Glavni / Analize

Formula za novorođenčad bez laktoze: imena dobre formule bez laktoze i kravljih proteina, palminog ulja, glutena

Gotovo svaki proizvođač dječje hrane pobrinuo se da formule bez laktoze nužno budu prisutne u njihovoj liniji proizvoda. Takva hrana namijenjena je djeci čija se crijeva ne mogu nositi s asimilacijom adaptiranih mliječnih mlijeka za dojenčad. U ovom ćemo članku čitatelje upoznati s najboljom formulom za dojenčad bez laktoze.

Popis adaptirane formule za dojenčad bez laktoze

Kada odabirete odgovarajuću formulu za vašu bebu, pogledajte popis postojećih mogućnosti..

 1. NAS ne sadrži laktozu. U ovoj prehrani kravlje mlijeko zamjenjuje se izolatom sojinih proteina. To je jedina razlika od adaptivne mješavine. Osim toga, prehrana uključuje kompleks biljnih ulja, vitamina različitih skupina, osnovnih minerala, linolne kiseline, ugljikohidrata. Smjesa je zaradila mnoge pozitivne kritike roditelja. Međutim, ponekad soja može kod djece izazvati alergijsku reakciju, zato ovu hranu koristite oprezno. Može se koristiti i za liječenje intolerancije na saharozu.
 2. Nutrilak bez laktoze plus. Preporučuje se kod galaktozemije (nemogućnost pretvaranja galaktoze u glukozu), proljeva, nedostatka laktaze, intolerancije na gluten. Komponente koje ga čine daju bebi dovoljno energije za rast, omogućuju djetetovom mozgu da se pravilno razvija, poboljšavaju metabolizam i formiraju stabilan imunitet.
 3. Celia bez laktoze. Proteini sirutke u kombinaciji s kazeinom u omjeru 60 do 40 (identičan majčinom mlijeku) osnova su formule za dojenčad Celia bez laktoze. Dobro uklanja posljedice crijevnih poremećaja, neophodan je za nedostatak laktaze. U sastavu možete pronaći maltodekstrin (zgušnjivač), koji neki stručnjaci smatraju štetnim za zdravlje djeteta..
 4. Bellakt ne sadrži laktozu. Napravljeno od obranog kravljeg mlijeka. Pogodno za djecu s intolerancijom na mliječni šećer od rođenja do 6 mjeseci. Pozitivna točka je niska cijena i prilično dobra kvaliteta. Sastav mliječne formule uravnotežen je, proizvođači su se pobrinuli da sve tvari potrebne za potpuno stvaranje djeteta uđu u djetetovo tijelo. Roditelji smatraju kartonsko pakiranje nedostatkom.
 5. Enfamil bez laktoze. Prehrana je bogata kazeinom, ali dovoljna u masnim kiselinama, što je čini vrlo sličnom majčinom mlijeku. Stvoren na bazi glukoznog sirupa, koji je djetetovo tijelo u stanju lako asimilirati. Pogodno za bebe koje pate od zatvora ili crijevnih poremećaja. Proteini mlijeka koji su uključeni u formulu mogu izazvati alergijsku reakciju kod djece s netolerancijom.
 6. Mamex bez laktoze. Smjesa se može koristiti za prevenciju gastrointestinalnih poremećaja u dojenčadi. Međutim, nije prikladno za hranjenje novorođenčadi koja je alergična na bjelančevine kravljeg mlijeka. Masne kiseline predstavljaju Omega-3, 6 i 9. Nažalost, u Rusiji je vrlo teško pronaći ih u maloprodaji..

Popis formula bez proteina bez laktoze i krava

Slične smjese izrađuju se na bazi izolata sojinog proteina, hidrolizata kazeina.

 • Nutrilak Soja. Namijenjeno dijetalnoj prehrani djece od rođenja. Dodatne aminokiseline omogućuju proizvođaču da poveća biološku vrijednost ove hrane. Sadrži sve bitne hranjive sastojke za zdrav razvoj djeteta.
 • Nutrilon Premium bez laktoze. Dobra terapijska smjesa koja u potpunosti zaustavlja manifestaciju nedostatka laktaze u dojenčadi. Laktoza u njemu zamjenjuje se glukoznim sirupom koji probavni sustav novorođenčeta lako apsorbira. Sadrži sve potrebne hranjive sastojke za puni razvoj djeteta. Ako se djetetu dijagnosticira primarni nedostatak laktaze, tada mu se takva hrana može stalno hraniti, a ako je sekundarna, samo dok manifestacije bolesti nestanu. Suočava se s alergijom na kravlje proteine.
 • Nutrilon soja. Pogodno za djecu nakon šest mjeseci. Kupci hvale ugodan okus i ne previsoku cijenu smjesa. Sadrži palmino ulje.
 • Bakino Lukoško ne sadrži laktozu. Proizvod je izvrsnog uravnoteženog sastava, ima sve potrebne hranjive sastojke za puni razvoj djeteta. Francuska kvaliteta uz nisku cijenu - to su glavne prednosti smjese. Suočava se sa simptomima galaktozemije.
 • Frisosoy. Može se dodati u prehranu odmah od rođenja, pogodno za svakodnevno hranjenje. Nukleotidi, aminokiseline i masne kiseline podržavaju pravilno stvaranje djeteta. Nažalost, proizvod tvrtke Frisosoy ukinut je i zamijenjen tvrtkom Friso Gold Pep.
 • Nutrigen je bez proteina. Ako beba ostane netolerantna na laktozu nakon godinu dana, tada bi se trebala prebaciti na rusku prehranu tvrtke Nutrigen. Mješavina je biljnih ulja, ugljikohidrata, minerala i vitamina koji su prilično dobro uravnoteženi. Može se koristiti za pripremu mlijeka bez proteina i laktoze, dodavanje drugim jelima. Mogu ga koristiti i odrasle osobe s tipičnim zdravstvenim poremećajem. Hranu je teško naći na tržištu i skupa je.

Popis mješavina bez laktoze i palminog ulja

Ovaj popis sadrži mješavine bez štetnog palminog ulja u sastavu.

 • Similac je malo laktoze. Propisuje se nakon što je dijete imalo gastroenteritis ili je patilo od proljeva. Također je indicirano za djecu s intolerancijom na laktozu. Proizvedeno na bazi koncentrata proteina sirutke s dodatkom biljnih ulja, minerala i vitamina. Neka djeca mogu razviti alergiju na kazein koji je uključen u ovu prehranu..
 • Humana bez mlijeka. Proizvedeno s prerađenim sojinim proteinima. Liječnici ga preporučuju djeci s alergijskom reakcijom na proteine ​​kravljeg mlijeka, gluten. Hrana se ne može koristiti kao jedina, ali može se hraniti alergičnim bebama.
 • Niska laktoza. Formulacija s niskom razinom laktoze indicirana je za korekciju intolerancije na laktozu u djece. Dobro se apsorbira, omogućuje crijevima malog djeteta da se brzo vrate u normalu nakon prenesenih poremećaja.

Popis dojenačkih formula bez glutena

 • FrisoPep. Savršeno ga apsorbira dječje tijelo, ublažava simptome celijakije (intolerancija na gluten). Njegova stalna upotreba može izazvati promjenu stolice. Uz to, ne jedu ga sva djeca s užitkom zbog gorkog okusa..
 • Humana HN. Terapijska hipoalergena hrana koja pomaže smanjiti proljev, ojačati imunitet i poboljšati djetetov probavni trakt.

Neke od gore navedenih smjesa zabranjeno je unositi u prehranu bez pristanka pedijatra, jer su terapijske, nisu prilagođene.

Koja je mliječna formula bez laktoze najbolja za djecu, lista najboljih i lista prema ocjeni

Ponekad bebe imaju problema s hranjenjem, tijelo prehranu slabo prihvaća. To dovodi do odbijanja hrane i kolika. To je često uzrokovano nedostatkom laktaze. To je zbog enzimske insuficijencije uzrokovane urođenim i stečenim čimbenicima. Liječnici propisuju mješavine suhog mlijeka bez laktoze koje vam omogućuju održavanje punopravne prehrane, uklanjajući laktozu u svim oblicima. Ali morate znati koja je smjesa prava za dijete..

Sastav smjesa bez laktoze

Dječja hrana koja je potpuno bez tvari laktoze označena je kao bez laktoze, jer na pakiranju postoji odgovarajuća oznaka.

Glavna komponenta takvih smjesa je protein. Izvori su joj različiti. Često je izolirana od mliječnih proizvoda, ali tada postoji rizik da u smjesi ostanu tragovi laktoze. Da bi se ovaj element potpuno eliminirao, smjesa se priprema od kalcijevog kazeinata. Obično se koriste od rođenja do jedne godine..

Ovisno o alergenom statusu djeteta i reakciji na komponente smjese, proteinska komponenta može biti različita. Važno je odabrati proizvod koji udovoljava karakteristikama djetetovog probavnog sustava..

Škrob, šećer i elementi maltodekstrina koriste se kao ugljikohidrati. Dob djeteta i stanje njegovog probavnog sustava igraju važnu ulogu..

U kojim se slučajevima primjenjuju

Takve smjese propisane su za patologije organa probavnog sustava. Češće sve ovo:

 • nedostatak laktaze - nedovoljna proizvodnja enzimskih tvari koje omogućuju razgradnju i probavu komponenata majčinog mlijeka i drugih vrsta mlijeka. Ponekad je ovaj enzim potpuno odsutan;
 • galaktozemija - poremećeni proces cijepanja mliječnih komponenata u molekule glukoze zbog nedostatka određenog broja enzima.

Prikladnu prehranu za bebu uspostavlja pedijatar koji pregledava i postavlja dijagnozu. Odabire najoptimalniji sastav smjese, što vam omogućuje da isključite neugodne čimbenike i istodobno održavate cjelovitu prehranu za rastuće tijelo.

Odstupanja u boji stolice ne ukazuju uvijek na ozbiljnu bolest..

Mnogim tek rođenim bebama pogrešno se dijagnosticira nedostatak laktaze. To je zbog individualnih karakteristika endokrinog sustava koji kod različite djece počinje djelovati punom snagom u različitoj dobi. Ne miješajte ovu bolest s drugim vrstama probavnih poremećaja..

Sorte smjesa i njihove karakteristike

Osnova za proizvodnju dječje hrane bez laktoze su soja i mliječni proizvodi. Korištenje mlijeka znači da postoji rizik od otkrivanja tragova štetnih tvari za djecu. Takve smjese nazivaju se proizvodi s malo laktoze. Također, proizvode se smjese koje ne uzrokuju alergije, doza nekih elemenata je smanjena u njima. Koju smjesu koristiti, određuje pedijatar.

Koja je smjesa bez laktoze bolja

Ne postoji definitivan odgovor na pitanje koja je smjesa bolja, jer svi imaju različit sastav i prikladni su za određene probavne probleme. Stoga je izbor smjese posao liječnika..

Ipak, svaki roditelj želi svom djetetu pružiti samo najbolje..

Ispod je popis najpopularnijih smjesa bez laktoze:

 • Nan bez laktoze;
 • Enfamil bez laktoze;
 • Nutrilak;
 • Bellakt;
 • Nutrilon bez laktoze.

Niska laktoza

Dječja hrana s malo laktoze proizvod je u kojem su prisutne komponente laktoze, ali u malim količinama. Pakiranje ima kraticu "NL". Takva se prehrana koristi u terapeutske svrhe..

Popis smjesa s malo laktoze uključuje:

 • Similac sadrži malo laktoze;
 • Bellakt NL;
 • Niska laktoza;
 • Humana LP;
 • Humana LP + SCT;
 • Similac antirefluks;
 • Komfor Similac.

Hipoalergena

Prirodni sastojci se ne koriste za proizvodnju hipoalergenih proizvoda. Elementi su odabrani tako da ne izazivaju alergijske reakcije. Danas razlikuju sličnu dječju hranu: proizvode bez mlijeka, bez laktoze, od prilagođenih proteina, bez glutena.

Ocjena najboljih uključuje:

 • Nan je hipoalergen;
 • Nutrilon je hipoalergen;
 • Similac je hipoalergen;
 • Hipoalergena;
 • Nutrilak je hipoalergen;
 • Bellakt hipoalergen.

Bez laktoze

Proizvod je napravljen od mliječnih i sojinih komponenata. Soja vam omogućuje potpuno uklanjanje laktoze, zadržavajući pritom sve hranjive sastojke i elemente u tragovima. Dijete se prehranjuje adekvatno bez problema s probavom.

Među najpopularnijim smjesama su:

 • Nutrilon soja;
 • Mamex ne sadrži laktozu;
 • Nutrilon je bez laktoze;
 • Nutrilak ne sadrži laktozu;
 • NAS bez laktoze.

Značajke primjene kod nedostatka laktaze

Dječja hrana bez laktoze koristi se kao preventivna mjera za patologiju intolerancije na laktozu. Glavna komponenta je glukoza. Dijete se prebacuje na specijaliziranu prehranu kada se otkriju znakovi nedostatka laktoze.

Ako se dijete doji, proizvod bez laktoze uvodi se postupno, zamjenjujući mlijeko, sve dok prijelaz nije završen. To traje tri do pet dana. Korištenje dječje hrane bez laktoze u kombinaciji s drugim proizvodima dogovara liječnik koji dolazi.

Prerano rođenje još je jedan od razloga zbog kojih se propisuje prehrana bez laktoze.

Pri dojenju

Ako je dojenje potpuno isključeno, tada se koriste elementi laktoze. Razrjeđuju se s majčinom mliječnom formulom, nakon dvadeset minuta daju bebu i tada dolazi dojenje. Ako je potrebna djelomična upotreba dječje hrane bez laktoze, tada se uvodi postupno. Mlijeko se zamjenjuje zamjenom. To se radi za tri do pet dana. Istodobno se ukupna količina hrane održava na potrebnoj razini.

Uz umjetno hranjenje

Komponente laktoze potrebne su za sve bebe. Ali uz netoleranciju i neprobavljivost, potrebno je postupno uklanjanje laktoze. Zamjenjuje se sintetičkim tvarima. To omogućuje normalno funkcioniranje djetetovog probavnog sustava..

Kada koristi proizvode bez laktoze, beba ima problema sa stolicom. U ovom slučaju:

 • pregledava se svrsishodnost uzimanja određene dječje hrane, traži se zamjena;
 • konzultacije s pedijatrom.

Prilikom uvođenja komplementarne hrane

Kada novorođenče odraste, problem dodavanja nove hrane u hranu postaje hitan. Održavanje intolerancije na laktozu čini razliku. Liječnici savjetuju dodavanje dječje hrane bez laktoze žitaricama i drugim jelima. To će prijelaz na čvrstu hranu učiniti mekšim..

Komplementarna hrana dodaje se u fazama. Roditelji se brinu da nema nelagode i problema sa stolicom. Ako je potrebno, uključen je i pedijatar.

Za nedonoščad

Prerano rođena djeca također imaju problem asimilacije hrane koja sadrži laktozu. Istodobno, nije preporučljivo hraniti ih običnom hranom bez laktoze, budući da su proizvodi koji se preporučuju za hranjenje nedonoščadi već prilagođeni osobinama djetetova tijela koje je prerano rođeno.

U ovom slučaju, laktoza koja ulazi u tijelo ubrzava stvaranje enzimske funkcije za proizvodnju laktaze. Stoga je upotreba majčinog mlijeka u ograničenim količinama čak korisna. Važno je djetetu pružiti prehranu koja je što bliža prirodnoj, a istodobno ne depresira nerazvijene tjelesne funkcije.

Ispravan prijelaz u smjesu bez laktoze

Na dječju hranu bez laktoze prelaze samo pod nadzorom pedijatra. Na temelju podataka iz ankete odabire najprikladniji proizvod. Istovremeno, liječnik prati djetetovo stanje i, ako je potrebno, daje preporuke, zamjenjuje hranu ako nije prikladna. Odluka o prelasku na hranu bez laktoze najčešće se donosi prije početka godine.

Nuspojave smjesa bez laktoze

Negativni učinci kod uzimanja proizvoda bez laktoze:

 • napadi alergije na neke komponente;
 • poremećaj stolice;
 • s dugotrajnom uporabom - kršenje mikroflore.

Kada se koristi dječja hrana bez laktoze, jedna se komponenta možda neće apsorbirati, što dovodi do poremećaja probavne funkcije.

11 najboljih dječjih formula bez laktoze

* Pregled najboljih prema uredništvu experttology.ru. O kriterijima odabira. Ovaj je materijal subjektivan i ne predstavlja oglašavanje i ne služi kao vodič za kupnju. Prije kupnje morate se posavjetovati sa stručnjakom.

Novorođenčad s intolerancijom na laktozu treba posebnu prehranu. Kada se utvrdi nemogućnost probavnog sustava da asimilira mliječne bjelančevine, liječnik propisuje posebne smjese. Nije ih lako naći na prodaji, jer je mnogo manje izbora od klasičnih smjesa. Nedavno su proizvođači odlučili popraviti situaciju i počeli stvarati češće formule bez laktoze koje mogu zadovoljiti sve djetetove prehrambene potrebe. Vrlo su različiti, neki su, na primjer, napravljeni od soje.

Urednici Expertology-a su shvatili problem. Analizirali smo tržište i odabrali 11 najboljih formula bez laktoze za ocjenu, koja je dobila visoke ocjene i pozitivne ocjene potrošača..

Ocjena najbolje formule za dojenčad bez laktoze

ImenovanjemjestoNaziv proizvodacijena
Ocjena najbolje formule za dojenčad bez laktoze1Abbott Similac Alimentum (0-6 mjeseci)1 140 ₽
2Nutricia Nutrilon bez laktoze (od 0 mjeseci)759 ₽
3Nestlé NAN bez laktoze (od 0 mjeseci)745 ₽
4Peptamen Junior s hidroliziranim proteinima sirutke (1-10 godina)975 ₽
petAlfare Amino (od 0 mjeseci)2 340 ₽
6Nutrilak "Peptidi MCT" specijaliziran1 011 ₽
7Humana SL (od 0 mjeseci)613 ₽
8Celia LF bez laktoze (od 0 mjeseci)528 ₽
devetNutrigen bez laktoze (od 6 mjeseci)850 ₽
deset"Bakina košarica" ​​bez laktoze (0-6 mjeseci)545 ₽
jedanaestBellakt BL (0-12 mjeseci)229 ₽

Abbott Similac Alimentum (0-6 mjeseci)

Suha smjesa temelji se na jedinstvenom sastavu ugljikohidrata, hidroliziranom kazeinu i trigliceridima srednjeg lanca. Bez glutena i palminog ulja. Smjesa je pogodna za bebe koje imaju ozbiljne alergije na hranu, kao i za bebe koje pate od kolika zbog proteina kravljeg mlijeka i one s sindromom malapsorpcije (poremećena apsorpcija u tankom crijevu).

Trigliceridi srednjeg lanca su masnoće koje bebe trebaju bolje probaviti, a kazein hidrolizat je molekula bjelančevina koja se razgrađuje u sitne fragmente, smanjujući tako rizik od alergija. Ovaj protein je vrlo probavljiv..

Nakon primjene smjese, kolike uzrokovane alergijskom reakcijom smanjuju se kod djece tijekom dana. Proizvod sprečava pojavu proljeva i utječe na stvaranje normalne stolice slične onoj kod dojene djece. Sadrži kalcij i druge minerale, vitamine za pravilan rast. Masne kiseline, željezo, kolin i taurin stvaraju jedinstvenu kombinaciju koja potiče razvoj inteligencije i vida.

Trošak pakiranja je 1150 r.

Nutricia Nutrilon bez laktoze (od 0 mjeseci)

Suha smjesa bez laktoze poznatog proizvođača dječje hrane, poput prethodne, temelji se na kalcijevom kazeinatu i preporučuje se bebama s nedostatkom laktoze, jer učinkovito i brzo uklanja neugodne simptome.

Ovaj je problem čest kod mnogih novorođenčadi u prvoj godini. Pojavljuje se zbog crijevnih infekcija ili drugih uzroka. Dojenje, koje je u tim okolnostima nemoguće, zamjenjuje se posebnim suhim formulama koje ne sadrže laktozu i sprečavaju neispravan rad probavnog trakta.

Ovdje se umjesto laktoze nalazi glukozni sirup izrađen od polisaharida, maltoze i glukoze koji je lako probavljiv. Proizvod se može koristiti kao glavna hrana ili kao djelomična zamjena u prehrani..

Trošak pakiranja - 800 r.

Nestlé NAN bez laktoze (od 0 mjeseci)

Formula je posebno formulirana za umjetno hranjenje novorođenčadi koja ne podnose laktozu. Proizvod se može koristiti kao glavna hrana ili kao djelomična zamjena. Sastav uključuje kombinaciju biljnih ulja, uključujući palmu, glukozni sirup, kazein, proteine ​​sirutke, sojin lecitin.

Zbog odsutnosti laktoze smanjuje se rizik od neželjenih simptoma: kolike, proljev, zatvor. Ugljikohidrati su lako probavljivi i pružaju dobru probavu. Laktobacili normaliziraju probavu, potiču razvoj zdrave crijevne mikroflore, a nukleotidi u kratkom vremenu obnavljaju sluznicu. Masne kiseline jačaju imunološki sustav, pomažu u razvoju vida i mozga.

Unatoč svim prednostima, ova smjesa ima niz kontraindikacija. Ne smije se koristiti kada novorođenče ima galaktozemiju ili je oslabljena apsorpcija tankog crijeva, jer ova smjesa sadrži laktozu u tragovima, što može biti kritično za takve bolesti..

Trošak pakiranja - 720 r.

Peptamen Junior s hidroliziranim proteinima sirutke (1-10 godina)

Proizvod je dizajniran za terapijsku prehranu. Pogodno za dobnu skupinu od jedne do deset godina. Za novorođenčad je to možda jedini izvor prehrane. Smjesa se temelji na hidroliziranim proteinima sirutke.

Stručnjaci preporučuju upotrebu proizvoda za akutnu i kroničnu malapsorpciju, potrebu za korekcijom nutritivnog statusa, ako postoji nedovoljna prehrana, kao i za gastroezofagealni refluks, neurološke poremećaje, Crohnovu bolest, cističnu fibrozu, proljev, sindrom kratkog crijeva, usporeni razvoj i rast nakon bolesti itd. Nije indicirano za galaktozemiju, opstrukciju crijeva, endokrini ili metabolički proljev..

Smjesa se savršeno apsorbira, pruža bolju opskrbu hranjivim tvarima, jer normalizira mikrocirkulaciju u crijevima; ima uravnotežen omjer masnih kiselina, što smanjuje upalu u slučaju poremećene funkcije gastrointestinalnog trakta. Zbog visoke razine cisteina, upalni procesi se kontroliraju neutralizacijom slobodnih radikala. Preko pedeset posto triglicerida srednjeg lanca tijelo izvrsno podnosi i izvrstan su izvor energije.

Trošak pakiranja - 1000 r.

Alfare Amino (od 0 mjeseci)

Smjesa je razvijena za one koji pate od teških alergijskih reakcija ili za malu djecu s intolerancijom na hranu. Proizvod se temelji na aminokiselinama bez laktoze. Smjesa je pogodna za dugotrajnu upotrebu za bebe od rođenja do jedne godine. Učinkovitost je dokazana u brojnim kliničkim studijama.

Zahvaljujući strukturiranim lipidima i lako probavljivim mastima koje sadrži formula, beba se pravilno razvija. Raste zdravo, jer proizvod ima povećanu energetsku vrijednost, koja nadoknađuje povećanu potrebu za adekvatnom prehranom kod beba s teškim alergijama i intolerancijom na hranu.

Sastav sadrži uravnotežene aminokiseline, što smjesu približava majčinom mlijeku. Proizvod je dobrog okusa, pa djeca na njega mogu lako prijeći. Sastav masti poboljšava liječenje, ublažava simptome.

Prije kupnje važno je konzultirati se sa stručnjakom i primijeniti smjesu pod nadzorom liječnika. Ni u kojem slučaju se ne može samostalno odlučiti za prebacivanje djeteta na potpuno ili djelomično umjetno hranjenje bez ozbiljnih razloga, jer je dojenje najbolje, posebno u prvih šest mjeseci života, što podržava WHO.

Troškovi pakiranja prilično su visoki - 2500 r.

Nutrilak "Peptidi MCT" specijaliziran

Formula je namijenjena djeci s alergijama na hranu i sindromom amalabsorpcije. Pogodno za novorođenčad i malu djecu. Nije GMO, ali uključuje palmino ulje.

Proizvod se temelji na hidrolizatu proteina sirutke, koji se lako apsorbira, ne izaziva alergije i normalizira funkcije gastrointestinalnog trakta. Laktoza je zamijenjena glukoznim sirupom maltodekstrinom. Te komponente ne opterećuju enzimski sustav i crijeva. MCT (srednjelančani trigliceridi) u slučaju poremećaja gastrointestinalnog trakta jamče unos energije, a nukleotidi tvore imunološki sustav. Makro- i mikroelementi, vitamini i masne kiseline poboljšavaju razvoj inteligencije i održavaju oštrinu vida, pomažu djetetu da odraste zdravo, pravilno se razvija tijekom prve godine života, jer su dizajnirani posebno za ovo razdoblje. Proizvod također sadrži L-karnitin, taurin, kolin bitartrat, inozitol.

Zbog hidrolizata sirutke, smjesa ima gorak okus i specifičan miris, koji možda neće ugoditi bebi. Stoga stručnjaci preporučuju uvođenje smjese postupno, tako da se dijete navikne i ne doživi stres zbog nagle promjene prehrane..

Trošak pakiranja - 1000 r.

Humana SL (od 0 mjeseci)

Suha smjesa u osnovi sadrži sojine proteine ​​(izolat sojinih proteina) umjesto laktoze. Ne uključuje genetski modificiranu hranu, gluten, galaktozu, saharozu, fruktozu. Takva je hrana ljekovita i prikladna za djecu od prvih dana života..

Indicirano je za uporabu u slučaju teških alergija, netolerancije na kravlje proteine ​​i nemogućnosti dojenja. Uključuje sve potrebne hranjive sastojke da bi se dijete pravilno razvijalo i zdravo odrastalo. Ovo je izvrsna alternativa prema mnogim stručnjacima i roditeljima koji su isprobali smjesu. Proizvod, uz stalnu upotrebu, normalizira stolicu, ublažava neugodne simptome u obliku kolika, stvaranja plinova i tako dalje. Zahvaljujući uravnoteženom sastavu, jača se imunitet bebe, razvija se inteligencija i vid.

Sto mililitara gotove smjese ima energetsku vrijednost od 65 kilokalorija (1,6 g proteina, 7,2 g ugljikohidrata, 3,2 g masti).

Trošak pakiranja - 700 r.

Celia LF bez laktoze (od 0 mjeseci)

Suha mješavina idealna je za bebe od prvih dana života. Obuhvaća sve potrebe djeteta od trenutka rođenja do trenutka kada napuni godinu dana. Može djelovati kao glavna hrana. Umjesto laktoze, proizvod koristi 100% maltodekstrin, ugljikohidrat koji je vrlo lako probavljiv. Sadrži potpuno jednak omjer bjelančevina kao u majčinom mlijeku - četrdeset posto kazeina i šezdeset posto proteina sirutke.

Smjesa povoljno djeluje na crijevnu mikrofloru, čineći je zdravom i potiče imunološki sustav, zahvaljujući bifidobakterijama, pravilnoj ravnoteži vitamina, makro i mikroelemenata. A škrob pomaže u normalizaciji procesa probave.

Smjesa se prodaje u željeznoj cijevi, što je prikladno, a u kompletu se nalazi i žlica za mjerenje, kojom možete prikupiti potrebnu količinu proizvoda i pritom ne pogriješiti.

Trošak pakiranja - 650 rubalja.

Nutrigen bez laktoze (od 6 mjeseci)

Ovo nije uobičajena mješavina, napravljena je u obliku pića mliječnog okusa, ali ne sadrži laktozu. Idealno za bebe od šest mjeseci i odrasle, općenito, za sve kod kojih je utvrđeno da imaju kršenje metabolizma aminokiselina i bjelančevina, što se događa kada postoji kronična bubrežna patologija i netolerancija na proteine ​​kravljeg mlijeka. Prehrana je posebno razvijena za tijek liječenja, kao pomoćno sredstvo. Nije prikladan kao glavni, samo kao djelomična zamjena u prehrani i zahtijeva nadzor liječnika koji dolazi.

Od prednosti vrijedi istaknuti velik broj komponenata poput fosfora, magnezija, kalcija. Te tvari pridonose ispravnom stvaranju koštanog materijala, uključujući zube i rast općenito; normalno funkcioniranje mišićnog i živčanog sustava. Suha mješavina ugljikohidrata, minerala, vitamina i biljnih ulja omogućuje vam normalizaciju probavnog trakta, rješavanje neugodnih simptoma - proljev, zatvor, kolike, stvaranje plinova.

Proizvod ne sadrži gluten, laktozu i proteine. Iz tog razloga, hrana mora biti dodana prirodnim proteinima i drugim hranjivim sastojcima u količinama koje je propisao liječnik kako bi se zadovoljile potrebe tijela za esencijalnim hranjivim tvarima..

Trošak pakiranja - 850 r.

"Bakina košarica" ​​bez laktoze (0-6 mjeseci)

Suha smjesa poznatog ruskog proizvođača umjesto laktoze sadrži proteine ​​sirutke, zahvaljujući kojima dijete ne razvija alergije i povezane neugodne simptome. Proizvod je obogaćen makro- i mikroelementima, selenom, vitaminima različitih skupina (A, B, C, E, D, PP, K). Mješavina: inositol, taurin, obogaćeni ekstrakt tokoferola, palmino i sojino ulje.

Idealno za malu djecu s alergijama i intolerancijom na laktozu. Smjesa normalizira probavu, tvori snažan imunološki sustav, inteligenciju, oštar vid, a također potiče zdrav rast i pravilan razvoj novorođenčeta.

Roditelji napominju da se u većini slučajeva bebe lako i sa zadovoljstvom prebace na ovu smjesu, jer se ona ne razlikuje po neugodnom okusu i mirisu. Niska cijena također osvaja, jer tržište ima vrlo skroman izbor dobrih proračunskih smjesa bez laktoze. Proizvod se može koristiti kao jedino prehrambeno sredstvo, ali češće se koristi kao djelomična zamjena.

Trošak pakiranja - 400 rubalja.

Bellakt BL (0-12 mjeseci)

Suha smjesa pružit će kvalitetnu medicinsku prehranu. Dizajniran za bebe od prvih dana života do jedne godine. Stručnjaci preporučuju ovaj proizvod u sljedećim slučajevima: s nedostatkom laktoze (nemogućnost djelomičnog ili potpunog razgradnje mliječnog šećera). Korištenje proizvoda omogućuje vam da se riješite neugodnih simptoma, na primjer, labave stolice, povećane proizvodnje plina, kolika, nadutosti.

Prije upotrebe, obavezno se posavjetujte s liječnikom kako bi propisao ispravno doziranje i naznačio u kojem razdoblju treba uzimati smjesu. Ponekad stručnjaci propisuju smjesu za bebe koje su imale ozbiljan proljev..

Proizvod sadrži čitav spektar esencijalnih hranjivih sastojaka, odabranih prema dobi. Smjesa bez laktoze daje malom tijelu sve što je potrebno za pravilan razvoj i normalan rast. Ne uključuje boje, genetski modificirane organizme i potpuno je prirodan.

Energetska vrijednost u sto grama suhog proizvoda iznosi 515 kilokalorija (10,0 g bjelančevina, 27,0 masti i 58,0 ugljikohidrata).

Trošak pakiranja - 300 rubalja.

Pažnja! Ova je ocjena subjektivna i ne predstavlja oglašavanje i ne služi kao vodič za kupnju. Prije kupnje morate se posavjetovati sa stručnjakom.

Formula bez laktoze za novorođenčad

Ponekad roditelji koji hrane bebe adaptiranim mlijekom primjećuju da mrvice ne mogu probaviti hranu. Istodobno, snaga djetetove psihološke nelagode postaje toliko jaka da dijete počinje odbiti jesti. Problem je najčešće zbog netolerancije na laktozu (ugljikohidrat koji mlijeko čini slatkim). Ova je tvar potrebna djetetu, pa nesposobnost tijela da je apsorbira može dovesti do ozbiljnih posljedica. Razlog je taj što tijelo ne proizvodi enzim koji obrađuje ovaj ugljikohidrat - laktazu.

Mješavina bez laktoze

Formula bez laktoze za novorođenčad omogućuje djetetu s intolerancijom na ovu tvar da ne umre od gladi. Ovaj način hranjenja ima niz značajnih nedostataka u odnosu na dojenje, ali ako ne postoji alternativa, aktivno se koristi.

Formule za bebe bez laktoze možete razlikovati po slovnoj kombinaciji LF - BL. Dopuštena razina laktoze nije veća od 0,1 grama po litri. Sastav prehrambenih kompleksa uključuje proteine ​​i sve elemente potrebne za dječje tijelo.

Važno! Odluku o uzimanju mješavina bez laktoze donosi pedijatar na temelju dijagnostičkih rezultata. Ne mogu se koristiti kao trajna hrana za bebu (samo u kroničnom obliku nedostatka laktaze).

Koje su smjese klasificirane kao bez laktoze

Ako je sadržaj mliječnog šećera manji od desetine grama po litri hrane, sastav se smatra bez laktoze. Ova količina tvari je dopuštena, ne šteti djetetu.

Sastav i prepoznatljiva obilježja

Laktoza je potrebna za razvoj djetetovog tijela, pa jednostavno uklanjanje iz sastava nije dovoljno. Potrebno je pronaći zamjenu za to. Kao što se može koristiti glukoza, saharoza (iako mnogi liječnici preporučuju izbjegavanje disaharida u sastavu), izolat soje ili kompleks određenih aminokiselina.

Alergija na laktozu u dojenčeta

Laktoza je potpuno odsutna u formulama proteina soje. Neke formule za dječju hranu izrađene su na bazi kozjeg mlijeka koje se bolje podnosi od kravljeg mlijeka. Sadrži oko 40 posto kazeina. Ako je količina proteina veća, ti se kompleksi dječje hrane nazivaju kazeinom.

Važno! Maltodekstrin se često koristi umjesto laktoze, a palmino ulje koristi se kao izvor masti. Obroci bez laktoze sadrže i probiotike. U svim ostalim aspektima ne razlikuje se od prilagođenih smjesa.

Kada trebate dječju hranu bez laktoze

Bolest kod koje tijelo ne može tolerirati laktozu naziva se nedostatak laktaze. Kao rezultat toga, dijete ne može dojiti. U ovom slučaju, beba treba laktozu, jer djetetu daje energiju. Također, mliječni šećer pospješuje apsorpciju kalcija i željeza, vrši prevenciju crijevnih infekcija, a također sudjeluje u razvoju bebinog živčanog sustava.

Beba s nedostatkom laktaze

Da bi se probavio koristan element, normalno se proizvodi enzim - laktaza. Bez njega šećer iz majčinog mlijeka ne ulazi u tijelo..

Liječnici razlikuju dvije vrste nedostatka laktaze:

 1. Primarni oblik. Rijetko se to dogodi. Karakterizira ga urođena odsutnost laktaze. Njegov simptom je ozbiljan proljev nakon dojenja ili umjetnog hranjenja na bazi kravljeg mlijeka. Bolest se može pojaviti samo ako oba roditelja prenose bebi gene za nedostatak laktaze.
 2. Sekundarni oblik. Ovo je privremeni fenomen koji se javlja zbog oštećenja enterocita - stanica koje proizvode laktazu. Obično je uzrok upalni proces u crijevima. Često se alergija na kazein uzima zbog nedostatka, ali razlog netolerancije je potpuno drugačiji..

Da biste razumjeli kada djetetu davati formule bez laktoze, morate naučiti razlikovati nedostatak enzima koji prerađuje mliječne ugljikohidrate od drugih bolesti sa sličnim simptomima..

Tužno dijete s netolerancijom

Ako postoje takvi znakovi, trebate kontaktirati stručnjake:

 1. Karakter stolice postaje tekući, poprima žućkastu boju i kiselog mirisa, a sadrži i pjenast iscjedak.
 2. Beba postaje nemirna odmah nakon hranjenja ili tijekom njega. Gladno dijete može se navaliti na prsa, ali gotovo odmah prestaje jesti, poprativši ovu radnju plačem.
 3. Česte kolike i regurgitacija.
 4. Nedovoljna težina.

Važno! Ako se na vrijeme ne prebacite na umjetnu prehranu bez laktoze, posljedice mogu biti strašne: rahitis, zastoj u razvoju, dehidracija, slabljenje tijela, pa čak i smrt.

Nuspojave prijelaza

Vaša beba ponekad ima sljedeće nuspojave od smjese za dojenčad bez laktoze:

 1. Određene vrste prehrambenih kompleksa (napravljene od sojinih proteina) mogu uzrokovati alergije u mrvicama.
 2. Dugoročno mješavine bez laktoze izazivaju kolike, proljev, disbiozu.
 3. U drugim slučajevima nadomjestak za majčino mlijeko može uzrokovati zatvor.

Prednosti mješavina bez laktoze ovdje prevladavaju nad štetom, pa ih liječnici propisuju.

Što je smjesa za dojenčad s niskom razinom laktoze

Tijelo svakog djeteta je individualno, stoga je u stanju asimilirati različite količine mliječnih bjelančevina odjednom. Za djecu koja proizvode više laktaze, namijenjene su smjese s niskim udjelom laktoze, gdje je sadržaj ugljikohidrata velik - od 0,5 do 1,3 grama na 100 ml. Ovu vrstu hrane možete razlikovati oznakom "NL" na pakiranju.

Takva dječja hrana uvodi se u prehranu ne više od tri mjeseca. Nakon toga morate ponovno provjeriti ima li enzima. Obično se mješavine bez laktoze i niske razine laktoze uzimaju do godinu dana, zatim simptomi nestaju (u slučaju sekundarnog oblika) i djetetu se može dati mlijeko (ako je još uvijek na HB).

Liječnik odlučuje hoće li dijete jesti dječju hranu bez laktoze ili s malo laktoze. Provjerava koliko ugljikohidrata dijete može bezbolno apsorbirati. Uvijek biste trebali dati prednost smjesi s visokim udjelom laktoze, jer dijete treba šećere, u ovoj dobi nema toliko izvora energije za njegovo tijelo.

Dječja hrana s malo laktoze uvodi se u prehranu postupno. Prvo se dodaje u dva hranjenja, a zatim se povećava ukupni udio smjese. Zatim se uzima dva dodatna puta. Pedijatar bi trebao odabrati omjer uobičajene i prehrambene smjese. Od šest mjeseci u djetetovu prehranu već je moguće vrlo glatko uvoditi mliječne proizvode koji sadrže malu količinu laktoze: tvrdi sir, maslac, svježi sir.

Sekundarni nedostatak laktaze najčešće je posljedica popratnih bolesti, stoga bi se, osim prehrambenih kompleksa bez laktoze, trebale koristiti i druge metode liječenja. Proizvođači često nude smjese usmjerene na rješavanje nekoliko problema odjednom..

Dakle, neke antirefluksne smjese, kao i prehrambeni kompleksi koji sadrže djelomično hidrolizirani protein mogu se smatrati s niskom udjelom laktoze..

Važno! Dijete koje se hrani isključivo umjetnom smjesom trebalo bi dobiti smjesu s niskom razinom laktoze, dok beba može istovremeno uzimati onu bez laktoze s malom količinom mlijeka. Ne biste trebali potpuno napustiti prirodno hranjenje ako dijete može probaviti dio mliječnog šećera.

Sastav smjesa s niskom razinom laktoze uglavnom je jednak sastavu smjesa bez laktoze, samo je sadržaj ugljikohidrata veći.

Ocjena smjese bez laktoze za novorođenčad

Popis najboljih formula bez laktoze za novorođenčad:

 1. Nutrilon (Nutricia) ne sadrži laktozu. Smatra se najboljom formulom za djecu s nedostatkom laktaze u prvim danima života koja je ikad proizvedena.
 2. Humana SL. Prepoznat kao najkvalitetnija mješavina izolata sojinog proteina.
 3. Bellakt BL. Najbolji omjer cijene i kvalitete.
 4. Friso. Jeftina mješavina koja je po sastavu slična sojinom mlijeku.

Važno! Nitko od njih ne može u potpunosti zamijeniti prirodno hranjenje. Ne preporučuje se davanje dječje hrane bez laktoze novorođenčetu ako je sve u redu.

Popis formula bez laktoze za nedonoščad

Bilo koja adaptirana mliječna hrana namijenjena prerano rođenoj djeci prema zadanim je postavkama bez laktoze. Evo nekoliko dodataka prehrani za ovu djecu:

 1. PRE Nutrilon;
 2. PRE NAN;
 3. Friso PRE;
 4. Nutrilak PRE;
 5. Similac neo siguran.

Sve formule s popisa dobre su za nedonoščad. Nakon udebljanja od 3,5 do 4 kilograma, morate posjetiti liječnika i donijeti odluku o tome hoćete li prijeći na konvencionalne smjese bez laktoze ili ne.

Dakle, razmatrani prehrambeni kompleksi za dojenčad mogu se koristiti kao krajnje sredstvo ako ih je propisao liječnik. Zdravo dijete treba laktozu za puni razvoj.

Popis najboljih smjesa bez laktoze za novorođenčad: značajke uzimanja s nedostatkom laktaze

Posebne mješavine bez laktoze optimalna su prehrana za dijete čije tijelo slabo prihvaća ili uopće ne apsorbira laktozu. Potreba za njima također se javlja kada beba nije u stanju asimilirati galaktozu. Dvije bolesti koje zahtijevaju promjenu prehrane nisu tako rijetke, pa se stoga postavlja pitanje o vrstama smjesa koje su prikazane uz njih..

Nedostatak laktaze prilično je čest, pa je lako pronaći smjesu za bebe s takvim problemom

Označavanje i sastav smjesa bez laktoze

Smjesa bez laktoze označena je kraticom "BL" (u engleskoj verziji "LF"). Ovaj znak označava da je ova smjesa izrađena bez laktoze ili da njezin sadržaj ne prelazi 0,1 grama po litri. Proteini potrebni novorođenčetu mogu se predstaviti u nekoliko sorti. Djeca koja pate od alergijskih reakcija na prisutnost bjelančevina u prehrani prikladna su za formule bez laktoze s proteinima sirutke i albuminom. Obje vrste proteina mogu se predstaviti u omjeru 50/50 ili 40/60, no laktoza je djelomično prisutna u takvim smjesama bez laktoze..

Koriste proteine ​​poput izolata soje, hidrolizirane sirutke ili proteina kazeina. Teški oblik alergije određuje izbor vrste dječje hrane iz formula bez laktoze uz zamjenu bjelančevina sintetičkim aminokiselinama.

Kada se prijaviti?

Imenovanje smjesa bez laktoze prakticira se kada se djetetu dijagnosticira potpuna ili djelomična netolerancija na galaktozu ili laktozu. Naziv bolesti:

 1. Nedostatak laktaze je abnormalna proizvodnja enzima laktaze. Podijeljen je na primarne i sekundarne oblike. Primarni nedostatak podrazumijeva potpuno odsustvo enzima, a sekundarni nedostatak određuje se smanjenjem njegove aktivnosti.
 2. Galaktozemija je bolest kod koje pretvorba galaktoze u glukozu ne uspijeva.

Oblik bolesti određuje liječnik, on također propisuje smjesu bez laktoze za prehranu novorođenčeta. Zaključci o dijagnozi nedostatka laktoze ili laktaze donose se samo na temelju laboratorijskih ispitivanja (za više detalja pogledajte članak: simptomi nedostatka laktoze u dojenčadi). Tekuće zelene stolice kod bebe još nisu dokaz nedostatka laktaze i nisu razlog za pribjegavanje mješavinama bez laktoze. Odlučite se za promjenu hrane tek nakon pregleda djeteta.

Oprez u određivanju dijagnoze, posebno neovisno, posljedica je činjenice da nedostatak laktaze nije uvijek znak patologije. Tijelo beba do 2-3 mjeseca karakterizira niska aktivnost laktaze, koja je uključena u indikacije norme. Slični simptomi javljaju se tijekom alergije na kravlje proteine. Uz ovu dijagnozu potrebne su i druge vrste hrane koje ne sadrže alergene koji izazivaju..

Sorte smjesa i njihove karakteristike

Proizvođači nude nekoliko vrsta proizvoda. Liječnik će vam pomoći odabrati onu koja odgovara vašem djetetu. Evo popisa najpopularnijih smjesa:

 • NAS bez laktoze (preporučujemo čitanje: pregled smjese NAS bez laktoze i ostalih proizvoda u prehrambenoj liniji) - preporučuje se od 0 do 12 mjeseci. Težina jednog pakiranja je 400 grama. Omjer proteina sirutke i kazeina u omjeru 60/40, smjesa uključuje maltodekstrin. Koristi se kod nedostatka laktaze i poremećaja u tankom crijevu koji ne apsorbira određene hranjive sastojke.
 • Bellakt se koristi od 0 do 12 mjeseci. Sastav je identičan prvoj smjesi. Preporučuje se za hranjenje djece s nedostatkom laktaze, kolikama, s produljenim proljevom. Jedna limenka - 400 grama.
 • Nutrilak bez laktoze plus - za djecu od 0 do 12 mjeseci. Omjer bjelančevina (sirutke i kazeina) 50/50, postoji maltodekstrin. Indikacije: odbacivanje mliječnog šećera i glutena od strane djetetovog tijela, galaktozemija, proljev različitih etimologija. Težina jednog pakiranja - 350 grama.
 • Nutrilon Premium je bez laktoze (preporučujemo čitanje: koja je razlika između smjese Nutrilon 1 i Nutrilon 2?) - namijenjen prehrani od 0 do 12 mjeseci. Proteini se zamjenjuju kazeinom. Sadrži glukozni sirup. Propisan je za djecu čija tijela ne podnose laktozu.
 • Similak s niskom razinom laktoze (preporučujemo čitanje: kako razrijediti smjesu Similak od 0 do 6 mjeseci?) - smjesa je blizu majčinog mlijeka, palminog ulja nema (preporučujemo čitanje: popis dobrih dječjih adaptiranih mliječnih proizvoda bez palminog ulja). Dodani su probiotici i nukleotidi za poboljšanje probave i jačanje imuniteta.
 • Bez celija bez laktoze - 0-12 mjeseci Jedno pakiranje - 400 grama. Protein kazeinu - 60/40. Sastav uključuje maltodekstrin. Koristi se u prehrani djece koja su imala akutni gastroenteritis, s redovitim proljevom, intolerancijom na laktozu (vidi također: sorte gastroenteritisa u djece).
 • Bakina košarica bez laktoze - od 0 do 12 mjeseci. Sastojci: kazein, glukozni sirup, maltodekstrin. Propisuje se kada djetetovo tijelo ne podnosi laktozu.

Smjese koje se koriste za alergije na hranu

 • Nutrilon aminokiseline - u smjesi je protein 100% nadomješten aminokiselinama. Dobavljač ugljikohidrata je glukozni sirup. Namijenjen je hranjenju beba koje ne podnose laktozu i ne mogu apsorbirati kravlje proteine ​​te su alergične na hranu. Težina - 400 grama.
 • Alfare Amino je proizvod sa 100% zamjenom bjelančevina aminokiselinama. Ugljikohidrati su krumpirov škrob i kukuruzni sirup. Preporučuje se za bebe koje ne podnose laktozu, kravlje proteine, soju, s lošom apsorpcijom hranjivih sastojaka u crijevima, s kompliciranim alergijama na hranu.
 • Nutrilak Peptide MCT sastoji se od proteina sirutke hidroliziranih do indeksa alergije 100 000 puta nižeg od proteina punomasnog mlijeka. Uključeni su glukozni sirup i maltodekstrin. Koristi se kada beba ne asimilira bjelančevine kravljeg mlijeka, soje, nedostatka laktaze, galaktozemije, alergija na hranu i glutena. Pogodno za hranjenje beba s problemima tankog crijeva i kroničnim proljevom. Težina - 350 grama.
 • Nutrilak soja, glavni element je izolat proteina soje, poboljšan aminokiselinama, glukoznim sirupom. Preporučuje se za bebe s dijagnozom netolerancije na bjelančevine sadržane u mlijeku krave, koje ne apsorbira laktazu, s galaktozemijom, alergijom na gluten. Težina - 350 grama.

Koje su smjese prikladne za galaktozemiju?

Kada biramo koja se adaptirana mliječna hrana može koristiti s dijagnozom galaktosemije, obraćamo pažnju na one proizvode koji sadrže izolat proteina soje (bez masti i ugljikohidrata). Klasificirajmo ih kao optimalnu vrstu prehrane za dijete s galaktosemijom, jer ne sadrže ni laktozu ni galaktozu životinjskog i biljnog podrijetla. Osim toga, dopušteno je koristiti smjese bez laktoze s dominacijom kazeina, na bazi sintetičkih aminokiselina i kazein hidrolizata. Ne preporučuju se proizvodi s 50-60% sadržaja proteina sirutke. Popis uzoraka:

 • Nutrilak soja;
 • Frisosa;
 • Nutrilon soja;
 • Humana SL.

Koja je marka najbolja za vašu bebu - odlučuje liječnik. Specijalist će odabrati najbolju opciju za bebu, uzimajući u obzir karakteristike njegovog tijela.

Koje su nuspojave?

Dojilja je važno znati mogu li takve mliječne formule izazvati negativnu reakciju kod bebe. Popis nuspojava je mali i uključuje:

 • proizvodi na bazi sojinih proteina mogu kod djeteta izazvati alergijsku reakciju;
 • dugotrajna upotreba takve hrane uzrokuje poremećaje u probavnom traktu: kolike, proljev, nadimanje, disbioza;
 • zamjena majčinog mlijeka formulom s jednom dozom može uzrokovati zatvor.

Smjese bez laktoze - što je to, sastav, kada je propisan

Formula bez laktoze posebna je vrsta dječje hrane, to je lijek koji se propisuje dojenčadi mlađoj od jedne godine kada im se dijagnosticira intolerancija na laktozu.

Ovdje pročitajte što je intolerancija na laktozu ili nedostatak laktaze.

Ove formule su vrsta dječje hrane, zajedno s prilagođenim formulama za mlijeko krava i koza, formulama za soju itd..

Što su smjese bez laktoze

Iz naziva je jasno da su formule za bebe bez laktoze one koje ne sadrže ugljikohidrate laktozu, jednu od komponenti mlijeka..

Gotovo svaki proizvođač dječje hrane u svojoj liniji ima formulu bez laktoze, na ambalaži obično napišu "BL" (bez laktoze) ili "LF" (bez laktoze).

Najpopularniji proizvođači ovih smjesa na ruskom tržištu su takve tvrtke kao što su Nan, Nutrilak, Nutrilon, Bellakt, Babushkino Lukoshko, Celia. Ovdje pročitajte više o proizvođačima formula bez laktoze.

Koliki je sadržaj laktoze u tim smjesama? Hrana bez laktoze uzima se u obzir ako u sebi uopće nema laktoze i njenih tragova ili ne prelazi desetinu grama po litri gotove hrane.

Tragovi laktoze mogu biti u smjesi na bazi proteina sirutke ili smjese albumina. Uopće ne sadrži mješavinu kalcijevog kazeinata.

Postoje i smjese na bazi hidroliziranog proteina kazeina, izolata soje ili čak posebne smjese aminokiselina - koriste se kao lijek za nedostatak laktaze, ako je posljedica, na primjer, galaktozemije.

Sastav smjesa bez laktoze

Formule bez laktoze, čiji se sastav ne razlikuje puno od prilagođene prehrane, ljekovite su, ne mogu se odabrati kao glavnu hranu djeteta.

Glavna razlika u sastavu ovih smjesa je upravo u nedostatku takvog izvora ugljikohidrata kao što je laktoza. No budući da je laktoza vrlo važna za rast i razvoj dječjeg tijela, bez nje je jednostavno nemoguće, mješavina bez laktoze obično se daje bebi zajedno s bilo kojom drugom dječjom hranom.

Što je nadomjestak laktoze u takvim smjesama??

To može biti izolat soje, hidrolizirani protein, glukoza, saharoza ili smjesa posebnih aminokiselina..

Smjese sojinih proteina uopće ne sadrže laktozu, ostatak ima mali postotak njenog zaostalog traga.

Istodobno, ova je hrana izuzetno bogata vitaminima i mikroelementima, a smjese na bazi kozjeg mlijeka, prema roditeljskim kritikama, apsorbiraju se čak i bolje nego smjese na bazi kravljeg mlijeka..

Sadržaj kazeina u takvim smjesama iznosi 40%, osim nekoliko vrsta kod kojih je kazein mnogo veći od 40%, takve se smjese nazivaju kazeinom.

U pravilu, u razmatranim smjesama maltodekstrin (dekstrinmaltoza) djeluje kao izvor ugljikohidrata umjesto laktoze, kompleks masti uključuje palmino ulje.

Važna komponenta svake dječje hrane su pro- i prebiotici. Dakle, u mješavinama bez laktoze uopće nema prebiotika, a probiotici nisu svugdje prisutni..

Inače, u pogledu sadržaja korisnih elemenata u tragovima, vitamina i minerala, takve se smjese ne razlikuju od prilagođenih smjesa..

Kada su propisane smjese bez laktoze

Dvije stvari koje treba znati o hranjenju adaptiranim mlijekom bez laktoze:

 • Roditelji sami ne bi trebali donijeti odluku o prelasku na ovu prehranu, jer mogu pogrešno protumačiti simptome nedostatka laktaze, jer su toliko slični simptomima druge slične bolesti - alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka.
 • Smjesu propisuje liječnik nakon pregleda djeteta ili polaganja nekih testova i dijagnoze određene bolesti. Prije nego što propiše takvu smjesu, bilo koji pedijatar prvo će djetetu propisati pripravke s enzimom laktaze. Ovdje je predstavljen detaljan pregled ovih lijekova, njihovih svojstava i razlika.

Pa kada je propisana mješavina bez laktoze??

Pedijatar može propisati prehranu s ovom hranom za bebu koja ima simptome primarnog ili sekundarnog nedostatka laktaze (više detalja ovdje).

Ponekad se ova hrana propisuje djeci s galaktozemijom..

Točnije, formula za dojenčad bez laktoze, odnosno formula sa nula laktoze, "nije prikladna" za kontinuirano hranjenje. Mora se miješati proporcionalno uobičajeno prilagođenim smjesama koje je dijete jelo prije dijagnoze "nedostatka laktaze".

Zašto bebu ne možete hraniti samo adaptiranim mlijekom bez laktoze?

Budući da je laktoza, ona komponenta koju tijelo djeteta s nedostatkom laktaze slabo apsorbira, vrlo, vrlo važna za razvoj i rast djeteta. MORA BITI u bebinoj prehrani. Još se apsorbira u nekim malim količinama, pa se ne može u potpunosti isključiti iz prehrane. Miješajući smjesu bez laktoze s običnom, jednostavno smanjite količinu laktoze po obroku i ona postaje onoliko koliko je djetetovo tijelo sposobno preraditi.

Vrijedno je napomenuti da je prehrana s ovom mješavinom uvijek privremena, kao i sama bolest "nedostatak laktaze" (izuzetno rijetko, ali svejedno se događa da traje čitav život). Jedenje djeteta s mješavinom bez laktoze osmišljeno je za ublažavanje simptoma bolesti, pa se s vremena na vrijeme morate vratiti na „normalnu“ prehranu i provjeriti je li beba izgubila simptome nedostatka laktaze.

U kojim omjerima miješati smjesu bez laktoze s uobičajenom, koliko dugo i koliko se strogo pridržavati dijete i kada je otkazati - sve bi to trebao reći pedijatar.

Značajke hranjenja djeteta formulom bez laktoze:

 • Ako je dijete rođeno prerano i dijagnoza "nedostatka laktaze" postavljena mu je tijekom prvih dana života, tada takvu obitelj ne treba hraniti. Za ovu su djecu već razvijene posebne smjese s niskim udjelom laktoze s visokim udjelom vitamina i svega što je potrebno za dijete prerano rođeno. Paketi s takvom hranom obično imaju prefiks "pre-".
 • Ako dijete doji, vrlo je nepoželjno davati mu formulu bez laktoze. U tom se slučaju za uklanjanje simptoma nedostatka laktaze koriste lijekovi s enzimom laktazom.
 • Ako je dijete umjetno, prihvatljivo je koristiti smjese s niskom razinom laktoze, a ne one bez laktoze. Ili ih pomiješajte s uobičajenim, kao što smo gore napisali.
 • Ako je beba već odrasla i koristi dodatnu hranu, kašu je potrebno kuhati ili razrijediti u smjesi bez laktoze, a ne u mlijeku. Nakon 6 mjeseci možete pokušati djetetu davati hranu s malo laktoze, poput svježeg sira, maslaca i provjeriti reakciju njegovog tijela. Nakon šest mjeseci simptomi nedostatka laktaze već mogu nestati..

Nuspojave smjesa bez laktoze

Mane ili nedostaci smjesa bez laktoze izraženi su u očitovanju njihovih nuspojava:

 • Smjese izolata sojinih proteina možda neće biti prikladne za vaše dijete i mogu izazvati alergije na proteine ​​soje i soje.
 • Prebrzo uvođenje u dječju prehranu može uzrokovati zatvor..
 • Predugo hranjenje ovom hranom remeti probavni trakt, što se očituje u nadimanju, plinovima, kolikama, zatvoru i proljevu, disbiozi, promjeni boje izmeta, nadutosti.

Kako prenijeti dijete na formulu bez laktoze

Obično je moguće dijete prebaciti u smjesu bez laktoze u roku od 5-7 dana.

1. dan: Jednom obroku dodajte 30 ml nove formule.

2. i 3. dan: U bilo koja dva hranjenja dodajte 60 ml smjese bez laktoze.

4. i 5. dan: Za bilo koja dva hranjenja, hranite dijete samo adaptiranim mlijekom bez laktoze.

Ovo je približni "raspored" prijelaza na novu prehranu, općenito, pedijatar će vam reći kako je najbolje to učiniti, on će propisati potrebne proporcije za razrjeđivanje smjesa.

Klinac možda ne želi prijeći na smjesu bez laktoze, odbiti jesti ili biti hirovit. To je zato što ova hrana nije toliko ukusna i slatka kao prilagođene smjese koje sadrže laktozu, što pak hrani daje slatkast okus..

Bez obzira koliko želite, ne možete pokušati prebaciti bebu na novu prehranu, na primjer, u roku od 1-2 dana. Ovaj brzi prijelaz može dovesti do zatvora..

Također se ne preporučuje kršenje rasporeda hranjenja ili mijenjanje doziranja koje je propisao liječnik..

To je sve o opisu smjesa bez laktoze, njihovom sastavu, prednostima i nedostacima.

To Je Važno Znati O Planiranju

Terapijska masaža za nedonoščad

Prehrana

U Rusiji postoji dugotrajna praksa propisivanja opće masaže zdravoj djeci prve godine života, uključujući nedonoščad, kao opći postupak ozdravljenja. Međutim, takve prakse nema nigdje na svijetu, a kvaliteta života dojenčadi ne pati..

Kopar dok dojite novorođenče

Prehrana

Da li je moguće jesti sjeme kopra odmah nakon porodaNa pakiranju "Mirisnog voća kopra", kupljenog u ljekarni, izričito je navedeno da potiče proizvodnju mlijeka kod dojilja.

Reljef tijekom trudnoće

Porođaj

Čekanje na rođenje djeteta jedno je od najsretnijih razdoblja u ženskom životu. Čeka s radošću i strepnjom kad će napokon moći zagrliti i poljubiti svoju malu bebu. U međuvremenu, dijete polako raste i razvija se u maternici, tijelo buduće majke svakog se mjeseca sve više obnavlja.

Samo kupanje.

Analize

Podsjećam vas - vrata kupaonice su otvorena.Prvo sjediti na stolcu vjerojatno se ne isplati. Kad to shvatite - molim vas.Dakle, spuštamo bebu u vodu, sve u svemu, tako da samo lice gleda iz vode.