Glavni / Porođaj

Kako se prijaviti za trudnoću

Tijekom nošenja bebe, svaka bi se žena trebala ponašati sa svojim tijelom sa svom odgovornošću i biti sigurna da je registrirana. To vam omogućuje praćenje njenog zdravlja i sprečavanje raznih negativnih posljedica. U današnjem članku razgovarat ćemo o tome kako se registrirati za trudnoću u prenatalnoj klinici i koji su dokumenti potrebni za to.

 1. Što znači biti registriran
 2. Gdje se registrirati
 3. Kada je bolje ići u bolnicu
 4. Hospitalizacija bez registracije u drugom gradu: kako to ispravno učiniti
 5. Dokumenti potrebni za registraciju 2019
 6. Kakav je prvi posjet liječniku
 7. Zašto vam je potreban pregled na stolici
 8. Što se događa ako se prekasno registrirate ili se uopće ne promatra
 9. Preporuke za buduću majku
 10. Sumirati
 11. Video

Što znači biti registriran

Ovaj koncept znači odlazak u bolnicu s početkom trudnoće radi stalnog praćenja žene od strane medicinskog osoblja. Istovremeno je buduća majka dužna proći sve propisane testove, redovito posjećivati ​​vodećeg ginekologa i slijediti sve njegove preporuke.

Gdje se registrirati

Prema ruskom zakonodavstvu, žena koja zatrudni ima pravo na pregled u javnoj ili privatnoj klinici u mjestu prebivališta. Istodobno, ona može odabrati ne samo medicinsku ustanovu, već i liječnika. Ako se iz nekog razloga ginekolog nije uklopio, buduća majka može promijeniti liječnika u bilo kojoj fazi trudnoće.

Dakle, postoji nekoliko mogućnosti za institucije kojima se žena može obratiti. To uključuje:

 • Državno žensko savjetovanje. Ako se buduća majka prijavi u državnu kliniku, ona ima pravo na besplatno vođenje trudnoće, testove i savjet stručnjaka. Dugi redovi smatraju se nedostatkom državnih agencija. Po želji se mama može registrirati u takvoj klinici, ali istodobno koristiti neke plaćene usluge u privatnoj klinici, na primjer, ultrazvuk.
 • Privatne klinike. Ova vrsta upravljanja trudnoćom obično je prikladna za žene iz prilično bogatih obitelji. Usluge plaćenih institucija danas nipošto nisu jeftine. Prednost privatnih klinika je individualni pristup svakom pacijentu i odsutnost dugih redova.
 • Druga mogućnost je medicinska ustanova u rodilištu. Ovdje trudnoću provodi opstetričar-ginekolog.

Svaka majka mora sama odlučiti u kojoj će joj ustanovi biti prikladnije biti prijavljena. Istodobno, trebaju se uzeti u obzir takvi važni čimbenici kao mjesto prebivališta, materijalna podrška obitelji i značajke tijeka trudnoće..

Kada je bolje ići u bolnicu

Pa, koliko tjedana biste trebali ići u zdravstvenu ustanovu? Mnoge djevojke doista zanima pitanje koji je tjedan ili mjesec bolje da odu u kliniku radi registracije. Ginekolozi preporučuju to učiniti prije 12. tjedna trudnoće, jer se u to vrijeme mogu utvrditi različite patologije razvoja fetusa i, ako je potrebno, prekinuti trudnoću. Ako kršenja kod buduće majke omoguće ispravljanje cijelog procesa uz pomoć ispravne terapije, prijava u ranim fazama daje više vremena za liječenje.

Za ranu registraciju, žena ima pravo na jednokratnu uplatu za rani prijem u bolnicu.

Hospitalizacija bez registracije u drugom gradu: kako to ispravno učiniti

Ako buduća majka ne živi u mjestu registracije, postupak registracije za nju se donekle mijenja. Gdje se registrirati bez registracije? Poput žena s boravišnom dozvolom, djevojka se može obratiti bilo kojoj prenatalnoj klinici najbližoj svom domu, međutim, možda će biti potrebni neki dodatni dokumenti koji potvrđuju njezino stvarno mjesto prebivališta. Kakvi su dokumenti potrebni za to, buduća majka može pitati liječnika koji će je voditi.

Dokumenti potrebni za registraciju 2019

Za pregled u javnoj ili privatnoj klinici, buduća majka treba prikupiti neke dokumente.

Popis ih možete vidjeti u nastavku:

 • Putovnica ili drugi osobni dokument.
 • Polisa obveznog zdravstvenog osiguranja ili VHI (dobrovoljno zdravstveno osiguranje).
 • Broj osiguranja pojedinačnog osobnog računa (SNILS).
 • Dokument o prolazu fluorografije. Ako djevojka nije imala vremena završiti ovo istraživanje prije trudnoće, ovaj certifikat nije potreban. Studija se obično radi nakon porođaja.

Ako je mama prijavljena na mjestu registracije, potrebno je napisati zahtjev upućen voditelju medicinske ustanove i, ako je moguće, dostaviti karticu s klinike u kojoj je žena ranije pregledana.

Kakav je prvi posjet liječniku

Kad je žena na pregledu, prvo što treba učiniti je posjetiti ginekologa. Sukladno tome, u državnoj je ustanovi besplatno, a u privatnoj klinici se plaća. Iznos koji morate platiti za sastanak ovisit će o klinici. Nakon toga odvija se postupak za registraciju trudnice.

Obuhvaća sljedeće faze:

 • Trudnici se nudi ginekološki pregled na stolici.
 • Liječnik pita buduću majku o njezinoj dobrobiti i prikuplja podatke o bolestima koje je pacijent prethodno imao u anamnezi. To se odnosi na bolesti poput tuberkuloze, virusa humane imunodeficijencije, rubeole, ospica i drugih.
 • Ginekolog također otkriva je li djevojčica imala pobačaje, smrznutu trudnoću, pobačaje i druge patologije.
 • Specijalist u karton pacijenta upisuje podatke o zdravstvenom stanju oca nerođenog djeteta. Ima li muškarac zaraznih ili kroničnih bolesti.

Uz ginekološki pregled i anamnezu, mjeri se visina i težina buduće majke. Svi podaci dobiveni tijekom pregleda bilježe se na dispanzorskoj kartici pacijenta.

Zašto vam je potreban pregled na stolici

Uz potvrdu trudnoće, tijekom ginekološkog pregleda liječnik uzima razmaz na vaginalnu glavu i istražuje maternicu kako bi isključio razne novotvorine na ovom području. Nakon završetka prijema, buduća majka dobiva uputnicu za laboratorijsko ispitivanje krvi i mokraće, kao i za ultrazvučni pregled radi isključivanja različitih patologija trudnoće. Rani ultrazvuk može isključiti takve opasne patologije kao što su ektopična trudnoća, retrochorial hematom i još mnogo toga..

Početni pregled obično traje 1 do 2 tjedna. Nakon što prođe sve testove i potvrdi trudnoću, buduća se majka registrira na LCD-u.

Što se događa ako se prekasno registrirate ili se uopće ne promatra

Dakle, otkrili smo da je poželjno otići u prenatalnu kliniku prije 12. tjedna trudnoće. Prerano, na primjer, prije 8 tjedana za pregled, liječnici, u pravilu, ne stavljaju. To je zbog čestih slučajeva pobačaja u ranoj fazi rađanja djeteta. U prvim tjednima možete posjetiti kliniku kako biste potvrdili početak začeća i isključili razne patologije kod majke. Odnosno, odgovarajući na pitanje koliko se tjedana počinje registrirati, valja napomenuti da je optimalno razdoblje za to 8-12 tjedana.

Ako je, dok nosite dijete, prekasno za odlazak u kliniku ili potpuno odbijanje pomoći liječnika, to može uzrokovati razne komplikacije, posebno pobačaj, prerano rođenje i druge. Medicinska kontrola je od iznimne važnosti, jer je pravovremenim otkrivanjem određenih problema moguće provesti korektivni tretman koji će sačuvati život i zdravlje majke i djeteta.

Registracija u prenatalnoj klinici također omogućava djevojčici da dobije posebnu zamjensku karticu za trudnicu, koja se mora pružiti po prijemu u rodilište.

Preporuke za buduću majku

Osim pravovremenog prijema u bolnicu, tijekom zanimljive situacije, buduća majka trebala bi shvatiti da bi u tom ključnom razdoblju trebala paziti na svoje zdravlje. Da bi se spriječile razne komplikacije, trudnica bi se trebala pridržavati sljedećih preporuka:

 • Jedite pravilno. Sada je vrlo važno obogatiti prehranu raznim vitaminima i mineralima, jer novi život koji se razvija u maternici zahtijeva puno hranjivih sastojaka.
 • Češće hodajte na svježem zraku i bavite se laganom gimnastikom, ako za to nema kontraindikacija. Pješačenje će biti korisno. Neće naškoditi mamici i djetetu.
 • Odbijte teške vježbe i dizanje utega. Takvo neoprezno ponašanje može izazvati pobačaj..
 • Važno je pokušati ukloniti stres i emocionalnu nevolju. Ovo stanje može negativno utjecati na zdravlje žene i fetusa..
 • Uzimanje folne kiseline je važno. Liječnik, u pravilu, propisuje ovaj lijek čak i tijekom planiranja začeća. Folna kiselina se obično ispire do 12 tjedana.
 • Idite na vrijeme u bolnicu i prođite sve potrebne testove.

Ovi jednostavni savjeti pomoći će budućoj mami da rodi i rodi zdravu bebu..

Nalazeći se u zanimljivom položaju, djevojka se mora sjetiti da sada u njezinim rukama nije samo njezino zdravlje, već i život njezine nerođene bebe. Želimo vam puno sreće i zdravlja.

Sumirati

Registracija tijekom trudnoće preduvjet je za žene koje paze na svoje zdravlje i život svoje bebe. Optimalno vrijeme za kontaktiranje klinike je 8-12 tjedana. U isto vrijeme mama može odabrati vladinu instituciju u kojoj se sve usluge pružaju besplatno ili može otići u privatnu kliniku. Odluku treba donijeti djevojčica, ovisno o osobnim preferencijama i financijskoj situaciji obitelji..

Video

Ako i dalje imate pitanja i želite dobiti više informacija o određenoj temi, predlažemo da pogledate ovaj kratki videozapis. Nadamo se da će vam pomoći da pronađete potrebne informacije..

Prijava za trudnoću: uvjeti, važni dokumenti i pravila

Svaka žena, saznavši da će uskoro postati majka, postavlja pitanja: kako i kada se prijaviti za trudnoću, tko će provoditi medicinski nadzor nad njom i njezinom bebom. A najčešća opcija je vođenje trudnoće u prenatalnoj klinici. Što buduća majka treba znati o ovoj ustanovi i prije prvog posjeta?

Ljudmila Spitsina
Opstetričar-ginekolog, Moskva

Zašto se prijaviti za trudnoću?

Nije pretjerano reći da je trudnoća cijela znanost. Od buduće majke često se traži takvo praktično znanje i vještine o kojima prije nije imala pojma. Naš će vam članak pomoći da pronađete odgovor na ključna pitanja: gdje se prijaviti za trudnoću i u kojem razdoblju. Pravovremena registracija za trudnoću pomoći će izbjeći komplikacije, roditi i roditi zdravu bebu.

Gdje se prijaviti za trudnoću?

Prije svega, buduća majka treba se prijaviti za trudnoću kod opstetričara-ginekologa. Gdje se prijaviti za trudnoću: u prenatalnoj klinici, komercijalnom medicinskom centru, u medicinskom centru u rodilištu - na vama je. Sve ovisi o vašim željama i materijalnim mogućnostima.

Možete se besplatno prijaviti za trudnoću u prenatalnoj klinici na mjestu registracije ili na mjestu stvarnog prebivališta, bez obzira na prijavu. Da biste se mogli registrirati za trudnoću u prenatalnoj klinici, morate predočiti putovnicu i policu obveznog zdravstvenog osiguranja. Prisutnost police, bez obzira na mjesto izdavanja, omogućuje pacijentu da je predstavi u bilo kojoj predporodnoj klinici ili rodilištu, gdje se mora priznati kao valjana - to osigurava jedinstveni sustav obveznog zdravstvenog osiguranja. Postoje propisi koji potvrđuju pravo na javno zdravstvo bez obzira gdje živite. U nedostatku pravila, pružit ćete samo hitnu medicinsku pomoć.

Bolje je prijaviti se za trudnoću u prenatalnoj klinici u kojoj ste primijećeni nekoliko godina, kako ne biste narušili kontinuitet liječničkog nadzora. Napokon, postoje svi podaci o vašem zdravlju, bilježe se dijagnoze, rezultati pregleda, liječenja itd. Na novom mjestu sve to izostaje, pa neke bolesti ostaju neprimijećene. Također je potrebno voditi se mjestom promatranja: dobro je ako je prikladno doći do savjetovanja. Ako je nemoguće kombinirati ova dva zahtjeva, tada u antenatalnoj klinici, gdje ste ranije promatrani, možete uzeti izvadak o prethodnim bolestima i operacijama.

Dogodi se da je žena registrirana (registrirana) na jednom području grada, ali živi na drugom području. U tom slučaju možete se prijaviti za trudnoću u mjestu prebivališta. Pacijente u antenatalnoj klinici u pravilu nadgleda opstetričar-ginekolog koji je dodijeljen određenom području, ali treba imati na umu da imate pravo odabrati bilo kojeg opstetričara-ginekologa koji radi u ovoj prenatalnoj klinici. Ako se iz jednog ili drugog razloga ne slažete s liječnikom, tada možete promijeniti liječnika koji dolazi.

Praćenje trudnoće može se provoditi i u komercijalnim medicinskim centrima. Ovdje postoji mnogo mogućnosti - i sami centri i opseg pruženih usluga. Vi odabirete centar (obavezno saznajte preglede onih koji su tamo već promatrani), stručnjaka, ugovor, zaključite ugovor koji ima pravnu snagu. Troškovi ugovora su različiti: od 10 do 60 tisuća rubalja - sve ovisi o količini pregleda, liječničkim konzultacijama, trajanju trudnoće itd. Svakako biste trebali saznati ima li medicinski centar u kojem ćete biti nadziran dopuštenje za izdavanje mjenične kartice, jer čak i prisutnost licence za određene vrste akušerske zdravstvene zaštite nisu jamstvo takvog dopuštenja. U međuvremenu, mjenjačnica je dokument u koji se unose rezultati svih pregleda provedenih tijekom trudnoće i neophodan je za prijam u rodilište. Žena dobiva zamjensku karticu nakon 28. tjedna trudnoće. Provjerite izdaje li komercijalni medicinski centar svojim klijentima potvrde o nesposobnosti za rad za trudnoću i porod (drugim riječima, je li moguće tamo organizirati bolovanje i rodiljni dopust). Postupak komunikacije s opstetričarom-ginekologom temeljit će se na shemi sličnoj antenatalnoj klinici.

Druga mogućnost prijave za trudnoću je promatranje u medicinskom centru u rodilištu; njegova prednost je sposobnost vođenja trudnoće i porođaja od strane jednog opstetričara-ginekologa.

Potrebni dokumenti za registraciju za trudnoću

Polisa obveznog medicinskog osiguranja dokument je koji daje pravo na besplatnu medicinsku njegu u svim državnim medicinskim ustanovama Ruske Federacije, bez obzira na mjesto izdavanja police i mjesto prebivališta pacijenta. Ovo je pravo ugrađeno u Savezni zakon od 29. studenoga 2010. br. 326-FZ "O obveznom medicinskom osiguranju u Ruskoj Federaciji". Opseg usluga prema ovoj polici osiguran je osnovnim programom obveznog zdravstvenog osiguranja. U nedostatku police obveznog zdravstvenog osiguranja, pacijent ima pravo na pružanje samo hitne medicinske pomoći.

Da biste se prijavili za trudnoću, morate napisati prijavu koja se obraća voditelju antenatalne klinike za registraciju i priložiti joj potrebne dokumente.

Ženske konzultacije rade na lokalnoj osnovi, tj. Svakom je liječniku dodijeljeno određeno područje. U pravilu, trudnica je vezana uz opstetričara-ginekologa, vodeći mjesto kojem pripada mjesto prebivališta buduće majke. Ali, kao što smo već rekli, žena može sama odabrati liječnika (uz pristanak liječnika), kao i promijeniti opstetričara-ginekologa ako s njim nema međusobnog razumijevanja. Promjena opstetričara-ginekologa koji vodi trudnoću vrši se uz suglasnost voditelja medicinske ustanove, u čije ime je, u ovom slučaju, napisana i izjava.

Dokumenti buduće majke

 • Jedan od glavnih dokumenata koji se izdaju trudnici u prenatalnoj klinici je razmjenska kartica. Sadrži osnovne informacije o tijeku trudnoće, neophodne za provedbu kontinuiteta između bolnica. Kartica za zamjenu izdaje se u razdoblju od 22 do 23 tjedna trudnoće. Buduća majka uvijek bi je trebala imati uz sebe u slučaju hitne medicinske pomoći. Pri svakom sljedećem posjetu prenatalnoj klinici sa sobom morate ponijeti zamjensku karticu za bilježenje podataka o pregledu i rezultatima istraživanja. Ako nema zamjenske kartice, trudnici se pomaže na promatračkom odjelu rodilišta, gdje se hospitaliziraju nepotpuno pregledane ili zaražene žene.
 • Potvrdu o nesposobnosti za rad (prenatalni i postnatalni dopust) izdaje opstetričar-ginekolog koji vodi trudnoću u 30. tjednu trudnoće u vremenu od 140 kalendarskih dana (70 kalendarskih dana prije porođaja i 70 kalendarskih dana nakon porođaja). U slučaju višeplodne trudnoće, potvrda o nesposobnosti za rad izdaje se u 28. tjednu trudnoće za 194 kalendarska dana (84 kalendarska dana prije porođaja i 110 kalendarskih dana nakon porođaja).
 • Osim toga, u slučaju spriječenosti za rad prije početka porodiljnog dopusta (na primjer, prijetnja prekidom trudnoće), opstetričar-ginekolog predporodne klinike također izdaje bolovanje budućoj majci..

Razdoblje registracije za trudnoću: što prije to bolje?

Preporučljivo je registrirati se u antenatalnoj klinici već u ranoj fazi trudnoće (do 12 tjedana), odmah nakon utvrđivanja činjenice trudnoće. Ako sumnjate na trudnoću, u svakom slučaju trebate se obratiti opstetričaru-ginekologu koji će utvrditi njezin termin. Također, liječnik će dati preporuke o daljnjem ponašanju i objasniti kada je bolje registrirati se. Optimalno razdoblje za registraciju za trudnoću je 5-6 tjedana trudnoće. Praćenje u ranim fazama trudnoće omogućuje opstetričaru-ginekologu da dobije najobjektivniju i cjelovitu sliku o zdravlju žene. Ako postoje bilo kakva odstupanja od uobičajenog tijeka trudnoće, rana registracija omogućuje im pravodobnu dijagnozu i pružanje potrebne medicinske pomoći.

Trenutno su dostupni testovi za dijagnozu fetalnih kromosomskih abnormalnosti. I jedan od njih (dvostruki test) provodi se točno u 10-14 tjednu trudnoće. Stoga, ako kontaktirate kasnije, možda ćete zakasniti s ovim testom. Ovaj test vrijedi samo ako se provodi u određenim razdobljima trudnoće: dvostruki test - u 10-14 tjednu, trostruki test - u 16-20 tjednu. Kasnije se ne izvode. Nekoliko je razloga za to..

Prvo, u ove datume, ako se otkriju malformacije ploda, još uvijek je moguće relativno sigurno prekidanje trudnoće..

Drugo, u razdoblju od 10 do 14 tjedana trudnoće porast biokemijskih parametara krvi može se povezati sa zadebljanjem ovratničkog prostora fetusa, otkrivenim tijekom ultrazvuka. Kasnije se zadebljanje prostora ovratnika više ne primjećuje.

Treće, upravo u razdoblju od 16-20 tjedana bilježi se najpouzdaniji i najizraženiji porast biokemijskih parametara u slučaju fetalnih malformacija.

Važnu ulogu igra ultrazvuk fetusa, izveden u ranim fazama trudnoće, optimalno razdoblje je 5-6 tjedana trudnoće. Žena se upućuje na ultrazvučni pregled prilikom prvog posjeta medicinskoj ustanovi u slučaju sumnje na trudnoću. To omogućuje utvrđivanje činjenice trudnoće maternice, isključujući izvanmaterničnu trudnoću, potvrđivanje prisutnosti otkucaja srca fetusa, dijagnosticiranje višeplodnih trudnoća, povećani tonus maternice itd. Važna je točka mjerenje tjelesne težine na početku trudnoće kako bi se procijenio ukupni prirast kilograma tijekom cijelog razdoblja čekanja djeteta. To povećanje ne smije prelaziti 10-12 kg. Povećanje tjelesne težine veće od ove vrijednosti patološko je, najčešće ukazuje na prisutnost edema i zahtijeva medicinsku korekciju. Ako se žena kasnije registrira za trudnoću, ponekad je teško procijeniti debljanje, što znači da je ponekad teško odrediti daljnju taktiku trudnoće..

Uz to, ženama koje se registriraju u ranoj fazi trudnoće u prenatalnoj klinici izdaje se potvrda prema kojoj država isplaćuje jednokratni rodiljni dodatak..

Registriramo se za trudnoću: prvi sastanak u prenatalnoj klinici

Tijekom prvog posjeta opstetričar-ginekolog procjenjuje zdravstveno stanje trudnice, pita o prethodnim bolestima i operacijama, prisutnosti kroničnih bolesti, o tijeku prethodnih trudnoća i porođaja, prisutnosti profesionalnih opasnosti. Uz to, postavlja pitanja o zdravstvenom stanju djetetova oca i njegovih najbližih.

Dalje, trudnica se pregledava na kauču, tijekom kojeg liječnik mjeri veličinu zdjelice pomoću zdjeličnog metra i centimetarske vrpce.

Sljedeći je korak pregled na ginekološkoj stolici koji omogućuje procjenu podudarnosti veličine maternice s očekivanim razdobljem trudnoće, njezine ekscitabilnosti, kao i stanja cerviksa i njegovih dodataka. Uz to, tijekom pregleda na stolici procjenjuju se i unutarnje dimenzije zdjelice. Uzima se bris iz rodnice na flori.

Na kraju pregleda opstetričar-ginekolog donosi zaključak o prisutnosti čimbenika rizika i izrađuje plan vođenja trudnoće, daje preporuke budućoj majci o dnevnom režimu i racionalnoj prehrani. Propisani su vitamini, a po potrebi i lijekovi. Trudnica dobiva uputnice za preglede, koji uključuju opći klinički test krvi, određivanje krvne grupe i Rh faktora, krvni test za HIV, sifilis, virusni hepatitis B i C, biokemijski test krvi i opći klinički test urina. Uz to je potrebno ultrazvučno snimanje fetusa. Buduća majka također prima preporuke za specijaliste: terapeuta, otorinolaringologa, stomatologa i oftalmologa.

Ponovni posjet zakazan je za 7-10 dana s rezultatima ispitivanja, zaključkom terapeuta i drugih stručnjaka. Kasnije, u prvoj polovici trudnoće (do 20 tjedana), buduća majka posjećuje liječnika jednom mjesečno, nakon 20 tjedana trudnoće - 2 puta mjesečno, nakon 32 tjedna trudnoće - 3-4 puta mjesečno.

Ako trudnica ima popratne kronične bolesti ili komplikacije u trudnoći, propisane su dodatne specijalističke konzultacije i pregledi. Mogućnost upućivanja u akušerske i ginekološke centre više razine.

Promatranje u prenatalnoj klinici nastavlja se do kraja trudnoće, odnosno do porođaja.

Prijava za trudnoću: komercijalni medicinski centri

Alternativa prenatalnim klinikama su komercijalni medicinski centri u kojima se također može voditi trudnoća. Ove ustanove obično nude ugovore o zbrinjavanju trudnoće koji uključuju sve potrebne medicinske usluge. Cijena ovih ugovora ovisi o opsegu pruženih usluga. Promatranje trudnice od strane opstetričara-ginekologa započinje od trenutka sklapanja ugovora i odvija se u pravilu do 36. tjedna trudnoće, nakon čega trudnicu i dalje nadgleda liječnik koji vodi porođaj. Kada odabirete komercijalni medicinski centar u svrhu trudnoće, svakako biste se trebali raspitati ima li ova medicinska ustanova dozvolu za izdavanje mjenjačkih kartica i bolovanja. Drugim riječima, hoće li se rodiljni dopust izdati na propisani način i izdati zamjenska kartica. Učestalost posjeta opstetričara-ginekologa i opseg pregleda u komercijalnom medicinskom centru temeljit će se na istom principu kao i u prenatalnoj klinici.

U plaćenim medicinskim centrima prijem i svi pregledi (uključujući ultrazvuk) provode se prema dogovoru. Pacijent dolazi u zakazano vrijeme, a to vam omogućuje da ne gubite vrijeme čekajući u redu. Također, važan aspekt je i neprekidna komunikacija s liječnikom koji vodi trudnoću. Ova se usluga pruža u mnogim komercijalnim medicinskim centrima. Tipično takve ustanove imaju prikladan raspored rada, prijem i ispitivanje pacijenta mogu se provoditi vikendom i praznicima, što je prikladno za radne pacijente. Uvjeti izvođenja istraživanja su minimalni.

Većina komercijalnih medicinskih centara ima vlastitu 24-satnu ili dnevnu bolnicu s ugodnom, ugodnom atmosferom, jednokrevetnim ili dvostrukim odjelima. Psiholozi rade u mnogim centrima. Ne postoje temeljne razlike u taktikama medicinskog nadzora i metoda liječenja između komercijalnih medicinskih centara i državnih porođajnih klinika, budući da su standardi skrbi isti.

Upravljanje trudnoćom: registracija, pregledi u različito vrijeme

Tamara, majka dvije kćeri, iskreno je odgovorila na pitanja iz serije "kada za mog sina":

- Da, bilo bi mi drago. Ali kad se sjetim da ću gotovo morati živjeti u prenatalnoj klinici, uzeti testove, ustati rano zbog ovoga... - i odmahnula je rukom: kažu, više nije sposobna za to.

I ti to možeš razumjeti. Popis pregleda i testova koje treba obaviti tijekom trudnoće može biti neodoljiv, posebno za one koji će prvi put postati majka. I postavljaju se mnoga pitanja: zašto toliko stvari, je li potrebno provesti "program" od i do ili je moguće nešto odbiti...

Naravno, svaka buduća majka ima pravo sama odgovoriti na ova pitanja. Ali za početak, ipak vam savjetujemo da ne režete s ramena (zdrav sam i ne treba mi ništa od ovoga!), Već da se upoznate s informacijama o tome koje preglede liječnici savjetuju trudnicama i zašto.

Postanite registrirani! Prvo tromjesečje (1 - 12 tjedana)

Ako ćete prvi put otići u prenatalnu kliniku kako biste se registrirali, imajte na umu da racija to neće moći učiniti. I stvar nije u redovima, već u činjenici da je upis buduće majke u registar ozbiljna i ne brza stvar. Opstetričar-ginekolog detaljno će vas intervjuirati i unijeti sve dobivene podatke u poseban uzorak medicinske evidencije koja se vodi tijekom trudnoće.

Pitanja koja će liječnik između ostalog postaviti:

 • Je li u obitelji bilo slučajeva mentalnih, onkoloških i drugih ozbiljnih bolesti, poremećaja endokrinog sustava ili malformacija organa?.
 • Imaš li kakve alergije.
 • Jeste li imali bilo kakvih zaraznih (genitalni herpes, trihomonijaza, klamidija, itd.) I / ili ginekoloških (mioma maternice, disfunkcije ili novotvorine jajnika, itd.). Je li bilo ginekoloških operacija, iz kojeg razloga.
 • Koje su značajke menstrualnog ciklusa (kada je uspostavljen, postoje li nepravilnosti itd.)
 • Koliko je trudnoća bilo, i kako su završile.
 • Koji su kontraceptivi korišteni.

Ovaj broj pitanja ne bi vas trebao iznenaditi ili iznervirati: sva su usmjerena na to da se ništa ne propusti i pomažu vam da sigurno nosite i rodite dijete. Stoga je bolje pripremiti se unaprijed, sjetiti se ili pojasniti informacije. Još je bolje da ponesete izvatke iz medicinske evidencije, rezultata ispitivanja i drugih studija ako tih podataka nema u medicinskoj evidenciji klinike u koju ćete se registrirati. Nemojte se sramiti, to neće izgledati kao nepotrebna nagrizanje i dosadno. Naprotiv, liječnik će shvatiti da ima posla s budućom majkom koja ozbiljno shvaća svoj položaj. A to uvijek izaziva poštovanje i simpatiju (barem kod dobrih stručnjaka; a vi sami ne želite ulaziti u one loše, zar ne?)

Osim detaljne ankete, opstetričar-ginekolog zasigurno će obaviti i pregled, što će također potrajati puno vremena. Uostalom, morat ćete pregledati kožu (kako ne biste propustili manifestacije anemije, herpesa, problema s bubrezima itd.), Te štitnjaču i mliječne žlijezde, noge (kako biste isključili proširene vene). Također je potreban ginekološki pregled, pomoći će osigurati da nema kršenja u strukturi organa trudnice. Osim toga, tijekom nje liječnik će izvaditi obrisak iz rodnice (pokazat će odsutnost ili prisutnost bakterijske infekcije).

Na kraju posjeta dobit ćete cijeli niz istraživačkih uputa koje će trebati ispuniti u bliskoj budućnosti.

Što trebate predati nakon registracije:

 1. Test krvi za sifilis (RW), HIV, antitijela na hepatitis B i C (iz vene).
 2. Krvni test za krvnu grupu i Rh faktor (iz vene).
 3. Klinički test krvi (iz prsta). Pokazat će ima li buduća majka anemiju, upalne promjene u krvi.
 4. Biokemijski test krvi (iz vene). Pomoći će otkriti ima li u krvi trudnice dovoljno proteina, glukoze i drugih tvari potrebnih za pravilan razvoj embrija (fetusa).
 5. Proučavanje čimbenika zgrušavanja krvi naziva se i koagulogram (iz vene). Rezultati će pokazati ima li buduća majka bolesti krvi koje ometaju zgrušavanje. Liječnici to moraju znati, jer je nisko zgrušavanje puno komplikacija ili čak prekida trudnoće (kao rezultat krvarenja ili preranog odbacivanja posteljice), a visoko zgrušavanje - sporim kretanjem kroz žile, što može oštetiti dijete.
 6. Opća analiza urina. Dat će informacije o gustoći i sastavu urina, što će eliminirati probleme s bubrezima ili dijabetes.

Budućim majkama, čija trudnoća teče bez komplikacija, treba jednom mjesečno uzimati opće pretrage krvi i urina. Bris flore uzima se obično pri prvom posjetu, u 28-30, 36 tjednu ili po potrebi.

Mjesec i pol do dva mjeseca prije preliminarnog datuma isporuke, testovi će se morati češće uzimati: opći testovi krvi i urina - jednom u dva tjedna.

Osim toga, ako još niste napravili ultrazvuk, liječnik će ga propisati. Tijekom studije vidjet će kako se embrion razvija, odgovara li njegova veličina gestacijskoj dobi, je li tonus maternice povećan, ima li u njemu ili u priraslicama novotvorina. Ove su informacije također izuzetno važne i pomažu u izbjegavanju mnogih problema..

Također, u prvom tromjesečju (bliže njegovom kraju) provodi se studija koja uključuje krvni test (iz vene) koji otkriva abnormalnosti u razvoju djeteta i ultrazvučni pregled, tijekom kojeg stručnjaci određuju stupanj u kojem beba ima neke genetske abnormalnosti.

Ako je sve u redu, tada ste završili svoj „minimalni program“ za prvo tromjesečje i možete živjeti u miru (naravno, ne zaboravite na vrijeme posjetiti liječnika).

U slučaju bilo kakvih komplikacija, možda će biti potreban "maksimalni program":

 1. Ako majčina krv sadrži antitijela na virus hepatitisa (nije bitno, B ili C), tada će joj biti propisan detaljan biokemijski test krvi, uključujući proučavanje enzima jetre, i ultrazvučni pregled ovog organa.
 2. Ako se otkrije anemija, trudnica će biti poslana na biokemijski test krvi uz pomoć kojeg se određuje razina serumskog željeza (o tome ovisi težina anemije).
 3. Razlika između Rh faktora budućih majki (-) i očeva (+) razlog je za uzimanje krvnog testa na Rh antitijela (iz vene). Njihovo otkrivanje je alarmantni signal. Napokon, to znači da je beba naslijedila pozitivni Rh faktor svog oca, a to prijeti Rh sukobom i hemolitičkom bolešću. U tom je slučaju potrebna posebna kontrola zdravlja majke i djeteta..
 4. Dodatni pregledi za infekcije propisani su za trudnice ako su imale herpes, klamidiju, toksoplazmozu itd. Ili ako je u anamnezi postojala kronična upala dodataka, ektopična trudnoća ili trudnoća koja se ne razvija, pobačaj, insuficijencija posteljice, polihidramnija. Svakako pregledajte one buduće majke čija su prethodna djeca rođena sa znakovima infekcija (upala pluća, konjunktivitis, itd.) Ili lezijama središnjeg živčanog sustava.
 5. Prisutnost budućih roditelja ili njihovih bliskih srodnika malformacijama ili bolestima srca, bubrega i drugih organa dobar je razlog za daljnje ispitivanje i savjetovanje genetičara.
 6. Ako trudnica ima znakove rane toksikoze ili prijetnju pobačajem, također će se provesti temeljiti pregled..
 7. Uobičajeni pobačaj ili trudnoća koja se ne razvija, kao i malformacije prethodne žene - osnova za upućivanje pacijenta na genetiku.

Posjeti opstetričaru-ginekologu:

Do 20. tjedna - jednom mjesečno.

Od 20. do 33. - 34. tjedna - 2 puta mjesečno.

Od 33-34 tjedna prije poroda - jednom u deset dana.

Od 37. tjedna - jednom tjedno.

Koje druge stručnjake treba posjetiti buduća majka:

Terapeut:

Do 12 tjedana.

Nakon 20 tjedana trudnoće.

To se radi kako bi se osiguralo da nema bolesti koje mogu ometati uspješan tijek trudnoće..

Okulist:

Do 12 tjedana.

Nakon 20 tjedana trudnoće.

Liječnik će provjeriti stanje vida trudnice, dati preporuke o načinu porođaja. Ako nema problema, posjet će biti jednokratni. U suprotnom, možda će vam trebati stalni nadzor stručnjaka..

Stomatolog:

Do 12 tjedana.

Posjet stomatologu može pomoći u izbjegavanju razvoja patogena u nebrušenoj usnoj šupljini.

Nastavljamo s pripremama. Drugo tromjesečje (13 - 26 tjedana)

"Minimalni program":

 • Prilikom svakog posjeta drugom tromjesečju liječniku mjerit će se opseg trbuha i visina fundusa. Uz to su potrebna mjerenja težine. To je neophodno kako bi liječnik mogao vidjeti da li se dijete normalno razvija, a buduća majka deblja.
 • U 16., a zatim i 22. tjednu u pravilu se propisuju sljedeći ultrazvuci. Tijekom njih, posebna pozornost posvetit će se i usklađivanju veličine ploda s gestacijskom dobi. Osim toga, studija će pomoći utvrditi imaju li mrvice malformacije i kakvo je stanje posteljice (debljina, veličina, stupanj zrelosti i usklađenost stupnja zrelosti s pojmom) i njegovo mjesto.
 • Nakon 18 tjedana ponovno test šećera u krvi.
 • U drugom tromjesečju, korištenjem studije o razini bjelančevina (alfa-fetoprotein i korionski gonadotropin), utvrđuju se rizici kromosomskih abnormalnosti i urođenih malformacija fetusa.

"Maksimalni program":

 • Ako su budući roditelji stariji od 35 godina, jedan od njih (ili obojica) bolestan je od klamidije, herpesvirusne infekcije itd. ili ima malformacije organa, u 17. - 20. tjednu liječnik će propisati prenatalnu dijagnozu. Ova studija pomoći će u otkrivanju onih ozbiljnih genetskih poremećaja koji se ne mogu otkriti ultrazvukom.
 • Na temelju rezultata prenatalne dijagnostike, opstetričar-ginekolog i genetičar odlučuju hoće li pacijenta uputiti na istraživanje plodne vode ili ne. Amniotska tekućina za analizu uzima se kroz probijanje membrana. Uz to se može propisati i djetetov test krvi. Materijal za njega uzima se pomoću kordocenteze (punkcija pupkovine).
 • Dodatne studije mogu se propisati ako zdravlje buduće majke izaziva zabrinutost (na primjer, postoje srčane greške, bolesti bubrega ili dijabetes melitus).

Shema pregleda i analiza koju moderna domaća medicina nudi budućim majkama omogućuje vam maksimalnu zaštitu i same žene i djeteta.

Slučaj se kreće prema kraju. Treće tromjesečje (26 - 40 tjedana)

"Minimalni program":

 • Na svakom sastanku liječnik nastavlja mjeriti obujam trbuha, visinu fundusa maternice i težinu buduće majke.
 • 26. tjedna provodi se još jedan ultrazvuk. Međutim, ako se trudnica osjeća dobro, a rezultati prethodnih ultrazvuka bili su u granicama normale, liječnik može odlučiti da ne provodi ovu studiju..
 • Doppler studije provode se od 28-29 tjedana. Iako je izvana sve što se događa slično uobičajenom ultrazvuku, ova metoda pregleda pokazuje djetetov protok krvi, a to pomaže razumjeti dobiva li dovoljno kisika i hranjivih tvari..
 • 33. tjedan vrijeme je prvog kardiotokograma (CTG). Liječnicima daje informacije o dobrobiti djeteta. Bliže porodu studija se ponavlja. U istom razdoblju može se propisati još jedan ultrazvuk, jer je u kasnijim fazama stotine
 • U 30, a zatim u 36-38 tjednu propisani su ponovljeni krvni testovi na HIV, sifilis. Rezultati ispitivanja unose se na karticu za razmjenu koju bi trudnica trebala ponijeti sa sobom u bolnicu.
 • U 38. - 40. tjednu ponovno ćete napraviti ultrazvučni pregled. Pokazat će položaj djeteta, pupkovine, kao i stanje i stupanj zrelosti posteljice.

"Maksimalni program":

 • Ako se prema rezultatima CTG-a dijete ne osjeća dovoljno dobro i postoji potreba za utvrđivanjem razloga za to, ponovno se propisuje ultrazvučna doplerometrija.

Na cilju

Tijekom poroda liječnici prate stanje porodilje: boju kože i sluznice, puls, disanje i pritisak. Uz to se provodi srčani nadzor - uz pomoć senzora učvršćenih na trbuhu porodilje nadgledaju otkucaje srca djeteta tijekom kontrakcija.

Djelo je gotovo, ako vas molim da budete pregledani!

Dan nakon rođenja djeteta rade se opći testovi krvi i urina.

Prvog ili drugog dana može vam se propisati hemostaziogram. To se radi za pravodobnu dijagnozu i prevenciju komplikacija uzrokovanih prebrzim ili sporim kretanjem krvi kroz žile, u sljedećim slučajevima:

 • Nakon bilo kakve kirurške intervencije (uključuju carski rez ili ručno odvajanje posteljice).
 • Ako mama ima proširene vene.

3 - 5 dana - vrijeme za ultrazvuk. Pomoću nje utvrdit će se kako se maternica skuplja, ima li u njoj komadića posteljice i / ili nakupina krvnih ugrušaka, kao i znakove upale.

To je sve. Možda se čini da je ovaj popis zaista predug. Ali ako devet mjeseci razbacite sve predmete, ispada da sve nije tako zastrašujuće. A zdravlje - vaše i bebino - dobar je razlog za podvrgavanje svim potrebnim pregledima i potrebnim testovima.

Anna se u to uvjerila iz vlastitog iskustva. Njezine dvije kćeri bile su dugo iščekivane (najstarija je rođena kad je Anna imala 33, a najmlađa 35) - njihovom su rođenju prethodile godine i godine sterilnosti. Tijekom prve trudnoće, buduća je majka pažljivo slijedila upute liječnika. Štoviše, koagulogram je pokazao probleme s koagulacijom krvi, morala je biti promatrana u specijaliziranom centru, čiji su stručnjaci znali kako joj pomoći. Kao rezultat toga, na vrijeme je rođena snažna i zdrava djevojčica.

Ni druga trudnoća nije bila ništa manje neočekivana. Najstarija kći zahtijevala je puno pažnje, nije bilo nikoga tko bi mogao pomoći Ani (njezin je suprug stalno bio na poslovnim putovanjima, bake su živjele daleko, a sama Anna nije pristala na dadilju). Kao rezultat toga, žena se tek u trideset i četvrtom tjednu obratila stručnjacima za probleme s koagulacijom krvi, međutim, uvjerila se kako testovi uzeti u prenatalnoj klinici pokazuju samo beznačajan višak normalnih parametara. Kao rezultat toga, prije nego što su došli rezultati studija provedenih u specijaliziranom medicinskom centru, Anna je počela krvariti. Zbog prerane abrupcije posteljice, podvrgnuta je hitnom carskom rezanju. Najmlađa kći rođena je u trideset petom tjednu. Tada je isti liječnik koji je vidio njezinu prvu trudnoću nježno zamjerio:

- Vidite, nadao sam se "možda", došao nam je prekasno i nismo imali vremena spriječiti odred.

Anna je samo skrušeno kimnula. I sama je shvatila da je pogriješila. Srećom, pogreška nije bila kobna. Njezina najmlađa kći je spašena. I, iako su ona i suprug morali izdržati nekoliko strašnih dana, djevojčica se ubrzo počela oporavljati. Sada, četiri godine kasnije, zdravlje bebe je u savršenom redu. Ali svim svojim poznanicima budućim majkama, Anna, ako je pitaju za savjet, preporučuje da pažljivo slušaju liječnike, strogo slijedeći njihove upute i preporuke i ne oslanjajući se na isto ono "možda" koje ih je nekoć iznevjerilo s njezinom kćeri.

Pažnja! Svi pojmovi i vrste istraživanja u članku su približni i mogu se razlikovati. Gore navedeni podaci će vam pomoći u obrisu da zamislimo što, zašto i kada će stručnjaci imenovati tijekom trudnoće. Detaljnije, cjelovite i ažurnije informacije dobit ćete od svog liječnika.

Kako i gdje se prijaviti za trudnoću?

U današnjem članku razgovarat ćemo o tome kako i gdje se prijaviti za trudnoću, kroz koja tijela trebate proći i koje koristi možete očekivati.

U Rusiji svaki građanin ima pravo na besplatne medicinske usluge u okviru postojećeg medicinskog osiguranja (čl. 16. br. 326-FZ Ruske Federacije), koje je obvezno za sve koji su u zemlji, bez obzira jesu li privremeno registrirani ili trajno.

To se posebno odnosi na trudnice, njima se pruža medicinska skrb i tijekom razdoblja rađanja djeteta i nakon poroda (6. dio članka 35. br. 326-FZ RF).

Istodobno, žena nije ograničena u odabiru mjesta registracije za trudnoću i porod. Gdje god živi, ​​trajno ili privremeno, ona ima puno, zakonom potvrđeno pravo, primati pomoć liječnika u medicinskim organizacijama koje pružaju usluge u okviru državnog programa (članak 16. br. 326 Saveznog zakona Ruske Federacije, dio 2. članka 52. br. 323 FZ RF).

Zašto se trebate registrirati

Registracija je privatna stvar žene, međutim, mora se imati na umu da od trenutka kada je činjenicu trudnoće potvrdio liječnik ili rezultati ispitivanja, buduća je majka odgovorna ne samo za sebe, već i za malu osobu.

Možda će sve proći bez problema, ali prijava je dodatno osiguranje za buduću majku i njezino dijete, kao i odgovornost za nju iz medicinske ustanove koja brine o budućem građaninu zemlje.

Je li obvezna registracija i kada je to bolje učiniti??

Sada vam dijagnostički alati omogućuju utvrđivanje prisutnosti trudnoće u vrlo ranoj fazi i ne biste trebali odgađati s prvim posjetom liječniku, ako je razdoblje 7-12 tjedana, vrijeme je da posjetite ginekologa.

Ranije ih se možda neće registrirati, iako je to kršenje zakona. Razlog je taj što je do 6-7 tjedana vjerojatnost spontanog pobačaja prilično velika, osim toga, često postoje slučajevi smrznute trudnoće.

Ponekad rani posjet liječniku može spasiti dijete, osim toga, u prvom tromjesečju trudnoće, žena je sklona prehladama, smanjuje joj se imunitet.

U ranim fazama položeni su glavni organi djeteta. Registracija znači provođenje testova i praćenje unutarnjeg stanja tijela žene koja očekuje dijete, pa je to potrebno učiniti.

Na prvom sastanku s liječnikom morat ćete odgovoriti na mnoga pitanja o stanju svog tijela, pa morate:

• imajte sa sobom popis lijekova koje redovito uzimate

• znati barem približno postoji li predispozicija za onkološke bolesti, dijabetes melitus u obitelji, bliskoj rodbini, u suprugovoj obitelji, je li netko bolovao od tuberkuloze

• imati sa sobom podatke o zdravstvenom stanju, krvnoj grupi, Rh faktoru djetetovog oca

• obavijestiti liječnika o prethodnim operacijama, individualnoj netoleranciji na lijekove, prisutnosti kroničnih bolesti kod sebe i supruga, postojećim lošim navikama.

Tada će liječnik provesti pregled kako bi potvrdio normalan tijek trudnoće (uzet će se maternična trudnoća, stanje vrata maternice, rodnice, bris). Ako je sve normalno, tada će se interni pregled izvršiti jednom..

U skladu s dobivenim podacima, propisat će se lijekovi, izdati zakazivanje za pregled i konzultacije s drugim stručnjacima.

Ako ćete se prijaviti sa svojim dokumentima, bolje je ponijeti pelenu, čarape na uvid, navlake za cipele. Da biste zapisali preporuke liječnika, trebali biste uzeti i bilježnicu i olovku.

Koju zdravstvenu ustanovu mogu kontaktirati?

Najlakši i najpristupačniji način je registracija u najbližoj klinici ili prenatalnoj klinici (na teritorijalnoj osnovi).

U tom slučaju možete samostalno odabrati stručnjake, uz njihov pristanak, i oni će vam biti na usluzi (iz dijela 1 članka 21, br. 323-FZ RF).

U tom se slučaju liječnik može mijenjati samo jednom godišnje (osim u slučaju kada se promjena medicinske organizacije i stručnjaka za usluge izvrši u vezi s preseljenjem).

Istodobno, kada odlučuje gdje će dobiti medicinsku njegu, žena koja očekuje dijete ima pravo dobiti cjelovite i pouzdane informacije:

• o samoj instituciji

• o uslugama koje ova organizacija pruža stanovništvu

• o kvalifikacijama liječnika, njihovom radnom iskustvu, obrazovanju

• ovo je pravo ugrađeno u zakon (dio 7. članka 21. br. 323 Saveznog zakona Ruske Federacije).

Postoje prednosti u odabiru poliklinike u mjestu prebivališta, nedaleko od kuće:

• mnoge analize, ultrazvuk, konzultacije i pregledi su besplatni. Uz to će biti moguće besplatno primati neke lijekove koje je propisao liječnik

• nije potrebno prijaviti se na mjestu registracije, možete i na mjestu stvarnog prebivališta. Savjetovanje se može naći bliže kući, to će olakšati život u posljednjim mjesecima trudnoće

• medicinski nadzor u mjestu prebivališta pružit će ljekaru koji ima ljekarske osobe cjelovite informacije o zdravstvenom stanju, prethodnim problemima, bolestima, rezultatima testova itd..

• u općinskoj medicinskoj ustanovi ne morate brinuti o izdavanju mjenjačke kartice, bolovanja, rodnog lista.

Može se primijetiti da se mnogima ne sviđa što u državnoj besplatnoj klinici ne posvećuju previše vremena ženi, ponekad postoje redovi, ali u državnim poliklinikama postoje vrlo dobri stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom.

To možda nije nužno klinika, svoje zdravlje i zdravlje buduće bebe možete povjeriti privatnoj klinici, kao i stručnjaku koji pojedinačno obavlja medicinske aktivnosti (čl. 15 br. 326-FZ RF).

Privatna komercijalna medicinska organizacija

Privatna, komercijalna medicinska organizacija trebala bi imati pravo obavljati medicinske djelatnosti u okviru programa obveznog osiguranja stanovništva. O tome se vrši upis u registar koji se može naći na službenim mrežnim mrežama, te se informacije mogu objaviti i na druge načine.

Kada kontaktirate nevladine organizacije, trebali biste biti sigurni da imaju državnu dozvolu za izdavanje:

• karticu za razmjenu koja će sadržavati sve podatke o tome kako je trudnoća tekla, rezultate analiza provedenih u različitim fazama rađanja djeteta, bolesti, probleme i patologije

• bolovanje za vrijeme trudnoće i porođaja.

Ako ne postoji navedena licenca, tada će se gore navedeni dokumenti morati pribaviti odvojeno od državne porođajne klinike. Za rodilište je potrebna zamjenska kartica.

Popis dokumenata potrebnih za registraciju u privatnoj ili komercijalnoj klinici isti je kao i za općinsku medicinsku ustanovu. Također je poželjno sa sobom imati rezultate trenutnih analiza, podatke s pregleda i pregleda (ove radove možete dobiti u instituciji u kojoj je žena prethodno bila uslužena).

Ako postoje neke kronične bolesti, patologije tijela, individualna netolerancija na bilo koji lijek ili lijek, vodite računa o dostupnosti stručnih mišljenja o tome.

Što treba trudnici za registraciju

• Pismeni zahtjev za registraciju zbog očekivanja djeteta. U prijavi mora biti naznačeno:

• naziv, adresa medicinske organizacije kojoj je podnesena prijava

• prezime i ime voditelja navedene organizacije

• prezime, ime i prezime osobe koja je podnijela zahtjev

• Datum i mjesto rođenja

• podaci o putovnici, podaci o polici obveznog zdravstvenog osiguranja (MHI)

• adresa stvarnog prebivališta (liječnik će posjetiti ovu adresu, ako je potrebno, radi pružanja medicinske pomoći)

• mjesto, datum trajne registracije

• naziv i adresa medicinske organizacije koja je odabrana za registraciju

• naziv organizacije u kojoj je žena ranije imala medicinsku pomoć.

• OMC politika, umjesto nje smatra se valjanom elektronička univerzalna kartica u kojoj postoji OMC.

• Dokument o registraciji u mjestu prebivališta, ako ga nema, prikladan je ugovor o zakupu.

• Potvrda o odvajanju od prethodne klinike, izvadak iz medicinske evidencije, rezultati najnovijih testova.

Ako se žena odlučila prijaviti za trudnoću prije isteka tri mjeseca mandata, tada može dobiti mali poklon od države za registraciju u ranoj fazi trudnoće. Ovo je pravo uređeno čl. 6, 9 №81 FZ RF. Iznos doplatka je oko 550 rubalja.

Koliko će država platiti trudnoću

U Rusiji i u regijama

Imam 32 godine, sa 27 sam rodila kćer i dobila nešto novca od države.

Prosječni ruski građanin u mom mjestu već bi rodio dvoje i dobio barem dvostruko više. Reći ću vam koliko trudnica može dobiti od države u Rusiji.

Statistika rođenja

Prema Rosstatu, u 2015.-2017. Prvo dijete rodilo se u prosjeku sa 26,6 godina, drugo sa 30,6 i treće sa 32,9.

Svake godine djeca rađaju kasnije..

O kojim isplatama govorimo?

Roditelji mogu očekivati ​​različita plaćanja i prije i nakon rođenja djeteta. Govorit ću samo o novcu koji možete dobiti tijekom trudnoće..

Kako vratiti dio troškova rađanja djeteta i kupiti stan

Naknade za trudnoću i porođaj ne isplaćuju se svima. Neke su samo za zaposlene žene, neke samo za one koje žive u određenoj regiji.

Ruski državljani koji su otišli u inozemstvo radi stalnog boravka gube pravo na ove pogodnosti. Ako i dalje imaju boravišnu dozvolu u Rusiji, formalno imaju pravo na primanje uplata. No, postoji rizik da država zatraži novac natrag. Nositelji drugog državljanstva ili boravišne dozvole u drugoj državi moraju o tome obavijestiti Ministarstvo unutarnjih poslova. Stoga državne baze podataka imaju sve potrebne informacije..

No, strane žene koje imaju rusku dozvolu boravka ili TRP imaju pravo na naknade povezane s trudnoćom i porođajem. Zakonodavac je napravio iznimku za visokokvalificirane stručnjake. Nisu obveznici socijalnog osiguranja, stoga ne primaju naknade..

To se odnosi na sve vrste pogodnosti, dalje ću govoriti o značajkama i veličinama svake od njih..

Trudnice su registrirane u Rusiji. Država smatra da je na to potrebno što prije ustati. Liječnici će dijagnosticirati i pomoći trudnici ako nešto pođe po zlu. Doplatak se isplaćuje kako bi se žene motivirale da prevladaju strah od čekanja u redovima na klinikama.

Obično su trudnice povezane s prenatalnim klinikama u okružnim poliklinikama, ali trudnoća se može obavljati i u drugim medicinskim ustanovama. Ako se registrirate u prvih 12 tjedana, imat ćete pravo na pogodnosti.

Koliko će platiti. Iznos doplatka je simboličan. U zakonu je naznačen kao 300 rubalja, ali svake godine se indeksira - povećava uzimajući u obzir inflaciju. Koliko indeksirati određuje Vlada Ruske Federacije. Sada je doplatak 675 rubalja. Pakiranje vitamina za trudnice mjesec dana košta otprilike isto.

će platiti Ruska Federacija ako se prijavite za trudnoću prije 12 tjedana

Naplata je fiksna. Hoćete li raditi ili učiti, nije važno. Ovaj je vodič isti za sve..

Za sjeverne i teško dostupne regije 675 rubalja mora se pomnožiti s regionalnim koeficijentom. Maksimalni koeficijent je 2,0. Djeluje, na primjer, na Kurilskim otocima i u Autonomnom okrugu Čukotka. To znači da je maksimalni iznos takvog plaćanja u Rusiji 1.350 rubalja..

Uobičajeni vitamini za trudnice. Morate ih stalno kupovati. Razlika s dodatkom može se potrošiti na testne spremnike

Tko će dobiti. Svima koji ispunjavaju uvjete za porodiljne naknade:

 1. Redoviti studenti.
 2. Rad po ugovoru o radu ili ugovoru o usluzi.
 3. Za vojno osoblje.
 4. Nezaposlen, otpušten za vrijeme likvidacije tvrtke.
 5. Individualni poduzetnici, odvjetnici, javni bilježnici koji dobrovoljno uplaćuju doprinose OSS-u.

Samozaposleni nemaju pravo na ovu naknadu, kao ni oni koji primaju crnu plaću..

Ovo je savezna korist. Plaća se po cijeloj Rusiji.

Kada se registrirati. Zakon kaže da doplatak dobivaju oni koji su se prijavili prije 12. tjedna trudnoće. Sudovi pojašnjavaju: uključujući 12 tjedana.

Trudnice imaju svoj sustav izračunavanja vremena - u tjednima. Trudnoća ne traje 9 mjeseci, već 40 tjedana. U nekom se trenutku navikneš. 12 tjedana je nešto manje od 3 mjeseca.

Trajanje trudnoće određuje liječnik na sastanku. Može se uvelike razlikovati od onoga što je računala sama žena. Prvo, opstetrijska gestacijska dob i ona stvarna ne podudaraju se. Akušersko je više, ali on je taj koji se uzima u obzir. Drugo, možda nećete odmah primijetiti da ste zatrudnjeli. Događa se. Moja prijateljica nije mogla dobiti dodatak za one koji su registrirani u ranoj fazi trudnoće, jer je pogrešno izračunavala više od mjesec dana.

Ako želite dobiti ovu pogodnost, savjetujem vam da ne čekate do posljednje.

Koji su dokumenti potrebni. Da biste dobili doplatak, trebat će vam:

 1. Zahtjev za isplatu naknada.
 2. Potvrda medicinske organizacije s naznakom trajanja trudnoće.

Potvrda se mora uzeti od iste organizacije u kojoj ste se registrirali. Obično se izdaje zajedno s bolovanjem u 30. tjednu. Liječnik također napominje na bolovanju je li trudnica bila registrirana do 12. tjedna starosti ili ne.

Za takav certifikat ne postoji poseban obrazac. Na njemu moraju biti pečat liječnika i medicinske organizacije, potpis liječnika.

Na ovoj potvrdi nalaze se potpisi liječnika i voditelja predporođajne klinike, ali bez pečata. Ne zaboravite provjeriti jesu li na vašoj potvrdi žigovi liječnika i medicinske organizacije

Gdje uzeti dokumente. Ovisi da li trudnica studira, radi ili ne:

 1. Studenti nose potvrdu na mjestu studija.
 2. Zaposlenici po ugovoru o radu - na mjestu rada.
 3. Zaposlenici na ugovoru - u mjestu službe.
 4. Nezaposlen - okružnom odjelu za socijalnu zaštitu.

Kada ga možete dobiti. Naknada se isplaćuje istovremeno s rodiljnom naknadom. O tome ću govoriti u nastavku. Možete napisati jedan zahtjev za obje pogodnosti.

Ako uzmete potvrdu odmah po registraciji, dodatak će se i dalje isplaćivati ​​zajedno s glavnom rodiljnom naknadom. Nemoguće je dobiti 675 rubalja prije nego što se otvori bolnica za trudnoću i porod.

U Moskvi i Sankt Peterburgu postoje dodatna plaćanja za one koji su se registrirali prije 20. tjedna. Ovo je otprilike polovica cijele trudnoće..

Koliko će platiti. U Moskvi će se za registraciju prije 20. tjedna trudnice platiti 634 rubalja.

 • 32 339 R - pri rođenju prvog djeteta;
 • 43 122 R - pri rođenju drugog djeteta;
 • 53 900 R - pri rođenju treće i sljedeće djece.

vlada Sankt Peterburga platit će rođenje djeteta ako se prijavite za trudnoću prije 20 tjedana

Ispada da u Moskvi visina naknade ne utječe, bilo da se radi o normalnoj trudnoći ili višeplodnoj trudnoći. I u Sankt Peterburgu, kako to utječe. Ako se rode blizanci, možete dobiti više od 70 tisuća.

Razlika u visini naknada u Moskvi i Sankt Peterburgu je velika, ali ih se ne može izravno usporediti. Obje su naknade povezane s registracijom prije 20 tjedana, ali u Sankt Peterburgu ta se naknada isplaćuje tek nakon poroda. Zapravo, ovo je plaćanje za dijete, a ne za samu trudnicu. U Moskvi postoje i isplate za dijete, ali one nisu povezane s vremenom kada je trudnica registrirana.

Tko će dobiti. Oni koji su se prijavili prije 20 tjedana i registrirani su u Moskvi ili Sankt Peterburgu, uključujući nezaposlene.

Koji su dokumenti potrebni. Da biste dobili doplatak, trebat će vam:

 1. Izjava.
 2. Putovnica s podacima o registraciji.
 3. Potvrda o registraciji za trudnoću do 20 tjedana.

U Sankt Peterburgu se potvrda izdaje nakon porođaja u prenatalnoj klinici, za razliku od one za savezne isplate. Datum registracije provjerava se na medicinskom kartonu.

Cjelovit popis dokumenata za priručnik utvrđen je propisima koje su usvojile vlada Moskve i vlada Sankt Peterburga.

Potvrda o registraciji za trudnoću do 20 tjedana također mora sadržavati pečate liječnika i medicinske organizacije. Bez njih će plaćanje biti odbijeno - morat ćete se ponovo prijaviti

Gdje uzeti dokumente. Odjelu za socijalnu zaštitu ili najbližem MFC-u. U Moskvi dokumente možete predati i putem portala mos.ru, u Sankt Peterburgu - na regionalnoj web stranici državnih službi.

Kada i kako to dobiti. U Moskvi - nakon 20. tjedna trudnoće, čim dobijete potvrdu. Doplatak se prenosi na račun, to mora biti naznačeno prilikom podnošenja zahtjeva za doplatak.

U Sankt Peterburgu - tek nakon poroda. Doplatak se prenosi na posebnu karticu koja se daje pri rođenju djeteta. Može se koristiti za plaćanje robe za djecu i dječje hrane u određenim trgovinama. Ne možete jednostavno podići novac s ove kartice. Kada djeci ne treba toliko hrane, možete pregovarati s drugim roditeljima i zajedno ići u kupovinu. Jedan će kupiti dječju hranu, a drugi će mu dati novac.

Jednokratni dodatak za trudnoću za žene ročnika

Država uzima muškarce na služenje bez obzira imaju li djecu ili trudne žene. Da bi to nekako nadoknadile, suprugama ročnika plaća se naknada za trudnoću.

U nekim slučajevima daju predah od poziva:

 1. obitelj ima više od jednog djeteta;
 2. otac odgaja dijete sam;
 3. dijete s invaliditetom mlađe od tri godine itd..

Među razlozima je i ovaj: muškarac ima dijete i trudnu ženu u razdoblju od najmanje 26 tjedana. U tom slučaju, dodatak neće biti dodijeljen, ali muž neće biti odveden na služenje..

Koliko će platiti. Doplatak iznosi 14 000 rubalja, uzimajući u obzir godišnju indeksaciju. Svake godine Vlada određuje koliko će povećati taj iznos, uzimajući u obzir inflaciju. Od 1. veljače 2020. dodatak iznosi 28 511 R.

država će platiti trudnu suprugu vojnika

U sjevernim i teško dostupnim regijama iznos naknade mora se pomnožiti s koeficijentom okruga. Stoga je maksimalni iznos plaćanja u Rusiji dvostruko veći - 57.022 rubalja. Ova je naknada dopunska i može se dobiti uz redovnu porodiljsku naknadu..

Tko će dobiti. Trudna supruga vojnog obveznika s gestacijskom dobi od najmanje 180 dana. To je manje od 6 mjeseci, odnosno 25-26 tjedana. Također možete reći da je ovo početak trećeg tromjesečja. Računajte kako želite. Supruge kadeta nemaju pravo na beneficije.

Ovo je savezna korist. Plaća se po cijeloj Rusiji.

Kada ga možete dobiti. Za ovu pogodnost možete se prijaviti u roku od 6 mjeseci od datuma demobilizacije vašeg supruga. Potvrdu o završenoj vojnoj obavezi može ponijeti sa sobom ili je može ponijeti već kod kuće, u vojni registar.

Naknada se mora platiti kartici u roku od 10 dana od dana podnošenja zahtjeva za nju. Kamo prenijeti novac, trebate pojasniti prilikom podnošenja zahtjeva.

Koji su dokumenti potrebni. Da biste dobili doplatak, trebat će vam:

 1. Zahtjev za dodjelu plaćanja koji se popunjava na licu mjesta.
 2. Potvrda medicinske organizacije koja pokazuje trajanje trudnoće u danima.
 3. Potvrda o muževoj vojnoj obvezi.
 4. Putovnica supruge vojnika.
 5. Vjenčani list ili njegova kopija.

Pomoć o usluzi možete dobiti na dva načina:

 1. Zahtjev zapovjednika vojne jedinice u kojoj muž služi.
 2. Pošaljite muža u vojni registar u mjestu prebivališta kad se vrati iz službe.

Gdje uzeti dokumente. Odjelu za socijalnu zaštitu u mjestu prebivališta. U nekim regijama možete se prijaviti putem MFC-a. Bolje razjasniti prije podnošenja dokumenata.

Rodiljni dodatak

Rodiljne naknade obično se nazivaju porodiljskim naknadama. Plaća se za vrijeme dok je žena na porodiljnom dopustu. U Rusiji traje 140 dana. Polovica je u kasnoj trudnoći, polovica je u oporavku nakon poroda.

Ako je porod prošao s komplikacijama, to će se razdoblje povećati za još 16 dana. I za sve ovo vrijeme doplatak će se isplaćivati. Ako je trudnoća višestruka, razdoblje je još duže - 194 dana. Nije važno koliko se djece očekuje: dvoje, troje ili više.

Tko će dobiti. Doplatak ne pripada svima. Država kao da trudnicama nadoknađuje zaradu dok su na rodiljnom dopustu i brine se o svom zdravlju. Ako nema zarade, nema se što nadoknaditi. Stoga glavnina nezaposlenih i onih koji neslužbeno rade ne primaju ovu naknadu..

Rodiljna naknada isplaćuje se svima koji se smatraju osiguranima za bolest i materinstvo. Naknada pripada:

 1. Redoviti studenti.
 2. Službeno zaposlen.
 3. Državni i općinski službenici.
 4. Vojnici po ugovoru.
 5. Službenici zakona.
 6. Individualni poduzetnici, članovi seljačkih gospodarstava, odvjetnici, javni bilježnici, arbitražni upravitelji i druge osobe u privatnoj praksi, ako dobrovoljno uplaćuju doprinose OSS-u.
 7. Nezaposleni ako je njihov poslodavac prestao s radom i otpustio zaposlenike, a bili su prijavljeni u službi za zapošljavanje u roku od godinu dana.

Ovo je savezna korist. Svatko tko živi u Rusiji ima pravo na to..

Koliko će platiti. Iznos plaćanja ovisi o tome kojoj kategoriji pripada trudnica i u kojoj regiji živi. Može se kretati od stotina rubalja do stotina tisuća.

Prvo ću ukratko navesti tko na što može računati, a zatim ću vam detaljnije reći kako izračunati doplatak za zaposlene žene.

Studentice se plaćaju prema visini stipendije. Zaposleni prema ugovoru o radu, državni i općinski zaposlenici - na temelju iznosa prosječne zarade, za koju se obračunava premija osiguranja. Oni koji rade manje od 6 mjeseci plaćaju se na temelju prosječne zarade, ali ne više od minimalne plaće, povećane za regionalni koeficijent.

Iznos doplatka za vojno osoblje i policijske službenike izračunava se na temelju iznosa novčanog doplatka. Nezaposlen - na temelju 300 rubalja mjesečno, što se, uzimajući u obzir indeksaciju u 2020. godini, pretvorilo u 675 rubalja. Individualni poduzetnici i drugi pojedinci koji se bave privatnom praksom - na temelju minimalne plaće.

Koji su dokumenti potrebni. Da biste dobili doplatak, trebat će vam:

 1. Zahtjev za imenovanje rodiljnih naknada.
 2. Bolovanje izdano u ruskoj medicinskoj ustanovi ili potvrda za vojno osoblje, policijske službenike izdata u odjelima medicinskih ustanova.

Nezaposleni koji su otpušteni zbog likvidacije poduzeća moraju dodatno dostaviti:

 1. Radna knjižica ili ovjerena izjava o posljednjem mjestu rada.
 2. Pomoć službe za zapošljavanje.
 3. Odluka o državnoj registraciji prestanka djelatnosti fizičkih osoba - poslodavaca.

Bolovanje se izdaje strogo prema pravilima odobrenim od Ministarstva zdravstva. Možete ga izdati elektroničkim putem ako je poslodavac sklopio sporazum s FSS-om. Tada vam treba samo broj bolovanja, sve ostalo medicinska organizacija, poslodavac i FSS unose putem informacijskog sustava bez vašeg sudjelovanja. To je prikladno, ali ako poslodavac ne radi s elektroničkim bolovanjem, morat ćete sastaviti standardno na papirnatom obrascu.

Gdje uzeti dokumente. Ovisi o tome tko dobiva pogodnosti:

 1. Studenti nose dokumente na mjestu studija.
 2. Zaposlenici po ugovoru o radu - na mjestu rada.
 3. Ugovorni zaposlenici - na mjestu usluge.
 4. Nezaposleni se šalju u regionalni odjel socijalne zaštite. Možete se prijaviti na mjestu privremene registracije ili na mjestu boravka. Ali morat ćete dodatno uzeti potvrdu da doplatak u mjestu prebivališta nije dodijeljen.
 5. Pojedinci poduzetnici i pojedinci u privatnoj praksi - izravno FSS-u.

U nekim se slučajevima prijava podnosi na prethodnom mjestu rada. To se odnosi na žene koje su otišle na porodiljni dopust u roku od mjesec dana od datuma potrebnog otkaza zbog:

 1. Premještaj muža na rad u drugo mjesto, preseljenje u prebivalište supruga.
 2. Bolest zbog koje žena više ne može raditi svoj posao ili živjeti u tom području.
 3. Potreba za zbrinjavanjem bolesnih članova obitelji ili osoba s invaliditetom iz skupine 1.

U takvim slučajevima, žene se prijavljuju i primaju naknade putem svog posljednjeg poslodavca, kao i svi drugi službeno zaposleni.

Kada ga možete dobiti. Rodiljna naknada isplaćuje se 70 dana prije poroda ili od 30. tjedna trudnoće. Ako je trudnoća višestruka, naknada se izdaje u 28. tjednu trudnoće.

Možete se prijaviti nakon 30 tjedana. To je tvoje pravo. Svi odrađeni sati bit će isključeni iz porodiljnog dopusta. Sukladno tome, iznos naknade smanjit će se. Platit će se samo za vrijeme kada trudnica zapravo nije radila.

Aplicirao sam za naknade dva dana kasnije kako bih dovršio kalendarski mjesec. Tada sam morao napisati objašnjenja FSS-u da je to moja svjesna odluka.

Prvo možete otići na godišnji odmor, a zatim se prijaviti za beneficije. U takvom je slučaju važno prijaviti se u roku od 6 mjeseci od datuma završetka rodiljnog dopusta. Ako propustite rok, izgubit ćete pravo.

Iznos rodiljne naknade

Da biste izračunali iznos naknade, trebate odrediti prosječnu dnevnu zaradu i pomnožiti je s brojem dana porodiljnog dopusta.

Prosječna zarada izračunava se prema posebnim pravilima. Da biste to učinili, uzmite u obzir plaću koja je primljena dvije godine prije odlaska na rodiljni dopust. Godina ovdje znači od 1. siječnja do 31. prosinca. Ako idete na porodiljni dopust 2020. godine, izračunavat će se cijela plaća za 2018. i 2019. godinu. Nije važno od kojeg datuma započinje porodiljni dopust.

Ako ste radili za različite poslodavce, trebaju vam podaci o plaćama za svakog od njih. Dogodi se da poslodavca više ne mogu pronaći. Zatim zamolite tvrtku u kojoj sada radite da pošalje zahtjev FIU-u.

Našao sam se u upravo takvoj situaciji. Poslali smo zahtjev FIU-u i saznali da je moj bivši poslodavac za mene plaćao doprinose na temelju minimalne plaće, a ne iznosa navedenog u ugovoru. Na njemu je izračunat dodatak..

Zarađeno u dvije godine dijeli se s brojem dana u dvije godine. Ako je jedan od njih prijestupna godina, to je 731, a ako su obje godine obične - 730. Sada je prijestupna godina, a prethodna je bila 2016. godine. Primljeni iznos je vaša prosječna dnevna zarada.

Tada započinju nijanse.

Dani bolesti, trudnoće i brige o djeci isključeni su iz izračuna. Svi dani na kojima je žena bila na bolovanju ili roditeljskom dopustu moraju se zbrajati i oduzimati od 730 dana.

Ovdje je zanimljiv trenutak za one koji čekaju drugo dijete, a tijekom dopusta za njegu prvog djeteta radili su skraćeno. Zakonodavstvo je nesavršeno - cijelo to razdoblje bit će isključeno iz izračuna prosječne dnevne zarade. I u nju će biti uračunata cijela plaća koju je poslodavac tada isplaćivao. Kao rezultat toga, iznos naknade bit će veći nego da radite cijelo to vrijeme bez korištenja roditeljskog dopusta..

Dopustite mi da na primjeru objasnim što to znači. Olga je cijelu 2018. godinu provela na roditeljskom dopustu i do godinu i pol, no radila je pola radnog vremena. Ne 8 sati, već samo 6. Država joj je isplatila doplatak - 40% prosječne plaće, a poslodavac je smanjio plaću - 75%. 2019. godine Olgin sin navršio je 1,5 godinu i otišla je raditi puno radno vrijeme. 2020. godine ponovno se sastala na rodiljnom dopustu i sjela brojati doplatak..

U 2018. godini poslodavac je Olgi plaćao 22,5 tisuća rubalja mjesečno, u samo godinu dana ispalo je 270 tisuća. 2019. godine primila je punu plaću - 30 tisuća rubalja, u samo godinu dana izašlo je 360 ​​tisuća. Zbrojila je ove iznose i dobila 630 tisuća rubalja.

Tada je Olga počela računati koliko treba podijeliti. Dvije godine su 730 dana, ali njih 365 bila je na roditeljskom dopustu, iako je nastavila raditi. Po zakonu se moraju oduzeti. Ispada da trebate podijeliti s 365 dana.

Prosječna Olgina dnevna zarada:

630.000 / 365 = 1.726 rubalja

Da ne koristi roditeljski dopust, već jednostavno radi, to bi bilo manje - 863 rubalja.

Ako se nađete u takvoj situaciji, obratite pažnju na knjigovođu. Dao sam vrlo pojednostavljeni primjer, isključujući godišnji odmor i bolovanje. Računovođa će uzeti u obzir sve suptilnosti.

Ako ste bili na odmoru s djetetom, a niste radili, zakon vam omogućava da uzmete u obzir zaradu koju ste prije dobili. Ako ste primali dobru plaću prije nego što ste otišli na rodiljni ili roditeljski dopust, zamolite svog računovođu da zamijeni godine kako bi izračunao naknadu. Ovaj zahtjev možete uključiti u svoj zahtjev za porodiljne naknade.

Nadalje, pretpostavit ću da su za izračun uzete pune 2018. i 2019. godine, odnosno 730 dana.

Prosječna zarada ne može biti manja od minimalne plaće. To se odnosi na minimalnu plaću na dan imenovanja rodiljnih naknada. Sada je jednaka razini egzistencije za drugi kvartal prethodne godine. Od 1. siječnja 2020. minimalna plaća iznosi 12 130 rubalja.

Da biste dobili vrijednost manju od prosječne dnevne zarade, morate pomnožiti minimalnu plaću s 24 i podijeliti sa 730. 24 je broj mjeseci u dvije godine, 730 je broj dana. Ispada 398,79 R. Oni s višom prosječnom dnevnom zaradom sretni su i prelaze na sljedeći korak. Oni s manje dobivaju minimalnu naknadu na temelju minimalne plaće.

U sjevernim i teško dostupnim područjima doplatak izračunat iz minimalne plaće mora se pomnožiti s koeficijentom okruga. Za žene s manje od 6 mjeseci staža osiguranja ovo pravilo se ne odnosi. Njihov dodatak ne može biti veći od minimalne plaće.

Prosječna zarada ograničena je gornjom granicom na koju poslodavac plaća doprinose za socijalno osiguranje.

Ova ograničenja utvrđuje Vlada Ruske Federacije za svaku godinu. U 2018. godini - 815 tisuća rubalja, u 2019. godini - 865 tisuća rubalja, u 2020. godini - 912 tisuća rubalja. To je iznos godišnje zarade u okviru koje poslodavac plaća premiju osiguranja. To znači da za primanje maksimalne naknade morate u prosjeku zarađivati ​​68 tisuća mjesečno u 2018., 72 tisuće u 2019. i 76 tisuća u 2020. godini. Možete zaraditi više, ali to neće utjecati na iznos naknade.

Da biste odredili maksimalni iznos pogodnosti, zbrojite ograničenja doprinosa za dvije godine i podijelite sa 730. Uzimajući 2018. i 2019., ispada:

(815.000 + 865.000) / 730 = 2301,37 rubalja.

Sada usporedite s prosječnom dnevnom zaradom. Ako je manja, dobit ćete beneficije na temelju vaše prosječne zarade. Ako više - na temelju maksimalne veličine.

maksimum je rodiljni dodatak za normalnu trudnoću

Preostalo je vrlo malo - pomnožiti prosječnu dnevnu zaradu s brojem dana na rodiljnom dopustu. Ovo je iznos naknade.

To Je Važno Znati O Planiranju

Je li moguće da dojilja jede palačinke u prvom mjesecu nakon rođenja djeteta?

Neplodnost

Za mnoge žene dojenje je povezano sa stalnim zabranama i ograničenjima svih ukusnih jela. Zapravo to nije istina. Ako je dijete dobrog zdravlja, dojilja može jesti gotovo sve, uključujući svima omiljene palačinke.

5 razloga za pijenje čaja s komoračem za dojilje (+3 recepta)

Začeće

Komorač je zeljasta ljekovita biljka koja se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Neobičan miris i okus, kao i skladište korisnih tvari, učinili su ga omiljenim mnogim ljudima.

Kako dijete preokrenuti od prezentacije do glave

Neplodnost

Nakon sljedećeg posjeta ginekologu u trećem tromjesečju trudnoće, možda ćete čuti da dijete još nije zauzelo pravilan položaj u maternici. Odnosno, odbijen je nogama i stražnjicom.

Metipred - testosteron

Porođaj

Komentari korisnikaneki ga i dalje piju za vrijeme B..Pozdrav Natalia. Suprug i ja čekamo da primimo poziv komisije u vezi s umjetnim voćem. prema obveznom medicinskom osiguranju, ali ovo se čekanje nastavlja vrlo dugo.