Glavni / Porođaj

Epiduralna anestezija tijekom poroda: pregledi majki

O prednostima i nedostacima epiduralne anestezije razgovarali smo s četiri heroine koje su s nama podijelile svoje iskustvo porođaja..

"Liječnik je rekao kad dođe do kontrakcije i trebate gurnuti - to jest, ona je u potpunosti kontrolirala proces"

Galina, 23 godine

“Sramim se priznati, ali o epiduralnoj anesteziji saznao sam tek tijekom trudnoće. Štoviše, nisam ni saznao detalje, mislio sam da je to norma, nisam imao pojma da mogu odabrati anesteziju ili ne. Točnije, nisam imao pojma da ublažavanje boli ima nedostataka.

Stoga me proces poroda nije prestrašio, znala sam da će liječnici primijeniti anesteziju i neću osjetiti kontrakcije. A kad se to dogodilo, tada sam shvatila razliku između prirodnog procesa porođaja i medicinske intervencije..

Proces poroda pronašao me u tržnom centru, bio je kao u filmu. Moja prijateljica i ja šetale smo dječjim odjelom, kad mi je odjednom pukla voda. Kontrakcije sam osjećala vrlo slabo i nisam odmah shvatila što se događa: nekoliko minuta smo moj prijatelj i ja stajali i razmišljali što učiniti. Kao rezultat toga, pozvali su taksi i otišli u bolnicu.

Kontrakcije su se pojačale i postale bolne. Liječnik je pogledao otvor i predložio ublažavanje boli. Naravno, odmah sam pristao. Ubrizgali su me u kralježnicu, što je bilo prilično bolno, a nakon toga sam praktički prestao osjećati bol i sve su moje senzacije postale čudne. Liječnica je rekla kad je došlo do kontrakcije i bilo je potrebno pogurati - odnosno u potpunosti je kontrolirala proces. Bilo mi je jako neugodno, imao je osjećaj da ne rađam.

Rodila sam prilično brzo, za otprilike tri sata. Ali ovo je sva zasluga liječnika. Ne mogu ni zamisliti kako bih rodila s epiduralnom anestezijom, da nije liječnika koji mi je svake sekunde govorio što da radim.

Sljedećem porodu želim pristupiti pripremljeniji: da se ne bojim procesa porođaja, da budem spreman na ono što će boljeti, naučim tehnike disanja i, što je najvažnije, pokušam roditi sam, bez anestezije. ".

"Predvečer, kad je porod trajao treći dan, počeo sam vrištati da više ne mogu izdržati i da želim operaciju"

Alena, 24 godine

“Još prije trudnoće znala sam da želim roditi što prirodnije. Svima sam rekao kako je epiduralna anestezija užasna - negdje sam pročitao horor priče da djeca nakon nje odrastaju kao ovisnici i alkoholičari. San mi je bio roditi na Baliju u najpoznatijoj klinici za prirodni porod, ali, na žalost, nije bilo financijske mogućnosti, na kraju sam pronašao liječnika u Moskvi.

Liječnik je bio isti kao i ja, pogledi na proces porođaja. Bila je nepopustljiva u vezi s anestezijom i carskim rezom. Trudnoća je tekla mirno, nisam imala strahova, sve do porođaja vodila sam aktivan život.

Osjetivši prve kontrakcije, obavijestila sam supruga da imamo još puno vremena. Ali nisam očekivao da će ih biti toliko.

Nekoliko sati kasnije stigli smo u bolnicu. Vode se još nisu povukle, ali kontrakcije su se pojačale. Liječnik mi je rekao da je sve kako treba, da je sve u redu. Prošla je noć, nisam sklopila oči, bilo je vrlo bolno, jedva sam čekala da se dijete rodi. Sutradan sam već plakala i rekla mužu da umirem - boljelo me i osjećalo se tako loše. Ali bila je još jedna neprospavana noć pred nama.

Sutradan sam bila iscrpljena, imala sam napadaje bijesa i, iako je liječnik rekao da se to događa i da je sve u redu, počela sam tražiti od supruga da nazove drugog liječnika i napravi carski rez.

Navečer, kad je porod bio već treći dan, počeo sam vrištati da to više ne mogu trpjeti i želio sam operaciju. Tada je moj liječnik nazvao anesteziologa i dali su mi epiduralnu. Liječnik je vjerovao da se i sama mogu roditi, što se dogodilo nekoliko sati kasnije. Nakon epiduralne anestezije, pukla mi je voda i glava se malo razbistrila, jer su bolovi prestali biti tako divlji.

Jako mi je žao što sam bio kategoričan u vezi s bilo kojom medicinskom intervencijom. Medicina se neprestano razvija, razumijem da biti protivnik svega novog nije baš pametno. Sve ima svoje prednosti i nedostatke i ne znam što bi mi se dogodilo da nije epiduralna. Naravno, želim još djece, ali neću graditi nikakva očekivanja za svoju sljedeću trudnoću. ".

"Tada me glava boljela gotovo godinu dana, ispostavilo se da je to vrlo česta posljedica epiduralne anestezije."

Anna, 27 godina

“Bila mi je to prva trudnoća, ali unatoč odgovornosti, shvatila sam je vrlo olako. Činilo mi se da je glavno opustiti se i ne brinuti. Inače, trudnoća je bila mirna, pa sam mislila da će s porodom sve biti u redu. Nisam pročitala tone literature o trudnoći, činilo mi se da je to sve suvišno, promovirala sam bezbrižan pristup.

Stigla sam u bolnicu s bolnim kontrakcijama i odmah dobila anesteziju. Nakon njega zaboljela me glava i trudovi su prestali. Glava me boljela toliko da se čak i maglovito sjećam cijelog procesa.

Liječnik je čekao kontrakcije, ali nisu, a budući da su vode već otišle, nije bilo vremena za gubljenje. Uplašila me da bih mogao izgubiti dijete, a ja sam pristala na carski rez.

Nikad nisam očekivao takav zaokret. Nikad nisam operirao, jako ih se bojim. Također sam znala da treba dugo vremena da se oporavi nakon operacije i da to nije dobro za dijete. Žao mi je što nisam vidio bebu u prvim sekundama njegovog života i što nismo zajedno prošli kroz taj proces. Kad sam ga prvi put vidio, nisam odmah nešto osjetio, čak sam i pomislio, što ako ovo nije moje dijete?.

Tada me gotovo godinu dana boljela glava, ispostavilo se da je to vrlo česta posljedica epiduralne anestezije. I kvrga je ostala na mjestu ubrizgavanja.

Mislim da ću, ako budem imala drugu trudnoću, pokušati roditi bez anestezije. Želim proći proces porođaja od početka do kraja, a ne zaspati na pola puta. ".

"Osjetio sam da je proces pod mojom kontrolom i nisam razmišljao o epiduralnoj anesteziji"

Christina, 31 godina

“Kad sam se pripremao za porod, liječnik mi je rekao da savjetuje da napravim anesteziju što je kasnije moguće kako ne bih zaustavio radni proces. Pripremila me na činjenicu da će biti bolno i to se mora tolerirati. Stoga sam se psihološki pripremala za bol i nisam je se bojala. S rodiljom sam se nekoliko puta sreo prije porođaja, rekla mi je kako disati, kako se ponašati tijekom porođaja, koji će mi položaji pomoći da se lakše nosim s njima.

Stoga sam, kad su porođaji započeli, znao da ću, ako je to nepodnošljivo bolno, zatražiti anesteziju procesa. Bol je bio intenzivan, ali podnošljiv.

Rodila sam u tradicionalnom primaljskom centru. Za vrijeme kontrakcija nije potrebno ležati na kauču. Mogla bih promijeniti položaj, upotrijebiti fitbol ili jednostavno ležati na krevetu. Pripremne lekcije s babicom nisu bile uzaludne - osim što sam isprobala različite položaje, podsjetila me na različite obrasce disanja tijekom kontrakcija, a to mi je puno pomoglo. Smatrala sam da je proces pod mojom kontrolom i nisam razmišljala o epiduralnoj anesteziji.

Kad sam se osjećao vrlo bolno i činilo mi se da je to već nemoguće izdržati - odjednom sam se sjetio da mogu tražiti anesteziju, ali onda je liječniku počelo biti drago što je vidio dijete i, naravno, odlučio sam izdržati nekoliko minuta ".

Epiduralna anestezija

Želim pisati o njoj, epiduralnoj anesteziji. Jer kad sam tražio bilo kakve kritike o ovoj vrsti ublažavanja boli, praktički nisam pronašao detaljnu priču, sve je nekako bilo "mutno". Zapravo nisam ništa pronašao, a kad sam postavljao pitanja na blogovima, bilo je i njezinih pristaša i protivnika. Ali toliko sam se bojala boli da sam ipak odlučila napraviti anesteziju, ma što bude..

Rodila sam 13 sati, a sve to vrijeme već sam bila bez vode, još su otišli od kuće i dugo nije bilo kontrakcija. Nakon mog zahtjeva za anestezijom, liječnici su mi rekli da ih ne zavaravam i da se spremim za porod. Budući da još uvijek nisam osjećao puno boli, pomislio sam da je tako, ali nakon što su mi natočili dvije kapaljke s oksitocinom, shvatio sam da je glupo podnositi takvu bol kad postoji prilika da ne patim. Opet, tražimo anesteziju. Nakon sljedećeg pregleda, liječnici su mi se sažalili, i to zato što je otvor bio 6 cm, a kontrakcije su išle do kraja i glava je bila na putu, a vode su već krenule prije 12 sati. Općenito je došao anesteziolog i dao mi ovu divnu injekciju.

Da budem iskren, ovaj postupak nije baš ugodan. Bila sam umotana u "krafnu" na stolici-krevetu rodilišta, što dalje trbuhom. Nije bilo prikladno i neugodno, bila sam bez donjeg rublja, ali čovjek je ubrizgavao injekcije))) Prvo, ubrizgavaju Ledokain (čini se), ovo nije baš ugodno. Bode se oko pupka, samo na stražnjoj strani, to napišem jer sam i sam mislio da će ubrizgati negdje ispod, u lumbalni dio, ali zapravo to rade puno više. Daje se nekoliko injekcija i čini mi se da se nešto čvrsto ulijeva pod kožu, ako mogu tako reći))) Ali hvala Bogu, to ne traje dugo i možete izdržati bez suza. Zapravo nisam osjetio kako je kateter umetnut za anesteziju, a o tome se nema što reći. Čekali smo četiri kontrakcije da bi lijek djelovao, petu kontrakciju više uopće nisam osjećao. Anesteziolog je poželio laganu isporuku i otišao.

Okretali su me poput sipe na stolcu, noge uopće nisam osjećao, kao ni kontrakcije. Odmah mi se zaspalo, tijelo mi je bilo jako iscrpljeno. Ležao sam i baldela, toliko su me dugo mučili ni za što, odmah sam morao ubrizgati anesteziju.

Tako sam ležao 40 minuta, a anestezija je stavljena sat vremena. Ali nakon što su me pogledali, liječnici su zaključili da je hitno roditi. I samo rođenje je počelo. Nisam osjetio ni trunke naguravanja kad su mi liječnici rekli da moram gurnuti. Nije me boljelo rađati glavu, samo je vrlo neugodan osjećaj bio kad su ramena izašla i kad sam morao pričekati, tada sam zacviljeo, bio je užasan osjećaj sitosti, ne mogu se ni s čim usporediti. Tijekom porođaja uopće nisam vrištala, ne zašto, nisam ozlijedila. Rodila sam 12. izdisaja, pišem o izdahu jer sam mislila da je to tako mislilo da pokušava, ali rekli su mi neki dan da je pokušaj tri izdisaja.

Nisam osjetila rađanje posteljice, čak štoviše, oni su se zatim bockali rukama u meni, korigirali vrat ili ga zašili, nisam razumio, samo sam čuo kako je pao za 2 cm i vratili su ga kući. Ni za ovaj postupak nisam mario, ponavljam po stoti put, nisam ništa osjetio.

Ovako sam bezbolno rodila svoju sreću. I nemam straha nakon poroda, ne bojim se bolnice, ne boli me na spomen poroda. Nakon 2 sata ustao sam i hodao bez bolova, bez vrtoglavice ili slabosti. Nisam osjećao bol ni nakon što je anestezija nestala.

Profesionalci Naslikao sam sve, sad o minusima. Jučer smo imali uragan, a mjesto uboda jednostavno je boljelo vraški. I nakon porođaja, tri dana je boljelo, ali priznajem i nisam uzeo puno pare, jer kad se kateter stavi u ruku, također dugo boli, a onda i leđa. Evo kakvo vrijeme cvili, neugodno je iznenađenje, nadam se da to neće biti cijeli moj život.

Dakle, što se mene tiče, bolje je rađati bezbolno nego patiti i vrištati satima, tada sam osjetila svu silu kontrakcija. Djevojke koje su još sumnjale nadam se da ste same odlučile najbolje. Ali sad ću savjetovati svima da rađaju s epiduralnom anestezijom, ne vidim razloga da se mučim. Potrebno je roditi kako kasnije ne bi bilo zastrašujuće ponovno se vratiti u bolnicu) Više se bojim trudnoće nego poroda)))

Želim vama i vašoj voljenoj djeci sreću. Neka sve bude pozitivno!!

Epiduralna anestezija tijekom poroda. Podijelite svoje iskustvo

Oba puta sam rodila s epiduralnom. I ovaj put je sve prošlo u najboljem redu. Kontrakcije od 2 ujutro do 10-45 ujutro disale su, vrištale nekako, a zatim stavile epiduralnu, spavale do 2. A tu su i pokušaji.
Po prvi put moja aktivnost je jako oslabila i nakon poticanja anestezije. Bilo je ups. Ili možda ne. Bol se teško sjeća.

Ako se bojite posljedica, znači da su bolovi tijekom poroda podnošljivi i možete bez anestezije. Oba sam puta imao 3 hrpe posljedica (i uglavnom sam osoba koja trpi bolove), samo da malo popustim.

"Nije baš pametno biti protivnik novog." Epiduralna anestezija tijekom poroda: pregledi majki

"U 21. stoljeću nije potrebno iskusiti bol", kažu liječnici sa Zapada. Za to se koristi epiduralna anestezija za potpunu anesteziju porođaja. Injekcija se vrši u donji dio leđa, čime se isključuje osjetljivost živaca ispod razine injekcije. Dopušta li vam ova metoda zaista rođenje bez bolova? Stvarne žene koje su doživjele epiduralnu anesteziju podijelile su svoje recenzije s Dailybaby.ru.

Izvor fotografije: pixabay.com

"Liječnik je rekao kad dođe do kontrakcije i trebate gurnuti - to jest, ona je u potpunosti kontrolirala proces."

Galina, 23 godine

- Sramim se priznati, ali o epiduralnoj anesteziji saznala sam samo tijekom trudnoće. Štoviše, nisam saznala detalje, mislila sam da je to norma, nisam imala pojma što mogu odabrati: anestezirati porod ili ne. Točnije, nisam imao pojma da ublažavanje boli ima nedostataka. Stoga me proces poroda nije prestrašio, znala sam da će liječnici primijeniti anesteziju i neću osjetiti kontrakcije. A kad se to dogodilo, tada sam shvatila razliku između prirodnog procesa porođaja i medicinske intervencije..

Kad sam stigao u bolnicu, liječnik je pogledao otkriće i predložio ublažavanje boli. Naravno, odmah sam pristao. Ubrizgali su me u kralježnicu, što je bilo prilično bolno, a nakon toga sam praktički prestao osjećati bol i sve su moje senzacije postale čudne. Liječnica je rekla kad je došlo do kontrakcije i da je potrebno pogurati - odnosno u potpunosti je kontrolirala proces. Bilo mi je nelagodno, imao je osjećaj da ne rađam.

Rodila sam prilično brzo, za otprilike tri sata. Ali ovo je sva zasluga liječnika. Ne mogu ni zamisliti kako bih rodila s epiduralnom anestezijom da nije bilo liječnika koji mi je svake sekunde govorio što da radim.

Sljedećem porodu želim pristupiti svjesnije: ne bojati se procesa porođaja, biti spreman na ono što će boljeti, naučiti tehnike disanja i, što je najvažnije, pokušati roditi sam, bez anestezije.

Izvor fotografije: pixabay.com

"Predvečer, kad je porod trajao treći dan, počeo sam vrištati da više ne mogu izdržati i da želim operaciju"

Alena, 24 godine:

- Još prije trudnoće znala sam da želim što prirodnije roditi. Svima sam rekla kako je epiduralna anestezija užasna - negdje sam pročitala horor priče da su djeca nakon nje odrasla u ovisnike i alkoholičar. San mi je bio roditi na Baliju u najpoznatijoj klinici za prirodni porod, ali, na žalost, nije bilo financijske mogućnosti, na kraju sam pronašao liječnika u Moskvi.

Liječnik je bio isti kao i ja, pogledi na proces porođaja. Bila je nepopustljiva u vezi s anestezijom i carskim rezom. Trudnoća je tekla mirno, nisam imala strahova, sve do porođaja vodila sam aktivan život.

Osjetivši prve kontrakcije, obavijestila sam supruga da imamo još puno vremena. Ali nisam očekivao da će ih biti toliko. Nekoliko sati kasnije stigli smo u bolnicu. Vode se još nisu povukle, ali kontrakcije su se pojačale. Liječnik mi je rekao da je sve kako treba, da je sve u redu. Prošla je noć, nisam sklopila oči, bilo je vrlo bolno, jedva sam čekala da se dijete rodi. Sutradan sam već plakala i rekla mužu da umirem - boljelo me i osjećalo se tako loše. Ali bila je još jedna neprospavana noć pred nama.

Sutradan sam bila iscrpljena, imala sam napadaje bijesa i, iako je liječnik rekao da se to događa i da je sve u redu, počela sam tražiti od supruga da nazove drugog liječnika i napravi carski rez.

Navečer, kad je porod bio već treći dan, počeo sam vrištati da to više ne mogu trpjeti i želio sam operaciju. Tada je moj liječnik nazvao anesteziologa i dali su mi epiduralnu. Liječnik je vjerovao da se i sama mogu roditi, što se dogodilo nekoliko sati kasnije. Nakon epiduralne anestezije, pukla mi je voda i glava se malo razbistrila, jer su bolovi prestali biti tako divlji.

Jako mi je žao što sam bio kategoričan u vezi s bilo kojom medicinskom intervencijom. Medicina se neprestano razvija, razumijem da biti protivnik svega novog nije baš pametno. Sve ima svoje prednosti i nedostatke, i ne znam što bi se sa mnom dogodilo da nije bilo epiduralne. Naravno, želim još djece, ali neću graditi nikakva očekivanja za sljedeću trudnoću..

Izvor fotografije: pixabay.com

"Tada me glava boljela gotovo godinu dana, ispostavilo se da je to vrlo česta posljedica epiduralne anestezije."

Anna, 27 godina

- Ovo mi je bila prva trudnoća, ali, unatoč odgovornosti, to sam shvatila vrlo olako. Činilo mi se da je glavno opustiti se i ne brinuti. Inače, trudnoća je bila mirna, pa sam mislila da će s porodom sve biti u redu. Nisam čitala tone literature o trudnoći, činilo mi se da je sva suvišna, promovirala sam bezbrižan pristup.

Stigla sam u bolnicu s bolnim kontrakcijama i odmah dobila anesteziju. Nakon nje imala sam glavobolju i trudovi su prestali. Glava me boljela toliko da se čak i maglovito sjećam cijelog procesa.

Liječnik je čekao kontrakcije, ali nisu, a budući da su vode već otišle, nije bilo vremena za gubljenje. Uplašila me da bih mogao izgubiti dijete, a ja sam pristala na carski rez.

Nikad nisam očekivao takav zaokret. Nikad nisam operirao, jako ih se bojim. Također sam znala da treba puno vremena da se oporavi nakon operacije i da to nije dobro za dijete. Žao mi je što nisam vidio bebu u prvim sekundama njegovog života i što nismo zajedno prošli kroz taj proces. Kad sam ga prvi put vidio, nisam odmah nešto osjetio, čak sam i pomislio, što ako ovo nije moje dijete.

Tada me gotovo godinu dana boljela glava, ispostavilo se da je to vrlo česta posljedica epiduralne anestezije. I kvrga je ostala na mjestu ubrizgavanja.

Mislim da ću, ako budem imala drugu trudnoću, pokušati roditi bez anestezije. Želim proći postupak rađanja od početka do kraja i ne zaspati na pola puta.

Jeste li ikad imali epiduralnu? Reci nam kako je bilo.

Epiduralna anestezija tijekom poroda: pregledi majki, posljedice

Nije poželjno da se trudnica namotava slušajući ove priče; to biste trebali izbjegavati ako je moguće. Što je majka mirnija, porođaj brže prolazi. Fizički osjećaji koje žena osjeća tijekom poroda nisu ugodni. Oni pomažu ostvariti rođenje novog života. Epiduralna anestezija tijekom poroda omogućuje ublažavanje patnje porodilje. Pomoću nje žena će lakše podnijeti kontrakcije i porođajne bolove.

Što je epiduralna anestezija?

U lumbalnoj kralježnici, naime u epiduralnom prostoru, nalaze se kralježnici kralježnice duž kojih se svi živčani impulsi prenose iz zdjeličnih organa. Uvođenjem anestetičkih spojeva blokira se dovod impulsa boli u mozak, zahvaljujući čemu porodilja prestaje osjećati kontrakcije. Epiduralna anestezija tijekom porođaja omogućuje budućoj majci da bude potpuno svjesna.

Treba napomenuti da epiduralna anestezija tijekom prirodnog porođaja djeluje samo tijekom kontrakcija za otvaranje vrata maternice, pokušaji se provode bez anestezije. Takva je anestezija usmjerena na porodilju da se odmori prije samih pokušaja. Profesionalci moraju točno izračunati dozu koja se daje. Majka troši napore i prenatalne sate bez upotrebe anestezije kako bi smanjila negativan utjecaj na zdravlje majke i djeteta.

Uvođenje anestezije je neophodno?

Porođajna žena sama odlučuje hoće li tijekom porođaja dati epiduralnu ili ne. Nema posebnih indikacija za njegovo uvođenje, pa buduća majka mora unaprijed odlučiti isplati li se koristiti ovu vrstu anestezije ili ne. Obično se ova anestezija daje s jakim bolnim kontrakcijama tijekom prirodnog porođaja. Također, epiduralna anestezija uspješno se koristi za carski rez, umjesto za opću anesteziju. Bolje je ako se operacija odvija u punoj svijesti majke, bez jakih bolova.

Osim što ublažava bol u zahvatu, epiduralno tijekom porođaja skraćuje razdoblje širenja maternice. Sastav nema nikakvog učinka na novorođenče, jer u krv prodire u zanemarivim dozama.

Mnoge žene, koje se boje boli od panike, pokušavaju ublažiti bol pri porodu u ranoj fazi. Možemo reći da je to njihov hir, ali stručnjaci kažu da ako se majka boji predstojećeg porođaja, tada lagani bolni osjećaji mogu prouzročiti ozbiljan stres ne samo za nju, već i za nerođeno dijete. Stresni tijek porođaja ne donosi ništa dobro, pa stručnjaci takve majke ne obeshrabruju.

Žene koje su rodile dijete s epiduralnom anestezijom ne razlikuju se od ostalih. Tijekom porođaja osjećali su minimalnu bol, što je ogroman plus, jer ih iz procesa porođaja vežu samo ugodne uspomene. Prema mnogim psiholozima, žene su spremnije ići na drugo rođenje nakon epiduralne anestezije..

Glavne razlike između epiduralne i spinalne anestezije

Spiralni i epiduralni oblici anestezije vrlo su slični u pogledu spektra učinaka na tijelo, samo se spinalna anestezija ubrizgava duboko u leđnu moždinu. Djeluje nešto drugačije, različita je i reakcija pacijenta na njega. Ove se vrste anestezije razlikuju po stupnju izloženosti i trajanju učinka. Epiduralna anestezija tijekom poroda prepoznata je kao jedna od najsigurnijih i najnježnijih metoda smanjenja boli tijekom porođaja. Cijena primijenjenih lijekova je ista. Ako žena rodi u jednostavnom rodilištu, tada joj se besplatno daje epiduralna anestezija.

Koliko košta epidurala za porod u privatnim klinikama? Ako se privatno ili na zahtjev porodilje tijekom poroda primjenjuje epiduralna anestezija, cijena ove usluge kreće se od 3 do 5 tisuća rubalja..

Uvodni postupak

Za primjenu epiduralne anestezije, porodilja se stavi na bok, leđa su joj savijena, kao u položaju lopte, a zatim se anestetik lagano ubrizga. Točku uboda moguće je dodatno anestezirati ili obrisati alkoholom. Da bi porodilja lakše podnosila kontrakcije tijekom porođaja, kateter joj se uvodi u leđa kako bi postupno dostavljao anestetik..

Ako tijekom uvođenja katetera buduća majka počne doživljavati jake kontrakcije, bolje je da se ne miješa u prirodni proces, neka sve čini sama. Tijekom početne primjene lijeka, pacijent može osjetiti razne nuspojave, na primjer, mučninu, ukočenost donjeg dijela tijela, vrtoglavicu. Ako se primijete takvi učinci, o tome morate odmah obavijestiti nadzornog liječnika..

Ne brinite o posljedicama anestezije za dijete, jer praktički ne ulazi u krvotok. Jedina neugodna senzacija za ženu je nekoliko sekundi umetanja katetera u leđa, a nakon 20 minuta lijek počinje djelovati. Male posljedice epiduralne anestezije nakon poroda čekaju samo ženu. Činjenica je da žena nakon anestezije nije u stanju kontrolirati svoju bol i prirodne osjećaje tijekom porođaja. Važno je zapamtiti da ovaj oblik anestezije nije prikladan za sve žene..

Glavne kontraindikacije za epiduralnu anesteziju

Ova vrsta ublažavanja boli ima mnogo kontraindikacija koje se moraju uzeti u obzir prilikom propisivanja, inače postoji opasnost od pogoršanja stanja porodilje..

Uvođenje anestezije kontraindicirano je u sljedećih dijagnoza kod trudnice:

 • Imati problema sa zgrušavanjem krvi;
 • Razna porođajna krvarenja;
 • Prisutnost kožnih lezija na mjestu injekcije;
 • Srčana aritmija;
 • Tetovaža ili infekcija na mjestu ulaska;
 • Povećana tjelesna temperatura;
 • Alergija na anestetik;
 • Srčane mane;
 • Opstrukcija crijeva;
 • Poremećaji kralježnične moždine.

Mlada dob porodilje, pretilost, nizak krvni tlak također su kontraindikacije za primjenu ovog lijeka. Epiduralna anestezija tijekom poroda također je zabranjena ako postoje neke vrste zakrivljenosti kralježnice.

Epiduralna anestezija tijekom poroda: indikacije

Epiduralna anestezija tijekom poroda koristi se u sljedećim slučajevima:

 1. Uvodi se tijekom prijevremene trudnoće, uvođenje određene doze ovog lijeka pomaže ubrzati opuštanje mišića zdjelice, uslijed čega porodilja ne osjeća pretjeranu bol zbog činjenice da njezino tijelo još nije imalo vremena pripremiti se za porod;
 2. Tijekom abnormalnog tijeka porođaja, kada započinju duboki pokušaji s manjim kontrakcijama maternice, lijek će aktivirati mišiće;
 3. Ako porodilja ima vrlo visoku razinu krvnog tlaka, anestetik pomaže normalizirati ga i održavati tijekom cijelog porođaja;
 4. Aktivno se koristi ako su se pojavile nepredviđene komplikacije, na primjer, s velikim plodom ili tijekom višeplodne trudnoće;
 5. Težak ili dugotrajan porod nije potpun bez ovog anestetika. Ovaj lijek pomoći će ubrzati prirodno širenje maternice..

Sve ove situacije indikacije su za imenovanje epiduralne anestezije..

Vjerojatne posljedice

Koji je rezultat epiduralne anestezije tijekom poroda? Posljedice njegovog uvođenja mogu biti različite za porodilje:

 • Anestetik može prodrijeti u bilo koji venski krevet, uzrokujući mučninu, utrnulost jezika;
 • Početnom primjenom mogu se javiti razne alergijske reakcije. Kako bi se smanjila vjerojatnost pojave nuspojava, prvo se daje mala doza lijeka;
 • Mogu se pojaviti neke poteškoće s disanjem zbog učinka anestetika na živce;
 • Bolovi u glavi i leđima. Na mjestu uboda javljaju se bolni osjećaji, uslijed čega mala količina cerebrospinalne tekućine ulazi u epiduralni prostor. U nekim se situacijama bol ublažava sekundarnom punkcijom točke uvođenja katetera;
 • Razina krvnog tlaka također može naglo pasti, kako bi to spriječili, anesteziolozi ubrizgavaju drogu kapaljkom, nakon uboda i ugradnje katetera, preporuča se malo prilegnuti.

Neuspješno ubrizgavanje anestetika

Prema službenim statistikama, u 5% slučajeva primjene anestetik uopće ne djeluje, odnosno ne dolazi do ublažavanja boli, a u 15% to se događa samo djelomično. To je zbog činjenice da je prilično teško ući u epiduralni prostor, razlozi neuspješne anestezije mogu biti neiskustvo anesteziologa, pretilost porodilje i razne anomalije kičmenog stupa. Ako se bol porodilje osjeća djelomično, na određenom mjestu, tada je najbolje napraviti još jedan ubod. O ovoj činjenici nedostatka anestezije mora se izvijestiti anesteziolog, on će povećati dozu lijekova i napraviti dodatnu punkciju.

Epiduralna anestezija tijekom porođaja: ZA i PROTIV

Što epiduralna anestezija daje tijekom poroda, žena bi trebala proučiti prednosti i nedostatke ovog anestetika prije testiranja novog lijeka na sebi. Tijekom utvrđivanja prednosti ovog oblika anestezije nije ga potrebno uspoređivati ​​s drugim vrstama anestezije, potrebno je utvrditi njegove prednosti u usporedbi s prirodnim porodom bez lijekova. Epiduralna anestezija tijekom poroda ima sljedeće prednosti u odnosu na prirodni proces:

 1. Mogućnost ublažavanja boli tijekom poroda, pretvaranje procesa rada u ugodnije vrijeme, bez jake boli;
 2. Prilika za odmor tijekom dugotrajnog porođaja;
 3. Uklanjanje rizika od povišenog krvnog tlaka u porođajne žene kojoj prijeti povišen krvni tlak.

Mane ovog postupka su sljedeće:

 • Moguće postporođajne komplikacije;
 • Neočekivane posljedice nakon uvođenja epiduralne anestezije;
 • Razne porođajne komplikacije;
 • Kršenje psiho-emocionalnog kontakta s bebom, ove nevidljive veze, koja se najviše osjeća tijekom poroda bez lijekova;
 • Može biti lagano trnjenje u leđima;
 • Drhtanje po cijelom tijelu;
 • Poteškoće pri mokrenju zbog hipotonije mišića;
 • Može se pojaviti dugotrajna glavobolja, koja u nekim slučajevima traje i do 3 mjeseca nakon poroda;
 • Moguće bolne senzacije u lumbalnoj regiji.

Ovaj oblik anestezije ima svoje stvarne prednosti i nedostatke. Doista pomaže olakšati proces porođaja ako se tijelo ne nosi sa tim osjećajima samostalno. Neke kratkotrajne komplikacije nakon anestezije mogu se lako liječiti lijekovima..

Teorija o emocionalnoj povezanosti majke i djeteta tijekom poroda

Neki stručnjaci mišljenja su da je primjena dodatnih anestetika tijekom rodenja rodnicom neprihvatljiva. No neke majke koje su uspješno rodile dijete uvođenjem anestezije ne pridaju važnost ovoj teoriji koja ima mnogo pozitivnih kritika..

Činjenica je da su tijekom porođaja majka i dijete izložene jakom stresu. Ako je mama u ovom trenutku u ugodnom okruženju, tada dijete uči svijet. Tijekom procesa rođenja, ove su dvije osobe neraskidivo povezane sa zajedničkom boli koja povezuje mamu i bebu..

Stručnjaci savjetuju majkama da se prilagode laganom porodu i na druge načine, na primjer, pohađaju vježbe disanja za trudnice, rade vježbe, nauče pravilno disati i obnavljaju osjetljivu vezu s bebom. Mnoge se majke unaprijed slažu sa svojom bebom da će sve proći u najboljem redu i bez posljedica. Stvaranje takvog raspoloženja pomaže porodiljama da lakše podnose sve bolove oko rađanja djeteta.

Svaka bol, uključujući porođaj, uzrokuje oslobađanje endorfina u krvotok koji su odgovorni za osjećaj sreće i olakšanja. Prošavši sama bol, žena osjeća neviđenu sreću i emocionalni uzlet. A ako praktički nema boli, tada žena neće osjetiti punu radost na kraju porođaja..

Recenzije stvarnih pacijenata

Koje su posljedice epiduralne anestezije tijekom poroda? Povratne informacije pacijenata koji su probali ovu anesteziju pružit će vam potpunu sliku o osjećaju žene kada koristi epiduralnu anesteziju. Evo najsvjetlijih:

 1. Elena G., 25 godina: „Prvo rođenje dogodilo se u epiduralnoj anesteziji, jer se užasno bojim boli. Kad je ponuđena anestezija, odmah sam pristala, porod je bio lak, bez komplikacija. Gotovo da nisam osjećao bol, bilo je podnošljivo. Dakle, majke koje se boje boli i prvog porođaja, prolaze kroz to s epiduralnom ";
 2. Anastasia, 32: „Imala sam carski rez prema indikacijama, stavili su mi epiduralnu anesteziju, nisam osjećala bol tijekom operacije, jedini nedostatak je bila mučnina koja se smotala dok je šav šavan. Još uvijek postoje neugodni mučni bolovi u donjem dijelu leđa ”;
 3. Alena, 23 godine: „Dobila sam epiduralnu anesteziju kad je moja kći rađala, bolovi su bili nemogući, liječnik se sažalio i dao mi anesteziju. Prije nego što sam se odlučio za anestetik, pročitao sam puno literature na ovu temu, cijenio sve argumente u korist postupka i protiv njega. Odlučio sam se za ublažavanje boli. Sve je odjednom stalo i krenulo desno. Podnijet ću i drugo rođenje s epiduralnom anestezijom. Anestezija se ne odnosi na vrijeme pokušaja, to se mora zapamtiti, a ovo je sjajan način da se olakša proces porođaja.

Sumirati

Naravno, epiduralna anestezija tijekom porođaja ima određene kritike i posljedice, zahvaljujući njoj žena prestaje osjećati suzne bolove. Ova vrsta ublažavanja boli glavni je napredak na polju anesteziologije. Ali postoji određena kategorija ljudi koja nije spremna prihvatiti sve inovacije, uključujući i medicinu..

Kao i svaki postupak, i epiduralna ima svoje prednosti i nedostatke. Pomaže li anestetik ublažavanju bolova tijekom porođaja? Naravno, to olakšava stanje porodilje. Učinak se javlja 20 minuta nakon izravnog ubrizgavanja anestetika.

Istodobno, pacijent ostaje potpuno svjestan, samo donji dio tijela utrne.

Ovaj postupak također ima svoje kontraindikacije, u čijoj je prisutnosti zabranjena uporaba ovog anestetika. Kad se uvede, potrebno je procijeniti vjerojatni rizik za majku, jer do djeteta ne dolazi kroz posteljicu, za dijete nema rizika, zbog toga se ne biste trebali bojati. Prije nego što se odlučite za ovaj ozbiljan postupak tijekom porođaja, trebali biste se posavjetovati s ginekologom koji prati tijek trudnoće.

Preporučljivo je što više prilagoditi se pozitivnim emocijama tijekom poroda. Bolje je koristiti epiduralnu anesteziju na temelju indikacija, nakon savjetovanja sa stručnjakom. Ako smatrate da sve možete proći sami, onda je bolje učiniti bez ovog lijeka..

Sakrament rođenja test je koji majka osjeća zajedno sa svojom bebom, visokokvalitetno ublažavanje boli pomoći će ublažiti sudbinu porodilje, stvarajući osjećaj ugode tijekom porođaja, omogućujući vam da se malo odmorite i steknete snagu za odgovoran skok u svom životu. Sve su to mogućnosti koje moderna anestezija daje trudnicama, a na svakoj je ženi odlučiti hoće li koristiti epiduralnu anesteziju tijekom porođaja. Glavna stvar je procijeniti sve rizike prirodnog porođaja bez lijekova i porođaja s anestezijom. Pozitivan stav prije poroda može učiniti pravo čudo, sjetite se ovoga.

Epiduralna anestezija tijekom porođaja

Epiduralna anestezija u krugovima "mame" naziva se epiduralna. Pojava je, iako nova, vrlo popularna i, sudeći prema kritikama, "spasonosna" je. Tko je rodila s epiduralnom - u potpunom oduševljenju, koja uopće nije rodila i boji se poroda, poput vatre - također za nju, koja je uspješno rodila bez boli i anestezije - kao i obično: ni "za" ni "protiv". Međutim, svaka žena još uvijek mora znati što je epiduralna anestezija, s čime se i kako jede..

Epiduralna anestezija izvodi se samo prije početka pokušaja, u razdoblju bolnih kontrakcija, jer joj je glavna svrha blokirati bol, dok žena osjeća kontrakcije i, što je vrlo važno, ostaje pri svijesti.

Mjesto uboda (injekcije) je epiduralni prostor kralježnice (gdje završava leđna moždina). Uz pomoć igle na leđa je pričvršćen kateter kroz koji se daje onoliko injekcija koliko je sigurno i potrebno "porodnici koja pati". Lokalni anestetik blokira živčane impulse koji prenose signale boli u mozak. A nakon 20 minuta nećete osjetiti bol, a ponekad i cijeli donji dio tijela..

Epiduralna je potreba...

Definitivno, porodilja sama odlučuje hoće li si ubrizgati injekciju "čarobne" injekcije ili ne. Obično žena odlučuje što će učiniti, puno prije poroda. Uostalom, ne postoje stroge medicinske indikacije za epiduralnu anesteziju. Obično se koristi samo za ozbiljne bolne kontrakcije tijekom poroda rodnice. Također se može koristiti umjesto opće anestezije za carski rez. Smatra se da je bolje ako se operacija odvija uz punu svijest majke, prirodno bez boli. Također, epiduralna se koristi za postpartalne manipulacije..

Osim što ova anestezija ublažava bolove koji "zahvaćaju", ona također skraćuje razdoblje širenja vrata maternice i apsolutno ne utječe na novorođenče, jer lijek u djetetovu krv ulazi u vrlo malim dozama.

Najčešće se nudi epiduralna bolest kod teške gestoze, insuficijencije posteljice, arterijske hipertenzije, bolesti dišnog sustava, teških srčanih mana i drugih stanja.

... ili hir?

Mnoge žene, a da ni ne osjete porođajnu bol, namjerno planiraju anestezirati proces kontrakcija. Lako je reći da je ovo ženski hir, ali liječnici uvjeravaju da ako se žena katastrofalno boji poroda, tada čak i male bolni osjećaji mogu uzrokovati stres ne samo za nju, već i za nerođenu bebu. A stresni tijek porođaja ne može donijeti ništa dobro. Zbog toga opstetričari-ginekolozi "odvratne" majke ne odvraćaju od epidurala.

Žene koje su rodile koristeći epiduralnu anesteziju apsolutno se ne razlikuju od onih koje su rodile, kako kažu, na "prirodan" način. Osjetili su kontrakcije, a činjenica da je bol bila minimalna bila je samo plus, jer su od porođaja ostale samo pozitivne emocije. Psiholozi kažu: nakon "epiduralnog porođaja" žene lakše pristaju na ponovljeni porod.

Epiduralna anestezija tijekom poroda: kontraindikacije

Međutim, ne može svaka žena koristiti takvu zavodljivu metodu ublažavanja boli. Epiduralna anestezija ima više kontraindikacija, koje se moraju uzeti u obzir tijekom porođaja, inače postoji veliki rizik od postizanja suprotnog učinka: umjesto olakšanja, uzrokujte komplikacije.

Kontraindikacije za epiduralnu anesteziju su:

 • rođenje krvarenja;
 • problemi sa zgrušavanjem krvi;

Epiduralna anestezija za rodnicu - za i protiv. Trebaju nam vaša mišljenja

HTML kôd:
BB kôd foruma:

Kako će to izgledati?

Cure, zdravo. Trebate savjet kolektivnog uma. Za tri tjedna trebam roditi, posljednjih nekoliko mjeseci planiram roditi s anestezijom u obliku epiduralne anestezije. Pročitao sam prednosti i nedostatke. Uglavnom, pišu o negativnim posljedicama za majku u obliku bolova u leđima, glavobolje itd. Konzultirao sam se sa svojim liječnikom na LCD-u. Pročitajte u potpunosti
+8 Registrirajte se i dobit ćete priliku za ocjenjivanje materijala, komuniciranje u komentarima i još mnogo toga! ') "> Registrirajte se i dobit ćete priliku za ocjenjivanje materijala, komuniciranje u komentarima i još mnogo toga!')"> smenna20.05.2017331198 komentara
Svi recepti
Recepti s Povarenok.ruSvi recepti
Nježna pileća prsa, krčkana.
Isprobala sam ovu dojku u talijanskom restoranu.
Više detalja "
Francuske lepinje
Predivne lepinje, nježne, ukusne. Pripremite se vrlo.
Više detalja "
Svinjetina gospodska
Jelo je veličanstveno. Pikantno i ukusno. Meso ispada.
Više detalja "
Tortilje sa sirom "Lakše.
Ne samo sa sirom, sa svježim sirom, s jabukama, s mljevenim mesom.
Više detalja "

Komentari

Drugo rođenje je lakše i brže.

oh, već sam u nastavku napisao o svom prvom rođenju. Noć, mrak, druga djevojka spava u prenatalnom. Zabranjeno mi je ustajati. Bili smo zabrinuti da ću zaprljati pokrivač)))) Primalja je cijenila vrijeme i otišla spavati u susjednu sobu, a ja sam se poput partizana oteturala do zahoda i natrag, tako da ako su odjednom primijetili da "hodam" da kažem da sam otišla na wc)))) Bolno je i užasno zastrašujuće, osjećaj da ste ovdje sami i da se nafig nikome nije predao. Iako sam iz posljednjih izvora koji su rodili čuo da se u našoj bolnici pojavila lopta. Ovdje nisam čuo za CTG.

Bolno i užasno zastrašujuće, osjećaj da si ovdje sam i nafig se nikome nije predao.

Drugo rođenje je lakše i brže.

Koliko se sjećam, proučavala sam ovo pitanje prije porođaja s epiduralnom, žena ne osjeća kontrakciju, što znači da ne razumije kada treba gurati. nego što istina može naštetiti djetetu ili postoji mogućnost da se to učini tako rano da će se otići na pokušaje. ali ovdje ima smisla ako su najbolnije samo posljednje kontrakcije i mogućnost da se vrijeme ne računa i anestezija neće nestati.

rodila tri puta bez anestezije, masaža jama u donjem dijelu leđa zaista je pomogla u kontrakcijama

velika šansa za ozljedu vrata kod djeteta i visok rizik od cerebralne paralize u budućnosti.

Cerebralna paraliza (CP) je poremećaj središnjeg živčanog sustava koji se javlja kada je zahvaćen jedan ili više dijelova mozga. Pojam cerebralna paraliza (cerebralna paraliza) skup je različitih kroničnih simptoma s neprogresivnim tijekom koji se odnose na poremećaje motoričke sfere čovjeka. Ovi poremećaji kretanja rezultat su oštećenja struktura središnjeg živčanog sustava koji se formira u prenatalnom razdoblju - odnosno tijekom trudnoće.

velika šansa za ozljedu vrata kod djeteta i visok rizik od cerebralne paralize u budućnosti.

Postoji li veza između epiduralne i ozljede vrata? Pa čak i cerebralna paraliza? Nije li dijete rođeno s cerebralnom paralizom? Imao sam epiduralnu za vrijeme carskog reza. Nije bilo bolova u leđima. I glava me nije boljela.

velika šansa za ozljedu vrata kod djeteta i visok rizik od cerebralne paralize u budućnosti.

Postoji li veza između epiduralne i ozljede vrata? Pa čak i cerebralna paraliza? Nije li dijete rođeno s cerebralnom paralizom? Imala sam epiduralnu za vrijeme carskog reza. Nije bilo bolova u leđima. I glava me nije boljela.

velika šansa za ozljedu vrata kod djeteta i visok rizik od cerebralne paralize u budućnosti.

Postoji li veza između epiduralne i ozljede vrata? Pa čak i cerebralna paraliza? Nije li dijete rođeno s cerebralnom paralizom? Imala sam epiduralnu za vrijeme carskog reza. Nije bilo bolova u leđima. I glava me nije boljela.

I glava nije boljela. [/ Quot
A nakon epiduralne imao sam strašne glavobolje. Ali s COP-om nema izbora.

Činjenica je da sam se svog prvog rođenja sjetila jako dugo. Bilo je vrlo, vrlo bolno. Rodila sam noću, babica je inzistirala da ležim na krevetu i užasno se brinula da ću joj, ako često ustajem, umrljati pokrivač, ali ne ispire se s njih - kalcificira se samo u tetivi (zamislite doslovno da se sjećam). I još postoje uspomene. Noć, mrak, prohladno, zabranjeno ustajanje. Primalja drijema u susjednoj sobi nakon uključivanja grijalice, a ja hodam bosa na prstima do zahoda i natrag, jer. samo što mi je lakše doživjeti ove kontrakcije. Osjećaj da ćete uskoro umrijeti i da vas nitko ne treba. Stoga sam prije nekoliko godina od prijateljice, saznavši za ovu vrstu ublažavanja boli, pomislila da ću joj sigurno pribjeći ako iznenada riskiram roditi. Imao sam analogiju sa stomatologijom - izgubio sam par zuba, izvukao do zadnjeg samo da ne bih išao zubarima. I prije par godina otišao sam u skupu dobru kliniku i šokirao se što je liječenje sada apsolutno bezbolno. Mislila sam da je i ovdje tako. U svakom slučaju - ako postoji i mali rizik za dijete, tada ću, naravno, odbiti.

Epiduralna anestezija tijekom poroda: pregledi majki, posljedice

Nije poželjno da se trudnica namotava slušajući ove priče; to biste trebali izbjegavati ako je moguće. Što je majka mirnija, porođaj brže prolazi. Fizički osjećaji koje žena osjeća tijekom poroda nisu ugodni. Oni pomažu ostvariti rođenje novog života. Epiduralna anestezija tijekom poroda omogućuje ublažavanje patnje porodilje. Pomoću nje žena će lakše podnijeti kontrakcije i porođajne bolove.

Što je epiduralna anestezija?

U lumbalnoj kralježnici, naime u epiduralnom prostoru, nalaze se kralježnici kralježnice duž kojih se svi živčani impulsi prenose iz zdjeličnih organa. Uvođenjem anestetičkih spojeva blokira se dovod impulsa boli u mozak, zahvaljujući čemu porodilja prestaje osjećati kontrakcije. Epiduralna anestezija tijekom porođaja omogućuje budućoj majci da bude potpuno svjesna.

Treba napomenuti da epiduralna anestezija tijekom prirodnog porođaja djeluje samo tijekom kontrakcija za otvaranje vrata maternice, pokušaji se provode bez anestezije. Takva je anestezija usmjerena na porodilju da se odmori prije samih pokušaja. Profesionalci moraju točno izračunati dozu koja se daje. Majka troši napore i prenatalne sate bez upotrebe anestezije kako bi smanjila negativan utjecaj na zdravlje majke i djeteta.

Uvođenje anestezije je neophodno?

Porođajna žena sama odlučuje hoće li tijekom porođaja dati epiduralnu ili ne. Nema posebnih indikacija za njegovo uvođenje, pa buduća majka mora unaprijed odlučiti isplati li se koristiti ovu vrstu anestezije ili ne. Obično se ova anestezija daje s jakim bolnim kontrakcijama tijekom prirodnog porođaja. Također, epiduralna anestezija uspješno se koristi za carski rez, umjesto za opću anesteziju. Bolje je ako se operacija odvija u punoj svijesti majke, bez jakih bolova.

Osim što ublažava bol u zahvatu, epiduralno tijekom porođaja skraćuje razdoblje širenja maternice. Sastav nema nikakvog učinka na novorođenče, jer u krv prodire u zanemarivim dozama.

Mnoge žene, koje se boje boli od panike, pokušavaju ublažiti bol pri porodu u ranoj fazi. Možemo reći da je to njihov hir, ali stručnjaci kažu da ako se majka boji predstojećeg porođaja, tada lagani bolni osjećaji mogu prouzročiti ozbiljan stres ne samo za nju, već i za nerođeno dijete. Stresni tijek porođaja ne donosi ništa dobro, pa stručnjaci takve majke ne obeshrabruju.

Žene koje su rodile dijete s epiduralnom anestezijom ne razlikuju se od ostalih. Tijekom porođaja osjećali su minimalnu bol, što je ogroman plus, jer ih iz procesa porođaja vežu samo ugodne uspomene. Prema mnogim psiholozima, žene su spremnije ići na drugo rođenje nakon epiduralne anestezije..

Glavne razlike između epiduralne i spinalne anestezije

Spiralni i epiduralni oblici anestezije vrlo su slični u pogledu spektra učinaka na tijelo, samo se spinalna anestezija ubrizgava duboko u leđnu moždinu. Djeluje nešto drugačije, različita je i reakcija pacijenta na njega. Ove se vrste anestezije razlikuju po stupnju izloženosti i trajanju učinka. Epiduralna anestezija tijekom poroda prepoznata je kao jedna od najsigurnijih i najnježnijih metoda smanjenja boli tijekom porođaja. Cijena primijenjenih lijekova je ista. Ako žena rodi u jednostavnom rodilištu, tada joj se besplatno daje epiduralna anestezija.

Koliko košta epidurala za porod u privatnim klinikama? Ako se privatno ili na zahtjev porodilje tijekom poroda primjenjuje epiduralna anestezija, cijena ove usluge kreće se od 3 do 5 tisuća rubalja..

Uvodni postupak

Za primjenu epiduralne anestezije, porodilja se stavi na bok, leđa su joj savijena, kao u položaju lopte, a zatim se anestetik lagano ubrizga. Točku uboda moguće je dodatno anestezirati ili obrisati alkoholom. Da bi porodilja lakše podnosila kontrakcije tijekom porođaja, kateter joj se uvodi u leđa kako bi postupno dostavljao anestetik..

Ako tijekom uvođenja katetera buduća majka počne doživljavati jake kontrakcije, bolje je da se ne miješa u prirodni proces, neka sve čini sama. Tijekom početne primjene lijeka, pacijent može osjetiti razne nuspojave, na primjer, mučninu, ukočenost donjeg dijela tijela, vrtoglavicu. Ako se primijete takvi učinci, o tome morate odmah obavijestiti nadzornog liječnika..

Ne brinite o posljedicama anestezije za dijete, jer praktički ne ulazi u krvotok. Jedina neugodna senzacija za ženu je nekoliko sekundi umetanja katetera u leđa, a nakon 20 minuta lijek počinje djelovati. Male posljedice epiduralne anestezije nakon poroda čekaju samo ženu. Činjenica je da žena nakon anestezije nije u stanju kontrolirati svoju bol i prirodne osjećaje tijekom porođaja. Važno je zapamtiti da ovaj oblik anestezije nije prikladan za sve žene..

Glavne kontraindikacije za epiduralnu anesteziju

Ova vrsta ublažavanja boli ima mnogo kontraindikacija koje se moraju uzeti u obzir prilikom propisivanja, inače postoji opasnost od pogoršanja stanja porodilje..

Uvođenje anestezije kontraindicirano je u sljedećih dijagnoza kod trudnice:

 • Imati problema sa zgrušavanjem krvi;
 • Razna porođajna krvarenja;
 • Prisutnost kožnih lezija na mjestu injekcije;
 • Srčana aritmija;
 • Tetovaža ili infekcija na mjestu ulaska;
 • Povećana tjelesna temperatura;
 • Alergija na anestetik;
 • Srčane mane;
 • Opstrukcija crijeva;
 • Poremećaji kralježnične moždine.

Mlada dob porodilje, pretilost, nizak krvni tlak također su kontraindikacije za primjenu ovog lijeka. Epiduralna anestezija tijekom poroda također je zabranjena ako postoje neke vrste zakrivljenosti kralježnice.

Epiduralna anestezija tijekom poroda: indikacije

Epiduralna anestezija tijekom poroda koristi se u sljedećim slučajevima:

 1. Uvodi se tijekom prijevremene trudnoće, uvođenje određene doze ovog lijeka pomaže ubrzati opuštanje mišića zdjelice, uslijed čega porodilja ne osjeća pretjeranu bol zbog činjenice da njezino tijelo još nije imalo vremena pripremiti se za porod;
 2. Tijekom abnormalnog tijeka porođaja, kada započinju duboki pokušaji s manjim kontrakcijama maternice, lijek će aktivirati mišiće;
 3. Ako porodilja ima vrlo visoku razinu krvnog tlaka, anestetik pomaže normalizirati ga i održavati tijekom cijelog porođaja;
 4. Aktivno se koristi ako su se pojavile nepredviđene komplikacije, na primjer, s velikim plodom ili tijekom višeplodne trudnoće;
 5. Težak ili dugotrajan porod nije potpun bez ovog anestetika. Ovaj lijek pomoći će ubrzati prirodno širenje maternice..

Sve ove situacije indikacije su za imenovanje epiduralne anestezije..

Vjerojatne posljedice

Koji je rezultat epiduralne anestezije tijekom poroda? Posljedice njegovog uvođenja mogu biti različite za porodilje:

 • Anestetik može prodrijeti u bilo koji venski krevet, uzrokujući mučninu, utrnulost jezika;
 • Početnom primjenom mogu se javiti razne alergijske reakcije. Kako bi se smanjila vjerojatnost pojave nuspojava, prvo se daje mala doza lijeka;
 • Mogu se pojaviti neke poteškoće s disanjem zbog učinka anestetika na živce;
 • Bolovi u glavi i leđima. Na mjestu uboda javljaju se bolni osjećaji, uslijed čega mala količina cerebrospinalne tekućine ulazi u epiduralni prostor. U nekim se situacijama bol ublažava sekundarnom punkcijom točke uvođenja katetera;
 • Razina krvnog tlaka također može naglo pasti, kako bi to spriječili, anesteziolozi ubrizgavaju drogu kapaljkom, nakon uboda i ugradnje katetera, preporuča se malo prilegnuti.

Neuspješno ubrizgavanje anestetika

Prema službenim statistikama, u 5% slučajeva primjene anestetik uopće ne djeluje, odnosno ne dolazi do ublažavanja boli, a u 15% to se događa samo djelomično. To je zbog činjenice da je prilično teško ući u epiduralni prostor, razlozi neuspješne anestezije mogu biti neiskustvo anesteziologa, pretilost porodilje i razne anomalije kičmenog stupa. Ako se bol porodilje osjeća djelomično, na određenom mjestu, tada je najbolje napraviti još jedan ubod. O ovoj činjenici nedostatka anestezije mora se izvijestiti anesteziolog, on će povećati dozu lijekova i napraviti dodatnu punkciju.

Epiduralna anestezija tijekom porođaja: ZA i PROTIV

Što epiduralna anestezija daje tijekom poroda, žena bi trebala proučiti prednosti i nedostatke ovog anestetika prije testiranja novog lijeka na sebi. Tijekom utvrđivanja prednosti ovog oblika anestezije nije ga potrebno uspoređivati ​​s drugim vrstama anestezije, potrebno je utvrditi njegove prednosti u usporedbi s prirodnim porodom bez lijekova. Epiduralna anestezija tijekom poroda ima sljedeće prednosti u odnosu na prirodni proces:

 1. Mogućnost ublažavanja boli tijekom poroda, pretvaranje procesa rada u ugodnije vrijeme, bez jake boli;
 2. Prilika za odmor tijekom dugotrajnog porođaja;
 3. Uklanjanje rizika od povišenog krvnog tlaka u porođajne žene kojoj prijeti povišen krvni tlak.

Mane ovog postupka su sljedeće:

 • Moguće postporođajne komplikacije;
 • Neočekivane posljedice nakon uvođenja epiduralne anestezije;
 • Razne porođajne komplikacije;
 • Kršenje psiho-emocionalnog kontakta s bebom, ove nevidljive veze, koja se najviše osjeća tijekom poroda bez lijekova;
 • Može biti lagano trnjenje u leđima;
 • Drhtanje po cijelom tijelu;
 • Poteškoće pri mokrenju zbog hipotonije mišića;
 • Može se pojaviti dugotrajna glavobolja, koja u nekim slučajevima traje i do 3 mjeseca nakon poroda;
 • Moguće bolne senzacije u lumbalnoj regiji.

Ovaj oblik anestezije ima svoje stvarne prednosti i nedostatke. Doista pomaže olakšati proces porođaja ako se tijelo ne nosi sa tim osjećajima samostalno. Neke kratkotrajne komplikacije nakon anestezije mogu se lako liječiti lijekovima..

Teorija o emocionalnoj povezanosti majke i djeteta tijekom poroda

Neki stručnjaci mišljenja su da je primjena dodatnih anestetika tijekom rodenja rodnicom neprihvatljiva. No neke majke koje su uspješno rodile dijete uvođenjem anestezije ne pridaju važnost ovoj teoriji koja ima mnogo pozitivnih kritika..

Činjenica je da su tijekom porođaja majka i dijete izložene jakom stresu. Ako je mama u ovom trenutku u ugodnom okruženju, tada dijete uči svijet. Tijekom procesa rođenja, ove su dvije osobe neraskidivo povezane sa zajedničkom boli koja povezuje mamu i bebu..

Stručnjaci savjetuju majkama da se prilagode laganom porodu i na druge načine, na primjer, pohađaju vježbe disanja za trudnice, rade vježbe, nauče pravilno disati i obnavljaju osjetljivu vezu s bebom. Mnoge se majke unaprijed slažu sa svojom bebom da će sve proći u najboljem redu i bez posljedica. Stvaranje takvog raspoloženja pomaže porodiljama da lakše podnose sve bolove oko rađanja djeteta.

Svaka bol, uključujući porođaj, uzrokuje oslobađanje endorfina u krvotok koji su odgovorni za osjećaj sreće i olakšanja. Prošavši sama bol, žena osjeća neviđenu sreću i emocionalni uzlet. A ako praktički nema boli, tada žena neće osjetiti punu radost na kraju porođaja..

Recenzije stvarnih pacijenata

Koje su posljedice epiduralne anestezije tijekom poroda? Povratne informacije pacijenata koji su probali ovu anesteziju pružit će vam potpunu sliku o osjećaju žene kada koristi epiduralnu anesteziju. Evo najsvjetlijih:

 1. Elena G., 25 godina: „Prvo rođenje dogodilo se u epiduralnoj anesteziji, jer se užasno bojim boli. Kad je ponuđena anestezija, odmah sam pristala, porod je bio lak, bez komplikacija. Gotovo da nisam osjećao bol, bilo je podnošljivo. Dakle, majke koje se boje boli i prvog porođaja, prolaze kroz to s epiduralnom ";
 2. Anastasia, 32: „Imala sam carski rez prema indikacijama, stavili su mi epiduralnu anesteziju, nisam osjećala bol tijekom operacije, jedini nedostatak je bila mučnina koja se smotala dok je šav šavan. Još uvijek postoje neugodni mučni bolovi u donjem dijelu leđa ”;
 3. Alena, 23 godine: „Dobila sam epiduralnu anesteziju kad je moja kći rađala, bolovi su bili nemogući, liječnik se sažalio i dao mi anesteziju. Prije nego što sam se odlučio za anestetik, pročitao sam puno literature na ovu temu, cijenio sve argumente u korist postupka i protiv njega. Odlučio sam se za ublažavanje boli. Sve je odjednom stalo i krenulo desno. Podnijet ću i drugo rođenje s epiduralnom anestezijom. Anestezija se ne odnosi na vrijeme pokušaja, to se mora zapamtiti, a ovo je sjajan način da se olakša proces porođaja.

Sumirati

Naravno, epiduralna anestezija tijekom porođaja ima određene kritike i posljedice, zahvaljujući njoj žena prestaje osjećati suzne bolove. Ova vrsta ublažavanja boli glavni je napredak na polju anesteziologije. Ali postoji određena kategorija ljudi koja nije spremna prihvatiti sve inovacije, uključujući i medicinu..

Kao i svaki postupak, i epiduralna ima svoje prednosti i nedostatke. Pomaže li anestetik ublažavanju bolova tijekom porođaja? Naravno, to olakšava stanje porodilje. Učinak se javlja 20 minuta nakon izravnog ubrizgavanja anestetika.

Istodobno, pacijent ostaje potpuno svjestan, samo donji dio tijela utrne.

Ovaj postupak također ima svoje kontraindikacije, u čijoj je prisutnosti zabranjena uporaba ovog anestetika. Kad se uvede, potrebno je procijeniti vjerojatni rizik za majku, jer do djeteta ne dolazi kroz posteljicu, za dijete nema rizika, zbog toga se ne biste trebali bojati. Prije nego što se odlučite za ovaj ozbiljan postupak tijekom porođaja, trebali biste se posavjetovati s ginekologom koji prati tijek trudnoće.

Preporučljivo je što više prilagoditi se pozitivnim emocijama tijekom poroda. Bolje je koristiti epiduralnu anesteziju na temelju indikacija, nakon savjetovanja sa stručnjakom. Ako smatrate da sve možete proći sami, onda je bolje učiniti bez ovog lijeka..

Sakrament rođenja test je koji majka osjeća zajedno sa svojom bebom, visokokvalitetno ublažavanje boli pomoći će ublažiti sudbinu porodilje, stvarajući osjećaj ugode tijekom porođaja, omogućujući vam da se malo odmorite i steknete snagu za odgovoran skok u svom životu. Sve su to mogućnosti koje moderna anestezija daje trudnicama, a na svakoj je ženi odlučiti hoće li koristiti epiduralnu anesteziju tijekom porođaja. Glavna stvar je procijeniti sve rizike prirodnog porođaja bez lijekova i porođaja s anestezijom. Pozitivan stav prije poroda može učiniti pravo čudo, sjetite se ovoga.

To Je Važno Znati O Planiranju

Pravilna prehrana nakon poroda: ograničenja ovisno o dobi djeteta

Neplodnost

Važnost pravilne prehrane nakon porodaOpća pravila za prehranu nakon porodaDojenje je prirodni proces kojim majka daje novorođenčetu potrebne hranjive sastojke, jača imunitet i pomaže probavnim organima da se prilagode novom načinu prehrane.

Elevit pronatal tijekom trudnoće! Vaše kritike, djevojke! )))

Analize

Tečaj ovih vitamina popila sam kad sam rodila sina, jeli smo majčino mlijeko do godinu i osam mjeseci! Navršio je 4 mjeseca i kosa mi je počela rasti u nestvarnim nakupinama, pogoršalo mi se opće stanje, stalni umor...

Hranjenje bebe sa 3 mjeseca

Prehrana

Pitanje hranjenja djeteta sa 3 mjeseca je zasebno. Vaša je beba već toliko narasla da se može smijati, podići glavu, držati je u uspravnom položaju, grabiti igračke i ispuštati zvukove.

Krvarenje tijekom trudnoće: postoji li uvijek prijetnja budućoj majci i njezinoj bebi?

Analize

Postoji ogroman broj čimbenika koji mogu izazvati nelagodu u budućoj majci. Krvarenje u ranoj trudnoći postavlja najviše pitanja i zabrinutosti.