Glavni / Novorođenče

Koliko često mijenjati pelenu za novorođenče?

Jednokratne pelene izum su koji je unio puno pozitivnih trenutaka u život mame i bebe. Zaboravljena su vremena beskrajnih pranja i pelena obješenih po kući. Vlažnost ne ometa djetetov san, pelena pouzdano upija vlagu, dajući bebi suhoću i udobnost. Šetnje zimi postale su dugačke kao i ljeti. Prednosti su očite, ali postoje i manji nedostaci. Glavna je cijena. Financijske mogućnosti roditelja su različite, mnogi moraju izračunati broj pelena kako bi bebi dugo pružali udobnost. Pokušajmo otkriti koliko pelena dnevno novorođenče treba da bi se osjećalo smireno.

Da bi beba bila suha i čista, moderna mama samo joj treba promijeniti pelenu

Priprema pelena za bolnicu

Okupljanje u bolnici odgovoran je i uzbudljiv trenutak. Jedno od glavnih pitanja koje svaka mlada majka postavlja je koliko pelena ponijeti sa sobom. Izračunajmo iznos zajedno. Polazimo od dva pokazatelja: planirani broj dana koje ćete provesti u bolnici, plus učestalost korištenja.

Teško je predvidjeti kako će se situacija okrenuti, ali uvijek se možete obratiti obitelji - donijet će potreban broj pelena.

Druga točka koja utječe na vašu odluku jest kako ih namjeravate primijeniti: stalno ili samo noću. Propisi o radu rodilišta predviđaju izdavanje kompleta čistih pelena za svako novorođenče, koji se svakodnevno mijenja (za više detalja pogledajte članak: koja je standardna veličina pelena za novorođenče?). Set je dovoljan da dijete ostane suho.

Pedijatri preporučuju upotrebu pelena u državnom vlasništvu. Mišljenje je zbog činjenice da u prva 2-3 dana dijete malo mokri (2-6 dnevno). Ova učestalost je zbog bebinog malog unosa tekućine. Ostavite modernu opciju za noć, tako da vaša beba dobro spava, tada mu ne morate ustajati. Ako govorimo o količini, tada će biti dovoljno 3 komada dnevno. Stoga se za cijelo vrijeme boravka u bolnici potroši oko 15 komada.

Posebno zabrinute majke koje su zabrinute za bebu, vjerujući da će nekoliko minuta u mokroj peleni smrznuti bebu, trebaju uzimati pelene s marginom (5-7 komada dnevno). Uzet ćemo u obzir sve izračune i čimbenike koji na njih utječu, izvući ćemo konačni zaključak: paket od 30 komada je definitivno dovoljan. Ako se planira carski rez ili se pojave druge komplikacije i provedete više od 3-5 dana u bolnici, rodbina će vam pomoći riješiti problem.

U rodilištu dijete dobiva nekoliko kompleta državnih pelena koje su mu prvi put dovoljne

Koliko pelena treba novorođenčetu u prvih mjesec dana?

Rodilište je iza, vratite se kući s djetetom i opet isto pitanje: koliko beba dnevno treba pelena. Tek sada se izračunu dodaje financijska strana. Glavni argument su fiziološke karakteristike novorođenčeta. Beba prima majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko, koje je tekuća hrana.

Crijevo, obrađujući ih, daje tekuću stolicu kašastog sastava. Klinac nakon svakog hranjenja hoda "veliki", mokri još češće, oko 10-25 puta dnevno. To su normalne vrijednosti za zdravu bebu..

Moderne pelene savršeno upijaju vlagu, pa ih nema potrebe mijenjati nakon svakog "putovanja" djeteta u toalet u malom. Tipično je 10 smjena dovoljno da vaša beba ostane suha. Ispada da vam treba 300 komada mjesečno. Ako uzmete pakiranje od 90 komada, morat ćete uzeti 3 takva pakiranja.

Kupnjom nekoliko paketa odjednom možete puno uštedjeti. Nakon toga, potreba za njima smanjit će se i do 6 mjeseci trebat ćete upola manje pelena..

Koliko često mijenjati pelenu za novorođenče?

Otkrili smo približni broj, ali pitanja tu ne završavaju. Koliko često treba mijenjati pelenu? Razmislite o čemu ovisi:

 • količina urina koju beba izlučuje;
 • reakcija kože;
 • temperatura sobe u kojoj je beba;
 • kvaliteta samog proizvoda;
 • količina tekućine koju dijete unosi.

Mama bi trebala uzeti u obzir ove čimbenike i na temelju njih napraviti zalihe. Očito su svi ovi pokazatelji individualni za svaku obitelj. Evo mišljenja dr. Komarovskog kojem se mlade majke tako često obraćaju. Evgeny Olegovich preporučuje:

 • Obavezno napravite smjenu kad se novorođenče pokakalo. Nemoguće je dopustiti da se mrvica "popari" u vlastitom izmetu. Osim toga, kad se pomiješa s urinom, izmet stvara otrovnu tvar koja nadražuje nježnu kožu mrvica..
 • Ako razumijete da tijekom šetnje ili putovanja nećete moći normalno promijeniti pelenu, promijenite je prije putovanja.
 • Gledajući ispod pelene, otkrili smo da mrvice imaju mokru kožu - odmah je promijenite u suhu, nakon što je kožu prethodno tretirao kremom.

Posljednja točka preporuka Komarovskog zahtijeva detaljnu analizu. Važan je prije svega jer utječe na dobrobit djeteta. Prisutnost viška vlage javlja se iz dva razloga: nekvalitetni proizvod i pogrešno odabrana veličina. Roditelji bi trebali odmah eliminirati oba negativna čimbenika kako ne bi naštetili djetetu..

Smanjivanje broja pelena: mali kućanski trikovi

U početku će vam se činiti da vaše dionice isparavaju pretjeranom brzinom. Nekoliko korisnih savjeta pomoći će vam da znatno smanjite "isparavanje" pelena. Primite na znanje:

 • Ako je soba u kojoj se nalazi beba topla (iznad +21), nema potrebe stavljati proizvod za bebu dok hoda. Potkošulja i platneni pokrivač prekriven pelenom čuvat će bebu ugodno. Izvrsna opcija su pelene za višekratnu upotrebu, koje se prodaju u svim ljekarnama. Međutim, postoji jedna nijansa koja proizlazi iz spola novorođenčeta. Dječaci ispuštaju takav mlaz da se ne nakvase samo pelene, već i zidovi i namještaj. Golog raširi na trbuh.
 • Savjeti za bebe mlađe od 2 mjeseca. Vodonepropusnu odjeću koristite po potrebi kad izlazite na otvorenom ili je nosite noću. Ostalo vrijeme koristite pelene. Za djecu stariju od 2 mjeseca prikladni su klizači.
 • Praksa mnogih pažljivih majki pokazuje: ako novorođenče držite iznad bazena odmah nakon hranjenja, sigurno će se popiškiti (preporučujemo čitanje: kada treba kupati novorođenče - prije ili nakon hranjenja?). Tada možete staviti proizvod.
Ako je kod kuće toplo, trebate povremeno pružiti djetetu priliku da ostane bez pelena.

Korisni savjeti za roditelje

Popularnost jednokratnih pelena toliko je velika da se sve majke nedvosmisleno zalažu za njihovu upotrebu. Jednostavni proizvodi jednostavni su za upotrebu, štite bebu od vlage cijeli dan, noću je štedite. Nekoliko važnih pravila pomoći će vam da ih mudro koristite:

 1. Odaberite model na osnovu težine vašeg sina ili kćeri. Uska ili prevelika donijet će bebi puno neugode.
 2. Ako primijetite crvenilo, osip, iritaciju na koži svog blaga - promijenite marku proizvoda. Pogrešno je kupiti ih za buduću upotrebu bez provjere reakcije djetetove kože.
 3. Prilikom zamjene obrišite tijelo mrvica čistom vlažnom krpom, pustite da se osuši i tek onda stavite svježu pelenu.
 4. Opskrbite se posebnom kremom ili dječjim puderom. Obavezno provjerite ima li proizvoda alergija. Ponuda je mnogo, uvijek možete odabrati kremu koja je sigurna za vašu bebu. Njegujte kožu svoje bebe u svakoj smjeni.
 5. Ako bebina pupčana rana nije zarasla, kupite posebne pelene koje imaju rupu za pupak.
 6. Majke koje koriste uobičajene pelene od gaze trebaju ih prokuhati nakon svake upotrebe. Gazirane gaćice prije nošenja potrebno je glačati vrućim glačalom. Takve operacije pomoći će im da postanu sterilne..

Nakon proučavanja ovih preporuka lako možete pravilno odabrati veličinu i marku proizvoda. Uključi tatu. Možda ćete jednog dana morati napustiti dom i tada vas suprug može lako zamijeniti i nositi se s pelenama. Pravila su jednostavna i lako se pamte. Sada prijeđimo na glavni proces: naučit ćemo kako ispravno mijenjati pelene (vidi također: kako pravilno obući pelene gaćice?).

Ako se odabere uobičajene pelene od gaze, morat će ih kuhati nakon svake upotrebe.

Kako ispravno promijeniti pelenu?

Nije dovoljno samo staviti čistu pelenu, već morate proći kroz niz higijenskih postupaka. Ako se ne izvrše, čak i najkvalitetnija pelena neće zaštititi dijete od iritacije i osipa na peleni. Bebina koža mora se temeljito očistiti od ostataka urina i izmeta, podmazati kremom. Iskusne majke znaju za ove zamršenosti, a za neiskusne smo sastavili detaljne upute.

Pripremite čisti proizvod, dječji sapun, posudu s toplom vodom, vlažne maramice za bebe, mekani ručnik, kremu za pelene ili puder kad započnete smjenu. Operite ruke, osušite ih, napravite mjesta za presvlačenje. Mi radimo ovo:

 • stol za previjanje prekrivamo krpom, pokrivamo čistom pelenom;
 • stavljamo dijete na stol;
 • otkopčajte prljavu pelenu, ali je nemojte uklanjati;
 • obrišite stolicu s djetetove kože prednjim dijelom pelene;
 • podignite bebu za gležnjeve tako da se i stražnjica podigne;
 • izvadite pelenu i preklopite je;
 • uzmemo lavor s toplom vodom i operemo bebu (ako imate djevojčicu, operite je pokretom sprijeda i straga) (preporučujemo čitanje: kako pravilno oprati novorođenog dječaka ispod slavine?);
 • nježno obrišite bebu suhim ručnikom;
 • podmazati kožu kremom;
 • stavite čistu pelenu, stavljajući stražnji dio ispod stražnjice, a prednji dio ispravite između nogu.

Definicija pelene kao proizvoda za jednokratnu upotrebu znači da se ne može prati, čistiti, sušiti. Upotrijebljeni proizvod baca se u kantu za smeće.

Bolje je ne žuriti s kupnjom velikog broja paketa. Sjetite se individualnog rada tijela svakog djeteta. Pazite na svoje blago prvih tjedan dana, tako da odredite maksimalan broj pelena koji mu treba dnevno. Uzmite u obzir dobivenu brojku i kupite onoliko pakiranja koliko vam je potrebno na temelju vaših izračuna.

Koliko pelena dnevno treba novorođenčetu

Prva pelena za jednokratnu upotrebu stvorena je 1957. godine, masovna proizvodnja tih proizvoda započela je 1959. Idejni moto bio je: "Pelena nije potrebna za dijete, već za odraslu osobu koja se brine o njemu", jer je beba već dobro. Mnoge majke postavljaju si pitanja: koliko pelena dnevno ide novorođenčetu, na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje?

Beba u peleni

Dvije su glavne vrste pelena za novorođenčad: jednokratne i višekratne. Pelene za višekratnu upotrebu poznate su od davnina. Kad su roditelji bebu previli, stavili su gazu ili drugi materijal za upijanje vlage presavijeni u nekoliko slojeva i promijenili je, samo je beba otišla na toalet.

Prednosti i nedostaci jednokratnih pelena

Narasla mrvica na loncu

Jednokratne pelene imaju nešto manje prednosti od nedostataka, ali su značajne:

 1. Ušteda vremena osobe koja se brine za dijete;
 2. Oslobađanje od svakodnevnih uspona, briga i pranja;
 3. Kvalitetan model uvijek se osjeća suho.
 4. Pampers dugo zadržavaju vlagu.
 5. Bebina koža nije nadražena.
 6. Moderni modeli ugodni su za dijete i ne ometaju njegovo puno kretanje.

Ove prednosti morat će se platiti sa sljedećim nedostacima:

 1. Visoka cijena. Uz visoku cijenu često se postavlja pitanje koliko pelena dnevno treba novorođenčetu. U prosjeku će potrošnja na visokokvalitetne pelene iznositi više od tisuću dolara za cijelo vrijeme kada ih beba treba..
 2. Šteta za okoliš. Mnogi se ekolozi protive jednokratnim pelenama jer je njihova proizvodnja povezana s emisijama u zrak. Da biste stvorili pelene za jednu bebu, trebate posjeći 4-5 stabala. Osim toga, u zemljama ZND-a smeće se ne odlaže pravilno, što dovodi do stvaranja odlagališta od nerazgradivog otpada..
 3. Promjena učestalosti. Neki se jednokratni modeli mogu koristiti nekoliko puta i imaju indikator koji pokazuje stupanj punjenja.
 4. Roditelji ne znaju koliko često dijete ide na toalet. Iako je važan dijagnostički kriterij za prepoznavanje određenih bolesti.
 5. Moguće opasne bolesti genitourinarnog sustava s rijetkom promjenom pelena.
 6. Moguća je iritacija i alergijske reakcije.
 7. Dijete je teže naučiti kontrolirati svoje fiziološke procese, jer ne osjeća nelagodu.

Pokazalo se da su neki nedostaci koje mediji aktivno cirkuliraju zablude. Dakle, pelene ne štete reproduktivnom sustavu dječaka. Također, pelene ne izazivaju cistitis kod djevojčica. Suvremeni modeli omogućuju dobro prolazak zraka, pa su genitalije u optimalnim temperaturnim uvjetima.

Koliko pelena ponijeti u bolnicu

Djeca vrše nuždu na različite načine. Stoga, jednoj ženi treba 15 komada, dok drugoj treba ponijeti sa sobom u bolnicu paket od 33 pelene. U pravilu je dovoljan jedan paket.

Vijeće. Mnogi stručnjaci preporučuju uzimanje pelena brzinom od 8 komada dnevno. Također se savjetuje da ne daju sve pelene medicinskim sestrama, jer će one zadržati sve što se ne potroši..

Beba u peleni

Neke su mumije uzele dva paketa od 33 za reosiguranje. Pitanje koliko pelena treba novorođenčetu mjesečno odlučuje se pojedinačno.

Cijena po danu

Broj pelena ovisi o osobinama djeteta, učestalosti mokrenja i defekacije te dobi. Dnevni volumen urina kreće se od 300 do 500 ml, a jednokratni volumen urina je do 35 ml. Dijete može imati stolicu nakon gotovo svakog hranjenja. Ukupan broj mokrenja novorođenčeta dnevno je 20 do 25 puta.

Zadovoljna beba u peleni

U nekim situacijama (na primjer, kod masažnog terapeuta), količina mokrenja može biti veća. Koliko pelena dnevno dijete potroši po mjesecima? Broj se postupno smanjuje. U pravilu, potrošnja pelena za novorođenčad dnevno iznosi oko 10 komada. Sa šest mjeseci norma je već oko 5 pelena dnevno..

Kada je potrebna promjena pelene

Raširena je preporuka da se pelenu treba mijenjati odmah nakon hranjenja. Ali ovo je vrlo skup savjet koji će vas koštati prilično lipe. Doktor Komarovsky kaže da učestalost promjena ne ovisi samo o mokrenju i defekaciji, već i o nizu drugih čimbenika, poput temperature u sobi, vlažnosti i karakteristikama dječje kože..

Beba u peleni nasmijana

Postoji uska veza između defekacije / mokrenja i drugih fizioloških potreba. Nakon jela dijete često odlazi na pelenu, ali ne uvijek. Treba ga mijenjati tek nakon defekacije i s vremena na vrijeme samostalno provjeriti stupanj sitosti.

Dr. Komarovsky dao je još nekoliko savjeta:

 1. Nakon svake "velike" šetnje, morate promijeniti pelenu. Mokraća u kombinaciji s izmetom može nadražiti djetetovu kožu. Feces sam po sebi također iritira kožu zbog blago kiselog okruženja. U ovom slučaju nije važno koliko dijete ima sekreta.
 2. Zamjenu treba provesti kada roditelj dulje vrijeme ne može kontrolirati njegovu punoću. Primjerice, kada dijete izvedemo u šetnju, u posjet ili će samo spavati.
 3. Pelene treba provjeriti nakon noćnog spavanja i hodanja. Velika je vjerojatnost da je beba u to vrijeme zadovoljila svoje fiziološke potrebe..
 4. Ako nađete mokru kožu ispod pelene, morate je odmah promijeniti.
 5. Kad se pelena napuni. Često se to dogodi prije nego što prestane upijati tekućinu..

Važno! Iskusni liječnici savjetuju da ne provode postupak zamjene prečesto i usredotoče se na potrebe djeteta.

Neki modeli imaju posebne pokazatelje koji vam omogućuju točno određivanje trenutka kada treba zamijeniti pelenu. Ako promijeni boju, onda je vrijeme.

Liječnici preporučuju promjenu pelene u sljedećim slučajevima:

 1. Nakon hranjenja, pod uvjetom da je dijete izašlo na velika vrata. Nema smisla mijenjati čistu pelenu.
 2. Prije posjeta liječniku.

Nakon ručne provjere pelena moguće su tri mogućnosti:

 1. Klinac je sjajno odradio posao. Ovdje je potrebno ostatke izmeta obrisati čistim rubovima pelene u smjeru od pupka do kundaka. Tada se dijete opere. U slučaju djevojčica, pokrete ruku treba provoditi od trbuha do svećenika kako bi se spriječilo ulazak patogenih bakterija u genitalije. Ako nema pristupa kupaonici, možete koristiti maramice za bebe.
 2. Koža je čista i suha. Ovdje samo trebate promijeniti pelenu.
 3. Koža je mokra - pelenu treba hitno promijeniti.

Dva su razloga zašto je djetetova koža ispod pelene mokra. Prvo je vjenčanje same pelene. Druga je krivnja roditelja, koji ga nisu na vrijeme zamijenili..

Nakon promjene pelene, bebu trebate oprati s malo sapunice tople vode. Zatim se koža tretira kremom s ekstraktom nevena ili kamilice. Također je potrebno kaljenje bebe, dajući mu priliku da legne malo golo. U tom slučaju temperatura u sobi ne smije biti niža od 20 stupnjeva.

Da li probuditi dijete noću

Neki proizvođači stvaraju posebne noćne pelene koje održavaju kožu suhom tijekom cijelog sna. Imaju deblji sloj i dobru sposobnost upijanja vode..

Ne preporučuje se buđenje bebe noću kako biste promijenili pelenu. Bolje pričekati dok se ne probudi i počne tražiti hranu. Tada ga možete nježno zamijeniti..

Konzumacija pelena u prvim mjesecima života

U prvim mjesecima života dijete dosta često zadovoljava fiziološke potrebe. Kako odrastate, učestalost će postajati sve manje i manje. To potvrđuje i iskustvo roditelja koji su koristili od 6 do 10 pelena dnevno..

Općenito, 6 komada dnevno trebalo bi biti dovoljno. U slučaju više sile, morate se opskrbiti još jednom. Stoga trebate kupiti 240 komada za mjesec dana..

Kako smanjiti potrošnju

Pelene su skupe, pa štedljivi roditelji traže načine kako smanjiti troškove. Evo nekoliko savjeta:

 1. Uživajte u promocijama. Postoje posebne aplikacije koje omogućuju kupnju pelena za buduću upotrebu. Ovaj savjet neće smanjiti potrošnju pelena, ali pomoći će vam da uštedite novac..
 2. Koristite pelene za višekratnu upotrebu. U usporedbi s jednokratnim, oni manje upijaju vlagu. Stoga će ih se morati mijenjati puno češće, ali dovoljna su dva ili tri višekratna modela..
 3. Dnevno povijanje. Ako obitelj ima ograničeni budžet, pelene se mogu koristiti samo kad je prijeko potrebno: prilikom izlaska ili prije spavanja. U ostalim slučajevima koristite klasičnu metodu - povijanje. Mama uvijek može na vrijeme odgovoriti na potrebe djeteta ako je s njim kod kuće. Za dijete nije važno u čemu treba biti. Glavna stvar je da bude toplo i suho.
 4. Zračne kupke. U toploj sezoni možete ostaviti bebu bez odjeće. To će ojačati djetetov imunitet i pomoći uštedjeti novac. Koliko je pelena dovoljno za novorođenče u ovom slučaju više nije toliko važno. Potrošnja pelena bit će mnogo manja.

Pa koliko pelena dnevno treba novorođenčetu? Otprilike 7-8 komada. Ako znate odgovarajuće metode, možete smanjiti njihovu konzumaciju, jer roditelj treba pelene, a ne dijete..

Dr. Komarovsky o pelenama

 • referenca
 • Mišljenje dr. Komarovskog
 • O opasnostima pelena
 • Savjeti za odabir pelena

U modernoj obitelji s bebom prilično je teško zamisliti život bez pelena. Omogućuju vam odgoj djeteta s udobnošću, prvenstveno za same roditelje. U njemu je prikladno šetati s bebom, posjetiti kliniku, bebin san noću u visokokvalitetnoj peleni jači je nego bez nje. Međutim, društvo još nije postiglo konsenzus o odnosu štete i koristi od pelena. Poznati liječnik Jevgenij Komarovski govori o tome kako liječiti pelene, kako ih pravilno koristiti.

referenca

Dječje pelene u smislu u kojem ih se doživljava sada su postale raširene u Rusiji krajem 90-ih. Do tada su pelene bile trokutaste gaze, a u obiteljima koje su imale nevjerojatnu sreću djeca su odrastala u pelenama za višekratnu upotrebu - celofanskim gaćicama s gumbima, u koje su se umetale obične jastučiće od gaze.

Danas na policama ljekarni, dječjih trgovina i redovnih supermarketa postoji ogroman izbor ovih higijenskih potrepština za jednokratnu upotrebu. Postoje i univerzalne pelene i pelene dizajnirane odvojeno za dječake i djevojčice. Osim toga, razlikuju se u veličini (na temelju minimalne i maksimalne težine djeteta), kao i u stilu - oni su čičak, u obliku gaćica. Svi ovi parametri moraju biti navedeni na pakiranju..

Mišljenje dr. Komarovskog

Evgeny Komarovsky vjeruje da su pelene korisna stvar ne toliko za samo dijete koliko za njegovu majku koja se nakon poroda treba dobro odmoriti i oporaviti te satima ne stajati iznad bazena s prljavim pelenama i treba ih hitno oprati..

Mišljenja starije generacije koja su odgajala svoju djecu bez jednokratnih gaćica, liječnik savjetuje da se ne uzimaju u obzir, jer često nije potkrijepljena razumnim argumentima zašto je bebi korisnije pisati i kakati se u pelenu.

Roditelji koji su odabrali jednokratne pelene kao higijenski proizvod za svoje dijete trebali bi upamtiti nekoliko važnih pravila:

 • Uvjeti temperature. Ako je u sobi u kojoj beba raste, zahvaljujući naporima bake i majke, uvijek toplo, pa čak i vruće (iznad 25 stupnjeva), tada će djetetu biti više nego neugodno u peleni. To će dovesti do pelenskog osipa, kontaktnog dermatitisa i niza drugih neugodnih manifestacija znojenja na koži. Koliko god možete, u sobi morate održavati temperaturu od 18-20 stupnjeva, ne više. Usred ljetnih vrućina, djetetu je bolje ne nositi "pelenu" dok je budno.
 • Trajanje upotrebe. Neki se roditelji toliko naviknu na činjenicu da beba nosi "pelene" da "zaborave" na vrijeme ih skinuti. Ako se majka već oporavila od porođaja, a u kući je perilica rublja i topla voda, ne biste trebali stalno držati dijete u peleni. Čim beba počne sjediti, možete je držati iznad lonca, istovremeno možete naučiti "hvatati" trenutke kada želi na zahod. Dijete noću u snu moći će se odviknuti od pisanja u peleni malo kasnije, kad danju nauči pisati i kakati se u loncu.
 • Oprez kad je bolestan. Ako temperatura djeteta poraste iznad 38 stupnjeva, dr. Komarovsky preporučuje da ne nosite pelene. Pokriva otprilike trećinu tjelesnog područja djeteta, izmjena topline bit će poremećena pri visokoj vrućini.
 • Higijena. Mijenjajte gaćice onoliko često koliko to situacija zahtijeva. Definitivno - nakon svakog pražnjenja crijeva i dok se punite - ostatak vremena.

O opasnostima pelena

Sve postojeće studije navodno autoritativnih svjetskih znanstvenika o opasnosti od pelena Komarovsky naziva nedokazanima, jer argumenti izneseni u publikacijama ne odgovaraju teoriji medicine utemeljene na dokazima. Konkretno, vjerojatnost pojave pelenskog osipa i dermatitisa kod gaćica za jednokratnu upotrebu otprilike je ista kao kod pelena. Štoviše, za djecu koja rastu u pelenama i s vremena na vrijeme (u snu) ležeći u tim mokrim pelenama, vjerojatnost kožnih problema na papi značajno se povećava.

Nerijetko protivnici dječjih jednokratnih pelena govore o njihovom negativnom utjecaju na zdravlje dječaka - navodno se mošnja pregrijava, uslijed čega se smanjuje kvaliteta sperme, što u odrasloj dobi dovodi do muške neplodnosti. Doista, broj neplodnih muškaraca neprestano raste i danas oko 15% jačeg spola iz zdravstvenih razloga ne može imati djecu. Međutim, glupo je za to kriviti pelene, kaže Evgeny Komarovsky.

Čimbenici koji utječu na reproduktivnu funkciju muškarca su ekologija, loše navike, prethodne zarazne bolesti (poput zaušnjaka), ali definitivno ne i jednokratne pelene.

I evo zašto: Leydigove stanice, koje se nalaze u testisima, odgovorne su za proizvodnju muških spolnih hormona. Ali sve do 7-8 godina, praktički ne rade i aktiviraju se samo uoči puberteta.

Sperma kao takva počinje se stvarati u dječakovom tijelu najranije u dobi od 10 do 11 godina, ali u ovoj dobi dječaci više ne nose pelene. Stoga, na pitanje jesu li štetni za dječake, odgovor je vrlo jednostavan - ne možete naštetiti onome što nije. Sperma se ne proizvodi, mehanizam ne radi, što znači da nema štete zbog dodatnog stupnja koji će pelena dodati temperaturi testisa.

Za one koji sumnjaju, Evgeny Komarovsky navodi sljedeće podatke: kako bi se smanjila pokretljivost sperme, potrebno je nekoliko dana utjecati na mošnju s temperaturom iznad 45 stupnjeva. Istodobno, čovjek neće biti neplodan, njegova će sperma jednostavno imati manju brzinu pri kretanju, a to mu ne oduzima mogućnost da postane tata. Temperatura mošnjaka dječaka koji raste u gazi i peleni iznosi oko 34-34,5 stupnjeva. Ako dijete nosi gaće za jednokratnu upotrebu, temperatura skrotuma je na 36 stupnjeva. Do onih vrlo 45 stupnjeva, na kojima se, kao što vidite, događa mala promjena u kvaliteti sperme.

Ako se roditeljima baka ili drugoj starijoj rodbini kažu o određenom "efektu staklenika", Komarovsky savjetuje da se prisjete školskog tečaja iz fizike, kemije i potraže podatke o sastavu na pakiranju pelena.

Obično su gaćice za jednokratnu upotrebu izrađene od materijala koji, naprotiv, imaju upijajući učinak, upijaju vlagu i ne akumuliraju je poput staklenika.

Savjeti za odabir pelena

Pelene moraju biti kvalitetne i sigurne. Obično takva svojstva njihovih proizvoda jamče "promovirani" brendovi. Da, ove gaćice nisu jeftine, ali ima manje pritužbi na njih. Mnogo je strašnije kupiti nepoznatu kreaciju kineske industrije (ili čak podzemnu radionicu) u potrazi za uštedom obiteljskog budžeta. Takvi "autori" ne jamče vam da ste odabrali ekološki prihvatljive materijale, pa stoga rizik od alergija i dermatitisa nije otkazan.

Pelene ne bi trebale biti premale ili prevelike za bebu. Oboje će mu stvarati sasvim razumljive neugodnosti. U prvom će slučaju pritisnuti i rezati, u drugom će se družiti, trljati.

Obratite pažnju na upijajući sloj. Izvedite kućni eksperiment s ulijevanjem tekućine u pelenu, pogledajte kako se raspoređuje unutarnji upijajući sloj i možete razumjeti ako beba noću neće biti mokra i neugodna u takvim gaćicama.

Za više detalja pogledajte program dr. Komarovskog.

Koliko pelena dnevno dijete potroši po mjesecima: tablica

Pampers se svakodnevno koriste u obiteljima s malom djecom. Trudna buduća majka želi planirati troškove, unaprijed napraviti zalihe vodonepropusnog donjeg rublja. Da biste to učinili, morate znati koliko će djetetu trebati pelena mjesečno, dnevno i koliko često ih treba mijenjati. Naš je članak koristan za vitke i praktične roditelje. Reći ćemo vam kako uštedjeti na pelenama kako tata ne bi trošio lavovski dio svoje plaće na njihovu kupnju.

Iz ovog ćete članka naučiti

Koliko uzeti u bolnicu

Popis stvari potrebnih za rodilište mora uključivati ​​vodootporne čaše za jednokratnu upotrebu. Treba ih pripremiti unaprijed. Najvažnije je odlučiti koliko pelena treba novorođenčetu dnevno, kako ne bi preopteretili "hitnu" torbu za put u bolnicu..

Broj pelena za bolnicu možete izračunati na sljedeći način:

 1. Uzmite u obzir približno trajanje boravka majke i djeteta u bolnici. Tijekom normalnog porođaja, bez komplikacija, žena i dijete otpuštaju se kući za 3-4 dana. Nakon carskog reza - razdoblje se produžuje za 5-7 dana.
 2. Novorođene bebe rijetko pišu - i do 10 puta. Istodobno su i količine ispuštene tekućine male. Vlažnu pelenu bez izmeta morat ćete mijenjati 4-5 puta dnevno.
 3. 2. ili 3. dana života bebe počinju lučiti mekonij. Može ih biti puno, pa će se potreba za čistim pelenama ovih dana povećati na 10 komada..

Na temelju dobivenih podataka napravit ćemo jednostavne izračune. Ako žena ostane u bolnici 4 dana, prvog i drugog dana dijete koristi prosječno 5 vodonepropusnih jastučića, trećeg i četvrtog - 10.

Ukupno se dobije 30 komada. Rezultat je izašao s marginom, u prosjeku je za to razdoblje dovoljno 20-24 primjeraka.

Na bilješku! U rodilištima svakodnevno daju pelene za novorođenčad, za jednu bebu 15–20 komada. Pedijatri preporučuju povijanje beba tijekom dana, a pelene nositi samo noću. Ovim pristupom morat ćete u bolnicu ponijeti najviše 10 pelena..

Koliko pelena trebate dnevno

Izračunavanje koliko pelena dnevno treba vašoj bebi da biste imali zalihe gaćica kod kuće. Djeca od rođenja do 1,5–2 godine svakodnevno nose pelene. U dojenačkoj dobi, dosta ih odlazi, kako djeca odrastaju, broj vodonepropusnosti postupno opada.

Pedijatri savjetuju mijenjanje pelena na sljedećoj učestalosti:

 1. Nakon svakog kakanja.
 2. Prije spavanja, nakon spavanja, prije i poslije hranjenja.
 3. Svaka 3-4 sata ako beba samo mokri.
 4. Prije ulice i nakon šetnje.
 5. Poslije kupanja.

Ako slijedite preporuke dječjih liječnika, djetetu do šest mjeseci treba 10-12 pelena dnevno, nakon šest mjeseci - 6-8, do godinu i pol dana - 4-5. Plus još nekoliko primjeraka za nepredviđene situacije.

Na bilješku! Pampers s upijajućom sposobnošću do 120 ml dizajnirani su za 3-4 sata, sa stopom zadržavanja vlage od 160 ml - za 5-6 sati, noćni pampers s upijajućom snagom do 240 ml - za 8-12 sati. Obratite pažnju na ovu brojku kada kupujete gaćice za spavanje i dnevnu igru.

Potrošnja pelena po mjesecima

Konzumacija pelena ovisi o dobi djeteta, njegovim individualnim fiziološkim karakteristikama i upijajućoj vrijednosti vodonepropusnih jastučića.

Tijekom neonatalnog razdoblja, od 1 do 7 dana, djeca izlučuju do 120 ml tekućine, do kraja prvog tjedna i do mjesec dana starosti - do 300 ml dnevno. Ako dijete dobro jede, bubrezi, gastrointestinalni trakt rade u pojačanom ritmu, mokraća se oslobađa za 30-50% više.

Do šest mjeseci bebe pišu češće i obilnije. Količina urina povećava se na 500-750 ml dnevno. Ova se brojka gotovo ne mijenja do godine dana, samo djeca rjeđe ispuštaju urin, ne 12-16 puta, kao u dobi od šest mjeseci, već 10. U dobi od 3 godine, bebe odlaze na zahod malo 4-6 puta dnevno, količina urina raste na 800-900 ml.

Stoga pri odabiru pelene svakako uzmite u obzir upijajuću sposobnost. To će vam pomoći da koristite manje vodonepropusnih jastučića i uštedite na njihovoj kupnji, posebno u prvih šest mjeseci bebinog života. Dobar pokazatelj za djecu mlađu od jedne godine smatra se upijanjem unutar 160 ml, do 3 godine - 240 ml.

Tablica koja se temelji na mokraćnim potrebama vaše bebe, prosječnim količinama mokraće za svaku dob i sposobnosti pelene da upija izmet pomoći će vam da izračunate koliko pelena novorođenčetu treba mjesečno. Brojci dobivenoj nakon proračuna dodali smo još 2-3 pelene za stolicu. Djeca u dobi od 1-2 mjeseci kakaju se do 8 puta dnevno, do 6 mjeseci - 2-3 puta, od godinu dana do tri - 1 put.

(Važno! Tablica se može pomicati udesno i ulijevo)

Dob djetetaProsječni dnevni volumen urina, mlBroj mokrenja, kom.Upojnost pelene, mlPribližan broj pelena dnevno, kom.Približan broj pelena, uzimajući u obzir kakanje, kom.Ukupan broj pelena mjesečno (30-31 dan), kom.
Od 1. do 5. dana60-120 (prikaz, stručni)4-61204-54-6120-150
Od 6. do 28. dana1208-10 (prikaz, stručni)12068180-240 (prikaz, stručni)
Od 1 do 6 mjeseci300-650201208-10 (prikaz, stručni)7-9240-260 (prikaz, stručni)
Od 6 mjeseci do 1-2 godine400-75015-181605-710-12150-200
2 do 3 godine800-9006-82400-30-40-120

Na temelju podataka u tablici lako je izračunati dnevne, mjesečne troškove dječjih vodonepropusnih jastučića. Ako pelena košta 15 rubalja, tada će za kupnju jednogodišnjeg djeteta trebati oko 3 tisuće rubalja..

Ako kupite godišnju zalihu odjednom - oko 40 tisuća. Pokazalo se da je količina prilično velika, pa pokušajte kupiti pelene u velikom pakiranju, počnite stavljati dijete u lonac bliže godinu dana, postupno napuštajući vodonepropusne jastučiće.

Na bilješku! Rezultati su okvirni. Ako svakodnevno naizmjenično koristite obične gaćice, pelene, gazne vodonepropusne jastučiće i jednokratne pelene, broj pelena mjesečno i njihovi troškovi smanjuju se za 40-50%.

Koliko često se trebate mijenjati

Učestalost mijenjanja pelena ovisi o zdravlju djetetove kože, njegovom raspoloženju i smirenosti tijekom šetnje, u snu. Nije potrebno posebno štedjeti na vodonepropusnim jastučićima, pokušavajući koristiti manje, čekati maksimalnu punoću. Promijenite pelenu odmah bez odgađanja ako:

 • Dječje sranje.
 • Stavljanje bebe u krevet.
 • Odlazak u šetnju, u posjet, na sastanak s liječnikom.
 • Nakon kupanja, pranja, čak i ako dijete nije imalo vremena da se popiški u iskorištenu pelenu.
 • Koža ispod pelene je vlažna,.

U drugim se situacijama usredotočite na količinu mokraće koju izlučuje dijete. Na primjer, znate da dijete noću puno piša, može se srati - ne budite lijeni da 2-3 puta prije jutra provjerite pune gaće.

Ako ćete hodati i putovati na velike udaljenosti, a prilika da operete dupe i obučete čisto rublje neće biti predstavljena, napravite sve postupke prije nego što napustite kuću.

Drugi važan aspekt je sezona i unutarnja temperatura. Ljeti na ulici, zimi kod kuće, dijete u pelenama osjeća nelagodu.

Dno može biti vruće. Ako je stan pregrijan tijekom sezone grijanja, temperatura se održava na 25-30 ° C, češće skidajte vodonepropusne gaćice, kupajte se u zračnim kupkama.

U takvim je uvjetima važno da koža dobije pristup svježem zraku. Ljeti gazne gaće možete nositi s umetcima vani, higijenski je za dermis. Čak i ako se dijete opisuje, definitivno se neće smrznuti.

Tako se djeci mlađoj od jedne godine pelene mijenjaju otprilike 4-5 puta tijekom dana, a noću se često uopće ne uklanjaju. Nakon godinu dana pelene se danju koriste sve rjeđe, jedan primjerak ostaje i za noćni san. Ali ti su podaci pojedinačni i ovise o mnogim okolnostima..

Usput! Majkama je nedavno bilo dopušteno odnijeti pelene za jednokratno korištenje u rodilište. Do 2011. novorođene bebe bile su zamotane samo u platnene pelene prije otpuštanja kući..

I evo što dr. Komarovsky savjetuje u vezi s tim:

Trebam li probuditi dijete noću

U prvom mjesecu života bebe rijetko mogu spavati cijelu noć, tako da ne trebate posebno buditi djecu da biste promijenili pelenu. Probude se iz gladi, nelagode i drugih razloga..

Provjerite ima li punoće ili stolice tijekom hranjenja ili bolesti kretanja. Ako je pelena puna, dijete se kakalo, nježno promijenite gaćice u čiste i vratite bebu u krevet.

Nakon 3-4 mjeseca, kada se bebe ne probude noću 5-7 sati, mogu se koristiti ojačane pelene. U takvim gaćicama upijajući sloj je deblji, učinkovitiji. Djeca ostaju dulje suha, ne bude se od nelagode.

To bebi i roditeljima jamči miran san..

Ako je majka pretjerano nemirna, čini joj se da je pelena puna, a dijete mirno spava, kupite pelene s punim indikatorom. Ne trebate probuditi bebu da biste procijenili situaciju, samo pogledajte boju naljepnice.

Ako se promijenila, na primjer, iz žute u plavu, gaćice se moraju zamijeniti. Mrvica će se, naravno, probuditi, ali ujutro na papi neće biti osipa, pelenskog osipa i ostalih neugodnih simptoma.

Važno! Kada mijenjate marku pelena, novi model ne možete prvi put koristiti noću. Stavite novu marku vodonepropusnih jastučića tijekom dana, 1-2 sata. To će vam omogućiti da procijenite kvalitetu proizvoda i isključite mogućnost alergije na sastav platna..

Rok trajanja pelena

Pelene nisu odjeća, nije donje rublje koje se može koristiti neograničeno dugo. Jednokratne pelene sastoje se od materijala različitog sastava, uključujući upijajuće (upijajuće), impregnacije za njegu, polipropilen, celuloza.

Ovi sintetički i prirodni proizvodi imaju rok trajanja. Ne mogu nestati, trunuti, isparavati, ali nakon njegovog isteka mijenja se izgled materijala, njegova svojstva i funkcije..

Na primjer, aromatična impregnacija postaje štetna za bebu pri udisanju, miris prirodnih ulja može se potpuno promijeniti. Polipropilenska vlakna, obloge tkanine na unutarnjem sloju gube mekoću, nježnost, dlakavost.

Pelene kojima je istekao rok upotrebe neugodne su za nošenje i mogu vas ogrebati po koži.

Apsorpcijski gel se stvrdne i ne upija mokraću. Kada koristite takve gaćice kojima je istekao rok, između nogu se stvara kvrga, trlja se, pritišće i pruža maksimalnu nelagodu.

Proizvođači određuju rok trajanja vodonepropusnih jastučića. Točan datum završetka može se vidjeti na kutiji. Za marke popularne u Rusiji i inozemstvu (Pampers, Goo.n, Libero, Huggies) kreće se od 2 do 3 godine.

Gaćice iz otvorenog pakiranja treba koristiti brže, za najviše šest mjeseci. Budući da je materijal dulje vrijeme u kontaktu sa zrakom, zasićen je mirisima kuće, prašinom, životinjskom dlakom, ako žive s vama. Vrlo je važno pravilno skladištiti pelene, čak i u zatvorenoj ambalaži:

 • Odaberite suho i tamno mjesto, po mogućnosti bez mirisa i prašine. To bi trebala biti komoda, ormar. Ispod kreveta, gdje ima puno prašine, nakupljaju se alergeni; ne može se ostaviti otvoreno pakiranje s gaćicama.
 • Ne ostavljajte hidroizolacijske krpe u kupaonici. Apsorbent se pogoršava u mokroj sobi, rok trajanja pelena će se smanjiti.
 • Ne izlažite pelene izravnom sunčevom svjetlu, visokim ili niskim temperaturama. Materijal gaćica će se pokvariti, brzo će postati neupotrebljivi.
 • Ne otvarajte paket unaprijed. Imajte na umu da se nepakirani jednokratni vodonepropusni jastučići mogu čuvati 3-6 mjeseci.

Važno! Višekratne pelene mogu se klasificirati kao odjevni predmet. Koriste se unedogled. Rok trajanja takvih proizvoda nije naveden na pakiranjima i pakiranjima, već ga određuju roditelji beba dok se peru, nose.

Kako uštedjeti na pelenama

Obiteljski proračun, nažalost, nije gumeni, a rođenjem djeteta postaje sve oskudniji. Stoga je ušteda novca na pelenama vruća tema za raspravu mama bilo koje dobi. Na razne učinkovite načine možete uštedjeti novac za kupnju pelena. Sve gore navedene metode više su puta testirane u praksi, stoga ih slobodno uzmite u upotrebu.

Smanjite broj pelena

To se može učiniti na sljedeći način:

 1. Ljeti krenite u šetnju bez upijajućih gaća. Krenite sa sobom u šetnju (kombinezon, kratke hlače, tajice, gazne gaćice).
 2. Igrajte se i spavajte bez pelena kod kuće tijekom dana. Stavite upijajuću pelenu ispod svoje bebe.
 3. Koristite bakinu metodu brige o bebama. Povijanje i platnene pelene nikada nisu bile zabranjene.
 4. Dajte djetetu češće zračne kupke. Golo dijete stavite u toplu sobu na jednokratne pelene, masirajte se, igrajte se prstima. Dobar je za tijelo i um.
 5. Kahlica nakon 7-8 mjeseci. Ali nemojte da sjedite čekajući svete spise i kakate se satima, maksimalno 15 minuta u dobrom raspoloženju.

Važno! Liječnik Komarovsky ne uzalud tvrdi da pelene nisu nužnost za dijete, to je potreba suvremenih roditelja. Ako uopće nema novca za pelene, onda ćete i bez njih odgajati potpuno zdravu, vedru i pametnu bebu, ali umorit ćete se malo više od ostalih roditelja..

Trošite novac štedljivo

 • Ne trebate kupiti jednokratne gaćice koje su prevelike, godinu i pol dana unaprijed, dok im beba ne naraste.

Možda nećete pogoditi s rokom trajanja ili vrlo rano odviknuti dijete od pelena, a zatim bacite novac.

 • Pratite promocije u lancima trgovina na Internetu. Možete se pretplatiti na bilten ili češće na putu do šetnje otići na potrebna tržišta.
 • Razgovarajte s majkama s mnogo djece na igralištima. Mnogi od njih reći će vam točno gdje je isplativije kupiti ne samo pelene, već i garderobu, namještaj za vrtić itd..
 • Kupite povoljnu pelenu. Proizvođači marki uključuju troškove oglašavanja i ostale nepotrebne stavke u cijenu robe. Na vrh najjeftinijih jednokratnih vodootpornih jastučića dobre kvalitete ulaze marke Aro, Nixi, Dada i druge.
 • U prvim mjesecima života kupujte pelene u velikim pakiranjima. Veleprodaja je uvijek jeftinija od maloprodaje.
 • Koristite pelene za višekratnu upotrebu

  Ovo je najučinkovitiji način uštede novca na pelenama. Za kupnju 10 pari gaćica i 20 umetaka odmah će trebati 8-10 tisuća rubalja, ali djetetu ćete osigurati vodonepropusne jastučiće godinu i pol dana unaprijed. Dnevna i mjesečna potrošnja obiteljskog proračuna neće utjecati.

  Na bilješku! Osim velike prednosti uštede novca, pelene za višekratnu upotrebu imaju i nedostatak. Na pranje, glačanje, izbjeljivanje, uklanjanje mrlja morat ćete potrošiti vrijeme, vodu, struju, plus novac za pudere, sapun.

  Sašite pelene sami

  Pripremite miraz unaprijed, prije nego što se dijete rodi, pogotovo ako niste stručnjak za šivanje pelena od platna ili gaze. Napravite 20 pari domaćih gaćica, 15-20 obloga od debelog flanela, frotirne tkanine. Dijagrame i detaljne upute možete pronaći ovdje.

  Usput, ova opcija nije samo jeftina, već i ekološki prihvatljiva, sigurna za zdravlje djeteta. Za šivanje domaćih gaćica koristi se pamuk, vuna - prirodne tkanine. Majka-rukavica neće morati razmišljati o kemijskim sastojcima koji štete zdravlju djeteta.

  Jednokratne pelene smatraju se korisnim izumom. Nije teško odabrati model po cijeni, veličini, sastavu. Glavno je ne držati dijete cijelo vrijeme u njima. Češće stavljajte donje rublje od tkanine na mrvicu i po potrebi koristite skupe sintetičke pelene, pokušavajući bez njih.

  VAŽNO! * prilikom kopiranja materijala iz članaka obavezno navedite aktivnu vezu do izvora: https://razvitie-vospitanie.ru/uhod/skolko_podguznikov_nuzhno_novorozhdennomu.html

  Ako vam se članak svidio, svidite ga i ostavite svoj komentar ispod. Vaše mišljenje nam je važno!

  To Je Važno Znati O Planiranju

  Pelene Merries

  Porođaj

  Merries pelene predstavljene u našem asortimanu nisu uzalud popularne. Proizvodi proizvedeni pod poznatom markom uzimaju u obzir sve značajke novorođenčadi i nešto starije bebe.Prednosti japanskih pelena uključuju:

  Ocjena najboljih sanjki za novorođenčad: pregled top 10 modela

  Porođaj

  Da biste kupili dobre saonice za novorođenče, morate pažljivo odabrati pravi model ne samo s fotografije, već i iz recenzija stvarnih korisnika.

  Gubitak kilograma tijekom trudnoće: uzroci, rana i kasna razdoblja.

  Novorođenče

  Sasvim je prirodno i ispravno pretpostaviti da bi se žena trebala udebljati tijekom trudnoće. Sve je jasno: dijete raste i deblja se, maternica i mliječna žlijezda povećavaju se, povećava se količina plodne vode - čini se da je dobitak na težini trudnice zajamčen.

  Posteljina za novorođenčad. Kompleti posteljine za krevetić

  Začeće

  Posteljina je jedna od važnih kupnji koju treba obaviti za rođenje djeteta. Prve mjesece svog života dijete provodi većinu vremena u krevetiću, pa bi donje rublje za novorođenče trebalo biti najkvalitetnije.