Glavni / Neplodnost

Vrste i popis najboljih smjesa bez mliječnih proizvoda za djecu

Bit upotrebe formula bez mliječnih proizvoda za djecu prve godine života je sprječavanje pojave alergijskih reakcija kada im je dijete sklono. Ovi proizvodi ne sadrže laktozu i proteine ​​kravljeg mlijeka. Uvijek se koriste na preporuku pedijatra kao preventivna ili terapijska hrana za bebe. Takva prehrana smanjuje opterećenje djetetovog tijela i pomaže da znakovi alergije nestanu..

Sastav smjesa bez mliječnih proizvoda

Prehrana za dojenčad bez kravljeg mlijeka nosi oznaku "BL", a na engleskom jeziku - LF.

U prehrani bez laktoze, laktozu zamjenjuje drugi protein. Mogu postojati takve mogućnosti:

 1. Kalcijev kazeinat. Ovaj se spoj dobiva razdvajanjem proteina i obradom kalcijevim hidroksidom.
 2. Proteini sirutke su jako hidrolizirani. Može se dobiti razgradnjom redovitog mliječnog proteina na njegove pojedinačne komponente. Ovaj postupak smanjuje alergenost proizvoda za djecu..
 3. Kazein hidrolizat. Za njegovu proizvodnju uzima se kazein koji se otapa u vodi. Tako se dobiva suspenzija koja je podložna proteolitičkoj hidrolizi..
 4. Izolat proteina soje. Dobiva se od soje. Ovaj protein sadrži sve aminokiseline, osim metionina. Dodaje se u formulu radi dodavanja vrijednosti proizvodu.
 5. Smjesa sintetičkih aminokiselina. Takva prehrana pošteđena je čak i malih dijelova proteina..

Uz zamjenu laktoze, u mlijeku za dojenčad prisutni su i ugljikohidrati:

 • glukoza;
 • bezglutenski hidrolizirani škrob;
 • saharoza;
 • maltodekstrin.

Kao i u mliječnim proizvodima za dječju hranu, mliječna masnoća zamjenjuje se biljnom, a prisutni su i vitamini, minerali i druge korisne komponente.

Kad imenuje?

Pedijatri prepisuju hranu bez laktoze djeci mlađoj od godinu dana zbog intolerancije na laktozu (galaktozemija) ili nedostatka. Ta stanja znače nasljednu nesposobnost tijela da proizvede enzim koji razgrađuje laktozu ili nedostatak. Zbog intolerancije na laktozu javljaju se razne alergijske manifestacije..

Nakon prigovora roditelja, specijalist upućuje na dijagnostiku i na temelju rezultata utvrđuje djetetovo zdravlje. S potpunom nemogućnošću probave mliječne komponente, ona se odmah prebacuje u smjese bez laktoze i do kraja života bit će prisiljen pridržavati se prehrane bez laktoze.

U slučaju nedostatka enzima, liječnik odlučuje o prehrambenoj taktici, uzimajući u obzir kakvu vrstu hranjenja dijete ima.

Sve formule koje sadrže zamjene za kravlje mlijeko mogu se uključiti u prehranu djeteta od rođenja. U tu svrhu uvode se proizvodi koji sadrže kazein hidrolizat ili sintetičke aminokiseline. Iznimka su smjese od soje - preporučuju se za uporabu nakon šest mjeseci starosti. Proizvodi na bazi soje mogu biti alergični na proteine ​​soje.

Vrste mliječnih mliječnih proizvoda bez mlijeka

Proizvodi bez mlijeka podijeljeni su u 3 velike vrste:

 1. Bez mliječnih proizvoda bez laktoze. Posebnost ovih smjesa je što nisu ukusne bez mlijeka, jer laktoza daje malu slatkoću koja se nalazi u uobičajenim nadomjescima za majčino mlijeko za dojenčad. Stoga proizvođači dodaju gore navedene ugljikohidrate.
 2. Bez mlijeka na soji. Smjese na izolatu soje po sastavu su slične uobičajenim adaptiranim smjesama, izostaje samo metionin. Dodaje se dodatno. Roditelji se ne trebaju brinuti zbog upotrebe genetski modificirane soje, jer vlada kontrolira proizvodnju dječje hrane.
 3. Na kozjem mlijeku. Danas se vjeruje da je kozje mlijeko po sastavu puno bliže ženskom nego kravljem. Ova smjesa ima lakše probavljive bjelančevine, pa je djetetovo tijelo lakše probavljivo. Ali postoje djeca koja s alergijskom reakcijom na bjelančevine kravljeg mlijeka imaju i negativnu tjelesnu reakciju na kozu. Iako je ovo mlijeko više masnoće, bebe se lakše probavljaju u probavnom sustavu..

Glavna stvar koju bi roditelji trebali imati na umu jest da se neće odrediti s odabirom smjese za svoje mrvice, već bi to trebao učiniti stručnjak nakon što pojedinačno dobije rezultate pregleda i obilježja alergijskih reakcija.

Popis najboljih proizvoda

Svaki se roditelj trudi svom djetetu pružiti najvišu kvalitetu, posebno u pogledu prehrane. Ali koje su najbolje smjese za mrvice?

Svaki od postojećih proizvoda ima i nedostataka i prednosti:

 1. Bellakt ne sadrži laktozu. Proizvod je namijenjen bebama s nedostatkom laktoze i kolikama, proljevom. Ima omjer proteina sirutke i kazeina - 60/40, uključen je maltodekstrin.
 2. Celia ne sadrži laktozu. Hrana se preporučuje dojenčadi s galaktosemijom, akutnim gastroenteritisom, proljevom. Udio proteina sirutke u odnosu na kazein je 60/40, postoji maltodekstrin.
 3. Nutrilon Premium. Protein u obliku kazeina, dodan glukozni sirup. Za bebe s intolerancijom na laktozu.
 4. "Bakina košarica" ​​bez laktoze. Formula je namijenjena djeci s galaktozemijom. Proteini - kazein, postoji glukozni sirup i maltodekstrin.
 5. "Nan" ne sadrži laktozu. Proizvod je stvoren za bebe od 1 godine života s nedostatkom laktoze i oštećenom apsorpcijom nekih hranjivih sastojaka iz tankog crijeva. Udio proteina sirutke u odnosu na kazein iznosi 60/40, uključuje maltodekstrin.

Predstavljena hrana bez kravljeg mlijeka prilično je raznolika, stoga se tijekom odabira vode prema sastavu, zemlji podrijetla i troškovima proizvoda.

Suptilnosti hranjenja djeteta prehranom bez mliječnih proizvoda

Svi roditelji djece s galaktozemijom ili nedostatkom laktoze trebali bi znati pravilno koristiti formulu bez mliječnih proizvoda. Ovaj proizvod ne možete sami dati bez preporuke liječnika, čak i ako se koristi za profilaksu. Ako beba ima visok stupanj osjetljivosti na alergijske reakcije, tada bi pedijatar trebao znati o tome. Odlučit će prema vlastitom nahođenju hoće li se hraniti terapijski ili preventivno.

Prijelaz s konvencionalno prilagođene smjese na proizvod bez mliječnih proizvoda trebao bi biti postupan.

Hipoalergena hrana se prvo doda u 30 ml u drugom hranjenju. Svaki put se njegova doza postupno povećava. Prvo, u potpunosti zamijenite drugo i posljednje hranjenje, a na kraju i sve ostalo.

Nemojte kombinirati hipoalergene s prilagođenim smjesama. Proces hranjenja novorođenčadi je sljedeći: prvo uobičajena hrana, a zatim medicinska prehrana. Nakon 14 dana moći ćete primijetiti prve promjene.

Morate biti pažljivi prema svom djetetu i pratiti postoji li alergijska reakcija na proizvod bez mliječnih proizvoda. Zvuči čudno, ali takva reakcija dječjeg tijela nije rijetka..

Za i protiv specijalizirane prehrane za alergičare

Prednosti proizvoda bez mliječnih proizvoda su njegov terapeutski i profilaktički učinak kod nedostatka laktoze ili galaktozemije.

Jednostavno ga podnosi malo tijelo s nedostatkom ili odsutnošću enzima koji pomaže u probavi laktoze.

Mane uključuju činjenicu da su troškovi takve hrane mnogo veći od tradicionalnih smjesa. Čak i ove hipoalergenske namirnice mogu kod beba izazvati alergijske reakcije. To se posebno odnosi na prehranu na soji.

Preventivne hipoalergenske smjese

Danas na tržištu postoji širok izbor hipoalergenskih smjesa kako bi se spriječili neželjeni uvjeti. Propisuju ih pedijatri u slučaju znakova alergije ili sklonosti ka tome..

Ovi proizvodi za dječju hranu izrađeni su od djelomično hidroliziranih bjelančevina kravljeg mlijeka.

Nakon takvog postupka, probavljivost smjese se povećava, a kao rezultat toga povećava se vjerojatnost odsutnosti alergijske reakcije iz dječjeg tijela. Ali u slučaju ranije pojave znakova atopije na proteinima kravljeg mlijeka, takvi proizvodi neće raditi. Stoga se hrana u svrhu prevencije ne koristi za umjerene ili teške alergije. Profilaktičke smjese označene su GA, što znači da je ova hrana slabo alergena.

Ako roditelji primijete da djetetovu prehranu treba ispraviti, trebali bi potražiti savjet od lokalnog pedijatra, ali ni u kojem slučaju ne eksperimentirati samostalno. Nakon kontaktiranja liječnika, liječnik će dijagnosticirati i reći vam koji će proizvodi biti optimalni za bebu.

Formula za dojenčad bez mlijeka

Pojam formula bez mlijeka uključuje proizvode za dječju hranu koji ne sadrže mliječne komponente kao što su bjelančevine i laktoza. Oni su u većini slučajeva uzrok alergija na hranu i netolerancije na kravlje mlijeko. Svi se oni odnose na prilagođenu terapijsku ili terapijsku i profilaktičku prehranu, koja se po potrebi može koristiti od rođenja djeteta do jedne godine života. Korištenje svih vrsta mješavina bez mliječnih proizvoda provodi se samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Formula za dojenčad bez mlijeka uključuje:

 • bez laktoze;
 • neke vrste hipoalergenih;
 • soja.

Strogo govoreći, na ovom su popisu bez mliječnih proizvoda bez laktoze hipoalergene smjese na bazi sintetičkih aminokiselina i soje. Samo što istodobno ne sadrže i laktozu i mliječne bjelančevine. Većina formula bez laktoze su samo bez laktoze.

Važno! Potpuno bez mliječnih proizvoda (ne sadrže i laktozu i mliječne bjelančevine) su samo hipoalergene smjese bez laktoze na bazi sintetičkih aminokiselina i soje.

Sastav smjesa bez mliječnih proizvoda

Smjese koje u svom sastavu ne sadrže laktozu ili sadrže količine u tragovima (manje od 0,1 g / l gotovog proizvoda) nazivaju se bez laktoze. Da bi se razlikovali od običnih, označeni su "BL" (engleski "LF") ili jednostavno napisani da je hrana bez laktoze.

Smjese bez laktoze koje sadrže demineraliziranu mliječnu sirutku (jedna od proteinskih komponenti proizvoda) imaju tragove laktoze i terapeutske su i profilaktičke („Nan bez laktoze“, „Nutrilon Premium bez laktoze“). Da bi se u potpunosti zajamčilo odsustvo laktoze, izvor aminokiselina smjese mora biti predstavljen bitno drugačijom komponentom:

 • kalcijev kazeinat (Nutrilon Premium bez laktoze, bakina košarica bez laktoze);
 • izolat proteina soje (Nutrilak Soja, Similak Isomil, Frisosoy);
 • visoko hidrolizirani protein sirutke (Alfare, Peptikate, Frisopep);
 • kazein hidrolizat (Nutramigen Lipil 1, Frisopep AS);
 • skup sintetičkih aminokiselina ("Nutrilon aminokiseline", "Alpha Amino", "Neocate LCP").

Prilikom odvajanja mliječnih bjelančevina nastaju dvije frakcije - sirutka i kazein. Ako se nakon toga kazein tretira slabom otopinom kalcijevog hidroksida, dobit ćete kombinaciju kazeina s kalcijem (kalcijev kazeinat). Ova tehnologija omogućuje da se kazein učini topljivim u vodi..

Jako hidrolizirani protein (sirutka, kazein) podrazumijeva se protein koji je podijeljen na male dijelove - peptide i pojedine aminokiseline, što smanjuje njegovu alergenost. Dijeta koja sadrži sintetičke aminokiseline potpuno je lišena i najmanjih dijelova proteina.

Proteinska komponenta smjese soje - sojin izolat ("Nutrilak soja", "Similak Isomil", "Frisosoy"), izolirana je od soje. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, osim metionina, koji se dodatno dodaje hrani za povećanje biološke vrijednosti. Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da je soja u takvim proizvodima štetna, jer je genetski modificirana. Ova je izjava netočna, jer postoji stroga zabrana upotrebe bilo koje genetski modificirane sirovine za svu dječju hranu..

Budući da laktoza, slatkog okusa, nema u mješavinama bez mliječnih proizvoda, ona se zamjenjuje ostalim ugljikohidratima: maltodekstrinom, glukozom, djelomično hidroliziranim škrobom bez glutena, saharozom. Mliječna masnoća, kao i u uobičajenoj adaptiranoj mliječnoj hrani, zamijenjena je biljnom masnoćom uz dodatak nekih polinezasićenih masnih kiselina potrebnih za rast i razvoj djeteta iz drugih izvora. Svi oni sadrže kompleks vitamina i minerala te druge korisne aditive.

Važno! Smjese s visoko hidroliziranim proteinima sirutke, kazein hidrolizatom, kao i sintetičkim aminokiselinama smatraju se hipoalergenima. Unatoč nedostatku bjelančevina kravljeg mlijeka u sastavu sojinih mješavina, oni nisu hipoalergeni.

Primjeri dječje hrane bez mliječnih proizvoda

Kada su propisane mješavine bez mliječnih proizvoda

Indikacije za imenovanje mješavina bez laktoze su bolesti povezane s potpunom ili djelomičnom netolerancijom na laktozu ili galaktozu (komponentu laktoze). Potpuna netolerancija na laktozu razumijeva se kao genetska nesposobnost tijela da proizvodi enzim koji razgrađuje laktozu, a kao sekundarna - njegova nedovoljna proizvodnja. U prvom slučaju dijete se odmah prebacuje na mliječnu formulu bez laktoze, a tijekom cijelog života održava prehranu bez laktoze. U drugom slučaju, taktiku primjene određuje liječnik i ovisi o vrsti hranjenja djeteta.

Pri dojenju se prije svega nastoji sačuvati majčino mlijeko, stoga se prvo propisuju pripravci laktaze i samo ako je liječenje neučinkovito, dio majčinog mlijeka postupno se zamjenjuje smjesom. Uz umjetno hranjenje, smjese bez laktoze nisu propisane. Umjesto toga, koriste dječju hranu s malo laktoze, jer je potpuno uklanjanje laktoze za dijete nepoželjno. Nakon 5-7 dana od početka liječenja, simptomi nedostatka laktaze obično nestaju. U galaktozemiji, koja je urođena bolest povezana s intolerancijom na galaktozu, koristi se samo umjetna prehrana s potpunim odsustvom laktoze i galaktoze (s kazein hidrolizatom, dominantnim na kazeinu, na bazi aminokiselina, s izolatom soje), što mješavine koje sadrže 50-60% sirutke čine neprihvatljivim. bjelančevine. Najbolje je koristiti dijetu koja se temelji na izolatu proteina soje, a u slučaju alergije na nju prebacite se na proizvode s kazein hidrolizatom ili iz skupa sintetičkih aminokiselina u cijelosti ili djelomično. Prijelaz na novu prehranu provodi se postupno, počevši s malim obrocima.

Dječja hrana s hidrolizatom kazeina, visoko hidroliziranim proteinima sirutke i aminokiselinama koristi se za umjerene do teške alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka. Pročitajte više o hipoalergenim smjesama u članku.

Odsutnost bjelančevina i laktoze kravljeg mlijeka u sastavu sojinih mješavina omogućava njihovu upotrebu kada dijete navrši 5-6 mjeseci kao medicinsku hranu za alergije na hranu na proteine ​​kravljeg mlijeka, galaktozemiju i nedostatak laktaze.

Prije korištenja prehrane na bazi soje, morate biti sigurni da uža obitelj vašeg djeteta nije alergična na proteine ​​mahunarki, jer je vjerojatno da će i vaše dijete doživjeti istu reakciju. Čak i ako najbliži rođaci nemaju ništa slično, još uvijek je potrebno nadzirati dijete zbog kožnih osipa, proljeva, regurgitacije.

Mješavine soje započinju u malim obrocima, postupno povećavajući količinu hrane na potrebnu količinu u roku od 5-7 dana. Ne biste trebali odmah očekivati ​​terapijski učinak, opipljiv rezultat pojavit će se tek nakon 3-4 tjedna od početka njihove primjene. U prosjeku je tijek liječenja 3-6 mjeseci.

I nema više alergija: odabir dobre formule za bebe bez mliječnih proizvoda

Bebe koje se umjetno hrane i koriste adaptirane formule mogu biti alergične na kravlje mlijeko.

Ova se komponenta nalazi u većini dječje hrane.

U tom biste slučaju trebali obratiti pažnju na adaptirane mliječne proizvode za bebe..

Osnovni sastav

Formula bez mlijeka vrsta je dječje hrane. Ovaj se proizvod koristi za sprečavanje pojave ili smanjenje simptoma alergija na hranu..

Oni se temelje na proteinskim hidrolizatima ili sojinim proteinima. U njima se velike molekule mlijeka razgrađuju na manje pa se smanjuje njihova sposobnost izazivanja alergijske reakcije i povećava apsorpcija u dječjem tijelu.

Osnovni sastav mješavina bez mliječnih proizvoda predstavljaju sljedeće komponente:

 • biljna ulja;
 • hidrolizat kravljeg mlijeka izolat sojinog proteina;
 • minerali;
 • vitamini;
 • aminokiseline.

Formule za bebe bez mlijeka dostupne su na tržištu u širokom rasponu. Prema vrsti baze dijele se na dvije vrste: soja i hidrolitička. Da biste razumjeli koji su proizvodi bolji za bebu, vrijedi razmotriti značajke svakog od njih.

Soja

Sojino mlijeko koristi se kao osnova za stvaranje adaptiranog mlijeka za dojenčad. Od krave se razlikuje po slađem okusu..

Ova hrana bez mliječnih proizvoda pogodna je za malu djecu koja nemaju nasljednu sklonost alergijama na grah i soju. Treba ih uvoditi u prehranu u fazama, postupno povećavajući veličinu porcije tijekom 5-7 dana. Pogodno za hranjenje beba od 5. mjeseca starosti.

Prema statistikama, oko 30-40% djece koja slabo percipiraju bjelančevine mlijeka također imaju intoleranciju soje. U prisutnosti alergijskog enterokolitisa, vjerojatnost osipa i svrbeža od smjesa soje bez mliječnih proizvoda povećava se na 60%.

Hidrolitički

Smjese za hidrolizu dobivaju se hidrolizom proteina sadržanih u kravljem mlijeku. Manje je vjerojatno da će uzrokovati alergije od dječje hrane od soje. Proizvodi hidrolize klasificirani su kao hidrolizat proteina sirutke i kazein..

Smjese za hidrolizu najbolja su opcija za umjetno hranjenje

Potonji su rijetki na ruskom tržištu. Ovi se proizvodi obično koriste za liječenje alergija na hranu. Smjese kazeina bliske su standardnom sastavu majčinog mlijeka.

Ali imaju gorak okus, pa nisu uvijek popularni kod beba. Hidrolizate proteina sirutke najčešće koriste umjetni ljudi. Prikladni su za hranjenje novorođenčadi.

Prema stupnju hidrolize, sva dječja hrana podijeljena je u tri vrste:

 • jako hidroliziran. Pogodno za liječenje teških alergija na hranu. Mliječna sirutka je atomizirana. Takva je hrana visokokvalitetna i hipoalergena;
 • djelomično hidrolizirana. Dizajniran za sprečavanje alergija. Proteini u takvoj prehrani nisu u potpunosti razgrađeni. Kada se koristi, mrvice ne razvijaju reakciju netolerancije;
 • slabo hidrolizirana. Pogodno u preventivne svrhe. Preporučuje se za upotrebu dojenčadi koja ima nasljednu sklonost netoleranciji na mliječne proizvode. Također, nisko-hidrolizirani pripravci namijenjeni su bebama s manjim manifestacijama alergijske reakcije..

Ako su u rodilištu mrvice pokupile mješavinu koja mu odgovara, onda je ne biste trebali mijenjati. Ako žena ne može odlučiti o vrsti hrane bez mlijeka za dijete, onda je bolje da se posavjetuje s pedijatrom. Liječnik će preporučiti najbolju opciju.

Kako odabrati formulu za dijete?

Uravnotežena i uravnotežena prehrana važna je za normalan rast i razvoj djeteta. Stoga je za umjetno hranjenje potrebno koristiti visokokvalitetne smjese..

Pri odabiru najbolje opcije za dječju hranu treba uzeti u obzir sljedeće točke:

 • starost mrvica;
 • nasljedna sklonost netoleranciji mlijeka;
 • prisutnost i ozbiljnost alergijske reakcije;
 • prisutnost problema u radu unutarnjih organa i sustava;
 • vrijeme rođenja.

Kada kupujete smjesu, morate pogledati datum isteka.

Također je važno uzeti u obzir usklađenost uvjeta skladištenja u trgovini s deklariranim proizvođačem. Vrijedno je pregledati ambalažu radi cjelovitosti. Dajte prednost najpoznatijim stranim proizvođačima dječje hrane. Pouzdaniji su i proizvode kvalitetne proizvode.

Među mješavinama bez mlijeka od soje popularne su sljedeće marke:

 • Frisosoy. Proizvodi nizozemska tvrtka FrieslandCampina;
 • Nutrilon soja. To su proizvodi poznate nizozemske tvrtke Nutricia;
 • Humana SL. Dječja hrana njemačkog proizvođača Humana;
 • Enfamil Soja. Proizvodi ga američka tvrtka Mead Johnson Nutritionals;
 • Bellakt SOJA. To su proizvodi bjeloruske organizacije Volkovyssk OJSC Bellakt.

Popularna hidroliza za dojenčad:

 • Alimentum. Proizvedeno od američke organizacije Abbott Laboratories;
 • Frisopep AS. To su nizozemski proizvodi tvrtke FrieslandCampina;
 • Pregestimil, Nutramigen. Proizvedeno u američkoj tvrtki Mead Johnson Nutritionals.

Sljedeći znakovi mogu shvatiti da je smjesa prikladna za bebu:

 • dijete ima redovitu probavu stolice (nema zatvora, proljev). Boja stolice je žućkasta ili maslinasta;
 • beba sa zadovoljstvom koristi adaptiranu hranu bez mlijeka. Nakon što se najela, dijete se smiri i zaspi;
 • dijete normalno ima plinove, nema jakog nadutosti;
 • nema česte regurgitacije;
 • dijete se dobro deblja. Duljina njegova tijela odgovara dobnim standardima za rast;
 • nakon konzumiranja proizvoda, dijete nema povraćanje, osip;
 • krvni test mrvica ne pokazuje odstupanja. Hemoglobin u krvi je na normalnoj razini.

Videi sa sličnim sadržajem

O pravilima za odabir adaptirane mliječne hrane u videozapisu:

Dakle, smjese bez mliječnih proizvoda namijenjene su novorođenčadi i dojenčadi koja su alergična na kravlje mlijeko. Sojine su, hidrolitičke. Proizvodi potonjeg tipa korisniji su i popularniji. Odlazeći u trgovinu kako biste kupili adaptirano mlijeko za dojenčad, morate znati značajke po svom izboru.

Smjese bez mlijeka: popis i opis

Formule bez mlijeka koriste se za hranjenje djece s jednom ili drugom alergijom na hranu. Najčešće je to alergija na proteine ​​kravljeg mlijeka. Smjese bez mlijeka jednostavno ne sadrže one komponente koje uzrokuju ovu alergiju - proteine ​​i laktozu.

Formule bez mlijeka koriste se samo na preporuku liječnika i samo kao preventivna prehrana za djecu.

Smjese bez mlijeka mogu se podijeliti na:

Ova je podjela donekle proizvoljna, zapravo je smjesa koja ne sadrži dvije komponente - laktozu i mliječne bjelančevine strogo bez mliječnih proizvoda..

Smjese bez laktoze ne sadrže samo laktozu..

Smjesa soje sadrži izolat soje umjesto mliječnih proteina.

Formule od kozjeg mlijeka sadrže kozje mlijeko kao izvor aminokiselina, za koje se smatra da su po sastavu bliže majčinom mlijeku.

Smjese bez mlijeka bez laktoze

Formula za dojenčad bez laktoze umjesto tradicionalnog izvora aminokiselina - mliječnih proteina - sadrži različite komponente.

Kalcijev kazeinat. Kazein je glavna i najkorisnija komponenta mliječnih proteina. Da bi se pripremila smjesa kazeina, mliječni se protein dijeli na kazein i sirutku. Kazein se tretira otopinom kalcija, zbog čega stječe sposobnost otapanja u vodi.

Kazein hidrolizat. Da bi se dobio kazein hidrolizat, mliječni se protein dijeli na peptide i aminokiseline. Takve smjese zadržavaju korisna svojstva, međutim, neukusne su, a ponekad imaju i gorak okus zbog velike količine aminokiselina.

Smjese na bazi ove komponente propisane su za djecu s akutnim oblicima alergije na hranu, uključujući proteine ​​kravljeg mlijeka.

Proteini sirutke (visoko hidrolizirani). To je mliječni protein koji je prošao postupak dubokog cijepanja na peptide i aminokiseline. Takav podijeljeni protein ponekad dobro apsorbiraju organizmi djece s alergijom na kravlje proteine, jer smanjuje alergeni prag.

Sintetičke aminokiseline. Sastav takvih smjesa uopće ne uključuje proteine. U pravilu, pedijatri propisuju mješavinu aminokiselina za ranu dijagnozu alergije na kravlje proteine ​​u dojenčeta. Simptomi ove alergije nestaju 3-4. Dana ako dijete hranite takvom smjesom..

Takve se smjese smatraju "spasom" za djecu s visokom osjetljivošću probavnog sustava, za onu djecu koja nisu prikladna ni za kozje mlijeko, kazein ili sojinu formulu. Sastav smjesa dopunjen je vitaminima i mineralima, a također nisu neukusni poput većine smjesa bez proteina, a djeca rado jedu smjese s aminokiselinama.

Formule bez laktoze same imaju "prazan" okus, jer upravo laktoza daje slatkoću dječjoj hrani. Stoga proizvođači svojim proizvodima dodaju škrob, saharozu ili glukozu..

Mliječna mast se obično zamjenjuje biljnom.

Također, mješavinama bez laktoze dodaju se vitamini i minerali, koji povećavaju hranjivu vrijednost smjese..

Kako bi razlikovao smjese bez laktoze, proizvođač stavlja na posudu oznaku "BL" (bez laktoze) ili "LF" (bez laktoze).

Popis smjesa bez laktoze

Mješavine soje bez mlijeka

Glavna zamjena proteina u mješavinama soje je izolat soje. Po sastavu je blizak mliječnim proteinima i ne sadrži samo metionin. Ali proizvođači dodaju ovu komponentu smjesi zasebno..

Mnogi roditelji oklijevaju i ne žele hraniti svoje dijete adaptiranim sojinim mliječnim pripravkom zbog predrasuda da je soja genetski modificirana. Ovo nije istina! U adaptiranom mlijeku za dojenčad koriste se samo prirodna soja i ostali sastojci. Proizvodnju i sastav dječje hrane strogo kontrolira država.

Formula od soje vrlo je popularna kod roditelja čije su bebe alergične na kravlje proteine. Međutim, moraju se koristiti s oprezom - dijete može biti alergično na soju. Mješavine soje ne sadrže mliječne proizvode i laktozu, ali nisu hipoalergene.

Također, smjese soje ne preporučuju se za hranjenje beba mlađih od šest mjeseci..

Popis mješavina soje

 • Nutrilak Soja;
 • Nutrilon soja;
 • Frisosa;
 • Humana SL;
 • Enfamil Soja;
 • Similak Isomil.

Općenito je popis smjesa soje prilično velik; proizvodi ih svaki veći proizvođač dječje hrane. Paketi imaju oznaku "Soja".

Smjese od kozjeg mlijeka

Kozje mlijeko smatra se vrijednijim sastavom od kravljeg, a štoviše, naziva se bliže sastavom ljudskom majčinom mlijeku..

Glavna prednost formula s kozjim mlijekom u odnosu na mliječne formule za dojenčad je ta što krhke bebe lakše apsorbiraju bjelančevine kozjeg mlijeka, u želucu se pretvaraju u tekuću masu, za razliku od bjelančevina kravljeg mlijeka koje imaju gustu strukturu. Tekući kozji protein lakše se probavlja u djetetovim crijevima. Međutim, to nije uvijek slučaj, a neka djeca s alergijom na kravlje proteine ​​također ne mogu jesti formule od kozjeg mlijeka..

Masti kozjeg mlijeka također se lakše probavljaju u crijevima beba, jer stvaraju manje mjehuriće od masti kravljeg mlijeka..

Smjese od kozjeg mlijeka novost su na ruskom tržištu. Sada 4 proizvođača proizvode takvu dječju hranu. Takve smjese su znatno skuplje od ostalih adaptiranih mliječnih mlijeka, čak i hipoalergene, njihova se cijena objašnjava potpuno prirodnim sastojcima.

Popis formula s kozjim mlijekom

Dakle, smjese bez mlijeka mogu biti bez laktoze (prerađene), soje (umjesto mlijeka - soja) i s kozjim mlijekom. Takve se smjese koriste za hranjenje umjetne dojenčadi s alergijom na bjelančevine kravljeg mlijeka..

Koja je smjesa bolja - bez laktoze, sojino ili kozje mlijeko? Razmišljati i birati je beskorisno. Smjesu treba propisati pedijatar, na temelju karakteristika tijeka alergija kod svakog određenog djeteta..

TOP 15 najboljih mliječnih formula za novorođenčad

Raspon dojenačkih mliječnih proizvoda je ogroman. Neznatno se razlikuju po sastavu, preporučenoj dobi upotrebe te po individualnim karakteristikama i potrebama djeteta. Unatoč ovom obilju, niti jedna formula ne zamjenjuje zdravstvene dobrobiti majčinog mlijeka. Pri odabiru mliječne formule za novorođenče, trebate se posavjetovati s pedijatrom i samostalno proučiti sastav.

Prva godina djetetova života vrlo je važna u smislu prilagodbe i restrukturiranja tijela na uvjete nove okoline. Stoga, u nedostatku stvaranja majčinog mlijeka, majka bi trebala biti vrlo odgovorna u odabiru zamjene. Praktično svaka mješavina sadrži vitamine i minerale neophodne za zdrav razvoj mozga, imunološkog i vizualnog sustava. Ali postoje srodne tvari koje možda neće donijeti trenutnu vidljivu štetu, ali ni od njih ne biste trebali očekivati ​​ništa dobro. Takve tvari uključuju: palmino ulje, konzervanse, škrob, šećer.

 1. Kriteriji izbora
 2. Najbolja hipoalergena formula za dojenčad
 3. Nutrilon (Nutricia) hipoalergen (od rođenja) 400 g
 4. BIBICOL Nanny Classic (od rođenja do 1 godine) 800 g
 5. Friso Frisolas Gold PEP (od 0 do 12 mjeseci) 400 g
 6. Najbolja adaptirana formula za dojenčad za prerano rođenu djecu i djecu male težine
 7. MAMAKO Premium (od 12 mjeseci) 800 g
 8. Materna Extra Care Sensitive (0-6 mjeseci) 400 g
 9. Similac (Abbott) NeoShur (od rođenja) 370 g
 10. Najbolja dječja formula za kolike i zatvor
 11. Similac (Abbott) Comfort 2 (6-12 mjeseci) 375 g
 12. Nutrilon (Nutricia) Comfort (od 6 mjeseci) 800 g
 13. Friso VOM 2 (6-12 mjeseci) 400 g
 14. Najbolja mješavina bez laktoze
 15. Similac (Abbott) Alimentum (od rođenja) 400 g
 16. Humana SL (od rođenja) 500 g
 17. Nutrilak (InfaPrim) Premium soja spremna za jelo (od rođenja) 200 ml, 1 komad.
 18. Najbolja formula za dojenčad protiv refluksa
 19. Materna Extra Care A.R. (od 0 mjeseci) 400 g
 20. Nutrilak (InfaPrim) Premium antirefluks (od rođenja) 350 g
 21. Bellakt AR (od rođenja do 12 mjeseci) 400 g

Kriteriji izbora

Smjese dolaze u suhom ili tekućem obliku. Suhe mješavine najčešće vidimo na policama trgovina i ljekarni. Budući da imaju duži vijek trajanja, dulje traju i ekonomičnije izlaze prilikom kupnje. Tekuće smjese su proizvodi gotovi za upotrebu koje treba samo dovesti na potrebnu temperaturu. I sukladno tome, prilikom otvaranja paketa, on se dugo ne čuva. Ovisno o pristupu formule majčinom mlijeku, postoje adaptirana, djelomično prilagođena i neprilagođena. Sve ovisi o modificiranim kravljim proteinima u srcu smjese. Ova komponenta izvrsno djeluje na dječje tijelo i može izazvati alergijske reakcije. Prilagođeni su za raniju dob i ne predstavljaju posebnu opasnost za zdravlje bebe. Neprilagođeni su teže probavljivi, bolje ih je dati od pola godine, temelje se na neprerađenom mlijeku u prahu.

Većina umjetnog hranjenja temelji se na kravljem mlijeku, ali s obzirom na to da je bogato laktozom, postoje mješavine s kozjim mlijekom, gdje ga je mnogo manje. Postoje i mješavine bez mliječnih proizvoda, koje se temelje na proteinu soje ili hidrolizatu mlijeka.

Smjesa se odabire prema individualnim zahtjevima djeteta. Obavezno obratite pažnju na dob naznačenu na pakiranju. Budući da za svako dobno razdoblje postoje različite doze hranjivih sastojaka i hranjivih sastojaka. Ako beba ima problema, na primjer, alergije, bolove u trbuhu, nezdravu crijevnu mikrofloru ili nedostatak potrebnih vitamina ili minerala, trebate odabrati posebnu smjesu, čije je djelovanje usmjereno na rješavanje postojećih komplikacija i normalizaciju rada tijela. Ne biste trebali slijepo slijediti tuđe primjere i savjete, bolje je kombinirati ih sa svojom odlukom i razviti svoje vlastito mišljenje. Izbor smjese također ovisi o preferencijama djeteta. Reći će vam točno koja mu je smjesa ukusna, a koje tijelo prihvaća (bez osipa, crvenila, uznemirenosti). Stoga isprva ne biste trebali kupovati velika pakiranja. Nadgledajte cjelovitost ambalaže i datum isteka.

Svjesno shvatite što dijete prima s hranom. Da biste tada znali što ostaviti i što zamijeniti. Ako je majka zadovoljna sastavom proizvoda, a ne vidi nikakve sumnje u korisnost, ovo je prvi korak ka pozitivnoj odluci..

Najbolja hipoalergena formula za dojenčad

Nutrilon (Nutricia) hipoalergen (od rođenja) 400 g

Ova djelomično prilagođena smjesa izvrsna je ako je vašem djetetu izložen rizik od alergije. Nalazi se u prikladnoj, širokoj limenoj limenci. Dobna granica do šest mjeseci. Kvaliteta udovoljava međunarodnim zahtjevima. Proizvedeno u Nizozemskoj. Ima kratak vijek trajanja. Mnogi liječnici to preporučuju..

 • nije preskupo;
 • ne sadrži konzervanse, šećer, škrob;
 • uključuje prebiotike.

BIBICOL Nanny Classic (od rođenja do 1 godine) 800 g

Osnova smjese je kozje mlijeko isporučeno s ekološki čistih teritorija Novog Zelanda. Prilagođenu formulu mogu hraniti i potpuno zdrava i beba s netolerancijom na kravlje proteine. Mekane je strukture za probavu i ugodnog nježnog okusa. Dobro za bebe iz prvih mjeseci života.

 • bez šećera, konzervansa, palminog ulja, škroba;
 • maksimalna sličnost s majčinim mlijekom;
 • sadrži masne kiseline koje promiču zdrav mozak i razvoj vida.
 • vrlo visoka cijena.

Friso Frisolas Gold PEP (od 0 do 12 mjeseci) 400 g

Posebno za djecu koja ne podnose kravlje mlijeko i laktozu. Rijetko koja mješavina ne pomaže kod alergija. Zemlja podrijetla Nizozemska. Ugodnog je okusa. Sastav zadovoljava sve sigurnosne mjere. Može utjecati na promjenu stolice. Metoda razrjeđivanja detaljno je naznačena na kutiji. Razrijedite strogo u skladu s navedenim standardima u tablici, inače se mogu pojaviti nezdrave posljedice.

 • sadrži prebiotike;
 • povoljno djeluje na zdravu konzistenciju stolice;
 • ima komponente potrebne za zdrav razvoj tjelesnih sustava.
 • sadrži palmino ulje;
 • nezgodno pakiranje.

Najbolja adaptirana formula za dojenčad za prerano rođenu djecu i djecu male težine

MAMAKO Premium (od 12 mjeseci) 800 g

Višenamjensko dječje piće, među ostalim je u vrhu. Utječe na prevenciju nekoliko probavnih poremećaja odjednom. Posebno formulirani od strane stručnjaka za djecu s intolerancijom na kravlje proteine. Vrlo je nježan za djetetov probavni sustav. Vrlo je prikladan za upotrebu, na poklopcu staklenke nalazi se poseban nastavak za mjernu žlicu, što eliminira vjerojatnost gubitka. Nije gorkastog okusa, ugodne arome. Proizvođač Španjolska.

 • uključuje prebiotike, probiotike, bifidobakterije;
 • vrlo bogat i koristan sastav;
 • ne sadrži palmino ulje, konzervanse, škrob;
 • sprečava kolike i zatvor.

Materna Extra Care Sensitive (0-6 mjeseci) 400 g

Smjesa za zasićenje malog organizma korisnim tvarima koje doprinose učinkovitom debljanju i postizanju pokazatelja norme kod prerano i zaostale djece. Što bliže majčinom mlijeku. Zemlja podrijetla Izrael.

 • utječe na razvoj od moždane aktivnosti do normalne stolice.
 • ima ne baš ugodan miris;
 • tijekom kuhanja trebate se potruditi, inače se može smjestiti na dno u obliku pire krumpira;
 • može biti teško pronaći na prodaji;
 • malo ga ljudi koristi, teško je čuti povratne informacije o kvaliteti od drugih roditelja.

Similac (Abbott) NeoShur (od rođenja) 370 g

Utječe na stvaranje i jačanje imunološkog sustava. Sadrži supstance za izgradnju kostiju. Zbog potrebnog broja kalorija u smjesi, novorođenče brzo dobiva na težini.

 • veliki popis minerala i vitamina;
 • ne sadrži palmino ulje, konzervanse.
 • mogu nastati pjena i mjehurići zraka;
 • nezgodno za pripremu (mogu se pojaviti grudice, prašak nije potpuno otopljen).

Najbolja dječja formula za kolike i zatvor

Similac (Abbott) Comfort 2 (6-12 mjeseci) 375 g

Djelomično prilagođeni premium spoj - lako probavljiv. Posebnost je u tome što se prerađeni protein razgrađuje na manje elemente. To rezultira laganom osjetljivošću na proizvod. Ova vrsta komplementarne hrane zauzima jedno od prvih mjesta u mnogim ocjenama.

 • normalizacija stolice;
 • bez palminog ulja.

Nutrilon (Nutricia) Comfort (od 6 mjeseci) 800 g

Proizvođač istražuje otprilike pola stoljeća kako bi smjesu učinio što bližom prirodnom, majčinom, majčinom mlijeku. Preporučuje se za glavno hranjenje i za dohranu beba.

 • poboljšava crijevnu mikrofloru.
 • sadrži palmino ulje i škrob.

Friso VOM 2 (6-12 mjeseci) 400 g

Da bi se stvorila željena konzistencija, koristi se guma rogača, ovo je puno bolja zamjena za škrob. Usmjeren na izbjegavanje regurgitacije. Crijevo reagira dovoljno blago na desni, pa stolica bez zatvora.

 • veliki sastav vitamina i minerala;
 • tvori snažni imunitet u borbi protiv alergena;
 • prihvatljiva cijena.
 • sadrži palmino ulje;
 • skupa cijena.

Najbolja mješavina bez laktoze

Similac (Abbott) Alimentum (od rođenja) 400 g

Protein je fino podijeljen, što olakšava apsorpciju hrane u crijevima i ne uzrokuje alergije. Potrebno je puno vremena da se dijete navikne na smjesu. Prvo dajte u malim obrocima. Na internetu možete pronaći velik broj foto i video recenzija o ovoj mješavini kako biste je bolje upoznali prije kupnje. Napravljeno u Americi.

 • Bez palminog ulja, konzervansa, boja, glutena i GMO-a;
 • usmjeren protiv stvaranja plinova;
 • masti i ugljikohidrati tijelo dobro apsorbira.

Humana SL (od rođenja) 500 g

Glavni sastojak bez laktoze je prerađeni, rafinirani protein soje. Djeluje i terapijski i profilaktički. Preporučljivo je provesti test osjetljivosti prije hranjenja (pokušajte malo). Pomiješani prah ne može se dugo čuvati. Smjesa 1. stupnja, prikladna za djecu do 1 godine. Njemački proizvod.

 • mala cijena;
 • ima ugodan, slatkast okus;
 • kratak vijek trajanja.
 • sadrži palmino ulje.

Nutrilak (InfaPrim) Premium soja spremna za jelo (od rođenja) 200 ml, 1 komad.

Tekuća smjesa u pakiranju za jednokratnu uporabu, jednolike konzistencije koja ne zahtijeva razrjeđivanje i isključuje mogućnost nastanka grudica. Gotova jela mogu potaknuti sumnju u njihovu kvalitetu. Ali s obzirom na činjenicu da je vrlo malo gotovih smjesa, praktički se nema s čime usporediti.

 • prikladan za upotrebu na cesti, na ulici;
 • nema potrebe brinuti se za pripremu hrane za dijete unaprijed.
 • sadrži palmino ulje, škrob.

Najbolja formula za dojenčad protiv refluksa

Materna Extra Care A.R. (od 0 mjeseci) 400 g

Pedijatrijska odobrena ljekovita mješavina koja pomaže u prevenciji regurgitacije djeteta. Najučinkovitiji i najispravniji izbor među ostalim smjesama. Pogodno i za zdravu i za nedonoščad. Nije učinkovit protiv alergija. Zemlja podrijetla: Izrael. Ista tvrtka također proizvodi žitarice (mliječne i bez mliječnih proizvoda) za prvo hranjenje. Za neku djecu prijelaz na sljedeću fazu dohrane unutar iste tvrtke ne zahtijeva dodatnu obuku.

 • praktički bezopasan sastav, jedina iznimka je škrob.

Nutrilak (InfaPrim) Premium antirefluks (od rođenja) 350 g

Suha mješavina koja se prodaje u kartonskoj kutiji koja nekim roditeljima može stvoriti nelagodu. Ima dobar i zdrav sastav, bez sumnjivih sastojaka. Klinički je dokazan antirefluksni učinak. Potpuno prilagođen, ovo eliminira mogućnost drugih probavnih problema. Pogodno za djecu mlađu od godinu dana. U skladu s pravilima, upute nije teško uzgajati.

 • relativno primjerena cijena.
 • teško ga je naći na prodaji;
 • mali broj ljudi koji su koristili ovu smjesu;
 • nema vrlo atraktivan okus i mirisna svojstva;
 • nije prikladno pakiranje.

Bellakt AR (od rođenja do 12 mjeseci) 400 g

Neprilagođena bjeloruska smjesa. Ima duži vijek trajanja, što baca sumnju na korisnost i kvalitetu. Uzgajati je lako. Doprinosi održavanju zdravog crijevnog okoliša, zahvaljujući prirodnim prehrambenim vlaknima. Proizvod je kremastog okusa. Testiran je i dokazan antirefluksni učinak. Proizvedeno u Bjelorusiji.

 • niska cijena;
 • sadrži gumu rožiča.
 • sadrži palmino ulje;
 • kartonska kutija;
 • vrlo dug vijek trajanja;
 • teško i ne može se svugdje naći u prodaji.

TOP 10 najboljih formula za dojenčad za novorođenčad: koju kupiti, prednosti i nedostaci, recenzije

Majčino mlijeko je daleko najbolja prehrana koju majka može dati novorođenčetu. Često postoje situacije kada je premalo majčinog mlijeka i morate hraniti dijete ili uopće, iz nekog je razloga dojenje nemoguće. Tada roditeljima pomaže rodna mliječna formula i kako odabrati najbolje?

Zanimljivo je! Jeste li znali da se prvi proizvod za umjetno hranjenje beba pojavio već 1867. godine zahvaljujući švicarskom ljekarniku Henriju Nestléu koji je eksperimentirajući s raznim kombinacijama mlijeka, pšeničnog brašna i šećera stvorio proizvod za umjetno hranjenje beba koje nisu dobivale majčino mlijeko?.

Novi inovativni proizvod za ta vremena nazvan je "Henri Nestlé mliječno brašno", koji je spasio živote stotinama tisuća beba, a nakon nekoliko godina aktivno se prodavao u većini europskih zemalja.

Već 140 godina sastav smjese za umjetno hranjenje neprestano se poboljšava. I danas, zahvaljujući modernoj tehnologiji, adaptirane mliječne mlijeke za dojenčad ili majčino mlijeko proizvode se na industrijskoj osnovi u skladu sa svim relevantnim standardima Codex Alimentarius.

Dječje formule gotovo u potpunosti zadovoljavaju normalne prehrambene potrebe beba, doprinose ispravnom i cjelovitom razvoju djeteta, a prilagođene su i fiziološkim karakteristikama novorođenčadi.

Pažnja, važne informacije!

Prvih 1000 dana djetetova života najvažnija je faza. Tijekom ovog važnog razdoblja, od začeća do uključivo dvije godine, dobro zdravlje položeno je do kraja vašeg života..

Svako odstupanje u zdravstvenom stanju može značajno utjecati na daljnje, fizički i inteligentno, dijete.

Čolić je jednostavan primjer. Kada novorođenče razvije intenzivne kolike i probavne smetnje, važno je poduzeti pravovremene mjere.

Što su adaptirane dojenčadi

Dojenčad se može podijeliti u dvije velike vrste: mliječna i bez mliječnih proizvoda.

Mješavine mlijeka

Mliječne formule za dojenčad namijenjene su zdravoj djeci, temelje se na kravljem ili kozjem mlijeku, smatraju se prilagođenim, odnosno njihov je sastav po sadržaju i omjeru glavnih hranjivih tvari: bjelančevina, masti i ugljikohidrata blizak sastavu majčinog mlijeka. Sve smjese za dojenčad namijenjene su hranjenju beba od rođenja do jedne godine u slučajevima kada je dojenje iz bilo kojeg razloga nemoguće.

Smjese od kozjeg mlijeka nisu hipoalergene, jer sadrže drugi enzim na koji dijete može biti alergično ili ne. Na primjer, ako je dijete alergično ne na kravlje proteine, već na beta-kazein, tada će kozje mlijeko također izazvati alergiju.

Kozje mlijeko, poput kravljeg, sadrži više kazeina nego albumina. I u tome se oboje bitno razlikuju od ženskih dojki. Kozje i kravlje mlijeko nisu mamine zamjene za majčino mlijeko!

Majčino mlijeko sadrži najkvalitetnije, visoko probavljive proteine, od kojih su neki već djelomično razgrađeni. Kvaliteta i količina proteina koje će vaša beba primiti vrlo su važni, jer će to pridonijeti njegovom punom razvoju i formiranju zdrave budućnosti..

Važno! Prehrana za dojenčad trebala bi imati točnu razinu proteina kako bi vaša beba mogla skladno rasti i razvijati se od rođenja..

Formule za dojenčad s visokim udjelom proteina ili gotova dječja hrana za bebe na bazi kravljeg mlijeka mogu preopteretiti još nezreli probavni sustav mrvica probavom životinjskih bjelančevina, sve to može negativno utjecati na zdravlje djeteta.

Stoga se danas proizvode posebne smjese s ispravnom razinom bjelančevina blizu majčinog mlijeka. Takve smjese uključuju NAN SUPREME. Formula je namijenjena zdravoj bebi od rođenja do godine dana u slučajevima kada je dojenje nemoguće. Također za zdravu djecu u riziku

Vrijedno je napomenuti činjenicu da jedinstvenost ove smjese leži u činjenici da sadrži kompleks od 2 oligosaharida u optimalnoj dozi, naglašavamo, iznosi 2 (trenutno nema analoga).

Pažnja! Nemojte brkati kompleks 2 oligosaharida 2'-fukozil-laktoze (2'FL) i lakto-N-neotetraoze (LNnT) s kratkolančanim GOS prebioticima i dugolančanim FOS-om..

GOS i FOS također su poznati prebiotici:

 • galaktooligosaharidi (GOS);
 • fruktooligosaharidi (FOS).

FOS i GOS uključeni su u mnoge prehrambene proizvode. Ne podvrgavaju se cijepanju u gornjem dijelu gastrointestinalnog trakta i nepromijenjeno dopiru do debelog crijeva. Tamo obavljaju funkcije prebiotika, pružajući bifidogeni učinak.

Pogledajmo zašto su potrebni oligosaharidi majčinog mlijeka (OGM). Kao što znate, priroda se u potpunosti pobrinula da beba s majčinim mlijekom primi sve potrebne tvari i u pravoj dozi..

Oligosaharidi majčinog mlijeka (BMO) složeni su ugljikohidrati koji se nalaze u majčinom mlijeku.

Oligosaharidi majčinog mlijeka jedinstvena su komponenta i treća najveća komponenta u mlijeku. Istraživanja pokazuju da oligosaharidi majčinog mlijeka pomažu u zaštiti od infekcija i jačanju imuniteta.

Ugljikohidrati u majčinom mlijeku sastoje se od laktoze i oligosaharida majčinog mlijeka. OGM se ne probavljaju i nemaju hranjivu funkciju. Oligosaharidi su treća komponenta majčinog mlijeka nakon laktoze i masti. Sadržaj mu varira od 20-25 g / l u kolostrumu do 10-15 g / l u zrelom mlijeku.

Korištenje novih metoda, kombinirajući uporabu tekuće kromatografije i masene spektrometrije visoke rezolucije, omogućilo je identificiranje oko 200 jedinstvenih struktura oligosaharida, koji uključuju od 3 do 22 šećera.

OGM se temelji na 5 monosaharida: glukoza (Glc), galaktoza (Gal), N-acetil-glukozamin (GlcNAc), fukoza (Fuc), sialična kiselina (Sia) (N-acetil-neuraminska kiselina (Neu5Ac)). Uz pomoć enzima glikoziltransferaze, molekuli laktoze dodaju se pojedinačni monosaharidi koji tvore ugljikohidratne lance različite duljine i različitog stupnja grananja..

Trenutno je dešifrirana struktura oko 200 oligosaharida, ali njihov stvarni broj može biti u tisućama. U prosjeku, mlijeko svake žene sadrži od 10 do 15 OGM.

Funkcije oligosaharida majčinog mlijeka

Utjecaj oligosaharida majčinog mlijeka na djetetovo tijelo je ogroman, zahvaljujući njima dolazi do stvaranja normalne mikroflore, modelira se sastav djetetove crijevne mikrobiote, smanjuje se vjerojatnost zaraze i formira imunitet.

Znanstvenici su pokazali da se od 70% do 80% imuno-modulirajućih stanica novorođenčeta nalazi u njegovim crijevima. Kao dio majčinog mlijeka, oligosaharidi majčinog mlijeka ulaze u djetetova crijeva, gdje obavljaju svoje važne funkcije..

 1. Oligosaharidi su prvi prirodni prebiotici za bebu. Samo određene korisne bakterije mogu koristiti OGM za prehranu, stječući blagodati rasta. Različiti oligosaharidi zamišljeni su kao izvor hrane za različite bakterije, pa oligosaharidi majčinog mlijeka doprinose stvaranju normalne mikrobiote dojenčadi.
 2. Oligosaharidi blokiraju patogene mikroorganizme. Mikrobi, da bi mogli uzrokovati bolest, moraju se vezati za stanicu u našem tijelu. Neki oligosaharidi majčinog mlijeka djeluju kao "zamke" za patogene mikroorganizme. Budući da postoje različite vrste oligosaharida, oni su u stanju "zarobiti" različite bakterije. Mikrob se ne veže za stanicu tijela, već za oligosaharide majčinog mlijeka i ne može uzrokovati bolest.
 3. Oligosaharidi treniraju obične stanice, čine ih otpornima na zarazne agense. Pomažu pravilnom razvoju imuniteta, interakciji sa stanicama koje sudjeluju u stvaranju imunološke obrane dječjeg tijela, sve to dovodi do smanjenja zaraznih bolesti.

Složenost strukture oligosaharida, varijabilnost sastava i strukturna raznolikost ne omogućuju do danas da u potpunosti reproduciraju sastav OGM-a u mliječnim formulama za dojenčad.

Do danas je sintetiziran samo kompleks od 2 oligosaharida s mješavinom NAN Supreme, koji su strukturno potpuno identični onima koje sadrži majčino mlijeko.

Prvi oligosaharid koji su znanstvenici uspjeli stvoriti i proučiti bio je 2'-fukozilaktoza (2'FL) - najpoznatiji oligosaharid u majčinom mlijeku. Čini više od 30% ukupnog sadržaja oligosaharida.

Druga je inovacija rekonstrukcija još jednog oligosaharida lakto-N-neotetraoze (LNnT), koji je jedan od deset najrasprostranjenijih oligosaharida u majčinom mlijeku.

Dva oligosaharida 2FL i LNnT čine oko 33% ukupne količine oligosaharida majčinog mlijeka. Ako majka iz nekog razloga ne može dojiti, trenutno jedinstvena smjesa NAN Supreme sadrži ovaj kompleks..

Znanstveno istraživanje

Klinička ispitivanja pokazala su da uporaba 2FL i LNnT u dječjoj prehrani pomaže u normalizaciji sastava crijevne mikrobiote, smanjujući na taj način učestalost infekcija donjih dišnih putova, bronhitisa, pa je u skladu s tim manja vjerojatnost da takva djeca trebaju antibiotsku terapiju i antipiretičke lijekove.

Na temelju provedenog istraživanja poboljšava se sastav formule za djecu hranjenu adaptiranim mlijekom. To osigurava stvaranje djetetovog zdravlja u nedostatku majčinog mlijeka..

Sastav smjese NAN Supreme sadrži:

 • HM-O je kompleks koji se sastoji od 2 oligosaharida - 2'-fukozil-laktoze (2'FL) i lakto-N-neotetraoze (LNnT), strukturno identičnih oligosaharidima majčinog majčinog mlijeka. Oligosaharidi tvore višerazinsku obranu od infekcija i jačaju imunološki sustav djeteta.
 • OPTIPRO HA - optimizirani djelomično hidrolizirani proteinski kompleks sa smanjenim alergenim potencijalom lako se probavlja i apsorbira u još nezrelom crijevu dojenčeta.
 • Lactobacillus L. reuteri - žive prebiotičke kulture bakterija koje također doprinose stvaranju zdrave crijevne mikroflore.
 • DHA i ARA su posebne esencijalne masne kiseline koje utječu na razvoj mozga i vida.

Stoga, ako je prirodno hranjenje nemoguće, pedijatri preporučuju upotrebu adaptirane dječje formule za dječju hranu..

Smjese bez mliječnih proizvoda

Formula za dojenčad bez mlijeka posebno je dizajnirana za djecu s intolerancijom na kazein (bjelančevine kravljeg mlijeka). Mliječne formule za dojenčad bez mlijeka sadrže iste hranjive sastojke kao i konvencionalne adaptirane formule, s izuzetkom sirutke. Zamijenjen je alternativnom komponentom, sojinim proteinima, koji su vrlo hranjivi, nisko alergeni i nezreli probavni sustav djeteta lako ih apsorbira..

Smjese bez laktoze

Prema statistikama, nedostatak laktaze uočava se kod više od 30% djece u prvoj godini života. Mješavine bez laktoze mogu se razlikovati od ostalih na policama trgovina po nazivu. Uvijek postoji riječ "bez kolaktoze" ili naznaka da proizvod pripada medicinskoj prehrani u ime mliječne formule.

Nedostatak laktaze često se kombinira s raznim probavnim poremećajima, stoga pedijatri često prepisuju posebne smjese za bebe s intolerancijom na laktozu. Zbog odsutnosti laktoze, probava se normalizira u uvjetima nedostatka laktaze.

Hipoalergene smjese

Hipoalergene smjese možemo podijeliti u 2 skupine: za liječenje i prevenciju.

Među posebnim hipoalergenim smjesama može se razlikovati na osnovi hidrolizata proteina sirutke koji pružaju olakšanje simptoma alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka (CMPA) kod djece s oštećenim funkcijama gastrointestinalnog trakta ili intolerancijom na hranu nepoznate etiologije.

Na primjer, dječju alergiju i pedijatre dječja alergija propisuju dječja mliječna hrana Alfare u prvoj liniji liječenja alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka, popraćene poremećajima gastrointestinalnog trakta. Smjesa sadrži nukleotide koji potiču regeneraciju crijevne sluznice, a djeluju protuupalno zbog DHA i GLA kiselina u svom sastavu.

Za zdravu djecu koja trebaju prevenciju alergije, u pravilu se propisuje hipoalergenska smjesa ili mlijeko koje sadrži hipoalergenski protein koji se u potpunosti i lako apsorbira i probavlja. Zahvaljujući tome, rizik od atopijskog dermatitisa kod djece prve godine života smanjen je za gotovo 52%.

Smjese protiv refluksa

Za bebe u prvoj godini života, refluks ili regurgitacija nakon hranjenja prilično su česti, ako su epizodni. Ipak, kad se regurgitacija događa sustavno, neophodno je poduzeti mjere za njihovo uklanjanje. Inače, to može negativno utjecati na rast i razvoj dojenčeta. Kako bi se spriječila regurgitacija, prema liječničkom receptu, primjenjuju se specijalizirane ljekovite mliječne formule protiv regurgitacije - antirefluks.

Smjese Antireflux propisane su za bebe s funkcionalnom regurgitacijom, smanjuju učestalost regurgitacije i normaliziraju gastrointestinalnu pokretljivost. Kako su antirefluksne smjese učinkovite? Zahvaljujući zgušnjivačima koji povećavaju viskoznost smjese.

Dvije su vrste antirefluksnih smjesa: škrob i guma rogača

Smjese protiv refluksa na bazi škroba - koriste se za regurgitaciju i probavne poremećaje. Racionalnim pristupom hranjenju formulama na bazi škroba, mogu se koristiti vrlo dugo. Škrob gotova jela čini gustima odmah nakon kuhanja.

Možete dijete hraniti mješavinama škroba tijekom cijele godine. Preporučuje se za bebe s normalnim pražnjenjem crijeva. Pozitivan učinak dolazi dovoljno brzo.

Smjese Antireflux na bazi gume rogača također su propisane za regurgitaciju, dok razdoblje hranjenja strogo kontrolira liječnik. Ovo sredstvo za zgušnjavanje "djeluje" tek nakon što uđe u želudac, a predoziranje ove tvari može izazvati kolike i nadimanje. Što se tiče sadržaja gume u dječjoj hrani, ovdje se ne može dogoditi predoziranje - sve dopuštene norme strogo su regulirane i poštuju se..

Gume rogača slabo se probavljaju i u slučaju predoziranja ometaju apsorpciju hranjivih sastojaka. Dodatak se može davati bebi ne više od 3 mjeseca.

Guma se preporučuje pacijentima s tendencijom zatvora i čestim regurgitacijama. Prehranu treba uvoditi postupno, povećavajući dozu dok regurgitacija ne prestane.

Smjese za složenu otopinu kolika, zatvor, regurgitacija

Takve smjese obično su prikladne za djecu s istodobnim manifestacijama kolike, zatvora i regurgitacije. Može se koristiti od rođenja. Takve smjese u pravilu sadrže probiotike koji pomažu u formiranju zdrave mikrobiote i normaliziraju gastrointestinalnu pokretljivost. Također je lako probavljiv hipoalergenski protein koji se dobro apsorbira i probavlja, a ima smanjeni alergeni potencijal i esencijalne masne kiseline koje utječu na razvoj djetetovog imunološkog sustava. Klasičan primjer je NAN mješavina Triple Comfort.

Mješavina NAN Triple Comfort sadrži: djelomično hidrolizirani proteinski kompleks, probiotici lactobacillus L. reuteri, prebiotici GOS i FOS, esencijalne masne kiseline DHA, ARA.

Djelomično hidrolizirani proteinski kompleks OPTIPRO HA, koji se dobiva posebnom tehnologijom i lako je probavljiv.

Probiotici lactobacillus L. reuteri pomažu uspostaviti procese probave u djetetovom tijelu. Studije su pokazale da zbog uvođenja lactobacillus L. reuteri u smjesu kod djece s dojenčadi kolikama dolazi do smanjenja intenziteta plača, smanjenja učestalosti regurgitacije i povećanja učestalosti stolice..

Prebiotici GOS i FOS prehrambena su vlakna koja pozitivno djeluju na djetetovo tijelo, potiču stvaranje redovite meke stolice i poboljšavaju sastav crijevne mikrobiote.

DHA i ARA - 2 esencijalne masne kiseline, u sastavu smjese NAN Triple Comfort prisutne su i u majčinom majčinom mlijeku, igraju važnu ulogu u razvoju djetetovog imunološkog sustava i doprinose razvoju mozga i vida.

Smjese fermentiranog mlijeka

Fermentirana mliječna formula i mlijeko koriste se u dječjoj hrani od rođenja. Mogu biti izvrsna alternativa kefiru i propisuju se i zdravoj djeci radi poboljšanja sastava crijevne mikrobiote i u prehrani djece tijekom ili nakon antibiotske terapije..

Smjese fermentiranog mlijeka rješavaju problem funkcionalnih poremećaja probave i zatvora kod djece, dok se mogu propisati kao glavna vrsta adaptiranih mliječnih mlijeka za korekciju ili liječenje funkcionalnih poremećaja probave u djece. Ako dijete ima trajne probleme povezane sa zadržavanjem stolice, ove smjese mogu se koristiti kao dodatak uobičajeno prilagođenoj smjesi za sprečavanje zatvora.

Dječje formule (posebno terapijske i profilaktičke) koriste se samo onako kako je propisao liječnik.

Mješavine za prerano rođenu djecu i djecu s niskom porođajnom težinom

Formule za prerano rođenu djecu i djecu s niskom porodnom težinom hrana su za posebne medicinske svrhe koja se koristi u bolnici, kao i nakon otpuštanja iz nje. pospješuje razvoj mozga i vida.

Pažnja: takve smjese u pravilu nisu namijenjene djeci s utvrđenom alergijom na proteine ​​kravljeg mlijeka, s intolerancijom na laktozu i s rođenim metaboličkim bolestima poput galaktozemije, intolerancije na glukozu i galaktozu.

Formule za prerano rođenu djecu izrađene su od sirovina posebno odabranih dobavljača, bez upotrebe genetski modificiranih sastojaka, konzervansa, boja i okusa. Njihov je sastav maksimalno uravnotežen uzimajući u obzir potrebe mrvica.

Formule za prerano rođenu i malu djecu s niskom težinom uključuju: proteine ​​(proteine ​​kazeina / sirutke 30/70), masti, ugljikohidrate, laktozu, maltodekstrin, škrob, DHA-ARA masne kiseline (pospješuje razvoj mozga i vida, minerale i vitamine.

Takvu medicinsku prehranu propisuje samo liječnik, uzimajući u obzir sve karakteristike i potrebe djeteta. Takve smjese možete kupiti u ljekarnama, kao i na službenim web stranicama proizvođača.

Smjesu treba pripremiti neposredno prije hranjenja mrvica i strogo slijediti upute za njezinu pripremu.

Da bi žive bakterije ostale u smjesi, najprije prokuhanu vodu ohladite na približno tjelesnu temperaturu (37 o C), a zatim u njoj razrijedite suhi prah.

Da biste pripremili smjesu, trebate koristiti priloženu mjernu žlicu, napunjenu bez klizača.

Pažnja! Razrjeđivanje pogrešne količine praha - više ili manje od količine naznačene u tablici, može izazvati dehidraciju djetetovog tijela ili dovesti do kršenja njegove prehrane. Potrebno je strogo poštivati ​​naznačene proporcije i ne mijenjati ih bez liječničkog recepta..

Kako razrijediti adaptiranu hranu za dojenčad

Razmotrimo osnovna pravila za pripremu adaptiranog mlijeka za dojenčad:

 • Za razrjeđivanje smjese koristite samo prokuhanu vodu i kuhane boce..
 • Smjesa se priprema samo neposredno prije hranjenja djeteta, dok je važno strogo slijediti upute za pripremu.
 • Razrjeđivanje pogrešne količine suhog praha u usporedbi s količinom navedenom u uputama može dovesti do štetnih učinaka ili pothranjenosti djeteta.
 • Važno je pridržavati se naznačenih proporcija..
 • Zabranjeno je mijenjati proporcije bez savjeta liječnika..
 • Podržajte bebu tijekom hranjenja kako biste spriječili gušenje..
 • Prije i nakon otvaranja pakiranja smjese (limenke ili kutije), preporuča se čuvanje na temperaturi koja ne prelazi 25 o C i relativnoj vlažnosti ne većoj od 75%.
 • Sadržaj staklenke mora se upotrijebiti u roku od 21 dana nakon otvaranja.
 • Ne preporučuje se smjesu čuvati u hladnjaku..

Imajte na umu da nepravilno skladištenje, transport, miješanje i hranjenje mogu negativno utjecati na zdravlje djeteta..

Paleta smjesa se širi, a sastav se poboljšava, pa izbor postaje teži. Stoga smo odlučili pomoći mladim roditeljima i sastavili smo ocjenu najbolje adaptirane mliječne hrane koja udovoljava svim prehrambenim i sigurnosnim zahtjevima..

Savjeti za odabir adaptiranog mlijeka za dojenčad

Pri odabiru formule za novorođenče potražite savjet zdravstvenog radnika i obratite pažnju na nekoliko glavnih aspekata:

 • Sastav smjese. Smjesa treba biti izrađena od sirovina proizvedenih od strane posebno odabranih dobavljača, bez upotrebe genetski modificiranih sastojaka, konzervansa, boja i okusa.
 • Bjelančevine. U sastavu smjesa važno je obratiti pažnju na omjer dijelova proteina kazeina i sirutke, kao i njegovu količinu, trebao bi biti blizu majčinog mlijeka. Ukupna količina bjelančevina u majčinom mlijeku iznosi 0,9-1,0%, što je 2-3 puta manje nego u kravljem mlijeku. Nizak sadržaj kazeina u ranoj laktaciji (omjer sirutke i kazeina 90:10).
 • Dob. Smjesa bi trebala odgovarati dobi djeteta. Brojevi su naznačeni na pakiranju, pročitajte ga prije kupnje.
 • Probiotici. Dobra smjesa trebala bi sadržavati probiotike koji pomažu normalizirati pokretljivost crijeva i povećati sposobnost tijela u borbi protiv infekcija.
 • Vitamini i elementi u tragovima. Proizvod mora sadržavati vitamine i elemente u tragovima u potrebnoj količini za ovu fazu razvoja.
 • Hipoalergeni protein. Ako jedan od roditelja ima tendenciju na alergijske bolesti, vrijedi obratiti pažnju na optimizirani djelomično hidrolizirani proteinski kompleks sa smanjenim alergenim potencijalom.
 • Dostupnost proizvoda. Izvrsni miksevi ne prodaju se svugdje. Stoga upotrijebite proizvod koji ne nestaje naglo s polica, jer prekvalifikacija djeteta iz jedne smjese u drugu nije laka..
 • Djetetova reakcija. Kada započinjete s hranjenjem, promatrajte bebu, njegovo stanje, stolicu i prisutnost osipa. Obavezno kontrolirajte alergijske reakcije, ako se pojave, preporuča se konzultirati liječnika.
 • Primarni zdravstveni radnik. Prije toga se obratite svom liječniku. kako odabrati smjesu i prije početka dohrane. Stručnjak će dati posebne preporuke u vezi s smjesama i njihovim sastavom.

Najbolja adaptirana mliječna hrana za novorođenčad (što je moguće bliže majčinom mlijeku)

Glavna značajka takve prehrane je minimalna količina proteina kazeina, koji kod nekih beba uzrokuje poteškoće u probavi i slabo se apsorbira. Kao dio prilagođene prehrane, povećani sadržaj albumina i globulina, koji svoje karakteristike maksimalno približava majčinom mlijeku.

Važno je da takve smjese praktički ne sadrže komponente koje mogu uzrokovati poteškoće s probavom, što je idealno za bebu. Upravo iz takve linije trebali biste birati hranu u prvim mjesecima novorođenčeta kako biste spriječili alergije..

Rangiranje najboljih smjesa za novorođenčad za novorođenčad 2020

Kako biste se bolje snalazili u asortimanu dječje hrane, pripremili smo za vas ocjenu najbolje adaptirane mliječne hrane za novorođenčad na temelju recenzija i preporuka mnogih majki.

NAN VRHUNSKA Mješavina

Smjesa NAN SUPREME pružit će vašem djetetu sve hranjive sastojke potrebne za skladan fizički i mentalni razvoj.

 • HM-O je kompleks koji se sastoji od 2 oligosaharida - 2'-fukozil-laktoze (2'FL) i lakto-N-neotetraoze (LNnT), strukturno identičnih oligosaharidima majčinog majčinog mlijeka. Oligosaharidi tvore višerazinsku obranu od infekcija i jačaju imunološki sustav djeteta.
 • OPTIPRO HA - optimizirani djelomično hidrolizirani proteinski kompleks sa smanjenim alergenim potencijalom lako se probavlja i apsorbira u još nezrelom crijevu dojenčeta.
 • Lactobacillus L. reuteri - žive prebiotičke kulture bakterija koje također doprinose stvaranju zdrave crijevne mikroflore.
 • DHA i ARA su posebne esencijalne masne kiseline koje utječu na razvoj mozga i vida.

Prednosti:

 • Švicarska kvaliteta.
 • sadržaj svih potrebnih komponenata u dovoljnoj količini i omjeru.
 • skladan rast i razvoj, blagotvoran učinak na rad tijela u cjelini.
 • jedinstvene komponente HM-O (kompleks koji se sastoji od 2 oligosaharida) bez premca.
 • lactobacillus L. reuteri nalazi se samo u Nestléovoj formuli.
 • sadrži uravnoteženi kompleks vitamina i minerala.
 • sadrži esencijalne masne kiseline DHA i ARA neophodne za razvoj mozga i inteligencije.
 • okusa je poput majčinog mlijeka, pa beba rado uzima bočicu.
 • bez dodavanja palminog ulja.
 • odabrane sirovine.
 • praktičnost skladištenja.
 • lako ga je pronaći u bilo kojem supermarketu.

Mane:

NAN OPTIPRO mješavina

NAN OPTIPRO formula namijenjena je hranjenju zdrave djece od rođenja u slučajevima kada dojenje nije moguće..

Znanstveno je dokazano da su bjelančevine jedan od najvažnijih makronutrijenata za rast i razvoj vašeg djeteta, a sudjeluju u stvaranju mozga, mišićnog tkiva i drugih organa. Kvaliteta i količina proteina koje dijete dobiva hranom pomoći će mu postaviti solidne temelje za njihovo zdravlje sada i u budućnosti..

Važno je odabrati pravi protein u smjesi, koji će pomoći u formiranju imuniteta i razvoju probavnog sustava, kao i zdravom debljanju..

Prednosti:

 • Švicarska kvaliteta.
 • sadrži proteinski kompleks optimiziran u pogledu količine i kvalitete.
 • sadrži žive bifidobakterije BL, koje pomažu ojačati imunitet mrvica.
 • sadrži uravnoteženi kompleks vitamina i minerala.
 • sastavljena od dvije masne kiseline DHA i ARA, igraju ulogu u formiranju imunološkog sustava, potiču razvoj mozga i vida.
 • ima okus majčinog mlijeka, pa dijete rado uzima bočicu.
 • smjesa osigurava skladan rast i razvoj djeteta, pozitivno utječe na funkcioniranje tijela u cjelini.
 • bez dodavanja palminog ulja.
 • odabrane sirovine.
 • praktičnost skladištenja.
 • lako ga je pronaći u bilo kojem supermarketu.

Mane:

 • sastav ne sadrži kompleks oligosaharida - 2'-fukozil-laktoze (2'FL) i lakto-N-neotetraoze (LNnT).

Pomiješajte NESTOGEN 1 s prebioticima Prebio

Smjesa Nestogen sadrži uravnoteženi kompleks vitamina i minerala za skladan rast i razvoj.

Dizajniran za uravnoteženu, zdravu prehranu i ugodnu probavu za novorođenče, Nestogen 1 sadrži prebiotike i jedinstveni lactobacillus L. reuteri. Ovaj sastav poboljšava pokretljivost crijeva, pridonosi stvaranju redovite meke stolice, zdravoj mikrobioti djeteta hranjenog na bočicu i smanjenju kolika..

Smjesa je izrađena od sirovina proizvedenih od strane posebno odabranih dobavljača, bez upotrebe genetski modificiranih sastojaka, konzervansa, boja i okusa.

Prednosti:

 • Švicarska kvaliteta.
 • sadrži prebiotike Prebio i lactobacillus L. reuteri.
 • sadrži prebiotike (TOS, FOS), potiču razvoj vlastite zdrave crijevne mikroflore i podržavaju djetetov imunitet, pomažući u smanjenju rizika od alergija i infekcija.
 • sadrži uravnoteženi kompleks vitamina i minerala.
 • okusa je poput majčinog mlijeka, pa beba rado uzima bočicu
 • smanjuje kolike.
 • odabrane sirovine.
 • prihvatljiv trošak.
 • bez palminog ulja.
 • uravnotežen sastav.
 • oblik oslobađanja 350 gr, 700 gr, 1050 gr.
 • osmolalnost 247 mOsm / kg.

Mane:

 • sastav ne sadrži kompleks oligosaharida - 2'-fukozil-laktoze (2'FL) i lakto-N-neotetraoze (LNnT).
 • samo α-linolenska kiselina.

Nutrilon Premium 1

Zahvaljujući jedinstvenom kompleksu sastojaka PronutriPlus, Nutrilon Comfort 1 doprinosi razvoju imuniteta i inteligencije bebe, pomaže djetetu da se skladno razvija.

 • sadrži prebiotike GOS i FOS, potiču razvoj vlastite zdrave crijevne mikroflore i podržavaju djetetov imunitet, pomažući u smanjenju rizika od alergija i infekcija.
 • sadrži masne kiseline DHA i ARA, koje utječu na razvoj inteligencije.
 • sadrži uravnoteženi kompleks vitamina i minerala.
 • prevalencija proteina sirutke nad kazeinom u omjeru 60/40.
 • sadrži palmino, repino, kokosovo i suncokretovo ulje.

Mane:

 • nedostatak probiotika.
 • sastavljen od palminog ulja.
 • prilično visoka cijena.

Friso zlato 1

Prilagođena starter formula u prahu, čija je prednost što se proteini kravljeg mlijeka u njoj zamjenjuju proizvodom sirutke. Dakle, isključuje pojavu alergijskih reakcija u djece. Također, sastav sadrži esencijalne masne kiseline, koje pozitivno utječu na razvoj djetetovog mozga i vida..

Prednosti:

 • sadrži visoko probavljive proteine.
 • ugodnog je okusa
 • ima uravnotežen sastav.
 • sadrži nukleotide i prebiotike.
 • sadrži masne kiseline DHA i ARA, koje utječu na razvoj inteligencije.
 • ne sadrži palmino ulje.

Mane:

 • visoka cijena.
 • ne sadrži probiotike.

Dakle, odgovor na pitanje koja je adaptirana mliječna hrana za novorođenče najbolja odlučuje se samo na individualnoj osnovi, uzimajući u obzir mnoge karakteristike i čimbenike, kao i pažljivo promatranje bebe..

To Je Važno Znati O Planiranju

Kada i u kojem tjednu sluzavi čep napušta cervikalni kanal i je li uvijek popraćen početkom porođaja: kako izgleda, koliko izlazi

Novorođenče

Uklanjanje plute je prirodni proces započinjanja rada, što je važno za proučavanje i poznavanje svih nijansi.

20 najboljih kolica za novorođenčad

Porođaj

Ažurirano 2019Mnogo je zahtjeva za prijevoz djece, posebno strogi primjenjuju se na modele za novorođenčad. Da biste pronašli najbolja kolica, pogledajte TOP-20 proizvoda, saznajte više o njihovim značajkama i na što bi apsolutno svi roditelji trebali obratiti pažnju.

Krvarenje nakon poroda

Začeće

Uzroci krvarenja nakon porodaKada se posteljica otrgne od maternice, na mjestu gdje se prethodno nalazila ostaje rana. Krvarit će dok ne zacijeli u potpunosti. A iscjedak koji je uzrokovan tim razlogom naziva se lohija.

Kumis - blagodati i štete drevnog tatarskog napitka i recept za njegovu pripremu

Začeće

Zašto je dobar koumiss toliko koristan i zašto ga je teško pronaći u trgovinamaVrlo su nam poznati mnogi fermentirani mliječni proizvodi, ali neki su za nas i dalje tajna.