarice bez mlijeka. A ako mama sama kuha, žitarice se kuhaju u vodi.

Kada kupujete kašu od bilo kojeg proizvođača, pažljivo proučite sastav: ne smije sadržavati šećer, kravlje mlijeko, lecitin, vanilin. Štoviše, u dječjoj hrani nema mjesta za konzervanse, arome i pojačivače okusa.

Što se tiče voća i povrća, proizvodi za gotovi pire krumpir uzgajaju se na čistim poljima, sirovine za dječju hranu pažljivo su odabrane i certificirane. Je li moguće biti siguran u sigurnost povrća i voća kupljenog na bazaru ili u supermarketu? Gdje su odrasli, kako su se liječili, neće li naštetiti djetetu? Na ova pitanja možete odgovoriti samo ako su to biljke iz vlastitog vrta ili povrtnjaka. Inače, bolje je usredotočiti se na gotovu visokokvalitetnu dječju hranu..

Kuhinjski pomagači


Tri kućanska aparata: kuhanje na pari, miješalica i multivarka definitivno će trebati majci šestomjesečne bebe.

Prema konzistenciji, posuđe za dijete sa 6 mjeseci mora biti homogeno (homogeno), tako da ga beba može lako progutati. I ovdje će miješalica postati neophodan pomoćnik mame..
Kako povrće ne bi izgubilo svoja korisna svojstva i zadržalo okus, priprema se prema receptu u duplom kotlu ili pirja u maloj količini vode..
A od banana i jabuka pečenih u polaganom kuhalu dobivate prekrasan pire krumpir.
Ako odlučite kuhati kašu potpuno samostalno, tada će vam dobro doći mlin za kavu. Uz njezinu pomoć drobi se heljdina i rižina krupica, zobena kaša.

Uz kuhinjske uređaje, korisni su i posebni dodaci za hranjenje. Kada ih koristi, beba može sjediti za stolom s ostatkom kućanstva i tako se pridružiti obiteljskom obroku.

Prikladna i korisna pomagala za hranjenje:

 • posebna stolica sa stolom. Dizajn je prikladno podesiv po visini, a sigurnosni pojasevi su osigurani za sigurnost;
 • naramenica (bib) pomoći će odjeći da ostane čista, nakon jela neće biti problema s presvlačenjem, što se djeci ne sviđa toliko;
 • posuđe izrađeno od silikona ili meke plastike ne ozljeđuje dječje desni, ne lomi se i lako se njeguje.

Mnoge su majke cijenile pogodnost takvog uređaja kao kuhinjska vaga. Uostalom, pomažu u preciznom mjerenju količine proizvoda naznačenih u receptima, a jela uvijek ispadnu "izvrsna".

Ukusni i zdravi recepti

Dok izmišljate različite recepte, imajte na umu da se dijete mora unaprijed "upoznati" sa svim komponentama jela. To je neophodno kako bi se mogle pratiti negativne reakcije na bilo koji proizvod..

Dječji jelovnik možete diverzificirati u različite smjerove: jela od povrća, voćne delicije, juhe, žitarice bez mliječnih proizvoda i mliječnih proizvoda, mesne kašice.

Recepti od povrća

 • Operite 100 g cvjetače i stavite na rešetku multivarke. Nakon 15 minuta kuhanja na pari, sameljite kupus miješalicom i ohladite;
 • Da biste napravili pire od bundeve, narežite na kockice i kuhajte na pari 20 minuta, a zatim sameljite miješalicom i ohladite. Na isti se način priprema i pire od mrkve;
 • bebi će se sigurno svidjeti mrkva s mlijekom pripremljena prema ovom receptu: kuhano povrće nasjeckajte u pire krumpiru, dodajte 4 žlice. l. vruće mlijeko, nekoliko kapi maslinovog ulja i kuhajte smjesu na vatri 1-2 minute;
 • Recept za pire krumpir izgleda ovako: oguljeni krumpir namoči se u vodi oko 12 sati kako bi se uklonio škrob. Zatim se krumpir prokuha, protrlja kroz sito, razrijedi mlijekom u tekući pire i dinsta na vatri još minutu-dvije;
 • ako je dijete probalo različito povrće, tada možete kuhati čitav asortiman: 100 g tikvica, pola mrkve, krumpir. Kuhajte recept narezan na kockice u dvostrukom kotlu 20 minuta. Gotovo povrće stavite u blender, dodajte pola čaše vruće vode, žličicu maslinovog ulja. Zatim se sve zdrobi i ohladi na sobnu temperaturu.

Recepti za kašu

 • Kaša od kukuruza i riže može se kuhati bez mlijeka. Riža se prethodno samelje u mlinu za kavu. Dodajte 3 žlice žitarica ili brašna od žitarica u čašu kipuće vode. Riža se kuha 10 minuta, kukuruzni griz trebat će oko pola sata dok potpuno ne omekša.
 • Mliječna kaša kuha se od cjelovitih žitarica bez glutena: riže, zobenih pahuljica, heljde. Oni se operu, preliju vodom dva prsta iznad razine žitarica - i kuhaju dok ne omekšaju. Gotovu kašu sameljite kroz sito ili istucite miješalicom. Zatim se doda vruće mlijeko do željene konzistencije. Nakon toga, recept preporučuje kuhati smjesu 2-3 minute i dodati malo ulja..
 • Sokovi se pripremaju pomoću sokovnika ili se voće utrlja na finom ribežu i protisne kroz gazu. Nije potreban dodatni šećer ili voda.
 • Za pire krumpir, voće natrljajte na ribežu ili sameljite u blenderu i dinstajte s 2-3 žlice vode 1-2 minute.

Recept za juhu


Dva originalna recepta za juhe diverzificirat će djetetov jelovnik:

 • za juhu od voća i povrća narežite 2 jabuke i mrkvu na velike kocke. Kriške se uliju u multivarku s 1-1,5 šalice vode i kuhaju u režimu "dinstanja" pola sata, a zatim zdrobe miješalicom do pire;
 • recept za ukusnu juhu od bundeve s mlijekom bit će sljedeći: nasjeckajte i skuhajte 100 g bundeve i 1 mrkvu. Zatim u povrće dodajte četvrtinu kuhanog pilećeg žumanjka i sve tucite miješalicom. Dodajte 150 ml mlijeka, maslaca, malo soli - i pustite da smjesa zakipi.

Pića na jelovniku


Sa 6 mjeseci beba već treba vodu. Prikladnije je kupiti posebnu vodu za bebe, pakiranu u velike boce. Tijekom pripreme dječje hrane koristi se i pročišćena voda..

Osim vode, bebi se mogu davati i sokovi prema pravilima zdrave prehrane. Voće za njih odabire se prema području prebivališta. U početku to mogu biti jabuke, zatim marelice, šljive ili kruške. Sokovi se ne razrjeđuju vodom, ne dodaje se šećer. Nudi se u malim količinama (40-50 g) nakon što je beba popila pravu količinu mlijeka ili smjese.

Voda se može davati iz boce, ali 6-mjesečnika je bolje naučiti piti iz šalice.

Videozapisi o dopunskom hranjenju

Pitanja o dopunskom hranjenju raspravljaju se u studiju najpoznatijeg ukrajinskog pedijatra. Kada komplementarna hrana može naštetiti, što učiniti ako beba odbije hranu za odrasle - potražite odgovore na ova i druga hitna pitanja u „Školi liječnika Komarovskog“.

To Je Važno Znati O Planiranju

Ako tijekom trudnoće želite čips, možete ili ne malo i kako će takav proizvod utjecati na bebu u ranim fazama

Analize

Čips tijekom trudnoće šteti zdravlju buduće majke i to ni za koga nije tajna. Kako proizvod utječe na nerođeno dijete?

Koliko treba trudnoće

Neplodnost

Koliko treba trudnoće? Ovo pitanje postavljaju mnogi parovi koji se odluče začeti dijete. Napokon, samo 2 od 10 parova uspijevaju postići cilj u roku od mjesec dana od trenutka donošenja odluke o nadopuni obitelji.

Zašto se No-shpa dodjeljuje prije poroda?

Prehrana

Vrlo je vjerojatno da su vam tijekom trudnoće barem jednom propisani No-shpa tijekom trudnoće. Potreba za primjenom ovog lijeka u budućim majkama proizlazi s povećanim tonom maternice, što prijeti pobačajem.

Kako se brzo oporaviti nakon carskog reza? 14 učinkovitih načina

Porođaj

Prema statistikama, danas svaka 3-4 trudnoća završava operacijom. Novokovana mama morat će se suočiti ne samo s postpartalnim razdobljem, već i sa stanjem nakon operacije.