Glavni / Začeće

Kad se šavovi otope?

Materijal za šivanje nužan je atribut i alat svake kirurške intervencije. Trenutno u medicini postoji mnogo različitih šavnih materijala, pa postoji potreba za jasnom klasifikacijom kirurških niti i katguta. Razvoj medicinskih tehnologija sada vam omogućuje stvaranje uistinu savršenih uzoraka za učinkovitije zacjeljivanje kirurških rana.

Zahtjevi za kirurški šavni materijal danas

A. Shchupinsky je još 1965. sastavio popis zahtjeva za modernim šavnim materijalom u kirurgiji:

 1. Šavni materijal mora podnijeti sterilizaciju.
 2. Kirurške niti, catgut ne smiju reagirati s drugim tkivima i lijekovima, ne smiju uzrokovati iritaciju, materijal bi trebao biti hipoalergen.
 3. Kirurške niti i catgut trebaju biti prilično jaki i držati se dok kirurška rana potpuno ne zacijeli..
 4. Čvor na radnim šavovima treba napraviti bez problema i čvrsto ga držati.
 5. Kirurški šav mora biti otporan na infekcije.
 6. Kirurške niti, catgut bi trebali imati sposobnost otapanja s vremenom, bez posljedica po ljudsko tijelo.
 7. Konac u kirurgiji trebao bi imati upravljivost, elastičnost, plastičnost, biti mekan, ležati dobro u ruci kirurga, bez "pamćenja".
 8. Kirurški šavovi moraju biti prikladni za bilo koju vrstu operacije.
 9. Radni navoji ne smiju se elektrificirati.
 10. U čvoru, kirurški konac ne bi trebao biti ništa manje jak od same niti.
 11. Cijena šavova i catgut-a ne smije biti previsoka.

Vrste kirurških niti, svojstva i svrha

 • Po svojoj strukturi kirurške niti dijele se na monofilamente i prolivene.
 1. Monofilament - kirurški šav od jednog vlakna s glatkom površinom i koji se sastoji od jednog vlakna.
 2. Prolivanje - multifilament ili polifilament, kirurški konac, podijeljen u uvijeni konac, pleteni konac.

Pređe s više vlakana mogu se premazati posebnim spojem ili konvencionalnim, bez premaza. Navoji koji nisu prekriveni ničim, kad se povuku, mogu ozlijediti tkanine zbog svoje grube površine rezanja, kao da "pile" materijal. Neprevučene niti teže se provlače kroz tkanine od presvučenih niti. Štoviše, uzrokuju više krvarenja rane..

Obloženi šavovi nazivaju se kombiniranim šavovima. Spektar primjena prevučenih pređa mnogo je širi zbog boljih svojstava od neprevučenih pređa.

Kirurzi su dobro svjesni fitilj učinka niti s više vlakana - to je kada su mikrovukovi između vlakana filamenta ispunjeni tekućinom tkiva u rani. Ova sposobnost polilinija da premještaju tekućinu može uzrokovati premještanje infekcije u zdravo tkivo i, prema tome, širenje..

Usporedba monofilamenata i polilina u kirurgiji po njihovim glavnim svojstvima:

 • Čvrstoća niti.

Naravno, pleteni šav je izdržljiviji, zbog složene strukture vlakana i tkanja ili uvijanja. Kirurški monofilament je slabiji u čvoru.

U endoskopskoj kirurgiji pretežno je primjena polisa - to je zbog činjenice da se niti moraju vezati uz pomoć opreme i instrumenata, a monofilament se može slomiti na mjestu čvora ili stisnuti.

 • Sposobnost niti za razne manipulacije.

Budući da je prolijevanje mnogo plastičnije, mekano, gotovo da nema "memoriju", prikladnije joj je raditi na malim ranama, treba joj manje čvorova od monofilamenta.

Zauzvrat, monofilament nema sposobnost prianjanja na tkiva i zato mu je prikladnije raditi, primjerice, na intradermalnim šavovima - nakon zacjeljivanja rane lako se uklanja i dodatno ne ozljeđuje tkivo. Posljedično - monofilament uzrokuje manje iritacije i upale tkiva.

 • Prema materijalu od kojeg su izrađene kirurške niti, šavni materijal dijeli se na:
 1. Organski prirodni - catgut, svila, lan, derivati ​​celuloze - kacelon, occelon, rimin.
 2. Anorganski prirodni - metalni konac izrađen od čelika, platine, nikroma.
 3. Umjetni i sintetički polimeri - homopolimeri, derivati ​​polidioksanona, poliesterske niti, poliolefini, fluoropolimeri, polibutestri.
 • Prema svojoj sposobnosti otapanja u tkivima ili biorazgradnje, kirurške niti se dijele na:
 1. Potpuno upija.
 2. Uvjetno apsorbira.
 3. Ne upija se.
 • Apsorbibilni kirurški šavovi:
 1. Catgut.
 2. Sintetičke niti.

Kirurški catgut može biti jednostavan ili kromiran. Catgut je napravljen od seroznih tkiva krava, materijal je od prirodnih sirovina.
Prema uvjetima apsorpcije u ljudskim tkivima, catgut može biti različit - na primjer, obični catgut ostaje jak jedan tjedan do 10 dana, kromiran - od 15 do 20 dana. Potpuno obični catgut otapa se za otprilike dva mjeseca - 70 dana, kromirani - od 3 mjeseca do 100 dana. Naravno, u svakom određenom organizmu, stopa resorpcije jedne ili druge vrste catgut-a bit će različita - to ovisi o stanju osobe, njegovih enzima u tkivima, kao i o svojstvima marke catgut.

Sintetički upijajući kirurški šavovi izrađeni od poliglikaprona, poliglikolne kiseline ili polidiaksonona.

Također može biti monofilament i prolivena, različitih svojstava u smislu vremena resorpcije i vremena zadržavanja tkiva.

 • Sintetičke niti koje se brzo rastvaraju (sputavaju ranu do 10 dana, potpuno se rastvaraju - za 40-45 dana), često se izrađuju tkanjem od poliglikoldida ili poliglikolne kiseline.

Češće se takve niti koriste u dječjoj kirurgiji. Prednosti ovih niti su u tome što zbog kratkog razdoblja resorpcije nemaju vremena za stvaranje žučnih kamenaca, mokraćnih kamenaca.

 • Sintetičke niti koje imaju prosječno vrijeme resorpcije - mogu biti monofilamentne ili upletene.

Trajanje održavanja rane u ovoj skupini niti je do 28 dana, a razdoblje potpune resorpcije od 60 do 90 dana. Sintetički šavovi srednje resorpcije koriste se u raznim poljima kirurgije. Monofilamenti iz ove skupine imaju lošija manipulativna svojstva od polinuta, mogu podržati ranu do 21 dan i potpuno se otopiti za 90-120 dana.

 • Sintetički kirurški šavovi za dugu resorpciju izrađeni od polidijaksanona.

Sadržaj tkiva na površini rane za ovu skupinu niti je 40-50 dana. Te se niti u potpunosti otapaju u razdoblju od 180 do 210 dana.

Dugotrajne resorpcijske kirurške niti izrađene od polimera koriste se u općoj kirurgiji, traumatologiji, torakalnoj kirurgiji, onkokirurgiji, maksilofacijalnoj kirurgiji.

U usporedbi s catgutom, sintetička nit ima važnu prednost: ljudsko je tijelo ne doživljava kao strano tkivo i stoga se ne odbacuje.

 • Uvjetno apsorbirajuće niti izrađuju se od:
 1. Svile.
 2. Kapron ili poliamid.
 3. Poliuretan.
 • Svila se smatra zlatnim standardom u kirurškom liječenju. Ovaj materijal ima čvrstoću, mekoću, elastičnost, na njemu se mogu vezati dva čvora. Ali ova nit ima i nedostataka - poput catgut-a, to je organsko vlakno, stoga rane ušivene svilom češće se upale i gnoje. Svila ima stopu resorpcije u tkivima od šest mjeseci do godine, pa je nepoželjno koristiti je za protetiku.
 • Poliamidne kirurške niti, ili najlon, imaju razdoblje resorpcije u tkivima do 2-5 godina. Imaju mnogo nedostataka - reaktogeni su, tkiva na njih reagiraju upalom. Najpovoljnija područja primjene ovih niti su kirurška oftalmologija, šivanje žila, bronha, aponeuroza, tetive.
 • Poliuretanski eter monofilament ima najbolja svojstva rukovanja u usporedbi sa svim ostalim skupinama. Poliuretan je vrlo mekan i fleksibilan, nema "memoriju", može se vezati s tri čvora. Ova nit ne uzrokuje upalu, ne presijeca tkivo čak i ako u području rane postoji oteklina. Ova se nit često proizvodi s posebnim uređajima - kuglicama, koje omogućuju kirurgu da bez vezanja čvorova. Poliuretanski konac koristi se u operativnoj ginekologiji, plastičnoj kirurgiji, traumatologiji, vaskularnoj kirurgiji.
 • Šavovi koji se ne apsorbiraju:
 1. Poliesterska vlakna (lavsans ili poliesteri).
 2. Izrađeno od polipropilena (poliolefini).
 3. Od fluoropoimera.
 4. Čelik ili titan.
 • Poliesterska pređa imaju prednosti u odnosu na poliamidnu pređu - manje su reaktivne u tkaninama. U osnovi su ove niti pletene i imaju vrlo veliku sigurnosnu granicu. Danas se ove niti ne koriste široko u kirurgiji - uglavnom u slučajevima kada je potrebno zašiti tkiva koja će biti pod naponom nakon operacije, kao i u endoskopskim operacijama. Područja kirurgije u kojima se ova nit još uvijek koristi - traumatologija, kardiokirurgija, ortopedija, opća kirurgija.
 • Polipropilenske (poliolefinske) niti - isključivo u obliku monofilamenata.

Prednosti polipropilenskih pređa

Inertni su u tjelesnim tkivima, ne izazivaju upalu i suppuration. Te niti nikada nisu uzrok stvaranja ligaturnih fistula..

Nedostaci polipropilenskih pređa

Ne otapaju se, a također imaju i loša svojstva rukovanja, moraju biti vezani velikim brojem čvorova..

Polipropilenske niti koriste se u općoj kirurgiji, onkokirurgiji, kardiovaskularnoj kirurgiji, traumatologiji i ortopediji, torakalnoj kirurgiji, operativnoj oftalmologiji.

 • Fluoropolimerne niti su najnoviji izum u industriji medicinskih materijala. Ovi su kirurški šavovi vrlo izdržljivi. Elastični su, fleksibilni, mekani. Po svojoj čvrstoći slični su polipropilenskim nitima, pa se stoga koriste na istim područjima. No fluoropolimerne niti imaju malu, ali prednost - trebaju biti vezane s manje čvorova.
 • Čelične i titanove niti dolaze u obliku monofilamenata i pletenih niti, a koriste se za opću kirurgiju, ortopediju, traumatologiju. Uz to, pleteni čelični navoj koristi se za izradu elektrode (pejsinga) u kardiokirurgiji. Ova vrsta konca ima veliku čvrstoću, ali slaba točka je spoj niti s iglom. Ako se čelični ili titanov konac na starinski način umetne u ušicu igle, tada će uvelike ozlijediti tkiva i pridonijeti krvarenju i upali u rani. Suvremenija primjena čeličnih šavova je kada se umetne izravno unutar kirurške igle i stisne na zglobu radi učvršćenja.
 • Podjela kirurških niti po debljini.

Da bi se naznačila veličina niti u operaciji, postoji metrička veličina za svaki promjer niti, povećana 10 puta.

 1. Debljina niti 3-0 koristi se za šavove kože, potkožne šavove.
 2. 5-0 - za šavove na koži, prstima, kao i u dječjoj kirurgiji.
 3. 2-0 - za vaskularne ligature.
 4. 0 do 2 - za šavove mišića.
 5. 1-3 - za fascijalne šavove.
 6. Od 5-0 do 7-0 - za šavove na posudama.
 7. Od 8-0 do 10-0 - za šavove na živčanim tkivima.

U procesu porođaja često se javljaju situacije kada je jednostavno potrebno zašiti. To je uzrokovano puknućem unutarnjih organa žene zbog njihove neelastičnosti, veličine fetusa ili uske rodnice, u trenutku kada su porođaji započeli, a maternica još nije dovoljno otvorena, kao ni tijekom carskog reza. U takvim slučajevima medicina sve češće koristi samoupijajuće šavove nakon poroda. To se posebno odnosi na unutarnje organe, puknuće maternice, cerviksa, gdje je pristup otežan, a najbolje je koristiti šav koji se sam apsorbira, u kojem šavovi nećete morati uklanjati nakon nekog vremena.

Materijal za samoupijajuće šavove nakon porođaja je ili prirodni materijal od catgut-a ili sintetičke niti od lavsana. Catgut je biljna pređa dobivena iz submukoze crijeva ovaca ili serozne membrane crijeva krava. Brzo se apsorbira i ne izaziva reakcije iz okolnog tkiva. Također, za samo-upijajuće šavove nakon poroda koriste se sintetički upijajući šavovi poput vicryla. Resorpcija catgut šavova u perineumu traje oko 30 dana, dok se vicryl šavovi otapaju od 60 do 90 dana. Šavovi nakon carskog reza obično se izrađuju od ketguta i razrješavaju se od 60 do 80 dana.

Javlja se od 1 do 2 tjedna. Također se apsorbiraju šavovi na međicu. Ne zahtijevaju nikakvu dodatnu obradu, već stalnu higijensku njegu. može biti briljantno zelena ili otopina kalijevog permanganata, kao i klorheksidin. Već 4-5 dana s resorpcijom čvorovi na šavovima nestaju. Kod kuće, nakon otpusta, također je neophodno održavati higijenu na ovom području. Nakon svakog pražnjenja crijeva, rodnicu treba isprati toplom vodom, obraditi klorheksidinom ili miramistinom, po mogućnosti u spreju.

Dva puta dnevno, ujutro i navečer, vaginu biste trebali oprati dječjim sapunom, a ostatak vremena toplom vodom. Pazite da šavove obrišete na suho, jer se oni moraju osušiti da bi zacjelili. U tom slučaju brtva se također mora mijenjati što je češće moguće, bez obzira na njezino punjenje. Trenutno se preporučuje nositi samo pamučno donje rublje širokog kroja, jer će donje rublje za oblikovanje stvoriti nepotreban pritisak na upijajuće šavove nakon porođaja. Samoupijajući šavovi nakon porođaja često ostavljaju ožiljke koji uzrokuju nelagodu i bol. Takvi neugodni trenuci uklanjaju se kremom Kelofibraz ili silikonskim pločicama za Spenko ožiljke. Takva se sredstva mogu riješiti i najdubljih ožiljaka u 2-3 mjeseca. Imaju i protuupalno djelovanje. Učinkovita je i upotreba kvarcne i infracrvene žarulje..

Ovisi od kojeg su materijala izrađeni. Većina upijajućih šavova počet će se otapati u roku od 1 do 2 tjedna. Međutim, može potrajati nekoliko mjeseci do potpune apsorpcije. Nakon zacjeljivanja postoperativne rane, medicinska sestra može ukloniti preostale krajeve šavova kako bi ubrzala postupak..

Pitajte svog kirurga ili zdravstvenog radnika:

 • kakve šavove imate;
 • koliko će se otopiti.

Što su upijajući šavovi?

Uboda se smatraju apsorbibilnim ako u roku od 60 dana izgube gotovo svu snagu. Niti za šavove rastvaraju se pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 • enzimi koji se nalaze u tjelesnim tkivima (enzimi su proteini koji ubrzavaju i kontroliraju kemijske reakcije u tijelu);
 • hidroliza (kemijska reakcija s vodom koja se nalazi u tijelu).

Od kojeg su materijala apsorbirajući šavovi??

Upijajući šavovi najčešće se izrađuju od sljedećih materijala:

 • poliglaktin: gubi oko 25% snage nakon dva tjedna, 50% - nakon tri, potpuno apsorbiran u roku od 3 mjeseca;
 • poliglikolna kiselina: gubi oko 40% snage nakon jednog tjedna, 95% nakon četiri, potpuno apsorbirana za 3-4 mjeseca.

Postoji nekoliko drugih vrsta šavova niti. U prosjeku bi se upijajući šavovi trebali početi raspadati u roku od četiri tjedna. Neki se materijali potpuno apsorbiraju nakon šest mjeseci..

Kada se koriste upijajući šavovi?

Apsorbirajući šavovi koriste se kod šivanja kirurških rana smještenih na površini kože i u dubljim slojevima tkiva. Obično se koriste za zatvaranje kirurških rana duboko ispod površine kože. Na primjer, mogu se koristiti tijekom operacije srca ili transplantacije organa..

Apsorbirajući šavovi koriste se i prilikom šivanja rana na površini kože. Na primjer, mogu se koristiti nakon porođaja za zašivanje suze u perineumu (područje kože između rodnice i anusa).

Jedno je istraživanje otkrilo da su poliglaktinski šavovi za puknuće međice razriješeni nakon tri mjeseca, a poliglikolna kiselina nakon četiri mjeseca..

Apsorbirajući šavovi povezivat će rubove rane dok ona potpuno ne zacijeli, a zatim se postupno otapati.

Ako vam nakon zarastanja rane nastave stvarati neugodnosti, dogovorite sastanak s kirurgom. Nježno će ukloniti preostale krajeve šavova.

Što se još koristi kod šivanja rana?

Ostale metode koje se koriste za šivanje rana:

 • šavovi koji se ne apsorbiraju;
 • stezaljke;
 • spajalice.

Trebao bi ih ukloniti vaš liječnik kad rana počne zacjeljivati..

Koliko se šavova nakon poroda rastvara - vanjskih i vanjskih?

Znanstvenici kažu da se bol tijekom porođaja može usporediti s istodobnim prijelomom nekoliko desetaka kostiju. No, za ženu je ovo potpuno prirodan proces za koji se tijelo priprema dugih devet mjeseci. U nekim slučajevima dolazi do suza, kako unutarnjih tako i vanjskih, koje zahtijevaju nametanje kirurških šavova. Otkrijmo koliko je vremena potrebno da se šavovi otope nakon poroda..

Što trebate znati o šavovima nakon porođaja?

Tijekom porođaja, lijepi spol često se suočava sa suzama tkiva, čak i u nekoliko slojeva. Najviše su oštećeni rodnica, vrat maternice i međica. Ovisno o oštećenju, nakon poroda mogu se staviti vanjski ili unutarnji šavovi. Koliko se dugo otapaju postoperativni šavovi? To razdoblje može trajati od tri dana do tri mjeseca. Na to utječu brojni čimbenici, ali prvenstveno vrsta materijala.

Vrste šavnog materijala:

 • samo-upijajući;
 • svila;
 • najlon.

Ako govorimo o korištenju materijala koji se sam otapa, tada ovaj postupak traje približno tri mjeseca. Novopečena majka ne osjeća neugodu, osim bolova u području ožiljka.

Za šivanje međunožnih suza potrebno je nekoliko šavova. Tkanine se spajaju naizmjence, a koža se prošive posljednjom. Koliko se dugo vanjski šavovi rastvaraju nakon poroda? Ako govorimo o korištenju šavnog materijala koji ne treba uklanjati, tada će trebati otprilike jedan tjedan za njegovu resorpciju. Kao što pokazuje praksa, do trenutka otpusta iz rodilišta, nitima neće biti traga.

I nakon koliko se vanjskih šavova nakon poroda otopi, ako ste koristili spajalice ili druge niti? Uklanjanje šavnog materijala može se dogoditi za 3-7 dana. Ali proces potpune regeneracije oštećenih tkiva traje od nekoliko tjedana do jednog mjeseca..

Ne ovisi samo o vrsti šava i stupnju narušavanja tkiva kada je potrebno ukloniti šavni materijal. Vrsta korištenih niti također dovoljno govori. Čak je i sam upijajući materijal podijeljen u nekoliko vrsta, a svaka od njih ima određeno razdoblje eliminacije..

Glavne vrste:

 • makson;
 • catgut;
 • vicryl.

Prva vrsta šava apsorbira se najduže. Proces traje tri mjeseca. I najvjerojatnije će nestati catgut. Dovoljan je samo jedan tjedan.

Vicryl materijal koristi se prvenstveno za šivanje nakon operacije carskog reza. Trajanje njegove apsorpcije varira od osam do devet tjedana. To je zbog činjenice da su zidovi maternice, mišići i koža pouzdano fiksirani. Inače, može doći do divergencije kirurškog šava, što je opterećeno razvojem kompliciranih posljedica..

Sve ovisi o higijeni
Dok je novopečena majka u bolnici, opstetričar-ginekolog može kontrolirati zacjeljivanje i resorpciju šavnog materijala. Nakon otpusta to već pada na ramena same žene..

Na bilješku! Ako slijedite sve preporuke liječnika i slijedite higijenska pravila, tada će se proces obnavljanja šava i resorpcije šavnog materijala odvijati puno brže.

Bez obzira je li napravljen vanjski ili unutarnji šav, on postaje izvrstan ulaz za ulazak različitih zaraznih patogena. Njihovo razmnožavanje može dovesti do različitih vrsta problema i komplikacija. Da biste to spriječili, prije svega treba redovito tretirati područje kirurškog šava antiseptičkim sredstvima..

Priroda je tako propisala da će nakon isporuke dugo vremena biti iscjedak. Njihova prisutnost idealno je okruženje za bakterije. Zbog toga opstetričari-ginekolozi toplo preporučuju poštivanje higijenskih pravila, suzdržavanje od spolnih odnosa i posebnu pozornost na tjelesnu aktivnost koja pomaže u obnavljanju cirkulacije krvi..

Pravila njege:

 • trebate redovito mijenjati higijenske uloške;
 • mjesto šava tretira se antiseptičkim sredstvima nekoliko puta dnevno;
 • kako bi se izbjeglo razilaženje kirurškog šava, nepoželjno je zauzeti sjedeći položaj deset dana nakon porođaja;
 • redovito perite područje međunožja toplom vodom ili koristite posebne salvete namijenjene intimnoj higijeni;
 • nadgledajte prehranu i izbjegavajte jesti hranu koja može uzrokovati zatvor;
 • donjeg rublja, posebno gaćica, preporučljivo je birati između prirodnih tkanina.

Za vrijeme boravka u rodilištu, obrada kirurškog šava redovito će se provoditi. U pravilu za to stručnjaci koriste otopinu mangana ili briljantno zelenu boju..

Što koristiti kod kuće nakon otpusta, opstetričar-ginekolog sigurno će vam reći.

Popis lijekova:

 • Klorheksidin;
 • "Levomekol";
 • vodikov peroksid itd..

Neke žene tijekom porođaja dobiju suzu na međici. Na oštećena područja nanosi se šav. Stoga se mnoge majke plaše stolice zbog moguće divergencije šavova. Potrebno je redovito prazniti crijevnu šupljinu, jer će pritisak izmeta donijeti neugodne, pa čak i bolne osjećaje. Ako imate bilo kakvih poteškoća, možete se posavjetovati s liječnikom o upotrebi rektalnih čepića, na primjer, glicerina.

Na bilješku! Ako se na području kirurškog šava pojavi krvavi ili gnojni iscjedak, osjećate svrbež ili bol, odmah se obratite liječniku. Najvjerojatnije se šavni materijal raspršio i hitno treba primijeniti ponovljene kirurške šavove.

Pročitajte također:

Koliko će dugo šavovi zacjeljivati ​​nakon isporuke ovisi o brojnim čimbenicima. Općenito govoreći, ovaj postupak može trajati od nekoliko dana do tri mjeseca. Važnu ulogu igra ne samo vrsta šava, već i težina ozljede. Ako slušate preporuke liječnika, strogo ih se pridržavajte, tada će zacjeljivanje šavova biti gotovo bezbolno. budi zdrav!

samousvojivi šavovi nakon poroda

Prošla su gotovo 4 tjedna, a čvorići su još uvijek tu! kada su se šavovi otopili? nešto predugo... možda su se niti pomiješale kad su se šivale!?

Što su samopojapljivi šavovi nakon poroda

Kad se šavovi otope

Trajanje resorpcije ovisi o materijalima kojima su šavovi naneseni:

 • catgut - od 1 do 4 mjeseca;
 • lavsan - od 10 do 14 dana;
 • vicryl - 2-3 mjeseca.

Šavovi ne donose nelagodu i omogućuju mladoj majci da se brzo oporavi. Rijetko se razilaze rubovi. Da bi se izbjegla ova situacija, zabranjeno je nastaviti seksualne aktivnosti do potpunog zacjeljivanja. Da biste spriječili moguću infekciju, nužno je poštivati ​​pravila intimne higijene..

Razlozi za razilaženje šavova

Nakon poroda, trajanje krvarenja doseže 1,5 mjeseca. Cijelo vrijeme kada šavovi zarastaju, morate što češće paziti na čistoću genitalija, mijenjati uloške i donje rublje.

Razlozi neuspjeha šavova:

 • rani početak sjedenja na tvrdim površinama;
 • preoštri pokreti;
 • prijevremeni nastavak seksualnih aktivnosti;
 • upala šavova kao posljedica infekcije.

Svježa rana na šavu vrata je za infekciju. Obavezno se umijte najmanje 2 puta dnevno. Da bi se ubrzalo zacjeljivanje i dezinfekcija, preporučuje se čvrsti sapun od katrana. Nakon pranja temeljito isperite preostalu pjenu. Za sušenje upotrijebite mekani ručnik. Bolje je ako kore na ranama same padnu - nema potrebe uklanjati ih mehaničkim djelovanjem.

Da biste smanjili fizički stres, pažljivo sjednite na jednu stranu stražnjice. I tek tada glatko prebacite tjelesnu težinu na drugo. Ako slijedite sva pravila, tijelo će se brzo vratiti u normalu i neće biti neugodnih komplikacija.

Kako će šavovi izgledati u budućnosti ovisi o postporođajnom razdoblju. Porođaj je prirodan proces. Oporavak će se odvijati brzo i bez komplikacija ako se poštuju sva opisana pravila.

Koliko i kako se točno šavovi rastvaraju nakon poroda?

Svaka buduća majka često razmišlja o tome koliko dugo se šavovi rastvaraju nakon poroda i što može učiniti da ubrza taj proces. Napokon, zacjeljivanje postporođajnih šavova može potrajati tjednima ili čak mjesecima. Smatra se da se muškarci ponose činjenicom da bi se trebali boriti, a žene rađati. Ponekad nakon bolnice nema manje ozbiljnih ožiljaka nego nakon neprijateljstava. To se događa jer sve porodilje ne znaju kako se pravilno brinuti za šavove nakon poroda..

Šavovi nakon poroda prilično su česti. Najčešće se to događa kod žena koje prvi put postaju majka. Postporođajni šavovi primjenjuju se u 4 slučaja:

 1. U prirodnom porodu, ako je tkivo maternice puklo. To se događa ako se maternica tijekom kontrakcija ne otvori dovoljno, a plod se prerano izbaci;
 2. Nakon carskog reza. Takvi šavovi moraju se primijeniti;
 3. Tijekom suza vaginalnih zidova, koji su oštećeni iz istih razloga zbog kojih je cerviks pocepan;
 4. S puknutim perineumom. Ozljede međice su najčešće. Ova neugodna pojava javlja se u različitim okolnostima..

Postoje i tri kategorije suzenja međice:
 1. Oštećeni stražnji međni zglob;
 2. Razderani mišići i koža dna zdjelice;
 3. Zidovi rektuma, mišići i koža.

Koliko vremena treba da zacjeljuju različite vrste šavova??

Ovisno o vrsti puknuća ili reza, mogu se primijeniti i samoupijajući šavovi i oni koje treba ukloniti. U posljednje vrijeme za šivanje se koristi tehnika posuđena iz kozmetologije. To se radi ako su rubovi posjekotine prilično ravni. Ovo je intradermalni šav, čiji konac prolazi cik-cak i izlazi samo na početku i na kraju. Kao rezultat, ožiljak zarasta prilično brzo i vremenom je gotovo nevidljiv..

Ovisno o situaciji, ponekad se koristi drugačija metoda šivanja. Uz pomoć upijajućeg materijala, i mišići i koža zašivaju se jednom niti. Zahvaljujući ovoj metodi, postupak zacjeljivanja je najbezbolniji u usporedbi s drugim vrstama šavova. To je zbog dobro usklađenih tkiva..

Materijal od kojeg su izrađene niti izravno ovisi o vremenu resorpcije šava:

 1. Catgut šavovi rastopit će se od 30 do 120 dana. U ovom slučaju, sve ovisi o debljini i mjestu primjene niti..
 2. Lavsan niti se raspoređuju prema različitim vremenima apsorpcije. Uglavnom je to od 10 do 50 dana.
 3. Vicryl niti apsorbirat će od 60 do 90 dana.

Kad se niti rastvore nakon poroda

U pravilu, nakon što je rodio dijete, novopečeni roditelj s jedne strane osjeća nevjerojatno olakšanje, a s druge strane gotovo odmah uranja u nove brige povezane s novorođenčetom i često zaboravlja na sebe. Dobro je ako je porod prošao bez komplikacija, a mlada majka može odmah započeti svoje dužnosti. Puno je teže onima čije zdravlje nakon važnog događaja zahtijeva dugotrajno liječenje i oporavak. Dakle, nakon carskog reza, žena očekuje puno problema povezanih s brigom o šavovima, a trebat će joj dovoljno vremena da se oporavi od operacije. Kad se već vratila kući iz bolnice, roditelj se suočava s mnogim pitanjima na koja nije imala vremena dobiti odgovor, pod stalnim nadzorom stručnjaka. Među važnim i popularnim: kada se niti rastvore nakon porođaja?

Zapravo se svaka druga žena mora "zašiti" nakon poroda, a ovdje se uopće ne radi o carskom rezu. Tijekom porođaja vrlo često se javljaju suze ili disekcije međice, rodnice ili vrata maternice različite težine. Jasno je da je nakon poroda potrebno vratiti sve na svoje mjesto, a za povezivanje potrganih tkiva moraju se nanijeti šavovi. Kako će se to dogoditi (u općoj ili lokalnoj anesteziji), koji će šav napraviti liječnik, ovisit će o mnogim čimbenicima (kao i o izboru šavnog materijala za ovaj postupak). Nedavno se, srećom, gotovo uvijek koriste samousisavajuće niti koje ne zahtijevaju uklanjanje, već same nestaju.

Uvjeti resorpcije niti nakon poroda

Prije nego što se upoznate s vremenom resorpcije niti, morate znati što su, od čega su izrađene i, zapravo, kako se otapaju. Apsorbirajuće niti izrađene su od prirodnog ili sintetičkog materijala, a sposobne su se raspasti i ukloniti iz tijela pod djelovanjem enzima (dolazi do neke vrste probave) ili vode (kemijska reakcija koja se naziva hidroliza). Najčešće se nakon poroda koriste catgut, makson, vicryl:

Samoupijajući i sintetički šavovi, unutarnji i vanjski: koliko dugo zarastaju nakon poroda i kako ih liječiti?

Tijekom poroda, bebin pritisak glavom na unutarnje i vanjske genitalije, kao rezultat, tkiva možda neće izdržati opterećenje i suze. Liječnici teško mogu imenovati točan razlog pojave suza, jer elastičnost tkiva ovisi o mnogim čimbenicima. Neke žene uspijevaju izbjeći šavove, druge se dugo sjećaju poroda zbog boli koja se javlja pri suzama. Žena bi trebala znati kako se brinuti o šavovima, koliko dugo traje prirodna bol i kada je potreban liječnički savjet.

Sorte postporođajnih šavova

U procesu porođaja na genitalijama se mogu pojaviti suze. Uzroci oštećenja tkiva:

 • Neblagovremeni pokušaji. Ako žena snažno gurne bebu, a cerviks se ne otvori, to povećava opterećenje neelastičnog tkiva, što rezultira lomljenjem.
 • Prisutnost ožiljaka. Na mjestu nanošenja šavova (unutarnjih i vanjskih) tijekom prethodnog rođenja, koža se brzo rastrga zbog nedostatka vezivnog tkiva.
 • Brza radna aktivnost. Zbog brzog prolaska fetusa, tkiva nemaju vremena za pripremu i istezanje. Pojačani pritisak ih razdvaja.
 • Prerano rođenje. Priprema vrata maternice i rodnice za dijete započinje u 7. mjesecu trudnoće. Ako je porod započeo prije roka, cerviks neće imati dovoljno vremena za pripremu.
 • Pojedinačne značajke građe kostura žene.
 • Veliko dijete.
 • Patološki položaj ploda u trenutku porođaja. Karakteristična prezentacija često se lomi.
 • Nedovoljna elastičnost kože buduće majke. Elastičnost ovisi o općem stanju epiderme, njenoj hidrataciji i dobi žene. Što su starije žene u porođaju, tkiva su joj manje elastična.

Unutarnji i vanjski

Postupak šivanja maternice provodi se bez upotrebe lijekova protiv bolova. Odsutnost boli posljedica je niske osjetljivosti tkiva. Šav ne uzrokuje nelagodu. Zbog nedostatka pristupa oštećenjima, unutarnji šavovi nakon porođaja nanose se sam upijajućim šavovima. Prema liječnicima, suze se pojavljuju zbog ranih pokušaja. Kada se dijete snažno izbaci, pritisak na tkiva se povećava i ona se lome. To je prilično rijetko jer mišići imaju jaku i elastičnu teksturu koja može podnijeti fetalni pritisak.

Postupak šava rodnice izvodi se u lokalnoj ili općoj anesteziji. Tkanine se drže zajedno s jakim nitima koje nije potrebno obrađivati. Kako bi izbjegla razvoj komplikacija, žena bi se trebala pridržavati ovih preporuka:

 • mijenjati brtve što je češće moguće;
 • nemojte koristiti tampone;
 • nadgledati svježinu i udobnost gaćica;
 • oprati genitalije;
 • ne voditi ljubav 2 mjeseca (za više detalja pogledajte članak: intimni život nakon poroda: zašto ne možete voditi ljubav 2 mjeseca?);
 • suzdržati se od dizanja utega;
 • nadgledati stolicu (ako se pojave problemi, obavijestite liječnika).

Šavovi nakon suza, naneseni na perineum, nazivaju se vanjskim (vidi fotografiju). Za postupak šivanja mogu se koristiti i samousvajajuće niti i niti koje treba nadzirati i obrađivati. Ako se ozdravljenje dogodi bez komplikacija, šav se uklanja u bolnici 5 dana nakon ožiljka. Pod nadzorom liječnika, ožiljke svakodnevno obrađuje medicinska sestra. Za obradu se koriste antiseptičke otopine. Ako je potrebno, nastavljaju to raditi kod kuće..

Neki liječnici izvode postupak rezanja perineuma. Operacija se naziva epiziotomija. Vrijedno je napomenuti da se mnogi stručnjaci pridržavaju prirodnog porođaja i ne ometaju rad. Provodi se u sljedećim slučajevima:

 • postoji opasnost od ozbiljnog puknuća međice s raznim kožnim bolestima;
 • žena ima patologije u kojima su jaki pokušaji zabranjeni;
 • porod je počeo prije roka;
 • dijete je teško;
 • žena očekuje dvoje ili više djece;
 • fetus se nalazi nenormalno, prijeti ozljeda.

Samoupijajuća i sintetička

Samoupijajući šavovi nanose se posebnim nitima koje nije potrebno uklanjati, jer se sami otapaju i postupno izlaze iz tkiva. Koriste se za unutarnje suze kada nema mogućnosti odlaska. Nakon nanošenja, pod utjecajem vode i proteina tkiva, niti se rastvaraju, rubovi oštećenja se šivaju.

Sintetički šavovi koriste se za vanjske suze. Moraju se ukloniti kada je tkivo ožiljak. Izgledaju poput pravilnih niti, ali imaju jaču teksturu..

Koliko je potrebno da šavovi zarastu??

Liječnici vjeruju da održavanje normalnog načina života ubrzava proces ozdravljenja, stoga se žene s unutarnjim šavovima donose u bebe već drugi dan nakon poroda. Međutim, porodilja bi trebala biti pažljiva na svoje stanje i obavijestiti liječnika o promjenama koje su se pojavile. Uzbuna bi trebala biti jaka bol i promjena u iscjetku.

Kakve su posljedice?

Ožiljci na šavu mogu se odgoditi ako patogeni i razne bakterije uđu u ranu. Postupak se događa kada se oštećenja nepravilno obrade. Ako postporođajni ožiljci bole, to može ukazivati ​​na:

 • Suppuracija šava. Simptomi stvaranja gnoja su jaki bolovi i šištanje pri obradi površine vodikovim peroksidom. Bez pravodobnog liječenja, ženska tjelesna temperatura raste. Ako se pojavi suppuration potrebno je uzimati antibakterijska sredstva..
 • Divergencija šavova. Ovo je opasna komplikacija koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Treba napomenuti da je u nekim slučajevima potrebna dodatna operacija. S odstupanjem, žena razvija krvarenje i bol. Što prije posjetite liječnika, pojavit će se manje komplikacija..
 • Upala. Upalnim procesom žena boli i povlači šav u raznim položajima tijela. Upala može dovesti do sepse, stoga je potrebna kvalificirana pomoć stručnjaka.

Kako obraditi šavove kako bi brže zacjeljivali?

Da biste zaliječili šavove nakon poroda, morate:

 • Sukladnost s higijenom. Tretmane vodom treba izvoditi svaka 2 sata i svaki put nakon mokrenja. Sapun treba koristiti dva puta dnevno, inače je dovoljna čista topla voda. To je neophodno kako bi se isključilo presušivanje gornjih slojeva epiderme. Možete koristiti dekocije ljekovitog bilja poput kamilice i nevena. Ove biljke su protuupalno..
 • Ventilacija šava. Nakon vodenih postupaka, dovoljno je međunožje obrisati ručnikom bez dlačica, a zatim hodati nekoliko minuta bez donjeg rublja. Pristup zraku znatno ubrzava proces ozdravljenja.
 • Nošenje udobnog donjeg rublja izrađenog od prirodnih tkanina.
 • Pravovremena zamjena ginekološkog uloška.
 • Usklađenost s prehranom. Trebate jesti hranu koja ne uzrokuje zatvor.
 • Liječenje međice vodikovim peroksidom.
 • Podmazivanje ožiljka "briljantno zelenom bojom" (trebate obraditi u blizini rane).
 • Korištenje posebnih masti kao što je Levomekol.

Ako osjetite jaku bol, dopušteno je uzimati Ibuprofen ili neki drugi lijek koji nije kontraindiciran tijekom dojenja. Treba se savjetovati sa stručnjakom o mogućnosti korištenja drugih sredstava. Liječnik će objasniti zašto se određene vrste lijekova ne mogu uzimati.

Je li bolno uklanjati šavove nakon poroda? Neki pacijenti osjećaju uklanjanje niti, neke boli. Potpuno zacjeljivanje događa se u 2-4 tjedna.

Način života sa šavovima nakon poroda

U prvim danima pojave bebe, porodilja bi trebala voditi računa o svom položaju, a ne sjediti i znati koliko zacjeljuju šavovi nakon poroda. Potrebno je za aktivan život bez posljedica..

Žene sa šavovima trebaju pažljivije pratiti svoje zdravlje nakon porođaja. Manje promjene stanja razlog su posjeta prenatalnoj klinici.

Da bi smanjila rizik od komplikacija, žena ne može:

 • Ostanite sjediti 14 dana nakon isporuke. Na početku stolice moraju biti čvrste, jer sjedenje na mekoj površini povećava opterećenje šava. Sjednite polako i oprezno..
 • Okupati se. Nakon rođenja djeteta, cerviks se ne zatvara u potpunosti. Potrebno je vrijeme za povratak u prvobitni položaj. Patogeni mikroorganizmi lako prodiru kroz otvoreni vrat. Bolje je da se žena istušira.
 • Odgoditi mokrenje. Pun mjehur usporava stezanje maternice. Osim toga, često nalaženje mjehura u ispunjenom stanju može izazvati razvoj upale u genitourinarnom sustavu..
 • Postoje zabranjene namirnice. Dijeta povoljno utječe na probavni sustav bebe i majke..
 • Uzimajte ilegalne droge.
 • Trči, skači, vozi bicikl. Popis dopuštenih vježbi i vrijeme nakon poroda, nakon kojeg se mogu izvoditi, moraju se provjeriti kod liječnika..

Što učiniti ako su šavovi otvoreni?

Ako nađete ove simptome, morate posjetiti prenatalnu kliniku. Ako se šavovi razdvoje, lako je pogoršati situaciju neovisnim radnjama. Rubovi tkanina mogu se raspršiti zbog ranog sjedenja, seksa i aktivnih sportova.

Liječnik će pažljivo ispitati zabrinuto područje i utvrditi stupanj odstupanja. Ako se šav nakon postupka raspršio na nekoliko mjesta, ali općenito ožiljak ostaje jak, ginekolog će propisati samo masti za zacjeljivanje rana i poštivanje odmora. U slučaju jakog odstupanja, mora se napraviti novi rez, nakon čega slijedi šivanje. Postupak se izvodi u anesteziji, jer tijekom nje žena osjeća jaku bol.

Kad se šavovi otope?

Pregled

Ovisi od kojeg su materijala izrađeni. Većina upijajućih šavova počet će se otapati u roku od 1 do 2 tjedna. Međutim, može potrajati nekoliko mjeseci do potpune apsorpcije. Nakon zacjeljivanja postoperativne rane, medicinska sestra može ukloniti preostale krajeve šavova kako bi ubrzala postupak..

Pitajte svog kirurga ili zdravstvenog radnika:

 • kakve šavove imate;
 • koliko će se otopiti.

Što su upijajući šavovi?

Uboda se smatraju apsorbibilnim ako u roku od 60 dana izgube gotovo svu snagu. Niti za šavove rastvaraju se pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 • enzimi koji se nalaze u tjelesnim tkivima (enzimi su proteini koji ubrzavaju i kontroliraju kemijske reakcije u tijelu);
 • hidroliza (kemijska reakcija s vodom koja se nalazi u tijelu).

Od kojeg su materijala apsorbirajući šavovi??

Upijajući šavovi najčešće se izrađuju od sljedećih materijala:

 • poliglaktin: gubi oko 25% snage nakon dva tjedna, 50% - nakon tri, potpuno apsorbiran u roku od 3 mjeseca;
 • poliglikolna kiselina: gubi oko 40% snage nakon jednog tjedna, 95% nakon četiri, potpuno apsorbirana za 3-4 mjeseca.

Postoji nekoliko drugih vrsta šavova niti. U prosjeku bi se upijajući šavovi trebali početi raspadati u roku od četiri tjedna. Neki se materijali potpuno apsorbiraju nakon šest mjeseci..

Kada se koriste upijajući šavovi?

Apsorbirajući šavovi koriste se kod šivanja kirurških rana smještenih na površini kože i u dubljim slojevima tkiva. Obično se koriste za zatvaranje kirurških rana duboko ispod površine kože. Na primjer, mogu se koristiti tijekom operacije srca ili transplantacije organa..

Apsorbirajući šavovi koriste se i prilikom šivanja rana na površini kože. Na primjer, mogu se koristiti nakon porođaja za zašivanje suze u perineumu (područje kože između rodnice i anusa).

Jedno je istraživanje otkrilo da su poliglaktinski šavovi za puknuće međice razriješeni nakon tri mjeseca, a poliglikolna kiselina nakon četiri mjeseca..

Apsorbirajući šavovi povezivat će rubove rane dok ona potpuno ne zacijeli, a zatim se postupno otapati.

Ako vam nakon zarastanja rane nastave stvarati neugodnosti, dogovorite sastanak s kirurgom. Nježno će ukloniti preostale krajeve šavova.

Što se još koristi kod šivanja rana?

Ostale metode koje se koriste za šivanje rana:

 • šavovi koji se ne apsorbiraju;
 • stezaljke;
 • spajalice.

Trebao bi ih ukloniti vaš liječnik kad rana počne zacjeljivati..

Ostali članci po temi:

 • postoperativna rana
 • šavova
 • operacija
 • operacija

Svi su materijali na web mjestu provjereni od strane liječnika. Međutim, čak i najpouzdaniji članak ne dopušta uzimanje u obzir svih značajki bolesti kod određene osobe. Stoga podaci objavljeni na našoj web stranici ne mogu zamijeniti posjet liječniku, već ih samo nadopunjuju. Članci su pripremljeni samo u informativne svrhe i preporučljive su prirode. Ako se pojave simptomi, posjetite liječnika.

 • Knjižnica
 • Savjeti
 • Nakon operacije ili bolesti
 • Kad se šavovi otope?
 • Blog
 • bonus program
 • o projektu
 • Klinike
 • Za liječnike

© 2020 NaPopravku - služba preporuka liječnika i klinika u Sankt Peterburgu
LLC "Napopravku.ru" OGRN 1147847038679

115184, Moskva, Ozerkovski trak, 12

Koliko i kako se točno šavovi rastvaraju nakon poroda?

Svaka buduća majka često razmišlja o tome koliko dugo se šavovi rastvaraju nakon poroda i što može učiniti da ubrza taj proces. Napokon, zacjeljivanje postporođajnih šavova može potrajati tjednima ili čak mjesecima. Smatra se da se muškarci ponose činjenicom da bi se trebali boriti, a žene rađati. Ponekad nakon bolnice nema manje ozbiljnih ožiljaka nego nakon neprijateljstava. To se događa jer sve porodilje ne znaju kako se pravilno brinuti za šavove nakon poroda..

Šavovi nakon poroda prilično su česti. Najčešće se to događa kod žena koje prvi put postaju majka. Postporođajni šavovi primjenjuju se u 4 slučaja:

 1. U prirodnom porodu, ako je tkivo maternice puklo. To se događa ako se maternica tijekom kontrakcija ne otvori dovoljno, a plod se prerano izbaci;
 2. Nakon carskog reza. Takvi šavovi moraju se primijeniti;
 3. Tijekom suza vaginalnih zidova, koji su oštećeni iz istih razloga zbog kojih je cerviks pocepan;
 4. S puknutim perineumom. Ozljede međice su najčešće. Ova neugodna pojava javlja se u različitim okolnostima..

Postoje i tri kategorije suzenja međice:
 1. Oštećeni stražnji međni zglob;
 2. Razderani mišići i koža dna zdjelice;
 3. Zidovi rektuma, mišići i koža.

Koliko vremena treba da zacjeljuju različite vrste šavova??

Ovisno o vrsti puknuća ili reza, mogu se primijeniti i samoupijajući šavovi i oni koje treba ukloniti. U posljednje vrijeme za šivanje se koristi tehnika posuđena iz kozmetologije. To se radi ako su rubovi posjekotine prilično ravni. Ovo je intradermalni šav, čiji konac prolazi cik-cak i izlazi samo na početku i na kraju. Kao rezultat, ožiljak zarasta prilično brzo i vremenom je gotovo nevidljiv..

Ovisno o situaciji, ponekad se koristi drugačija metoda šivanja. Uz pomoć upijajućeg materijala, i mišići i koža zašivaju se jednom niti. Zahvaljujući ovoj metodi, postupak zacjeljivanja je najbezbolniji u usporedbi s drugim vrstama šavova. To je zbog dobro usklađenih tkiva..

Materijal od kojeg su izrađene niti izravno ovisi o vremenu resorpcije šava:

 1. Catgut šavovi rastopit će se od 30 do 120 dana. U ovom slučaju, sve ovisi o debljini i mjestu primjene niti..
 2. Lavsan niti se raspoređuju prema različitim vremenima apsorpcije. Uglavnom je to od 10 do 50 dana.
 3. Vicryl niti apsorbirat će od 60 do 90 dana.

To Je Važno Znati O Planiranju

Znakovi rane trudnoće

Neplodnost

Mehanizam gnojidbeProces začeća je oplodnja jajne stanice spermom. Nemoguće je bez ovulacije, koja se sastoji u stvaranju i oslobađanju jajne stanice iz folikula jajnika. Ovulacija se odvija 12.

Kako smršavjeti nakon porođaja ako se ne hranite

Prehrana

Prema statistikama, 9 od 10 žena koje postaju majke debljaju se prekomjerno. Dodatni kilogrami talože se na bokovima, nogama, stražnjici. Ova činjenica često zasjenjuje rođenje djeteta, a žene počinju tražiti način za brzo mršavljenje nakon poroda..

Sedativi za bebe

Porođaj

Rođenje djeteta uvijek je najočekivaniji događaj u mladoj obitelji. Od prvih dana svog života, beba je okružena naklonošću i brigom majke. Kada je dijete dobro raspoloženo, komunikacija s bebom donosi izuzetno pozitivne emocije.

Savjetujte dobru adaptiranu hranu za dojenčad

Porođaj

Komentari korisnika 1 2 3Nan optipro jestiJedemo fermentirano mlijeko NAS, alergični smo na laktozu, ali iz nekog razloga iz nje se ne izlijeva, sretan sam i cijena mu je prihvatljiva