Glavni / Novorođenče

Kakva bi trebala biti prehrana za djecu mlađu od godinu dana?

Prva godina bebinog života najobilnija je. Težina djeteta povećava se za 3 puta, a dužina tijela za 1,5. Beba uči zadržati glavu, prevrnuti se, sjediti i puzati, poduzima prve nesigurne korake. Posebna pažnja mora se posvetiti prehrani djeteta do godinu dana kako bi ono odrastalo zdravo i zaokruženo.

Početak i dojenje djeteta

Od trenutka rođenja beba bi trebala primati mikrohranjive sastojke, vitamine i minerale - majčino mlijeko sadrži ih u pravoj količini. Prirodno hranjenje ostaje najoptimalnije i najprikladnije za dijete, ali žena ne uspijeva uvijek uspostaviti proces laktacije. U hranjenju djeteta do godinu dana nije važna samo kvaliteta, već i količina primljene hrane - ako majka nema dovoljno mlijeka, morate prijeći na adaptirane formule.

Prvih tjedan dana dijete se hrani kolostrumom, zatim prijelaznim mlijekom, a tek nakon uspostavljanja laktacije, žena može odrediti dnevnu stopu. Dvije su formule za izračunavanje prehrane djece prve godine života, koje se primjenjuju tjedan dana nakon poroda:

 1. Prema Finkelsteinu. Da bi se izračunala potrebna količina hrane, dob djeteta (u danima) množi se sa 70. Jednakost se primjenjuje kada dijete ima težinu do 3200 g. Ako beba teži više od 3200 g, dob treba pomnožiti s 80.
 2. Prema Geibner-Czernyu. Formula se koristi od 2 tjedna djetetova života do 9 mjeseci. U 2-6 tjedana norma je 1/5 težine bebe, od 6 tjedana do 4 mjeseca - 1/6, od 4 do 6 mjeseci - 1/7.
 3. Prema Zaitsevi. Djetetova tjelesna težina (u gramima) pomnožava se s godinama (u danima), od dobivenog broja utvrđuje se 2% - to je dnevni hranjivi volumen djeteta prve godine života koje je dojeno.

Kada doje, stručnjaci za dojenje preporučuju hranjenje djeteta na zahtjev, pridržavajući se slobodnog rasporeda. To će pomoći normalizirati proizvodnju majčinog mlijeka i povećati laktaciju. Tijekom mjeseca obično se uspostavi približni režim hranjenja - pauze između obroka su 2-2,5 sata.

Umjetna prehrana

Hranjenje se smatra umjetnim ako je u prehrani prisutno do 20% majčinog mlijeka. Pedijatri preporučuju strogo pridržavanje nutricionističkog rasporeda, uspostavljanje strogog režima od prvih dana. Dječjem tijelu treba više vremena da probavi prilagođenu mliječnu formulu, pa dijete treba hraniti svaka 3 sata.

Prema stručnjacima, ograničenje razdoblja norma je jer je hranjenje fiziološke prirode. Ako beba koristi majčinu dojku tijekom prirodnog hranjenja kako bi se smirila i vratila emocionalnu ravnotežu, tada se iz bočice dobiva samo hrana.

Mješovito hranjenje

Ovoj vrsti hranjenja pribjegava se kada se žensko mlijeko proizvodi u nedovoljnoj količini za punu prehranu djeteta. Nedostatak glavne vrste hrane nadoknađuje se prilagođenom mliječnom formulom. Majčino mlijeko mora sadržavati najmanje 20% ukupne količine hrane za hranjenje da bi se smatralo miješanim.

Način hranjenja djeteta do godine po mjesecima u ovom slučaju ovisi o laktaciji. Ako smjesa prevladava na dnevnom jelovniku, treba izraditi točan raspored obroka. Ako je glavnina prehrane majčino mlijeko, onda je bolje hraniti se na zahtjev - vrlo često, s ovom shemom, žene su mogle u potpunosti normalizirati laktaciju.

Bez obzira na vrstu hranjenja, važno je pridržavati se prehrambenih normi djece mlađe od jedne godine:

Dob (mjeseci)Zapremina (ml)
Do 2600-900
2-4800-950
4-6900-1000
6-81000-1100
8-12 (prikaz, stručni)1000-1200

Dječja hrana prvih 6 mjeseci

Glavna hrana je mješavina ili majčino mlijeko - obroci i proizvodi od prve dopunske hrane uvode se nakon šest mjeseci. Sličnu preporuku izrazili su UNESCO, Europsko pedijatrijsko udruženje i WHO. Sastav majčinog mlijeka u potpunosti može udovoljiti djetetovim potrebama, među ostalim zabilježene su i prednosti dojenja:

 • smanjenje rizika od alergijskih reakcija;
 • niska stopa crijevnih poremećaja;
 • jačanje imunološkog sustava.

Rano uvođenjem komplementarne hrane krhkom dječjem tijelu može samo naštetiti - neće biti koristi od upoznavanja hrane za odrasle. Da bi probavili i asimilirali hranu, sustav GI trakta proizvodi enzime koje bebe još nemaju. Nerazumno dohranjevanje često dovodi do alergija ili iritacije nježnih zidova želuca. Do 5 mjeseci beba nije u stanju normalno miješati i žvakati hranu u ustima, tako da se lako može zagušiti. Ako je dijete rođeno prerano, preporučljivo je produžiti dojenje, nakon savjetovanja s pedijatrom.

Pravila dopunskog hranjenja

Prehranu djeteta u prvoj godini života treba postupno proširivati. Otprilike sa šest mjeseci djetetova se mobilnost povećava, što dovodi do povećanja njegovih energetskih potreba. Majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko više nisu u mogućnosti u potpunosti zadovoljiti prirodne potrebe tijela, pa bi trebalo uvesti komplementarnu hranu. Pravo vrijeme omogućit će vam održavanje normalnog funkcioniranja djetetovog probavnog sustava.

Kada uvesti komplementarnu hranu?

Pri određivanju optimalnog razdoblja za prihranu, majke crpe informacije iz različitih izvora. Savjetuju se s pedijatrom, pregledavaju Internet u potrazi za pouzdanim tablicama ili usvajaju iskustvo starije generacije. Nisu sve preporuke sigurne i kompetentne, a neke su sheme davno zastarjele i mogu biti štetne.

Morate se usredotočiti ne na određenu dob djeteta, već na znakove spremnosti za upoznavanje s drugom hranom, osim smjese i majčinog mlijeka:

 1. Dijete ima dobro razvijen refleks gutanja. Kad hrana uđe u usta, nema povraćanja, beba je ne pokušava ispljunuti.
 2. Težina djeteta udvostručila se u odnosu na porođajnu težinu.
 3. Beba samouvjereno drži glavu i sjedi u stolici za hranjenje.
 4. Pri pogledu na žlicu koja se približava, beba otvori usta.

Pedijatri usmjeravaju pažnju majki na činjenicu da neprobavljena hrana dodatno opterećuje slabe organe probavnog trakta. Dovoljna je samo jedna žličica da izazove akutnu reakciju tijela na novi proizvod. Prije nekoliko desetljeća, komplementarna hrana zapravo je uvedena u 12-16 tjednu, ali nedavna znanstvena istraživanja dokazala su da je 6 mjeseci idealna dob..

Sheme dopunskog hranjenja

Hranjenje djeteta mlađeg od 1 godine po mjesecima može se malo razlikovati, ali shema uvođenja komplementarne hrane jednaka je za sve:

1 dan5 g
2 dana10 g
3. dan20 g
4. dan40 g
5. dan80 g
6 dana120 g
7. dan150 g

Da upoznavanje nove hrane ne bude zasjenjeno bebinom slabošću, morate se pridržavati osnovnih pravila:

 1. Dopunsko hranjenje je bolje odgoditi na povoljnije vrijeme ako se dijete ujutro probudi neraspoloženo ili se ne osjeća dobro. Također, uvođenje novih proizvoda morat će se odgoditi ako su pred nama putovanje, odmor ili preseljenje..
 2. Dopunska hrana trebala bi biti monokomponentna. Ako su to tikvice, u pire ne morate dodavati mrkvu ili krumpir, jer će kasnije biti teško odrediti specifični alergen..
 3. Ponekad majka želi zasladiti ili posoliti prvo jelo za dijete. Neuskusnog je okusa, pa želite ugoditi malom gurmanu - i to je glavna pogreška. Djeca još nisu razvila potrebne receptore, a osjetljiva želučana sluznica oštro će reagirati na suplemente.
 4. Svaki novi proizvod predstavlja se nakon uspješnog upoznavanja s prethodnim. Prvi obrok je 5 g, a zatim se svi sljedeći udvostruče - i tek kad se krug zatvori, možete dati sljedeći proizvod. Hraniti bebu tikvicama u ponedjeljak, krumpirom u utorak i pireom od tikvica u srijedu je opasna ideja. Potrebno je pričekati 48 sati da se točno utvrdi odsutnost alergija na određeni proizvod.
 5. Dopunska hrana daje se ujutro, tako da majka može promatrati zdravstveno stanje djeteta do večeri. Ako se pojavi alergija, proizvod se mora otkazati i upoznavanje s njim odgoditi za još mjesec dana.
 6. Važno je ne samo čime hraniti dijete do godinu dana po mjesecima, već i kako to učiniti. Prvo se nude dopunske namirnice - a tek onda se daje majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko.

Gdje započeti komplementarnu hranu?

Pedijatri savjetuju uvođenje povrća koje ne izaziva alergije - tikva i mrkva nude se posljednji. Treba ih davati najviše 2 puta tjedno kako bi se izbjegla pigmentacija djetetove kože. Ako imate prekomjernu težinu, bolje je započeti sa žitaricama bez glutena i bez mliječnih proizvoda:

 • riža;
 • kukuruz;
 • heljda.

U pripremljena jela možete dodati majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko kako biste djetetu učinili okus ukusnim. Nema razlike - kuhati obične žitarice ili kupiti posebnu dječju kašu u trgovini. Važno je ne zaboraviti osnovno pravilo hranjenja - monokomponenta. Potrebno je pričekati najmanje godinu dana s punomasnim mlijekom, jer se probavni organi još ne mogu nositi s preradom teškog proizvoda.

Približne faze dohrane

Da biste razumjeli ispravno hranjenje djece mlađe od godinu dana, tablica će vam pomoći:

DobVrsta hranjenja
6 mjeseciNeškrobno povrće
Sedam mjeseciKaša (bez glutena i mlijeka)
8 mjeseciŽumanjak, krumpir, malo mesa
9 mjeseciFermentirani mliječni proizvodi za dječju kuhinju
10 mjeseciVoće

Od otprilike 7 mjeseci možete nuditi dječji biljni čaj, od 10 - kompot od suhog voća, ali bez suhih marelica. U prehranu je dopušteno ulaziti nakon 12 mjeseci..

Čak i za dopuštene proizvode postoje ograničenja:

 1. Krumpir se nudi zadnji, a konačni volumen iznosi samo 50 g.
 2. Od mesa prvo probajte kunića i puretinu, a zatim teletinu. Sa 9 mjeseci prehrana se može raznovrsiti janjetinom, pilećim fileom i nemasnom govedinom. Dnevni volumen pire krumpira također je 50 g, a godine se povećava na 100 g.
 3. Voće se nudi samo iz lokalne regije, a ne egzotično. Svoje poznanstvo morate započeti s jabukom ili kruškom.
 4. Neželjeno je kupiti mliječne proizvode u trgovini - bolje je ograničiti se na liniju mliječnih kuhinja. Skuta se uvodi od 5 g i postupno dovodi do 30 g, dnevna stopa godišnje iznosi 50 g. Prva porcija kefira ne smije prelaziti 5 ml, ukupni volumen je 150 ml. Voćni i slatki dodaci u fermentiranim mliječnim proizvodima nisu dopušteni.
 5. Što se tiče žumanjka, poznanstvo biste trebali započeti s nekoliko zrnaca. Morate odabrati kokošja ili prepeličja jaja - potonja rjeđe uzrokuju alergijske reakcije. Tjedan dana volumen proizvoda dovodi se do cijelog žumanjka, koji se može pomiješati sa smjesom, majčinim mlijekom ili kašom.

Tablica dječje prehrane po mjesecima

Svjetska zdravstvena organizacija sastavila je optimalnu prehranu - prehrana djece mlađe od jedne godine detaljno je predstavljena po mjesecima u tablici. Shema je prikladna za sve vrste hranjenja: prirodno, umjetno i mješovito:

ProizvodUvodno razdobljeUvodna pravilaiznos
Pire od povrća6 mjeseciBijelo ili zeleno povrće, monokomponenta½ žličice, dovedite na 150 g
Kaša na vodi6-7 mjeseciRiža, heljda, kukuruz, uz normalnu probavu možete probati zobene pahuljice5 g, povećati na 150 g
Pire od mesa8 mjeseciZec, puretina, govedina5 g, dovedite na 100 g
Voćni pire10 mjeseciBlage sorte, monokomponentni sastav5g, povećava se na 150g
Mliječni proizvodi9 mjeseciDječje linije bez šećera i aditiva5-10 ml uz naknadno povećanje na 150 ml
Dječji kolačići9-10 mjeseciZapočnite s 1/8 porcije, povećavajući na cijelu porciju, sa 12 mjeseci dnevna stopa je 5 komada
Riba10 mjeseciDopušteno jednom u 3 dana5 g, postupno povećavati na 150 g
Sokovi10-12 mjeseciPojasnjeno, od zelenih ili bijelih plodovaNekoliko kapi, do 12 mjeseci povećati na 100 ml
Biljno ulje6 mjeseciSuncokret, kukuruz3-5 kapi, donesite na 1 žličicu.
MaslacSedam mjeseciPrirodno, bez širenjaNa vrhu žlice postupno povećavajte porciju na 15 g

Prvih šest mjeseci dijete bi trebalo primati samo majčino mlijeko ili adaptiranu formulu. Tijekom razdoblja dopunskog hranjenja, svaki proizvod ima svoje vremensko ograničenje, koje se ne smije kršiti. Kompetentnim i glatkim prijelazom na hranu za odrasle mogu se izbjeći mnogi zdravstveni problemi djeteta.

Prehrana za dijete mlađe od godinu dana: kako i kada uvesti komplementarnu hranu

Pitanja mladih roditelja

Moji prijatelji su mladi roditelji. Znaju da je prva godina života vrlo važna za djetetovo zdravlje, ali ne razumiju koje preporuke treba slijediti. Mišljenja liječnika o istom pitanju mogu se razlikovati, što odmah izaziva sumnju. Pedijatri ne objašnjavaju svoje preporuke i ne komentiraju alternativna gledišta.

Provela sam vlastito istraživanje: razgovarala sam s prijateljima koji su već postali roditelji, s liječnicima pedijatrima, proučavala službene preporuke, otkrivala glavne točke i životne poteškoće u prehrani djeteta prve godine života.

Posavjetujte se sa svojim pedijatrom

Prvi mjeseci djetetovog života temelj su cijelog sljedećeg života, pa je dobar pedijatar nužan. Pogreške u prehrani i razvoju možda se neće pojaviti odmah, već nakon nekoliko godina.

Pitajte svoje prijatelje s kim kontaktiraju - ovo je najbrži način da pronađete pravog stručnjaka. Ako smatrate da veza ne ide, nema dovoljno podataka i ne slažete se, potražite drugog liječnika.

Dojenje ili adaptirano mlijeko

Idealna hrana za bebu od trenutka rođenja do prve godine života je majčino mlijeko. Ima sve što je potrebno bebi. Majčino mlijeko važno je za stvaranje imuniteta i normalne crijevne mikroflore djeteta.

Trenutna je preporuka nastaviti dojiti najmanje godinu dana. Ali ako majka želi, moguće je dojiti do jedne i pol, dvije godine.

Ako nema majčinog mlijeka ili ga ima premalo, morat ćete pribjeći adaptiranom mlijeku. Prema pedijatrima, ovo je za dijete metabolički i mikrobiološki stres, ali nemojte paničariti. Suvremene formule, iako nisu identične majčinom mlijeku, najbliže su njegovom sastavu..

Kada uvesti komplementarnu hranu

Razdoblje uvođenja dohrane u slučaju svakog određenog djeteta trebao bi odrediti pedijatar. Ovisi o mnogim čimbenicima:

 • zdravlje djeteta;
 • dojenje ili umjetno hranjenje;
 • koliko brzo dijete dobiva na težini;
 • komplicirani ili normalni trudovi;
 • Mamina prehrambena kvaliteta.

Unija pedijatara Rusije savjetuje uvođenje komplementarne hrane od 4 do 6 mjeseci

Prije 4 mjeseca ne smijete ubrizgavati ništa osim majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka. Dječje tijelo još nije spremno, a majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko pruža sve potrebne hranjive sastojke. Ali ako uvedete komplementarnu hranu kasnije od 6 mjeseci, prijeti nedostatak esencijalnih tvari - vitamina, polinezasićenih masnih kiselina.

Važnost pravovremenog uvođenja dohrane je u tome što se dijete navikne jesti samo mlijeko ili mješavinu i nakon što se, ako se propusti pravi trenutak, mogu pojaviti poteškoće s navikavanjem na drugu hranu.

TKO savjetuje nakon šest

Mnoge su majke čule da SZO preporučuje započinjanje dohrane sa šest mjeseci. U člancima na Internetu postoji mišljenje da je to moguće i kasnije.

Pogledajmo nekoliko važnih točaka u preporukama SZO:

 1. WHO definira vrijeme uvođenja komplementarne hrane kako slijedi:
  “Dopunsku hranu treba uvesti oko 6 mjeseci starosti. Nekoj će dojenčadi možda trebati dopunska hrana ranije, ali ne prije 4 mjeseca starosti. ".
 2. Pri određivanju vremena uvođenja dohrane, WHO savjetuje da se polazi od individualnih karakteristika: "Pri uvođenju dohrane prije 6 mjeseci moraju se uzeti u obzir čimbenici kao što su tjelesna težina, intrauterina dob pri rođenju, kliničko stanje i općenito stanje tjelesnog razvoja i prehrambeni status djeteta.".
 3. TKO precizira: "od 6 mjeseci" - to nije nakon šest mjeseci, već krajem petog mjeseca. I pod uvjetom da je mamina prehrana dobro uravnotežena, ona dobiva dovoljno vitamina i željeza.

Gdje započeti komplementarnu hranu

Vrijeme uvođenja proizvoda naznačeno je u Nacionalnom programu za optimizaciju prehrane djece prve godine života - ovo je službeni medicinski dokument. Prilikom uvođenja komplementarne hrane, bolje je usredotočiti se na nju.

4-5 mjesecivoda
pire od povrća
kaša (mliječna i bez mliječnih proizvoda)
punomasno kravlje mlijeko (samo za kašu)
6 mjesecimeso - pire krumpir
voćne kaše
svježi sir
Sedam mjesecižumanjak
sokovi
8-9 mjesecifermentirani mliječni proizvodi, riba

Važno: kravlje mlijeko je jak alergen. Za dijete mlađe od godinu dana bolje je uopće ne uvoditi punomasno kravlje mlijeko.

Kako ispravno uvesti komplementarnu hranu

Glavne preporuke za uvođenje dohrane za dojenje i umjetno hranjenje su iste. Dohrana se uvodi prije hranjenja adaptiranim mlijekom ili majčinim mlijekom.

Proizvode treba uvoditi postupno i u malim obrocima kako bi se dijete moglo prilagoditi i kako bi moglo razumjeti koja je alergijska reakcija. Brzo uvođenje nekoliko vrsta hrane daje imunološko opterećenje djetetovom tijelu.

S povećanjem udjela dohrane, proporcionalno se smanjuje količina majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka. Postupno, komplementarna hrana trebala bi ih u potpunosti zamijeniti i pretvoriti u doručak, ručak, večeru.

Najbolje je započeti s povrtnim pireima i žitaricama. Ako se dijete dobro deblja, onda je bolje započeti s povrćem pire. Ako je upravo suprotno, bolje je - sa žitaricama. Kaša - bez mliječnih proizvoda, monokomponenta koja isključuje alergije. Ako vaša beba prima formulu za kravlje mlijeko, možete započeti s mliječnom kašom..

Kako uvesti komplementarnu hranu - mišljenje je Unije pedijatara Rusije.

Koje proizvode uvesti komplementarnu hranu

 1. Započnite komplementarnu hranu jednom vrstom pire od povrća ili kašom tijekom 7 dana, nadgledajući reakciju na proizvod.
 2. Prva porcija je pola žličice, povećavajući porciju za 5 grama dnevno.
 3. Dajte komplementarnu hranu prije dojenja ili adaptiranog mlijeka ujutro, kako biste imali vremena shvatiti kako djetetovo tijelo reagira na novi proizvod.
Pire od povrćatikvica
karfiol
brokula
Kašaheljda
riža
kukuruz
Voćne kašejabuka
kruška
Mesoteletina
purica
zec

Zapamtiti:

 1. Ne uvodite novu hranu ako je dijete bolesno ili je cijepilo.
 2. Ne hranite novu hranu vrućim vremenom.
 3. Ne riskirajte s hranom koja nije na dopuštenom popisu.
 4. Egzotične proizvode uvodite tek godinu dana.

Prvo je uvedeno povrće, a zatim kaša. U roku od 2 tjedna karfiol, zatim brokula i tikvice, a nakon kaše: heljda, riža, kukuruz. Počelo s pola žličice i tako postupno do punog volumena staklenke.

Stručnjaci Unije pedijatara Rusije savjetuju kombiniranje nekoliko vrsta proizvoda odjednom u prehrani od jednog mjeseca, uključujući samo one proizvode koji su dopušteni za određenu dob.

na primjer

 • predstavite jednu vrstu kaše, promatrajte reakciju tjedan dana;
 • uvesti pire od jedne vrste povrća, za tjedan dana dodati pire od drugog povrća ili drugu vrstu kaše.

Ako dijete ima alergije

Osnovne preporuke za uvođenje komplementarne hrane za djecu s alergijama su iste. Postoje neke osobitosti u vezi s određenim vrstama proizvoda.

Alergijska reakcija je drugačija. Možete izliti odmah, ili možda za tjedan dana, kada se nakupi dovoljna količina alergena. Stoga je tijekom tjedna bolje isprobati samo jedan proizvod. Tako će biti jasno na čemu su se točno pojavile reakcija i osip..

Uveo sam hranu na tjedan dana. Prvi dan - pola žličice, sljedeći dan - žlica, pa dvije. I za tjedan dana stigla je do staklenke. Počeli su s povrćem: tikvicama, brokulom, karfiolom, bundevom, mrkvom. Tada su uveli kašu - prvo rižu, a zatim heljdu, ječam, kukuruz. Daljnje voće - suhe šljive, banana, breskva, jabuka, kruška. Pedijatar još nije preporučio Varvari kiselo mlijeko. Uvest ćemo ga kasnije.

Kako odabrati dječju hranu

Pri uvođenju prve komplementarne hrane, pedijatri savjetuju upotrebu konzervirane hrane, budući da je postupak njezine proizvodnje certificiran i kontroliran.

Obratite pažnju na sastav, on ne smije sadržavati:

 • škrob (pšenica ili krumpir) - uzrokuje pojačano stvaranje plina kod djeteta, dopuštena je samo riža;
 • sol je opasna za bubrege djeteta;
 • šećer i fruktoza - dodajte beskorisne kalorije, iskrivite djetetovu percepciju okusa.

Pedijatar je savjetovao Sempera, Gerber i HIPP. Gerber nema škroba, Semper ima dobar asortiman. Sviđa mi se - "Babushkino basket". Ne vidim veliku razliku po proizvođačima, glavno je pročitati sastav.

Kupujem voćne kaše, sokove - "Fruto Nanny". Pire od mesa - "Babushkino basket". Imaju velik izbor, a meni je važno da se u tegli nalazi jedan proizvod. Pri odabiru vodio sam se sastavom i mišljenjem djevojčica koje su uspješno prošle razdoblje dohrane. Mislim da kvaliteta ne ovisi o cijeni, već cijena ovisi o oglašavanju proizvoda.

Za početak sam proveo vlastito istraživanje - kupio sam pire krumpir svih marki koji su na tržištu i sam ga isprobao. Ono što mi se svidjelo, u dosljednosti, okusu, sastavu, na kraju sam kupila za dijete. Vodili su me tako da nije bilo šećera, soli, bilo kakvih dodataka i škroba. Favoriti za tikvice i povrće - "Iz kolijevke" i Gerber. Za mesne proizvode - "Fruto Nanny", kaša - Fleur Alpine. 11 mjeseci ne dajemo nikakve kolačiće. Svo voće - jabuke, kruške, banane jedu se samo svježe.

Hranjenje bebe od 0 do 1 godine u mjesecu

Najaktivniji razvoj djetetovog tijela opaža se u prvih 12 mjeseci. U tom se razdoblju novorođenče značajno povećava u rastu, tjelesna težina razlikuje se od izvorne za gotovo 20 puta. Da bi se formacija odvijala bez patologija, važno je pravilno organizirati hranjenje djeteta od 0 do 1 godine u mjesecu.

Organizacija pravilne prehrane

Standardi i smjernice

Vremena se mijenjaju, a s njima i uvjeti za razvoj djece. Ako su se mlade majke nekad pridržavale savjeta baka, sada zdravstvena zaštita veliku pozornost posvećuje razvoju beba.

Programi za optimizaciju hranjenja djece periodično se ažuriraju u zemlji. Na njihovoj osnovi pedijatri daju preporuke majkama, koje ih pak moraju slijediti..

Program upravljanja dječjom hranom

Inicijator izrade ovog regulatornog dokumenta bilo je Vijeće pedijatara zemlje. Program je usmjeren na poboljšanje razvoja djece mlađe od 3 godine kroz normalizaciju prehrane. Osnova je analiza kriterija koji utječu na fiziološko stanje djeteta.

Program je pokrenuo sljedeća pitanja:

 • učinak makronutrijenata na funkcionalne karakteristike tijela;
 • preporuke o hranjivoj vrijednosti prirodnih proizvoda i specijalizirane dječje hrane za najmlađe;
 • organizacija prehrane s obzirom na stanje tijela, socijalne uvjete itd.;
 • prehrambena prevencija kao način ispravljanja niza bolesti.

Program nudi mogućnosti za niz proizvoda za svakodnevnu konzumaciju, s opisom kemijskog sastava. Na temelju ovih preporuka utvrđuju se norme prehrane za novorođenče po mjesecima.

Prehrana djece prema preporukama SZO

Svjetska zdravstvena organizacija također veliku pažnju posvećuje hranjenju bebe. Ona nudi niz strategija za vođenje praksi komplementarnog hranjenja, ovisno o različitim okolnostima..

Prema WHO-u, majčino mlijeko je dovoljno za bebu do šest mjeseci da zadovolji sve potrebe organizma u razvoju (prema Nacionalnom ruskom programu - do 5 mjeseci) Tada počinju koristiti mamac u slijedu i brzinama određenim razvijenim metodama.

Bilješka! Do jedne godine beba već jede za zajedničkim stolom, ali preporuča se miješana hrana držati do 1,5-2 godine.

Dojenačka prehrana djeteta

Tijekom prvih tjedana od rođenja, većina majki prakticira besplatno hranjenje (na zahtjev djeteta). Učestalost takvih posjeta određuje se potrebama djeteta i majčinom sposobnošću da kontrolira proces. Optimalnom brzinom smatra se 10 hranjenja (uzimajući u obzir noćni unos hrane). Postupno se razvija optimalni režim, koji se mijenja s dobi djeteta..

Broj dojenja do godine dana

Dob, mjeseciBroj hranjenjaInterval, sati
1,5-27 (ili 6)3 (ili 3,5)
2-463.5
4-6pet4
Unaprijediti4-5u određene sate

Kad beba počne davati komplementarnu hranu, prelazi se na stabilnu prehranu, koja uključuje 3 glavna posjeta (doručak, ručak i večera) i 1-2 međuobroka. U tom se slučaju mora održavati dnevna norma hrane za novorođenče..

Prehrana u 1. mjesecu života

Ako je majka zdrava i ima dovoljno mlijeka, beba je u potpunosti opskrbljena svim potrebnim komponentama. Ako se dijete dobro ne udeblja, pedijatri preporučuju hranjenje mliječnim formulama.

Prvi mjeseci života

Zimi, kako bi se povećao imunitet, dopušteno je uvesti subvencije sokovima kako bi se tijelo opskrbilo askorbinskom kiselinom. Počinju s limunom, a zatim prelaze na jabuku i mrkvu. Norma pića u 1. mjesecu života je 5 kapi dnevno. Sok se daje bebi nakon jela.

Tablica prehrane za bebe od 1 do 3 mjeseca

U ovoj fazi nema značajnih promjena u hranjenju novorođenčeta. Beba je isključivo na GW. Ako se pružaju subvencije, samo na preporuku pedijatra.

Shema prehrane za 1-3 mjeseca

PrehranaKoličina po mjesecima, grami
123
Majčino mlijeko, ml / dan700-800800-900
Voćni sokoviPo preporuci liječnika
Voćne kaše

Važno! Da bi beba imala dovoljno majčinog mlijeka, ono mora biti bogato i hranjivo. Stoga normalan razvoj i zdravlje novorođenčeta u potpunosti ovisi o majčinoj prehrani..

Prehrana za bebu staru 3-6 mjeseci

Za prevenciju rahitisa, bebama, počevši od 3 mjeseca starosti, propisani su pripravci koji sadrže riblje ulje. Ako liječnik dopusti, možete dati malo ribane jabuke (1/2 žličice).

Prva komplementarna hrana uvodi se (prema preporukama liječnika) od 5-6 mjeseci, to bi trebao biti biljni proizvod. Obično započinju pireom od tikvica ili cvjetače. Asortiman se postupno širi, dajući bebi pire brokulu, buču, krumpir (ovim redoslijedom).

Između tikvica i kupusa možete zakvačiti mrkvu, a nakon krumpira dajte repu. Nešto kasnije u prehranu se uvode rajčica i zeleni grašak..

Dijeta djeteta 6 mjeseci

Mališan se s vremenom navikne na raznolikost u prehrani. Njegov se režim također postupno mijenja - beba se prebacuje na stabilno petostruko hranjenje s razmakom od 3,5-4 sata. Pauza za noćno spavanje produljuje se na 10 sati. Ovaj se režim nastavlja sljedećih mjeseci..

Od ove dobi, osim povrća, u jelovnik se uvode i žitarice s okusom maslaca i skute. Bolje je davati subvencioniranu hranu u vrijeme ručka, prije nego što majka doji dijete..

Organizacija hranjenja sa 6 mjeseci

Hranjenje, br.Vrijeme obroka, h.Uzorak izbornikaKoličina proizvoda, ml (g)
16-00Majčino mlijeko180-200
210-00Voćni piretrideset
Majčino mlijeko150
314-00Pire od povrća50
Mliječna kaša150
418-00Skuta25
Majčino mlijeko150
pet22-00Majčino mlijeko180-200

Dozvoljeno je i 6. hranjenje ako je dijete bolesno, nije jelo dobro tijekom dana ili se malo udeblja. U takvim se slučajevima dojenje daje u 2 sata ujutro.

Dječja hrana od 6-10 mjeseci

Nakon šest mjeseci u hranu se uvodi pire krumpir. Opskrbljuju tijelo željezom i životinjskim proteinima. Kad beba ima zube, postupno se uči nasjeckanom mesu, uvodeći ćufte i parne kotlete u jelovnik.

Prvo trebate dati djetetu malo mesne juhe (10-30 ml) kako biste provjerili osjetljivost tijela na proizvod. Ako je sve u redu, nakon 1-2 tjedna meso se može dodati u prehranu..

U 7. mjesecu beba bi već trebala dobiti ¼ žumanjka, a od 8. mjeseca i pola. Nakon još mjesec dana, jednom tjedno, mesni proizvod zamjenjuje se ribom..

Na kraju tog razdoblja prehrana dojenčeta izgleda ovako:

 • ujutro - majčino mlijeko;
 • popodne - 3 dopunske hrane;
 • navečer - majčino mlijeko.

U tom razdoblju beba se navikne na kruh, daju joj se u prehranu neki kolačići, fermentirani mliječni proizvodi, sokovi i maslac.

Obroci od 10 mjeseci do godinu dana

Bliže do 12 mjeseci dnevna stopa majčinog mlijeka opada, prehrana postaje raznolika. Da bi bilo uravnoteženo, trebate se pridržavati djetetove prehrane do godinu dana po mjesecima u skladu s danim normama.

Norme proizvoda od 10 mjeseci do godine

ImeKoličina, ml (g) / dan.
Majčino mlijeko200
Voćne kaše, sokovi90-100 (prikaz, stručni)
Svježi sir50
Pire od povrća200
Kaša200
Mesni proizvodi60-70 (prikaz, stručni)
Fermentirano mlijeko400
Kruh, krutoni, kolačićideset
Ulje (biljno, maslac)6

Žumanjak do godinu dana i dalje se daje na pola. Kaša se može izmjenjivati ​​s mliječnim rezancima, a tepsija se može napraviti od svježeg sira. Ako beba nema alergije, tada joj je povremeno dopušteno žvakati komad svježe jabuke, kruške ili drugog voća.

Dodatne informacije. Kad dijete navrši godinu dana, mišići aparata za žvakanje trebali bi se dobro razviti..

Shema dopunskog hranjenja po tjednima

Da biste mami olakšali snalaženje u tome kako mjesecima organizirati uravnoteženu prehranu za njezinu malu, trebali biste započeti s proučavanjem redoslijeda uvođenja novih proizvoda. Stoga se predlaže da se upoznate s detaljnim algoritmom za prvo dohranjevanje..

Shema uvođenja pireja od povrća

Dani u tjednuNaziv proizvoda, u gramima
tikvicakarfiolbrokulabundevakrumpir
1. tjedan
ponedjeljakpet------------
utorakdeset------------
srijeda20------------
četvrtak50------------
petak80------------
subota150------------
nedjelja150------------
2. tjedan
ponedjeljak145pet---------
utorak140deset---------
srijeda13020---------
četvrtakjedna stotina50---------
petak8070---------
subota---150---------
nedjelja---150---------
3. tjedan
ponedjeljak145---pet------
utorak---140deset------
srijeda130---20------
četvrtak---jedna stotina50------
petak80---70------
subota------150------
nedjelja------150------
4. tjedan
ponedjeljak------145pet---
utorak140------deset---
srijeda---130---20---
četvrtak------jedna stotina50---
petak80------70---
subota---------150---
nedjelja---------150---
5 tjedana
ponedjeljak---------145pet
utorak140---------deset
srijeda---130------20
četvrtak------jedna stotina---50
petak---------8070
subota------------150
nedjelja------------150

Ova shema uvođenja prve komplementarne hrane uvjetna je i daje se kako bi se razumjela učestalost promjene proizvoda. Mama ga može mijenjati i uređivati, ali dnevna stopa pire krumpira uvijek ostaje ista - 150 g.

Bilješka! Za bolju probavljivost subvencija za povrće, preporučuje se prve porcije tikvica razrijediti s malom količinom majčinog mlijeka.

Umjetno hranjenje

Bebe na IV dobivaju adaptirano mlijeko umjesto majčinog mlijeka. Hranjive su i po sastavu gotovo jednake prirodnom proizvodu. No, preporuča se uvođenje komplementarne hrane mjesec dana ranije, pridržavajući se dolje navedenih prehrambenih normi za dojenčad mjesecima na umjetnom hranjenju.

Beba hranjena bočicom

Dječji meni na IV

ProizvodiDnevna stopa, ml (g), po mjesecima
0-34pet6789-12 (prikaz, stručni)
Mješavina mlijeka700-900800700400350200
Voćni sokovi, pire*5-30 (prikaz, stručni)40-5050-60708090-100 (prikaz, stručni)
Pire od povrća------jedna stotina150170200
Kaša---------jedna stotina150180200
Svježi sir---------trideset4050
Pire od mesa------------5-30 (prikaz, stručni)5060-70 (prikaz, stručni)
Mliječni proizvodi------------200300-400
Pekarski proizvodi---------------pet10-15
Biljno ulje------1-33
Maslac---------1-44pet
Žumanjak (kom.)------------0,250,5

* Prema preporuci pedijatra

Tablica prikazuje maksimalne norme proizvoda dnevno. Držeći se iste prehrane svakog mjeseca kao i za djecu na HB, majka može lako izračunati koliko grama (mililitara) treba dati djetetu u jednom hranjenju.

Na primjer, uzmite u obzir dječju prehranu u razdoblju od 9 do 12 mjeseci. Smjesa se daje djetetu samo ujutro i navečer, a prema tablici trebala bi iznositi 100 ml po dozi (200: 2). Dijete možete hraniti svježim sirom ili drugim proizvodom..

U preostalih sati, umjesto smjese, u hranjenje se uvodi kaša. Beba treba jesti 200 g dnevno, što se također može podijeliti u 2 doze, nadopunjene fermentiranim mlijekom ili mesnim proizvodima.

Pire od povrća preporuča se davati 3 puta dnevno ili 5. U skladu s tim, beba će u jednom potezu dobiti 60-70 g (200: 3) ili 40 g (200: 5). Prema ovom principu izračunava se jednokratna doza ostalih proizvoda uključenih u komplementarnu hranu.

Važno je pridržavati se prehrane

Za bebu hranjenu na bočicu važno je poštivati ​​vrijeme obroka. To je zbog sljedećih aspekata:

 • adaptirana mliječna hrana bogatiji je obrok i probavni sustav je sporije apsorbira, stoga, ako dijete plače između hranjenja, to nije zato što je gladno;
 • način je prikladan za mamu - imat će vremena kuhati hranu do određenog vremena.

Pridržavajući se sati hranjenja bebe na IV po mjesecima, lakše je napraviti jelovnik za svaki dan i uravnoteženo uvesti komplementarnu hranu u prehranu.

Kako uvesti nove komponente

Bez obzira je li dijete dojeno ili umjetno, pravila za dohranu uvijek su ista:

 • novost u prehrani prakticira se samo na zdravoj djeci koja imaju normalno pražnjenje crijeva;
 • ako se djetetovi životni uvjeti promijene (na primjer, kretanje), razdoblje dohrane prebacuje se na kasnije vrijeme;
 • prve povrćne kaše preporuča se davati u drugom hranjenju;
 • započnite s malim količinama (1 žličica svaka), s postupnim povećanjem na 150 ml;
 • dajte dohranu prije glavnog hranjenja i uvijek u toplom obliku.

Kad se dijete navikne na jednu vrstu povrća, u jelovnik se uvodi sljedeći proizvod (ne isključujući već svladani).

Važno! Za djecu koja hranu dobivaju kroz sondu, jelovnik i izračun proizvoda sastavlja liječnik koji dolazi.

Otkrivši alergiju na neku komponentu kod dojenčeta, uklanja se iz prehrane i nakon 2-3 dana pokušaj se ponavlja. Ako se reakcija ponovi, tada je novi proizvod potpuno isključen s jelovnika..

Mjesečna prehrambena norma za bebe trebala bi postati glavno pravilo za majku u fiziološkom razvoju djeteta. To će vam omogućiti distribuciju proizvoda, stvarajući uravnotežen meni. Znajući koliko bi beba trebala jesti dnevno, lakše je odrediti jednu dozu hrane. Zahvaljujući kojem želudac neće biti preopterećen, a mališan će se početi normalno debljati.

Dječja hrana po mjesecima

Ova je tema izuzetno važna, jer je bebina prehrana temeljna osnova za njegovo buduće zdravlje - kako tjelesno tako i intelektualno. Da bi se beba uspješno razvijala u svim smjerovima, potreban mu je čitav set hranjivih sastojaka, minerala i vitamina.

Glavni zadatak roditelja je organizirati hranjenje djeteta i to kompetentno, kako bi se ojačao imunitet i zdravlje djeteta, kako bi se spriječile neke bolesti, uključujući one koje se često manifestiraju u odrasloj dobi. Oslonit ćemo se na preporuke pedijatara i stručnjaka za dječju prehranu.

Malo o dojenju

Mamino mlijeko prva je i neko vrijeme glavna hrana novorođenčeta. Korisnost majčinog mlijeka teško je precijeniti: ova hrana sadrži ne samo čitav spektar bitnih tvari za cjelovitu prehranu djeteta, već ima i ulogu imunološkog zaštitnika (sadrži antitijela na viruse i bakterije koje majka ima) i regulatora rasta. Mlijeko ima specifičan kemijski sastav koji mu omogućuje najpotpuniju apsorpciju.

 • aminokiseline i proteini (u optimalnom omjeru, uzimajući u obzir dobne potrebe djeteta);
 • masti (u emulgiranom stanju, tako da se djetetov probavni trakt bolje apsorbira);
 • ugljikohidrati (potrebni za pokrivanje energetskih potreba);
 • imunološki elementi (štite djetetovo tijelo od infekcija dok njegov vlastiti imunitet ne djeluje).

Alexander Valerievich Dechko (direktor pedijatrijskog centra Dobryi Doktor, pedijatar, liječnik prve kategorije) napominje da uz sve prednosti dojenja, kod djeteta tijekom hranjenja djeluju sve mišićne skupine, a prema zakonima biofizike dolazi do pravilnog razvoja maksilofacijalnog aparata.

Mješovito i umjetno hranjenje

No, osim dojenja, postoje i miješano i umjetno hranjenje. Vrijedi ih spomenuti i zato što sve majke u dovoljnim količinama ne proizvode najvrjedniju hranu na svijetu za mlijeko - mlijeko. Nemojte se obeshrabriti ako imate malo ili nimalo mlijeka. Za početak se posavjetujte sa stručnjakom, možda radite nešto pogrešno, on će vam pomoći uspostaviti laktaciju. Ako se laktacija ne poboljša, tada će vam u pomoć doći moderne tehnologije u obliku prilagođenih smjesa.

 • Mješovito hranjenje - kada formula uzima 50% ukupne hrane.
 • Umjetno - hranjenje samo mješavinom ili uglavnom mješavinom (2/3 ukupne količine hrane).

Najčešći razlozi za miješano hranjenje

Sa strane novorođenčeta:

 • nedonoščad;
 • mala težina;
 • depresivni refleks sisanja;
 • bolesti, neurološki poremećaji.

S majčine strane:

 • bolest;
 • uzimanje lijekova;
 • ispucale bradavice;
 • društvena aktivnost majke.

Kada se dojenje i hranjenje na bočicu kombiniraju, postupak bi trebao biti što bliži prirodnom, odnosno beba bi trebala raditi na isti način kao i majčina dojka. U takvoj situaciji vaša se beba nikada neće odreći majčinog mlijeka. Ortodontska bradavica, koja nalikuje obliku majčine bradavice, pomoći će imitirati majčinu dojku, pa novorođenče praktički ne primjećuje razliku.

Umjetno hranjenje ima nekoliko nedostataka. Dr. Olga Leonidovna Lukoyanova, pedijatar najviše kategorije, pedijatar-nutricionist, u jednom od svojih članaka o mješovitoj i umjetnoj prehrani istaknula je sljedeće:

 • u adaptiranom mlijeku nema zaštitnih antitijela koja će štititi od infekcije, stoga se savjetuje da umjetnu djecu držite u takozvanoj karanteni (ne vodite ih na gužve, ne dogovarajte mladenku kod kuće s gomilom rođaka i prijatelja, prozračite sobu novorođenčeta, ako je jedan od roditelja zaražen nositi masku itd.);
 • korisne tvari (vitamini i minerali) sadržane u majčinom mlijeku apsorbiraju se bolje od istih tvari u smjesama;
 • anemija s nedostatkom željeza i različita alergijska stanja češće se opažaju kod umjetnih ljudi.

Lukoyanova ne preporučuje odustajanje od dojenja ako majka jednostavno nema želju hraniti dijete. Također se usredotočuje u svojim radovima na činjenicu da je često nedostatak mlijeka samo prividan, majka može proći takozvano "razdoblje laktacije" kada se čini da se mlijeko smanjuje. Za razdoblja dojenja to je norma. Stručnjak za dojenje sigurno će savjetovati što učiniti. U većini slučajeva mlijeko se povećava. To posebno olakšava noćno hranjenje..

Ali ako sve mjere za uspostavljanje laktacije nisu bile uspješne, a bebi nužno morate uvesti zamjenu za majčino mlijeko, tada trebate pravilno odabrati smjesu, na temelju individualnih potreba i karakteristika djetetovog tijela. Vaš će vam pedijatar pomoći oko ovog izbora..

Hranjenje mjesecima do godinu dana

Ukratko smo s vama razgovarali o glavnim vrstama hranjenja koje prakticiraju majke do 4-6 mjeseci bebinog života. Razmotrimo detaljnije hranjenje bebe po mjesecima do godini..

1-4 mjeseca

Dojenje

Prvo hranjenje novorođenčeta odvija se u rodilištu - beba isisava kolostrum. Kolostrum je sekret koji se luči iz mliječnih žlijezda prije poroda i tijekom 3-5 dana nakon njih. Kolostrum je kaloričniji i hranjiviji od mlijeka, sadrži malo tekućine, koja ne dopušta preopterećenje mrvica koje još nisu nastale, djeluje laksativno za oslobađanje od izvornog izmeta - mekonija. I ovo nije cjelovit popis pozitivnih svojstava kolostruma. Nakon pet dana, kolostrum zamjenjuje naše uobičajeno majčino mlijeko - prvo prijelazno, a zatim zrelo.

Većina pedijatara uči majke diljem svijeta da proizvodnja majčinog mlijeka i njegova količina ovise o učestalosti vezivanja novorođenčeta za dojke, a da je tehnika sisanja također važna. Ako beba ne uhvati pravilno bradavicu od prvog dana, neće pravilno stimulirati njezinu proizvodnju na hormonalnoj razini, mlijeko će izumrijeti do 3 mjeseca. Možda je ovo najvažnije u prvim danima uspostavljanja laktacije..

Tehnički, hranjenje bi trebalo izgledati ovako: djetetova donja usna je okrenuta, usnama zahvaća donju areolu bradavice. Postoje različiti položaji hranjenja, ali ako leži na majčinoj ruci, tada mu je nos u razini bradavice. Dijete je trbuhom čvrsto pritisnuto na majčin trbuh, tijelo i glava su mu u istoj ravni. Bebina glava ne smije biti okrenuta.

Zapamtite: u prva 3-4 dana potrebno je postići ispravnu tehniku ​​sisanja. U dobi od mjesec dana nemoguće je obnoviti bebu tako da počne dojiti prema očekivanjima..

Treba reći nekoliko riječi o režimu dojenja. Postoje tri vrste prehrane, a koja je najbolja, teško je reći, jer svaka ima svoje prednosti i nedostatke..

 1. Na zahtjev - kada majka hrani dijete na njegov prvi zahtjev.
 2. Redovito (po satu) - kada se majka hrani u određenim intervalima (svaka 2-3,5 sata).
 3. Besplatno - kombinira značajke prvog i drugog načina rada. Mama može smanjiti ili povećati razmake između hranjenja, usredotočujući se na djetetovo raspoloženje, njegovu dobrobit i ovisno o okolnostima. Primjerice, ako beba spava i vrijeme je da je nahranite, prema slobodnom načinu rada, bebu se ne smije probuditi, već morate pričekati dok se ne probudi i zatraži hranu.

Općenito, beba može jesti mlijeko do 12 puta dnevno. To je norma.

Preporuke SZO navode da dojenčad do šest mjeseci treba isključivo dojiti. To znači da im nije potrebna nikakva druga hrana ili tekućina (čak ni voda). Majčino mlijeko je izvrstan dodatak tekućini.

Mješoviti obroci

Mješovito hranjenje podrazumijeva besplatan režim. Količina majčinog mlijeka kontrolira se vaganjem djeteta, što će pokazati nedostatak hrane. To treba nadoknaditi smjesom. Dohrana se nudi dojenčetu tek nakon što su obje dojke ispražnjene.

Umjetno hranjenje

Umjetnici se svaka 3-3,5 sata hrane odabranom prilagođenom smjesom. Ispada 6-7 puta dnevno. Napravite 6-satnu pauzu noću.

OL Lukoyanova primjećuje važnost određivanja potrebne količine hrane. Predlaže upotrebu metode "kalorija" koja se temelji na fiziološkim potrebama dojenčeta u energiji. Potreba za energijom djece do šest mjeseci iznosi 115 kcal po kilogramu tjelesne težine, a od šest mjeseci do godine - 110. Znajući sadržaj kalorija smjese na 100 g i tjelesnu težinu djeteta, lako je izračunati količinu hrane koja mu je potrebna.

Umjetnim hranjenjem, za razliku od prirodnog i mješovitog, bebi se daje voda 2-3 puta.

Stope mlijeka (mješavine)

Nakon što je mamica rodila svoje čudo, nju, naravno, zanima pitanje koliko bi on trebao jesti. U početku vrlo malo, jer je njegova klijetka vrlo sićušna. Ali svaki dan raste, a beba jede više. Pogledajmo norme za količinu mlijeka ili adaptiranog mlijeka koje bi dijete trebalo jesti prvih dana..

2. dan - 20 ml / hranjenje, 200-240 ml - dnevna doza.
3. dan - 30 ml / hranjenje, 300-400 ml - dnevna doza.
1 tjedan - 50-80 / hranjenje, 400 ml - dnevna doza.
2 tjedna - 60-90 / hranjenje, 20% težine dojenčeta.

Stope konzumacije mlijeka možete sami izračunati: pomnožite broj dana starih sa 10 (relevantno za prvih 10 dana života novorođenčeta).

Sada razmotrimo norme konzumacije mlijeka od 1 mjeseca do pola godine. U tome će nam pomoći posebna tablica..

Što se tiče smjesa, izračun volumena potrebnog za bebu detaljno je opisan na staklenkama u obliku tablice..

4-12 mjeseci

Mamac

Dopunska hrana su proizvodi gušće konzistencije od majčinog mlijeka i adaptiranih mliječnih proizvoda, koji nadopunjuju prehranu dojenčeta i pomažu u prenošenju na zajednički stol..

Vrlo je važno započeti dohranu na vrijeme. Činjenica je da aktivnost bebe raste, što znači da raste i potreba za energijom (kilokalorija), vitaminima i elementima u tragovima..

Pravovremeno uvođenje komplementarne hrane potiče razvoj aparata za žvakanje i doprinosi izumiranju refleksa potiskivanja hrane. I također formira adekvatne prehrambene navike.

Ako se komplementarna hrana uvede kasnije od općeprihvaćenih preporuka (nakon 6 mjeseci), tada se može razviti izraženi nedostatak hranjivih sastojaka u tijelu, što će zauzvrat dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Kasno hranjenje često je razlog brzog uvođenja nekoliko namirnica odjednom, što povećava antigeno opterećenje, a mogu se dogoditi i kašnjenja u vještinama žvakanja i gutanja.

Kada uvesti komplementarnu hranu?

Rezolucija Svjetske zdravstvene skupštine iz 2002. godine preporučuje da prva dopunska hrana za potpuno dojene bebe započne u dobi od 6 mjeseci. Ali samo ako:

 • dijete je rođeno s težinom od najmanje 3000 g;
 • nema hipotrofiju (nedostatak kilograma);
 • nije imao intrauterinu retardaciju rasta;
 • dijete je potpuno i zdravo.

Ako je dijete na mješovitom, umjetnom hranjenju ili ima gore navedene uvjete, tada bi komplementarnu hranu trebalo uvesti „u kritični prozor“ ─ od 4 do 6 mjeseci. Od 4 mjeseca, gastrointestinalni trakt dojenčadi postaje zreliji, stvaraju se potrebni enzimi za probavu hrane i uspostavlja se lokalni imunitet. U to vrijeme beba može naučiti gutati gustu hranu..

Do 4 mjeseca djeci nije potrebna dopunska hrana!

Važno: vrijeme prvog hranjenja pedijatar postavlja pojedinačno za svako dijete. U tom slučaju treba uzeti u obzir sve značajke djeteta: njegovu težinu, visinu, značajke probavnog i izlučujućeg sustava, stupanj razvoja, zoniranje živčanog sustava itd..

Osim toga, potrebno je procijeniti spremnost mrvica za prvo hranjenje.

Kada je dijete spremno za prvo hranjenje:

 • težina se udvostručila (to se događa tek u 4-4,5 mjeseci), a beba može sjediti;
 • beba koja se hrani majčinim mlijekom osjeća glad nakon 4 sata;
 • "Ponašanje" jezika: beba jezikom ne tjera hranu, već je guta;
 • beba pokazuje interes za hranu mame i tate.

Vrijedno je napomenuti da budući da adaptirane formule sadrže jednaku količinu hranjivih minerala kao i majčino mlijeko, stoga ne postoje razlike u shemi uvođenja komplementarne hrane u novorođenčadi i u umjetnih ljudi.

Osnovna pravila hranjenja

 • Uvođenje svakog novog proizvoda započinje s malim obrokom (1-2 žličice), a količina se postupno povećava tijekom 5-7 dana. Tako mala količina proizvoda potrebna je kako bi se utvrdilo ima li beba netoleranciju ili alergiju na nju..
 • Dajemo novi proizvod u pola dana kako bismo vidjeli reakciju djeteta. Ako dajete dopunsku hranu noću, tada postoji opasnost da ne primijetite neku reakciju.
 • Svaka dopunska hrana treba biti jednokomponentna (pire ili kaša od jedne komponente).
 • Dopunska hrana mora se davati iz žlice prije hranjenja mlijekom ili mješavinom.
 • Bebi se ne smije davati novi proizvod ako je bolesno, loše ili je nedavno cijepljeno.
 • Ako dijete nije prihvatilo novi proizvod, preporučuje se ponovni pokušaj nakon 5 dana.

Gdje početi?

Na izbor imamo 2 proizvoda: kaša i povrtni pire (monokomponenta). Ili jedno ili drugo.

Istodobno, pedijatri obraćaju pažnju da ako je dijete veliko (na primjer, s 5 mjeseci njegova težina je 8 kg), onda je bolje ne započeti s kašom. U ovom je slučaju poželjan pire od povrća. I, obratno, ako dijete nije jako debelo ili ima hipertrofiju, tada dohranu treba započeti s kašom.

Postoji još jedan kriterij prema kojem pedijatri prosuđuju s kojom dohranom započinje - ovo je stolica. Ako je stolica rijetka ─ svaka 3-5 dana, ─ onda dobro započnite s povrćem. Šalice imaju tendenciju "zaključavanja". Bolje ih je početi jesti čestim, tekućim izmetom..

Kašice trebaju biti bez glutena i bez mliječnih proizvoda: riža, kukuruz, heljda. Ako su dopunska hrana uvedena sa 4 mjeseca, tada sa 6 mjeseci možete probati glutensku mliječnu kašu: zobene pahuljice, pšenica.

Prvi pire od povrća trebali bi biti monokomponentni - samo od tikvica, cvjetače, bundeve.

Ne preporučuje se započinjanje dohrane s voćem ili mesom. Voće je slatkastog okusa, nakon čega dijete možda neće htjeti jesti beskvasne žitarice i povrće. Meso je samo po sebi težak proizvod za osjetljiv bebin želudac..

Meso treba uvoditi nakon 6 mjeseci i tek nakon uvođenja pire krumpira i žitarica. Trebali biste početi s zecom, piletinom, puretinom.

Evo tablice koja će vam pomoći u navigaciji koju hranu u kojoj dobi treba uvoditi i u kojim količinama.

Prvu dohranu djeteta pripremamo sami

Majkama koje žele sami kuhati komplementarnu hranu za svoju djecu, sljedeći jednostavni recepti mogu dobro doći.

Važno: žitarice koje ćete sami kuhati uvode se sa 6-7 mjeseci, jer njihova konzistencija nije vrlo jednolična i prilično gusta. Prije ovog razdoblja preporučuju se gotove, tvornički izrađene kašice, mljevene na poseban način..

Heljda

 • Peremo žitarice, uklanjamo smeće, sušimo.
 • Heljdu samljeti u mlinu za kavu što je temeljitije (trebala bi ispasti manja od griza).
 • 1 žličica prelijte žitarice sa 100 ml vode. Bolje je koristiti posudu s debelim zidovima.
 • Kuhajte 15 minuta na laganoj vatri.
 • Kašu treba ohladiti prije davanja djetetu. Možete mu dodati majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko.

U tom omjeru kaša je tekuća. Malo kasnije, umjesto 1 žlice žitarica, možete skuhati dvije itd..

Pire od cvjetače u loncu pod tlakom

 • Stavite cvatove cvjetače u lonac pod pritiskom (ako ga nemate, samo kuhajte). Postavljamo način rada "Par / kuhanje" na 10 minuta.
 • Nakon 10 minuta stavite kupus u čašu za tučenje pire krumpira. Pire s miješalicom.
 • Pire treba biti nježan i gladak..

Pire od tikvica u dvostrukom kotlu

 • Povrće je oguljeno, dno je odsječeno, sjeme je odvojeno. Tikvice se namaču 3-4 sata.
 • Uzimamo staklenu posudu, prelijemo 50 g tikvica sa 100 ml vode, stavimo u dvostruki kotao i ostavimo 5 minuta. Ako nema uparivača, kuhajte dok ne omekša.
 • Stavite tikvice u čašu za usitnjavanje i pasirajte.
 • Ako se ispostavi da je pregusto, u pire se dodaje malo vode u kojoj se kuhalo povrće. I opet se sve šiba.

Kao što vidite, organiziranje hranjenja bebe nije lak zadatak, gotovo je znanost koju se ne može naučiti dok leži na kauču. Sva su djeca vrlo individualna, svakom je potreban poseban pristup i strpljenje. Budući da je nemoguće unaprijed izračunati koje će položaje biti prikladne za mamicu prilikom hranjenja, kakav će se režim hranjenja na kraju izgraditi, postoji mogućnost da se neke posebnosti pojave kod komplementarne hrane. Svi podaci dani u članku su okvirni. Vaš će vam pedijatar reći više o hranjenju bebe. Također će slikati raspored i proporcije.

To Je Važno Znati O Planiranju

Hepatoprotektivno sredstvo Aventis / Nattermann A. i Cie. GmbH ESSENTIALE Forte N - pregled

Novorođenče

Vrlo korisno u slučaju toksikoze trudnoće Essentiale je popularan i skup njemački hepatoprotektor. Upoznala sam ga izbliza tijekom druge trudnoće, koja me je mučila toksikozom od samog početka do samog rođenja.

Je li moguće uboditi "Dysport" tijekom trudnoće

Neplodnost

Ponekad su radi ljepote žene spremne na svaku žrtvu. Pa čak i prilično bolni i povezani s određenim rizicima salonski postupci ne smatraju se previsokom cijenom za osobu koja mladost zadržava još nekoliko godina.

Sastavljanje kreveta za ogradicu

Novorođenče

Sadržaj: [] Kriteriji izbora Upute i alati za montažu Radni nalog Stacionarne opcije Arene na više razinaKlinac u kući zahtijeva povećanu pažnju na sebe. Njegova glavna aktivnost u ovom razdoblju je sveobuhvatno poznavanje svijeta oko sebe kroz kontemplaciju, taktilne i slušne senzacije.

Zašto ne možete jesti đumbir prije poroda i koje kontraindikacije postoje u svim trudnoćama: recepti, indikacije i svojstva korijena

Analize

Rodonačelnik začina nazvanog "đumbir" je Indija. Ako ime biljke prevedemo sa sanskrta, to znači "rogati korijen".