Glavni / Novorođenče

Ultrazvuk u ranoj trudnoći: indikacije, priprema, vrijeme

Prije samo 40-50 godina naše bake nisu ni sanjale vidjeti dijete prije nego što se rodilo. Uobičajena stvar su povremeni sastanci s osobama s trbuhom. Iako su prednosti ultrazvučnog pregleda očite, još uvijek se vodi rasprava o njegovoj opasnosti ili neopasnosti u odnosu na dijete u maternici..

Što je ultrazvuk?

Ultrazvuk je metoda za ispitivanje unutarnjih organa i tkiva. Provodi se pomoću ultrazvučnog aparata opremljenog posebnim senzorom i monitorom. Senzor se naziva pretvarač. U dodiru s kožom trbuha trudnice stvara vibracije (zvučne valove) koje su usmjerene duboko u tijelo. Tamo se sudaraju s unutarnjim organima žene (kao i s dijelovima tijela i unutarnjim organima djeteta) i odbijaju se od njih, a potom se prikazuju na monitoru.

Ultrazvuk je dvodimenzionalni, trodimenzionalni i četverodimenzionalni. Koja je razlika između njih? Dvodimenzionalnim ultrazvukom na monitoru su vidljivi samo nejasni obrisi ploda u crno-bijeloj tehnici. Zahvaljujući trodimenzionalnom ultrazvuku, liječnik će moći vidjeti trodimenzionalnu sliku u boji, detaljno ispitati organe i sustave djeteta. 4D ultrazvuk kako bi se vidjeli pokreti fetusa.

Ovaj postupak je apsolutno bezbolan i ne stvara nikakvu nelagodu..

Zašto ultrazvučno skeniranje tijekom trudnoće?

Izvođenje studije pomoću ultrazvuka nije zbog hirova budućih roditelja, već hitne potrebe za dijagnosticiranjem različitih odstupanja u razvoju djeteta, problema tijekom trudnoće.

Zapravo, prvi ultrazvuk moći će potvrditi ranu trudnoću, utvrditi prisutnost jajne stanice (ponekad čak dvije, ili čak tri) i odrediti točno trajanje trudnoće. Ova je metoda vrlo vrijedna u slučaju izvanmaternične trudnoće. Napokon, ako ga rano dijagnosticirate, možete izbjeći operaciju..

Štoviše, kasnije, ultrazvuk vam omogućuje da vidite postoje li patologije. To uključuje odvajanje posteljice, prijetnju spontanim pobačajem, hipertoničnost maternice. Pravovremeno dijagnosticirane patologije i, shodno tome, poduzete mjere omogućit će vam održavanje trudnoće i rađanje zdrave bebe. Ultrazvuk također omogućuje prepoznavanje malformacija fetusa. Ponekad se mogu izliječiti, a ponekad će se, nažalost, od žene tražiti da prekine trudnoću..

Uoči porođaja, ultrazvučni pregled omogućit će vam da saznate neke nijanse o kojima će ovisiti i sam tijek procesa i ponašanje liječnika. Zapamtite, samo ova metoda može sa 100% preciznošću utvrditi postoji li prepletenost pupkovine. A to je vrlo važno, jer prijeti komplikacijama procesa rođenja, a ponekad stvara opasnost po zdravlje, ili čak život bebe.

Ne zaboravite da se neke žene moraju podvrgnuti ultrazvučnom pregledu. I to puno češće od većine trudnica. Te indikacije uključuju kronične bolesti. Među njima su najčešći dijabetes melitus, razne bolesti krvi.

Ne biste trebali zanemariti postupak ako ste prije toga već imali trudnoću koja je neuspješno završila (pobačaji, smrznuta trudnoća) ili ako u obitelji postoje ozbiljno bolesni ljudi (na primjer s Downovim sindromom).

Kada napraviti prvi ultrazvuk tijekom trudnoće?

Smjer za prvi ultrazvuk tijekom trudnoće obično dobiva žena u 12-13 tjednu trudnoće. Ova metoda ranog istraživanja izuzetno je važna: uz njezinu će pomoć liječnik moći procijeniti primarnu formaciju fetusa, procijeniti postupak polaganja organa i sustava.

U nekim se slučajevima prvo ultrazvučno snimanje tijekom trudnoće može obaviti i ranije. Prvo, da bi se potvrdila prisutnost trudnoće, a također i da bi se isključila činjenica izvanmaternične trudnoće. Sumnja na izvanmaterničnu trudnoću zahtijeva obvezni pregled ultrazvukom - samo će na taj način biti moguće pouzdano utvrditi da li se ovo patološko stanje zaista događa. I samo će na taj način biti moguće na vrijeme intervenirati u situaciji i izvršiti potrebno čišćenje, inače se ne mogu izbjeći ozbiljne posljedice.

Razlog ranijeg ultrazvučnog pregleda mogu biti i alarmantni simptomi u obliku vaginalnog krvarenja (ili krvavog iscjetka) i bolova u donjem dijelu trbuha. Takvi simptomi najvjerojatnije signaliziraju prijetnju prekidom trudnoće. I, iako je vrlo teško utvrditi postoji li prijetnja pobačajem samo pomoću ultrazvuka, međutim, kroz takvu studiju možete saznati uzrok krvarenja. Prema rezultatima ultrazvuka, liječnik će moći sveobuhvatno procijeniti situaciju i dati ženi odgovarajuće preporuke.

Koliko dugo se radi prva ultrazvučna pretraga tijekom trudnoće i što se tamo gleda

Prema indikacijama, postoje tri razdoblja kada se prvi ultrazvuk radi tijekom trudnoće. Ovo je planirani pregled fetusa u prvom tromjesečju i dvije dodatne sonografije. Prethodno izvedeno u slučaju bolnih osjeta u trbuhu ili kasnije skenirano radi pojašnjenja rezultata prve ultrazvučne dijagnoze. Ako žena zatrudni vantjelesnom oplodnjom ili je na terapiji, učestalost ultrazvuka je češća.

Koliko tjedana radi prvo ultrazvučno snimanje tijekom trudnoće

Potrebni su rutinski pregledi fetusa. Rade se u sredini ili na kraju svakog tromjesečja. Vrijeme prvog ultrazvučnog probira ovisi o dobrobiti buduće majke na početku trudnoće.

Na prvom ultrazvuku procjenjuje se anatomija embrija, ispituje mjesto vezivanja, stanje plodnih membrana. Tijekom prvog probira oni također određuju pravu gestacijsku dob, broj djece.

U 1. tromjesečju, prema rasporedu, ultrazvučni pregled propisan je na kraju trećeg porodničkog mjeseca (1 mjesec jednak je 28 dana). Odnosno, planirani prvi ultrazvuk tijekom trudnoće radi se u 12 ili 13 gestacijskom tjednu. Ginekolog izračunava datum na mjesečnoj bazi od početka posljednje menstruacije. Zapravo, oplodnja se događa 14-16 dana kasnije (od dana ovulacije). Stoga je razlika između trudnoće i stvarnog trajanja trudnoće dva tjedna..

U razdoblju do 2,5 mjeseca, tijekom trudnoće radi se neplanirano prvo ultrazvučno snimanje. To je interval od 25. dana od početka menstruacije do 12 tjedana trudnoće..

U ranim fazama radi se neplanirani ultrazvuk u slučaju:

 • komplikacije gestacije (skokovi tlaka, ostalo pogoršanje dobrobiti);
 • znakovi zatajenja trudnoće (bol, krvarenje);
 • simptomi smrzavanja fetusa (mučnina, vrućica);
 • ektopična trudnoća (boli s jedne strane, sredstva za ublažavanje boli ne djeluju);
 • žena je u opasnosti (vjerojatnost urođene mane, pobačaja itd.);
 • otkrivanje infekcije, genitourinarne bolesti ili onkologije.

Ako se sumnja na ektopičnu trudnoću, ultrazvučno snimanje može se obaviti 1,5–2 tjedna nakon ovulacije. Oplođena jajna stanica brzo raste. Ako ostane unutar jajovoda, jajovod pukne nakon nekoliko dana boli. Uz prevremenu medicinsku pomoć, žena će umrijeti od gubitka krvi.

Pogledajte majstorsku klasu na prvoj projekciji:

Kako se pripremiti za studij

Preporuča se ponijeti salvete, veliku pelenu, navlake za cipele za postupak u državnu porođajnu kliniku i kondom za TVUSI. Iz dokumenata uzimaju karton trudnoće, putovnicu, policu zdravstvenog osiguranja.

Potrebno je otići na prvi planirani pregled ploda u antenatalnu kliniku klinike u kojoj je trudnica registrirana. Hitno ultrazvučno snimanje radi se u bolnici gdje je dostavljena hitna pomoć.

U prvom tromjesečju provodi se transabdominalni i / ili transvaginalni ultrazvuk. Ove metode imaju različita pravila pripreme.

Pripremna faza za prvu projekciju:

Što učiniti prije ultrazvukaNačin pristupa i razlike
TrbušneVaginalni
DijetaPromatrajte 3 dana prije pregleda.

Prestanite konzumirati sva pića ili hranu koja vas tjera na plin.Nisu potrebne promjene prehraneKarminativni agensiAko su crijeva napuhana, liječnik propisuje simetikonske lijekove 1-3 danaNije potrebno uzimati lijekove protiv nadimanjaRežim pijenja na dan pregledaSkeniranje fetusa radi se kad je mjehur trudnice pun.

40-60 minuta prije ultrazvuka počinju piti negaziranu vodu (3-4 čaše), ne idu u toalet "na male".Ispraznite mjehur prije postupka

Ujutro prve studije otuširajte se bez sapuna. Na trbušnu kožu nije potrebno nanositi kremu za tijelo, puder, mast. Mogu oslabiti prodor ultrazvuka. Na 1 ultrazvuk poželjno je nositi odjeću koja će olakšati otvaranje vagine ili trbuha.

Ultrazvučni pregled

Tijekom trudnoće prvi se ultrazvuk radi na isti način kao i ultrazvučni pregled zdjeličnih organa. Tijekom postupka ne bi trebalo biti nelagode. Bol ukazuje na vjerojatnost upalnih bolesti, komplikacija. Dijagnostičaru se odmah kaže o takvim senzacijama i saznaje se razlog..

Tijekom prvog ultrazvuka svaki se fetus i njegove membrane pregledavaju odvojeno. Na skriningu trudnoće ultrazvučnim aparatom snimaju se dijete, a maternica i jajnici fotografiraju se na patologije.

Kako se radi prvi transvaginalni ultrazvuk:

 1. Na kauč se stavlja pelena.
 2. Žena se svlači kao za ginekološki pregled.
 3. Trudnica legne na kauč trbuhom prema gore. Stavi noge na uređaj za potporu ili ih raširi, savija u koljenima, pete približava stražnjici.
 4. Dijagnostičar ubaci senzor u sterilnu lateks kapu ili kondom, podmazujući ga hipoalergenim akustičnim gelom.
 5. Senzor se umetne u rodnicu žene bez pritiskanja uređaja na vrat maternice.
 6. Skeniranje se vrši iz različitih kutova, pomičući senzor pod kutom u svim smjerovima.
 7. Nakon pregleda, žena se oblači, dijagnostičar predaje isprintani protokol pregleda.

Transabdominalni ultrazvuk radi se isto u svim tromjesečjima. U jednoplodnoj trudnoći postupak traje manje od 15 minuta. Prije svega, kauč je prekriven pelenom. Žena leži na leđima, stavi noge uspravno, izlaže trbuh iz suprapubične zone u rebra. Dijagnostičar podmazuje kožu u projekciji maternice i jajnika gelom. Primjenjuje senzor, koji vodi duž uzdužnih i poprečnih crta. Nakon skeniranja obrišite gel, ispišite protokol.

Tumačenje početnog istraživanja

Protokol dešifrira ginekolog-opstetričar koji vodi trudnoću. Liječnik provjerava stvarne pokazatelje prvog ultrazvuka s normom svakog tjedna trudnoće. Tijekom interpretacije rezultata, liječnik izračunava očekivani datum dospijeća. Porođaj je zakazan za akušerski tjedan 40.

Što pokazuje prvi ultrazvuk od 12. tjedna trudnoće:

 • količina djece;
 • stanje koriona / posteljice;
 • mjesto implantacije embrija;
 • volumen amnionske (amnionske) tekućine;
 • otkucaji srca fetusa;
 • kostur;
 • veličina od krune do trtice;
 • debljina prostora ovratnika;
 • kontura glave;
 • mozak;
 • cjelovitost trbušnog zida;
 • unutarnji organi;
 • šake, stopala, prsti;
 • fetalni pokreti udova;
 • nosna kost;
 • položaj i pričvršćenje pupkovine;
 • protok krvi i žile u pupkovini (s Dopplerom).

Na prvom ultrazvuku određivanje spola djeteta je nepraktično. Genitalije se ultrazvukom slabo razlikuju. Pouzdano će se vidjeti nakon 16 tjedana trudnoće, ali bolje je napraviti sonografiju kako biste saznali spol djeteta u 3. tromjesečju.

Moguće fetalne patologije u rezultatima prvog ultrazvuka:

Anomalije i komplikacijeOdjeci odstupanja normi
Downov sindromUltrazvuk ne otkriva nosnu kost u 10-14 akušerskih tjedana
Edwardsov sindromPuls manji od normalnog 147-177 otkucaja / minutu

Postoji kila pupkovine

Ne vidi se nosna kostPatauov sindromOtkucaji srca češće od normalnih 147-177 otkucaja / min.

Duljina cjevastih kostiju manja je od normalne

Postoje abnormalnosti u strukturi mozgaBlijeđenje trudnoćeNema otkucaja srca

Prisutnost patologije treba potvrditi testovima i ponovljenim ultrazvukom nakon 13 tjedana trudnoće.

Na početku trudnoće, u istom razdoblju kao i ultrazvuk, radi se prvi biokemijski probir krvi. Pokazatelji analize potvrđuju / isključuju fetalne anomalije. U slučaju komplikacija može se propisati biopsija i druge vrste dijagnostike.

Trudnoća od 12 tjedana za pregled na ultrazvučnom monitoru:

Kontraindikacije

Ne postoje kontraindikacije za ultrazvučni pregled tijekom trudnoće. Jedino ograničenje je oštećenje kože u donjem dijelu trbuha (opeklina, rana). Probir abdomena provodi se nakon zacjeljivanja tkiva.

U ranoj trudnoći, transvaginalni ultrazvuk izvodi se ženama s pretilošću ili drugim medicinskim stanjima. Prvi TVUS ne preporučuje se prije 7 tjedana, ako je trudnoća normalna: postoji opasnost od puknuća jajne stanice. Od 2. tromjesečja ova metoda je neprikladna.

Prvi ultrazvuk nikada nije prouzročio gestacijske komplikacije ili abnormalnosti u razvoju embrija.

U medicini koja se temelji na dokazima nema dokaza da ultrazvučni valovi mogu naštetiti djetetu. Tijekom razdoblja trudnoće koristi se minimalna snaga ultrazvuka. Prvo snimanje transvaginalnom sondom traje manje od 5 minuta. Transabdominalni pregled u jednoplodnoj trudnoći traje najviše četvrt sata.

Trošak istraživanja

U ranim fazama cijena ultrazvučnog pregleda u privatnim klinikama iznosi 700-4000 rubalja. Za višestruku trudnoću postupak će koštati 600-8000 rubalja. Trošak planirane prve projekcije kreće se od 300 rubalja. U proračunskim antenatalnim klinikama ultrazvuk za trudnice radi se na mjestu registracije besplatno.

Prvi ultrazvuk u ranim fazama procjenjuje stanje maternice, prisutnost i mjesto embrija. Od dvanaestog tjedna proučava se struktura embrija.

Razlog utvrđenih odstupanja je niska tehnička sposobnost uređaja ili nepravilna priprema za ultrazvuk, neiskustvo dijagnostičara, još jedan ljudski faktor. Da bi se isključile patologije, bolje je da žena napravi screening na ultrazvučnom sonografu i posavjetuje se s liječnicima neovisne medicinske ustanove.

Prokomentirajte članak, podijelite svoje iskustvo s pregledom na početku trudnoće, širite informacije na društvenim mrežama kada se postavi prva ultrazvučna dijagnoza. Sve najbolje.

Koliko tjedana trudnoće je najbolje napraviti prvi ultrazvuk: koliko nakon začeća je bolje provesti i zašto je nemoguće odmah

Članak obrazlaže vrijeme prvog ultrazvučnog snimanja tijekom trudnoće, a također pruža informacije o značajkama ovog postupka i rezultatima koji se mogu dobiti uz njegovu pomoć..

 1. Kada napraviti prvi ultrazvuk tijekom trudnoće: vrijeme i rezultati
 2. Zašto ultrazvučno skeniranje tijekom trudnoće
 3. Kada je najbolje napraviti ultrazvuk nakon utvrđivanja trudnoće
 4. Moram li to učiniti odmah
 5. Koji je tjedan bolje napraviti prvi ultrazvuk
 6. Tko određuje rok za prvi ultrazvuk
 7. Priprema za prvi ultrazvuk: je li potreban za puni mjehur?
 8. Što ne jesti prije studije
 9. Kako je postupak ultrazvuka
 10. Koliko ima do tamo
 11. Kako je
 12. Što gledaju
 13. Dekodiranje
 14. Koliko dugo se može propisati drugi ultrazvuk
 15. Koliko često to možete učiniti
 16. Korisni video

Kada napraviti prvi ultrazvuk tijekom trudnoće: vrijeme i rezultati

Saznavši o trudnoći, žena usmjerava sve svoje misli na maleni grumen novog života u svojoj maternici.

Kako je on tamo? Je li s njim sve u redu? Ultrazvuk je općeprihvaćena metoda rane dijagnoze abnormalnosti tijekom trudnoće.

Ali ne znaju svi zašto i u koje vrijeme treba napraviti ultrazvučni pregled..

Zašto ultrazvučno skeniranje tijekom trudnoće

Rezultati ultrazvuka pomažu ginekolozima da prate stanje embrija u maternici. Slika na monitoru, dobivena ultrazvukom, omogućuje vam odgovor na mnoga pitanja - od otkrivanja vremena začeća i mjesta vezivanja posteljice, do identificiranja mogućih kromosomskih abnormalnosti u ranoj fazi.

Kada je najbolje napraviti ultrazvuk nakon utvrđivanja trudnoće

Postupak ultrazvučne dijagnostike mora se provesti već u prvom tromjesečju trudnoće. Međutim, ranije načelo bolje ovdje ne vrijedi. Bolje je pričekati dok beba već malo poraste i to možete pravilno vidjeti na monitoru.

Moram li to učiniti odmah

Ne morate trčati u sobu za ultrazvučnu dijagnostiku odmah nakon što žena vidi dvije trake na testu trudnoće. Indikacije za to postoje samo u nizu specifičnih slučajeva kada je zdravlje majke i djeteta ugroženo..

Na primjer, ako postoji sumnja na izvanmaterničnu trudnoću ili rizik od ranog pobačaja (u bolesnika s predispozicijom za to). Otkriće jajne stanice iz vremena kada se može vidjeti služi kao neosporna potvrda same činjenice trudnoće.

Koji je tjedan bolje napraviti prvi ultrazvuk

U sklopu prvog probira ultrazvuk se propisuje u razdoblju od 10. do 14. tjedna trudnoće (u prosjeku 12. tjedna). Raniji ili kasniji postupak neće dopustiti fiksiranje parametara koji su ključni za početnu fazu trudnoće.

Tko određuje rok za prvi ultrazvuk

Ginekolog koji pohađa dijete trudnicu upućuje na ultrazvučni dijagnostik na temelju unaprijed utvrđenih uvjeta trudnoće i trenutnih simptoma.

Priprema za prvi ultrazvuk: je li potreban za puni mjehur?

U transvaginalnom pregledu, na dan zahvata, genitalije treba oprati i crijeva isprazniti prirodnim putem. Postupak na trbuhu zahtijeva prethodno pridržavanje prehrane.

Osim toga, u ovom slučaju se mora napuniti mjehur. Nadmorska visina maternice omogućuje vam približavanje aparata i poboljšanje točnosti studije.

Što ne jesti prije studije

U prehrani nekoliko dana prije ultrazvuka abdomena, ne bi trebalo biti hrane koja pridonosi povećanom stvaranju plinova:

 • mlijeko i proizvodi od njega;
 • cvjetača i bijeli kupus;
 • grah, grašak;
 • luk;
 • rotkvica, rotkvica;
 • gljive;
 • kruh od cjelovitih žitarica i kuhane žitarice (osim riže);
 • jabuke, kruške;
 • grožđe;
 • breskve;
 • Artičoka iz Jeruzalema;
 • sok, gazirana voda.

Istodobnim prolaskom ostalih probirnih studija (krvnih testova) s ultrazvukom, proširit će se popis prehrambenih ograničenja.

Kako je postupak ultrazvuka

Buduća majka obično dolazi u ured sonologa po dogovoru.

Ultrazvučna dijagnostika može se provesti u poliklinici, koja uključuje ženske konzultacije, ili u specijaliziranom dijagnostičkom centru s modernom opremom (na primjer, ako postoje posebne indikacije).

Koliko ima do tamo

Obično postupak istraživanja traje do pola sata. Trajanje postupka ovisi ne samo o kvaliteti opreme, već i o iskustvu dijagnostičara. Ponekad njegov pomoćnik zapisuje informacije pod diktatom..

Kako je

Prvi ultrazvuk obično se izvodi transvaginalno. Stručnjak umetne uređaj s kondomom u vaginu. Ova metoda, naravno, može sramežljivim ženama pružiti neugodna iskustva, ali imajte na umu da je djetetovo zdravlje prioritet. Uobičajena metoda pregleda (trbušna), kada se aparat vozi preko trbuha trudnice, manje je učinkovita u prvom tromjesečju. Signale malog fetusa "ometaju" slojevi maternice i mišića.

Što gledaju

Tijekom ultrazvučnog pregleda liječnik bilježi pokazatelje koji ukazuju na stanje embrija i uvjete za njegov razvoj. Navodi se broj embrija, prisutnost posteljice i žumanjčane vrećice, mjeri se veličina maternice i njezinih dodataka. Veličina fetusa od krune do trtice, promjer trbuha je fiksiran.

Mjere se kosti ruku i nogu i uspostavlja njihova simetrija. Među unutarnjim organima prvenstveno se ispituju srce, želudac i mozak - njihovo mjesto i veličina. Ključni pokazatelji koji su biljezi trisomija (slučajevi prekoračenja broja kromosoma) i drugih patologija:

 • veličina područja ovratnika;
 • razvoj živčane cijevi, njezino zatvaranje;
 • snimanje nosne kosti.

Liječnik u zaključku obavještava o svim utvrđenim abnormalnostima, na primjer, krvnim ugrušcima ili ljuštenju opne. Neki od njih nisu fatalni i mogu se ispraviti pravovremenim informiranjem liječnika.

Dekodiranje

Ginekolog se bavi dešifriranjem rezultata ultrazvuka, međutim, u slučaju anksioznosti i sumnji, trudnica može samostalno usporediti parametre naznačene u zaključku s normativnim (iako samo stručnjak može dati točnu procjenu ovih podataka).

Veličina trtice-tjemena označena je kraticom KTP. Njegovi se standardni pokazatelji razlikuju u različito vrijeme:

 1. Početkom 10. tjedna CTE je 3-4 mm.
 2. U 11. tjednu - od 4,2 do 5 mm.
 3. 12. tjedan - CTE je 5-6 mm.
 4. U 13. tjednu pokazatelj je do 7,5 mm.

Debljina prostora ogrlice (TVP) također varira ovisno o razdoblju. U 10 tjedana iznosi od 1,5 do 2,2 mm, u 11 tjedna može doseći 2,4 mm, u 12 tjedana - do 2,5 mm, a sredinom 13 tjedna - do 2,7 mm.

Prisutnost ili odsutnost nosne kosti smatra se jednim od najvažnijih biljega patologija, ali trudnicu ne treba zastrašivati ​​ako nije navedena njezina veličina - normalno se nosna kost ne može točno izmjeriti. Od 12. tjedna veličina kosti je 3 mm ili više.

Važan parametar također je broj otkucaja srca (otkucaja srca), drugim riječima, puls embrija, koji postupno postaje manje intenzivan u prvom tromjesečju:

 • u 10 tjedana - od 161 do 180 otkucaja u minuti;
 • u 11. tjednu - od 158 do 170 otkucaja;
 • 12 tjedana - 149-173 otkucaja u minuti;
 • u 13. tjednu - od 146 do 170 otkucaja u minuti.

Kod višeplodnih trudnoća neki od ovih pokazatelja mogu biti niži, što je dopušteno.

Koliko dugo se može propisati drugi ultrazvuk

Uobičajeno se ultrazvuk drugog probira propisuje u 17-19 tjednu trudnoće. Ako sumnjate na fetalnu patologiju ili mogućnost nepovoljnog tijeka trudnoće, drugi posjet sonologu morat će se obaviti ranije.

Koliko često to možete učiniti

Iako se ultrazvučni postupak smatra bezopasnim, to je posljedica samo nedostatka podataka o mogućoj šteti za plod. Ultrazvučni valovi izlažu embrij određenom učinku, stoga stručnjaci preporučuju ultrazvuk učiniti onoliko puta koliko liječnik prepiše (3-4 po trudnoći), a ne podvrgavati se postupku iz hira ili želje za dobivanjem visokokvalitetne slike nerođenog djeteta (pomoću trodimenzionalnog ultrazvuka).

Ultrazvučni pregled u prvom tromjesečju univerzalni je postupak koji omogućuje ne samo potvrđivanje činjenice trudnoće, već i fiksiranje parametara fetusa i unutarnjih organa žene. Omogućuje vam prepoznavanje kršenja u ranoj fazi i, ako je moguće, njihovo ispravljanje. Ultrazvuk je bezbolan i kratkotrajan postupak, uslijed čega majka saznaje prve pouzdane podatke o svom djetetu, što može presudno utjecati na njegovu buduću sudbinu.

Koliko dugo se trudnoća može odrediti ultrazvukom?

 • Minimalno vrijeme određivanja
 • Indikacije za pregled
 • Kako je ultrazvuk?
 • Dekodiranje prvog ultrazvuka
 • Jesu li moguće pogreške?
 • Uobičajena pitanja
  • Test trudnoće bio je pozitivan, ali ultrazvuk nije
  • Test na trudnoću je negativan, a ultrazvuk pozitivan
  • Kako izračunati trajanje trudnoće ultrazvukom?
  • Što ako je period tjedan dana duži od porodničkog?

  Sumnje u moguću "zanimljivu situaciju" mogu se pojaviti kod žene mnogo prije nego što se odgodi sljedeća menstruacija. Suvremene test trake mogu odrediti sadržaj određenog hormona hCG u mokraći već prvog dana kašnjenja, a neke i nekoliko dana prije njega. Bez obzira na rezultat testa, žena želi biti sigurna da je trudna što je ranije moguće. U ovom će se članku raspravljati o tome kada se dijete može prvi put vidjeti na ultrazvučnom pregledu..

  Minimalno vrijeme određivanja

  Nakon što je došlo do začeća, u budućoj majci započinju intenzivni procesi za koje ona najčešće ne zna. Već prvog dana, oplođeno jajašce dijeli se i kreće duž jajovoda, gdje se dogodilo začeće, u šupljinu maternice. Ovo putovanje traje oko četiri dana. Nije skup pojedinačnih stanica koji se spuštaju u maternicu, već blastocit - formacija u obliku kuglice. Ugrađen je u sluznicu maternice. Ovo je implantacija. To se događa 6-7 dana nakon oplodnje, a ponekad žena osjeća implantaciju zbog laganog povlačenja u donjem dijelu trbuha.

  Najraniji simptom trudnoće ponekad je takozvano implantacijsko krvarenje - nekoliko kapi krvavih ili krvavih iscjedaka u trenutku uvođenja blastocita u endometrij. To ne znači da je vrijeme za trčanje za test ili zakazivanje termina za ultrazvuk.

  Test trake reagiraju na stvaranje takozvanog hormona trudnoće - hCG, a tek započinje, razina hormona je ispod kontrolne razine osjetljivosti test traka. A na ultrazvuku se blastocit ne može vidjeti - njegova veličina je samo 0,2 mm.

  Još nema posteljice, prehranu za embrij "opskrbljuje" sluznica maternice. Ali već od prvog dana nakon vezivanja djeteta, ono počinje proizvoditi hCG, ovaj hormon daje čitavom ženskom tijelu zapovijed o masovnoj "mobilizaciji". Počinje restrukturiranje svih sustava ženskog tijela kako bi se stvorili najudobniji uvjeti za daljnji rast djeteta.

  Dva tjedna nakon začeća dijete naraste do 1 mm, započinje kašnjenje menstruacije, a tijekom tog razdoblja trudnoća se već može s velikom vjerojatnošću utvrditi razinom hCG u krvi (ako žena uzima krvni test iz vene), test trake se također počinju skidati. Međutim, na ultrazvučnom snimanju, žena još uvijek neće biti zadovoljna ničim, trudnoća još nije vidljiva.

  3 tjedna nakon začeća (ovo je peti porodnički tjedan, koji se računa od prvog dana posljednje menstruacije), djetetova veličina doseže 4 mm. Njegova živčana cijev je položena i započinje stvaranje posteljice. Zametak poprima ovalni izgled - pojavljuje se oplođeno jajašce. Točno 3 tjedna nakon začeća započinje stvaranje mozga i leđne moždine, a srce počinje kucati u embriju.

  Prolazi tjedan dana nakon početka kašnjenja (to približno odgovara 21. danu razvoja embrija ili punih 5 porodničkih tjedana) da se embrij prvi put može vidjeti pomoću ultrazvučne dijagnostike. Istina, ova mogućnost ovisi o mnogim čimbenicima..

  • Žena ne bi trebala imati polipe i bolesti sluznice maternice. Ako postoje takve patologije, liječnik može zbuniti jajnu stanicu s fragmentom polipa i neće biti moguće potvrditi trudnoću.
  • Skener mora imati dobru rezoluciju, trudnoću je moguće odrediti u tako minimalnom razdoblju samo uz modernu dobru opremu i, naravno, uz pomoć iskusnog i kvalificiranog liječnika..

  Indikacije za pregled

  Ako nema menstruacije, test je "prugast" ili ne pokazuje zanimljiv položaj, tada 10 dana nakon početka kašnjenja, u svakom slučaju, trebate kontaktirati prenatalnu kliniku. Neznatno povećanje maternice od strane opstetričara-ginekologa u ovom trenutku može se odrediti ručno prilikom pregleda žene.

  Ultrazvuk u 10 dana od dana kašnjenja daje prilično točne pokazatelje prisutnosti, odsutnosti i karakteristika embrija. To ne znači da bi sve, bez iznimke, trudnice u tako ranoj fazi trebale ići u sobe za ultrazvučnu dijagnostiku i raditi ultrazvučno skeniranje po svojoj volji. Učinak ultrazvuka na embrij ne smatra se štetnim, ali ne može se nazvati ni korisnim, još nije dovoljno proučen.

  Postoje određene indikacije zbog kojih će liječnik preporučiti ženi da se tako kratko podvrgne ultrazvučnom postupku:

  • Kašnjenje je popraćeno neugodnim, bolnim senzacijama, postoji iscjedak koji nije menstrualni;
  • Prije toga, žena je imala izvanmaternične trudnoće, rani pobačaj;
  • Ako dođe do kašnjenja, test pokazuje pozitivan rezultat, a veličina maternice i značajke organa tijekom palpacije ne govore opstetričaru o početku trudnoće;
  • Ako je žena prethodno operirala maternicu, uključujući carski rez;
  • Ako se žena ne sjeća datuma svoje posljednje mjesečnice.

  Dijagnoza ultrazvučnim skenerom u tim će slučajevima omogućiti utvrđivanje je li implantacija izvršena u šupljini maternice, razvija li se kod žene tubalna (ektopična) trudnoća, kao i utvrditi postoji li odvajanje jajne stanice ako se dogodi abnormalni iscjedak. U ranim fazama gestacijska dob može se utvrditi s dnevnom točnošću, jer u embrionalnom razdoblju svi embriji rastu približno jednakom brzinom.

  Ženama koje su podvrgnute operaciji maternice, ultrazvučni pregled pomoći će saznati u kakvom je stanju postoperativni ožiljak, je li jajna stanica fiksirana u području ožiljka. Ako žena nema strahova i tešku povijest, tada je hitna potreba i za ultrazvučnim pregledom, a po prvi puta će buduća majka moći gledati svoju bebu u 11-13 tjednu, kada će liječnik dati uputnicu za prvi prenatalni pregled.

  Kako je ultrazvuk?

  Za utvrđivanje trudnoće koriste se dvije vrste ultrazvučnog pregleda - transvaginalni i transabdominalni. U prvom slučaju, liječnik vaginalnom senzorom pregledava šupljinu maternice i njezin sadržaj. U drugom slučaju, pregled se provodi senzorom kroz trbušni zid. Većina liječnika preferira prvu metodu kada je riječ o ranoj trudnoći. Puno je lakše vidjeti embrij i njegovu strukturu kroz rodnicu.

  Ultrazvuk abdomena zdjeličnih organa preporuča se izvoditi s punim mjehurom, transvaginalni - s praznim, dok je bolje unaprijed voditi računa da crijeva ne nateku od plinova. Da biste to učinili, nekoliko sati prije odlaska liječniku poželjno je da žena uzme "Espumisan" ili "Smecta".

  Treba napomenuti da se trudnoća može vidjeti na transvaginalni način prije nego na transabdominalnu, tijekom nekoliko dana. Dakle, vaginalni senzor i dobar stručnjak uz to mogu reći ženi o njezinom "zanimljivom položaju" već 5-6 dana od dana kašnjenja, a skeniranje kroz želudac možda neće pokazati trudnoću ni 8-10 dana. Postupak je bezbolan, bezopasan za ženu i bebu, traje ne više od 5-7 minuta.

  Dekodiranje prvog ultrazvuka

  Na prvom prvom ultrazvučnom pregledu za utvrđivanje trudnoće, dijagnostičar će moći otkriti ehogenu tvorbu. Ovo je oplođeno jaje. Njegova veličina ukazat će na točnu gestacijsku dob. Također, liječnik će odrediti veličinu žumanjčane vrećice, položaj jajne stanice, debljinu endometrija, isključiti upale u njemu, kao i prisutnost cista, polipa i drugih neželjenih formacija. Veličine jajne stanice i tablica datuma prikazane su u nastavku.

  Opstetrički termin (od datuma zadnje menstruacije)

  Promjer jajne stanice (mm)

  CTE (udaljenost od trtice do krunice), mm

  BPR (biparientalna veličina), mm

  Promjer žumanjčane vrećice, mm

  Jesu li moguće pogreške?

  Metoda ultrazvučne dijagnostike smatra se jednom od najtočnijih za određivanje trudnoće u ranim fazama, ali ne treba pretpostaviti da je njena točnost 100%. U ginekologiji se točnost ove studije procjenjuje na oko 90%. U ranoj trudnoći točnost pada na 75%. Liječnik je prije svega osoba, a ne aparat s ugrađenim programom. Ima pravo pogriješiti, pogotovo ako žena ima problema sa zdravljem reproduktivnog sustava. Dakle, liječnik može u početnim fazama zbuniti miome maternice s trudnoćom, ako ženi prethodno nije dijagnosticirana mioma, a o njezinoj prisutnosti saznala je tek ultrazvukom. Cista ili polip mogu se zbuniti s oplođenim jajašcem, jer je cista također ehogena tvorba.

  Ako je žena imala kasnu ovulaciju, tjedan dana nakon kašnjenja, specijalist za ultrazvuk možda uopće neće otkriti trudnoću, jer se jajna stanica kasnije spustila u maternicu i još nije vizualizirana. Naravno, liječnik će u zaključku napisati da nije bilo znakova trudnoće, ali nakon 7-10 dana na drugom pregledu moći će utvrditi i jajnu stanicu i njezinu strukturu. Samo će mjerenja pomoći da se shvati da je ovulacija zaista kasnila..

  Uobičajena pitanja

  Na Internetu, neiskusne trudnice i one koje još sanjaju o "zanimljivoj situaciji" postavljaju mnoga pitanja u vezi s najranijom dijagnozom. O najčešćim situacijama trebalo bi razgovarati detaljnije..

  Test trudnoće bio je pozitivan, ali ultrazvuk nije

  Razloga za to može biti nekoliko. Prije svega, ne treba isključiti da se test pokazao neispravnim, to se događa i to vrlo često, pogotovo kada je riječ o jeftinim test trakama koje se prodaju na gotovo svakom uglu. U želji da vide dvije drage pruge, neke dame pretjeruju, počevši tražiti trakice "duh" na trakama od tijesta. Ako ga pronađu, automatski počinju smatrati svoj test pozitivnim, iako u stvarnosti trudnoća možda nije.

  Ako test i dalje nije prevario, onda bi razlog negativnog zaključka liječnika ultrazvučne dijagnostike mogao biti taj što je žena prerano otišla liječniku, a oplođeno jajašce još nije vidljivo. Sam uređaj može biti zastario, slabe je osjetljivosti i loše je razlučivost. Razlog odsutnosti znakova trudnoće na ultrazvuku može biti kasna ovulacija, te prisutnost upalnog procesa u šupljini maternice i, naravno, nedovoljna kvalifikacija liječnika.

  Test na trudnoću je negativan, a ultrazvuk pozitivan

  Možda postoji i dovoljno razloga za ovu situaciju. Prvo, žena bi test mogla napraviti kod kuće s pogreškom, test bi mogao biti neispravan ili mu je istekao rok trajanja, a moguće je i da je to učinjeno prerano, kada razina hormona hCG u mokraći još uvijek nije bila dovoljna da bi test mogao na njega odgovoriti svijetlom druga traka.

  Ultrazvučna dijagnostika u ovom je slučaju rijetko preuranjena, jer se žena nakon negativnog kućnog testa ne žuri posjetiti liječnika, strpljivo čekajući početak kasne menstruacije. Nakon jednog i pol do dva tjedna kašnjenja, kada gospođa i dalje odlazi liječniku, trudnoća se već jasno vidi na ultrazvuku. Stoga bi se ultrazvučni rezultati trebali smatrati pouzdanijima od kućnih rezultata. U sumnjivim slučajevima možete donirati krv za hCG kako biste dobili još preciznije podatke.

  Kako izračunati trajanje trudnoće ultrazvukom?

  Za to možete koristiti gornju tablicu. Ako je potreban detaljniji datum, upotrijebite tablicu korespondencije razdoblja s točnošću do dana prosječnom unutarnjem promjeru jajne stanice (SVD). Tablica gestacijske dobi prema SVD data je u nastavku.

  Vrijednost prosječnog unutarnjeg promjera jajne stanice

  Ultrazvuk tijekom trudnoće: koliko i zašto?

  Uvjeti ultrazvuka tijekom trudnoće, indikacije, pokazatelji. Što se može vidjeti na ultrazvuku u različitim fazama trudnoće

  Eleonora Shaherbieva opstetričar-ginekolog, kandidat medicinskih znanosti

  Jedna od dijagnostičkih metoda tijekom trudnoće je ultrazvuk - ultrazvuk. Koliko puta buduća majka mora proći ovu studiju, koje podatke daje ultrazvuk ovisno o vremenu i u kojim slučajevima se povećava broj studija??

  Gotovo sve buduće majke podvrgavaju se ultrazvučnom pregledu i to najmanje tri puta tijekom cijele trudnoće - pod uvjetom da je žena kratko vrijeme (do 12 tjedana) prijavljena u prenatalnoj klinici i slijedi sve preporuke opstetričara-ginekologa koji vodi njezinu trudnoću, što što se odražava u odgovarajućim propisima Ministarstva zdravstva Ruske Federacije. Međutim, mnoge žene ovo istraživanje rade češće..

  Odmah treba reći da je akušerski ultrazvuk (studija provedena tijekom trudnoće) vrlo važna i informativna dijagnostička metoda koja pomaže odgovoriti na mnoga pitanja i omogućuje vam prepoznavanje određenih abnormalnosti u intrauterinom razvoju fetusa.

  Sama studija apsolutno je bezbolna: pacijentica ne osjeća nikakvu nelagodu, osim senzora koji se kreće duž trbuha. Brojni znanstveni podaci ukazuju na gotovo potpunu bezopasnost ultrazvuka za zdravlje i buduće majke i njezine bebe. Posebno se pokazalo da doza i intenzitet izlaganja ultrazvuku tijekom standardnog opstetričkog pregleda nisu imali negativan učinak na zametke laboratorijskih životinja i kromosome živih stanica. S obzirom na sigurnost i visok sadržaj informacija ove studije, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje ultrazvučno skeniranje tijekom trudnoće najmanje 3 puta.

  Međutim, buduće majke ne bi trebale zloupotrijebiti ultrazvučne preglede samoinicijativno. Na primjer, ne biste trebali trčati desetke puta u istraživanju samo da biste pojasnili spol djeteta, procijenili njegovu težinu i veličinu. Slažete se, teško je zamisliti da je trudnica još jednom otišla darivati ​​krv iz znatiželje, bez liječničkog recepta, utvrđuju se i uvjeti i indikacije za ultrazvučni pregled.

  Prvi ultrazvuk

  Prvi ultrazvučni pregled mora biti završen u roku od 10-14 tjedana. Treba reći da se, ako je potrebno, ultrazvučni pregled provodi u ranijoj fazi trudnoće. Vrlo često, do 10 tjedana, provodi se ultrazvučni pregled kako bi se potvrdila činjenica trudnoće. To može biti potrebno ako pacijent ima menstrualne nepravilnosti prije trudnoće: s produljenim kašnjenjem menstruacije, s odgođenom menstruacijom, ali negativnim kućnim testom trudnoće.

  Navodimo situacije koje su indikacije za obavezno ultrazvučno snimanje prije 10. tjedna trudnoće:

  • krvarenja iz genitalnog trakta različitog intenziteta;
  • bolovi u donjem dijelu trbuha;
  • sumnja na nerazvijenu trudnoću (nesklad između veličine maternice tijekom vaginalnog pregleda i procijenjene gestacijske dobi);
  • povijest pobačaja (ako je žena prethodno imala pobačaj, rani pobačaj itd.);
  • trudnoća koja proizlazi iz upotrebe potpomognutih reproduktivnih tehnologija - ART (IVF - in vitro oplodnja - in vitro oplodnja, itd.);
  • fetalne malformacije tijekom prethodnih trudnoća;
  • moguća višeplodna trudnoća (takva se situacija može očekivati ​​kada pacijent stimulira ovulaciju - uvođenje velikih doza hormonalnih lijekova kao priprema za trudnoću radi poticanja rasta i sazrijevanja folikula).

  Jedan od važnih aspekata ultrazvučnog pregleda u prvom tromjesečju trudnoće je mogućnost dijagnosticiranja embrionalnih malformacija koje se otkriju u ranoj fazi, ponekad nespojivih sa životom ili ozbiljno onemogućavajući nerođeno dijete. Ako sumnjate na prisutnost malformacije embrija tijekom ultrazvučnog pregleda u prvom tromjesečju, za potvrđivanje ili odbijanje dijagnoze postaje neophodno koristiti invazivne dijagnostičke metode - proučavanje plodne vode, rjeđe - biopsiju koriona (uzimanje korionskog tkiva - buduće posteljice - za istraživanje).

  Rana dijagnoza kongenitalnih malformacija u prvom tromjesečju trudnoće također je važna jer kada se javi potreba za prekidom trudnoće, oštećenja tijela mnogo su manje značajna od prekida trudnoće kasnije. Postoje ultrazvučni pokazatelji koji su informativni samo u ranim fazama trudnoće. Primjerice, mjerenje prostora cervikalnog ovratnika provodi se u 11. do 14. tjednu trudnoće, kasnije ovo istraživanje ne donosi nikakve značajne podatke ili je veličina ploda informativna za utvrđivanje gestacijske dobi do 15. tjedna, zatim prema veličini fetusa. nasljedne karakteristike mogu utjecati. Na primjer, za visoke roditelje dijete će se vjerojatno roditi visoko i neće se uklapati u prosječne statističke parametre..

  Drugi ultrazvuk

  U normalnom tijeku trudnoće, sljedeće zakazano ultrazvučno snimanje izvodi se između 20. i 24. tjedna trudnoće. Međutim, možda će biti potrebno dodatno testiranje između 14. i 20. tjedna trudnoće. Provodi se ako se otkriju promjene u razini hormona koje su planirane donirale sve trudnice, prvo u 10-12 tjednu, zatim u 16-18 tjednu trudnoće (PAPP-A, AFP, (ß-hCG, estriol).

  Jedan od najvažnijih zadataka ultrazvuka u drugom tromjesečju trudnoće i dalje je utvrđivanje urođenih malformacija fetusa. Tijekom tog razdoblja trudnoće, veličina samog fetusa, njegovih organa i sustava (srce, jetra, bubrezi itd.) Omogućuju liječniku koji provodi istraživanje da provede detaljniji i ciljaniji pregled i utvrdi moguća kršenja u njihovom razvoju. Također je važno proučiti stanje posteljice (prisutnost cista, kalcifikacija u njoj (male naslage kalcija u tkivu posteljice), što može poremetiti njezino normalno funkcioniranje, procjenu njegove veličine itd. Ti su parametri vrlo značajni za određivanje daljnje taktike trudnoće, budući da posteljica je važna karika u interakciji buduće majke i djeteta, pomažući potonjem da dobije potrebne hranjive sastojke, vitamine potrebne za njezin normalan rast i razvoj u maternici, Procjenjuje se količina amnionske tekućine, od njezine promjene, kako u smjeru smanjenja, tako i u smjeru povećanja, može govoriti o nepovoljnom tijeku trudnoće i zahtijeva daljnje, dublje ispitivanje buduće majke. U 22. do 24. tjednu budući će roditelji vjerojatno biti obaviješteni o spolu djeteta, iako se u nekim slučajevima ove vijesti mogu saznati čak i u prvom tromjesečju.

  U razdoblju od 22. do 24. tjedna trudnoće doplerografija se provodi pomoću ultrazvučnog uređaja - proučavanje žila maternice, stanja uteroplacentarnog krvotoka (žile maternice, pupkovina, posteljica). Priroda i težina mogućih poremećaja u različitim vezama cirkulacije krvi u sustavu "majka - posteljica - fetus" omogućuje procjenu stupnja njihove ozbiljnosti i predviđanje daljnjeg tijeka trudnoće kako bi se razvile taktike za njezino vođenje.

  Treba reći da će samo skup parametara dobivenih ultrazvukom i doplerom omogućiti liječniku da daje najtočniju procjenu intrauterinog stanja fetusa i razviti racionalne taktike za daljnje vođenje trudnoće..

  Treći ultrazvuk

  U nedostatku bilo kakvih odstupanja od standardnih pokazatelja, sljedeći ultrazvuk prema planu provodi se u intervalu od 32. do 34. tjedna trudnoće, a Doppler analiza - ne prije mjesec dana kasnije, budući da se razvoj bilo kakvih poremećaja cirkulacije javlja postupno i oni su dijagnostički značajni postanu unutar mjesec dana, ako tijekom tog razdoblja nisu nastale nikakve druge komplikacije, na primjer, nisu se pojavile promjene u hemostaziogramu (test zgrušavanja krvi). U tom će slučaju liječnik preporučiti provođenje Doppler mjerenja prije zakazanog datuma. Ako se tijekom istraživanja otkriju bilo kakva kršenja (smanjeni protok krvi u ispitivanim žilama, zaostajanje fetusa u rastu i razvoju), a pacijentu su potrebne terapijske mjere koje se mogu provoditi i u džepu i u miru, ovisno o stupnju utvrđenih kršenja, liječnik će propisati ponovljeni ultrazvučni pregled i dopler ultrazvuk barem još jednom nakon odgovarajućeg liječenja. Ako je potrebno, tijek liječenja se ponavlja, a u skladu s tim povećava se i broj ultrazvučnih pregleda.

  Studije veće točnosti

  U trećem tromjesečju dijagnoza kongenitalnih malformacija fetusa i dalje je relevantna. Iako se sve grube malformacije u pravilu otkrivaju ranijim ultrazvukom, takve malformacije poput hidronefroze jednog ili oba bubrega (nakupljanje tekućine u bubrežnoj zdjelici), megaureter (povećanje mokraćovoda ploda) iz ranijih faza trudnoće iz više razloga možda neće biti dijagnosticiran. Jedan od tih razloga može biti nezgodno mjesto fetusa u maternici radi pregleda tijekom pregleda u drugom tromjesečju. U slučaju dijagnoze bilo kojeg nedostatka, ovisno o njegovoj složenosti, odlučuje se o pitanju njegovog ispravljanja: je li hitna kirurška intervencija nužna odmah nakon porođaja radi spašavanja bebinog života ili je moguće odgoditi operaciju na neko vrijeme ako ova mana ne predstavlja opasnost za život novorođenčeta?... Ponekad se u slučaju otkrivanja ozbiljnih nedostataka pitanje prekida trudnoće prije vremena (prije 40. tjedna trudnoće) rješava uvođenjem lijekova koji potiču početak porođaja.

  Zadaci ultrazvučnog istraživanja u trećem tromjesečju su:

  • procjena krvotoka posteljice i maternice, jer poremećaji u ovom sustavu mogu biti uzrok takvih komplikacija trudnoće kao intrauterina zaostalost u rastu fetusa;
  • procjena veličine fetusa, njihova usklađenost s gestacijskom dobi;
  • mjesto posteljice (puna ili djelomična (marginalna) placenta previa, što je važno za odabir načina porođaja - rodnica ili carski rez), njezina "zrelost", t.j. spremnost za predstojeći porod;
  • položaj fetusa u šupljini maternice (njezin sadašnji dio; koji je okrenut prema izlazu iz maternice - glava ili kraj zdjelice), što je važno za određivanje taktike poroda.

  Posljednja je točka vrlo uvjetna, jer se dijete u maternici i u kasnijem razdoblju trudnoće (nakon 34. tjedna), iako rijetko, može iz ispravnog položaja (glava prema dolje) okrenuti u pogrešan - kosi ili poprečni položaj. U nekim se slučajevima dijete obično može okrenuti za 180º i postaviti noge prema izlazu iz maternice.

  3D ultrazvuk

  Sva kršenja utvrđena ultrazvukom u ovoj fazi trudnoće, posebno ona povezana sa stanjem posteljice, zahtijevaju kvalificiranu medicinsku intervenciju nužnu kako bi se izbjeglo rođenje nezrele bebe male težine.

  Za kraj bih želio reći da je ultrazvuk tijekom trudnoće od velike važnosti i da ga ne treba zanemariti. Bez obzira koliko je velik, prema vašem mišljenju, broj ovih studija - tri (s fiziološkom trudnoćom) ili mnogo više (s patologijom), trebali biste proći sve postupke koje je propisao liječnik. Napokon, pravodobni ultrazvučni pregled može vam pomoći da rodite bez komplikacija, a vaše dijete može se roditi zdravo..

  Posljednje zakazano ultrazvučno snimanje izvodi se u 32-34 tjednu, međutim, u nekim slučajevima mogu biti potrebna dodatna istraživanja prije porođaja, na primjer, radi razjašnjenja položaja i prezentacije ploda (češće u žena s prekomjernom težinom), kao i stanja protoka krvi u žilama maternice i posteljice, i intrauterino stanje fetusa, što može utjecati na odabir načina porođaja (carski rez ili rodnica).

  Za medicinska pitanja obavezno se unaprijed obratite liječniku

To Je Važno Znati O Planiranju

Dude Philips Avent

Porođaj

Naše dudice pomoći će umiriti vašeg mališana i u najtežim danima. Razumijemo kako se i zašto bebe smiruju kad sišu i pomažu vam da uživate u mirnim i radosnim trenucima s bebom..ultra zračna noć: duda koja omogućuje koži da diše i lako ju je pronaći noću.

Savjeti za budućeg tatu

Neplodnost

Trudnoća je jedno od najugodnijih razdoblja za ženu, ali i jedno od najtežih. Ipak, trudnoća je ogroman teret na tijelu s kojim se morate nositi. U tom razdoblju buduća majka zaista treba podršku, brigu i razumijevanje, a samo je najbliža osoba može je stvarno podržati.

36 tjedana trudnoće

Začeće

Započeo je 36. tjedan trudnoće, što znači da je priprema za porod u punom jeku. Buduća majka sve češće posjećuje svog liječnika koji nadgleda stanje posteljice, djeteta i vrata maternice.

U čemu možete okupati novorođenu bebu?

Prehrana

Roditelji uvijek nastoje okružiti novorođeno dijete pažnjom i pažnjom. Stoga, kada dođe vrijeme za kupanje djeteta, postavlja se pitanje: koji je najbolji način za kupanje djeteta, koje biljke trebate opskrbiti?