Glavni / Porođaj

Trudnoća i odmor: Letite ili ne letite

Je li let opasan za trudnice? Je li moguće sunčati se pod vrućim turskim suncem dok ste na položaju? Ili možda vrijedi igrati na sigurno i odgoditi putovanje? Autor Daily Babya, zajedno s kvalificiranim liječnikom, odgovara na najčešća pitanja koja buduće majke postavljaju prije odlaska na odmor u inozemstvo..

Dvije priče o trudnim putnicima

Oksana Belova nije planirala letjeti u drugu zemlju sa svojom budućom bebom. Ona i suprug kupili su karte za Vijetnam tri mjeseca prije nego što su saznali za dugo očekivani dodatak u obitelj..

“Pomisao na to kako letjeti u drugu zemlju u situaciji bila je vrlo zastrašujuća: nisam znala što očekivati, dok sam se željela odmoriti. Odlučio sam: ako je let kategorički kontraindiciran, mi, naravno, vraćamo karte.

Istodobno, nije sve teklo glatko - u šest tjedana, pri prvom posjetu ginekologu i nakon ultrazvuka, prijetio mi je prekid i propisao mi je hormonalni lijek - uz uvjeravanje da će sve biti u redu.

Sve informacije o "trudničkim putovanjima" izvukla sam sa ženskih foruma, zbog čega sam kasnije zažalila, i kao rezultat toga, sve sam dalje naučila samo od svog liječnika ", kaže Oksana.

Nekoliko dana prije polaska, djevojčica je položila sve potrebne testove za prvo tromjesečje i napravila probir koji je otkrio da ima nisku placentaciju. No liječnik je umirio trudnicu i rekao da ne vidi kategorične kontraindikacije za let..

„Što se tiče kontraindikacija - sve je individualno, o tome odlučuje samo liječnik, na temelju cijelog kompleksa studija. Koliko znam, previja placente i prijetnja prekidom u nekim su slučajevima kontraindikacija.

Kao rezultat, let je pao na kraju 11. tjedna trudnoće, kada je toksikoza bila gotovo gotova..

Usput, o onome što ne smijete raditi na odmoru: morate biti oprezni sa svim vrstama masaža. U azijskim zemljama raširene su takozvane "masaže slijepih". Postupak provode slijepi stručnjaci. Izuzetno su pohvaljeni: zbog njihove visoke osjetljivosti masaža koju oni izvode je neopisiva. Prošla je ideja da posjetim ove divne majstore. Ali navika ponovnog provjeravanja svega 10 puta spasila me od naglog postupka. O ovom trenutku nismo razgovarali s liječnikom, pa sam otišao na Internet. Pokazalo se da se masaža u ranim fazama jako ne preporučuje. Pogotovo orijentalne tehnike, koje su usmjerene na vrlo snažan učinak na tijelo. Te manipulacije mogu uzrokovati prekid trudnoće ili komplikacije. Lagana opuštajuća masaža je prihvatljiva, ali u svakom je slučaju bolje konzultirati se sa svojim liječnikom i saznati njegovo mišljenje o ovom pitanju.

Više iz uputa mog ginekologa: nikakva egzotika u smislu zabave (vrtuljci, vodeni parkovi) i hrane (meso krokodila, nojevi, nepoznato voće, isključujte začinjenu hranu, pijte samo flaširanu vodu). Sunčajte se samo rano ujutro do najviše 10:00 i nakon 17:00, pazite na klima uređaje i uzimajte sve lijekove koje je propisao ginekolog i terapeut ”, prisjeća se djevojčica..

Za razliku od prve junakinje, za Janu Tokarevu let na položaju bio je planiran: djevojčica je imala tešku trudnoću i sanjala je more. Yana je u peti mjesec trudnoće odletjela u Tursku.

“U prvom tromjesečju poslan sam na službeno putovanje u Vladivostok. Osjećao sam se vrlo loše: imao sam strašnu toksikozu, pa sam odbio let. Bilo je zastrašujuće, odjednom je nešto pošlo po zlu. U ranoj fazi trudnoće postoji velika vjerojatnost pobačaja, pa sam odlučila ne riskirati.

U drugom tromjesečju toksikoza je popustila, počeo sam se osjećati malo bolje. Ali mučnina i povraćanje su i dalje postojale. Shvatio sam da hitno moram na more. Osjećao sam da će mi tamo biti puno bolje nego u rodnom Sibiru. Suprug je bio jako zabrinut i isprva nije želio ni čuti za putovanje u inozemstvo. Ali predložila sam mu da ode liječniku na ultrazvučno snimanje i zatraži njegovo dopuštenje. Liječnik je izdao presudu: možete letjeti za Tursku. Naglasio je da let ne bi trebao trajati više od 6-7 sati..

Inače, tijekom leta morao sam sakriti trbuh, jer neke zrakoplovne tvrtke traže liječnički zaključak da trudnica može letjeti. Nismo imali takav zaključak, pa smo morali nositi široku odjeću, u kojoj nije bilo jasno da sam u položaju. Kad smo letjeli natrag, zaposlenica lokalnog aerodroma pitala me jesam li trudna. Šalila sam se da sam samo debela. Ali općenito, s tim trebate biti oprezniji jer ih možda neće pustiti iz zemlje..

Što kaže liječnik?

Ginekologinja, specijalistica estetske i rekonstruktivne ginekologije Tatyana Pavlyuk komentira:

- Preporučujem planiranje letova prije 20 tjedana trudnoće. Naravno, postoje kontraindikacije za let..

To uključuje povijest trombemboličkih stanja (na primjer, duboka venska tromboza noge), teške proširene vene, bilo koje kronične bolesti u akutnom stadiju, nestabilni krvni tlak i poremećaji srčanog ritma, kompletan previja placente tijekom 18 tjedana i, naravno, prijetnja prekid trudnoće.

Je li let opasan?

Naša heroina Oksana komentira: „Najviše sam se bojala leta i instrumenata u zračnim lukama. Iznenađujuće, let za Vijetnam prošao je sjajno: osjećao sam se izvrsno i savršeno sam izdržao sedam sati u avionu. U vezi s uređajima carinici su me razuvjerili: rekli su da su svi okviri apsolutno sigurni za trudnice i da nema prijetnje. Tako je bilo i u vijetnamskoj zračnoj luci. Uzeo sam sve potrebne pripreme, flaster protiv bolesti pokreta i plastične vrećice u slučaju nepredviđenog u ručnoj prtljazi, koje na sreću nisu bile korisne. Uzeo sam i inhalator za olovku za nos koji su morali koristiti prilikom polijetanja kako bi se opustili i ublažili vrtoglavicu. Obavezno se odjenite i sa sobom ponesite toplu jaknu ili džemper i putni jastuk ".

- Tijekom leta povećava se rizik od trombemboličkih komplikacija, drugim riječima: začepljenje posude odvojenim trombom. Ovo strašno stanje može biti fatalno bez odgovarajuće specijalizirane pomoći. Ali ne zaboravite da sama trudnoća povećava ove rizike za 5-6 puta u usporedbi s općom populacijom. Dakle, buduće majke, u načelu, tijekom cijele trudnoće podliježu ovom riziku, a let zrakoplovom ga malo povećava..

Što staviti u putničku prvu pomoć?

“Vrlo sam temeljito prikupio komplet za prvu pomoć. Uz lijekove koje sam trebao, a propisali su ih liječnici (hormoni, vitamini, tablete za jetru i želudac), bilo je potrebno uzimati lijekove u putničkoj kutiji za prvu pomoć za mog supruga i dopuštene za mene u slučaju nepredviđenih situacija. Antipiretik, antihistaminici, sredstva za ublažavanje boli, dezinficijensi, flasteri, zavoji, kapi za nos ”, prisjeća se Oksana.

Yana se drži suprotnog gledišta: djevojčica nije sa sobom ponijela komplet prve pomoći..

“Pio sam samo lijek protiv žgaravice, jer me mučio od početka drugog tromjesečja. Ako je potrebno, bilo koji lijek može se kupiti u ljekarni koja je dostupna u svakoj zemlji. Stoga ne smatram potrebnim ponijeti hrpu tableta sa sobom. ".

- Najvažnije je da let bude što ugodniji. Potrebno je uzimati sve lijekove koje je propisao liječnik. Preporučljivo je letjeti u kompresijskim čarapama ili trudničkim tajicama. Dakle, smanjujete rizik od moguće tromboze, smanjujete čitljivost nogu nakon leta..

U pozadini emocionalnog uzbuđenja moguće je blago povećanje tona maternice, pa sa sobom ponesite tablete Noshpy, ovo će vam pomoći da ublažite tonus. Sve u svemu, preporuke za prikupljanje putničke opreme za prvu pomoć su standardne.

Kako ću se osjećati na odmoru?

Što ako se toksikoza pogorša? Kako se mogu nositi s aklimatizacijom u ovom stanju? Hoće li vrućina negativno utjecati na moje zdravlje? Odgovori su predvidljivi: vjerojatno vam neće biti dobro zbog čistog morskog zraka, prirodnog vitamina D, svježeg voća i pozitivnih emocija.

“Na odmoru sam se osjećao sjajno: nikakva aklimatizacija (imamo istu vremensku zonu s Vijetnamom), želja za kupanjem u moru i sunčanje nakon teške sibirske zime i proljeća, jesti voće i plodove mora učinili su svoj posao. Dnevna rutina, iako drugačija od uobičajene, nije izazivala nelagodu: ustajanje u šest ujutro, u sedam je, u pravilu, već na plaži, u devet ujutro smo se vratili u sobu ili šetali do trenutka kada je postalo jako vruće, dnevni san, ručak, večernja šetnja i gašenje ranih svjetala, oko devet navečer ", - prisjeća se Oksana.

Yana potvrđuje: na odmoru se blagostanje znatno poboljšava.

“Strahovao sam da ću se u Turskoj osjećati loše i da će mi toksikoza pokvariti odmor. Bojala sam se da ne nabreknem. I općenito - druga država, nikad se ne zna što. Ali more zaista liječi: tamo sam se osjećao puno bolje nego u rodnom Sibiru. Osjetila sam nestvarno olakšanje, jer gotovo nisam bila bolesna. Jedino: noge su mi malo otekle. Ali sve u svemu, sve je bilo u redu. Suprug i ja išli smo na izlet u planine, a taj dan je bilo +50 stupnjeva. Mužu je bilo teško, ali meni - makar kani! Uopće nisam bila umorna, osjećala sam se sjajno ".

- Ako trudnoća teče normalno, trudnica se u pravilu osjeća bolje na odmoru nego u uobičajenim uvjetima.

Što možeš jesti?

Prekomorske zemlje u pravilu nisu samo more i sunce, već i neobični proizvodi i jela koja stvarno želite probati. Da li ih je moguće jesti na odmoru?

“Jeo sam samo poznatu hranu, trudio sam se da ne začinjam začinjena jela, iako sam si ponekad dopustio da pojedem nešto papreno. Naslonio sam se na morske plodove i voće, kojih je u velikoj oskudici, i jeo sam puno juha. Išli smo samo u pouzdane ustanove, prema preporukama prijatelja i recenzijama na Internetu. Nekoliko su puta uzimali uličnu hranu na vlastitu opasnost i riskirali su, srećom, da nikada ništa nije otrovano. Kao što sam već rekla, liječnik mi je zabranio bilo kakvu egzotičnu hranu i pridržavala sam se njezinih recepata ”, kaže Oksana Belova.

Yana Tokareva priznaje: vodili su je njezini osjećaji u prehrani. Liječnik je djevojčici propisao proteinsku prehranu, ali Yana si je mogla priuštiti "zabranjenu" hranu ako je to zaista htjela. Negativne emocije od nepojedenih dobrota, prema njezinom su mišljenju, puno gore od štete od ne preporučenih jela.

- Sve ovisi o individualnim karakteristikama žene i prisutnosti popratne patologije iz gastrointestinalnog trakta. Što je najvažnije, svaka žena na položaju treba imati na umu da je hrana bogata proteinima i siromašna životinjskim mastima, poput morskih plodova, uvijek prioritet. Važno je imati dovoljno vlakana u prehrani, jesti spori ugljikohidrati (žitarice, tjestenina od cjelovite pšenice) i ograničavati unos brzih ugljikohidrata, što će pridonijeti brzom debljanju: peciva, voće, slatkiši.

Što se tiče nojevog mesa ili egzotičnog voća, nema posebnih kontraindikacija za trudnice. Vrijedno je usredotočiti se na svoje preferencije okusa i preporuke liječnika koji dolazi.

Mogu li se sunčati?

Prekrasna čokoladna preplanulost je razlog zašto mnoge djevojke lete prema suncu. Ali kako biti žena u položaju: sunčati se ili ne sunčati se?

“Sunčao sam se strogo po preporuci liječnika i koristeći proizvode s maksimalnom zaštitom od ultraljubičastih zraka. U lokalnim trgovinama pronašao sam maksimalni zaštitni faktor 50, a u Vijetnamu sam kupio kremu sa zaštitnim faktorom 81. Uvijek sam nosio mokru bandanu da se ne pregrije, puno je pomoglo. Istina, kako se ne bih prehladio, snimio sam je u kafiću u kojem klima uređaji vrijedno rade. Noću se prekrila mokrim ručnikom da ne bi osipala od vrućine i da ne bi uključila klima uređaj.

Dva dana prije leta kući, prehladio sam se tik ispod klima uređaja u zabavnom parku. Temperatura 37,8, curenje iz nosa, glavobolja. U zračnoj luci, prije slijetanja, popio sam jedinu tabletu paracetamola kako bih odgodio let, a dan kasnije dogovorio sam sastanak s liječnikom kod kuće.

Yana se također nije skrivala od sunca i u svoj je grad došla s prekrasnom brončanom preplanulošću.

“Sunčao sam se, ali prekrio sam trbuh. Za to nisu postojali liječnički recepti, to su moje osobne želje: smatrala sam da to nije potrebno otvarati na suncu ", dodala je Yana.

- U tako izvrsnom položaju sunčanje može i treba biti. Nažalost, u većini ruskih gradova ima vrlo malo svjetlosnih dana u godini. Znanstveno je dokazano da vitamin D povoljno utječe na tijek trudnoće i njezin ishod. Stoga je vrlo potrebno da trudnica dobije koristan element u tragovima. Ali ne zaboravite na sredstva zaštite i sjetite se da je mjera iznad svega.

Dakle, svejedno: letjeti ili ne letjeti?

Obje junakinje našeg materijala samouvjereno odgovaraju: nužno. Naravno, ako postoji mogućnost i nema kontraindikacija.

- Najvažniji pokazatelj ograničenja je dobrobit trudnice i specifične preporuke liječnika u vezi s tom ženom. Ako trudnoća teče bez komplikacija, zašto si ne pružite pozitivne emocije, jer kad je to dobro za majku, dobro je i za malu osobu u trbuhu.

Glavni plus "trudničkog odmora" su, naravno, pozitivne emocije, zdrav morski zrak, redoviti posjeti moru, promjena krajolika i sunčanje..

Istodobno, svaka trudnoća je individualna, nitko nije imun na hitne slučajeve i komplikacije. Također, nitko ne želi oboljeti ili otići u bolnicu u drugoj zemlji. Ali, ako vi ili vaši najmiliji s kojima putujete tečno govorite jezik za produktivnu komunikaciju u zemlji za odmor, imate potpuno visokokvalitetno zdravstveno osiguranje, nema razloga za brigu. I upamtite: trudnoća nije bolest..

Može li trudna žena letjeti u Vijetnam

Koji je bio odgovor na ovo u pres službi šefa regije

Lisa je u veljaču odletjela u Vijetnam

Foto: Elizaveta Tarasova, Mikhail Shtayura

Deseci stanovnika Južnog Urala ne mogu letjeti iz Vijetnama. Među njima je i trudnica iz Čeljabinska Elizaveta Tarasova. Djevojčica je rekla da je nekoliko mjeseci pokušavala postići povratak u domovinu, pisala je pisma internetskoj recepciji regionalnog guvernera, ali sve je bilo beskorisno. Tiskovna služba čelnika regije 74.RU izvijestila je da su spremni evakuirati turiste.

Liza je 15. veljače doputovala iz Čeljabinska u Nha Trang sa svojom prijateljicom. Pojašnjava da se zbog pandemije koronavirusa ne mogu vratiti kući dva mjeseca.

- U početku su vađeni samo oni koji su imali turističke bonove, samo ljudi s običnim kartama nisu vađeni avionom, - kaže Elizaveta. - Tada je već bilo moguće ljudima letjeti bez aranžmana, ali svi su bili razgraničeni po regijama. Bio je zrakoplov za Novosibirsk, ali nismo stigli tamo, jer su nas uvjeravali da će letjeti do Uralskog federalnog okruga.

Sada je Lisa u poziciji.

- U četvrtom sam mjesecu [trudnoće], moja prijateljica, koja je također ovdje zapela, rodila je 1. travnja, sada moraju unajmiti stan s djetetom, - kaže Elizaveta. - Ima 10-ak ljudi iz Čeljabinska, 15 iz Jekaterinburga, a ima ih i iz Tjumena. Želimo letjeti u bilo koji grad u Rusiji.

- Stalno se radi na izvozu Južnog Urala iz različitih zemalja, spremni smo razmotriti te zahtjeve i aktivno sudjelovati u izvozu naših građana iz Vijetnama, - komentirao je 74.RU u tiskovnoj službi guvernera.

28. svibnja 39 turista nasukanih zbog pandemije koronavirusa u Armeniji vratilo se u Čeljabinsk.

16. svibnja u Čeljabinsk je stiglo 37 turista iz Indije.

Oko 20 turista iz Čeljabinska vratilo se na Ural iz Izraela u noći 8. maja.

6. svibnja 27 stanovnika Južnog Urala izletjelo je u Jekaterinburg izvoznim letom, zaglavljeno zbog pandemije u Tadžikistanu.

Skandali koji uključuju turiste nisu potpuni. Dakle, dvojica radnika smjene, evakuirana s polja u Yakutiji, gdje je došlo do izbijanja COVID-19, pobjegla su iz zvjezdarnice. Kao rezultat toga, bjegunci su morali biti vraćeni sudskom odlukom..

Sve o koronavirusu i njegovim posljedicama - u materijalima 74.RU i našoj kronici koja se neprestano ažurira.

Želite podijeliti vijesti? Pišite redakciji, našoj grupi na VKontakteu, kao i WhatsAppu, Viberu ili Telegramu na +7 93 23–0000–74. Telefon servisa vijesti 7–0000–74.

Putovanje tijekom trudnoće: odabir države i priprema za let

Je li moguće da se buduća majka sunča i kako jesti na odmoru?

Trudnoća nije razlog za odricanje od novih iskustava i putovanja, kažu liječnici. Ali pod uvjetom da ništa ne ugrožava zdravlje majke i njezine buduće bebe. Prošli smo put saznali u kojoj je fazi trudnoće sigurnije putovati i koje dokumente žena treba popuniti prije putovanja. Danas ćemo saznati koje su zemlje najbolje za „trudnički“ odmor, kako se pripremiti za let i zašto je kupanje u moru bolje nego u hotelskom bazenu..

Trudnoća i odmor na moru. U koje zemlje je bolje ne putovati dok je trudna i zašto?

Pri odabiru zemlje za rekreaciju potrebno je procijeniti kompatibilnost tri čimbenika: trajanje leta do odredišta, klimu i karakteristike domaće kuhinje. Stručnjaci preporučuju trudnicama da se odmaraju u onim zemljama u kojima maksimalna dnevna temperatura tijekom razdoblja odmora ne prelazi 30,5 ° C. U ekstremnim vrućinama, zbog aktivnog isparavanja vlage s kože, obilnog pijenja i smanjenja apetita kod trudnica, može doći do hipoglikemije - smanjenja koncentracije glukoze u krvi, a to, pak, može izazvati ozbiljnu toksikozu, posebno u prvom tromjesečju. Hrana i voda koja je neuobičajena za prehranu trudnice, kao i novi mirisi, na primjer, u zemljama Južne i Jugoistočne Azije, Srednje i Južne Amerike, također mogu biti krivci za toksikozu.

Ako ste trudni, ne biste trebali odlaziti na odmor u one zemlje u kojima postoji stvarna opasnost od zaraznih infekcija (na primjer, zika, denga groznica, japanski encefalitis, parazitske infekcije itd.). Također su zabranjene zemlje kojima je potrebno predcjepljenje za posjet. Zapamtite da svako cjepivo prolazi kroz placentnu barijeru i može nanijeti ogromnu štetu djetetovom zdravlju..

Kada planirate svoj odmor, uzmite u obzir još jedan važan čimbenik - razinu medicine u zemlji i njenu dostupnost, kao i dostupnost medicinskog osoblja u hotelu. Dajte prednost odmoru u onim zemljama u kojima će vam, ako je potrebno, biti pružena kvalificirana i, što je najvažnije, pravodobna medicinska pomoć.

Prema stručnjacima, najprikladnija strana odredišta za „trudnički“ odmor su: razvijena odmarališta u Turskoj, Grčkoj, Cipru, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, kao i u Češkoj, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Bahreinu. No, putovanje u zemlje južne i jugoistočne Azije, kao i u većinu zemalja Afrike, Srednje i Južne Amerike, trudnim je turistima bolje napustiti do prikladnijih vremena..

Provjera aerodroma i let tijekom trudnoće

Dakle, bonovi su kupljeni, koferi spakirani, idete na odmor! Je li sigurno za trudnice da tijekom sigurnosnih provjera prolaze kroz detektore metala i skenere? Svakako pitajte koja je vrsta opreme instalirana u zračnoj luci. Tijekom trudnoće nepoželjno je proći rentgenski skener, druge su vrste skenera sigurne za buduće majke. U svakom slučaju, držite potvrdu o trudnoći kod sebe kako biste je u svakom trenutku mogli pokazati zaposleniku aerodroma i proći postupak ručnog pregleda.

Pazite da vam odjeća i obuća budu što udobniji. Na let ponesite potrebne lijekove, vodu za piće, malu pločicu tamne čokolade, termalnu vodu, vlažne maramice i ostale higijenske potrepštine. Padovi pritiska i dugotrajno držanje sjeda neprijatelji su trudne putnice u zrakoplovnoj kompaniji. Oni izazivaju skokove krvnog tlaka, narušavaju cirkulaciju zdjeličnih organa i remete rad crijeva. Stoga se tijekom leta pokušajte više kretati, ako je moguće, češće mijenjajte položaj tijela, hodajte po kabini, napravite lagano zagrijavanje ruku i nogu, samo-masažu itd. Ako vam je liječnik naložio da nosite kompresijske čarape ili dokoljena, obavezno ih stavite prije leta. U drugom i trećem tromjesečju također je potrebno nositi prenatalni aparatić.

Odmor na plaži i trudnoća. Što buduća majka treba znati?

Da bi odmor u primorskom ljetovalištu bio koristan, mora se poštivati ​​nekoliko važnih pravila:

 1. Iznimno je obeshrabreno boraviti na suncu od 12.00 do 16.00 sati - ovo je vrijeme vrhunac sunčeve aktivnosti. Postoji zabluda da ne možete dobiti opekline tijekom kupanja u moru ili bazenu, ali to nije slučaj. Reflektirajući s površine vode, sunčeve zrake su u stanju da vas "isprže" ništa gore nego na kopnu.
 2. Koža trudnica je sklona hiperpigmentaciji, zbog čega je toliko važno koristiti visokokvalitetne kreme za sunčanje za lice i tijelo sa zaštitnim faktorom (SPF) od najmanje 50 i aktivnim hidratantnim sastojcima. Na suncu nosite šešir od paname ili šešir širokog oboda kako biste dodatno zaštitili lice od izlaganja UV zračenju. Izbjegavajte izravno sunčevo svjetlo na trbuhu, ako je moguće, nosite zatvoreni kupaći kostim za trudnice.
 3. Ne zaboravite piti što više negazirane vode kako biste ostali hidratizirani. Po potrebi poprskajte lice termalnom vodom ili posebnim osvježavajućim sprejevima.
 4. Stručnjaci kažu da je kupanje u moru puno zdravije nego u bazenu, posebno za trudnice. To je zbog činjenice da klorirana voda u nekim bazenima može dovesti do poremećaja vaginalne mikroflore, raznih bakterijskih infekcija i upala. Stoga se budućim majkama savjetuje da nakon posjeta bazenu provode vanjsko (isključivo vanjsko!) Liječenje genitalija antisepticima kao što je Miramistin..
 5. Još jedan neprijatelj trudnice je mokri kupaći kostim i efekt staklenika koji stvara sušenjem točno na vašem tijelu. Dugotrajni boravak u mokrom kupaćem kostimu značajno povećava rizik od cistitisa i drugih bolesti genitourinarne sfere kod žene. Savjet: Na plažu ponesite nekoliko kompleta za plivanje i rezervno donje rublje.

Što trudnice mogu jesti na odmoru

Prema liječnicima, prehrana trudnice na odmoru trebala bi biti što bliža uobičajenoj kućnoj prehrani. Ako se idete odmarati u all-inclusive hotelu, ne bi trebalo biti problema. Pokušajte ne piti kofeinska pića, koncentrirane sokove, sodu, dajte prednost lako probavljivim jelima i ne preopterećujte deserte. Ne pretjerujte s egzotičnim voćem i povrćem, plodovima mora, posebno ako ih nikada prije niste jeli: unosite ih u prehranu postupno i promatrajte tjelesnu reakciju.

Za medicinska pitanja obavezno se unaprijed obratite liječniku

Forum Vinsky

Potražite jeftine letove

Rezervacija hotela, vila, apartmana

Iznajmljivanje stanova, stanova, kuća od vlasnika

Iznajmljivanje automobila u inozemstvu i u Rusiji

Osiguranje automobila za najam

Putno osiguranje

Oglašavanje na forumu Vinskyja

Web stranica Vinskyja

 • Indeks foruma ‹Vrste turizma: Krstarenja, alpsko skijanje, ronjenje, ribolov i lov, tematska putovanja‹ Putovanje s djecom ‹Zdravlje i udobnost djeteta na putovanju. Osiguranje. Prehrana
 • Promijenite veličinu fonta
 • Smartfeed
 • Blogovi •
 • Pravila •
 • Upute
 • • PITANJA
 • • Galerija
 • • Prijava
 • • Ulaz

Let tijekom trudnoće, nije li opasan?

Korisnici koji pregledavaju ovaj forum: nema registriranih korisnika i 2 gostiju

Re: Letenje tijekom trudnoće, nije li opasno?

helen_lunt »17. ožujka 2015. 17:34

Zaista želim da žene letu pristupe znanstveno, na temelju vlastite situacije, a ne na temelju statistike i fraza: "ako što?" To je što?
Ako žena nikada nije imala problema sa srcem, sve se odvija mirno, ovo je drugo tromjesečje, u kojem je dopušteno letjeti i raditi puno toga što nije dozvoljeno u prvom i trećem tromjesečju - zašto ne, ljudi sada lete s bebama starim 3 mjeseca, što je puno gore, na moje mišljenje.

Da rezimiramo, pečate je dopustio liječnik, a ovo je pola bitke, kupujemo posebne čarape za normalizaciju tlaka (općenito, savjetujem svima da lete u njima), prije leta, no-shpa i svijeća s papaverinom, svaki sat hodamo po kabini. svi!

Prestanite se bojati, stvarno živimo u stalnom kaosu, vozimo automobile i javni prijevoz i svašta se može dogoditi. Glavno je da se možete smiriti i podesiti na pravi način, vaš stav je pola rješenja problema)))

Dobri letovi svima.

Re: Letenje tijekom trudnoće, nije li opasno?

alinka16 »20. travnja 2015., 16:02

Re: Letenje tijekom trudnoće, nije li opasno?

Nastusca »22. svibnja 2015., 15:03

Re: Letenje tijekom trudnoće, nije li opasno?

draga Julija »28. svibnja 2015., 09:21

Re: Let tijekom trudnoće, nije li opasan?

Nastusca »28. svibnja 2015., 09:53

Re: Let tijekom trudnoće, nije li opasan?

alone_wolfus »04. kolovoza 2015., 21:17

Re: Letenje tijekom trudnoće, nije li opasno?

draga Julia »05. kolovoza 2015., 06:25

Re: Letenje tijekom trudnoće, nije li opasno?

Sergey Mechanic "30. kolovoza 2015., 23:07

Re: Let tijekom trudnoće, nije li opasan?

Kuhar »16. listopada 2015. 11:46

Re: Let tijekom trudnoće, nije li opasan?

Marussya2010 »16. listopada 2015., 13:22

Re: Letenje tijekom trudnoće, nije li opasno?

yulya102 "08. studenoga 2015., 13:00

Re: Letenje tijekom trudnoće, nije li opasno?

Tati_Tentser »14. studenoga 2015., 03:25

dobar dan!
Želim podijeliti svoje osobno iskustvo nedavnog dugog leta u razdoblju od 32 tjedna.
Direktan let Singapore Airlinesa: Moskva-Houston, ekonomska klasa
Vrijeme putovanja: 12 sati 45 minuta

Odmah ću rezervirati, nismo razgovarali o odmoru itd. Let je planiran i, u određenom smislu, prisilni. Suprug trenutno živi i radi u Houstonu, pa je odlučeno tamo roditi, ali pod uvjetom normalne trudnoće i odsutnosti izravnih kontraindikacija za let. Da budem iskren, bilo je mnogo sumnji. U osnovi, bili su povezani s trajanjem leta, uostalom, 13 sati nije 2, 3 ili čak 6 sati. U to se vrijeme sve može dogoditi. No, budući da je trudnoća tekla bez komplikacija, odlučeno je da se leti.
Odgovorno sam pristupio pripremi. Tjedan dana prije polaska napravila sam ultrazvučni pregled kako bih bila sigurna da je s bebom sve u redu. Razgovarala sam s liječnikom koji nadgleda trudnoću. Kupio sam kompresijske čarape i sastavio komplet za prvu pomoć, koji se zove u svim prigodama) U avionu sam se presvukao u široku i udobnu odjeću, nisam skinuo čarape cijeli let.
Sam let. Kao što su mnogi već napisali, najuzbudljivija su uzlijetanje i slijetanje. Pravo preopterećenje koje osjeća tijelo. Dalje u letu, ako nema jake turbulencije, tada su osjećaji isti kao na tlu. Naravno, vrlo je zamorno ako, na primjer, nema načina za promjenu položaja i ležanje. Imao sam sreće da je avion bio poluprazan i imao sam red od tri sjedala, tri jastuka i tri pokrivača, tako da sam mogao leći i zauzeti što ugodniji položaj. Ustajala sam svakih sat vremena i šetala po salonu.
Prvih osam sati prošlo je dobro. Negdje četiri sata prije dolaska dijete je odjednom počelo praviti nevjerojatna salta u trbuhu, ne sjećam se takve mega aktivnosti u cijeloj trudnoći - činilo mi se da će želudac sada samo puknuti! Možda nedostatak kisika u avionu još uvijek utječe. Naravno, želudac mi se napeo od takve aktivnosti, a onda me uhvatila panika - pa, mislim, rađam u avionu. Počeo sam grčevito piti sve dostupne tablete - noshpa, papaverin čepići, valerijana. činilo se da ništa ne pomaže. A onda sam shvatila da ako je sada nešto provociralo porod, onda je ovo moja panika. S naporom volje privukla se, otišla do toaleta, pritisnula se o umivaonik i spustivši glavu što niže, počela duboko disati.
Općenito, uspio sam se smiriti i tada je let prošao u redu..
Završavajući svoju priču, želim reći: u mom slučaju sve je prošlo u redu, let nije imao utjecaja na trudnoću, još uvijek puzim - 36 tjedana). Ali za sebe sam donio sljedeći zaključak - bez hitne potrebe, budući da sam duboko trudna, više neću sjediti u avionu. Barem se neću odlučiti za tako dugačak let. Što god netko rekao, to je dodatni teret, stres i rizik..
Želim vam siguran let!

Porođaj u Vijetnamu: Ruskinja je rekla što o tome trebate znati

Prije godinu dana Chitinka Aryuna Ochirova otišla je na šestomjesečni odmor sa suprugom i sinom, nalazeći se, kako kažu, u zanimljivoj poziciji

Djevojčica ne samo da je stoički podnijela porod u Vijetnamu, već je i letjela s novorođenom kćeri za izdavanje viza. A par puta zbog djeteta nije ni puštena iz zemlje. U intervjuu s nama ispričala je sve što trebate znati ako se odlučite roditi u Vijetnamu..

Trudnoća

Zašto ste odlučili roditi u Vijetnamu?

Dugo smo željeli doći ovamo na zimu. I kad smo napokon kupili karte, zatrudnjela sam. Ali to nas nije spriječilo. Mislili smo, jednom kad smo odlučili, onda idemo. Tamo ćemo roditi.

Za mene je porod već bio drugi. I od samog početka bio sam siguran da će sve proći bez problema. Mislim da je drugi put uvijek lakše. Sad, gledajući unatrag, mogu reći da bi samo iskusne majke trebale odlučiti roditi u Vijetnamu. Ne za one koji rađaju prvi put.

Kako vam se sviđa Vijetnam? Jesu li mještani na bilo koji način reagirali na vašu trudnoću? Ne znam... pokušao sam dodirnuti trbuh, na primjer?

Ne, Vijetnamci su reagirali mirno. Samo smo se pitali: "Bebo?" A onda su razjasnili koga. Bili smo jako sretni što smo djevojčica. Kažu da su dječak i djevojčica jako dobri. Prvi je bio sin. Kad smo stigli, imao je godinu i deset mjeseci.

Vijetnamci jako vole djecu. Dodirnuli su ih i naši, povukli za obraz. Nije mi smetalo - neka dijete odraste u prijateljskom okruženju. No, jednog dana do nas je doputovao čovjek na motociklu i također nas odlučio potapšati po obrazu.

A onda se odjednom popeo među noge - očito je odlučio provjeriti, dječak ili djevojčica.

Nisam elaborirao. Uhvatila je sina za ruku i brzo otišla. Pola dana sam hodao uokolo i puhao, rasipao sve u glavi. Još uvijek mi nije jasno zašto je to učinio.

Što je s hranom? Promjena raspoloženja nije bila previše dosadna?

Mislim da nisam bila jako štetna trudnica. Svidjela mi se vijetnamska hrana, mogao sam jesti pho juhu svaki dan. Jednom sam jako želio buuz - burjatsko jelo slično velikim okruglicama. Otišli smo u uzbekistanski restoran i naručili manti. Ne buzy, naravno, već bez ribe i rak.

Sinu je u početku bilo teško. Hranili smo ga voćem, slatkišima, kolačićima i krumpirićima kako bi mogao nešto pojesti. Ali onda sam se prilagodio. Počeo jesti pho i svu ostalu vijetnamsku kuhinju.

Što odnijeti u Vijetnam za trudnicu?

Kao što rekoh, moj se duh borio. Stoga sam uzeo malo lijeka. Uglavnom za mog sina. Pa, sve što je liječnik propisao mora biti. Yodomarin je odlučio da ga neće uzeti - ionako idemo na more. Kad su noću počeli grčevi u nogama, otišli smo u kliniku. Ginekolog je propisao tekući kalcij i multivitamine.

Možete uzeti zavoj, odjeću i grudnjak za dojenje. Ovdje je teško sve ovo kupiti - veličine u trgovinama su premale. Nigdje nisam pronašla posebne grudnjake. Uzmi kapu - trudnicama se peče glava.

Kako je bolnica izabrana za porod?

Moj je suprug našao ruskog liječnika u lokalnim chat-sobama. Zovem se Denis, radi u klinici Prestige. Otišli smo do njega po savjet. Kasnije sam ovdje otišla na ultrazvučni pregled i ginekologa. Denis nam je rekao da nisam prva koja se odlučila roditi u Vijetnamu, a već postoje dvije provjerene mogućnosti. Prva je klinika za strance Vinmec. Druga - jeftinija - gradska bolnica, koju smo izabrali. Liječnik mi je savjetovao da tamo odem već na porodu, tako da se ništa suvišno ne propiše i prebroji. Tako smo i učinili.

Porođaj u Vijetnamu

Kontrakcije su započele u dva ujutro. Naporno sam odvojio vrijeme da se još malo naspavam. Shvatio sam da sljedećih mjeseci neću moći dovoljno odspavati. U bolnicu smo stigli u tri. U registru nema ništa komplicirano - putovnice s vizom, rezultati ultrazvuka. Sve ostalo je objašnjeno na prstima.

Počele su poteškoće na odjelu. Dojilje su bile probuđene. Ne razumiju ni ruski ni engleski. Nekako su izdali karticu i darivali krv. Odveli su me na ultrazvučni pregled, zatim na CTG, gdje su me zadržali tri sata. Spavao sam posvuda. Spavajte nekoliko mjeseci unaprijed - bila je to samo ispravna ideja.

Tijekom kontrakcija probudila se, ali pokušala je ne stenjati ili vrištati.

Nije uobičajeno vrištati tijekom poroda u Vijetnamu. Poput Burjata.

Kad sam tada dva dana ležao u blizini rodilišta, također nisam čuo vriske.

Pustili su me nakratko u sobu za odmor. Bilo je mogućnosti: otići u besplatnu sobu za pet ili platiti sobu za dvoje. Noćenje u njemu koštalo je 500 000 VND. Platili smo.

Ležao sam dok kontrakcije nisu postale nepodnošljive. Sestra me odvela do porođajne jedinice. Umjesto ginekoloških stolica, tu su željezni kauči. Popeo sam se na jednog od njih, ponovno povezao CTG, a što dalje učiniti nije jasno. Gurati, a ne gurati? Stenjem, savijam se. Dvije primalje mašu rukama. Ne treba, kažu, vikati, moraš tako disati. Nije bilo lakše. Tada je ušla stroža primalja, nešto gunđala, tapšala me po koljenima da se noge ne miču i na kraju mi ​​je, koristeći Google Translator, dala naredbu da guram.

Kćer sam rodila sama, bez stimulacije i posjekotina. I s pravom - svidjelo mi se što se lokalni liječnici nisu miješali u prirodni normalan proces.

Tada je sve bilo kako treba: djevojku su izvadili, položili je na trbuh i obrisali. Ostalog se ne sjećam dobro. Ali više nije bilo ništa strašno: rođenje posteljice, neka vrsta liječenja. To je sasvim podnošljivo. Pogotovo kad je vaše blago već na trbuhu i sisa vam dojku.

Aryuna, oprosti mi što sam odsjekao u tako idiličnom trenutku. Ali spomenuli ste da je soba iznosila 500 000 VND po noćenju. I svi porođaji koliko je to koštalo?

U početku je suprug platio za sve medicinske usluge 15 000 000 VND (približno 40 000 RUB). Ali to je bio polog. Ako su potrebne usluge za niži iznos, neke se zatim vrate. Kao rezultat toga, porod u Vijetnamu koštao nas je 20 000 RUB.

U sljedećem članku Aryuna će vam reći kako su je Vijetnamci smatrali nesposobnom i neiskusnom majkom, iako je sve učinila kako treba. I kako joj je dva puta odbijeno napustiti zemlju zbog djeteta.

Trudnoća i porod u različitim zemljama. Vijetnam

Tatjanu sam upoznao sasvim slučajno. Završili smo u istoj interesnoj skupini na društvenoj mreži. Ispostavilo se da je Tanya majka troje djece, a treće je dijete rodila u gradu Nha Trang u Vijetnamu.

Dogodilo se da je nakon transatlantskog leta nešto pošlo po zlu, a ona je od 13 tjedana postala česti gost ginekologa. Postojala je ozbiljna prijetnja, iako prije leta ništa nije nagovještavalo. U naslonjaču su ženu tijekom cijele trudnoće pogledali jednom, a zatim uglavnom oko. Krvni testovi uzimaju se prilikom registracije jednom, a drugi - oko 18 tjedana tijekom zakazanog pregleda. U Vijetnamu nitko ne uzima mokraću, najviše dolaze jednom mjesečno svom ginekologu i kažu je li sve u redu ili nije. Tatjani je prijetio pobačaj, pa je bila u bolnici jednom u dva tjedna. Otprilike isto toliko puta podvrgnuta je ultrazvučnom pregledu - liječnici su vjerovali da je vjerojatnost poroda djeteta oko 30% i željeli znati kako je hematom, koji se nije riješio. Ultrazvuk se ne smatra štetnim postupkom, radi se prema indikacijama i bez njega.

Bolnica uopće nije proračunska, pa trudnice tamo pokušavaju ležati samo u hitnim slučajevima. Tanya je bila u bolnici nešto više od tjedan dana. Lijekovi su dobivani približno isti kao u Rusiji za očuvanje trudnoće, vijetnamski kolege. U bolnici se ne hrane. Vjeruje se da svaka osoba ima rođake koji će donijeti hranu ako osoba završi u bolnici. Vijetnam ima velike obitelji i jake tradicije.

Isprva je Tatiana odlazila u privatne klinike, vodeći se činjenicom da postoje prevoditelji s ruskog jezika. Nakon razgovora s mještanima, počeo sam se izmjenjivati. Prevoditelj, ako nije zaposlenik klinike, naplaćuje 15-20 dolara po satu. Redovni posjet liječniku također košta 15 dolara. Svi plaćaju sve - i domaći stanovnici i turisti. Već dugo nema besplatnih usluga.

Možete promatrati i rađati bilo gdje. Ako trebate nešto ozbiljno, bolje je otići u javnu kliniku s tumačem, ako se samo prijavite - u privatnu. Državna klinika je puno bolje opremljena opremom, a tamošnji liječnici u stanju su raditi čuda. Operacije u državnim klinikama su nekoliko puta jeftinije, porod također, pa je Tanya rodila u državnoj klinici. Inače, zahvaljujući prevoditelju, po prijemu u rađaonicu, uspjeli smo uvelike smanjiti cijenu poroda - s 900 na 250 dolara.

Trudnice u Vijetnamu ne slijede nikakvu prehranu, liječnici preporučuju jesti više voća i hrane koja sadrži kalcij, poput ribe. Činjenica je da mliječni proizvodi u Vijetnamu nisu toliko pristupačni kao u Rusiji, pa je riba glavni izvor kalcija. Težina se mjeri na svakom sastanku, ali liječnik ne kaže ništa: samo iznosi činjenicu i to je to. Kao i kod nas, trudnica dobiva knjižicu, u koju liječnik unosi podatke, a zatim s ovom knjižicom možete ići na porod.

Tanya je uvijek dolazila liječniku sa suprugom i djecom. Njezina prevoditeljica Anetta bila je nesretna: prema njezinu mišljenju, muškarac nije imao što raditi u takvim institucijama. Strogo je zabranjeno rađati muža. Muškarac ne može vidjeti ženu u ovom obliku, pa stoga samo najbliži rođaci, na primjer majka, smiju rađati.

Svaka porodilja trebala bi imati obvezni paket sa sobom, sadrži pelene za bebu, vodonepropusnu pelenu, odjeću po prvi puta, uprtač za pupkovinu.

Prije porođaja porodilja se pita kako želi roditi. Japanke najčešće biraju carski rez - kažu da je lakše. Tanya je rodila prirodno i primljena je u kliniku zbog kontrakcija s velikim otkrićem. Rodila bez anestezije i stimulacije (nitko neće stimulirati do kraja 42 tjedna).

Tanya se dogovorila s dobrim liječnikom koji je malo razumio engleski, ali on nije došao na porod. Morala sam roditi okružena vijetnamskim primaljama koje nisu znale ni riječi na engleskom ili, još više, na ruskom, a mogla ih je pozdraviti samo na vijetnamskom.

Kad je Tatjana ušla u bolnicu, uzeli su joj sve stvari, stavili je na kolica, stavili EKG, ostavili čašu vode i otišli. Do samih pokušaja bila je sama na odjelu. Za nju to nije bio problem - uostalom, treće rođenje, sve je jasno i svjesno. Na pokušaje su došle babice, pogledale otvor i prihvatile dijete. Nakon rođenja dijete se odmah položi na majčin trbuh. Pupčana vrpca dobiva priliku pulsirati, a zatim rezati. Točno sat vremena nakon porođaja dijete se odvodi u drugu sobu, pere, presvlači u bolničku odjeću (djevojčice u ružičastom, dječaci u plavom, takva odjeća je obavezna za svu novorođenčad i kad je otpustite za nju trebate platiti oko 5 dolara, ne možete je koristiti), vaga se i vratio se mami. Tatyana je nagovorila da joj kaže težinu djeteta, obično parametri novorođenčeta u Vijetnamu nikoga ne zanimaju.

U sobu je apsolutno svima dopušteno bez ikakvih problema. Porođajne žene se ne hrane u bolnici. Nitko drugi ne gleda mamu i bebu, sljedećeg jutra nakon porođaja otišli su kući. Otpust se odvijao rutinski.

Ne postoje isplate materinstva, izdaje se samo potvrda da je u takvoj i takvoj bolnici takvog i takvog dana takva žena rodila dijete. Ova potvrda mora se dalje prenijeti u veleposlanstvo.

Djeca su cijepljena, ali liječnici su preporučili da Tatjanina obitelj to ne radi - nije poznato kako bi njezina kći uzela vijetnamsko cjepivo. Činjenica je da Azija ima specifičan učinak na Europljane svijetle puti - nikad ne znate koja vas jednostavna bolest može oboriti s nogu. Liječnici i medicinske sestre se ne vraćaju kući, ali ako imate rezidentnu karticu, ako želite, u bilo kojem trenutku možete otići u kliniku i besplatno se cijepiti.

Samo vrlo bogati ljudi mogu pozvati hitnu pomoć u kuću, ali hitna pomoć je maksimum koji može biti - izmjerite tlak i odnesite ga na kliniku. Stoga je bolje da bolesno dijete sami vodite u kliniku. Tanyin srednji sin jednom se tijekom igre zabio u sofu i slomio mu čelo, suprug ga je odvezao taksijem u kliniku, čelo mu je bilo zašiveno, a oboljeli je odmah pušten kući.

Malo ljudi doji, vjeruje se da je hranjenje djeteta iz bočice moderno i prikladno za svakoga. Nitko ne nosi ni remen. Postoje sve vrste pelena, ali odmah nakon rođenja stavljaju markirane platnene pelene s podlogama od gaze. Oni koji su kod nas česti (jednokratni) su elitni, prilično skupi. Za one koji žele uštedjeti novac, postoji još jedna mogućnost: tanke pelene od ružičaste ili plave tkanine s čičak trakom i umetcima koji u strukturi oponašaju tradicionalne pelene. Kupnja umetaka isplativije je od pelena, ali postoji nijansa: platnene pelene treba prati ručno, prilikom pranja u perilici čičak propada. Takve se pelene ne mogu kupiti ažurno, ako veličina ne odgovara, procurit će.

Vijetnamske obitelji obično imaju mnogo djece. Dječjih vrtića i škola ima dovoljno, nisu preskupi (oko 100 američkih dolara mjesečno), ali poduka se provodi prema vijetnamskom programu i na vijetnamskom jeziku. Ako želite da vaše dijete čuje engleski jezik, već morate potrošiti ozbiljan novac: od 300 dolara za vrt i od 500 dolara za školski mjesečnik. Tipični ruski vrtovi više nalikuju zabavi za djecu različite dobi s animatorima, košta 100-150 dolara mjesečno. Postoje ugledne međunarodne škole i vrtići, ali cijene tamo počinju od 800 dolara mjesečno, a mnogi roditelji koji su si to mogli priuštiti bili su nezadovoljni kvalitetom obrazovanja. Većina ruske djece je na učenju na daljinu, roditelji su sami angažirani u predškolskoj djeci.

Zahvaljujemo Tatjani Bragin na pomoći u pripremi publikacije.

Mogu li trudnice letjeti avionom

Putovanje zrakoplovom već je dugo uobičajeno za većinu ljudi, bez izazivanja zabrinutosti. Ipak, postoje situacije kada se zbog zdravlja morate brinuti više nego inače. Takvi slučajevi uključuju letove tijekom trudnoće, tijekom kojih se buduće majke brinu za svoju nerođenu bebu i svoje zdravlje. Većina žena u položaju pita se je li općenito štetno letjeti avionom dok nosi dijete. Da biste razumjeli ovo važno pitanje, morate se upoznati sa svim rizicima i nijansama.

Koja je opasnost letova za trudnice

Tijekom trudnoće bilo koji negativni čimbenik može ozbiljno naštetiti zdravlju žene ili njezine bebe. Tijekom leta opasnost se višestruko povećava. To je zbog promjene tlaka, smanjenja razine kisika i povećanja osjetljivosti na poremećaje u tijelu trudnice i njenog fetusa. Liječnici identificiraju nekoliko glavnih opasnosti s kojima se buduće majke mogu suočiti tijekom leta avionom..

Hipoksija

Koncentracija kisika u zrakoplovu koji je poletio u nebo mnogo je niža od razine uobičajene za ljude. To također utječe na tijelo svih na brodu. Količina kisika u krvi počinje padati odmah nakon polijetanja, što teoretski može naštetiti trudnici ili njenom fetusu. Problemi se sprječavaju pomoću kompenzacijskih mehanizama koji normaliziraju volumen bilo koje tvari u krvi u slučaju njihovog nedostatka ili viška.

Studije su pokazale da smanjena razina kisika ne utječe na zdravlje fetusa i da u većini slučajeva ne dovodi do hipoksije. Iznimka može biti situacija kada trudnica pati od anemije trećeg stupnja. U ovom slučaju, nedostatak hemoglobina neće dopustiti kompenzacijskim mehanizmima da rade svoj posao i spriječe fetalnu hipoksiju..

Respiratorne infekcije

Trudnice su posebno osjetljive na sve infekcije koje prenose respiratorni trakti zbog značajnog smanjenja imuniteta tijekom trudnoće. Kada letite zrakoplovom, rizici se povećavaju zbog prisutnosti ogromnog broja ljudi na brodu, od kojih svaki udiše zrak i izdiše svoje bakterije.

Klima uređaji predstavljaju dodatnu opasnost. Unutar njihovih filtara nakupljaju se štetni virusi koje su izdahnuli putnici koji su ranije letjeli ovim zrakoplovom. Tijekom leta uključuju se klima uređaji, a opasni mikroorganizmi ulaze u kabinu. Trudnice se mogu zaštititi od rizika maskom za lice.

Stagnacija krvi i poremećaji cirkulacije

Dugi letovi kod svih ljudi povećavaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka u venama. Za trudnice je opasnost još veća, čak i na kratkim letovima. Osjetljivo tijelo pod utjecajem smanjenog kisika, suhog zraka, neaktivnosti i pijenja kave ili gaziranih tekućina, koje su se konzumirale i prije polaska, suočava se sa zastojem krvi i dehidracijom, što dovodi do pojave krvnih ugrušaka.

Oni koji teže više od 100 kg, nose nekoliko djece, pate od trombofilije ili proširenih vena još su veći rizik. Vjerojatnost nastanka problema možete minimizirati pokazujući povremene aktivnosti - samo ustanite svaki sat i šetajte po kabini najmanje 10 minuta.

Skokovi tlaka

Posebno je uočljiva povećana osjetljivost trudnica na promjene u okolišu tijekom letova. Glavni im je problem skokovi tlaka koji se javljaju tijekom polijetanja i slijetanja zrakoplova. Istraživanje znanstvenika nije dalo precizne rezultate o tome kako točno utječe na trudnoću..

No, mnogi su liječnici skloni vjerovati da ozbiljni porast pritiska može dovesti do pobačaja, posebice do prijevremenog porođaja. U takvim okolnostima nitko neće moći pružiti pomoć ženi u uvjetima leta, ali vjerojatnost za takve situacije minimalna je.

Stres

Mnogi ljudi doživljavaju jak stres prije leta. U trudnica postaje još jača, jer vas tjeskoba zbog zdravlja nerođenog djeteta čini puno nervoznijom.

Tijekom leta naglo se povećava, zbog čega se hormoni oslobađaju u krvotok, što može dovesti do povećanja tona maternice, glavobolje i općeg pogoršanja dobrobiti. Može negativno utjecati na zdravlje fetusa..

Radijacija

Na nadmorskoj visini većoj od 2,5 km iznad tla nalazi se radioaktivno zračenje povezano sa suncem. Na takvim mjestima zarobljeno je zračenje generirano solarnim bakljama koje zaustavlja atmosfera. Nalazeći se na velikoj nadmorskoj visini, osoba se sudara s njom, unatoč tome što je u zrakoplovu. Ali u ovom kontaktu nema opasnosti, jer je doza zračenja premala da našteti čak i trudnici..

Ako usporedimo razinu zračenja na ovoj visini s X-zrakama, tada će biti 10 puta manja. Samo trudnice koje rade u avionu i redovito lete mogu patiti od njegovih učinaka. No čak i tada će vjerojatnost štete zdravlju biti mala..

Prerano rođenje

Mnogi ljudi vjeruju da je letenje povezano s rizikom od preranog rođenja. Objašnjavaju to padovima tlaka, turbulencijama i drugim opasnostima s kojima se trudna žena suočava u avionu. U određenim okolnostima i uz ozbiljne zdravstvene probleme postoji opasnost od pobačaja. Ali čak ni tada nije puno veći nego kad radite uobičajene stvari kod kuće..

Glavna je opasnost da je porod u avionu povezan s velikim rizicima. Posada prolazi posebnu obuku za pomoć putnicima, ali poanta je u opremi. Na brodu nema važnih uređaja koji bi ženi ili djetetu trebali nakon poroda, što će dovesti do ozbiljnih poremećaja ili čak smrti. U slučaju pobačaja trebat će vam i posebna sredstva..

Let različitih datuma - koliko dugo možete letjeti

Ispunjavanje uvjeta za letove tijekom trudnoće ovisi o vremenu. Neki se smatraju posebno korisnima, ali postoje oni s povećanim rizicima. Stoga, prije kupnje karata, morate razmotriti od kojeg tjedna trudnoće možete letjeti i koliko dugo žena ima. Mnogi vjeruju da bi prvo tromjesečje trebalo biti najprikladnije. Upravo u ovo vrijeme, kada djevojčica možda i ne zna za svoju situaciju, postoje razdoblja velike opasnosti. A drugo tromjesečje smatra se optimalnim..

U prvom tromjesečju

Prva dva tjedna za trudnicu su apsolutno sigurna. U ovom trenutku može sigurno letjeti zrakoplovom i ne brinuti se za svoje zdravlje. U trećem i četvrtom tjednu unutarnji organi počinju se stvarati u fetusu. Stoga je ovo razdoblje važno za nerođeno dijete i žena ga treba provesti s krajnjim oprezom..

Od petog do 13. tjedna, osim sedmog i osmog tjedna, položeni su svi organi i formirani su važni tjelesni sustavi. Sve opasnosti mogu dovesti do preranog porođaja ili poremećaja ploda. Tijekom letenja, žena se suočava s povećanom opasnošću, jer čak i blaga prehlada ili pad pritiska mogu izazvati pobačaj. Najpovoljnija razdoblja za letove u prvom tromjesečju su prvi, drugi, sedmi i osmi tjedan trudnoće..

U drugom tromjesečju

Početkom drugog tromjesečja, žena se navikne na svoj položaj i ne osjeća neugodne simptome koji se pojavljuju u prvim tjednima. Fetus je već formiran i postaje zaštićeniji od negativnih utjecaja izvana, ali još uvijek nema primjetnog trbuha, što uklanja ozbiljne neugodnosti i tromost.

Stoga je od 14. do 27. tjedna letenje zrakoplovom mnogo sigurnije i još uvijek ugodno. Iznimka je razdoblje od 18. do 22. tjedna. Kombinira se s povećanim rizikom od kasnog pobačaja, zbog čega bilo kakve promjene u vanjskom okruženju mogu dovesti do opasnih posljedica..

Posljednji mjeseci trudnoće

Mišljenja su o prihvatljivosti letova u trećem tromjesečju. Mnoge žene odluče ne riskirati svoje dijete i odbijaju letjeti ako nema hitnosti. Liječnici su skloni vjerovati da je moguće letjeti i posljednjih dana prije poroda, ako nema ozbiljnih komplikacija i rizika..

Ali većina zrakoplovnih kompanija odbija dopustiti ženama koje su trudne više od 30 tjedana na brodu. To pripisuju povećanoj vjerojatnosti rada na brodu, što bi moglo biti izazvano bijegom. Nedostatak opreme i visoko specijaliziranih liječnika dramatično povećava rizik od negativnih posljedica, pa čak i smrti. Stoga zrakoplovne tvrtke radije izbjegavaju rađanje tijekom leta..

Apsolutne kontraindikacije za putovanje zrakoplovom

Besmisleno je uzimati u obzir vrijeme trudnoće ako žena ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Liječnici utvrđuju niz apsolutnih kontraindikacija koje trudnicama zabranjuju let zrakoplovom. Za ove slučajeve nema iznimke, jer će let s takvim prekršajima biti povezan s kritičnom razinom opasnosti.

 • placenta previa (njezino potpuno pomicanje prema dolje);
 • preeklampsija (povišen krvni tlak s edemom);
 • anemija trećeg stupnja (nedostatak kisika s razinom hemoglobina ispod 70 g / l).

Liječnici dodaju uvjetne kontraindikacije apsolutnim. Ako žena pazi na svoje zdravlje i bude pažljiva, tada možete zatvoriti oči pred njima. Ali čak i u ovom slučaju ne mogu se isključiti ozbiljne posljedice. Stoga se preporučuje slijediti i takve kontraindikacije, odbijajući letove koji nisu potrebni.

 • višeplodne trudnoće tijekom 24 tjedna;
 • anemija drugog stupnja;
 • povećana vjerojatnost pobačaja;
 • sumnja na odvajanje, djelomični prikaz i abnormalnu strukturu posteljice;
 • krvavi iscjedak iz genitalija;
 • prisutnost ožiljaka, patologija prevlake i cerviksa;
 • invazivni postupci tjedan dana prije polaska;
 • preeklampsija bilo kojeg oblika;
 • toksikoza s povećanim simptomima;
 • redovito povraćanje;
 • preneseni tromboflebitis;
 • dijabetes;
 • hipertonična bolest;
 • razdoblje pogoršanja kroničnih bolesti;
 • akutne infekcije;
 • in vitro oplodnja.

Liječnici preporučuju da trudnice odbijaju letjeti ako imaju trajne alergije ili saznaju da su prehlađene. Oslabljeni imunitet bit će osjetljiviji na ostale prijetnje, a rizik od prekida trudnoće će se povećati.

Što učiniti ako je trudna žena bolesna u avionu

Mučnina je poznata svakoj trudnici. Može trajati dugo i uzrokovati povraćanje. Tijekom letova pojačava se i može se ponovno pojaviti čak i ako već dugo nije bio tamo. Ispravnim postupanjem u takvim situacijama izbjeći će se pojačani simptomi i iznenadno povraćanje..

Načini kako se riješiti mučnine:

 • fokus usmjerite na jednu točku, gledajte je u ravnu liniju nekoliko minuta, čineći disanje dubljim;
 • popijte jednu malu šalicu kave u malim gutljajima, ali ne više, jer kofein dovodi do dehidracije, što će biti štetno za trudnicu tijekom leta;
 • prilagodite se pozitivnim mislima i odvratite pažnju čitajući knjigu, listajući časopis ili slušajući ugodnu glazbu.

Jako se obeshrabruje uzimanje tableta za spavanje ili sedativa. Mogu pogoršati stanje i naštetiti vašem zdravlju. Izuzetak su samo lijekovi koje je propisao liječnik..

Da biste izbjegli mučninu tijekom leta, morate se pravilno pripremiti. Morate započeti s optimalnom prehranom - dan prije leta trebali biste se odreći bezvrijedne hrane i prijeći na jednostavnu dijetu. Na brod morate ponijeti domaću hranu koja neće uzrokovati nikakve promjene u probavi. Od stjuardese se može tražiti da podgrije ovu hranu. Ako ništa niste ponijeli sa sobom, trebali biste se poslužiti prehrambenim jelovnikom koji se nudi u avionu.

Kako učiniti letenje tijekom trudnoće ugodnim

Ako se odlučite letjeti, tada morate učiniti sve za ugodan let. Morat ćete odabrati prava sjedala, ponijeti sa sobom potrebne stvari i uzeti u obzir osnovne savjete o ponašanju tijekom leta. Ne smijemo zaboraviti i na druge nijanse. Na primjer, sa sobom ponesite osobni lijek.

Što vam treba za ugodan let:

 1. Kada kupujete kartu, dajte prednost poslovnoj klasi. Ako odaberete ekonomičnost, vrijedi zauzeti mjesto u prvom redu na prolazu. Bolje je ući u avion na kraju linije.
 2. Preporučuje se let s voljenom osobom koja može pružiti hitnu pomoć i podršku u slučaju stresa ili straha.
 3. Prednost treba dati udobnoj odjeći koja slobodno stoji i omogućuje prolaz zraka da omogući protok kisika do kože. Na nogama možete nositi kompresijske čarape.
 4. Sa sobom trebate staviti mekane male jastuke za vrat i leđa kako biste sjedili maksimalno udobno.
 5. Vrećica treba sadržavati sprej s morskom vodom za ispiranje nosa ako se iznenada začepi.
 6. Jednom kad se ukrcate, morate izuti cipele i postaviti noge uspravno, ne bacajući jedno na drugo, a također vezati pojaseve ispod trbuha.
 7. Tijekom leta ne biste trebali piti kavu i druga dehidrirajuća pića, bolje ih je zamijeniti čistom vodom bez aditiva.
 8. Uvijek biste trebali imati mjenjačku karticu s bilješkom koja sadrži podatke o krvnoj grupi, brojeve telefona rodbine i druge podatke koji mogu biti korisni.
 9. Na licu treba nositi zaštitnu masku koja će smanjiti rizik od zaraze virusnim infekcijama respiratornog trakta.
 10. Jednom na sat trebate ustati i prošetati se po kabini barem deset minuta kako biste protegnuli tijelo i potaknuli protok krvi.

Ako se osjećate loše ili ako se pojave neobični simptomi, trebali biste odmah kontaktirati posadu zrakoplova i prijaviti problem. Pokušat će pružiti prvu pomoć ako je potrebno ili će dati lagane lijekove koji su odobreni za trudnice..

Zahtjevi zrakoplovnih kompanija za trudnice

Sve zrakoplovne tvrtke imaju svoja pravila u vezi s prijevozom trudnica. Prije kupnje karata preporuča se kontaktirati upravitelja kako bi pojasnio nijanse takvih letova. Standardni zahtjevi uključuju obveznu prisutnost mjenjačke kartice, kao i potpisivanje posebnog papira kojim se potvrđuje pristanak žene na nedostatak odgovornosti zrakoplovne kompanije u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja.

Trudnoća se smatra važnim uvjetom za let. Prema općeprihvaćenim standardima, moguće je letjeti do 28. tjedna bez ikakvih uvjeta, od 29. je potrebno potvrditi zdravstveno stanje, a od 36. tjedna letovi su zabranjeni. Mnoge zrakoplovne tvrtke mijenjaju prihvatljive uvjete i odredbe.

Popularne tvrtke i prijevoz trudnica:

 • Aeroflot - dozvoljeni su letovi do 34. tjedna, od 35. tjedna potrebna je dokumentarna potvrda izdana prije najviše sedam dana;
 • S7 - morate pokazati dozvolu za let u bilo kojoj fazi trudnoće;
 • "Transaero" - do 34. tjedna potvrđuje zdravstveno stanje, od 35. tjedna - let je zabranjen;
 • Ural Airlines - let je prihvatljiv samo uz službeni zdravstveni dokument izdan prije najviše 24 sata;
 • AirFrance - dokumentarna potvrda nije potrebna ni za jedno razdoblje, letovi su besplatni;
 • British Airways - letovi prije 28. tjedna trudnoće obavljaju se bez potvrde, a nakon toga potreban je poseban dokument.

Neke zrakoplovne tvrtke mogu svojim putnicima nametnuti dodatne zahtjeve i provjeriti zdravlje trudnica. To je neophodno kako bi se smanjili mogući rizici. Na primjer, prijevoz žene koja nosi nekoliko djece zabranjena je od strane mnogih tvrtki čak i u drugom tromjesečju..

Trebam li potvrdu za let

Potvrda trudnica potrebna je svugdje gdje je potrebna potvrda letačke dozvole od liječnika. Najčešće je to potrebno tijekom leta, kada žena nosi dijete duže od 28 tjedana. Neki ljudi to traže u bilo kojem trenutku. Da biste dobili pomoć, trebate kontaktirati svog ginekologa i objasniti situaciju kako bi on mogao procijeniti rizike i odlučiti o dopuštenosti letova.

Kada primate dokument, morate uzeti u obzir razdoblje njegove valjanosti. Gotovo sve tvrtke zahtijevaju da se izda prije najviše sedam dana. Neki će prihvatiti samo one potpisane u posljednja 24 sata. To može stvoriti dodatne poteškoće i stoga zahtijeva posebnu pozornost..

Mišljenje samih trudnica

Recenzije trudnica o letovima dok nose dijete najčešće su pozitivne. Gotovo sve žene tvrde da je let bio uspješan i da se ne razlikuje od uobičajenog u odsustvu fetusa. Samo nekolicina izvještava o laganom pogoršanju stanja, što se smatra normalnim i nije izravno povezano s patologijama ili trudnoćom.

Postoje oni koji potpuno odbiju letjeti prije poroda. Neki od njih su letjeli i osjećali se loše, zbog čega su odlučili više ne riskirati svoje dijete. Postoje slučajevi kada se žena osjećala jako loše, ali oni su izolirani i povezani s nepoštivanjem ograničenja na kontraindikacijama.

Letenje tijekom trudnoće nije osobito opasno ako je žena zdrava. Dovoljno je slijediti jednostavna pravila koja će vam pomoći da let učinite ugodnijim i sve će proći u redu. A ako imate zdravstvenih problema i kontraindikacija, bolje je napustiti tu ideju kako ne biste naštetili sebi i svojoj budućoj bebi.

To Je Važno Znati O Planiranju

HITNO. STALNO PLJIVANJE TIJEKOM DANA, BEBE 3 MJESECA

Začeće

Pozovite hitnu pomoć ili je to norma? Nekad nismo uopće povraćali! !!Komentari korisnika 1 2Pozovite hitnu pomoć i svog liječnika! Nikad ne znate što je bolje čuvati na sigurno

Štucanje fetusa tijekom trudnoće.

Porođaj

Osjećam često štucanje kod bebe. Počeo sam se brinuti je li sve normalno. Pronašao dobar članak, malo se smirio. Sutra na ultrazvuku, nadam se da će potvrditi moju smirenost.

Zašto je nemoguće posjetiti saunu, parnu kupelj ili hamam tijekom trudnoće u ranoj ili kasnoj fazi: pravila, preporuke, kontraindikacije

Neplodnost

S trudnoćom, žena ima mnogo strahova i zabrinutosti. Napokon, uobičajene radnje i aktivnosti mogu postati opasnost za bebu.

Dijabetes melitus u trudnica: preporuke i dnevnik

Začeće

29. studenog 2019Konzultacije provode zaposlenici Odjela za endokrinologiju i dijabetologiju Fakulteta za dodatno stručno obrazovanje Savezne državne autonomne obrazovne ustanove visokog obrazovanja "Rusko nacionalno istraživačko medicinsko sveučilište imena NI Pirogova" Ministarstva zdravstva Ruske Federacije.