Glavni / Prehrana

Kakvu smjesu odabrati za prihranu

Brižne majke, posebno u prvim mjesecima djetetova života, brinu se zbog nedostatka mlijeka.

Ako to doista nije dovoljno, ili majka uopće ne može dojiti, neophodno je dohranjivanje, odnosno uvođenje mliječne formule u djetetovu prehranu.

Dodavanje djeteta mješavinom potrebno je u sljedećim slučajevima:

 1. Nedostatak mlijeka. Gladna beba imat će primjetno zaostajanje u debljanju; bilo koji pedijatar to može lako utvrditi uz pomoć vage. Međutim, mnoge majke uzalud paničari, prema statistikama, samo se oko 5% stvarno suočava s tim problemom, svi ostali trebaju biti samo strpljivi i psihološki se prilagoditi.
 2. Mamina bolest. Ako je mama bolesna i trebaju lijekove, liječnici preporučuju odustajanje od dojenja na nekoliko dana i prelazak na adaptirano mlijeko za dojenčad. U takvoj situaciji mlijeko može štetiti djetetu..
 3. Potreba za odlaskom na posao. Ako majka treba napustiti dom, na primjer, da bi radila, možete pribjeći mješovitom hranjenju i davati majčino mlijeko najmanje 2-3 puta dnevno.
 4. Beba odbija majčino mlijeko. Neke se bebe ne mogu naučiti dojiti, a izlaz je samo jedan - korištenje adaptiranog mlijeka.
 5. Ostali razlozi: rođenje blizanaca, Rh-sukob s djetetom, carski rez, veliki gubitak krvi tijekom poroda itd..

Kako nadopuniti smjesom

Mnogi roditelji ne smatraju važnim obratiti pažnju na odabir adaptiranog mlijeka za dojenčad. Ali čak i zdravo dijete nije prikladno za svaki sastav, a ponekad majke moraju isprobati nekoliko mogućnosti prije nego što odaberu najbolju za bebu..

Liječnici preporučuju poštivanje sljedećih pravila:

 • za djecu mlađu od tri mjeseca preporučuje se miješano hranjenje s majčinim mlijekom i umjetnom adaptiranom formulom,
 • bebama mlađim od 6 mjeseci propisuje se recept koji je po sastavu najbliži majčinom mlijeku, na pakiranju je broj 1,
 • djeca s alergijama na laktozu dobivaju sojinu formulu, a za probleme s trbuščićem i probiotike,
 • potrebno je oko tri dana da se utvrdi je li određeni umjetni spoj pogodan za dojenje djeteta.

Pri odabiru formulacija za dohranu vrijedi uzeti u obzir sljedeće točke:

 • suhe smjese traju dulje od tekućih smjesa,
 • uzgoj treba biti strogo prema uputama,
 • smjesa treba sadržavati sirutku, karnitin, linolnu kiselinu, taurin, prisustvo palminog ulja smatra se nedostatkom.

Pravila dopunskog hranjenja:

 1. Upotrijebite kapaljku ili žlicu za nadopunu kako dijete ne bi napustilo majčinu dojku.
 2. Ako se vaša beba ne može prikvačiti za dojku, upotrijebite ručnu ili automatsku pumpu za dojenje za izdojavanje mlijeka.
 3. Hranjenje u bočici smije se obavljati tek nakon što se dijete prikvači za dojku. Što se češće prijavljujete, aktivnije će se proizvoditi mlijeko i u budućnosti će biti moguće napustiti umjetno hranjenje.
 4. Da bi sačuvala mlijeko, mama mora pravilno jesti i piti dovoljno tekućine..

Proračun količine smjese za hranjenje

Pedijatar koji nadzire dijete trebao bi izračunati količinu formule potrebne za nadopunu. Ali ako je dijete u potpunosti hranjeno na bočicu, volumen će biti približno sljedeći:

- do dva mjeseca - 1/5 težine djeteta,
- do 4 mjeseca - 1/6 težine,
- do 6 mjeseci - 1/7 težine,
- do 12 mjeseci - 1/8-1 / 9 težine.

Koju smjesu odabrati

Recept za hranjenje bebe trebao bi biti što sličniji sastavu majčinom mlijeku, ne bi trebao uzrokovati alergije i probavne probleme.

Omega-3 i Omega-6 masne kiseline izuzetno su važne za razvoj dječjeg mozga, ne preporučuje se palmino ulje, što usporava apsorpciju kalcija.

Važan je lutein koji je neophodan za vidnu oštrinu, nukleotidi (jača imunološki sustav), pri- i probiotici.

Od najpopularnijih adaptiranih formula pogodnih za hranjenje bebe, vrijedi napomenuti:

 • Nutrilon (sadrži nukleotide, jod, sirutku, prebiotike, iz nedostataka - sadrži palmino ulje),
 • Similac (sadrži taurin, nukleotide, jod, laktozu),
 • Nesupstituiran (sadrži laktozu, torinu, prebiotike, nedostaci - obrano mlijeko, jod i sojin lecitin),
 • Dijete (sadrži jod, laktozu, nukleotide, prebiotike).

VIDEO NA TEMI
"alt =" ">
Trebam li dopunjavati

Dojene bebe ne trebaju dodatnu vodu, osim u vrućim danima ili kada je beba bolesna. U prvih nekoliko mjeseci, količina pijenja ne smije prelaziti 100-150 ml..

Dopunjavanje smjese noću - pravila

Što ako je dijete budno noću i želi jesti? Dodavanje novorođenčadi noću isto je kao i danju. No, kad god je to moguće, stručnjaci preporučuju stavljanje djeteta na dojku. To će potaknuti proizvodnju mlijeka..

Što učiniti ako dijete odbije dopunu formule

Situacija kada beba odbija hraniti se najčešće objašnjava činjenicom da je bebi počelo nedostajati majčino mlijeko, a počela je dobivati ​​na težini koja nedostaje. To znači da je majka na dobrom putu i da će uskoro moći u potpunosti preći na dojenje..

Ako je situacija suprotna, a dijete jednostavno treba dohranjivati ​​umjetnim formulacijama, ali odbija, potrebno je konzultirati gastroenterologa. Nakon prolaska potrebnih testova, liječnik će moći utvrditi razloge smanjenja apetita kod djeteta i dati svoje preporuke za liječenje i prehrambene prilagodbe.

Kako hraniti dijete adaptiranim mlijekom ako odbije jesti

Koja se smjesa daje u bolnici na dohranu

Vrlo često, prvih dana nakon porođaja, majka još uvijek nema mlijeka, a u rodilištu liječnici pribjegavaju hranjenju adaptiranim mlijekom. Ako ga je dijete dobro podnosilo, ove bi informacije mogle biti korisne u budućnosti..

Opcije dopunskog hranjenja mogu se razlikovati, ali među najčešćim su Nutrilon, NAS i Similak.

Nažalost, vrlo često u rodilištima daju više hrane više nego što je zapravo potrebno. To se može učiniti ne samo u situacijama kada se majka ne može prehraniti ili je u teškom stanju nakon carskog reza, već i kada su dijete i majka odvojeni, što znači da nema mogućnosti hranjenja na zahtjev. Često mentalitet liječnika koji smatraju neprihvatljivim da dijete izgubi na težini dok je u rodilištu "u igri".

Prema studijama WHO-a, beba prvih 10 dana života može bez umjetnih smjesa, a gubitak kilograma u tom razdoblju za njega nije kritičan..

Hranjenje u rodilištu može dovesti do činjenice da će dijete manje aktivno sisati majčinu dojku, smanjujući time dojenje. Štoviše, bilo koja strana tvar može biti teško probavljiva, a takva su djeca u budućnosti osjetljivija na bolesti gastrointestinalnog trakta..

Ako je količina umjetnog hranjenja veća od količine majčinog mlijeka, predstavnici mikroflore koja uzrokuje disbiozu mogu se nastaniti u gastrointestinalnom traktu..

S tim u vezi, upotreba dohrane u rodilištima treba biti opravdana..

Kakvu smjesu odabrati za prihranu?

Komentari korisnika

Počeli smo od 1,5 mjeseca. Počeli smo s tri puta, po 30 ml davalo je tri dana i trbuh je bolio sve ove dane. Izbacili smo ga. Nakon tjedan dana pokušali smo s kabrioletom. Bilo je savršeno, ali dijete je prestalo jesti. Uopće! nakon tri ili četiri dana kupili smo nutlon, svih sedam dana bolove u trbuhu. Smjesa nije prikladna! i dodatak je potreban prema indikacijama, jer sam bila jako bolesna i privremeno nisam mogla hraniti! Sada pokušavam obnoviti laktaciju. Kupila sam ih, dva dana po 30 ml i boli me trbuh. Više ne dajem. Ne znam koju bih kupila.

Jadno dijete... Gledajte, tražio sam dječje svjetske web stranice kako bih ih pronašao i naišao na finsku smjesu valio. Imala je dobru ocjenu. Počeo sam čitati kritike. A ono što nije savjet je oduševljenje. Ja ću to kupiti. Pročitajte i vi.

U gradu ne možemo pronaći takvu smjesu. Zapišite mi kako ćete je probati. Mozak mi već kipi od tih smjesa

Dobro. Općenito, ako je cabrita dobro prošla, možda probati ponovno? Beba je sazrela, odjednom je uzmite.

Trenutno imamo vješanje na sysu. S mlijekom sve može i bit će bolje.

Ah, ne daj Bože. Jedna djevojka također mi je savjetovala da pijem čaj od laktafitola kako kćer ne bi trpio trbuh. I imam dobro mlijeko od njega!) Pokušajte)

Pijem čaj iz bakine košarice i pijem tablete Apilak. Pa, zasad nema posebnog učinka. Tri dana samo na tabletama. Jeste li čuli za laktafitol? ‍♀

Popila sam bakinu košaru, to nikako nije utjecalo na mlijeko. Ne znam ništa o apilaku) Samo uzmite laktafitol u službu)

Da li se prodaje u ljekarnama? ili u dječjim trgovinama?

Dodavanje bebe adaptiranim mlijekom

Dohrana bebe adaptiranim mlijekom u prvih šest mjeseci života

Dohrana je dodatna hrana koju dijete dobiva u prvoj godini života s majčinim mlijekom. Njegovo je uvođenje posljedica nedostatka majčinog mlijeka. Razlog tome može biti dugotrajna kriza laktacije, nemogućnost redovitog dojenja ili primarna hipogalaktija.

U potonjem slučaju, problem se otkriva već prvih dana nakon isporuke. Dohrana novorođenčadi u rodilištu je uobičajena stvar. Dječji med. sestre uvijek imaju na zalihama mliječnu formulu u slučaju da beba ne uzima mamine dojke ili nema dovoljno mlijeka za hranjenje bebe. Iako kažu da je kolostrum uvijek dovoljan da bebe dobiju dovoljno, zapravo se često pokaže da je potrebno dijete dopuniti smjesom. Pogotovo se ovaj problem javlja ako je dijete rođeno veliko, 4 kg ili više. Treba mu više hrane od bebe od tri kilograma. Ako beba često plače, prvih dana jako izgubi na težini i ne udeblja se do otpusta iz bolnice, pedijatar govori o pravilnom hranjenju adaptiranom formulom i savjetuje različite načine uspostavljanja laktacije.

Najvažnije je ne hraniti bebu po rasporedu. Dajte dojke češće. Ovo pravilo posebno vrijedi za djecu prvog mjeseca života. Ne preporučuje se dodavanje smjese noću. Tijekom noćnog sna bolje je da dijete doji. To vrlo pogoduje laktaciji. A nedostatak noćnog dojenja, zajedno s adaptiranim mlijekom, vrlo brzo će dovesti do potpunog nestanka mlijeka od majke..

Najbolja formula za hranjenje bebe

Dobro je ako vam liječnik savjetuje. To je posebno važno za dijete s razvojnim značajkama. Na primjer, ako je rođen prerano, s nedostatkom tjelesne težine, sklon obilnoj regurgitaciji, alergijama itd..

Ali, u pravilu, za djecu prve godine života kupuju mliječne formule s riječju "udobnost" u imenu. Nužno visoko prilagođena (s brojem 1), odnosno što je više moguće u sastavu, slično majčinom mlijeku. Takve smjese rijetko uzrokuju kolike, zadržavanje stolice i alergijske reakcije. Čak i ako se radi o jednokratnom dodatku noću, odaberite najbolju umjetnu prehranu.

Poželjno je da hrana ne sadrži škrob i saharozu. A tu su bili omega-3 i 6, prebiotici i nukleotidi. Što se tiče sadržaja palminog ulja, dobro ili loše je sporan argument. Nalazi se u većini smjesa i ne predstavlja prijetnju zdravlju djeteta.

Koju je smjesu bolje davati za prihranu - s kozjim mlijekom ili kravljim mlijekom? Mnogi ljudi misle da je kozje mlijeko manje alergeno. Ali to nije slučaj. Važno je da smjesa koju odaberete odgovara vašem djetetu. Stoga pametno kupite prvu limenku. Odmah razmislite možete li svladati kupnju ove smjese u budućnosti, je li vam dostupna po cijeni, je li je oskudna u najbližim trgovinama.

Koju smjesu odabrati za dohranu novorođenčeta i gdje je treba paziti ako je prehrana potrebna terapijska. Na primjer, liječnik savjetuje antirefluksnu smjesu (iz koje djeca manje regurgitiraju) ili smjesu s niskim udjelom laktoze. To se možda neće naći u supermarketima i ljekarnama u selima i malim gradovima. Morat ćete naručiti poštom, putem interneta ili izaći u veće gradove.

Pokušaj promjene smjese na slične, ali jeftiniji (iako nije riječ o cijeni) ne vrijedi. Dječje se tijelo navikne na određenu mješavinu, a njegova promjena sigurno će dovesti do barem uzrujavanja crijeva kod djeteta..

Kada hraniti novorođenu bebu adaptiranim mlijekom

Samo u krajnjem slučaju, ako dijete ima kašnjenje u debljanju i rastu ili je jako zabrinuto više od jednog dana, mokrenje je rijetko. Tada bebu treba hraniti. U drugim se slučajevima mamica može sama nositi sa sobom. Žensko tijelo je vrlo složen mehanizam. A da sada u trgovinama nema toliko adaptiranih mliječnih proizvoda, mješovito hranjenje djece bilo bi puno rjeđe. Ako nemate problema s laktacijom, ne trebate kupiti staklenku formule "za svaki slučaj". Bolje procijedite i za svaki slučaj zamrznite nekoliko dijelova mlijeka.

Pedijatri, prije nego što propišu prihranu, obraćaju pažnju na sljedeće točke.

1. Nisko debljanje. Uobičajeno je da dijete u prva tri mjeseca života doda najmanje 600 grama mjesečno. Odnosno, oko 20 grama dnevno. Ako je beba dodala ne 600, već 500 grama, tada je, uz njegovo dobro zdravlje i razvoj, jednostavno pažljivije promatrano. Ako je porast 300-400 grama ili manje, ženi se savjetuje vaganje djeteta prije i nakon hranjenja. I pazite koliko beba doista siše iz prsa.
Ako je sisanje aktivno, ali beba isisava vrlo malo mlijeka, SZO preporučuje dodavanje djeteta umjetnom formulom. Ako beba siše vrlo tromo, često zaspi tijekom hranjenja, mama bi ga trebala pokušati češće dojiti. Nakon 2-3 tjedna sve bi se trebalo vratiti u normalu. U istom slučaju, ako navečer u dojkama bude vrlo malo mlijeka, dijete je gladno i vrišti, možete mu dati malo smjese. Ali u budućnosti je poželjno odmaknuti se od toga, postupno smanjivati ​​u ništa.

2. Rijetko mokrenje. Beba koja pije samo majčino mlijeko obično ne dobiva vodu, mokri 10 puta dnevno. Da biste izbrojali broj mokrenja, morat ćete prestati koristiti pelene 1-2 dana. Ako je mokrenje rjeđe, to je već opasno za djetetovo zdravlje i zahtjeva radnju.

"Prazna dojka" nije znak da neće dati mlijeko. Međutim, u slučaju lijene naivčine to postaje problem. Ali bez obzira na sve, trebate pustiti dijete da ga sisa. Ako postoji kriza laktacije, tada su problemi s laktacijom privremeni i nestat će u sljedećih nekoliko dana.

Kako pravilno dopuniti formulu ako nema dovoljno mlijeka

Pedijatar će vam reći približnu količinu adaptiranog mlijeka potrebnog za suplementaciju, kojem ćete izreći prosječnu količinu mlijeka koje je dijete isisalo. Smjesu će trebati davati nakon dojke.

Kada beba počne primati adaptirane mliječne mlijeke, postoji rizik da se laktacija još više smanji. Da se to ne dogodi, koristite sustave za hranjenje poput Medela. Ovo je jednostavan uređaj, koji je spremnik na koji je pričvršćena šuplja cijev, tipa koji se nalazi u kapaljkama. Iz posude smjesa ulazi u cijev i u djetetova usta. Vrh cijevi točno odgovara majčinoj bradavici. Odnosno, ispada da dijete također sisa majčinu dojku, stimulirajući time laktaciju, a istovremeno smjesu prima kroz cijev. Vrlo je mekan i beba ga ne osjeća.

Ako dajete formulu iz bočice, tada postoji veliki rizik da beba neće htjeti dojiti, koja već nema previše mlijeka. Kao krajnje sredstvo, upotrijebite bradavicu s vrlo malom rupom za bocu, iz koje tekućina u kapima istječe, a ne kapljicama.

Ako količina dohrane nije velika, na primjer 30 grama, tada je možete davati iz žlice za hranjenje ili samo čaja.

I još jedno važno pravilo, kako uvesti prihranu mješavinom tijekom dojenja - bolje je davati prihranu 5 puta dnevno, 30 grama, nego jednom 150 grama, odnosno potpuno zamijeniti jedno hranjenje. Dijete treba neprestano stimulirati dojku.

Molimo savjetujte smjesu dodataka.

Naša je situacija gotovo ista. Prvi put smo kupili hipoalergenski Semilak. Sada smo je odlučili pokušati promijeniti jer:
- zelena stolica
- loše kritike
- skup
- pjeni

Smjesa je puno, ali pročitao sam kritike i iznenadio se kad sam pronašao domaću smjesu - Nutrilak premium 1. Stoga smo odlučili isprobati. Bolno dobre kritike za njega i cijena je 2 puta slabija, a po ukusu i izgledu je nekako bolja. Pokušajmo, rezultata još nema.

Općenito, ako je s vama sve u redu, nema prigovora na trenutnu smjesu, mislim da je bolje ne mijenjati. Najbolji neprijatelj dobra.

Što se tiče načina i glasnoće. Čini se da smjesu treba davati strogo prema režimu. Jednom svaka 3 sata je normalno. Volumen također treba određeni. 60 ml je normalno za ovu dob. Prekomjerno hranjenje je loše. Hrana se neće probaviti, bit će problema s gastrointestinalnim traktom. Općenito, s takvim pitanjima liječniku.

Odabir formule za novorođenče s miješanim hranjenjem

Dojenje ima značajne prednosti u odnosu na miješano ili hranjenje adaptiranim mlijekom. Međutim, ponekad je nastavak dojenja iracionalan. Glavno je pitanje koju formulu odabrati za novorođenče s mješovitim hranjenjem?

Da biste pravilno odredili koja je smjesa najbolja za hranjenje novorođenčeta, morate imati predodžbu o vrstama zamjena, njihovoj cijeni i razlikama. Poznavati metodologiju za sastavljanje režima hranjenja i brzine hranjenja. Razmislite koja je formula najbolja za novorođenčad s mješovitim hranjenjem.

Kada je potrebno kombinirano hranjenje

Kako bismo u potpunosti razumjeli nijanse kombiniranog hranjenja i utvrdili koja je smjesa bolja za nadopunu novorođene bebe, potrebno je razumjeti što se pripisuje ovoj vrsti hranjenja. Tijekom mješovitog hranjenja novorođenče se hrani i majčinim mlijekom i mlijekom u prahu.

Količina nadomjestaka na djetetovu jelovniku ne smije prelaziti polovicu ukupne dnevne količine hrane. Što podrazumijeva da dijete dnevno pojede najmanje 150 mililitara prirodnog majčinog mlijeka.

Ako je zamjena za mlijeko u svakodnevnoj prehrani dojenčeta veća od 50% - ovo je umjetno hranjenje, manje je poželjno od druge mogućnosti.

Postoje slučajevi kada majka uzima u obzir ne dobrobit djeteta, već očuvanje "dobre forme", ona ga prebacuje na dohranu. Pedijatri ističu potrebu proučavanja svih nedostataka mješovitog hranjenja.

Glavni razlog za prelazak na mješovito hranjenje je sustavna premala težina dojenčeta.

Važni razlozi zbog kojih je prekid dojenja opravdan uključuju:

 1. Mama ima patologije koje su nespojive s dojenjem. TKO kategorički zabranjuje dojenje u dva slučaja - govorimo o otvorenim oblicima HIV-a i tuberkuloze. Ostale patologije nisu razlog za zaustavljanje HV-a!
 2. Majčino mlijeko je potpuno odsutno, ova se patologija naziva agalaktija. Najčešći razlog su svađe, stres, povećana nervoza..
 3. Kvalitativno ili kvantitativno kršenje proizvedenog majčinog mlijeka. Najčešći uzrok je nedovoljna proizvodnja prirodnog proizvoda (hipogalaktija).
 4. Mama uzima lijekove (antibiotike) koji nisu kompatibilni s dojenjem.
 5. Nemogućnost sustavnog dojenja nekoliko mjeseci. Ako je količina izdojenog majčinog mlijeka nedovoljna ili je nemoguće fizički izvršiti ovaj postupak.
 6. S preranim rođenjem djeteta.
 7. Težak porođaj, nakon kojeg je ženama presudno nadoknaditi opskrbu energijom, da bi vratila snagu.

U nedostatku majčinog mlijeka, mora se vratiti narodnim lijekovima, lijekovima. Prilagodljivi proizvodi uvode se samo kada su se ove metode pokazale neučinkovitima.

Pažnja! Ako postoji čak i mala prilika za održavanje laktacije, iskoristite je nastavljajući dojiti dijete. Par kapi majčinog mlijeka pozitivno će utjecati na novorođenče.

Vrste zamjena

Pa kako odabrati pravu formulu za svoje miješano dojenče? Glavna referentna točka su individualne karakteristike razvoja dojenčeta. Na raspolaganju su mnogi specijalizirani proizvodi za bebe koji pomažu u ispravljanju razvojnih poteškoća..

Klasifikacija suhih nadomjestaka za mlijeko:

 1. Prilagodljiva i vrlo prilagodljiva hrana - njezin sastavni sastav i učinak na djetetovo tijelo odgovara prirodnom majčinom mlijeku. Ove zamjene namijenjene su najzahtjevnijim kategorijama beba - od rođenja do 3. mjeseca života. Savršeno ih se opažaju, a dijete ih još uvijek nije oblikovalo u probavnom sustavu.
 2. Djelomično prilagodljiva i kazeinska hrana namijenjena je bebama od 3 do 6 mjeseci. Ova hrana sadrži više hranjivih sastojaka, što dovodi do punije sitosti, duljeg razdoblja probave. Ova hrana lako će zadovoljiti povećane potrebe dojenčeta za vitaminima, hranjivim tvarima.
 3. Prijelazne vrste nadomjestaka namijenjene su bebama u dobi od 6 do 12 mjeseci. Mora se imati na umu da se uvođenjem prvih dodataka prehrambenim proizvodima, okus djeteta odlikuje promjenjivošću, individualnošću.
 4. Standardna hrana za djecu bez patologija, kao i terapijske i terapijske mogućnosti. Potrebno je detaljnije se zaustaviti na posljednje dvije mogućnosti, one su sljedećih vrsta:
 • za bebe s problemom sustavne prekomjerne težine i / ili prerano rođene bebe;
 • hipoalergenski - za djecu s alergijama na klasične opcije hrane;
 • dodatno obogaćen željezom, sprečava anemiju i druge bolne simptome;
 • fermentirani mliječni proizvodi, uklanjaju probleme proljeva ili zatvora, crijevnih kolika;
 • dječja hrana na bazi bjelančevina koze - s netolerancijom na bjelančevine kravljeg mlijeka;
 • dječja hrana na bazi sojinih proteina - s netolerancijom na životinjske proteine;
 • malo laktoze i bez laktoze - s djelomičnim ili potpunim odbacivanjem laktoze od strane djetetovog tijela;
 • antirefluksna hrana uklanja problem pretjeranog refleksa u zatvaranju.
 1. Zamjene su suho mlijeko u prahu, prije upotrebe moraju se razrijediti tekućinom. Razrijeđeni u tekućini, gotovo su u potpunosti pripremljeni za upotrebu. Suhe zamjene su široko korištene. Imaju značajne prednosti: lako se čuvaju i prevoze, prikladni su za doziranje, širok je izbor.
 2. Zamjene za majčino mlijeko razlikuju se prema dobnim skupinama kojima je proizvod namijenjen, to je na ambalaži označeno odgovarajućim oznakama:
 • "0" ili "PRE" - usmjereno na nedonoščad ili kao hrana odmah nakon rođenja;
 • "1" - od 0 do 6 mjeseci starosti;
 • "2" - kao glavna hrana ili dopunska hrana za bebe u dobi od 6 mjeseci do godinu dana;
 • "3" - mliječni napitci za bebe nakon 12 mjeseci.

Kako odabrati formulu za mješovito hranjenje

Ključ ispravnog utvrđivanja koja je adaptirana mliječna hrana najbolje za novorođenče s miješanim hranjenjem jest njegova usklađenost s međunarodnim standardima kvalitete.

Evo nekoliko korisnih praktičnih preporuka:

 1. Samo prilagođene mogućnosti prikladne su kao hrana za bebe. Po sastavu komponenata, učincima na djetetovo tijelo odgovaraju prirodnom majčinom mlijeku. Ova hrana je dobro prihvaćena od strane djetetovog probavnog sustava..
 2. Pri određivanju najbolje opcije za dječju hranu, uzmite u obzir dobne preporuke. Prvo se uvode početne opcije. Hrana više dobne razine može se koristiti najranije šest mjeseci.
 3. Ako beba ima zdravstvenih problema, koristite liječenje ili mogućnosti liječenja. Nije potrebno potpuno se prebaciti na specijaliziranu komplementarnu hranu. Često je dovoljno hraniti dijete specijaliziranom hranom nekoliko puta dnevno..
 4. Svesno proučite sastav sastava, usporedite ga s analogima. Ne vjerujte informacijama iz jednog izvora. Proučite recenzije potrošača s Interneta. Dajte prednost proizvodima koji ne uključuju palmino ulje i / ili uljane repice, sadrže više vitamina i minerala. Izvrsna opcija su nadomjesci za bebe koji sadrže pro- i prebiotike, nukleotide.
 5. Prije kupnje imajte na umu preporučeni rok trajanja proizvoda. Ako preostane manje od 30 dana do kraja razdoblja skladištenja - odbijte kupnju robe.
 6. Mliječna hrana mora biti pristupačna, što olakšava široka distribucijska mreža - uzmite u obzir ovaj čimbenik pri odabiru proizvoda.
 7. Kupite robu u specijaliziranim prodavaonicama ili ljekarnama.
 8. Zasebni čimbenik je zasićenje dječje hrane karnitinom, linolnom kiselinom, taurinom. Te komponente podržavaju dobar metabolizam masti, bjelančevina, vitamina i energije. Sudjeluju u stvaranju svih tjelesnih tkiva, podržavaju normalno funkcioniranje unutarnjih organa.
 9. Pažljivo pratite djetetovu reakciju na hranu koja se uvodi. U slučaju alergijskih reakcija, poremećaja u normalnom funkcioniranju djetetovog probavnog sustava, potrebno je hitno potražiti pomoć vodećeg pedijatra. Ako unesena opcija nije odgovarala bebi, zamijenite je drugom!

Pažnja! Neposredno prije uvođenja zamjene, nužno je konzultirati se s vodećim pedijatrom. Specijalist će, ako je potrebno, prilagoditi vrstu hrane, odrediti raspored hranjenja, doziranje. Glavni zadatak odgovornih roditelja je pronaći dobar dječji proizvod.

Najbolje formule za miješano hranjenje

Ako je dijete bez zdravstvenih razloga bez odstupanja, nije racionalno koristiti terapijsku ili terapijsku i profilaktičku prehranu. Najbolja opcija je adaptirana adaptirana mliječna hrana.

Budući da je njihov asortiman raznolik, teško je donijeti izbor. Ne postoji potpuno loša ili dobra dječja hrana, svaka ima pozitivne i negativne strane.

Definitivno je nemoguće odgovoriti koju smjesu odabrati za miješano hranjenje novorođenčeta. Sve je strogo individualno - ono što odgovara jednoj bebi kod druge može izazvati bolne simptome ili alergije.

Najpouzdaniji pokazatelj da je hrana prikladna je dobrobit djeteta, prisutnost apetita, normalno debljanje, odsutnost alergijske reakcije i / ili bolni simptomi (pretjerani refleks u trbuhu, poremećaj stolice, crijevne kolike). Zabranjeno je mijenjati hranu bez važne potrebe za tim.!

Uzmite u obzir nutritivnu ocjenu, pomoći će odgovoriti na pitanje - koju je formulu bolje odabrati za novorođenče s mješovitim hranjenjem:

 1. Friso je izvrsna opcija za mješovito hranjenje, prikladna za nedonoščad ili bebe s problemom sustavne prekomjerne težine. Obogaćen je jedinstvenim aminokiselinskim sastavom i sadrži veću količinu jodne komponente. To pridonosi normalnom formiranju živčanog sustava, dobrom razvoju probavnog sustava. Mane uključuju prisutnost palminog ulja, male količine nekih minerala - cinka, željeza. Ova je dječja hrana visokokvalitetna, cijena jednog pakiranja od 400 grama iznosi 900-940 rubalja.
 2. Baby je jeftina domaća mješavina visoke kvalitete. Obogaćen probioticima, jodom, zdravim masnim kiselinama, bez saharoze. Dobro se miješa u dodiru s tekućinom. Bez sojinog lecitina - komponenata koje mogu izazvati alergijsku reakciju na dijelu djetetova tijela. Trošak 350 gama pakiranja proizvoda je 220-260 rubalja.
 3. Nutrilak je pristupačan domaći mliječni proizvod za djecu. Obogaćen je kompleksom korisnih elemenata, bez palminog ulja i uljane repice. Pomaže u održavanju imunološkog sustava, stabilizira funkcioniranje probavnog sustava. Promovira ispravan i pravodoban razvoj djeteta. Cijena pakiranja proizvoda od 350 grama iznosi 260-300 rubalja.
 4. Agusha je ime još jedne domaće adaptirane zamjene za mlijeko. Dodatno je obogaćen velikom količinom vitamina, minerala, nukleotida, taurina. Uključuje sumnjivo palmino ulje. Količina joda ne odgovara standardnoj dozi. Smjesa je učinkovita kod proljeva, zatvora. Uz individualnu netoleranciju na komponente, vjerojatnost alergija je velika. Trošak jednog paketa zamjene od 350 grama iznosi 270-310 rubalja.
 5. Similac je prilagodljivi analog majčinog mlijeka. Ne sadrži palmino ulje. Učinkovito za ublažavanje crijevnih kolika, proljeva ili zatvora. Stabilizira probavne procese, aktivira djetetov intelektualni potencijal. Dug i slabo topljiv u dodiru s tekućim medijem. Korisnici su primijetili da su pokazatelji okusa ove dječje hrane loši. Trošak jednog pakiranja od 350 grama iznosi 200-240 rubalja.
 6. Nezasićena je pristupačna dječja hrana koja sadrži prebiotike i laktobacile. Doprinosi normalizaciji i održavanju normalnog funkcioniranja probavnog sustava djeteta. Ima blagi učinak na djetetovo tijelo u razvoju, potrošači primjećuju dobre karakteristike okusa. Uključuje nepoželjni sastojak, sojin lecitin, koji povećava vjerojatnost alergijske reakcije na hranu. Trošak jednog pakiranja od 350 grama iznosi 310-350 rubalja.
 7. Nannie je mliječna formula u prahu koja se temelji na korištenju kozjih proteina i preporučuje se za hranjenje beba koje pate od intolerancije na mliječne proteine ​​kravljeg podrijetla. Savršeno ga percipira tijelo djeteta u razvoju, ne dovodi do alergija na hranu. Ovo je skupa, visokokvalitetna hrana, trošak jednog pakiranja od 400 grama iznosi 1380-1420 rubalja.
 8. Nan je hrana obogaćena nukleotidima, bifidobakterijama. Dodatno obogaćen velikim brojem važnih komponenata - željezo, jod, fosfor, riblje ulje, vitamin C. Smjesa za dojenčad u prahu izvrsno se razrjeđuje u dodiru s tekućinom. Pomaže u normalizaciji rada probavnog sustava, jačanju imunološkog sustava bebe. Sadrži sojin lecitin, koji može pridonijeti alergijskim reakcijama na hranu. Trošak jednog pakiranja od 400 grama iznosi 480-520 rubalja.
 9. Humana je adaptirana hrana za dojenče koja sadrži masne kiseline koje pozitivno utječu na intelektualne sposobnosti dojenčeta. Potrošači primjećuju nježni učinak ove prehrane na djetetovo tijelo u razvoju. Smjesa je dodatno obogaćena velikim kompleksom vitamina i minerala. Budući da je prehrana što bliža prirodnom majčinom mlijeku, rizik od alergija na hranu je minimalan. Ovo je visokokvalitetna dječja hrana, jedno pakiranje od 350 grama košta 660-700 rubalja.
 10. Hipp - dječja hrana obogaćena prebioticima, taurinom, željezom, laktobacilima. Uključuje sumnjive sastojke - krumpirov škrob, palmino ulje. Škrob, ulazeći izravno u djetetov želudac, počinje oticati, što može izazvati ozbiljne crijevne kolike. Ova dječja hrana je visoke kvalitete, cijena jednog pakiranja od 300 grama iznosi 700-740 rubalja.
 11. Nutrilon je prilagodljiva mliječna formula za bebe. Smjesa pomaže u normalizaciji rada probavnog sustava. Učinkovito pomaže kod crijevnih kolika i nadimanja. Ovu zamjenu karakterizira uravnotežen sastav, doprinosi dobroj percepciji prehrane, njezinoj punoj probavi. Smjesa pomaže aktiviranju zaštitnih mehanizama dječjeg tijela. Uključuju palmino ulje i sojin lecitin, ti sastojci povećavaju vjerojatnost alergijske reakcije na hranu. Trošak jednog pakiranja od 300 grama iznosi 700-740 rubalja.

Kako pravilno hraniti bebu

Neposredno prije dodavanja dodataka i prelaska na mješovito hranjenje, nužno je konzultirati se s vodećim pedijatrom. Glavna je zadaća održavati laktaciju i produžiti dojenje što je duže moguće. Poželjno je dijete nadopuniti orijentacijom prema povratku na hepatitis B.

Moguće je sačuvati dojenje ako smjesa u dnevnom volumenu hrane neće potrajati više od polovice. Pri hranjenju bebe stručnjaci ne preporučuju upotrebu bočice s bradavicom. Iako ovaj uređaj uvelike pojednostavljuje postupak, predstavlja rizik za dojenje..

Bebe koje su se prilagodile sisanju bočice bradavicom mnogo su manje vjerojatne da će tada prihvatiti majčinu dojku.

Kada se hrane bebe, koristi se poseban sustav, koji uključuje upotrebu posebne sonde. Instalira se u bočicu sa smjesom, ubrizgava se u bradavicu. To potiče istodobni unos zamjenskog i majčinog mlijeka.

Neki pedijatri smiju u te svrhe koristiti malu posudu zajedno sa žličicom.

Rasprostranjene su posebne bočice za hranjenje beba, koje su opremljene uređajem u obliku šalice ili pojilice. S malim volumenom zamjene, štrcaljke, pipete su dobro prikladne.

Sve su ove metode puno zahtjevnije, ali ne predstavljaju prijetnju za naknadno dojenje..

Dijete možete hraniti tek nakon što pojede majčino mlijeko. Potrebno je davati majčinu dojku pri svakom obroku. Temperatura gotove hrane trebala bi odgovarati normalnoj temperaturi ljudskog tijela.

Preporučuje se uporaba prethodno filtrirane vode ili posebne vode za djecu prilikom razrjeđivanja mliječne formule u prahu..

Dječju hranu potrebno je razrijediti odjednom, neposredno prije upotrebe. Ne preporučuje se čuvanje razrijeđene smjese bez obzira na trajanje i uvjete skladištenja..

Mjerodavni pedijatar Komarovsky inzistira na besplatnom režimu hranjenja, s prisutnim majčinim mlijekom i zamjenom. Ovaj je pristup dobar ako se majčino mlijeko proizvodi kontinuirano, iako u malim količinama..

Dojenje treba činiti bebi što je češće moguće i ne smije se ograničiti na dojenje.

Potrebno je davati zamjene za majčino mlijeko ako je dijete, čak i nakon potpunog vezivanja za majčinu dojku, nemirno, pokazuje znakove gladi: traži dojke, plače, cvrči usnama.

Kako izračunati omjer adaptiranog mlijeka i mlijeka

Većinu mladih roditelja zanima je li njihova beba dovoljno jede zamjenu?

Uz pretjeranu upotrebu nadomjestaka za bebu prisutni su sljedeći simptomi: pretjerani refleks u trbuhu, crijevna kolika ili druge abnormalnosti u radu probavnog sustava. S nedovoljnom količinom adaptiranog mlijeka za dojenčad u djetetovoj prehrani, uočava se - slabo debljanje, pretjerana tjeskoba, osobito noću.

Pedijatar Preporučeni interval obroka - do 4 sata.

Prerano rođene i slabe bebe trebaju intenzivniju prehranu, ali jednokratni dio proizvoda trebao bi biti manji. Interval između obroka za ovu skupinu nije veći od tri sata.

Hranjenje djece koja pate od patologija, sa značajnim nedostatkom tjelesne težine - način hranjenja određuje vodeći pedijatar na individualnoj osnovi.

Izračun količine dopunske hrane uključuje uzimajući u obzir sljedeće pokazatelje:

 • dobna kategorija;
 • stupanj usklađenosti s prirodnim majčinim mlijekom;
 • vrsta supstituta.

Kada je dijete manje od 14 dana, dnevna stopa dohrane iznosi najmanje 2% njegove težine pomnoženo s brojem dana djetetova života. Nakon dva tjedna mora se prilagoditi definicija norme zamjene - količina hrane trebala bi biti najmanje 1/5 tjelesne težine.

Koliko je mjeseci bebaFormula za izračunavanje potrebne količine hrane dnevno u gramimaFormula za izračunavanje količine mlijeka u gramimaFormula za izračunavanje količine smjese u gramima
Manje od 2 mjeseca0,2 * tjelesna težina bebe(0,2 * tjelesna težina djeteta) * 0,6(0,2 * tjelesna težina djeteta) * 0,4
2 do 4 mjeseca1/6 * tjelesna težina djeteta(1/6 * tjelesna težina djeteta) * 0,6(1/6 * tjelesna težina djeteta) * 0,4
4 do 6 mjeseci1/7 * tjelesna težina djeteta(1/7 * tjelesna težina djeteta) * 0,6(1/7 * tjelesna težina djeteta) * 0,4
6 do 12 mjeseci1/8 * tjelesna težina djeteta(1/8 * tjelesne težine djeteta) * 0,6(1/8 * tjelesne težine djeteta) * 0,4

Kako prepoznati da li formula nije prikladna za dijete

Mladi se roditelji često suočavaju sa situacijom kada uvođena zamjena nije prikladna za dijete.

O tome svjedoči pojava sljedećih bolnih simptoma:

 • pojava alergija, koja je uzrokovana osipom i crvenilom kože;
 • sustavni proljev koji sadrži čestice hrane, sluz, lagane kvrgave tvorbe;
 • odmah nakon hranjenja adaptiranim mlijekom, dijete pokazuje tjeskobu, hirovito je, režim spavanja je poremećen;
 • pojava crijevnih kolika;
 • nedovoljno debljanje;
 • opća letargija, razdražljivost djeteta.

Pažljivo pratite djetetov odgovor na suplementaciju. Beba će se u potpunosti naviknuti na novu prehranu za 21 dan. U tom je razdoblju vjerojatna pojava negativnih simptoma iz gore navedenog. Da biste normalizirali djetetovo stanje, možete koristiti posebnu dječju medicinsku opremu.

Kakvu smjesu odabrati za prihranu.

 • 25. travnja 2014
 • Odgovori

Naš izbor

Proganjanje ovulacije: folikulometrija

Preporučeno

Prvi znakovi trudnoće. Ankete.

Sofya Sokolova objavila je članak u Simptomi trudnoće, 13. rujna 2019

Preporučeno

Wobenzym povećava vjerojatnost začeća

Preporučeno

Ginekološka masaža - učinak je fantastičan?

Irina Shirokova objavila je članak u Ginekologiji, 19. rujna 2019

Preporučeno

AMG - anti-Müllerov hormon

Sofya Sokolova objavila je članak u Analizi i anketama, 22. rujna 2019

Preporučeno

Popularne teme

Autor: Dasha0404
Stvoreno prije 19 sati

Autor: * Meduze *
Kreirano prije 22 sata

Autor: DéjàEnceinte
Stvoreno prije 20 sati

Autor: RoseMama
Izrađeno prije 2 sata

Autor: „Prugasti rakun“
Stvoreno prije 10 sati

Autor: Gretta25
Stvoreno prije 19 sati

Autor: Ženska vjeverica
Stvoreno prije 20 sati

Autor: Leila Leila
Izrađeno prije 2 sata

Autor: Salviae folia
Izrađeno prije 3 sata

Autor: _Sky_
Kreirano prije 23 sata

O mjestu

Brze poveznice

 • O mjestu
 • Naši autori
 • Pomoć na web mjestu
 • Oglašavanje

Popularni odjeljci

 • Forum za planiranje trudnoće
 • Grafikoni bazalne temperature
 • Biblioteka za reproduktivno zdravlje
 • Recenzije o klinikama o liječnicima
 • Komunikacija u klubovima za PDR

Materijali objavljeni na našoj web stranici su u informativne svrhe i namijenjeni su u obrazovne svrhe. Molimo nemojte ih koristiti kao liječnički savjet. Utvrđivanje dijagnoze i odabir metode liječenja ostaje isključiva nadležnost vašeg liječnika!

Naši stručnjaci

Časopis je stvoren kako bi vam pomogao u teškim vremenima kada ste vi ili vaši najmiliji suočeni s nekom vrstom zdravstvenih problema!
Allegology.ru može vam postati glavni asistent na putu do zdravlja i dobrog raspoloženja! Korisni članci pomoći će vam u rješavanju problema s kožom, pretilosti, prehlade, reći vam što učiniti s problemima sa zglobovima, venama i vidom. U člancima ćete pronaći tajne kako sačuvati ljepotu i mladost u bilo kojoj dobi! Ali ni muškarci nisu prošli nezapaženo! Postoji čitav odjeljak za njih u kojem mogu pronaći mnoge korisne preporuke i savjete o muškom dijelu, a ne samo!
Sve informacije na web mjestu relevantne su i dostupne 24/7. Članci se stalno ažuriraju i pregledavaju od strane stručnjaka iz medicinskog područja. Ali u svakom slučaju, uvijek se sjetite, nikada ne biste trebali samo-liječiti, bolje je kontaktirati svog liječnika!

Dijete je propisalo dohranu. Kako odabrati smjesu?

Nisko mlijeko i dodaci formuli: savjet savjetnika za dojenje

Mogu li se usporediti adaptirano mlijeko i majčino mlijeko? matematički? Ako se složimo da je kvaliteta majčinog mlijeka 100%, tada će kvaliteta najmodernijih prilagođenih i skupih formula biti samo 6,25%. I to ako pretpostavimo da majčino mlijeko sadrži 800 komponenata. A prema svježim znanstvenim podacima, ima ih oko 3-4 tisuće. Ako je majka zabrinuta da ne živi u super ekološkom području, jede pogrešno i sve će to utjecati na kvalitetu mlijeka, tada je u pravu - hoće. Ali tako impresivna razlika između adaptiranog mlijeka i majčinog mlijeka bilo koje kvalitete, i dalje neće moći postići emisije sode i sumporovodika.

U velikoj većini slučajeva majke mogu dojiti i mlijeka ima dovoljno. No, majke s već smanjenom laktacijom iz jednog ili drugog razloga često se obraćaju savjetniku. Stoga se, kad započinju s radom, majka i savjetnik ponekad suočavaju s izborom: dojiti samo ili nadopunjavati adaptiranim mlijekom. Zapravo nema izbora. Prije svega, hranimo bebu. Drugo, radimo na tome kako i čime ga hranimo.

Gotovo uvijek, kad kontaktira savjetnika, majka postavi cilj - isključivo dojenje. Stoga se na početku rada može činiti da se intervencijom savjetnika situacija pogoršala. Bilo je: dijete se nije debljalo ili se malo udebljalo, puno je spavalo i dojilo je samo svaka 3 sata. Sad je to: debljanje, visenje na prsima danima i dodavanje suplementacije smjesom.

Ispraviti pogreške doista je puno teže nego spriječiti ih - složenost situacije povezana je s tim. Najvažnije je da je dijete počelo dobivati ​​na težini: u prva 3 mjeseca debljanje je skup zdravlja. Stoga, ako je situacija već pokrenuta, bolje je dati smjesu i početi raditi na uspostavljanju GW, budući sigurni da beba ne gladuje i da se dobro razvija. Rezultat rada sa savjetnikom bit će dojenje u kojem se dijete udeblja, dobro se razvija i prima samo majčino mlijeko izravno od dojke.

Kako odabrati formulu za hranjenje zdrave donošene bebe

Ukratko, smjesa mora biti skupa. Cijena smjese ne sastoji se samo od dobiti proizvođača, već i od troškova komponenata i tehnološke prilagodbe proteina. Sve nove stavke - komponente smjese (što proizvođači reklamiraju kao veliko postignuće - taurin, polinezasićene masne kiseline, ove jedinice stotina tvari koje majčine dojke u potpunosti dostavljaju kao majčino mlijeko) - koštaju pristojan novac, jer su uključene u samo nekoliko desetaka komponenata smjese... I neka stoje. I super je što su tamo. Svaka komponenta koju su znanstvenici uspjeli dodati smjesi približava je svojoj kvaliteti majčinom mlijeku za djelić posto. A što se tiče zdravlja djeteta, svaki djelić postotka zlata vrijedi.

Smjesa se mora prilagoditi. Riječ "prilagođen" znači da smjesa sadrži protein koji se tehnološkim sredstvima razgradio na atome i doveo u svojevrsnu korespondenciju s proteinima majčinog mlijeka. Kao rezultat, na naljepnici treba biti naznačeno da je protein "djelomično hidroliziran", a smjesa "hipoalergična".

Ne biste trebali koristiti neprilagođene smjese. I ne možete koristiti kefir, kozje i kravlje mlijeko, narine i druge neprilagođene mliječne proizvode do 12 mjeseci (2014, Yakov Yakovlev, pedijatar, dr., Član liječničkog vijeća AKEV-a). Neprilagođeni protein ovih proizvoda utječe na hormonsku pozadinu djeteta, daje ogromno opterećenje bubrezima i nepovratno mijenja crijevnu mikrofloru. Sve to stvara sistemski metabolički poremećaj koji će pratiti osobu tijekom cijelog života, čineći ovaj život kraćim i bolnijim. Što je mlađe dijete koje se hrani neprilagođenim proteinima, to su teže posljedice.

Smjesa treba sadržavati što manje proteina. Količina proteina u majčinom mlijeku iznosi 12 g po litri, trenutno je nemoguće u smjesu staviti manje od 14 g po litri. Takvu smjesu treba kupiti. To je bilo koji vrhunski miks, ali pročitajte naljepnice! Pročitajte gornji odlomak o posljedicama viška proteina.

Smjesa bi trebala biti moderna. Oni. treba sadržavati svih onih nekoliko tvari, poput taurina i linolne kiseline, koje su već naučile dodavati smjesi, barem malo bliže sastavu majčinog mlijeka.

Smjesa treba sadržavati laktozu. Dojenče preferira ovaj ugljikohidrat u odnosu na saharozu i fruktozu. Na primjer, pomaže mališanu koji uzima adaptirano mlijeko da izbjegne zatvor..

Smjesa treba sadržavati probiotike ili prebiotike. Općenito, znanost ne zna da li ove korisne komponente, nalazeći se u smjesi, dopiru do crijeva i ako dođu, onda u kojem obliku, ali budući da nada umire posljednja, bolje je kupiti smjesu s njima nego bez njih. Probiotska smjesa jača. A smjesa s prebioticima stimulira crijeva, jer su prebiotici vlakna.

Smjesa treba sadržavati oligosaharide. Evo slike unutarnjeg svijeta djeteta na HB i djeteta na umjetnom hranjenju..

Jasno pokazuje da u djetetovim crijevima na HB vlada mir i tišina, za razliku od dječjih crijeva na smjesi. Oligosaharidi pomažu u poboljšanju situacije zbog činjenice da su hrana za bifidobakterije.

Također, smjesa treba sadržavati nukleotide, vitamine, makro- i mikroelemente, minerale. Što veće, to bolje. Prisutnost ovih tvari povećava cijenu smjese, stoga proučavanje oznake cijene i naljepnice jamči kupnju normalnog proizvoda.

Članak koristi informacije i dijapozitiv s webinara "Sastav umjetnih smjesa" tečaja za usavršavanje za konzultante na GV "Nova razina", 2014., autor webinara Yakov Yakovlev, pedijatar, član liječničkog vijeća AKEV-a

Za medicinska pitanja obavezno se unaprijed obratite liječniku

Što je suplementacija, kada je to potrebno i kako pravilno hraniti dijete s hv

Prije uvođenja dopunske hrane u prehranu novorođenčeta tijekom dojenja, vrijedi se pobrinuti da beba zaista treba dodatnu količinu hrane. Štoviše, morate odgovorno pristupiti izboru smjese, jer niti jedan sastav ne može zamijeniti majčino mlijeko. A djeci je često teško doživjeti trenutak uvođenja smjese, jednoj vrsti se neće svidjeti okus, drugoj mirisu, a trećoj će izazvati alergijsku reakciju. Stoga davanje djetetu smjese smije biti samo pod vodstvom liječnika..

Što je suplementacija

Dohrana se naziva prihrana bebe mješavinom ako u dobi od šest mjeseci nema dovoljno majčinog mlijeka. Istodobno, nemojte je miješati s komplementarnom hranom, jer se dopunska hrana i dohrana radikalno razlikuju. U prvom se slučaju djetetu dodaje dio glavne hrane, a u drugom se paralelno s dojenjem u dječji jelovnik uvode novi proizvodi kako bi se tijelo obogatilo potrebnim elementima. Odnosno, suplementacija se uvodi samo nekoj djeci, a komplementarna hrana preporučuje se svakoj bebi nakon navršenih 6 mjeseci.

Kad se počnu hraniti

Uvođenjem smjese beba prelazi na mješovitu vrstu hrane (dojke i smjesa). Postoje neke indikacije za dohranu:

 • Lagano debljanje kod bebe ili obrnuto - novorođenče gubi na težini.
 • Ako je dijete rođeno prerano.
 • Bolest dojilje ili uzimanje jakih lijekova koji sprečavaju dojenje.
 • Nemogućnost nastavka dojenja zbog posla ili dugog izbivanja majke.
 • Problemi s laktacijom kad mamino mlijeko jednostavno nestane.

Dopuniti ili ne, u pravilu, gledajte na težinu bebe. Prvih mjesec dana života dijete bi trebalo u prosjeku dobiti 600 grama, a sljedećih mjeseci stopa se povećava. Ali ove su brojke vrlo proizvoljne, jer se svaka beba razvija na svoj način. Svaka žena različito reagira na stresne situacije, dijete ili bolest. Jedna majka može hraniti dijete duže od godinu dana, a drugoj u trećem mjesecu ponestaje mlijeka, ako ne i ranije. U tim slučajevima majke također imaju tendenciju davati djetetu formulu, jer vide da ne jede dovoljno. Ali nemojte odmah uvoditi suplementaciju, bolje je učiniti sve kako biste održali i produžili laktaciju (ovdje možete saznati kako povećati laktaciju za dojilje).

Međutim, uvođenje smjese ne znači da će dijete u potpunosti prijeći na umjetnu prehranu, ponekad je suplementacija privremena..

Ili se koristi dulje vrijeme, ali naizmjenično s prirodnim hranjenjem, u slučaju da majka ne očajava i pokušava uspostaviti proizvodnju majčinog mlijeka. Zbog toga se preporučuje uvođenje dodatne prehrane samo nakon savjetovanja s liječnikom koji će dati jasne preporuke u vezi s hranjenjem svake pojedine bebe..

Kada dodatak nije potreban

Postoji pogrešno mišljenje dojilja o uvođenju prihrane ako:

 1. Dijete uzima dojku prilično nemirno. U ovom se trenutku može činiti da mlijeko nije dovoljno ili da dijete nije dovoljno hranjivo. Ali najčešće se problem krije u nečem sasvim drugom - novorođenče može trbuh ometati, možda neće pravilno zahvatiti dojku itd. Ako nema razloga za kolike i ako je dijete zdravo, trebali biste preispitati pristup hranjenju, isprobati druge položaje, izuzeti bradavice i bočice, a također pokušati češće dojiti.
 2. Beba često traži dojku. Pričvršćivanje djeteta na dojci svaka dva sata može biti normalno. Ako se dijete češće primjenjuje, to ne znači da je gladno i treba mu dati smjesu. Majčina dojka za novorođenče simbol je smirivanja, beba ne može uvijek piti mlijeko, već jednostavno slijedi svoje fiziološke instinkte.
 3. Kontrolno crpljenje pokazuje loše rezultate. Ovaj je sustav funkcionirao i prije kada su se bebe hranile po satu. Sada, kada beba jede na zahtjev, ove brojke ne odgovaraju stvarnosti, jer pumpanje tijekom dana može pokazati različite rezultate. I nikada prije nijedna majka nije mogla izliti toliko mlijeka koliko dijete pojede odjednom..
 4. Dijete ima osip na koži ili atopijski dermatitis. Potrebno je utvrditi prirodu osipa, a u slučaju alergije na hranu utvrditi izvor uklanjanjem proizvoda naizmjenično iz rizične skupine i promatranjem djetetove reakcije.
 5. Mami su propisani određeni lijekovi. Mnogi su lijekovi u pravilu kompatibilni s HV-om, unatoč suprotnim podacima navedenim u uputama za uporabu, jer proizvođačima nije isplativo provoditi skupe studije, a razdoblje laktacije je lakše i sigurnije naznačiti kao kontraindikaciju. Kompatibilnost lijekova s ​​gv može se provjeriti na nekoliko načina pomoću dostupnih elektroničkih referentnih knjiga i izvora. Osim toga, za većinu lijekova nespojivih s HV-om postoje kompatibilni analozi.

Mnoge majke pogriješe primjenjujući adaptirano mlijeko odmah nakon poroda. U prvih nekoliko dana ima premalo mlijeka, samo kolostrum, ali važno je shvatiti da što češće majka primjenjuje novorođenče na dojku, to će više mlijeka stizati. Osim toga, fiziološki je dizajniran tako da izlučeno kolostrum u potpunosti zadovoljava potrebe djeteta. Obično se pri otpuštanju laktacija stabilizira i majčino mlijeko u potpunosti zamjenjuje upotrebu adaptiranog mlijeka.

Kako se može uvesti suplementacija

Nije uzalud novorođenče naneseno na majčine grudi odmah nakon rođenja. Prvo, mora osjetiti miris i okus mlijeka, a drugo, refleks sisanja mora biti pravilno razvijen u djeteta kako u budućnosti ne bi bilo problema s hvatanjem bradavice. S tim u vezi koristi se nekoliko metoda unosa, od kojih su glavne:

Boca za bradavice

To je opcija koju liječnici najmanje često savjetuju koristiti. Budući da je bebi puno lakše sisati bradavicu na bočici, postoje veliki strahovi da će dijete u budućnosti biti lijeno i neće uzimati dojku. Uz to, kad sisa bradavicu, dijete puno manje otvara usta nego kad zahvati područje bradavica majčine dojke. Nakon ove metode dojenja, postoje problemi s nepravilnim dojenjem. To zauzvrat dovodi do komplikacija na ženskim dojkama, pukotina ili mastitisa..

Istodobno, lakoća usisavanja bočice leži u činjenici da mlijeko može neravnomjerno teći iz dojke, majčine bradavice mogu biti nepravilne, a isti mlaz uvijek teče iz bočice, bez potrebe za posebnom silom. Ako se beba navikne piti mlijeko iz bočice, majka će se morati neprestano izražavati, što nije baš ugodan postupak i uskoro će majka morati u potpunosti prijeći na umjetno hranjenje, oduzimajući bebi sve najkorisnije i najneophodnije.

Žlica

Uvođenje komplementarne hrane žlicom mnogo je sigurnije zbog sigurnosti dojenja, ali zahtijeva određenu vještinu. U početku će dio tekućine protjecati, ali s vremenom se mama navikne na ovu metodu. S ovim dodatnim hranjenjem vrijedi započeti žlicu otprilike do sredine jezika ili iza obraza kako dijete ne bi ispljunulo hranu. Ako su u rodilištu gdje se porođaj usredotoče na prirodno hranjenje, tada će najvjerojatnije mladu majku lako naučiti ubrizgavati tekućinu iz žlice. Jer brzim i samouvjerenim pokretima možete postići uspjeh i ne propustiti ni kap uskoro. Uz to, uvijek je na raspolaganju žlica za hranjenje, a u slučaju privremenog prihranjivanja, novorođenče se lako vraća na dojku.

Šprica ili pipeta

Korištenje šprice za suplementaciju također se često prakticira u rodilištima. U ovom slučaju postoji nekoliko tehnika hranjenja, na primjer, možete umetnuti štrcaljku na bebin obraz, pritisnuti i hraniti mlijeko u usta. Ili pustite da vam palac sisa, a istovremeno lagano ubrizgajte mlijeko iz šprice u kut usana. Šprica za ovu tehnologiju može se koristiti u različitim količinama, ovisno o dobi. Ako je dijete novorođenče, tada je količina potrošene smjese prikladna za pipetu. Možete ga koristiti, ali ako je dijete već odraslo, hranjenje pipetom bit će predugo. Postoje slučajevi kada beba uopće odbija jesti, a nakon isprobavanja svih metoda hranjenja, majka se vraća hranjenju iz pipete.

Kupa

Ovom metodom dopušteno je koristiti bilo koju šalicu, bolje je ako ima tanke rubove, kao za kavu. Dodatak iz šalice ili šolje preporučuje se čak i za nedonoščad, iako će bebe koje se ne rode na vrijeme možda biti malo teže naviknuti se na takvo jedenje. Ako korak po korak gledate postupak hranjenja, prvo morate pažljivo držati djetetovu glavu, a zatim pričvrstite rub čaše na donju usnu. Ostavite usta da dođu u kontakt s tekućinom - nemojte sipati u grlo. Dijete će jezikom napiti piće, dok šalicu mora držati u istom položaju kako bi beba bila prikladnija za gutanje. Ovom metodom potrebno je i iskustvo, ali nakon nekoliko hranjenja majčina nesigurnost povući će se, a sam proces ići će brže i sigurnije. Budući da će se tekućina malo izliti, u šalicu možete uliti još malo. Tada će i samo dijete prestati pijuckati piće čim bude zadovoljno..

Sns sustav

Oznaka je "dodatni sustav hranjenja" i izgleda kao poseban uređaj s cijevi pričvršćenom na majčinu dojku. Takav uređaj savršeno održava odnos majke i djeteta. Koristeći SNS, beba ne samo da prima majčino mlijeko zajedno s dodatkom, već i dodatno stimulira mliječne žlijezde. I također odmah uči dojiti dojku, a ne predmete treće strane. Za ženu takav sustav također ne izaziva nepotrebne brige - posudu za smjesu ili mlijeko možete koristiti nekoliko puta, ispiranje i obradu nakon sljedećeg hranjenja. Sam rezervoar može se staviti izravno na dojku, a svaka ga žena može koristiti, čak i s najmanjom laktacijom.

Kako pravilno primijeniti dodatak

Čak i tijekom prvog hranjenja u bolnici, iskusne medicinske sestre, ako je potrebno, pokazat će vam i reći kako pravilno hraniti novorođenčad. Dapače, često prvi dan započinje malim dijelom kolostruma i dodatnim hranjenjem mješavinom. Treba ga unijeti kako slijedi:

 1. Bez obzira na proizvodnju mlijeka u novopečene majke, dijete se prvo naizmjence primjenjuje na jednu i drugu dojku. Neka potpuno isprazni obje dojke. I nakon 20 minuta. (10 minuta za svaku dojku) nude dohranu.
 2. U početku, smjesu treba davati bebi iz žlice, obične žličice ili posebnog vrtića (od silikona ili plastike), šprice ili šalice.
 3. Pokušajte dojiti sa svakom hranom za promicanje laktacije, posebno noću kada se proizvodi prolaktin.
 4. U bilo kojoj situaciji, dodatak se uvodi postupno, počevši od 20 grama. Mlade majke često već imaju poteškoća s odabirom smjese, a ako i dalje dajete bebi velik dio nove smjese, tada će najvjerojatnije dijete imati problema sa stolicom.

Istodobno, pogrešno je misliti da se prihrana može uvesti u obliku bilo kojeg mlijeka ili zamijeniti ranom dohranom. Dječje tijelo počinje proizvoditi posebne enzime tek nakon 6 mjeseci koji mogu probaviti tešku hranu. Stoga se adaptirano mlijeko, majčino mlijeko ili adaptirano komercijalno mlijeko koriste za dodatnu prehranu..

Kako i koju smjesu odabrati za prihranu

Pitanje "koju smjesu odabrati" bolje je postaviti svom liječniku, on će savjetovati smjesu koja je prikladna za određeno dijete, uzimajući u obzir njegovo zdravstveno stanje. Prilikom uvođenja dodataka vrijedi dati prednost visoko adaptiranim smjesama, koje su po sastavu najbliže majčinom mlijeku. Imena takvih proizvoda često sadrže riječi "udobnost" ili "dječja hrana u prvom stupnju". Upotreba takvih naziva rijetko izaziva crijevne kolike ili alergije. Čak i ako bebina majka rijetko hrani bebu, ne biste trebali štedjeti na formuli i trebali biste odabrati najbolje.

Kada kupujete smjesu, pripazite da proizvod ne sadrži škrob i saharozu. I naprotiv, tako da su u sastav uključene omega kiseline, prebiotici. Upotreba palminog ulja, kravljeg ili kozjeg mlijeka za adaptirane mliječne proizvode još je uvijek kontroverzna među pedijatrima, nema definitivnog odgovora. Ne biste trebali kupiti oskudni proizvod, stalna promjena prehrane nije poželjna za dijete. Bolje je kupiti mješavinu koju mama lako može kupiti na policama trgovina i po pristupačnoj cijeni.

Ako je iz medicinskih razloga bebi propisana dohrana, dojilja ne bi trebala biti uznemirena. U skladu s pravilima za ulazak u smjesu, dijete će ojačati, poboljšati svoje zdravlje i vrlo brzo će mu nedostajati rodna dojka. Za mamu je u to vrijeme glavno sačuvati i uspostaviti laktaciju, a zatim će se uskoro sve vratiti u normalu i beba će opet sa zadovoljstvom dobiti dragocjeno piće - majčino mlijeko.

To Je Važno Znati O Planiranju

Koje zelje možete dojiti?

Prehrana

Zelje je korisno za bebu i dojilju, jer sadrži mnogo korisnih tvari. Primjerice, bosiljak s HS izvor je željeza, kalcija i vitamina. Međutim, unatoč svojoj hranjivoj vrijednosti, velike količine zelenila mogu naštetiti mami i djetetu..

Mogu li kupati svoje dijete nakon cijepljenja protiv hepatitisa?

Neplodnost

Među roditeljima je prilično često da je kategorički nemoguće okupati dijete nakon cijepljenja protiv hepatitisa B. Postoje mnoga predodžbe o učincima vode.

Kakve posljedice za dijete može imati anemija tijekom trudnoće?

Začeće

Nedostatak hemoglobina u ženskoj krvi često prolazi nezapaženo, ne uzrokujući nikakve simptome. Međutim, posljedice anemije za dijete tijekom trudnoće mogu postati fatalne, što uzrokuje posebnu pozornost na krvne parametre ginekologa koji promatraju pacijenta.