Glavni / Porođaj

Hranjenje bebe sa 2 mjeseca

Prvi mjesec nakon rođenja vaše bebe proletio je u nevoljama, brigama, radosti. Koliko beba već zna. Već uživa u vašoj prisutnosti, smiješi se, ispušta prve zvukove u komunikaciji, držeći se za glavu. Već je prilično velik! Dakle, njegove su potrebe "sazrele"! Neki su roditelji u nedoumici da li pravilno odgajaju i hrane bebu. Ne boj se. Ako volite svoje dijete, onda je to u redu. Sada postoji mnogo informacija koje će vam pomoći da se nosite s ovim ugodnim gnjavažama. A mi ćemo vam reći o hranjenju bebe sa 2 mjeseca.

Što je potrebno za potpuno hranjenje

Vjerojatno znate da se vaša beba svakog mjeseca deblja. Na kraju drugog mjeseca beba je dobila oko 800 grama i visoka je oko 2,5 centimetra. Glavna hrana za dijete je majčino mlijeko. Ništa ne može u potpunosti zamijeniti ovaj izuzetan proizvod. Kako vaša beba raste, sastav majčinog mlijeka mijenja se na nevjerojatan način, kvantitativno i kvalitativno, u skladu s potrebama vaše bebe. To znači da je za dvomjesečnu bebu majčino mlijeko idealna prehrana..

Hranjenje bebe sa 2 mjeseca provodi se, kao i prije, na zahtjev. Ne morate djetetu nametati vlastita pravila. Zbog prisile, beba može postati nervozna, jesti malo ili, naprotiv, jesti više od norme, osjećajući kontinuiranu glad. Da bi probavilo uzetu hranu, dijete treba 3,5 - 4 sata. Nakon čega će i sam podsjetiti da je došlo vrijeme da se nahrani. Dvomjesečna beba ovim redoslijedom jede 6 puta dnevno, sisajući oko 800 grama majčinog mlijeka. Tijekom hranjenja odvojite vrijeme za odvikavanje bebe. Posljednji dijelovi majčinog mlijeka sadrže najviše hranjivih sastojaka.

Šanse su da vaša beba već nema naviku noćne prehrane. Ako ne, nastavite ga hraniti noću na zahtjev. Ne zaboravite da hranjenje između 4 i 6 sati ujutro povećava laktaciju..

U vrućini ili nakon kupanja možete djetetu davati malo prokuhane vode kako biste održali tjelesnu ravnotežu vode. Trebate dati bebi malo vode iz žlice da zadrži refleks sisanja s dojke.

Ako nema dovoljno mlijeka tijekom hranjenja dvomjesečne bebe

Nemojte paničariti ako vašoj bebi iznenada nedostaje majčinog mlijeka. Prvo provjerite prehranu. Dojilja mora dnevno unositi oko 100 g svježeg sira, oko 200 g nemasnog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda. Ako majka ne pati od alergija, a dijete nema dijatezu, orahe s medom možete jesti u ograničenim količinama kako biste povećali laktaciju.

Ako vaša prehrana ne rješava probleme hranjenja vaše dvomjesečne bebe, pokušajte dodati voćne sokove u bebinu prehranu. Trebali biste ih početi davati s dvije do tri kapi nakon hranjenja. Do kraja drugog mjeseca možete pokušati svojoj bebi ponuditi voćni pire. Poželjno je sami pripremiti sokove i kašice. Pripremljene s ljubavlju i brigom od majčinih ruku, bit će izvrstan dodatak djetetovoj prehrani. Za sokove i voćne kaše možete koristiti bobice crnog ribiza, jabuke, kruške. Pire krumpir također treba dodavati u hranu s pola žličice.

Hranjenje dvomjesečne bebe umjetnim hranjenjem

Kad se dijete hrani na bočicu, stvari su malo složenije. Kada doji, dijete konzumira mlijeko koliko želi, a istovremeno mu višak ne šteti. Kada hranite bebu staru 2 mjeseca mliječnim formulama, morate strogo poštivati ​​preporuke svog pedijatra. Dječji želudac teže probavlja umjetne smjese, a ako se prejede, probavni se sokovi možda neće nositi s tim radom.

Nastavite davati svojoj bebi acidofilne ili prilagođene formule. Ako ih nema, u kravljem mlijeku možete pripremiti mješavinu dekocija žitarica i šećera. Zajedno sa žitaricama od žitarica, kravlje mlijeko je lakše probavljivo. Juhe od heljde, riže, zobenih pahuljica su dobre. Samo nemojte zaboraviti da zobena kaša slabi, riža jača, a heljda je neutralna..

U svoju hranu unesite kefir. Bolje je uzeti u dječjoj kuhinji. Ako u neposrednoj blizini nema mliječne kuhinje, pripremite sami kefir. Postupak nije kompliciran. Ne dajte djetetu kefir kupljen u trgovini.

Otprilike 2 mjeseca hranjenje bebe se malo mijenja. Potrebno je započeti uvođenje voćnih sokova i pirea u njegovu prehranu, jer mliječne formule ne mogu u potpunosti opskrbiti djetetovo tijelo potrebnim mineralima i vitaminima.

Stvaranje mlijeka u ženskom tijelu kontroliraju moždane stanice. Stoga, izbjegavajte stresne situacije, ne pretjerujte, odmarajte se što je više moguće. Neka vam obitelj i prijatelji pomognu u ovome.

Dojenje djeteta u dobi od 2 mjeseca uspostavlja neraskidivi kontakt bebe i majke. Djeca, ljubeći majčinu dojku, često ne traže samo hranu, već očekuju majčinu zaštitu i nježnost.

Prehrana bebe sa 2 mjeseca: majčino mlijeko, miješano i umjetno

Živjet će prvi mjesec života, mladunče se već uspjelo prilagoditi novim uvjetima postojanja. Sada će se mala osoba aktivno razvijati i usavršavati - pripremite se za svakodnevna otkrića.

S dva mjeseca beba već dobro drži glavu, okreće se prema izvoru zvuka, sve pregledava i smiješi se. Vrlo brzo ćete naučiti razumjeti emocije i želje djeteta, ali zasad je najvažnije organizirati prehranu djeteta s 2 mjeseca kako bi ono moglo normalno rasti i napredovati.

U razdoblju kada se beba počinje upoznavati sa svijetom, češće mu se smiješite i razgovarajte tako da nauči razlikovati glasove. Tijekom drugog mjeseca beba bi trebala dobiti oko 800 grama i narasti 3 centimetra. Za izvršavanje ovih zadataka potrebna je velika snaga koja se može dobiti samo hranom..

Dojenje dvomjesečne bebe

Devet mjeseci mama i dijete bili su jedno, a ovaj se spoj nastavlja i tijekom dojenja. Apsolutni nadomjestak za majčino mlijeko nije izumljen, iako su prilagođene formule dobro uravnotežene.

Dojenje je idealna prehrana za dojenče. Količina majčinog mlijeka prirodno se povećava s djetetovim potrebama.

Dijetova prehrana

Bebu u drugom mjesecu života treba hraniti onoliko puta koliko je potrebno. Ne treba brinuti o količini mlijeka - beba neće jesti više nego što bi trebala. U dobi od dva mjeseca osoba još uvijek ne zna kako se prejesti, tendencija prema prekomjernoj količini nije svojstvena prirodi, a količina porcije regulirana je instinktom.

Ako beba često plače između hranjenja, malo spava, ne udeblja se dobro, možda neće imati dovoljno majčinog mlijeka. U slučaju nedovoljne dojenja, obratite se liječniku.

Mlijeko će stići ako naučite izdojiti preostalo mlijeko nakon hranjenja. Što temeljitije ispraznite dojku, to će laktacija biti aktivnija i do sljedećeg hranjenja bit će ispušteno malo više mlijeka.

Najbolji uvjeti za mamu i bebu su smirenost, dobro raspoloženje i bez stresa. Uzbuđenje može izgorjeti mlijeko.

Dojenje nakon dva mjeseca događa se izvan određenog režima. Što je češće moguće primjenjujte dijete na dojku, uvijek će biti sito i osjećati se zaštićeno i brižno.

Koliko puta hraniti bebu

Kad je dijete gladno, nezadovoljno je plačem. Bučna buđenja signal su da je osoba gladna. Mališan pohlepno hvata bradavicu ili bradavicu ustima i marljivo sisa, ponekad se znojeći od napora. Ako skinemo dojku prije vremena, uslijedit će ogorčeni plač. Dobro nahranjeno mladunče postat će dosadno i brzo zaspati s blaženim licem.

Glavna radost malenog u ovoj životnoj fazi je hrana, a glavna osoba je majka koja ga hrani. Dajte mu dojku svaki put kad se probudi, ali nemojte ga prisiljavati da jede više nego što želi. Beba koja je prisiljena jesti može izgubiti apetit i radost jesti može ispariti.

Instinkt sisanja razvijen je u novorođenčadi. Ako hranite bebu, ali ne udovoljavate ovoj instinktivnoj potrebi, sisat će palac ili šaku. Pokušajte hranjenje učiniti duljim.

Strogi i fleksibilni režimi hranjenja

Izbor prehrane ovisi o težini teleta, apetitu i rasporedu spavanja. U prošlosti su pedijatri preporučivali poštivanje strogog rasporeda. Djeci težini 3,5 kg ili više propisano je stavljanje na dojku svaka četiri sata. Takva ozbiljnost završila je probavnim problemima. Pristalice rasporeda i dalje su mišljenja tko razmažuje novorođenčad hranjenjem na zahtjev.

Mnoge su se bebe prilagođavale prehrani po satima, ali uvijek je bilo djece kojoj je strogi režim u prvim mjesecima života kontraindiciran. Neki ne mogu pojesti dovoljan udio mlijeka, drugi zaspaju napola izgladnjeli, treći ne žele spavati i viču "izvan rasporeda".

Srećom, pedijatri su modernim majkama dopustili da doje svoje dijete kada je to potrebno. Fleksibilni raspored apsolutno nije loš za probavu i ne kvari karakter. Djeca u fleksibilnom načinu rada bude se ne više od 6-7 puta dnevno, a do kraja drugog mjeseca dovoljna su četiri obroka dnevno.

Ne ulazite u krajnosti i dajte djetetu dojku svaki put kad se probudi. Za mirne bebe ovaj je pristup prihvatljiv, ali ako se dijete probudi i često plače, život dojilje može se pretvoriti u kontinuirano hranjenje..

Kako postaviti režim

Možete sigurno probuditi svoje dijete svaka tri do četiri sata, ako se ono samo ne probudi od gladi. Nemojte ga dugo rasplakivati, već postupno prilagođavajte učestalost hranjenja. Kako se debljate, intervali će se povećavati..

 • Dijete do 4 kg treba dojiti svaka 3 sata.
 • S težinom od 4 do 4,5 kg, intervali se mogu produžiti do 4 sata.
 • Na kraju drugog mjeseca, mnoge bebe prolaze bez noćne prehrane..

Ako je dijete prije bilo gladno, trebate ga hraniti - možda nećete imati dovoljno majčinog mlijeka.

Obično se dvomjesečne bebe moraju hraniti 5-7 puta dnevno, ali to je vrlo individualno. Prihvatljiva su mala odstupanja.

Mješovito hranjenje

Beba se prebacuje na mješovito hranjenje ako majka ima malo mlijeka. Ne preporučuje se samostalno uvođenje dodataka - samo stručnjak može odrediti potrebnu stopu.

Optimalno predhranjenje je izdojeno majčino mlijeko koje se po potrebi može zamrznuti i hraniti dojenčetu.

Ako majčino mlijeko nije dovoljno, majčino mlijeko je savršeno za dohranu. Prema pedijatrima, ova je opcija bolja od adaptiranog mlijeka za dojenčad.

Izraženo majčino ili donatorsko mlijeko ne gubi svojstva:

 • Na sobnoj temperaturi - 8 sati
 • U hladnjaku - 5 dana
 • U zamrzivaču - 3 mjeseca

Neovisno traženje mokre medicinske sestre je nepoželjno - uz korisne tvari, mlijeko može sadržavati i štetne sastojke.

Dječja formula za dohranu

Dvomjesečne bebe dobivaju posebne prilagođene formule zvane hidrolizati. Takva hrana namjerno se čini manje ukusnom od majčinog mlijeka, inače dijete može odbiti dojiti. Snaga na zahtjev s mješovitom snagom se održava. Na početku hranjenja djetetu se daju obje dojke, a tek nakon toga - dječja hrana.

Ne možete hraniti bebu hidrolizatom iz bočice sa cuclom. Koristite poseban sustav, žlicu ili špricu bez igle.

Uvođenje prihrane ne znači da će se njezin udio u prehrani povećati. Mama ima priliku aktivirati laktaciju i isključiti tvorničke dodatke s jelovnika.

Mješoviti obroci imaju nekoliko prednosti:

 1. Nema alergijskih reakcija.
 2. Dobivanje korisnih tvari, uključujući antitijela iz majčinog mlijeka.
 3. Mama može vratiti laktaciju i nastaviti s punim dojenjem.

Što još možete dati djetetu u ovoj dobi

Prije nekoliko desetljeća pedijatri su majkama savjetovali da dijete hrane sokovima od dva mjeseca. Bake nagovaraju mlade roditelje da malog nahrane žumanjkom. Ove se preporuke ne podnose kontroli - majčino mlijeko sadrži sve što je potrebno za puni razvoj djeteta u dobi od dva mjeseca. Suvremena pedijatrija sa samopouzdanjem izjavljuje da su komplementarne namirnice potrebne tek šest mjeseci, kada bebini zubi počinju rezati.

Zašto je komplementarna hrana štetna u dva mjeseca:

 • Probavni sustav još nije u potpunosti razvijen i rano hranjenje može izazvati alergije.
 • Ne postoji koordinacija pokreta za žvakanje i sisanje - dijete ne može progutati čvrstu hranu.
 • Dopunska hrana ne sadrži kompleks esencijalnih tvari koje se nalaze u majčinom mlijeku i u prilagođenoj smjesi.

Umjetno hranjenje sa dva mjeseca

Kada iz objektivnih razloga majka ne može dojiti, dijete se prebacuje na umjetno hranjenje. U tom se slučaju boca napaja prilagođenim formulama. Pedijatar će vam pomoći odrediti smjesu, izračunati veličinu porcije i uspostaviti približnu prehranu..

Bolje je hraniti bebe u prvim mjesecima života na zahtjev i u skladu s tim formirati raspored hranjenja. Čak se i visokokvalitetna formula apsorbira sporije od majčinog mlijeka, pa su pauze između hranjenja obično najmanje 4 sata.

Dvomjesečnu umjetnu bebu treba hraniti 6-7 puta dnevno. Uobičajena porcija je 120-150 ml.

Ako dijete ne pojede porciju, nemojte ga pokušavati prisilno hraniti. Međutim, ako očito ne želite uzimati hranu, trebate se posavjetovati s liječnikom..

Dijete treba jesti onoliko mješavine koliko želi, tada će probava biti normalna, bez čestih povraćanja. U bočicu ulijte malo više formule kako bi dijete bilo sito, oko 20 mg više od norme..

Kolika je stopa hranjenja

Količinu smjese za jedno hranjenje možete odrediti pomoću jednostavne formule:

 • Podijelite bebinu težinu s pet - ovo je dnevna doza gotove smjese. U prosjeku će rezultat biti 600-800 ml.
 • Uz 7-8 obroka dnevno, s pauzom za noć, pri svakom hranjenju djetetu treba dati oko 100 ml smjese.

Možete samostalno odrediti djetetovo potrebe za svakim obrokom, znajući kakav je njegov apetit u različito doba dana..

Naučite prepoznavati rane znakove da je vaše dijete gladno i nemojte čekati dok ne počne plakati. Plač nije uvijek signal za hranjenje, beba se može smrznuti ili, obrnuto, pregrijati. Možda ste mu jednostavno nedostajali i treba vam pažnja..

Prehrana za dijete s 2 mjeseca: prema režimu ili na zahtjev?

U drugom mjesecu života dijete počinje učiti o svijetu. Razni okolni predmeti, glasovi mame i tate, osmijesi ljudi počinju privlačiti dvomjesečnu bebu. Mora se udebljati oko 800 g, narasti za 3 cm, naučiti držati glavu uspravno i aktivnije pokretati ruke i noge. Sve to zahtijeva puno energije. Da bi ga primila, prehrana djeteta usmjerena je na 2 mjeseca.

Foto: depositphotos.com. Autor: evgenyataman.

Ali koliko sada vaša beba može jesti u jednom hranjenju? Ovdje trebate razmotriti je li dojen, miješan ili adaptiran..

Dojenje staro dva mjeseca

Dojenje je najlakša opcija. Napokon, sama priroda se pobrinula da se količina mlijeka u majci povećava s rastućim potrebama djeteta..

Pedijatri govore o potrebi hranjenja djeteta "na zahtjev". U tom slučaju ne biste trebali brinuti o količini pojeđenog mlijeka. Glasnoća se može mijenjati tijekom dana, ali beba će uzeti "svoje" i neće jesti više nego što je potrebno, jer sa 2 mjeseca još uvijek postoji prirodni instinkt za kontrolu prehrane.

To je istina ako dijete ne plače između hranjenja, zaspi i bude budno u približno redovitim razmacima i dobro se udeblja. Kada se dogodi kvar u majčinom tijelu, a mlijeko se ne proizvodi dovoljno, potrebno je potražiti savjet stručnjaka za dojenje.

Pokušajte na vrijeme isprazniti prsa. Dijete nije popilo, - pretoči sve do posljednje kapi. Refleks će djelovati, a do sljedećeg hranjenja bit će malo više mlijeka. Samo nemojte paničariti. Uzbuđenje, tjeskoba, stres loši su saveznici za mamu..

Dojenje s 2 mjeseca je kaotično jer režim još nije stigao uporište. Da bi se poboljšalo psihološko stanje djeteta, primjenjuju se na dojke što je češće moguće: dok je pored majke, beba će osjetiti potrebnu toplinu i brigu.

Dvomjesečni režim obično uključuje 5 do 7 hranjenja dnevno u različitim intervalima. Ali odstupanja su moguća i nema razloga za brigu.

Mješovito hranjenje

Može se dogoditi da ćete morati hraniti majčinim mlijekom. Ovo je najsigurnija opcija za dijete, iako dodaje roditeljsku gnjavažu. Liječnici preporučuju stvaranje vlastite kućne banke zamrzavanjem izdojenog mlijeka.

Dohrana donatorskim mlijekom

Dostojna alternativa prethodnoj metodi je hranjenje bebe mlijekom medicinske sestre. Iz mnogih je razloga ovo bolje od adaptiranog mlijeka za dojenčad. U Rusiji postoje banke donatorskog mlijeka, ali mreža nije dovoljno razvijena.

Takvo mlijeko se čuva:

 • 8 sati na sobnoj temperaturi;
 • 5 dana u hladnjaku;
 • 3 mjeseca u zamrzivaču.

Ponekad se mame i tate, objavljujući informacije na društvenim mrežama, pitajući prijatelje, slažu bez posrednika. Ali ovdje se mora imati na umu da se s mlijekom prenosi ne samo korisno, već i štetno. Stoga je neovisna potraga za mokrom medicinskom sestrom izuzetno opasna..

Suplementacija adaptiranim mlijekom za dojenčad

Za dopunu dvomjesečne bebe koristite visoko prilagođene smjese - hidrolizate. Namjerno su manje ukusni od majčinog mlijeka, tako da se dijete uopće ne odriče dojke. Pri odabiru takve smjese trebao bi pomoći stručnjak..

Mješovitim hranjenjem održava se prehrana mrvica "na zahtjev". Obje dojke daju se na početku hranjenja, a tek onda - hidrolizat. Smjesa se hrani strogo prema režimu: satom, danju, uz obveznu kontrolu mokrenja. Dodatak se daje iz šprice, žlice ili posebnog sustava, ali ne iz bočice.

Majka još uvijek ima priliku obnoviti ili povećati proizvodnju mlijeka. Savjetnik za dojenje ili pedijatar koji je pristalica dojenja pomoći će u uspostavljanju i uklanjanju dodataka kada se ukaže prilika..

Blagodati mješovitog hranjenja:

 • zaštita djeteta od alergija;
 • zajedno s majčinim mlijekom, dijete dobiva antitijela;
 • mama ima priliku vratiti laktaciju.

Složena znanost o umjetnom hranjenju

Umjetno hranjenje uvodi se kada majka ne može sama hraniti bebu iz objektivnih razloga (nespremnost „pokvariti“ oblik dojke ili „petljati“ s bebom nije jedno od njih). Potpuni prijelaz na hranjenje adaptiranim mlijekom trebao bi biti opravdan, a argumenti važni.

Čak i novorođenče može piti iz bočice. U nuždi se djetetu daje cjelovito kravlje mlijeko, no potrebno je što prije odabrati prilagođenu formulu po savjetu stručnjaka. Pedijatar će vam pomoći izračunati količinu porcija i odrediti režim hranjenja. Ali roditelji sami moraju prikupiti informacije o ovom pitanju..

U početku je najbolje hraniti bebu kad zatraži hranu. Postupno će se formirati jasan i razumljiv raspored hranjenja. Čak se i najskuplja i najkvalitetnija formula probavlja lošije od majčinog mlijeka i treba joj više vremena za probavu. Stoga se prilikom prelaska na umjetnu prehranu pauze između hranjenja mogu povećati na 3-4 sata.

Približni režim za dijete sa 2 mjeseca je sljedeći:

 • 6 do 7 hranjenja dnevno;
 • stopa pojedinačnog posluživanja - 120-150 ml.

Nemojte se žuriti s brigom ako vaša beba nije pojela sve dok se hranila. Najvjerojatnije, za 1-2 dana primit će svoju normu. I ne prisiljavajte jesti. To može dovesti do obilne regurgitacije i bolova u trbuhu. No, ne ustručavajte se obratiti se liječniku ako vam se čini da beba malo jede.

Pristalice principa besplatnog umjetnog hranjenja preporučuju da ne smanjuju razmake između hranjenja, već da na zahtjev djeteta nude količinu formule. Tipično, ovaj režim osigurava debljanje i dobru apsorpciju hrane. Svakim hranjenjem u bočicu se ulije oko 20 ml više od norme, što omogućava bebi da samostalno utvrdi svoje potrebe.

Kako odrediti količinu smjese?

Postoji mnogo formula za određivanje količine smjese prilikom hranjenja iz bočice.

Zapamtiti! Sve preporuke su približne. Vaše je dijete posebno, jedinstveno. S ljubavlju i razumijevanjem pronaći ćete ono što je potrebno i korisno samo za vas i za njega.

Pomoću našeg kalkulatora pronađite optimalnu temperaturu smjese. Potpuno je besplatan i vrlo prikladan!

Znakovi da je vaša beba gladna

Kako dvomjesečna beba signalizira svoju želju za jelom:

 • pomiče glavu s jedne na drugu stranu;
 • otvara usta;
 • isplazi jezik praveći usne pokretima usnama;
 • stisne ručke u šake i privuče ih ustima;
 • tražeći majčinu dojku.

Nemojte čekati da dijete plače. Naučite uočiti rane znakove gladi prije nego što se vaše dijete uznemiri.

Jednako je važno shvatiti da plakanje ne znači uvijek želju za jelom. Ponekad je djetetu hladno ili vruće, dosadno ili želi biti bliže mami. Ako beba cvili sat vremena nakon dobrog hranjenja, razmislite što bi moglo izazvati takvu reakciju.

Trebam li vodu?

Ljudsko mlijeko je 90% vode. Ako je dijete dojeno, višak tekućine napunit će dio želuca koji je posvećen hranjivom majčinom mlijeku. Stoga, kada dojite, ne trebate davati vodu dvomjesečnoj bebi. Može se ponuditi ako ste iz nekog razloga zabrinuti zbog ovog problema, ali nemojte silom piti ili davati iz boce..

No, prilikom hranjenja mješavinama, voda bi trebala biti prisutna u djetetovoj prehrani. Nudi se između hranjenja, a koliko popiti - beba će sama odlučiti.

Ako je temperatura u sobi iznad 24 ° C, beba mora dobiti vodu po količini od 30 ml po kg tjelesne težine (približne brojke). Režim pijenja možete sami oblikovati.

S štucanjem

Smatra se da djetetu treba davati vodu za štucanje. Štucanje je normalna pojava kod beba mlađih od godinu dana. Nije povezan s disanjem, ali se pojavljuje kad se mišići dijafragme stegnu (bebe štucaju u maternici).

Zabrinutost je opravdana u slučaju da beba često štuca i istodobno pljuje i puno je hirovita.

Neke majke daju vodu iz žlice za štucanje - nekoliko gutljaja. Drugi stavljaju ruku ili toplu pelenu na trbuh. Odaberite akciju koja neće preplašiti vašu bebu i smirit će vas..

Dohrana u prehrani dojenčeta

Vaša je beba stara 2 mjeseca. I vrlo brzo će netko iz užeg kruga početi savjetovati: „Vrijeme je da djetetu damo sok, žumanjak. Kako će rasti bez vitamina? S mlijekom ne možete daleko ići sami! " To se obično može čuti od starijih ljudi. U starom pedijatrijskom sustavu bio je običaj sok od komplementarne hrane započeti otprilike od dva mjeseca.

Suvremena znanost o hranjenju beba ima drugačije mišljenje: nije potrebno davati komplementarnu hranu prije nego što dijete navrši 6-7 mjeseci (u toj dobi djeca razvijaju zube). Pripremite se za rast djeteta na majčinom mlijeku ili adaptiranom mlijeku tijekom sljedeća 4 mjeseca.

Izbjegavajte napast davanja čvrste hrane i sokova iz sljedećih razloga:

 • gastrointestinalni trakt dojenčeta još nije u potpunosti oblikovan, stoga rano uvođenje komplementarne hrane može pridonijeti razvoju alergija;
 • mišići još ne mogu koordinirati sisajuće i žvakaće pokrete potrebne za uzimanje čvrste hrane, koju beba još ne može progutati;
 • rano uvođenje komplementarne hrane ometa dobivanje osnovnih hranjivih sastojaka iz mlijeka ili prilagođene formule.

"Ako si majka koja doji može priuštiti dobru prehranu ili ako su roditelji u mogućnosti kupiti visokokvalitetnu adaptiranu mliječnu formulu, nema potrebe za hranjenjem djeteta do dobi od 5-6 mjeseci.".

Čitajte knjige o razvoju djeteta, potražite odgovore na svoja pitanja na Internetu, razgovarajte o svojim problemima s prijateljima i obitelji. Ciglu po ciglu, vi stvarate temelje na kojima će se temeljiti puni razvoj i zdravlje vašeg djeteta. Ali najkorisnije što ćete naučiti iz komunikacije s bebom. A ljubav i briga neka budu glavni kriterij ispravnosti vaših postupaka..

Dječja hrana sa 2 mjeseca

Beba stara 2 mjeseca: sve o prehrani

Drugi mjesec bebinog života pravi je odmor za roditelje, jer u tom razdoblju počinje aktivnije reagirati na okolinu, osmijehe ljudi. Još nije u stanju držati glavu ispravljenom, ali za učenje treba energije.

Dakle, u slučaju dojene bebe, prehrambena je situacija nešto jednostavnija. Majčino se tijelo prilagođava djetetovom apetitu i daje mu mlijeko u potrebnoj količini. Ovdje treba poštivati ​​jedno pravilo: hraniti prema djetetu po svojoj volji. Porcije mogu varirati, ali tijekom dana on će u svakom slučaju konzumirati onoliko mlijeka koliko je potrebno njegovom tijelu. Vjerujte prirodi i ne možete pogriješiti. Ali ne zaboravite izdojiti preostalo mlijeko iz dojki. To će stvoriti uvjete za njegov veći razvoj za sljedeću sesiju. S dva mjeseca beba još uvijek nema određenu prehranu, ali u prosjeku se dogodi 5-7 hranjenja dnevno. Samo ako postoje znakovi prekomjerne tjelesne težine, trebate kontaktirati pedijatra kako biste riješili problem suplementacije.

Kao dodatak, mliječno mlijeko vaše majke bit će najbolja opcija. Roditelji često počnu sami tražiti darivatelja mlijeka među prijateljima. Ovdje biste trebali biti oprezni, jer morate biti apsolutno sigurni u zdravlje pronađene osobe, jer s mlijekom bebi možete prenijeti i korisne i štetne elemente.

Umjetno hranjenje

Postoji mogućnost dodavanja djeteta posebnim hidrolizatima. Takve su smjese manje ukusne od majčinog mlijeka. To je namjerno, tako da beba i dalje pokazuje zanimanje za majčino hranjenje. Ovaj slučaj zahtijeva prethodno savjetovanje sa stručnjakom, jer je potrebno strogo poštivanje režima. Dakle, dijete se prvo hrani svakom dojkom, a zatim se uz pomoć šprice ili posebnog sustava hrani visoko prilagođenom smjesom. Boca se ovdje ne koristi. Prednosti miješanog hranjenja su sljedeće:

➢ ne postoji vjerojatnost alergijskih reakcija kod bebe;

➢ majka ima priliku obnoviti laktaciju;

➢ mlijeko opskrbljuje djetetovo tijelo antitijelima.

O umjetnom hranjenju

Mlade "majke" često čine izbor u korist umjetnog hranjenja iz potpuno nerazumnih razloga: ne žele se petljati s bebom, a također kvare oblik dojke. Ostavimo ove argumente na njihovoj savjesti.

Potrebno je hraniti bebu mješavinom samo po savjetu pedijatra, koji će razviti ne samo prehranu, već i uspostaviti količinu posluživanja. Ne zaboravite da je takav proizvod teže probavljiv od majčinog mlijeka. To postaje razlog potrebe da se intervali između obroka povećaju za 3-4 sata..

Način rada za malu djecu obično izgleda ovako:

➢ broj hranjenja: 6-7 puta dnevno;

➢ jedna porcija 120-150 ml.

Ako beba nije dovršila svoj dio, nemojte je prisiljavati. U sljedećim obrocima taj će nedostatak nadoknaditi po volji i to nikako neće utjecati na tijelo u obliku regurgitacije ili bolova u trbuhu. Ali ako primijetite da dijete ima slab apetit, posjet pedijatru bit će koristan..

Izračun volumena smjese

Da biste dobili količinu mješavine dnevno potrebne za bebu, morate podijeliti njezinu težinu s 5. U slučaju 7-8 hranjenja, dnevna stopa bit će 600-800 ml s noćnim snom u 5-6 sati. Količina jedne porcije može se saznati na sljedeći način: dnevnu količinu dijelimo na broj obroka tijekom dana. Možete se koristiti posebnim kalkulatorom za izračunavanje koji se može naći na mreži na tematskim resursima.

Kako znati je li vaša beba gladna?

➢ odmahuje glavom u strane;

➢ povlači stisnute šake do usta;

➢ usnama pokreće sisa, otvara usta.

U ekstremnim slučajevima, beba će jednostavno plakati, ali ne biste je trebali dovesti do toga. Naučite vidjeti prve znakove gladi. Ne nužno, plač može biti razlog želje za jelom. U ovoj dobi beba je osjetljiva na temperaturu u sobi i mirnija je samo s majkom..

Ako dojite dijete, ne biste mu trebali davati pitku vodu. Trebat će samo ako koristite smjesu..

Savjeti "starijih"

Često se sporovi javljaju kad beba napuni 2 mjeseca i majka počne dobivati ​​savjet da je "vrijeme da se počne hraniti". Rješenje ovog problema povjerit ćemo znanosti koja preporučuje dohranu započeti tek sa 6-7 mjeseci, jer će mu u tom razdoblju zubi već početi nicati..

Sokovi i kruta hrana s dva mjeseca su ispunjeni:

➢ razvoj alergija zbog slabo razvijenog gastrointestinalnog trakta;

➢ bebini mišići još nisu toliko razvijeni da bi mogao sam žvakati;

➢ dopunsko hranjenje može poremetiti apsorpciju hranjivih sastojaka iz majčinog mlijeka.

Svako pitanje zahtijeva širu studiju, pa će vam tematski forumi ili bolje - specijalizirana literatura o njezi bebe pomoći da uspješno prebrodite ovo razdoblje.

Dojenje sa 2 mjeseca

Značajke dojenja s 2 mjeseca

Dakle, prvi mjesec bebinog života je iza, drugi dolazi. I dalje ga dojite, ali počinju se postavljati pitanja. Je li potrebno stabilizirati broj i vrijeme obroka, vrijedi li poduzeti bilo kakvu akciju u vezi s vlastitom prehranom tijekom dojenja tijekom 2 mjeseca itd. Pokušajmo sve staviti na police.

Prednosti gv-a za 2 mjeseca i njegove značajke

Što se tiče načina i broja aplikacija, u ovoj fazi nema posebnih promjena. Naravno, razdoblja budnosti dvomjesečne bebe dulja su od novorođenčadi, a ako se tijekom tih razdoblja ne osjeća najbolje ili je jednostavno hirovita, broj privrženosti može se čak i povećati..

Ako je beba mirna, vesela i zadovoljna životom, može podnijeti pauze od 3-3,5 sata, a može i preskočiti noćno hranjenje. Stoga je potrebno uspostaviti prehrambeni režim djeteta tijekom 2 mjeseca dojenja uzimajući u obzir ponašanje i dobrobit djeteta. Prisilno prebacivanje djeteta na određeni strogi raspored - po vlastitom nahođenju ili na preporuku rodbine - definitivno se ne isplati.

Važno je shvatiti da je teško precijeniti blagodati majčinog mlijeka za dvomjesečnu bebu. Sadrži sve komponente koje su djetetu potrebne - masti, proteine, ugljikohidrate, minerale, vitamine. A budući da je u ovoj dobi majčino mlijeko gotovo uvijek jedini proizvod koji dijete dobije, o njemu ovise zdravlje, rast i razvoj djeteta.

Kriza dojenja sa 2 mjeseca: kako se nositi?

Najčešće se prva kriza laktacije, popraćena smanjenjem proizvodnje mlijeka, dogodi u 1 mjesecu, a sljedeća se može očekivati ​​za tri mjeseca. Međutim, ponekad ovaj problem sustigne majku i dijete koje je dojeno nakon 2 mjeseca..

U ovoj situaciji, glavna stvar je ne paničariti i sjetiti se da je kriza privremena pojava i traje, u pravilu, ne više od nekoliko dana. Osim toga, mlijeko u tom razdoblju ne nestaje, njegova se proizvodnja jednostavno smanjuje. Često biste trebali primijeniti dijete na dojku, prvo, kako ne bi ostalo gladno, i drugo, s ciljem odgovora tijela na sisanje i brzo uspostavljanje laktacije. Nepraktično je uvođenje komplementarne hrane sa 2 mjeseca tijekom dojenja, kao i pokušaj nadoknađivanja nedostatka tekućine vodom ili zavaravanje bebe lutkom. No noćno hranjenje tijekom laktacijske krize nije zabranjeno, već je čak dobrodošlo.

Nova hrana za dojenje s 2 mjeseca: što i kako uvesti

Do ove dobi beba ima dovoljno formiran enzimski sustav, a crijevna mikroflora sasvim je spremna prihvatiti nove komponente. Stoga se majčina prehrana može proširiti. Na primjer, žena može sigurno ući u svoj jelovnik kada doji s dva mjeseca:

 • nemasno ili nemasno meso peradi - bolje, domaće;
 • krumpir, dinstani kupus, malo rajčice;
 • orašasti plodovi - preporučuju se orasi i bademi;
 • voćna pića od bobičastog voća, sokovi od voća i povrća, džemovi.

Možete se čak i pokušati razmaziti s malo meda..

Pravila za uvođenje novog proizvoda u prehranu za 2 mjeseca dojenja ne razlikuju se puno od pravila koja vrijede za druga razdoblja:

 • isprobajte svaki novi proizvod s razmakom od 2-3 dana;
 • učinite to prije jutarnjeg ili popodnevnog hranjenja;
 • koristite malu količinu novog sastojka za bebu, postupno povećavajući udio;
 • gledati reakciju mrvica. Pri najmanjem odstupanju od norme, proizvod koji ih je prouzročio treba odmah isključiti iz prehrane. Možete pokušati ponovno za 2-3 tjedna.

Koja to mogu biti odstupanja? Pospanost ili, obrnuto, uznemirenost, nerazumno plakanje, tjeskoba. Često su proljev ili zatvor nakon dva mjeseca dojenja također rezultat uvođenja neodgovarajućeg proizvoda za majku u majčinu prehranu. A osip koji se pojavi razlog je za još veću budnost, jer može ukazivati ​​na alergijsku reakciju.

Završetak dojenja novorođenčadi sa 2 mjeseca: kako to učiniti ispravno?

Nezamjenjive blagodati majčinog mlijeka za dijete ove dobi već su ranije spomenute. Iz tog je razloga postupno ukidanje stražara za 2 mjeseca krajnje nerazumna i neopravdana odluka. Nažalost, postoje okolnosti koje ne ovise o potrebama djeteta ili o željama majke. Kako biti u takvim slučajevima?

Najbolje je hranjenje smanjivati ​​postupno, zamjenjujući dio aplikacija umjetnom mliječnom formulom. Ova metoda je što ugodnija i za majku i za bebu. Ako to trebate učiniti hitno, na primjer, iz medicinskih razloga, važno je obratiti posebnu pozornost na mliječne žlijezde: odaberite donje rublje, koje podupire, ali ne steže, pumpajte dok se potpuno ne isprazni, već najmanje, kako biste samo ublažili stanje gravitacije i rastezanja, primijenite hladnoću oblozi.

Povremeno, ali ipak se dogodi da dijete samo odbija dojiti 2 mjeseca. U ovom slučaju, ne biste trebali slijediti vodstvo malog diktatora i hitno isključiti gardu. Morate pokušati otkriti razlog odbijanja: to može biti loše zdravlje vašeg djeteta, odstupanja u sastavu mlijeka koja utječu na njegov okus, čak i neugodan položaj djeteta tijekom hranjenja. Nakon uklanjanja prepreka, dijete će se rado vratiti majčinim dojkama, a prirodno hranjenje može se nastaviti još dugo..

Dječja hrana sa 2 mjeseca

Za bebe stare dva mjeseca najbolje je majčino majčino mlijeko. Unatoč korisnosti krava i koza, majčino mlijeko ne može se nadomjestiti. Prehrana djeteta s dva mjeseca praktički se ne razlikuje od prehrane djeteta s 1 mjeseca. Majčino mlijeko idealno se sastoji od proteina, ugljikohidrata, masti i vitamina. Ako su vaš sin ili kćer dojeni, mlijeka je dovoljno, tada mu nije potrebno davati vodu. Vode treba davati samo tijekom vruće sezone. Djeci koja se hrane na bočicu treba davati vodu između hranjenja. Zajedno s majčinim mlijekom, osim hranjivih sastojaka potrebnih za rast, prima i antitijela, hormone, imunoglobuline, enzime. Zato bi prehrana djeteta s 2 mjeseca trebala biti prirodna, jer imunološki sustav u ovoj dobi još uvijek praktički nije razvijen..

Ako dajete umjetnu smjesu, vrlo je važno izvršiti korekciju vitamina, posebno u jesensko-zimskom razdoblju. Možete dati nekoliko kapi soka dnevno i uvijek vitamin D kako biste spriječili rahitis. Vaš će vam pedijatar reći koliko vam vitamina D treba. To se posebno odnosi na jesensko-zimsko razdoblje, kada nema dovoljno sunčeve svjetlosti. Ljeti ima dovoljno vitamina, a dojilja je dovoljno da jede povrće i voće.

Prehrana za bebe sa 2 mjeseca

Dijetina prehrana s dva mjeseca uključuje majčino mlijeko, ako je moguće, ili umjetne mliječne formule. U tom razdoblju majke često imaju upalne procese mliječnih žlijezda. Razlozi za to mogu biti nedostatak higijene, nepravilno vezivanje za dojke, nepravilno izražavanje ili ne u potpunosti. Mliječne formule treba uvesti u prehranu kada uopće nema dovoljno majčinog mlijeka, a on se ne deblja. Ako je razvoj primjeren dobi, doda se težina, smjesu ne treba ubrizgavati. Čak i ako želite spavati noću, ne želite dojiti iz drugih razloga, pokušajte se prilagoditi činjenici da je to vrlo važno i bez toga jednostavno ne možete.

Majka koja doji svoju laktaciju trebala bi podržati odgovarajućom prehranom, svakodnevnim šetnjama na svježem zraku i odgovarajućim odmorom. S dva mjeseca morate nastaviti s načelom - dojenje na zahtjev i hranjenje nije ograničeno trajanjem i brojem hranjenja dnevno. U ovoj dobi djeca su još uvijek bez obrane, stalni bliski kontakt s majkom vrlo im je važan..

Obavezno vodite dnevnik u kojem ćete bilježiti vrijeme, datum i količinu sokova, vode, smjese, kao i prirodu stolice, mokrenja. Izračun prehrane u drugom mjesecu života temelji se na tjelesnoj težini, u 1. i 2. mjesecu norma je 1/5 težine. A od sljedećih mjeseci, dnevna stopa se smanjuje, od 2 do 4 mjeseca, 1/6 tjelesne težine. U svakom slučaju, režim i količina hrane ovisit će o zdravlju i apetitu..

Dječji meni s 2 mjeseca

U ovoj dobi ne može biti velike raznolikosti, ali u ovoj dobi djeca su aktivnija, pa se dnevna potreba za mlijekom povećava. Bebin meni s 2 mjeseca ne razlikuje se puno od jelovnika za novorođenče. Ako vaše dijete ne dobiva na težini kako se očekivalo, svakako se obratite svom pedijatru. Možda iz nekog razloga prestanete dojiti, tada morate znati točnu količinu adaptirane mliječne formule.

Ne možete koristiti griz, čak ni 5% punomasno kravlje mlijeko, jer su ti proizvodi vrlo agresivni i mogu dovesti do ozbiljnih problema. Ti problemi uključuju atopijski dermatitis, crijevnu disfunkciju i bolesti krvi. Danas tržište dječje hrane nudi široku paletu adaptiranih mliječnih proizvoda za dojenčad. Različiti su u sastavu i u cijeni, najbolje je kupiti mješavine strane proizvodnje, unatoč njihovoj niskoj cijeni. Možete uzeti "Similak", "Nestozhe", "Nutrilon", "Bona". Dječje tijelo ih dobro podnose i rijetko izazivaju alergijske reakcije. Mogu se davati, počevši od prvih dana života, čak i djeci sklonoj alergijskim reakcijama na lijekove, prašinu, hranu.

Prehrambeno ponašanje djeteta iz mjeseca u mjesec

Ponašanje hranjenja dojenčeta u odnosu na dojenje, njegov odnos prema majci i majčinoj dojci, mijenja se kako raste. Tromjesečna beba doji dojke drugačije od novorođenčeta. Počevši od 5-6 mjeseci starosti, beba razvija zanimanje za hranu koju odrasli jedu i ima prehrambeno ponašanje usmjereno na prilagođavanje novoj hrani. Te se promjene događaju postupno i mogu se pratiti iz mjeseca u mjesec..

Dojenje.
Ekskluzivno dojenje, na zahtjev, kaotično. Dijete može provesti puno vremena ispod dojke, sišući ga 1-1,5 sata. Zahtijeva zasun i sisanje tijekom spavanja. Dijeljenje sna s mamom, u kombinaciji s bezbrižnim neprekidnim sisanjem majčinih dojki, djetetu daje osjećaj sigurnosti koji je neophodan za formiranje punopravne uravnotežene psihe..

Dnevno se dobije samo 15-25 aplikacija. Od toga oko 12-15 punih hranjenja i oko 8-10 dodataka na dojku, kada dijete nije sito, već jednostavno petlja i lagano siše dojku, što djetetu treba da bi osjećalo psiho-emocionalnu udobnost. Do 25.-30. Dana majke prilično često primjećuju da je dijete počelo regurgitirati češće i obilnije, što je u pravilu povezano s dolaskom zrelog mlijeka i dobna je norma. Tijekom prvog mjeseca života, majka i dijete prilagođavaju se jedno drugome i uče dojiti. Majka bi trebala pravilno hraniti dijete dojkom kako bi osigurala cjelovitost hvatanja areole, kako bi fiksirala glavu tijekom hranjenja tako da ne klizi na bradavicu, ne ozlijedi dojku i potpuno se ždrijeli. Uz to, trebali biste naučiti hraniti bebu u ugodnom položaju, što osigurava dugo hranjenje i dobar protok mlijeka. Također se mora imati na umu da san djeteta u ovoj dobi nije prepreka dojenju. Ako majka treba dijete priložiti na dojku, ne bi trebala čekati da se probudi ili ga probuditi, samo mu treba ponuditi dojku i on će je definitivno uzeti, nastavljajući spavati.

Ekskluzivno dojenje, na zahtjev djeteta. Dijete je i dalje kaotično vezano za prsa, bez izraženog režima. Prilozi potrebni bebi za psiho-emocionalnu udobnost mogu se javiti i do 4 puta na sat. Istodobno, do punog hranjenja može doći za oko 40 minuta - 3,5 sata. Od toga 3-5 noćnih hranjenja i 8-20 dnevnih primjena, od kojih je oko 5-7 punih hranjenja. Dijete, u pravilu, prije spavanja i tijekom buđenja treba obvezno pričvršćivanje na prsa. U to vrijeme bebe dobivaju na težini od 1 do 2,5 kg i rastu za 5-7 cm. Još uvijek ne izgledaju punašno, snažno sa zavojima, ali već su prilično primjetno zaobljene.

Rad probavnog i izlučujućeg sustava. Ostaju regurgitacija, česta stolica (3 do 6-7 puta dnevno) i često mokrenje (svakih 15-20 minuta). Beba od ove dobi može spavati suho i budi se da bi je ostavila. Ponekad postoje neuspjesi, ali tendencija je već jasna: kontrolirano ili ne mokrenje. Stolica može biti učestala 5-8 puta, ili rijetka 1-2 puta dnevno, pa čak i svaki drugi dan. Bebe ove dobi obično imaju stolicu tijekom hranjenja. Odnos majke i djeteta tijekom dojenja. Na kraju drugog mjeseca života dijete razvija stabilnu naviku branja i sisanja. Dobro otvori usta, a majka samo mora pravovremeno i duboko unijeti dojku u djetetova usta. Tijekom hranjenja, beba gleda u oči majke, pažljivo pregledava njezino lice, pažljivo ga proučavajući. Ponekad se tijekom hranjenja beba sagne i zabaci glavu, pokušavajući na taj način izraziti svoje pozitivne emocije koje nastaju tijekom hranjenja i kontakt očima s majkom.
Tako, budući da je stalno s majkom, dijete prima informacije o vanjskom svijetu i upoznaje se s raznim pojmovima..

Ekskluzivno dojenje na zahtjev. Uspostavljen je režim hranjenja, danju ih ima samo 6-8, a noću 2-4. Česte privrženosti ostaju, ali potreba za njima javlja se rjeđe. Može doći do duge noćne pauze u hranjenju, oko 5 sati, ali to je vrlo rijetko. Češće je noćna pauza u hranjenju 2,5-3,5 sata. Do ove dobi tijelo dojenčeta je zaobljeno i puno. Sada izgleda poput mliječne bebe s zavojima. U to vrijeme bebe mogu dobiti na težini 5,5 - 7,5 kg, s početnom težinom od 3-5 kg.

Rad probavnog sustava. Beba puno rjeđe regurgira, uspostavljaju se redovite stolice u obliku kremaste mase. Pojavljuje se svaki dan otprilike u isto vrijeme. Povremeno se stolica pojavljuje rjeđe: ne svakodnevno, već jednom u 2-3 dana ili 2-7 dana. To je normalno i događa se kod isključivo dojene djece. U ovom slučaju dijete ne treba klistiranje i laksative. Učestalo mokrenje traje i tijekom budnosti - nakon 10-25 minuta.

Odnos majke i djeteta tijekom dojenja.

Bebe stare tri mjeseca u pravilu su vesele, smirene i društvene bez obzira na vrstu temperamenta. Do ove dobi, čekajući majčinu dojku, počinju pokazivati ​​malo više strpljenja nego prije, ali još uvijek ih ne vrijedi testirati. Od ove dobi držanje tijela tijekom hranjenja više nije važno. Otprilike tri mjeseca dolazi onaj ugodni trenutak kada beba stavlja ruke na majčine dojke tijekom hranjenja, što je majci vrlo ugodno. No, postoji i uznemirujući trenutak koji je majkama često neshvatljiv: tijekom hranjenja dijete se savija, odmara se majci rukama i nogama, kao da se odguruje od nje, lupi rukama po majci i udara nogama. Mnoge majke osjećaju da beba počinje odustajati i boriti se s dojkama. Posebno puno nevolja imaju one majke koje ne znaju pravilno podupirati djetetovu glavu tijekom hranjenja i nisu naučile hraniti se u ugodnom položaju. Ponekad dijete počne stiskati dojku desnima i odvlači pažnju od dojke, kao da uzima zrak. Ovo su prve djetetove akcije usmjerene na odvajanje njegovog "ja" od "ja" majke, koje mu pomažu da shvati da majka i on nisu isto - osjećaju se drugačije i ponašaju se drugačije.

Ekskluzivno dojenje, na zahtjev, hranjenje vezano za spavanje. Dijete se počinje primjetno rjeđe nanositi na dojke tijekom budnosti i ima prilično točan režim hranjenja. Dnevno postoji oko 10-14 hranjenja, uključujući noćne obroke. U ovoj dobi, kod beba, stolica se može početi pojavljivati ​​jednom u 2-4 dana, što je normalno kod ekskluzivnog dojenja..

Od ovog doba, pod određenim okolnostima, moguće je uvesti komplementarnu hranu. Prehrambeno ponašanje. Ako majka uzme bebu sa sobom za stol dok jede, beba počinje nadzirati proces upijanja hrane. Odnos majke i djeteta tijekom dojenja. Tijekom hranjenja dijete povlači majčinu dojku ručkama, zgužva je. Nanoseći se na prsa, širom otvori usta i može dugo sjediti otvorenih usta, čekajući da mu se dojka stavi. U procesu hranjenja, dijete počinje pritiskati majčinu dojku desnima, uzrokujući bol. Reakcija majke na takve postupke djeteta mora biti odgovarajuća: majka mora vapiti i uzimati dojku djetetu. Majčina nasilna reakcija uplašit će dijete, a namjerno strpljenje natjerat će vas da pomislite da njegov postupak kod majke ne izaziva nikakve zabrinutosti i to možete nastaviti dalje. Dijete obično napravi dva pokušaja: prvi je probni, a drugi probni, što se može komentirati na sljedeći način: "Jesam li dobro razumio da je to neugodno za vas?". U pravilu, uz adekvatnu majčinu reakciju, stvar ne dolazi do trećeg i četvrtog pokušaja, ali ako je majka netočno reagirala, dijete može ponoviti svoje iskustvo. Osim toga, tijekom hranjenja beba se često počinje okretati od dojke, pokazujući njezinu važnost, kažu, moja majka, moja dojka neće nigdje ići. Ova dobna značajka djetetovog ponašanja često se zamjenjuje s majkama koje odbijaju dojiti, pogotovo jer se u to vrijeme smanjuje broj dnevnih hranjenja i hranjenje povezano sa spavanjem postaje izraženije..

Međutim, odvraćanje djeteta od dojke vrlo je važna točka u ponašanju koju treba poticati majku. Kad je beba odvratila pažnju od dojke, ne možete mu oduzeti dojku, zamjerajući mu i vjerujući da je već pojela i da je jednostavno nestašna. Naprotiv, sada mu trebaju dodatni dokazi o pouzdanosti majke, koje bi trebalo pružiti. Ako u takvom trenutku majka ne očekuje bebu i uzme dojku, on može briznuti u plač i biti neutješno uvrijeđen.

Hraniti. Isključivo dojenje, hranjenje povezano sa snom. U ovoj dobi bebe mogu imati 6-10 dnevnih i 2-4 noćna hranjenja, općenito 9-14 hranjenja dnevno.

Rad probavnog sustava. Regurgitacija postaje sporadična. Stolica se pojavljuje 2-3 puta dnevno ili jednom u 2-7 dana u obliku homogene kremaste mase ili u obliku kisele stolice. Učestalo mokrenje nastavlja se nakon 15-40 minuta.

Ako majka povede dijete sa sobom za stol, tada će se aktivno zanimati za hranu odraslih. U pravilu se taj interes podudara s formiranjem djetetove vještine hvatanja i držanja predmeta. Dakle, dok je za stolom, dijete poseže za majčinom žlicom, tanjurićem ili šalicom i inzistira da mu se dopusti da ih zgrabi i stavi u usta. U početku je dojenče zadovoljno kašikom ili šalicom koja mu se ne drobi i ne pokazuje želju za kušanjem hrane. šalica Ako je dijete pokazalo aktivni nutricionistički interes, to znači da je došlo vrijeme za prvo pedagoško hranjenje.

Odnos majke i djeteta tijekom dojenja.

U ovoj dobi djeca se odvlače od prsa, pretvarajući se da ih zanimaju svi događaji koji se događaju. Svako beznačajno šuštanje ili kretanje privlači djetetovu pažnju i ono silazi s dojke čineći doslovno 2-3 sisa. Ako se majka, pokušavajući organizirati tiho hranjenje, povuče, tada to, u pravilu, ne pomaže puno, jer dijete uvijek pronađe izgovore i razloge da si odvrati pozornost. Ovo je značajka ponašanja koju samo trebate prihvatiti. Napokon, takvo hranjenje ne sprječava dijete da se udeblja i osjeća dobro.

Dojenje pedagoškim dopunskim hranjenjem, dojenje na zahtjev povezano sa spavanjem. Svojstva majčinog mlijeka mijenjaju se: sada pomaže djetetu da se nosi s novom hranom koju pokušava. Režim hranjenja se mijenja. Najaktivnije sisanje pomiče se na zadnja 2-3 sata prije buđenja nakon noćnog sna. Razdoblje budnosti djeteta tijekom dana može se uvjetno podijeliti u 2 razdoblja: jutro, kada se dijete, koje je sisalo tijekom noći, rijetko nanosi na dojku i navečer, kada primjena postaje vrlo česta. Ukupno može biti 6-8 dnevnih i 3-4 noćna hranjenja..

To je doba početka upoznavanja s hranom odraslih i uvođenja pedagoške dohrane. Beba razvija aktivan interes za hranom, koji se sastoji u želji da okusi hranu koju odrasli jedu. Ovo poznanstvo događa se za stolom kada majka sjedne jesti i povede bebu sa sobom. Dok majka jede, može dopustiti djetetu da joj liže žlicu navlaženu juhom, juhom od kupusa ili čajem, probati mrvice kruha, kašu ili kotlete. Pored takvih mikro-uzoraka, koji se šire na svu hranu koju majka jede, dijete za stolom nastavlja koristiti vlastitu žlicu i šalicu. Uz to, kao pedagošku dopunu, dijete može dobiti kruton, krafnu, tvrdu jabuku, kekse od keksa, oguljenu pileću kost, mrkvu, list kupusa s velikom tvrdom žilom itd..

Za sada djetetu nisu potrebne dopunske namirnice koje zamjenjuju dojenje i nadopunjuju tjelesnu potrošnju energije - ima dovoljno majčinog mlijeka. Samo upoznaje novu hranu, prilagođava joj se, to je jasno uočljivo, jer dijete ne nastoji napuniti ni proizvodom koji mu se sviđa. Stoga očitovanje aktivnog nutricionističkog interesa ne treba smatrati dokazom inferiornosti sastava mlijeka ili njegovog nedostatka. Samo što beba ima potrebu upoznati se s novim proizvodima koji se koriste u njegovoj obitelji i prilagoditi se njihovoj uporabi. Prehrambeni interes djeteta ove dobi može se definirati kao početak izleta radi upoznavanja s prehranom njegove obitelji..

Rad probavnog sustava.

Pojavom pedagoške komplementarne hrane djetetova stolica i učestalost njezina pojavljivanja mogu se promijeniti. Prošla su sretna vremena kada se dječja stolica pojavila jednom u 4-7 dana, sada se može pojaviti svaki dan 1 put dnevno. Stolica se također može pojaviti 2-3 puta dnevno..

Odnos majke i djeteta tijekom dojenja.

Tijekom hranjenja beba počinje nasloniti ruke na majku, kao da se odguruje od nje, drobi grudi s obje ruke i navlači nešto na majku. Tako se očituje djetetova postupna asimilacija činjenice da su on i njegova majka različita bića. Beba počinje mijenjati položaj prilikom hranjenja po vlastitom nahođenju. Kad će mu majka dati dojku, on otvori usta i dugo čeka širom otvorenih usta da mu majka napokon da dojku..

Hranjenje dojenja pedagoškim dopunjavanjem, dojenje na zahtjev povezano sa spavanjem. Glavno razdoblje sisanja je noću. Režim hranjenja ostaje isti: 6-8 dana i 3-5 noći.

Klinac aktivno pokušava sve sa stola odraslih i tijekom dana može kontinuirano odgađati sada krafnu, zatim komad jabuke, pa kolačiće itd. Kad majka povede bebu sa sobom za stol, imaju natjecanje, koje je sljedeće. Majka bi se trebala složiti tako da pojede svoj dio hrane, a istovremeno da dijete koje je s njom za stolom ne rasipa hranu, stavlja previše u usta i guši se, pojede više nego što mu je potrebno za upoznavanje novi proizvodi i prilagodba njima. U ovoj fazi formiranja djetetovog ponašanja u prehrani, majka mora biti sposobna djetetu pravilno uzeti žlicu ili šalicu koju joj uzima, zamijeniti ih, očistiti usta, ako je uzeo prevelik komad hrane, popiti ga iz šalice i hraniti iz žlice..

Rad probavnog sustava.

U vezi s aktivnim upoznavanjem nove hrane, bebina stolica pojavljuje se 1-2 puta dnevno ili svaki drugi dan. To se obično događa u određeno vrijeme: ujutro ili navečer. Regurgitacija gotovo u potpunosti nestaje.

Odnos majke i djeteta tijekom dojenja.

Slijedi sljedeća faza razdvajanja njegovog „ja“ i beba može ponoviti iskustvo koje je učinila u četiri mjeseca, tj. tijekom hranjenja može opet ugristi majčinu dojku. Reakcija majke na takve postupke djeteta, kao što je gore spomenuto, trebala bi biti prirodna i primjerena, tj. ona može zavapiti i oduzeti dojku djetetu. Majka ni u kojem slučaju ne bi trebala izdržati ili, naprotiv, reagirati prenaglo. Nasilna reakcija može uplašiti dijete, a ono će se početi bojati nje, a namjerno strpljenje dezorijentirat će dijete - neće moći razumjeti kakve osjećaje ona osjeća u ovoj situaciji. Od ove dobi, tijekom hranjenja, dijete se oslanja na majčine noge i visoko ih baca, zgužva majčina prsa i prilično često mijenja svoj položaj, pa bi se majka trebala prilagoditi stalnoj promjeni djetetovih držanja.

Dojenje pedagoškim dopunskim hranjenjem, dojenje na zahtjev povezano sa spavanjem. Režim hranjenja se mijenja. Budući da beba pokazuje visoku tjelesnu aktivnost i vrlo je zauzeta razvojem okolnog prostora, danju zaboravlja poljubiti dojku. S tim u vezi, broj dnevnog hranjenja može se smanjiti do 4-6 puta. Beba kompenzira smanjenje dnevnog hranjenja povećavajući učestalost i trajanje noćnog hranjenja do 2-5 puta. Ima stalan period gotovo kontinuiranog sisanja prije buđenja od 3 do 8 sati, koje traje 2-4 sata.

U ovoj je dobi moguće uvođenje prve energetski značajne dopunske hrane. Najbolje od svega je što dijete ove dobi jede i asimilira mliječne proizvode. Unatoč različitim mišljenjima. Reflektirano u literaturi koja govori o opasnostima kravljeg mlijeka, djeca ove dobi radije jedu mliječne proizvode: svježi sir, mliječnu kašu, kefir, kiselo vrhnje, punomasno mlijeko, jogurt itd. Počevši povećavati udio komplementarne hrane u djetetovoj prehrani, majka ga može hraniti 1-3 puta dnevno dok sama jede. Uzimajući bebu sa sobom za stolom, majka mu nastavlja davati sve da proba, možete uvesti prvu dopunsku hranu, t.j. nadopuniti jedno od dnevnih hranjenja drugom hranom. Takvo mješovito hranjenje uvijek treba započeti ili završiti zasunom na dojci. Djetetov gastrointestinalni trakt još nije u stanju sam se nositi s novom hranom. Majčino mlijeko pomaže mu da probavi stranu hranu, opskrbljujući potrebnim enzimima za to. Dojenje pomaže u apsorpciji nove hrane i olakšava djetetu prelazak na novu hranu.

Odnos majke i djeteta tijekom dojenja.

Beba može početi štipati (posebno majčinu dojku), ako to prije nije učinila, nastavljajući postupak odvajanja od majke. U procesu te spoznaje pokušava samostalno pronaći majčinu dojku i dobiti je kad ima potrebu za poljupcem. Tijekom dnevnog hranjenja, dijete odmara na majci rukama, kao da se odguruje od nje, i nogama, pokušavajući ustati. Štoviše, može se, nastavljajući sisati dojku i odmarajući se na majci rukama, podići na noge i stajati u povijenom stanju, redovito se njišući s boka na bok. Dakle, tijekom hranjenja beba zauzima razne položaje i mijenja ih bez prestanka sisanja. Ovo ponašanje ispod dojke dobna je norma. Mamu mogu samo dirnuti postignuća njezina djeteta i pokazati drugima "kakav je fin čovjek" i koliko su se nevjerojatno poboljšale njegove sposobnosti sisanja dojki.
9 mjeseci

Hranjenje i rad probavnog sustava.

U ovoj se dobi praktički ništa ne mijenja u odnosu na prethodni mjesec. Dojenje komplementarnom hranom, dojenje na zahtjev povezano sa spavanjem. Tijekom hranjenja beba slobodno mijenja položaj i petlja po bradavici majčine druge dojke. Osim toga, beba će možda morati stalno žvakati. To je zbog činjenice da sada aktivno razvija aparat za žvakanje (zubi i čeljusti) te je za puni razvoj potrebno povećano žvakanje. Stoga bebi treba redovito davati komade tvrde jabuke za žvakanje, krutone, sušenje itd..
10 mjeseci

Hranjenje i ponašanje hranjenja.

Dojenje komplementarnom hranom, dojenje na zahtjev, povezano sa spavanjem. U ovoj dobi beba može češće dojiti. Danju je to 4-6 punih dojilja i otprilike isto toliko aplikacija iz različitih razloga. Ovaj porast posebno je primjetan ako je dijete već počelo hodati uz potporu ili samostalno. Ponekad se bebe ove dobi primjenjuju na majčine grudi onoliko puta koliko se približe majci, t.j. svakih 15-30 minuta. Noću ima 2-4 puna hranjenja, najaktivnije razdoblje sisanja održava se ujutro prije buđenja od 3 do 8 ujutro. Danju, osim dojenja i dohrane, stalno nešto žvače i kuša hranu sa stola kad jedu svi stariji članovi obitelji, a ne samo majka.

Odnos majke i djeteta tijekom dojenja.

Dijete se počinje slobodnije odnositi prema procesu dojenja. Sada ne traži samo sebe. Ali također izvlači majčinu dojku, podižući majicu s majke ili vadeći dojku iz dekoltea haljine. Tijekom hranjenja beba može rukom izvaditi dojku iz usta i umetnuti je natrag, kao i proizvoljno mijenjati položaj po svom nahođenju. Sada može sisati iz najnevjerojatnijeg položaja. Najviše "šokantno" hranjenje izgleda kad beba, nastavlja sisati, klekne pred majku, ispravlja noge i redovito se njiše. Ovo je ponašanje tipično za dob kada dijete u potpunosti savlada vještine dojenja i ono traje do oko 1,5 godine..
11 i 12 mjeseci

Hranjenje i ponašanje hranjenja.

Dojenje komplementarnom hranom. Dijete nastavlja aktivno pokušavati sve sa stola. U ovoj dobi kuhano povrće počinje koristiti kao dopunsku hranu: krumpir, cikla, kupus itd. Osim kuhanog povrća, dijete može jesti meso i mesne prerađevine, jaja, žitarice, pekarske proizvode, kao i raznu začinjenu hranu: kiseli krastavci, zeleni luk, komad začinjene sirove dimljene kobasice itd. Dijete ove dobi može odbiti konzumirati mliječne proizvode u cijelosti ili djelomično, tj. ostavljajući 1-2 proizvoda, poput kiselog vrhnja i kefira. Osim dojenja tijekom dana, dijete može imati 2-3 puna hranjenja sa zajedničkog stola, koja obično završavaju pričvršćivanjem na dojku. Tijekom dana beba se često petlja s nečim, osim toga dolazi do svih članova obitelji koji su sjeli jesti i traži da to podijele s njim. Dijete ima manje cjelodnevnih dojenja (3-4), ali pojavljuje se više kratkotrajnih privrženosti, a aktivno se noćno hranjenje održava i prije buđenja između 4 i 8 sati ujutro..

To Je Važno Znati O Planiranju

Intrauterini razvoj djeteta danju od začeća

Analize

Parovi koji planiraju trudnoću moraju znati kako se fetus formira u prvim danima svog života, kako bi, na primjer, planirali spol djeteta ili razumjeli potrebu za pripremom za trudnoću.

Je li moguće geliranje tijekom trudnoće?

Neplodnost

Za puni rast fetusa potreban je kalcij koji uzima iz majčina tijela. U toj se pozadini ženski nokti često počnu ljuštiti. Korištenje proizvoda koji sadrže opasne sastojke može samo zakomplicirati situaciju..

Oticanje tijekom trudnoće: zašto se pojavljuje i kako ga liječiti

Neplodnost

Ako sumnjate na edem tijekom trudnoće, ženi se savjetuje da mirno sjedi na sofi spuštenih nogu. Ako se čini da su noge ili ruke postale debele, to znači da tekućina stagnira u tijelu.

Simptomi trudnoće u ranim danima

Porođaj

Ako vodite grafikon bazalnih temperatura, trudnoću možete utvrditi i prije nego što se pojave prvi simptomi. Međutim, čak i kada promatram jasnu "sliku" začeća na karti, želio bih pronaći još potvrdu svojih nagađanja.