Glavni / Analize

Četveromjesečni meni za bebe

U ovom ćemo članku razgovarati o tome koji bi trebao biti jelovnik za dijete u dobi od 4 mjeseca i kako pravilno uvesti kašu od povrća u dječju prehranu..

Glavna hrana djeteta u ovoj dobi još uvijek je majčino mlijeko. Dnevno joj se dodaju 3 žlice ostruganih jabuka i 50 g voćnih sokova u 2 podijeljene doze. Konzervirana jabučna kaša ili bilo koji voćni pire napravljen posebno za bebe vrlo je koristan.

Voćne kaše bogate su vitaminima, pektinom, mineralnim solima, koji su toliko potrebni za pravilno formiranje dječjeg kostura.

Četvrtog mjeseca u dijete se uvodi potpuno novi proizvod - žumanjak koji sadrži veliku količinu lako probavljivih bjelančevina, masti, lipida, mineralnih soli i biostimulanata. Uz to sadrži prirodni vitamin B koji pomaže u prevenciji rahitisa. Žumanjak (1/4) daje se djetetu strmo prokuhanom i pasiranom u majčino mlijeko. I njega je, poput svježeg sira, najbolje davati iz žlice..

Kad dijete doji, izbjegavajte davati mu piće (vodu, sokove) kroz sisač iz bočice. Sisanje dojki relativno je težak posao. A ako beba osjeća da je lakše sisati bradavicu, tada može odbiti dojiti. Stoga se svaka tekućina i hrana za dojenče tijekom dojenja trebaju davati iz žlice..

U nekim obiteljima prva žlica djeteta stvara puno problema. U stara vremena postojao je običaj da se malom djetetu daje srebrna žlica (po zubu). To je imalo nekog smisla, jer srebro ima svojstvo usporavanja razvoja mikroba..

No, bakteriostatska snaga srebra je zanemariva, a ako se pridržavate općih higijenskih pravila za njegu dojenčeta, srebrna žlica nema prednosti u odnosu na žlice od nehrđajućeg čelika i aluminija. Žlica se, kao i sva djetetova jela, mora svakodnevno kuhati.

Kada se doji u tom razdoblju, dijete se hrani 6 puta dnevno nakon 3,5 sata, noćna pauza - 6,5 sati.

Ako dijete na umjetnom hranjenju dobije adaptirane mliječne formule, tada režim i sastav njegove prehrane ostaju isti kao tijekom dojenja.

Kada se, uz umjetno hranjenje, dijete hrani kefirom ili punomasnim mlijekom, njegova se prehrana počinje značajno razlikovati. Od četvrtog mjeseca života dijete se prebacuje na hranjenje 5 puta dnevno, nakon 4 sata uz osmosatnu noćnu pauzu. Ovaj režim hranjenja poštuje se do djetetove godine dana..

Povećava se i količina hrane. Za svako hranjenje djeteta u prosjeku bi trebalo imati 200 g (fasetirano staklo). U ovoj dobi dijete se već hrani cijelim zaslađenim kefirom, nerazrijeđenim slatkim mlijekom pripremljenim u mliječnoj kuhinji, mliječnim mješavinama. Važnost potonjeg posebno se povećava u nedostatku mliječnih kuhinja, usput, u zemlji itd. Općenito, prehrana djeteta postaje raznolikija.

Umjetnim hranjenjem, od sredine četvrtog mjeseca života, povrćni pire uključuje se i u treće hranjenje djeteta (započinju s nekoliko žlica i postupno dovode do 150 g). Povrće pire za dohranu priprema se prema posebnom receptu. Uzima se razno povrće, ali uvijek mrkva, svježi kupus, repa i krumpir, po mogućnosti u jednakim količinama.

Višak krumpira smanjuje korisna svojstva pire krumpira. Očišćeno i sitno nasjeckano povrće kuha se 2 sata u maloj količini slane vode, zatim procijedi i dvaput protrlja kroz fino sito. Dobivenoj se masi doda mala količina juhe od povrća kako bi pire dobio konzistenciju guste pavlake.

Gotovi pire začinimo s pola žumanjka i malom (jednom žličicom) biljnim uljem. Ispada ukusno, hranjivo, kašasto jelo. Napominjemo da od ove dobi dijete treba uvijek dobivati ​​biljno ulje, koje je prikladnije dodavati jelima od povrća. Svježe kuhani pire hladi se na plitkom tanjuru i daje djetetu mlako. Neželjeno je kuhati ovo jelo za buduću upotrebu..

Ostala 4 hranjenja u ovoj dobi su tekuća. To su adaptirane mliječne formule, kefir ili mlijeko sa šećerom. Drugo i četvrto hranjenje dodajte 25 g sokova. Ne smije se zaboraviti da dijete, posebno dijete hranjeno bočicom, treba piti. Ako ima suhe usne, posegne za bocom, trebate mu dati nekoliko žlica prokuhane vode.

Dječji meni s 4 mjeseca

Osnova bebinog jelovnika s 4 mjeseca još uvijek je majčino mlijeko ili umjetna formula za novorođenčad, ali u ovoj fazi pedijatri preporučuju počinjanje dodavanja raznolikosti u bebinu prehranu. To postaje moguće zbog činjenice da je bebino tijelo već malo ojačalo i uvođenje nove hrane ne samo da mu neće naštetiti, već će i potaknuti razvoj, ako je, naravno, hrana pravilno pripremljena i usklađena s godinama.

Novi proizvodi na jelovniku bebe sa 4 mjeseca

Nije tajna da dijete prehranom dobiva sve potrebne mikro i makro elemente, kao i vitamine. U ovoj dobi dijete još uvijek ne može jednostavno nadoknaditi nestalo uzimanjem nekoliko tableta za žvakanje, pa će stoga majka morati biti pažljiva na prehranu djeteta. U pravilu, žumanjak, juha od povrća ili pire od krumpira i voćni deserti uvode se u djetetov jelovnik sa 4 mjeseca..

Žumanjak na djetetovom meniju sa 4 mjeseca

Žumanjak je pravo skladište lako probavljivih proteina, lipida, masti, biostimulanata i mineralnih soli. Njihova uporaba u kombinaciji s vitaminima B i D učinkovita je prevencija rahitisa, ali mora se davati u malim količinama i u ispravnom obliku. Za početak je bebi dovoljna 1/8 ukuhanog žumanjka, ali treba ga dati temeljito zgnječiti i otopiti u maloj količini majčinog mlijeka. Povećavanje doze ovog proizvoda u dječjoj prehrani treba biti oprezno - pedijatri preporučuju unos žumanjka na 1/2 samo u dječjoj prehrani sa 6 mjeseci.

Juha od povrća ili pire na jelovniku djeteta sa 4 mjeseca

Juha od povrća ili pire na meniju četveromjesečnog djeteta s pravom se mogu nazvati prvom pravom hranom za odrasle, iako se dječja jela od povrća, naravno, razlikuju od onih koja se odnose na prehranu odraslih.

Prve povrtne juhe i pire od krumpira trebale bi se sastojati od jedne komponente, ali nakon nekoliko dana, ako dijete dobro postupa s tom hranom, majka bi mogla dodati jelu nove sastojke. Pedijatri u pravilu preporučuju varalice od povrća započinjati jelima od mrkve, krumpira i bundeve, ali neke bebe također više vole jesti tikvice i luk - pa će postupno bebina juha od povrća postati gotovo poput prave, ako ne i pržena. Upotreba ove metode kuhanja nije dobrodošla u prehrani djeteta s 1 godinu, unatoč činjenici da će beba već stvoriti dojam da je spremna za zajednički stol..

Priprema juhe od povrća ili pirea za četveromjesečnu bebu vrlo je jednostavna: trebate malu cakljinu, par povrća i čistu vodu. U procesu kuhanja budite oprezni s aromama - potrebna je samo kap ulja, a soli se uopće može napustiti, jer djetetovi okusni pupoljci još nisu podešeni da je pravilno opažaju. Nakon što je povrće kuhano, sve morate temeljito umijesiti - beba je i dalje spremna percipirati samo homogenu i tekuću hranu.

Voćni deserti na jelovniku djeteta sa 4 mjeseca

Voćni deserti prva su poslastica za vašeg mališana. Da biste ga obradovali ukusnim i zdravim jelom, možete samo žlicom ostrugati jabuku ili bananu ili možete počastiti svoju bebu bilo kojim gotovim voćnim pireom iz konzerve pripremljenim posebno za bebe. Međutim, ne zaboravite da beba istodobno može koristiti najviše 3 žlice takve poslastice, čak i tada će ta doza morati postupno rasti, od 1/2 žličice.

Približni jelovnik za dijete s 4 mjeseca

Ispravan dnevni meni za dijete sa 4 mjeseca sastoji se od sljedećeg hranjenja.

 • 6.00 - majčino mlijeko ili formula koja ga zamjenjuje.
 • 10.00 - mlijeko ili smjesa i voćni sok - kruška ili jabuka.
 • 14.00 - adaptirano mlijeko ili majčino mlijeko i pire od povrća.
 • 18.00 - mlijeko ili mješavina i voćni pire.
 • 22.00 - majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko plus žumanjak.
 • Prije spavanja podložite bebu uobičajenom hranom - dajte mu dojku ili bočicu mješavine.

Naravno, gornji jelovnik samo je varijacija, ali pokušajte zadržati njegove glavne značajke: šest hranjenja u razmacima od tri do četiri sata i uobičajeno mlijeko prije i nakon noćnog spavanja..

Dječja hrana sa 4 mjeseca

Osnova prehrane za dijete sa 4 mjeseca, kao i prije, trebalo bi biti majčino mlijeko. Ako se iz nekog razloga dojenje ne može nastaviti, potrebno je zajedno s pedijatrom odabrati prilagođenu umjetnu formulu. Mnogi roditelji, nakon što su poslušali savjete majki, baka i susjeda, odlučuju se uvesti prvu komplementarnu hranu u ovoj dobi. Međutim, moderni pedijatri inzistiraju da djetetu mlađem od 6 mjeseci ne treba ništa osim majčinog mlijeka ili visoko prilagođene umjetne smjese. Ako eksperimentirate s prehranom, možete izazvati razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema. U svakom slučaju, poželjno je konzultirati se s pedijatrom prije nego što djetetu date da isproba novi proizvod..

Prehrana bebe sa 4 mjeseca: režim hranjenja

U dobi od 4 mjeseca aktivnost bebe se znatno povećava. Manje je vremena za dnevni san, a dok je beba budna, aktivno proučava svijet oko sebe - uzima igračke u ruke, okreće se s jedne strane na drugu, ispušta zvukove kojima pokušava izraziti svoje raspoloženje.

Sa 4 mjeseca beba jede majčino mlijeko ili adaptiranu formulu manje od 6 puta dnevno. Ako ima dovoljno majčinog mlijeka ili dijete prima kvalitetnu formulu, ne preporučuje se uvođenje komplementarne hrane u ovoj dobi. Ali neki se roditelji ipak odluče na takav korak, želeći diverzificirati jelovnik mrvica novim jelima i proizvodima. U ovom slučaju, bolje je konzultirati se s pedijatrom, koji će vam nakon procjene općeg zdravstvenog stanja djeteta reći kako postupati ispravno i koja se hrana bebi može davati bez straha za njegovo zdravlje..

Kako prepoznati je li dijete od 4 mjeseca spremno probati novu hranu?

Postoji nekoliko ključnih znakova koje roditelji mogu prepoznati kada je njihova beba spremna probati novu hranu:

 • Nedostatak refleksa gaga tijekom hranjenja žlicom. U dojenčadi do 4-6 mjeseci starosti, pogoršan je refleks zatvaranja. Ako komad čvrste hrane uđe u usta, beba će početi povraćati. Stoga, sve dok refleks gaga ne nestane, nema smisla davati dohranu..
 • Interes za drugu hranu. Dijete u dobi od 4 mjeseca vjerojatno neće zanimati novu hranu. No, ipak postoje iznimke kada beba sama poseže za hranom koju odrasli jedu.
 • Manjak kilograma. Vaša beba možda nema dovoljno majčinog mlijeka ili adaptirane formule da bi bila u potpunosti zadovoljna. Sukladno tome, beba će se loše debljati, često biti hirovita i buditi se noću.
 • Tendencija zatvora. Ako dijete koje je dojeno ili hranjeno na bočicu pati od kroničnog zatvora, pedijatar može savjetovati uvođenje novog proizvoda u jelovnik koji će pomoći u rješavanju ovog problema..
 • Anemija s nedostatkom željeza. Letargija, bljedilo kože, nedostatak apetita simptomi su anemije zbog nedostatka željeza, koja se može prevladati dodavanjem proizvoda bogatog željezom na jelovnik mrvica.

Gdje započeti?

Pedijatri još uvijek nisu došli do jednoglasnog mišljenja o tome koji je proizvod najbolje dati djetetu da ga prvi put proba. Neki misle da je mliječna kaša najbolje rješenje, dok drugi tvrde da morate započeti s voćnim sokovima i pireima. Treći pak inzistiraju da je upravo povrće prikladno kao prvi proizvod koji beba treba upoznati. Da se ne biste izgubili u takvom obilju savjeta i preporuka, trebali biste potražiti savjet pedijatra. Liječnik će odabrati jelovnik za dijete uzimajući u obzir individualne karakteristike razvoja i potrebe tijela.

Primjerice, ako beba jede prilagođenu smjesu i istodobno ima problema s prekomjernom težinom, najprikladnije je uvesti komplementarnu hranu od povrća i smanjiti dnevni volumen smjese. Povrće je malo kalorija, pa će u ovom slučaju biti idealna opcija dopunskog hranjenja..

A ako su mrvice prekomjerne težine, komplementarna hrana u ovom će slučaju čak biti korisna. Pedijatri takvoj djeci preporučuju davanje mliječne kaše, voćnih sokova i pirea. Međutim, prilikom uvođenja komplementarne hrane, vrijedi zapamtiti da ne možete prestati dojiti ili hraniti dijete adaptiranim mlijekom..

Dopunska voćna hrana savjetuje se u slučajevima kada 4-mjesečna beba pati od zatvora.

Koju hranu možete davati djetetu starom 4 mjeseca?

Popis odobrenih namirnica za prvu komplementarnu hranu nije predug. Od povrća možete dati:

 • tikvica;
 • karfiol;
 • brokula.

Od voća, pedijatri preporučuju davanje:

 • suhe šljive;
 • šljive;
 • jabuka;
 • kruška.

Kaša koja se može dati s prvim hranjenjem:

 • heljda;
 • riža;
 • kukuruz.

Kašu je preporučljivo kuhati u vodi, a zatim joj dodati majčino mlijeko ili prilagođenu smjesu. Ne preporučuje se kuhati jelo u kravljem mlijeku, jer se slabo probavlja i ometa rad probavnog sustava.

Prehrana bebe stare 4 mjeseca

Prehrana djece na dojkama i umjetnom hranjenju značajno se razlikuje. Ako beba jede majčino mlijeko, tada pedijatri savjetuju da se ne pridržavaju posebnog režima, hraneći bebu na zahtjev. Umjetnici bi se i dalje trebali naviknuti na određeni režim. Ta djeca obično jedu prilagođenu smjesu u razmacima od 3,5-4 sata..

Tablica 1. Prehrana, spavanje i budnost djeteta sa 4 mjeseca

Kako možete hraniti bebu u dobi od 4 mjeseca??

Tijekom prve godine života dijete prolazi vrlo ozbiljno putovanje. Zamislite samo: svaki se dan potpuno bespomoćno dijete mijenja, raste, jača, uči svijet, uči stvari koje odrasloj osobi izgledaju elementarno. A sve je to zbog prirode i izravnog sudjelovanja roditelja. Napokon, da bi se dijete pravilno razvijalo, treba mu dobru, uravnoteženu prehranu. Za bebe mlađe od 6 mjeseci majčino mlijeko treba biti glavni obrok. Ali već od 4. mjeseca starosti to možda neće biti dovoljno. A onda su roditelji prisiljeni uvesti prvu komplementarnu hranu u bebinu prehranu. A čime možete hraniti dijete sa 4 mjeseca, saznat ćemo dalje.

Je li beba spremna za dohranu?

Prije nego što djetetu ponudite kašu, povrće ili voćni pire, trebali biste shvatiti je li uopće spremno za prvo hranjenje. Postoji nekoliko ključnih točaka koje će vam pomoći da razumijete ovaj problem:

 1. Ako dijete od 4 mjeseca pokaže zanimanje za hranu za odrasle (posegne za hranom, otvori usta na pogled, oponaša žvakanje), tada se može uvesti prva dopunska hrana.
 2. Ako beba nema refleks gaga prilikom hranjenja žlicom. Tipično, beba stara 4-6 mjeseci ima povećani refleks zatucavanja ako čvrsta hrana uđe u sredinu uvule. I dok se taj refleks promatra, pokušaji hranjenja bebe su beskorisni..
 3. Ako se beba ne deblja. Ako se dijete ne najede majčinog mlijeka, neće se udebljati, bit će neraspoložen, često se budi noću i plače. U ovom će slučaju komplementarna hrana pomoći u rješavanju svih problema odjednom..
 4. Ako bebu muči zatvor, dijagnosticirana mu je anemija, preporučuje se uvođenje novih prehrambenih proizvoda u njenu prehranu.

Obavezno uzmite u obzir stanje mrvica. Dakle, ako beba pati od ozbiljnih alergijskih reakcija, nedavno je bolesno ili je trenutno u nezdravom stanju, ima gastrointestinalne smetnje, podvrglo se obveznom cijepljenju ili se priprema za to, ima li nekih drugih pojedinačnih problema, treba je odgoditi s komplementarnom hranom. U svakom slučaju, ako je odlučeno hraniti bebu novim proizvodima, morate pažljivo pratiti reakciju djetetova tijela i biti dosljedni u svojim postupcima.

Gdje prvo započeti?

I žitarice, i pire od povrća, i voće mogu postati prva dopunska hrana. Sve ovisi o tome koji problem dijete treba riješiti. Na primjer, za djecu s prekomjernom tjelesnom težinom koja se hrane na bočicu, korisna će biti biljna dopunska hrana koja će zaustaviti debljanje i zamijeniti neke od osnovnih metoda mliječne formule.

Ako dijete pati od značajne prekomjerne težine, onda je bolje odabrati žitarice kao komplementarnu hranu. Ako beba pati od zatvora, tada će voćne kašice, sokovi ili dekocije od njih pomoći u rješavanju problema.

Od povrća, djetetu od 4 mjeseca dopuštene su tikvice, krumpir, bilo koje vrste kupusa, osim bijelog kupusa. Ovo povrće je najmanje alergeno, lako se probavlja i sadrži zdrave vitamine. Kad je dijete probalo pire od krumpira od ovog povrća, njegov se jelovnik može razrijediti bučom, mrkvom i rajčicom. Biljnim uljima se može dodati biljno ulje, ali ne više od 4-5 grama. Soliti hranu ne vrijedi - povrće sadrži sve potrebne "pojačivače" okusa.

Od voća prednost treba dati jabukama, bananama, suhim šljivama, kruškama i breskvama. Važno je da je voće sezonsko i svježe. Gotovi pire ne smijete zasladiti - voće sadrži dovoljno šećera da zadovolji potrebe djeteta.

Kaša za djecu od 4 mjeseca priprema se u vodi bez soli, šećera i ulja. Moraju biti tekući, bez glutena, jednokomponentni. Bolje je dati prednost heljdinoj, rižinoj i kukuruznoj kaši.

Čista voda dopuštena je kao pića (dnevna stopa - 100 ml), nekoncentrirani odvar suhog voća i sok od jabuke. Sva pića, osim vode, treba dodati u prehranu nakon pire krumpira i žitarica..

Kako ispravno uvesti komplementarnu hranu?

Uvođenje prve dopunske hrane uključuje poštivanje jednostavnih pravila:

 1. Pire ili kaša moraju biti jednokomponentni.
 2. Idealna konzistencija komplementarne hrane - polutekuća, bez krutina.
 3. Kašu je bolje kuhati u vodi, bez dodavanja šećera, soli, ulja.
 4. Bebi ponudite komplementarnu hranu iz žlice..
 5. Dajte djetetu komplementarnu hranu isključivo prije majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka u prvoj polovici dana ili u vrijeme ručka.
 6. Prvog dana bebi se nudi samo 1 žličica komplementarne hrane. Svaki sljedeći dan ovaj se obrok udvostručuje sve dok količina pojedenog pire krumpira (kaše) ne bude jednaka 100-120 g i postane puna zamjena za jedno hranjenje.
 7. Proizvod se može davati u slučaju da na njega nije bilo negativne reakcije: alergije, frustracije, nadutost ili zatvor.
 8. Druga vrsta proizvoda može se unijeti tek nakon unosa prethodne. Trebalo bi vam otprilike 7-10 dana da upoznate svako povrće, voće ili kašu..
 9. Bolje je samostalno kuhati kašu, povrće i voćne kaše od sezonskih proizvoda, ali gotova jela možete kupiti i u specijaliziranim trgovinama.
 10. Dojenje treba ostati osnovno, a dohrana treba biti jednokratna tijekom dana.
 11. Ako dijete odbije jesti kašu ili pire od krumpira, nemojte ga prisiljavati - možda je sito ili nije fizički spremno za dohranu.
 12. Dajte svojoj bebi komplementarnu hranu u isto vrijeme..
 13. Sok od jabuke treba razrijediti s prokuhanom vodom u omjeru 1: 1. Sok od jabuke uvodi se u prehranu djeteta na isti način kao i ostali proizvodi, dovodeći do dnevne norme od 40-50 ml.

Razmotrite tablicu o uvođenju komplementarne hrane u prehranu četveromjesečne bebe.

Što možete dati 4-mjesečnoj bebi od hrane: obroci hrane i jelovnici za umjetno dojenje

U prvim mjesecima djetetova života majčino mlijeko ili adaptirana mliječna formula u potpunosti pružaju djetetu sve potrebne vitamine i hranjive sastojke. Međutim, kako dijete raste, njegove se potrebe povećavaju, a uobičajena prehrana već sa 4-6 mjeseci nije dovoljan izvor energije i minerala. Potrebno je proširiti prehranu i u nju uvesti dodatne elemente koji će povećati sadržaj kalorija.

Za mnoge roditelje važno je dijete naučiti jesti hranu za odrasle što je prije moguće, no je li moguće započeti s četiri mjeseca?

Kakva bi trebala biti prehrana sa 4 mjeseca?

Bilo koji režim uključuje spavanje i razdoblja budnosti (jelo, šetnja, igranje). Svaka je beba drugačija i ima svoje razvojne karakteristike koje treba uzeti u obzir prilikom zakazivanja dana. Ispod je tablica opće dnevne rutine i prehrane za četveromjesečnu bebu:
(više u članku: pravilan razvoj i prehrana djeteta sa 4 mjeseca)

VrijemeRaspored i redoslijed radnji
6.30Prvo hranjenje.
do 8,00 satiRazdoblje buđenja. Higijenski postupci, gimnastika i igre.
8,00-10,00Jutarnji san. Najjači je i najkorisniji nakon noći.
10.30Drugo hranjenje.
do 12.30 satiBudnost, koja uključuje igre, komunikaciju, masažu.
od 12.30 satiDnevno spavanje. Preporučljivo je trošiti ga u šetnji na svježem zraku. Koristi dišnom sustavu i moždanoj aktivnosti djeteta..
14.30Treće hranjenje.
do 16.30 satiBudnost.
od 16.30 satiVečernji san.
18.00-18.30Četvrto hranjenje na zahtjev djeteta.
Od 18.30Budnost. U tom se razdoblju, osim igara, preporučuje s djetetom provoditi i gimnastiku usmjerenu na jačanje mišića i kupanje.
22.30Peto posljednje hranjenje prije spavanja.

Vremenski okviri su približni i mogu se razlikovati u oba smjera. Važno je hraniti bebu prema ovom rasporedu, tako da razmaci između obroka budu 3-4 sata.

Dnevna rutina i prehrana važne su sastavnice za pravilan razvoj djeteta

Koliko dijete treba jesti?

U bebinom jelovniku nakon 4 mjeseca glavna komponenta ostaje majčino mlijeko s hepatitisom B, prilagođena smjesa s umjetnim hranjenjem ili njihova kombinacija s miješanim hranjenjem. Jedan obrok obično iznosi 150-170 ml, što rezultira dnevnim volumenom koliko mrvica treba pojesti od 900 do 1200 ml.

Prehrana i njezini sastojci

S GV nakon 4 mjeseca ne uvodi se dopunska hrana. Prema preporukama SZO-a, za novorođenčad na HB trebalo bi započeti u dobi od šest mjeseci. Preporučljivo je hraniti bebu i uvoditi novu hranu u prehranu sa 4 mjeseca samo ako je beba već prebačena na umjetno hranjenje ili je na mješovitom hranjenju (za više detalja pogledajte članak: prva dopunska hrana s umjetnim hranjenjem od A do Ž). Međutim, postoje ograničenja u situaciji s umjetnim ljudima. Proširivanje izbornika se ne isplati ako dijete ima:

 • postoji sklonost alergijama;
 • postoje bolesti probavnog sustava;
 • je cijepljeno u nedavnoj prošlosti ili će uskoro biti cijepljeno.

Rano dohrana u dobi od četiri mjeseca odnosi se na djecu koja su u riziku - s nedovoljnim debljanjem, funkcionalnim probavnim poremećajima, anemijom nedostatka željeza.

Ne biste trebali uvoditi komplementarnu hranu zdravoj bebi koja je dojena.

Gdje započeti komplementarnu hranu? Druga opcija - povrće ili žitarice. Od prve počinju hraniti bebe sklone zatvorima ili se brzo debljaju. Dalje se uvode žitarice. Dječje žitarice obogaćene mikrohranjivim sastojcima idealne su za hranjenje beba s malim debljanjem ili velikim rizikom od anemije.

Povrće

Uvedeno je prvo povrće:

 • tikvica;
 • bilo koje vrste kupusa, osim bijelog kupusa;
 • krumpir.

Ti su proizvodi najmanji alergeni. Nakon njih možete pokušati diverzificirati jelovnik s povrćem mrkvom, bundevom ili rajčicom..

Suvremeni proizvođači dječje hrane nude širok izbor svih vrsta povrća kaša. Ovisno o stupnju mljevenja razlikuju se tri vrste pirea:

 1. Homogenizirano. Dizajniran za djecu od 4,5 mjeseca.
 2. Pire. Mogu ga jesti djeca sa 6-9 mjeseci.
 3. Grubo mljeveno. Za djecu u dobi od 9-12 mjeseci.

Nije potrebno kupiti gotovi pire, lako ga je napraviti sami od svježeg ili smrznutog povrća. Prvo, odabrano povrće treba kuhati, a zatim pire krumpir redovitim drobljenjem ili u blenderu. Gotov pire može se dodati biljni ili rastopljeni maslac ne više od 3-4 grama.

Zajedno s povrćem i žitaricama, ulje se u komplementarnu hranu uvodi kao novi proizvod. Mrvice se mogu uvesti u biljno ulje već za 4,5 mjeseca, a s maslacem ne prije 5-6 mjeseci. Ulje djetetu osigurava hranjive sastojke, vitamine topive u mastima A, D, E i potrebnu količinu energije.

Načela za uvođenje žitarica slična su onima za uvođenje bilo kojeg novog proizvoda. Prvo trebate upoznati bebu s jednom od vrsta žitarica - prvog dana ponudite 1 žličicu, drugog - 2, trećeg 4 itd. (udvostručenje proizvoda). Nakon upoznavanja s nekoliko vrsta žitarica, bebi se mogu ponuditi jela s više zrna.

Pića

Čim se dijete počne hraniti, u njegovu se prehranu uvodi voda (ako mrvice nisu ranije hranjene). Standardni dnevni unos vode koji preporučuju pedijatri ne prelazi 100 ml.

Što se tiče sokova, bolje je odgoditi njihovo uvođenje do trenutka kada je mrvica već probala žitarice, povrće, voće i meso. Sadrže beznačajne količine vitamina i minerala, te stoga ne igraju najvažniju ulogu u rastu i razvoju djeteta..

Dnevne stope hranjenja sa 4 mjeseca

Režim hranjenja djeteta u dobi od 4 mjeseca ima svoje osobine i norme. Tablica u nastavku prikazuje tipičnu prehranu za četveromjesečnu bebu. Pogledajmo što i koliko treba jesti za 1 hranjenje:

HranitiOpcije izbornikaKoličina, ml
prviadaptirano mlijeko / majčino mlijeko160-200
drugikaša od kaše / povrćado 150 *
trećiadaptirano mlijeko / majčino mlijeko160-200
Četvrtaadaptirano mlijeko / majčino mlijeko160-200
petiadaptirano mlijeko / majčino mlijeko160-200
šestiadaptirano mlijeko / majčino mlijeko160-200

* Shema postupnog povećanja volumena proizvoda do 150 gr. predstavljeni u nastavku.

Trebate hraniti dijete u malim obrocima, postupno ih povećavajući

Uvođenje komplementarne hrane zahtijeva poštivanje osnovnih pravila koja će pomoći djetetovom upoznavanju s novim proizvodima:

 1. Bilo koji nepoznati proizvod mora se dati ujutro.
 2. Prvi put se proizvod daje u količini od 1-2 žličice prije hranjenja adaptiranim mlijekom ili mlijekom.
 3. U nedostatku alergijske reakcije ili drugih negativnih manifestacija iz probavnog sustava, sljedeći put možete povećati glasnoću, postupno dostižući dnevnu normu.

Ispod su dva primjera predstavljanja novih proizvoda:

Koliko dijete treba jesti, spavati i ostati budno sa 4 mjeseca

U dobi od 4 mjeseca dijete je uglavnom dojeno ili umjetno - posebne smjese. Načini hranjenja i spavanja ostaju isti.

Foto: depositphotos.com. Autor: dasha11.

Ali, osim toga, liječnici preporučuju postupno dodavanje nove hrane u prehranu. Broj dojilja može se odrediti pomoću posebnih tablica koje pružaju okružni pedijatri.

Stručnjak će vam pomoći odrediti izbor prvih mrvica u životu (ne računajući majčino mlijeko) pune vrijednosti hrane i njezinu količinu.

Je li vaša beba stara 4 mjeseca? Vrijeme je da prilagodite jelovnik, jer prehrana utječe na razvoj i rast djeteta ne samo tijekom budnosti, već i tijekom spavanja.

Fiziološki razvoj

Debljanje ostaje visoko. Dijete se još uvijek ne kreće previše, pa može dodati do 750 g. Pokazatelji rasta u prosjeku se povećavaju za 2 - 3 cm.

Prosječna vrijednost za zdravu djecu je sljedeća

 • Težina - od 6 do 7 kg. Ovi brojevi mogu varirati unutar 1 kg.
 • Visina - 60 - 63 cm (plus-minus 3 cm).

Težina i visina ovise o individualnim karakteristikama djeteta. Postoje djeca - heroji i djeca krhkijeg ustava. Dobar tjelesni razvoj djeteta omogućuje mu savladavanje mnogih korisnih i potrebnih vještina:

 • Preokrenite s trbuha na stranu, leđa i leđa.
 • Drži samopouzdanu glavu. Može sjediti ako ga povuku ručke.
 • Pouzdan oslonac na podlakticama kad se podigne na ručke. Aktivno okreće glavu, gledajući svijet oko sebe.
 • Oslanjajući se na jednu ručku, drugu već možete povući naprijed, pokušavajući dobiti igračku koja leži u blizini.
 • Neka djeca započinju fazu puzanja.
 • Kada leži na leđima, može s pouzdanjem podići ramena i glavu.
 • Mišićna hipertoničnost nestaje (potpuno u rukama i djelomično u nogama).
 • Ako bebu podignete za pazuhe, beba će samopouzdano ustati s nogama. Noge su savijene, beba će opružiti nogama, pokušavajući se odgurnuti od glatke površine.
 • Dlanovi su potpuno opušteni, nisu stisnuti u šaku. Dijete može lupiti dlanom po igrački ili ih sastaviti.
 • Namjerno grabi igračke, drži ih u rukama do 1 minute. Zna kako protresti zvečku kako bi čuo njen zvuk. Pažljivo pregledava igračke, okreće ih, uživa u novim.
 • U procesu hranjenja drži se majčinim dojkama ili drži bočicu s mliječnom formulom.

Uključujući potencijalne alergene u prehranu

Počevši od četvrtog mjeseca nakon porođaja, žena smije na jelovnik uvrstiti hranu koja djeluje kao potencijalni alergen. Među njima su:

 • Citrusa. Minimalna količina limuna može se uključiti u prehranu od rođenja kada se pije čaj. Naranče, mandarine ili grejp smiju se jesti od 3 ili 4 mjeseca, pod uvjetom da dijete nema znakove alergijske reakcije i tendenciju da je razvije. Trebali biste započeti s jednim ili dva lobula, pažljivo procjenjujući svoje zdravlje jedan ili dva dana.
 • Kava. Pijenje kave moguće je uz dodatak mlijeka. Dnevni unos ne smije prelaziti 200 ml.
 • Orašasti plodovi. Te su namirnice snažni alergeni, posebno lješnjaci ili orasi. Ali, nakon četiri mjeseca mogu se dodati prehrani, počevši s jednim ili dva oraha. Najsigurniji je kikiriki ili pinjoli.
 • Slatkiši. Ako trebate nešto slatko, prednost treba dati sljezu, sljezu ili tamnoj čokoladi u malim količinama. Ograničava što je više moguće slatkiše, čokoladu s aditivima, marmeladu s bojama i pekarske proizvode.

Psiho-emocionalni razvoj

Aktivni razvoj u psihoemocionalnom smislu povezan je s širenjem vizualne i slušne percepcije. Klinac već može pratiti kretanje osobe ili igračke. Jasna je reakcija na glasne zvukove. Dojenče okreće glavu prema izvoru iritacije. Pamćenje se razvija.

 • Prepoznaje mamu, tatu, značajne odrasle osobe, pri pogledu na koje se smiješi, „bruji“, aktivno pomiče ruke i noge. Proučavanje mame: povlačenje kose, ušiju, pokušavanje stavljanja prsta u mama.
 • Ističe vaše ime. Kad je pozvan, odgovara.
 • Razlikuje strance od rođaka, može se uplašiti, zaplakati ako se stranac približi ili pokuša pokupiti.
 • Jasno se očituju prve emocije: radost ili strah, tuga i znatiželja.
 • Četiri mjeseca je doba aktivnog „pjevanja“. Uz samoglasnike "a", "o", "y" u govoru se pojavljuju i neki suglasnici, na primjer, "m", "b", "n". Beba pokušava razgovarati s mamom, reći joj nešto.
 • Glasovna modulacija započinje. Beba uči spustiti, povisiti glas. Voli da kreštavo vrišti.

 • Igra s rukama, nogama. Često pokušava zabiti nožne prste u usta.
 • Prepozna se u ogledalu. Voli gledati njegov odraz.
 • Razvijaju se uzročno-posljedične veze: kad ugleda bočicu za hranjenje ili majčinu dojku, ona počinje povlačiti ruke i ispuštati cvrkutave zvukove.
 • Pojavljuju se omiljeni i nevoljeni predmeti, stvari, proizvodi.
 • Razvija se kratkotrajno pamćenje. Prepoznaje igračke.
 • Razvoj taktilne percepcije. Sve što se nalazi u zoni pristupačnosti uvlači se u usta.
 • Sukob u hrani između majke i djeteta

  Razvoj prehrambenog sukoba između majke i djeteta uzrokovan je povećanom osjetljivošću na potencijalne alergene, kao i poremećajima probavnog trakta. Ovo se stanje može manifestirati kod djece u različitim dobima, najčešće u prvim mjesecima života. U dobi od četiri mjeseca gastrointestinalni trakt se poboljšava, propusnost njegove barijere za različite proteine ​​se smanjuje. Osim toga, u ovom se razdoblju djeca sve češće suočavaju s alergenima, kao odgovor na njihovo unošenje, poboljšava se imunitet..

  Najčešći znakovi sukoba s hranom uključuju:

  • Kršenje djetetove stolice u obliku promjene boje, mirisa, teksture, kao i pojava sluzi ili neprobavljenih ostataka hrane.
  • Razvoj nadutosti ili kolika, što može biti rezultat fermentacije u crijevima.
  • Imati trajni refluks nakon jela.
  • Pojava dijateze, koja se očituje crvenilom na obrazima ili pretjeranom suhoćom kože s njegovim ljuštenjem.

  U ovom slučaju, žena mora pažljivo procijeniti svoju prehranu i pokušati isključiti hranu koja može postati potencijalni uzrok kršenja..

  Dnevni režim

  Dijete sa 4 mjeseca mora pravilno oblikovati dnevni režim. Trajanje noćnog spavanja se povećava. Sada beba može mirno spavati 9-10 sati. Dnevno spavanje podijeljeno je na 2 - 3 dijela za jedan i pol - dva sata. Broj hranjenja smanjuje se na 5 puta dnevno, što vam omogućuje povećanje aktivnosti mrvica tijekom dana. Vrijeme dnevne aktivnosti između spavanja doseže sat vremena.

  Šetnje na otvorenom traju duže. Za toplog vremena možete hodati 2-3 puta do 3 sata. Zimi - 2 puta do 2 sata. U slučaju mraza iznad 10 stupnjeva, umjesto hodanja po ulici, kolica s djetetom mogu se iznijeti na balkon ili lođu. Namažite lice posebnom kremom od smrzotina.

  Gimnastičke vježbe, lagana masaža može se raditi 2 puta dnevno. Djeca se obično kupaju prije posljednjeg hranjenja, tako da bebe čvrsto spavaju. Djeca s izraženom hiperaktivnošću trebaju se kupati po danu, jer ih postupci vode ne smiruju, već, naprotiv, potiču aktivnost.

  Svaki roditelj svakodnevno sastavlja dnevnu rutinu, ali poželjno je poštivati ​​osnovne zahtjeve za trajanjem sna i aktivnosti.

  Približna dnevna rutina djeteta može biti sljedeća:

  • 00 - 6.30. Prvo hranjenje.
  • 30 - 8,00. Obavezni higijenski postupci: gimnastika, masaža, zračna kupka. Dnevna budnost.
  • 00 - 10,00. Spavati.
  • 00 - 10.30. Ručak.
  • 30 - 12,00. Gimnastika, masaža, edukativne igre, aktivna komunikacija.
  • 00 - 14,00. Spavanje koje se može kombinirati sa šetnjom na svježem zraku.
  • 00 - 14.30. Ručak.
  • 30 - 16,00. Aktivno razdoblje: igre, tjelesne vježbe, razvojne aktivnosti.
  • 00 - 18.00. Spavajte u hodu.
  • 00 - 18.30. Hraniti.
  • 30 - 20,00. Aktivna budnost. Kupanje.
  • 00 - 22.00. Večernji san.
  • 00 - 22.30. Peto hranjenje.
  • 30 - 6,00. Noćni san.

  Ova tablica pomaže u sastavljanju dnevnog režima bebe, uzimajući u obzir njegove individualne karakteristike. Noćni san može biti duži. Ako se beba nije sama probudila u 6 ujutro, nemojte je buditi namjerno, pustite je da spava. Samo što će se svi postupci s vremenom malo pomaknuti..

  Mora se imati na umu da razmaci između obroka ne smiju biti kraći od 4 sata. Ukupno drijemanje treba biti 6 sati.

  Zabranjeni proizvodi

  Unatoč činjenici da se asortiman proizvoda širi od četvrtog mjeseca, postoje jela koja su zabranjena za konzumaciju. Oni mogu negativno utjecati ne samo na dobrobit djeteta, već i na njegov razvoj. Kad se redovito uključuju u jelovnik, mijenja se kvaliteta majčinog mlijeka.

  Od najčešćih proizvoda koji su zabranjeni 4 mjeseca nakon poroda, postoje:

  1. Dimljeni proizvodi.
  2. Poluproizvodi (kobasice, kobasice, sirevi sa zamjenama za mliječnu masnoću). Uz visoki sadržaj aditiva za hranu, uključuju konzervanse i boje.
  3. Mliječna čokolada. Korisne su male količine tamne čokolade, a osim kakaa, mlijeko sadrži i puno šećera koji izaziva alergijske reakcije.
  4. Češnjak. Ovaj proizvod može poremetiti majčin želudac i pogoršati okus majčinog mlijeka..
  5. Kiseli krastavci i marinade. Njihovo uključivanje u jelovnik ne preporučuje se zbog visokog sadržaja soli i octa, kao i začina.
  6. Alkoholni proizvodi bilo koje snage.
  7. Gazirana slatka pića. Obogaćeni su šećerom i ugljičnim dioksidom, kao i bojama, okusima i konzervansima.

  Način hranjenja

  Dijete od 4 mjeseca se ne hrani 6 puta dnevno, već 5 puta. Za bebe koje su dojene majčino mlijeko je i dalje glavna hrana. Većina pedijatara vjeruje da se dojenčad koja doji ne smije dobivati ​​komplementarnu hranu sa 4 mjeseca. Beba prima sve potrebne tvari i vitamine s majčinim mlijekom. Prehrana djeteta u dobi od 4 mjeseca za dijete se ne mijenja.

  Ako je dijete umjetno hranjeno ili miješano, tada se prehrana malo mijenja. Mrvici već nedostaju vitamini i minerali. Stoga, nakon savjetovanja s pedijatrom, možete postupno uvoditi prvu komplementarnu hranu. Za njega je bolje odabrati povrće, a ne voćne kaše. Pire od povrća sadrži puno vlakana, što je vrlo korisno za razvoj tijela..

  Možete dodati raznoliku prehranu za bebu hranjenu na bočicu.

  • Sok. Najčešće liječnici preporučuju pročišćeni sok od jabuke bez pulpe. Kasnije u prehranu možete dodati sokove od povrća i voća..
  • Juha od povrća, pire od povrća. Kad kuhate juhu, izbjegavajte upotrebu soli. Isprva bi se juha i pire krumpir trebali sastojati od jedne komponente. Nakon kuhanja povrće se mora temeljito samljeti kako ne bi bilo grudica koje beba još ne može jesti..

 • Žumanjak. Sa 4 mjeseca, dio žumanjka ne smije biti veći od 1/8 cjeline. Proizvod se mora samljeti i pomiješati s majčinim mlijekom ili adaptiranom mlijekom za dojenčad dok ne postane tekuća kaša. Ovaj proizvod sadrži puno bjelančevina, lipida, mineralnih soli. Žumanjak je dobar lijek za prevenciju rahitisa kod djece.
 • Za desert - pečena jabuka.
 • Dobru kvalitetu gotovih povrća i voća pire bilježe tvrtke koje proizvode dječju hranu "Agusha", "Gerber", "Lukoshko". Čitav asortiman tih tvrtki neprestano se provjerava u skladu s prihvaćenim standardima..

  Hranjenje djeteta sa 4 mjeseca: žumanjak

  Žumanjci su bogati esencijalnim aminokiselinama, sadrže folnu kiselinu, jod, željezo, lecitin, vitamine B2, B12, A, D. Sve su te tvari potrebne bebi da raste i razvija se. No, treba imati na umu da su jaja alergeni proizvod. Tijekom postupka kuhanja glavnina alergena u jajetu se uništava, pa bi trajanje kuhanja jaja trebalo biti najmanje 20 minuta.

  Počevši od 4,5-5 mjeseci s dojenjem i od 4-4,5 mjeseci kada se hrani mješavinama, dijete se uvodi u jelovnik sa žumanjkom kuhanih jaja. Po prvi puta je dovoljno samljeti mali komadić mlijeka, veličine glave šibice, da provjeriš kako tijelo reagira na novu hranu. Ako je sve normalno i ne primijeti se alergijska reakcija, tada se volumen postupno dovodi do četvrtine žumanjka dnevno, bolje je dati žumanjak u jednom od jutarnjih hranjenja.

  Ako je moguće, prednost treba dati prepeličjim jajima, korisnija su u sastavu, rjeđe uzrokuju alergijsku reakciju. Prepeličja jaja, poput kokošjih jaja, morate kuhati najmanje 20 minuta.

  Dječja hrana sa 4 mjeseca

  Svjetska zdravstvena organizacija i dr. Komarovsky savjetuju da se ne uvodi komplementarna hrana dok dijete ne navrši 6 mjeseci. Međutim, neki roditelji mijenjaju prehranu svoje bebe sa 4 mjeseca.
  Prije nekoliko desetljeća bilo je uobičajeno uvođenje komplementarne hrane u obliku soka upravo iz tog doba. Izbor je na roditeljima. Ali vrijedi nuditi nova jela tek kad je beba spremna. S kojim proizvodima započeti, kupiti ili kuhati, kako napraviti jelovnik i način prehrane.

  • Znakovi djetetove spremnosti za dohranu
  • Koje proizvode početi s prvim hranjenjem
  • Što može beba sa 4 mjeseca
  • Pravila dopunskog hranjenja
  • Približna prehrana
  • Dječji meni s 4 mjeseca
  • Kako pripremiti komplementarnu hranu kod kuće

  Znakovi djetetove spremnosti za dohranu

  Prije upoznavanja s prvom komplementarnom hranom potrebno je procijeniti je li beba spremna za nju. To se može utvrditi prema nekoliko kriterija:

  • Prisutnost interesa za hranu. Može se prepoznati kada dijete žvače, otvori usta i posegne za odraslom hranom..

  To se događa kad vidi kako se hrane njegovi roditelji. Interes za hranom tipičniji je za djecu stariju od 4 mjeseca. Ali postoje iznimke.

  • Beba nema refleks začepljenja kada se hrani žlicom. Priroda osigurava pojačani refleks zatvaranja kada čvrsti predmeti udare u sredinu djetetovog jezika.

  Do 4-6 mjeseci slabi. Ako se to još nije dogodilo, uvođenje komplementarne hrane morat će se odgoditi..

  • Nedovoljna težina. Ako je dijete zdravo, mala težina ukazuje na pothranjenost. Pogotovo ako je beba nemirna, plače, noću ne spava dobro.

  Međutim, ovaj se problem može riješiti bez dohrane. Prema savjetu svog liječnika, trebali biste odabrati formulu za hranjenje. Ako se dijete već hrani na bočicu, treba povećati dijelove.

  • Anemija, sklonost zatvoru. Umjesto lijekova, pedijatri često preporučuju dodavanje nove hrane u prehranu djece koja sadrži tvari potrebne za rješavanje tih problema..

  Mješovitim hranjenjem i umjetnim hranjenjem dohrana se uvodi ranije nego za dojenčad.

  Ali ako dijete nema zdravstvenih problema, dobro jede s majčinim mlijekom ili adaptiranim mlijekom, stabilno se razvija i deblja, nema smisla žuriti s dohranom.

  Koje proizvode početi s prvim hranjenjem

  Liječnici imaju različita mišljenja. Za neke kaša postaje prva dopunska hrana, za druge - povrće ili voće, za dr. Komarovskog - kefir i svježi sir (ali od šest mjeseci).

  Sva ta mišljenja imaju svoje razloge. Ali bolje je odabrati prvu komplementarnu hranu posebno za potrebe vašeg djeteta..

  Napokon, novi ga proizvodi ne uvode samo u hranu za odrasle. Oni pomažu u rješavanju određenih problema..

  Djeci hranjenoj adaptiranim mlijekom koja imaju problema s prekomjernom težinom, povrće bi trebalo biti prvo. Nisu hranjivi i ne izazivaju prekomjerno debljanje..

  S niskom tjelesnom težinom i znakovima pothranjenosti, bolje je prvo uvesti žitarice. Ako je težina normalna, roditelji imaju pravo sami odlučiti hoće li započeti sa žitaricama ili povrćem..

  Ista načela treba slijediti i kod uvođenja dohrane dojenčadi..

  Ako je dijete dobivalo smjesu, od 4 mjeseca umjesto toga možete davati kašu. Ali ne zaboravite da je uvođenje komplementarne hrane samo dodatak, a ne zamjena za majčino mlijeko. Hranjenje bebe mora se nastaviti.

  Dopunska voćna hrana preporučuje se ako je dijete sklono zatvoru. Najbolje voće dopušteno u ovoj dobi je suhe šljive..

  Bez razloga ne biste trebali početi uvoditi hranu za odrasle s voćem. U budućnosti beba može odbiti manje apetitno povrće. S obzirom na to da će ih isprva morati jesti bez soli.

  Što može beba sa 4 mjeseca

  Ne biste trebali žuriti hraniti dijete svim vrstama povrća i voća i svakodnevno mu davati žitarice od različitih žitarica..

  To je neprihvatljivo i moglo bi mu ozbiljno naštetiti. Sa 4 mjeseca postoji mali broj odobrenih proizvoda koji se moraju uvesti postupno.

  • Od povrća dijete može uživati ​​u cvjetači, tikvicama, brokuli. Dječje ih tijelo dobro apsorbira i rijetko izazivaju alergije..

  • Od žitarica možete koristiti rižu, heljdu, kukuruz. Prvo trebate kuhati kašu u vodi. Zatim ih razrijedite s mlijekom 1 prema 1. Pod uvjetom da nema alergije, može se u potpunosti kuhati na mlijeku od 8 mjeseci.

  • Od voća, dijete je dopušteno liječiti zelenim jabukama, kruškama, breskvama, suhim šljivama.

  Stručnjaci se prepiru oko potrebe i ispravnosti djetetovog upoznavanja sa sokovima sa 4 mjeseca. Nekad je bio običaj da se komplementarna hrana započinje upravo s tim pićem..

  Ali sada se to često naziva reliktom prošlosti. Doista, tada se pretpostavljalo da majčino mlijeko nakon 4 mjeseca postaje nedovoljno za puni razvoj djeteta..

  Znanstvenici su sada sigurni da majčino mlijeko pruža sve ono što djetetu treba do 6 mjeseci. Promijenio se i odnos prema sokovima.

  Smatra se da negativno djeluju na djetetov želudac. Ne preporučuje se davanje ranije od šest mjeseci. A prema WHO-u, bolje je pričekati u potpunosti dok dijete ne navrši 12 mjeseci.

  Pravila dopunskog hranjenja

  Kako komplementarna hrana kod djeteta ne uzrokuje kolike, alergije, probavne smetnje, važno je poštivati ​​pravila.

  Ni u kojem slučaju ne biste trebali nuditi slatkiše za bebe stare 4 mjeseca, agrume, meso, ribu, crveno voće i povrće..

  Kada dijete počnete hraniti povrćem ili voćem, važno je kuhati ga s jednim sastojkom..

  Tek kad se upozna s nekoliko povrća ili voća, moći će se uvesti višekomponentna jela. I ne preporučuje se to raditi prije 6 mjeseci. Isto vrijedi i za kašu.

  Bolje je odmah davati komplementarnu hranu iz žlice, iako će biti u polutekućem obliku.

  Majke se potiču da vode dnevnik hranjenja. Trebao bi sadržavati datum i naziv novog proizvoda.

  To olakšava pronalaženje negativne reakcije i isključivanje ovog jela iz prehrane..

  Korisni savjeti za mame: DETE DO GODINE

  Prvi put je proizvod bolje dati prije ručka. Počevši od noviteta, a zatim dojenčetu ponuditi poznatu hranu - majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko.

  Žličica je dovoljna za prvi uzorak. Tada se svaki put volumen udvostruči dok ne dosegne dobnu normu. Tek nakon dovođenja dijela jednog proizvoda u normu, vrijedi početi uvoditi novi proizvod.

  Tablica dopunskog hranjenja. Dopušteni dijelovi nove hrane.

  Naziv proizvodaVolumen
  Voćni sok5-20 ml
  Voćni pire5-60 grama
  Pire od povrća10-150 grama
  Kaša10-150 grama

  Približna prehrana

  Djeca koja svakodnevno žive imaju tendenciju da budu mirnija i roditeljima je lakše planirati svoj dan. Ako se dijete ne hrani na zahtjev, bebe treba hraniti otprilike svaka 3 sata. Umjetnici - svakih 3,5-4 sata.

  Prehrana, spavanje i budnost četveromjesečne bebe izgleda ovako:

  Doba danaOkupacija
  6,00prvi doručak
  6,30-8,00aktivno vrijeme
  8,00-10,00spavati
  10,00ručak
  10.30-12.00aktivno vrijeme
  12.00-14.00spavati (bolje u šetnji)
  14,00 satiručak
  14.30-16.00aktivno vrijeme
  16.00-18.00spavati
  18,00 sativečera
  18.30-21.00aktivno vrijeme
  21,00-22,30noćni san
  22.30druga večera
  23.00-6.00noćni san

  Bebe su manje vjerojatno da će održavati interval između hranjenja. Napokon, oni nastoje dobiti ne samo hranu, već i majčinu toplinu, sredstvo za smirivanje i uspavljivanje. Ali mame bi trebale težiti održavanju rutine..

  Dječji meni s 4 mjeseca

  U ovoj dobi nema kardinalnih promjena u prehrani djeteta. Dopunsku hranu prima u pravilu u vrijeme ručka. Sva ostala prihrana su praktički nepromijenjena. Dijete se također hrani adaptiranim mlijekom ili majčinim mlijekom.

  Kad udio dopunske hrane dosegne dobnu normu, bit će moguće malo povećati udaljenost između ručka i sljedećeg obroka..

  Budući da hrana za odrasle može zadovoljiti dijete više od mlijeka ili adaptiranog mlijeka.

  Kako pripremiti komplementarnu hranu kod kuće

  U trgovinama postoji veliki izbor dječje hrane. Ali mnogi roditelji radije kuhaju vlastita jela za bebe..

  U ovom je slučaju bolje koristiti povrće i voće uzgojeno u vlastitom vrtu. Ako ga nema, trebali biste pažljivo odabrati proizvode za bebu u trgovini. Pogotovo zimi, kada im se često dodaju kemikalije.

  Smrznuto povrće također se može uzgajati s aditivima koji štete djetetu.

  Nemojte koristiti sol i šećer kada kuhate za svoju bebu. Još nije upoznat s tim aditivima i rado će jesti bez njih..

  Hrana ne smije biti začinjena, masna, pržena, pečena. U početku ne trebate dodavati suncokret ili maslac. To je dopušteno kada beba postane ugodna s prvim dopunskim namirnicama..

  Domaći pire priprema se prema jednom principu: povrće ili voće se kuha. Zatim se samelje i doda s vodom, smjesom ili majčinim mlijekom. Za usitnjavanje prikladan je miješalica ili ribež..

  Hrana se uvijek priprema neposredno prije hranjenja. Tako će zadržati više hranjivih sastojaka, a djetetov će ga gastrointestinalni trakt bolje apsorbirati..

  Kada planirate djetetovo upoznavanje s prvom komplementarnom hranom, prvo morate shvatiti treba li mu to nakon 4 mjeseca. Ako prema svim pokazateljima beba još nije spremna, bolje je pričekati još malo.

  U slučaju da se dijete svidjelo komplementarnoj hrani, ali je izazvalo alergiju, mora se napustiti.

  Nakon nekoliko dana možete djetetu ponuditi novi proizvod, a prvom se vratiti za mjesec dana. Roditelji bi trebali odvojiti vrijeme da predstave što više proizvoda.

  Glavni pokazatelj je zdravlje bebe. Ako brzi tempo ne utječe na dijete, bolje je usporiti ga..

  To Je Važno Znati O Planiranju

  Što je u peleni: kakva se stolica kod djeteta smatra normom

  Porođaj

  Stolica kod novorođenčeta tijekom dojenja puno će "reći" o dobrobiti. Tvrdoćom, bojom i volumenom majčinog izmeta utvrđuje se je li dijete zdravo.

  Je li moguće utvrditi trudnoću testom za ovulaciju?

  Porođaj

  Testovi za ovulaciju i trudnoću "rade" po istom principu: dvije trake - pozitivan odgovor. Može li test ovulacije pokazati trudnoću? Ovo pitanje nije nimalo besmisleno, jer su mnoge žene sigurne da mogu!

  Limun tijekom trudnoće

  Novorođenče

  Sav sadržaj iLive pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osiguralo da bude što precizniji i stvarniji.Imamo stroge smjernice za odabir izvora informacija i povezujemo samo s uglednim web mjestima, akademskim istraživačkim institucijama i, gdje je to moguće, dokazanim medicinskim istraživanjima.

  Koje masti za ublažavanje boli mogu koristiti dojilje

  Neplodnost

  Kako odabrati mastNajbezopasnije anestetičke masti za dojilje su dokazani proizvodi kao što su Nurofen-gel, Menovazin ili FinIce. Preporučuju se za upotrebu u slučaju dugotrajnih bolnih osjeta kao prva pomoć.