Glavni / Analize

Kompletna prehrana za umjetno

Ako prebacite bebu na umjetno hranjenje ili počnete hraniti adaptiranim mlijekom, trebali biste uzeti u obzir neke osobitosti umjetnog hranjenja, tako da beba ždrijela, ali ne prejeda se, ne podriguje, ne pati od kolika i poremećaja stolice.

Preporuke pedijatara pomoći će izbjeći takve probleme i održati bebu zdravom..

1. Kako pravilno izračunati udio?

Da bi vaša beba jela bez prejedanja, vrlo je važno pravilno odrediti količinu hrane za vašu bebu. Ako dijete ima smanjenu težinu, uključujući zbog bolesti ili nedonoščadi, pedijatar izračunava količinu smjese. Ako težina vaše bebe udovoljava prosječnim dobnim standardima, možete sami izračunati količinu hrane - na primjer, koristeći Maslovljevu kalorijsku metodu.

Kalorija Maslov metoda

 1. Odredite sadržaj kalorija u dnevnom volumenu hrane.

Sadržaj kalorija dnevne hranjive vrijednosti na 1 kg tjelesne težine djeteta trebao bi biti:

 • 1-3 mjeseca - 120 kcal / 1 kg / dan;
 • 3-6 mjeseci - 115 kcal / 1 kg / dan;
 • 6-9 mjeseci - 110 kcal / 1 kg / dan;
 • 9-12 mjeseci - 105 kcal / 1 kg / dan.

Pomnožite broj koji odgovara težini djetetove dobi (u kilogramima).

 1. Utvrđujemo dnevnu količinu hrane. Za to se sadržaj kalorija u dnevnom volumenu hrane dijeli s udjelom kalorija od 1 litre gotove smjese. Sadržaj kalorija smjese uvijek je naznačen na njenoj ambalaži. U prosjeku je ta brojka 800 kcal / l.
 1. Odredite volumen jednog hranjenja. Da biste to učinili, morate podijeliti dnevnu količinu hrane s ukupnim brojem hranjenja..
Primjer. Ako dijete u dobi od mjesec dana teži 4 kg, tada će za njega kalorijski sadržaj dnevnog volumena hrane biti 120 * 4 = 480 kcal / dan. Zatim odredimo dnevnu količinu hrane 480/800 = 0,6 l (600 ml) smjese dnevno. Ako beba jede 8 puta dnevno, trebalo bi dobiti oko 75 ml adaptiranog mlijeka u jednom hranjenju. Imajte na umu da dijete u prvoj godini života ne smije dobiti više od 1000-1100 ml hrane dnevno (uključujući komplementarnu hranu u drugoj polovici godine).

Ako djetetu dajete vodu između hranjenja, tada se njegov volumen ne uzima u obzir u ukupnoj količini hrane..

Kalorijska metoda za izračunavanje prehrane vrlo je jednostavna i točna. Međutim, ne zaboravite da preračun količine smjese treba vršiti svaka 3-4 dana, jer se djetetova težina neprestano povećava. Ako nemate kućnu vagu, samo slijedite preporuke liječnika za unos prehrane..

2. Koliko puta dnevno hraniti bebu?

Prehrana djeteta hranjenog na bočicu radikalno se razlikuje od prehrane dojenjem. Bebe koje primaju majčino mlijeko trebaju se hraniti na zahtjev, a bebe koje primaju adaptiranu mliječnu hranu trebaju određenu prehranu..

Približan broj hranjenja dnevno za donošenu bebu:

 • prvi tjedan života - 7-10;
 • 1 tjedan - 2 mjeseca - 7-8;
 • 2-4 mjeseca - 6-7;
 • 4-9 mjeseci - 5-6;
 • 9-12 mjeseci - 5.

Najčešća pogreška u umjetnom i mješovitom hranjenju je prekomjerno hranjenje bebe. Za većinu žena čini se da je zdrava beba punašna beba u prilično naborima..

Želja da se dijete dobro nahrani posve je prirodna. Međutim, imajte na umu da je "besplatno hranjenje" prihvatljivo samo za dojene bebe. Za umjetnog muškarca višak hranjivih sastojaka dovodi do metaboličkih poremećaja i promjena u prirodnom sastavu tjelesnih tkiva. Krši se optimalni omjer između različitih tvari od kojih je tkivo izgrađeno i dolazi do patološkog stanja paratrofije (kronični prehrambeni poremećaj karakteriziran poremećenim metaboličkim funkcijama tijela u pozadini prekomjerne ili normalne tjelesne težine).

3. Treba li umjetnom djetetu dodatna tekućina?

Dijete koje se hrani na bočicu trebalo bi dodatno dobiti tekućinu (oko 100-200 ml), može biti prokuhana ili flaširana voda za djecu, industrijski čajevi za bebe (vodu ne trebate posebno zasladiti). Nedostatak dodatne tekućine često dovodi do zatvora.

Dijete morate napojiti na zahtjev, između hranjenja. Ako djetetu ponudite tekućinu neposredno prije hranjenja, volumen želuca će se napuniti i dijete neće dobiti potrebne hranjive sastojke iz smjese..

4. Kako izbjeći kolike i povećanu proizvodnju plina?

 • Odlučite se za moderne bočice protiv kolika. Na primjer, boce dr. Browna s jedinstvenim ventilacijskim sustavom smanjuju rizik od kolika, plinova i regurgitacije..
 • Držite bebu u polu uspravnom položaju tijekom hranjenja.
 • Ako je dijete otpalo iz bočice, moglo bi progutati zrak, pa ga nakon hranjenja držite nekoliko minuta u uspravnom položaju kako biste smanjili vjerojatnost regurgitacije.
 • Da biste izbjegli mjehuriće, formulu nikada nemojte istresati izravno u bočicu - koristite miksere za dječju hranu Dr. Ako u blizini nema mješalice, samo zarolajte bocu između dlanova tako da se tijekom pripreme smjese stvori što manje mjehurića.

5. Adekvatna hrana - kad je mama u blizini!

Svakako imajte na umu emocionalnu stranu ovog procesa kada djetetu pokušavate pružiti pravu prehranu. Tijekom prva dva mjeseca života dijete razvija privrženost, uspostavlja kontakt s roditeljima. Nježnost i briga toliko su mu važni.!

Nakon hranjenja majčinim mlijekom, bebe na prirodnom hranjenju zaspe s mirnim osmijehom, ispunjene majčinom energijom i toplinom. Ako je vaše dijete umjetno, pokušajte mu stvoriti uvjete bliske prirodnim..

Kad beba pije mlijeko iz bočice, mora osjetiti da je majka blizu, da čuje otkucaje njenog srca. On se nekako vraća u stanje harmonije i sigurnosti u kojem je bio prije rođenja. Stoga je važno da ga u tom razdoblju hrani mama..

Ako stjecajem okolnosti niste uvijek u mogućnosti sami hraniti dijete, ne morate svaki put to pitanje prenijeti novom članu obitelji. Neka to uvijek bude ista osoba. Malo dijete počet će se nervirati ako ga naizmjenično hrane, pa čak i nekoliko puta dnevno mijenjaju različite ljude.

Drugi je čimbenik potreba za zadovoljenjem refleksa sisanja. Isprva dojene bebe dugo se "vise" na majčinim prsima. Za njih je ovo način ne samo da jedu, već i da se smire. Umjetna osoba, pijući mlijeko iz boce, često ne zadovoljava svoj refleks u sisanju. Brine i prije ili kasnije završit će u ustima... vlastitim prstima.

U tom slučaju kupite dudu. Trenutno se vodi rasprava o tome treba li to djetetu. Naravno, izbor je na vama, ali ako beba ima visoko razvijen ili nedovoljno zadovoljan refleks sisanja, neka onda sisa visokokvalitetnu dudu koja ne slomi ugriz, umjesto da ima naviku sisati palac.

Kada započeti umjetno hranjenje novorođenčeta

Indikacije za prijevremeni prijelaz u IV

U nedostatku indikacija, novorođenčadi se preporučuje primanje majčinog mlijeka koje sadrži sve potrebne hranjive sastojke i antitijela koja sudjeluju u stvaranju djetetovog imuniteta. Međutim, u nekim slučajevima postoji potreba za prelaskom na IoT.

Indikacije za umjetno hranjenje u tako ranoj dobi uključuju:

 • Stanje žene nakon teške trudnoće i porođaja. U tom slučaju treba napustiti dojenje kako bi se majka mogla potpuno oporaviti..
 • Potreba žene da koristi lijekove kojima je dojenje kontraindicirano.
 • Prisutnost zaraznih bolesti koje se prenose majčinim mlijekom.
 • Nedostatak laktacije ili premalo lučenja mlijeka. Njegov nedostatak može se utvrditi kontrolnim mjerenjem tjelesne težine nakon hranjenja.
 • Ostali razlozi, poput privremene odsutnosti majke, nedostatka uvjeta za pravilno skladištenje izdojenog mlijeka.

Kada žena nema dovoljno aktivnosti mliječnih žlijezda, terapija lijekovima je indicirana upotrebom lijekova koji potiču laktaciju. Ako je takav tretman neučinkovit, dijete treba prevesti na umjetno hranjenje..

Ako majka nema dovoljno laktacije, preporučuje se prvo prijeći na mješovito hranjenje. U početnim fazama beba bi trebala dobiti čak i vrlo malu količinu majčinog mlijeka zajedno s adaptiranim mlijekom. To će pomoći djetetu pružiti mu potrebne hranjive sastojke. Također će smanjiti teret na njegov probavni sustav povezan s promjenama prehrane..

Kako odabrati formulu za hranjenje

Za hranjenje malog djeteta moraju se postavljati visoki zahtjevi prema formuli. Prije svega, preporuča se savjetovanje s pedijatrom o tome koji su lijekovi najprikladniji za novorođenče, ovisno o njegovim individualnim karakteristikama. Također, tjelesna težina igra važnu ulogu u odabiru smjesa..

Općenito, pri odabiru umjetne prehrane treba uzeti u obzir sljedeće:

 • Dob djeteta. Za novorođenčad je uporaba sredstava koja sadrže fermentirane mliječne komponente kontraindicirana, jer to može izazvati česte regurgitacije. Djeci od dva tjedna starosti takva se hrana može postupno dodavati u prehranu..
 • Za novorođenčad i bebe koje se slabo debljaju, preporučuje se upotreba visoko prilagodljive smjese koja je po sastavu najbliža prirodnom majčinom mlijeku.
 • Umjetno hranjenje novorođenčeta na bazi kefira i punomasnog mlijeka dopušteno je tek od šest mjeseci. U ranijoj se dobi djetetu može davati cijeli kefir samo ako postoje znakovi probavne smetnje ili disbioze. Treba ga dodavati dječjoj hrani u malim količinama..

Tijekom hranjenja dijete će samostalno jasno reći koliko mu je hranjiva tvar prikladna. Ako ga dobro sisa, onda mu se sviđa. Inače, bolje je smjesu promijeniti na sličnu tako što ćete prvo kontaktirati svog pedijatra. Također treba imati na umu da postoje slučajevi kada beba odbija visoko prilagodljive smjese, dajući prednost formulacijama s manjom prilagodbom.

Zamjena sredstava može biti potrebna u drugim slučajevima, na primjer:

 • Smjesa sadrži tvari koje uzrokuju alergije kod novorođenčeta.
 • Dijete raste, a njegove preferencije prema hrani se mijenjaju, kao i potreba za određenim hranjivim komponentama.
 • Ako je dijete bolesno, smjesu treba zamijeniti ljekovitom. Također biste trebali odabrati lijek uz pomoć pedijatra..
 • Nakon oporavka dijete se ponovno prebacuje na normalnu hranu.

Pri odabiru sredstava za umjetno hranjenje, uvijek biste se trebali voditi prema tome koliko ga dijete dobro jede. Također je vrijedno zapamtiti da niti jedna smjesa u ranoj dobi ne može u potpunosti zamijeniti majčino mlijeko, stoga je, ako je moguće, prednost dati mješovitom hranjenju..

Stopa umjetnog hranjenja

Prije početka prijelaza na IV, trebali biste odrediti potrebnu količinu dječje hrane. Dnevni iznos sredstava ovisi o dobi djeteta:

 • U djece mlađe od 2 mjeseca prehrana je 1/5 tjelesne težine, što je 700-750 ml dnevno..
 • U dobi od 2-4 mjeseca volumen hranjenja doseže 750-800 ml, odnosno 1/6 težine.
 • Od 4 do 6 mjeseci, udio se povećava na 1/7 - 800-900 ml dnevno.
 • Bebe od šest mjeseci trebaju dnevno 1000-1100 ml mješavine, što je jednako 1/8-1 / 9 njegove težine.

To su prosječne vrijednosti dnevne količine dječje hrane. Točnu količinu umjetnog hranjenja po mjesecima, ovisno o razvojnim karakteristikama djeteta, možete saznati kod pedijatra.

Preporučeni broj hranjenja određuje se i prema dobi djeteta: što je beba starija, to je rjeđe potrebno da se hrani. Novorođenče bi trebalo imati do deset obroka. Količina sredstava po hranjenju može se odrediti jednostavnim dijeljenjem dnevnog obroka s brojem hranjenja. Dakle, novorođenčadi se preporučuje davati dječju hranu 10 puta dnevno, 70-75 ml..

Treba napomenuti da umjetno hranjenje po mjesecima u ovoj tablici uzima u obzir samo volumen otopine. Pijenje prokuhane vode za dijete ne smatra se obrokom..

Pohranjivanje pripremljenog proizvoda

Nakon završetka hranjenja, kada beba zaspi, preostali proizvod treba izliti iz bočice. Nedovršenu smjesu ne treba davati bebi za sljedeći obrok, jer to može dovesti do poremećaja u radu crijeva. Uvijek dobro isperite bočicu i cuclajte prije hranjenja, pazeći da na njima nema ostataka dječje hrane. Nakon toga, pribor se sterilizira, stavi čisti ručnik i pričeka dok se ne ohladi na sobnu temperaturu.

Takve bi postupke trebalo provoditi tijekom prvog mjeseca djetetova života. U kasnijoj dobi možete se ograničiti na temeljito ispiranje bočice i bradavice.

Pravila hranjenja beba

Obično su bebe kojima se umjesto majčinog mlijeka odmah daju umjetni pripravci teže od dojene djece. To negativno utječe na zdravlje djeteta, jer dovodi do razvoja pretilosti i nakupljanja viška tjelesne težine. Zauzvrat, ti čimbenici pridonose nastanku različitih bolesti u budućnosti..

Da bi se to izbjeglo, prekomjerno hranjenje djeteta je kontraindicirano. Preporučuje se poštivanje pravila:

 • Ako dijete još doji, umjetnu smjesu treba davati žlicom..
 • Nakon što udio IV dosegne dvije trećine djetetove cjelokupne prehrane, trebate odabrati bočicu. Preporučuje se uzimanje bradavice s uskim otvorom kako bi se dijete lakše odviknulo od dojke. Količina bočice za novorođenče treba biti između 80 i 150 ml.
 • Ako dijete ne želi jesti iz žlice i bočice, razrijeđenu smjesu možete unijeti medicinskom štrcaljkom bez igle. Da se dijete ne bi gušilo, treba ulijevati hranu u malim obrocima..

Da biste spriječili komplikacije povezane s nepravilnim hranjenjem, preporučuje se poštivanje ovih pravila:

 • Beba bi tijekom jela trebala biti u uspravnom ili gotovo uspravnom položaju. To će mu pomoći da se ne guši dok se sisa..
 • Razrijeđena smjesa treba u potpunosti prekrivati ​​sisu. Istodobno se zrak nakuplja na dnu gotovo okomite bočice, tako da ne ulazi u djetetov želudac kada se mlijeko proguta.
 • Nakon završetka hranjenja, dijete bi trebalo biti u uspravnom položaju desetak minuta. To je neophodno kako bi zrak koji bi mogao ući u želudac izašao..

Poštivanje gore navedenih pravila pomoći će djetetu olakšati prijelaz na umjetno hranjenje..

Besplatno hranjenje

Dnevna rutina djeteta određuje njegovu potrebu za hranom, stoga tijekom dana beba može zahtijevati drugačiju količinu dječje hrane. Besplatno hranjenje uzima u obzir ove karakteristike, zbog čega vam omogućuje postizanje boljeg kilograma u odnosu na strogo dozirani unos hrane..

Međutim, pedijatri preporučuju držanje djelomično besplatnog hranjenja. U ovom slučaju, u određene sate, smjesa se daje prema rasporedu, u drugo vrijeme - ovisno o želji bebe..

Da biste to učinili, preporuča se uliti 20-30 ml više hranjive otopine u posudu i davati ih u određenim satima uz dopušteno širenje od 30 minuta. Ako dijete ne usisa smjesu u potpunosti, hranjenje se zaustavlja. U slučaju da dijete pojede cijelu količinu hrane, bočica se ne puni. Tako možete optimizirati količinu konzumirane dječje hrane tijekom dana..

Umjetno hranjenje novorođenčeta omogućuje vam da djetetu pružite sve potrebne tvari ako je nemoguće koristiti majčino majčino mlijeko. Preporučuje se pridržavati se djelomično slobodnog rasporeda kada je količina konzumirane hrane prikladna za djetetovu dnevnu rutinu. Tijekom hranjenja treba poštivati ​​načela navedena u članku, što će obrok za bebu učiniti najudobnijim i najsigurnijim..

Pročitajte sljedeći članak: Sve o dječjoj hrani

Umjetno hranjenje novorođenčadi

Majčino mlijeko je najcjenjeniji proizvod za novorođenčad. No, događaju se situacije kada iz medicinskih razloga žena ne može dojiti ili uopće nema mlijeka. Tada se koristi umjetno hranjenje novorođenčadi, što se malo razlikuje od HB.

Beba hranjena bočicom

Značajke snage

Prisilna mjera prebacivanja djeteta na umjetno hranjenje provodi se strogo pod nadzorom pedijatra. Ako je majka još uvijek u prenatalnom centru, dijete se hrani donatorskim mlijekom prva 2-3 dana. Nakon otpusta kući, žena će morati neprestano pripremati svježu smjesu na bazi prilagođenih proizvoda..

Dodatne informacije. Po sastavu smjese najbliži su majčinom mlijeku po količinskom sadržaju ugljikohidrata, bjelančevina, masti i ostalih hranjivih sastojaka. Proizvod sadrži najmanje 15 različitih vitamina i 11 mikro i makrokomponenata.

Suvremene smjese proizvode se po kategorijama za:

 • djeca rođena zdrava;
 • mala porođajna težina i prerano rođena djeca;
 • skloni alergijama.

Za svako razdoblje novorođenčeta odabiru se vlastite smjese (od prvih dana do mjeseca, do 3, 6, 12 mjeseci). Stoga se umjetna prehrana mora započeti strogo od početnog proizvoda..

Prilagođena adaptacija za dojenčad

Kada hranite dijete s adaptiranim mlijekom od rođenja, važno je pravilno organizirati visokokvalitetnu prehranu. Ako se ne pridržavate pravila i režima, postoje rizici i od prekomjernog hranjenja i od nedovoljnog hranjenja djeteta. Stoga je poželjno vagati novorođenčad prvih mjeseci života najmanje 2 puta tjedno..

S kašnjenjem tjelesne težine duljim od 10 dana, bit će potrebna promjena prehrane: prelazak na drugu smjesu, uvođenje skute, propisivanje ribljeg ulja. Kontrola debljanja uključuje izračunavanje unosa kalorija, dnevnih i jednokratnih količina smjese, uzimajući u obzir očekivani životni vijek bebe.

Režim hranjenja boca

Biološki je probava novorođenčadi po prirodi prilagođena majčinom mlijeku. Stoga se prijevod u IoT može smatrati stresom za čitav organizam. Ne mijenja se samo proces probave hrane - rekonstruira se crijevna mikroflora, mijenja se metabolizam.

S umjetnim hranjenjem novorođenčeta do mjesec dana, prilagodba na nove razvojne uvjete provodi se postupno, uz obvezno održavanje režima, isključujući prehranu na zahtjev (što se može nazvati minusom). Takva je organizacija prikladna za mamu - beba ne mora biti nervozna dok žena priprema hranu (a to je već plus).

Umjetni radnici prvih 30 dana života hrane se 6 puta dnevno u razmaku od 3,5 sata. Istodobno, noću pokušavaju izdržati 6-satnu pauzu. Češće hranjenje (kao i nasumično hranjenje) rezultirat će probavom..

Bilješka! Novorođenčad na IV trebaju adaptirane mješavine fermentiranog mlijeka. Mogu se kombinirati sa slatkim, ali potonji trebaju biti manji od 50% dnevnog volumena..

Opća pravila za umjetno hranjenje

Da bi se dojenče moglo ugodno prilagoditi, važno je pridržavati se općih načela. U hranjenju novorođenčeta adaptiranom mlijekom od rođenja, osnovna pravila uključuju sljedeće točke:

 1. Boce i cucla steriliziraju se i čuvaju u zatvorenom spremniku prije svakog hranjenja. Oprati odmah nakon upotrebe.
 2. Smjesa se priprema neposredno prije upotrebe, održavajući temperaturu od 37-40 °.

Priprema svježe smjese

 1. Potrebno se pridržavati trajanja normalnog hranjenja unutar 15-20 minuta. Stoga pripazite da tekućina za bebe istječe iz bradavice u kapima, a ne kapljicama..
 2. Ovisnost o IV događa se postupno, koristi se samo jedna vrsta adaptirane smjese.
 3. Ako dijete zbog toga ne može dobiti na težini, promjena proizvoda također se provodi postupno, tijekom 2-3 dana..

Važno! Pravovremene prilagodbe u hranjenju spriječit će razvoj hipertrofije u djeteta.

 1. Prva dopunska hrana za djecu na IV uvodi se 3-4 tjedna ranije nego za "ravno".

Umjetnom prehranom bebe dobivaju više proteina od one na HB. Stoga će im trebati dodatni napitak u količini od 80-100 mililitara dnevno (prokuhana voda, slabo kuhani čaj, odvar šipka).

Doziranje formule za novorođenčad

Iako su formule prilagođene majčinom mlijeku, ipak imaju malo drugačiji omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Stoga je sadržaj kalorija u hrani koja se konzumira s IV-om 10-15% veći. Unatoč tome, jednokratni volumen tekućine dane bebi blago se povećava, ali dnevna količina ostaje ista kao kod dojenja..

Doziranje formule za novorođenčad na recepciji odabire se uzimajući u obzir dob djeteta. Dnevni sadržaj kalorija izračunava se na temelju vrste smjese (tj. Pažljivo proučite podatke proizvođača otisnute na pakiranju).

Upute na pakiranju

Upute za pripremu sadrže tablicu kako pravilno razrijediti dječji puder i u kojoj količini za određenu dob. Svako dijete ima različite potrebe. Jedno dijete može jesti više od preporučenog dijela, drugo manje. Ovdje majka sama odabire optimalnu dozu za svoje dijete.

Važno! Ako je dijete jelo manje od onoga što mu je pripremljeno, ne biste ga morali prisiljavati da dovrši mliječnu smjesu. Možda je prošli put jeo malo više.

Ostatke hrane ne treba ostavljati do sljedeće hrane (čak i ako će biti pohranjena u hladnjak). Bolje je sljedeći put pripremiti svježu smjesu.

Koliko se smjesa probavi kod bebe

Umjetno hranjenje novorođenčadi ne može se organizirati prema rasporedu. Glavna stvar koju treba razmotriti s IV je koliko se dječja smjesa probavi.

Za bebe u prvim tjednima života, probavni proces težeg proizvoda od majčinog mlijeka traje 3,5 sata, za djecu stariju od 5 mjeseci - 4 sata. Stoga, ako je dijete nemirno i plače između obroka, to nije zato što je gladno. Možda jednostavno ne može na WC, a trbuh mu je napuhan..

Kako pravilno dati smjesu

Ako tijekom dojenja mnoge majke leže u krevetu s bebama, to se ne može učiniti umjetnim hranjenjem. Žena će morati zauzeti ugodan sjedeći položaj dok će dijete držati u naručju. To će bocu nagnuti tako da je vrat uvijek pun. Inače, beba će progutati puno zraka kad popije..

Kako pravilno dati smjesu

Nakon hranjenja dijete se drži u uspravnom položaju 10-12 minuta da podrigne. Važno je znati ne samo kako pravilno dati formulu za novorođenče, već i osigurati da pripremljena tekućina bude homogena i da ne sadrži grudice..

Moderne smjese možemo nazvati pravim postignućem u prehrambenoj industriji. Ali nikada neće biti stopostotna alternativa majčinom mlijeku. Ako je dijete bilo prisiljeno prebaciti na IV, njegova prehrana treba biti jasno organizirana i njegova tjelesna težina treba biti pažljivo kontrolirana, kao i osnovni principi hranjenja. U slučaju slabog debljanja, mliječni proizvod promijenite tek nakon savjetovanja s pedijatrom.

Umjetno hranjenje novorođenčadi

Hranjenje djece umjetnom smjesom

Dojenje novorođenčadi vrlo je vrijedan dar prirode. Stručnjaci uvjeravaju da svaka žena može dojiti. Ali ponekad sama želja nije dovoljna. Pojavljuju se poteškoće. Ako iz nekog razloga žena ne može dojiti, izboru smjese mora se pristupiti pažljivo. Uostalom, o tome ovisi zdravlje i razvoj djeteta. Kako odabrati pravu smjesu? Koje smjese postoje? Kako pravilno pripremiti smjesu? Razgovarajmo u članku.

Koje su važne točke koje treba uzeti u obzir prilikom prelaska na umjetno hranjenje novorođene bebe? Prvo se obratite svom liječniku. Može ponuditi formule što bliže majčinom mlijeku. Moraju biti visoke kvalitete i kupiti u posebnim trgovinama ili odjelima za dječju hranu.

Ne kupujte mješavine različitih marki i višestruko. Kupite jedno pakiranje. Napokon, ne znate je li prikladan za bebu. Pažljivo proučite sastav i datum isteka. Pri prelasku na novu smjesu, mrvice mogu imati zatvor ili tekuću stolicu. Ne brinite. Dakle, djetetovo se tijelo prilagođava novoj hrani..

Smjesu ne biste trebali kupovati iz ruku, čak i ako je to cijena znatno niža od cijene u trgovini. Čak i ako ima netaknutu ambalažu i normalan vijek trajanja, ne postoji jamstvo da je pohranjen pod ispravnim temperaturnim uvjetima i prihvatljivom vlagom. Dakle, može se pokvariti.

Koje formule za umjetno hranjenje novorođenčadi postoje

Proizvođači dječje hrane nude široku paletu različitih formula. Ponekad su roditelji zbunjeni oko toga koga odabrati. Svako je dijete drugačije. U osnovi, adaptirana mliječna hrana izrađena je od visokokvalitetnog kravljeg ili kozjeg mlijeka. Obrađeni proteini.

1. Prilagođeno. Po sastavu što bliže majčinom mlijeku. Moguće je hraniti novorođenče umjetnom smjesom uz maksimalnu prilagodbu od prvih dana života. Klinac se brzo navikne na smjesu, jer je hranjiva i tijelo je brzo apsorbira. Temelji se na demineraliziranoj sirutki, pravilnoj ravnoteži vitamina, masti i ugljikohidrata. Te smjese uključuju, na primjer, "Nan", "Nutrilon", "Humana 1".

2. Djelomično prilagođen. Ne sadrži demineraliziranu sirutku. Djelomično prilagođena formula oponaša sastav majčinog mlijeka. Također je hranjiv i zdrav. Ovo je "Unstogen", "Beba". Mogu se davati od rođenja, ali veća je vjerojatnost da će ova hrana kod djeteta izazvati negativne reakcije od gore navedenih. Ali po nižoj cijeni.

3. Neprilagođeni. Uključuje kazein, hranjive sastojke poput laktoze, aminokiseline, vitamine i poluzasićene masne kiseline (PUFA). U srcu sirovog kravljeg mlijeka. Preporučuje se djeci starijoj od šest mjeseci.

4. Fermentirano mlijeko. Zasićeni su bifidobakterijama. Ako je stolica novorođenčeta hranjenog na bočicu često tvrda, nepravilna, postoje problemi s probavnim traktom, te su smjese najbolji izbor. Mišljenja liječnika o tome može li mješavina fermentiranog mlijeka biti glavna hrana djeteta razlikuju se. Neki savjetuju da fermentiranu mliječnu smjesu daju najviše 1 puta dnevno. Drugi kažu da je moguće hraniti djecu isključivo njoj, jer to nije kefir, već mješavina, doduše s dodatkom bifidobakterija.

5. Medicinski. Posjeduju jedinstvena svojstva. Oni ne samo da hrane bebu, već imaju i ljekovitu funkciju. Za dojenčad kojoj je dijagnosticirana anemija, prikladne su formule s visokom razinom željeza; s poremećajem probavnog trakta - dječja hrana na bazi sojinog mlijeka; skloni alergijama - hipoalergenske smjese. Terapijska prehrana propisana je za djecu rođenu prerano. Sadrže puno vitamina, minerala, proteina i proteina.

Smjese se prodaju u obliku suhog praha i gotove. Prva je opcija popularnija. Ekonomičan je i pristupačan za većinu obitelji. Nije teško pripremiti smjesu. Uputa je na pakiranju.

Zapamtite glavnu stvar, zlatno pravilo: novu smjesu trebate uvoditi postupno. Prvo 30 ml, sljedeći dan - 60 ml itd. Smjesa s gustinom namijenjena je djeci koja imaju obilnu regurgitaciju. Uvodi se malo pri svakom hranjenju. Gusta konzistencija hrane ne dopušta lako izbacivanje iz želuca.

Zašto odabrati kvalitetnu mješavinu?

Međunarodni standardi razvijeni su na temelju biokemijskih istraživanja. Oni su odgovorni za kvalitetu zamjena za majčino mlijeko. Pojava takvih smjesa najvažnije je tehnološko dostignuće čovječanstva. Prije su se djeca hranila kravljim mlijekom i gotovo su sva imala problema s bubrezima, crijevima i alergijskim reakcijama. Sada su prirodno i umjetno hranjenje praktički na istoj razini..

Koje su značajke adaptirane smjese? Što je unutra?

1. Smanjena razina proteina. Višak agresivnih kravljih proteina dovodi do negativnih reakcija u djetetovom tijelu. Probavni sustav ne može probaviti proteine ​​zbog nedostatka enzima. Zlostavljanje može dovesti do alergijskih reakcija, metaboličkih poremećaja, probavnih problema i debljanja.

2. Proteini su po sastavu vrlo slični majčinom mlijeku. Takve smjese sadrže aminokiseline. Oni su potrebni za izgradnju stanica.

3. Prisutnost taurina. To je aminokiselina koja sadrži sumpor i koja se ne nalazi u proteinima. Neophodno za djecu, posebno u prvoj godini života. U starije djece taurin se proizvodi sintezom cisteina i serina. Odgovoran za pravilan rad mozga, izgradnju stanica, apsorpciju masti i drugih komponenata.

4. Poluzasićene masne kiseline (PUFA) odgovorne su za razvoj djetetovog mozga. Tijelo proizvodi tvari slične hormonima na bazi PUFA. Njihov je glavni zadatak regulirati metaboličke procese na staničnoj razini, pružiti protuupalno djelovanje i imunološki odgovor..

5. Ugljikohidrati. U majčinom ih je znatno više nego u kravljem mlijeku. Glavna je laktoza (85% sastava ugljikohidrata). Sastoji se od galaktoze i glukoze i spada u skupinu disaharida. Preostalih 15% su oligosaharidi. Sadrže nekoliko molekula jednostavnih šećera. Njihov je glavni zadatak održavati crijevnu mikrofloru i zaštititi ih od štetnih bakterija. Oligosaharidi se zamjenjuju polimerom glukoze male molekulske mase u smjesama. Normalizira crijevnu mikrofloru, odgovoran je za apsorpciju masti i njihov ulazak u krv. Zahvaljujući tome, beba ne osjeća glad..

Kako napraviti adaptirano mlijeko?

Ne znaju svi kako pravilno pripremiti smjesu. Čini se da je to lako. Ali ponekad postoje nijanse koje roditelje vode u omamljenost..

Nijedna, čak ni najskuplja, prilagođena formula ne može zamijeniti majčino mlijeko. Prijenos djeteta u smjesu treba provoditi postupno, ako za to postoje razlozi..

Prije svega, pažljivo pročitajte upute na pakiranju. Obratite pažnju na takve trenutke.

1. Kakva treba biti temperatura vode.

2. Koji su točni omjeri miješanja.

3. Postoji li mjerna žlica u pakiranju.

4. Koji se volumen preporučuje za bebu.

5. Koliko dugo se smjesa može čuvati i pod kojim uvjetima.

Sterilnost je glavni uvjet za pripremu smjese. Glavni zadatak roditelja je zaštititi dijete od mikroba na sve načine, pomoći mu prilagoditi se uvjetima okoline. Dodatni mikrobi su beskorisni. Crijevne infekcije vrlo su opasne za bebu u prvoj godini života. Mješavinu mlijeka morate pripremiti prije svakog hranjenja. Novorođenčetu je neophodno kuhati bočicu i bradavicu..

Kad je sve spremno, krenimo s pripremom smjese. Određujemo željeni omjer vode i mjerne žlice smjese. U bocu ulijte prokuhanu vodu i pustite da se ohladi na potrebnu temperaturu. Ulijte potrebnu količinu smjese (bez klizača).

Ne koristite drugu žlicu, već samo onu isporučenu. Zatvorite bocu i protresite. Pazite da nema grudica. Ne protresite bocu previše aktivno kako mliječni napitak ne bi zasitio mjehurićima zraka.

Provjera temperature. Stavite malo smjese na lakat. Ako je temperatura normalna, možete dati bebu.

Važno je održavati ispravan omjer vode i smjese. Neke majke dodaju u vodu više mjernih žlica kako bi nahranile bebu. Ne trebaš to raditi. Prva tri mjeseca beba već pati od kolika.

Pripremite samo onoliko adaptiranih mliječnih proizvoda koliko će dijete pojesti. Nemojte čuvati nedovršenu smjesu niti joj dodavati novu šaržu. Što se smjesa duže čuva, to je veći rizik od rasta bakterija u njoj. Ako idete na put, ponesite termosicu s prokuhanom vrućom vodom. Trebat će vam za pripremu svježe smjese za mrvice..

Ne biste trebali prekoračiti norme hranjenja za umjetno hranjenu novorođenčad, koje vam je najavio pedijatar. Obično su napisani i na pakiranju smjese. Ako se vaša beba, nakon hranjenja preporučene doze, i dalje osjeća kao da sisa bočicu, to nije signal za sugeriranje dodatne formule. Najvjerojatnije, signal sitosti iz njegovog želuca još nije stigao do njegovog mozga. Dajte bebi dudu ako sisa. I u budućnosti nemojte pokušavati brzo nahraniti dijete. Neka polako sisa. Da biste to učinili, kupite dude za boce Slow Flow. Inače, mala rupica na bradavici zaštitit će bebu od gutanja velike količine zraka, što znači od crijevnih kolika, podrigivanja i štucanja..

Dajte djetetu smjesu na temperaturi od 36-38 stupnjeva, poput tjelesne temperature. Tako će se bolje apsorbirati..

Trebam li davati vodu prilikom umjetnog hranjenja

Dodatna tekućina neophodna je za djecu koja kao osnovnu hranu dobivaju adaptirane mliječne mlijeke. U kojoj mjeri i kako pravilno hraniti bebe? Prvo trebate odlučiti što ćete dati piti. Postoji nekoliko mogućnosti za to kakvu vodu dati novorođenčetu, a mogu se međusobno kombinirati:

 • posebna dječja voda;
 • kuhana voda;
 • čista izvorska voda iz arteškog bunara;
 • infuzija plodova komorača ili drugog čaja za djecu (obično se preporučuje kod kolika);
 • infuzija ili odvar grožđica, suhih šljiva, suhih marelica (uz njihovu pomoć tretira se i zatvor kod novorođenčadi s umjetnim hranjenjem).

Što se tiče količine, vodite se sljedećim izračunima: 30 grama vode pomnoženo s 1 kg djetetove težine. Odnosno, dijete težine 7 kg dnevno treba oko 210 grama tekućine. No, koliko vode treba dati novorođenčetu na IV, ovo su vrlo prosječne preporuke. Djeca koja imaju visoku tjelesnu temperaturu trebaju više tekućine. A beba u vlažnoj sobi s ugodnom temperaturom zraka manje će piti. Sve ovo ne bi vas trebalo smetati.

Ako se suplementacija umjetnim hranjenjem ne provodi dovoljno, dijete će najvjerojatnije imati problema sa stolicom. Obično, roditelji doslovno pokušavajući ugurati tekućinu u dijete, roditelji pribjegavaju trikovima. Primjerice, počinju to zasladiti. U principu to nije štetno. Ako se radi umjereno. Međutim, nakon takvih slastica mnoga djeca ne piju dobro običnu vodu. Korisnije je u ovom slučaju pokušati zalijevati dijete iz šprice bez igle, ako ne pije vodu iz bočice, nalijte mu vode na obraz. Ili dajte iz žlice.

Prva dopunska hrana s umjetnim hranjenjem

Nekad se smatralo da bi dojenčad hranjena adaptiranim mlijekom trebala početi dobivati ​​komplementarne voćne sokove već u dobi od 4 mjeseca. Sada, s mnogim prilagođenim formulama dostupnim u trgovinama po pristupačnim cijenama, uvođenje takve rane komplementarne hrane uopće nije potrebno..

Odnosno, preporučuje se umjetnim osobama da počinju dohranu u istoj dobi kao i bebe koje jedu majčino mlijeko sa 6 mjeseci. I to ne od voćnih sokova ili voćnih pirea, već od povrćnih kaša ili žitarica bez mliječnih proizvoda. Ova dopunska hrana daje se sa 6-7 mjeseci. Sa 8 mjeseci vrijeme je za meso. Poslije - svježi sir, riba i kefir.

Glavne namirnice koje treba uvesti u prehranu djeteta do navršene 1. godine života:

 • povrće;
 • voće;
 • kaša;
 • meso;
 • fermentirano mlijeko (kefir, svježi sir - ako dijete nema alergijsku reakciju na njih).

Žumanjak i riba - ako ih dijete dobro podnosi.

Uvođenje dopunske hrane s umjetnim hranjenjem može se provesti u skladu s tablicom na našoj web stranici.

Stol. Shema uvođenja komplementarne hrane za umjetno hranjenje djece od 0 do godine po mjesecima.

Umjetno hranjenje

Sigurno sve mlade majke razumiju da se majčino mlijeko smatra idealnom hranom za bebu u prvih šest mjeseci. To ne samo da će djetetu pomoći da odraste snažno i zdravo, zahvaljujući podršci i jačanju imunološkog sustava, već će dobiti i sve hranjive sastojke potrebne za dječje tijelo, koji nedostaju prilikom prelaska na umjetno hranjenje..

Ali, nažalost, žena nema uvijek priliku dojiti svoje dijete, a zatim ga mora prebaciti na umjetno hranjenje. Hranjenje djeteta adaptiranim mlijekom zahtijeva poseban pristup ne samo odabiru hrane, već i samom načinu hranjenja. Prije prebacivanja djeteta na IV, svakako se trebate posavjetovati s pedijatrom.

Sadržaj

 • Kada prijeći na hranjenje iz bočice
 • Prednosti i nedostaci umjetnog hranjenja
 • Miks odabir
 • Pravila hranjenja beba
 • Savjeti i pravila za umjetno hranjenje
 • Dijeta
 • Problemi s umjetnim hranjenjem

Kada prijeći na hranjenje iz bočice

Hranjenje bebe čak i najkvalitetnijom formulom neće moći nadoknaditi one korisne elemente koji su prisutni u majčinom mlijeku. Iz tog razloga bebu treba prebaciti na umjetnu prehranu samo kada za to postoji hitna potreba..

Pedijatri razlikuju nekoliko situacija kada bez umjetnog hranjenja neće biti moguće. To uključuje:

 • Komplicirani porod, nakon kojeg će žena dugo vremena morati vratiti svoje zdravlje;
 • Bolesti koje majku obavezuju na uzimanje bilo kakvih lijekova koji su opasni za djetetovo tijelo;
 • Zarazne bolesti kod žene;
 • Nedostatak mlijeka ili uopće bez mlijeka. O nedostatku mlijeka može se suditi vaganjem djeteta nakon hranjenja;
 • Dugotrajno odsustvo majke i nemogućnost dojenja djeteta. Ako žena zbog dugih službenih putovanja ili drugih situacija ne može izdojiti i čuvati mlijeko u hladnjaku, tada dijete treba prebaciti na umjetno hranjenje.

Nedostatak mlijeka može se pokušati nadoknaditi lijekovima koji povećavaju laktaciju. Međutim, ako ne donesu željeni rezultat, dijete morate prebaciti na adaptaciju.

Treba napomenuti da, ako je majčino mlijeko i dalje dostupno, iako u malim količinama, ne biste ga se trebali odreći. Dovoljno će biti dijete nadopuniti adaptiranim mlijekom kada nema dovoljno majčinog mlijeka. Tako će beba dobiti sve potrebno za svoje tijelo, a pritom neće ostati gladna..

Prednosti i nedostaci umjetnog hranjenja

Ne razmišlja svaka mama o tome što čeka njezinu bebu kad se prebaci na umjetno hranjenje. Vrlo često, samo radi svog hira, žene lišavaju bebe hranjivih sastojaka koji se nalaze u majčinom mlijeku, što im omogućuje da podržavaju imunološki sustav beba.

Prije nego što se odlučite za prebacivanje djeteta na umjetno hranjenje i na smjesu koju je savjetovao pedijatar, potrebno je proučiti sve prednosti i nedostatke buduće prehrane novorođenčeta.

Prednosti umjetnog hranjenja su:

 • Prilike za hranjenje bebe, ne samo majke, već i djetetova oca ili bake. Odnosno, žena će moći mirno ići poslovno ili čak ići na posao, bez brige da će dijete biti gladno i nervozno;
 • Utvrđivanje zdravstvenog stanja mrvica. Kad hrani dijete iz bočice, mama će uvijek znati koliko jede, a ako ima zdravstvenih problema, to će moći razumjeti po količini preostale smjese;
 • Određivanje alergijske reakcije. Uz umjetno hranjenje uvijek možete razumjeti na što je dijete alergično, jer jede samo jednu smjesu. Međutim, prilikom hranjenja majčinim mlijekom vrlo je teško odrediti što je alergen, jer je mamina prehrana prilično opsežna i morat će je u potpunosti revidirati kako bi identificirala alergen;
 • Smanjivanje unosa hrane. Budući da se smjesi treba puno više vremena za probavu, dijete će tražiti da jede mnogo rjeđe..

Mane umjetnog hranjenja

Prednosti umjetnog hranjenja mnogo su manje od nedostataka. Mane umjetnog hranjenja su:

 • Prehlada i alergije. Djeca koja jedu adaptirano mlijeko imaju puno veću vjerojatnost da će patiti od ARVI-a i alergija. Ovi zdravstveni problemi nastaju zbog činjenice da u djetetovom tijelu ne postoje posebni enzimi koji su prisutni samo u majčinom mlijeku;
 • Usklađenost sa sterilnošću. Hranjenje iz bočice zahtijeva da majka bude potpuno sterilna. Ako se ne pridržava ovog pravila, mrvice mogu razviti ozbiljne probavne tegobe;
 • Česti probavni problemi. One bebe koje se hrane mliječnim formulama najčešće pate od crijevnih kolika i neprestano podriguju zbog nekvalitetne bradavice, što dovodi do gutanja zraka tijekom hranjenja;
 • Neugodnost putovanja. Kada putujete s bebom, sa sobom morate ponijeti sterilizator, bočice, smjese itd., Što je višak prtljage;
 • Česta zamjena smjesa. Kada hranite dijete smjesama, često ih treba mijenjati kako bi se pronašla najprikladnija;
 • Dodatni financijski troškovi. Hranjenje adaptiranim mlijekom uključuje značajne troškove. Dobre formule nisu jeftine, a što je dijete starije, to će mu trebati više formula..

Kao što vidite, umjetno hranjenje ima puno više nedostataka nego prednosti, stoga, ako postoji i najmanja prilika za dojenje djeteta, to se mora učiniti. Umjetno hranjenje smije se koristiti samo u krajnjem slučaju..

Miks odabir

Potrebno je samo odabrati smjesu za bebu s pedijatrom, budući da stručnjak poznaje sve značajke djetetovog tijela, uključujući njegovo zdravstveno stanje, pa će moći odabrati smjesu koja je idealna za dijete.

Međutim, mama sama mora pažljivo odabrati dječju hranu, pridržavajući se sljedećih kriterija pri odabiru:

 • Datumi isteka. Ako je rok trajanja hrane normalan, tada beba ne bi trebala imati neželjene reakcije na nju. Trebate odabrati ona pakiranja koja imaju rok trajanja od dva mjeseca do šest mjeseci.
 • Izgled ambalaže. Pakiranje hrane ne smije se deformirati ili poderati. Ako na njemu ima ogrebotina ili udubljenja, tada je prevezen pogrešno i najvjerojatnije je smjesa u njemu već propala.
 • Dobne kategorije. Novorođenčadi se ne smije davati smjesa namijenjena starijoj djeci, jer nerazvijeni gastrointestinalni trakt može na to odgovoriti razvojem ozbiljne bolesti.
 • Hipoalergena prehrana. S hipoalergenim smjesama dijete treba naučiti umjetnom hranjenju;
 • Dodatni aditivi. Ako mrvice imaju zdravstvenih problema, tada možete koristiti hranu s određenim aditivima koji poboljšavaju njezino stanje. Bilje može biti prisutno u smjesama za jačanje imunološkog sustava ili žljezdanih komponenata za liječenje anemije.

Predstavljajući ovu ili onu hranu prvi put, trebali biste obratiti pažnju na kožu mrvica, njezino ponašanje, učestalost stolice i prirodu stolice.

Kako pravilno pripremiti smjesu

Zdravstveni status djeteta hranjenog na bočicu izravno će ovisiti o načinu pripreme formule za hranjenje. Mama se svakako mora pridržavati uputa na pakiranju sa smjesom i pridržavati je se.

Za razrjeđivanje suhih sastojaka najbolje je koristiti vodu u bocama, ona je zdravija i sadrži manje soli od vode iz slavine. Ako se koristi voda iz slavine, prije upotrebe mora se prokuhati..

Također je potrebno strogo poštivati ​​doziranje naznačeno na pakiranju hrane. Ako premašite količinu suhe mješavine ili dodate manje vode, to će dovesti do prezasićenja dječjih crijeva hranjivim sastojcima, što će izazvati dispeptičke poremećaje i kolike. Nedovoljna količina suhe smjese prouzročit će da dijete ne ždere, bude hirovito i često traži bočicu.

Dječju hranu treba razrijediti izravno u bočici, gdje prvo morate uliti vodu s temperaturom koja ne prelazi 50 stupnjeva. Ako su očitanja temperature veća, tada će se uništiti sve korisne bakterije u smjesi. Nakon što se smjesa razrijedi, dobro je protresite da u njoj nema grudica. Prije nego što djetetu date bočicu, trebali biste provjeriti da temperatura smjese ne prelazi 37 stupnjeva.

Rupa na bradavici treba biti veličine tako da se beba trudi sisati, jer ako smjesa slobodno teče u njegova usta, odbit će dojiti ako se umjetna prehrana koristi kao dopunska hrana, a trbuh mu se brzo rasteže, što će dovesti do problema u budućnosti.

Smjesa se može pripremiti nekoliko sati prije hranjenja, ali mora se čuvati u hladnjaku ne više od jednog dana, zagrijavajući je u vrućoj vodi prije hranjenja.

Pravila hranjenja beba

Bebe hranjene na bočici često teže mnogo više od beba koje jedu majčino mlijeko. Mnoge majke to smatraju plusom, ali to je daleko od slučaja, jer s razvojem pretilosti mrvice mogu početi imati ozbiljnih zdravstvenih problema. Da biste spriječili prekomjernu težinu, dijete se ne smije pretjerano hraniti. Stoga morate pažljivo pratiti koliko beba jede i koliko traju pauze između hranjenja..

Bočicu treba pažljivo odabrati samo kada je dijete potpuno umjetno hranjeno ili je 2/3 njegove prehrane dojenačka mliječna hrana. U drugim se slučajevima na bocu ne mogu nametnuti posebni zahtjevi. Bradavica bi trebala imati uski otvor, što će spriječiti dijete da se odvika od dojenja, ako je na njemu.

Žličicu treba koristiti umjesto bočice kada beba odbija piti iz bradavice, ali se istovremeno hrani majčinim mlijekom. Ako beba ne želi piti ni iz bočice ni iz žlice, ali je potrebno hraniti je, treba mu dati razrijeđenu smjesu iz šprice bez igle u malim dozama.

Tehnika hranjenja adaptiranim mlijekom za dojenčad

Prilikom hranjenja dijete treba staviti uspravno. Tako će mu biti prikladno sisati i neće se gušiti. Tijekom hranjenja vodite računa da tekućina prekriva bradavicu i da se zrak nakuplja na dnu bočice. Dakle, moguće je izbjeći ulazak zraka u želudac, a time i kolike..

Nakon završetka hranjenja, bebu je potrebno držati u koloni tako da povrati zrak progutan tijekom hranjenja.

Savjeti i pravila za umjetno hranjenje

Unatoč činjenici da se dijete hrani adaptiranim mlijekom za dojenčad, tijekom postupka hranjenja ne smije ostati samo jer može zadaviti, zadaviti ili ispustiti bočicu. Osim toga, vrlo je važno da se tijekom hranjenja dogodi emocionalni kontakt između žene i bebe. Iz tog razloga, tijekom hranjenja, trebali biste držati dijete u naručju, promatrajući njegovu dobrobit i reakciju dok beba jede..

Bradavicu na boci treba mijenjati jednom mjesečno, jer se njezini zidovi brzo stanjuju i hrana iz nje počinje neprestano izlijevati. Smjesu treba dati mrvicama odmah nakon pripreme ili čuvati u hladnjaku. Hrana koja ostaje u boci nakon hranjenja ne može se ostaviti, mora se odmah izliti.

Djeca koja se hrane na bočicu trebaju početi hraniti ranije od beba kako bi nadoknadila nedostatak vitamina i mikroelemenata koji nedostaju tijelu u razvoju.

Koliko treba dijete jesti?

Novorođene bebe u deset mjeseci hranjenja konzumiraju oko 800 mililitara adaptiranih mliječnih mlijeka u prvih mjesec dana nakon rođenja. U drugom i trećem mjesecu života počinju jesti oko 900 mililitara.

Nakon uvođenja komplementarne hrane, količina konzumirane umjetne prehrane počinje se smanjivati.

Kako se izračunava volumen dojenačke hrane?

Općenito je prihvaćeno da dijete dnevno treba jesti 1/5 volumena adaptiranog mlijeka za dojenče. Odnosno, ako mrvica teži 4 kilograma, dnevno bi mu trebalo davati 800 mililitara hrane.

U prvom tjednu nakon rođenja bebe pojedu do 40 mililitara po hranjenju, a u budućnosti ta količina naraste na 100 mililitara. Zbog promjene količine konzumirane hrane, nakon prvog mjeseca života, učestalost hranjenja se smanjuje.

Koliko često sterilizirati bradavicu i bočicu za hranjenje?

U prvom mjesecu nakon rođenja djeteta bočica i bradavica moraju se sterilizirati nakon svakog obroka. Prvo bočicu treba isprati kako bi se uklonili ostaci dječje hrane, a zatim je zajedno s bradavicom potrebno kuhati 10 minuta ili preraditi u posebnom sterilizatoru radi pouzdanijeg učinka.

Nakon prvog mjeseca života nema smisla cijelo vrijeme sterilizirati bočicu i bradavice, dovoljno ih je isprati kipućom vodom nakon svakog hranjenja. Međutim, mora se paziti da se boca dobro opere. Posebnu pozornost moramo obratiti na tako teško dostupna mjesta kao što je rezbarenje, jer se tamo bakterije mogu razmnožiti u samo nekoliko sati, ozbiljno šteteći bebi.

Kako čuvati gotovu dječju hranu?

Pripremljena smjesa za mrvice može se čuvati na sobnoj temperaturi najviše dva sata. Može se čuvati u hladnjaku dvanaest sati..

Nakon hranjenja, ostatak dječje hrane treba baciti, jer njegova uporaba pri sljedećem hranjenju može prouzročiti ozbiljno trovanje.

Dijeta

Potreba mrvica za hranom u različito doba dana neće biti jednaka. No unatoč tome, najbolje je razraditi određeni način rada s maksimalnim odstupanjem od trideset minuta u jednom ili drugom smjeru. Tako će mamica otprilike znati kada dijete želi jesti, što znači da će moći planirati šetnju ili posjet rutinskom pregledu pedijatru bez straha da će beba ostati gladna..

Ako žena nauči svoju bebu određenoj prehrani, tada će joj biti puno lakše zaspati i manje riskirati da se udeblja..

Situacije kada je potrebno promijeniti formulu za hranjenje bebe uključuju:

 • Odbijanje prehrane od strane djetetovog tijela, što se sastoji u stalnoj regurgitaciji, zatvoru, proljevu ili alergijama;
 • Prelazak iz jedne dobne skupine u drugu. Hranu treba birati prema dobi djeteta, jedino će mu to koristiti.
 • Potreba za hranjenjem djeteta posebnom terapijskom smjesom za ublažavanje tijeka određenih bolesti.

Problemi s umjetnim hranjenjem

Umjetno hranjenje mrvica u pedijatriji smatra se metaboličkim stresom i stoga često uzrokuje razne reakcije, poput alergija, kolika, problema s defekacijom i još mnogo toga. Za neke nestaju sami, dok drugi moraju promijeniti odabranu prehranu..

No, kako god bilo, nema ništa bolje od majčinog mlijeka za bebu, a ako postoji i najmanja prilika, od toga se ne smije odustati, jer dijete uvijek možete prevesti na adaptirano mlijeko i oduzeti mu mogućnost pravilnog i zdravog hranjenja majčinim mlijekom ne vrijedi.

To Je Važno Znati O Planiranju

Amfetamin tijekom trudnoće

Neplodnost

Postoje li majke koje ne žele da im dijete bude zdravo? Je li moguće pronaći barem onoga koji namjerno nastoji roditi i odgojiti invalidnu osobu? Naravno da ne. Ali ponekad je neoprezan odnos prema budućoj trudnoći i užurban način života stao na kraj rođenju zdravog djeteta od strane mlade majke.

Vakumsko čišćenje nakon poroda recenzije

Porođaj

Iznad je moj post. I sad, kad su prošla gotovo 3 mjeseca od rođenja, poslan sam na čišćenje. Cijelo vrijeme mazanje i ultrazvuk pronalazili su nešto u tijelu maternice.

Koja hrana sadrži kalcij za trudnice

Novorođenče

Tijekom trudnoće aktivno se troše resursi ženskog tijela. Stoga morate stalno nadopunjavati zalihu vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Jedan od najvažnijih minerala je kalcij, on ide u stvaranje fetalnog koštanog tkiva i sudjeluje u radu mnogih organa.

Kako započeti planiranje trudnoće za ženu i muškarca - faze, lijekovi i preporuke

Novorođenče

Koncept planiranja trudnoće uključuje čitav niz obveznih mjera koje će vam pomoći u pripremi za rođenje djeteta: u ovom trenutku žena ne smije uzimati kontracepcijske lijekove, već potražiti liječnički savjet.