Glavni / Analize

Značajke prvog rođenja nakon 30 godina

Trudnoća s prvim djetetom nakon 30 godina danas nije rijetkost. Mnoge žene namjerno odgađaju porod za povoljnije vrijeme, kad završe studij, postojat će stabilan posao i pojavit će se stanovanje. Međutim, prvo rođenje nakon trideset godina ima svoje osobine i o njima je bolje znati unaprijed kako bi se razumno odmjerili svi rizici i koristi prilikom rješavanja problema planiranja obitelji..

Kasno ili baš kako treba - mišljenje liječnika

Percepcija društva i liječnika o kasnom porodu promijenila se nekoliko puta. Isprva se dob od 20 do 22 godine smatrala normalnim vremenom za rođenje prvog djeteta, a djevojčice od 25 godina koje su se prvi put došle prijaviti za trudnoću smatrale su se kasnorođenima.

Početkom 90-ih godina dvadesetog stoljeća žene koje su odlučile dobiti prvo dijete u dobi od 27 do 28 godina ubrajane su u starije osobe. Nešto kasnije vjerovalo se da je porod nakon 30 godina već kasni porod. No, život ne stoji, žene mijenjaju svoj socijalni status, trude se napraviti karijeru, steći pristojno obrazovanje, naći dobar posao, pa se stoga datumi rođenja prvorođenca ponovno odgađaju. Danas više nitko neće gledati tridesetogodišnjakinju koja će roditi svoje prvo dijete. Ovo je česta situacija..

Liječnici u Rusiji smatraju da žene koje dođu po prvo dijete nakon 36 godina kasne s porodom.

Procjena starosti kategorije porodilja postoji "po starom sjećanju" samo kod nas. Nigdje se u svijetu ne koristi podjela trudnica i porodnica u kategorije po godinama, pa se stoga niti žene koje prvi put zatrudne u dobi od 37 do 38 godina, kao ni one koje u kliniku dođu za prvo dijete u dobi od 41 do 42 godine, ne smatraju kasnim.

Ipak, liječnici diljem svijeta priznaju da trudnoća i porod s godinama dobivaju svoje osobine. Ali te su značajke povezane ne toliko s dobi žene na porodu, već s onim problemima i promjenama u tijelu koje je stekla tijekom godina, jer se nakon 30 godina neke kronične ekstragenitalne i ginekološke bolesti često otkrivaju prvi put..

Međutim, nakon 30 godina rizici su znatno niži nego nakon 40 godina. I u većini slučajeva trudnoća dobro prolazi i završava rođenjem zdrave i lijepe bebe na radost mame i tate.

Je li opasno roditi nakon 30 godina, možete odgovoriti samo u svakom konkretnom slučaju, znajući točnu povijest žene, njezine životne uvjete, socijalne i životne uvjete, genetske karakteristike i predispoziciju.

Moguće opasnosti i rizici

Kalendarska dob trudnice i porodilje malo odlučuje u pogledu procjene mogućih rizika. Od veće važnosti su uvjeti u kojima živi, ​​kakav je njezin životni stil, postoje li loše navike, kronične bolesti. Često se kronične bolesti koje su prethodno "zadrijemale" prvi put pogoršavaju nakon 30. godine života. A upravo je trudnoća ta koja može djelovati provocirajuće, jer je nošenje fetusa težak posao za sve organe i sustave ženskog tijela.

Jedini aspekt koji ima nekakav utjecaj na dob odnosi se na procijenjeni osnovni rizik od rađanja djeteta s kromosomskim abnormalnostima. Na primjer, najčešći Downov sindrom na svijetu (trisomija 21) može biti posljedica starosti. Žena s 25 godina ima vjerojatnost rođenja djeteta s takvom dijagnozom ne više od 1: 1500. A sa 30 godina rizik se povećava i, prema medicinskoj statistici, već je 1: 1000. Sa 34 godine rizik žene da rodi "sunčanu" bebu procjenjuje se na 1: 350. S 35–36 godina osnovni je rizik još veći - 1: 214. Nakon 40 godina rizici su čak i visoki: 1: 19 u 40 i 1:14 u 43.

Neznatno povećan nakon 30 godina i rizik od rađanja djeteta s Edwardsovim, Turnerovim sindromima. To je zbog činjenice da se opskrba ženskih jaja s vremenom iscrpljuje, a kvaliteta genetskog materijala koji je ugrađen u spolne stanice muškaraca i žena, pod utjecajem ekološke situacije, pogoršava loše navike.

To donekle komplicira samo začeće, a također povećava vjerojatnost "netočne, pogrešne" fuzije sperme i oocita, uslijed čega će se dogoditi jedna od trizomija ili druge neizlječive kromosomske abnormalnosti, koje većinom onemogućuju cjelovit život, a također dovode do rane smrti.

Akušerska anamneza žene vrlo je važna za predviđanje prirode trudnoće i poroda. Trideset ili četrdeset godina je dob u kojoj žena obično već ima jedan ili više pobačaja u svojoj osobnoj porodničkoj povijesti, ima prethodne upalne bolesti reproduktivnog sustava, menstrualne nepravilnosti, žena je koristila hormonske lijekove za kontracepciju. Sve ovo, na ovaj ili onaj način, može utjecati ne samo na karakteristike nošenja ploda, već i na prirodu tijeka porođaja.

Vjerojatnost začeća blizanaca nakon 30 godina malo je povećana, ali ne toliko kao nakon 40 godina.

Žene se vrlo često brinu da će zbog svoje dobi definitivno imati carski rez. Među indikacijama koje je za ovu operaciju dalo Ministarstvo zdravstva, dob porodilje nije posebno navedena. Ali mogu se pojaviti i druge indikacije koje se razvijaju u odnosu na dob i druge čimbenike..

Liječnici vjeruju da je porod nakon 37. godine života sigurniji i pametniji upravo kroz carski rez, posebno ako postoje otežavajući čimbenici. Kliničke preporuke Ministarstva zdravstva Ruske Federacije ukazuju na takvu mogućnost uz pristanak porodilje i prisutnost popratnih patologija koje mogu predstavljati opasnost za njezin život i život bebe tijekom prirodnog porođaja..

Ako trudnoća ide dobro, tada žena nakon trideset godina obično smije roditi sama, a porod, iako s nekim značajkama, najčešće prolazi sasvim dobro.

Sam proces porođaja nakon 35–36 godina može se zakomplicirati vjerojatnošću preranog odbacivanja posteljice, kao i preuranjenog ispuštanja vode. Oba ova čimbenika uvelike kompliciraju porod. S odvajanjem se odmah izvodi hitni carski rez. Pri ispuštanju vode mogu dopustiti ili potaknuti fiziološki porod.

U porođaju primipare starije od 35 godina češće pate od puknuća cerviksa, međice, vjerojatnije je da će se podvrgnuti epiziotomiji (disekciji perineuma kako bi se izbjeglo njegovo spontano puknuće). Veći rizici od krvarenja. Zbog činjenice da mišićna tkiva nisu tako „mlada“ kao u dvadesetima, postporođajne komplikacije se češće javljaju, na primjer, maternica se nakon poroda pogoršava..

Početak trudova također može biti nenormalan. Kod starijih porodilja češće se bilježi slabost radne snage, posebno ako je porod prvi. Situacija može zahtijevati hitni carski rez u nedostatku učinka poticanja porođaja lijekovima.

Radi pravednosti valja napomenuti da se svi navedeni rizici u praksi ne susreću tako često. Da, žena koja je u tridesetim godinama odlučila roditi svoje prvo dijete, trebala bi znati za moguće komplikacije, ali nema razloga za strah i odbiti mogućnost da postane majka. Većina nabrojanih rizika također su kod mladih porodilja, a to ni najmanje ne sprječava njih ili žene "starije od 30 i 35 godina" da rode zdrave, dugo očekivane i voljene sinove i kćeri.

Da biste rodili zdravu bebu, morate biti svjesni rizika i učiniti sve što je potrebno da liječnik koji ih liječi minimizira..

Prednosti

Trudnoća nakon 30 godina obično nije slučajna, neplanirana. Žena je u dobi kada je dobro svjesna zamršenosti kontracepcije i ima impresivno iskustvo seksualne aktivnosti. Nakon 30, 35 godina, žene koje su napokon "sazrele" do majčinstva i začele željeno dijete, obično se dolaze savjetovati s očima sjajnim od oduševljenja. Čak i ako trudnica nema muža i stalnog spolnog partnera, trudnoća u ovoj dobi rjeđe izaziva želju da se dijete riješi, pobaci, čak i ako to nije bilo planirano.

Ginekološke bolnice u kojima se prekida trudnoća češće prihvaćaju djevojke mlađe od 30 godina, koje su prvi put trudne, da prekidaju trudnoću svojom voljom od žena koje prvi put zatrudne u dobi od 30 i više godina.

Činjenica da je beba i dalje poželjna, a odluka da postane majka svjesna, puno se mijenja. Žene su mirnije u procesu rađanja djeteta. Ne brine ih činjenica da nemaju gdje živjeti, nema novca, jer do ove dobi već imaju posao, nekakvo stanovanje, stekli su obrazovanje. Žene koje su svjesne da postoje određeni dobni rizici osjetljivije su na preporuke liječnika, strogo ih poštuju i u dogovoru prisustvuju svim planiranim sastancima, odgovorne su za uzimanje testova i prenatalnih probira.

Psihološki, žene su zrelije i zato se detaljno pripremaju za porod: pohađaju tečajeve za buduće majke, savladavaju tehnike disanja, uče složenosti njege novorođenčadi.

U ovoj se dobi, usput, prema statistikama, postnatalna (postporođajna) depresija rjeđe razvija. Mlade porodilje, kao i žene nakon 40. godine života, riskiraju njegovu pojavu..

Prvorođenci koje je majka rodila nakon 30 godina okruženi su pažnjom, brigom i ljubavlju. Daje im se više vremena. Djeca u život tridesetogodišnjakinje unose novi, do tada nepoznati osjećaj sreće, samoostvarenja na polju majčinstva.

Dječji psiholozi kažu da se kao rezultat toga odnos roditelja i djeteta formira povjerljiviji i topliji, ako su roditelji u vrijeme rođenja djeteta stariji od trideset godina.

Kako su oni?

Sam tijek prirodnog poroda u ovoj dobi ne razlikuje se puno od poroda u bilo kojoj drugoj dobi..

No, žena koja prvi put rodi nakon trideset godina trebala bi se sjetiti da sve faze trudova mogu trajati dulje. U ovoj dobi kontrakcije obično traju do 10-12 sati kod primipara, a dilatacija vrata maternice je sporija. Pokušaji traju do sat vremena, porođaj posteljice - do 40 minuta.

Mnogo toga tijekom poroda ovisit će o prisutnosti ili odsutnosti komplikacija.

Recenzije

Žene koje su prvi put rodile nakon 30 godina kažu da, čak i ako su trudnoća i porod prošli dobro, nakon njih se obično narušava zdravlje: pogoršava se stanje kose i zuba, pojavljuju se kronične tegobe, za koje novopečena majka prije toga nije ni znala.

Većina na tematskim forumima piše da trudnoća nije došla u prvom pokušaju, bilo je problema tijekom planiranja, dugo je trebalo začeti dijete. No, uglavnom se izvještava da se porod odvijao normalno, a djeca su rođena zdrava i na vrijeme..

Često žene opisuju da su zbog svoje dobi češće morale na pretrage, jer su se liječnici "reosigurali", ali nitko ne žali što su se odlučili roditi nakon trideset.

Još više informacija o prvom rođenju nakon 30 godina potražite u sljedećem videu..

medicinska recenzentica, specijalistica psihosomatike, majka četvero djece

Porođaj nakon 30 godina

Kasna trudnoća i porod

Trudnoća i porod nakon 30 godina već su česta pojava. Žene prvo pokušavaju izgraditi karijeru, zaraditi novac, pronaći pristojnog muškarca pa tek onda roditi dijete.

S jedne strane, to je točno, ali prema statistikama, porod nakon 30 godina teži je nego u mladoj dobi, a komplikacije se češće javljaju tijekom trudnoće. To se posebno odnosi na žene koje se u ovoj dobi odluče roditi svoje prvo dijete. Višerodnim osobama je obično lakše. Koji se problemi najčešće javljaju u starijih žena, koliko su opasni porođaji nakon 30 godina i je li ova dob uvijek pokazatelj kirurškog poroda?

Zapravo nije sve tako loše i zastrašujuće. I gotovo se svi problemi mogu riješiti. Glavna stvar je biti sposoban za začeće. Poznato je da se kod žena s godinama ne povećava samo broj ginekoloških bolesti, već se i u tijelu događaju hormonalne promjene, ovulacija se rjeđe događa, što znači da se smanjuju šanse za brzo začeće. Često se planiranje trudnoće odgađa za 1-2 godine, i to unatoč činjenici da ni žena ni njezin spolni partner nemaju ozbiljnih odstupanja.

Prvo rođenje nakon 30 godina ne nosi uvijek rizike za majku i dijete, ali unatoč tome, žena bi trebala shvatiti da bi trebala posebno pažljivo slijediti preporuke liječnika, ne propustiti posjetiti ga i poduzeti sve potrebne testove i pravodobno se podvrgnuti ultrazvučnom pregledu. A sada mogući problemi koji često prate kasnu trudnoću.

1. Rizik od ranog pobačaja. Kao što znate, većina trudnoća prekinutih do 10-12 tjedana je patološka. Najčešće je uzrok neuspjeha ozbiljna oštećenja rudimenata organa nerođenog djeteta, odstupanja u njegovom kromosomskom setu. Majčino se tijelo samo riješi neživog embrija. Treba napomenuti da trudnoća nakon 30. godine često završava u prvom tromjesečju upravo iz tog razloga. Napokon, ne raste samo žena, jaja joj stare. I svake godine je sve manje zdravih jajašaca..

2. Prerano rođenje. Mogu se dogoditi zbog isthmic-cervikalne insuficijencije (kada cerviks prerano sazrijeva), preuranjenog pucanja plodne vode, kasne toksikoze trudnica itd. Iz tog se razloga starije žene često upućuju na liječenje u bolnicu kao zaštitna mreža..

3. Gestoza. Prirodni porod ili carski rez nakon 30 godina odredit će prisutnost ove prilično teške patologije trudnoće. Njegovi su glavni simptomi edem i brzo debljanje trudnice, stalno visok krvni tlak, prisutnost proteina u mokraći (dijagnosticira se analizom). U težim slučajevima, kako bi spasili život majke i djeteta, liječnici rade carski rez, bez obzira na gestacijsku dob.
Gestoza se najčešće javlja u trećem tromjesečju trudnoće.

4. insuficijencija posteljice. To je često glavni uzrok gestoze. Djetetu u maternici nedostaje kisika i hranjivih sastojaka. Patologija se dijagnosticira na različite načine. Ginekolog može sumnjati na nju prilikom mjerenja trbuha buduće majke. Obično placentna insuficijencija podrazumijeva intrauterinu retardaciju rasta. Dijete raste sporo, stoga je razina fundusa maternice ispod normalne, a volumen trbuha često je nedovoljan.
Ultrazvučnim pregledom s procjenom krvotoka liječnik može dijagnosticirati njegovo kršenje. Zrelost posteljice i njena struktura odgovaraju kasnoj trudnoći. CTG dijagnosticira niske rezultate, što također ukazuje na fetalnu patnju.

5. Kronične bolesti buduće majke. Gotovo uvijek daju probleme. Kronični pijelonefritis može se pogoršati. Obično hipertenzija postaje ozbiljnija, zbog čega su buduće majke prisiljene uzimati lijek koji smanjuje krvni tlak tijekom cijele trudnoće. Komplicirane kardiovaskularne bolesti. Kasna trudnoća i porođaj često zahtijevaju razne lijekove koji mogu biti potencijalno štetni za fetus. Pri propisivanju lijekova, liječnik i buduća majka trebaju pažljivo izvagati prednosti i nedostatke uzimanja ovog lijeka..

6. Gestacijski dijabetes. Vrlo česta komplikacija trudnoće. Ako se ne dijagnosticira na vrijeme, velika je vjerojatnost intrauterine fetalne smrti. S gestacijskim dijabetesom, šećer u ženi prelazi prihvatljivu razinu. Plod je obično krupan. Kao prevencija komplikacija, ženi se prvo propisuje dijeta, a ako to ne pomogne, injekcije inzulina.

7. Slab porod i produljena trudnoća. Česta komplikacija. Žena može nositi trudnoću 41 tjedan ili više, dok joj cerviks nije spreman za otvaranje. U ovom su slučaju liječnici prisiljeni stimulirati porod. Ali često se produžuju zbog osobitosti miometrija maternice. Na primjer, zbog prisutnosti mioma maternice - vrlo česte benigne novotvorine među ženama starijim od 30 godina.
Nakon poroda maternica se ne kontrahira dobro, a liječnici će možda biti prisiljeni napraviti vakuumsku aspiraciju kako bi je oslobodili od ugrušaka i spriječili razvoj upalnog procesa.

8. Puknuća cerviksa i međice. Često drugo rođenje nakon 30-35 ima tako neugodne posljedice. A to je zato što se drugo dijete, u pravilu, rađa veće od prvog ako je donošeno.
A suze tijekom prvog porođaja često su uzrokovane lošom elastičnošću genitalnih tkiva..

I, konačno, još jedna posljedica, ali ne neugodna za sve. Ovo je rođenje blizanaca i trojki. Žene starije od 30-35 godina mnogo su vjerojatnije da će imati višeplodne trudnoće od mlađih..

Sve gore opisane moguće komplikacije trudnoće samo su referentne, približne informacije. Mogu se javiti i kod mladih žena. Odnosno, dob ne treba smatrati glavnim čimbenikom rizika. Uz kompetentno i pažljivo vođenje trudnoće, šanse za lako izdržavanje i rađanje zdrave bebe vrlo su velike.

Je li stvarno tako loše roditi nakon 30 godina?

Nakon porasta nataliteta u 2000-ima, Rusija je ušla u još jednu demografsku rupu. 2018. stopa smrtnosti stanovništva premašila je natalitet za gotovo 200 tisuća ljudi! A stopa nataliteta i dalje opada: prema podacima Rosstata, u 2018. je u Rusiji rođeno 5% manje beba nego godinu ranije..

To je prije svega posljedica prošle demografske krize iz 1990-ih, kada se zbog ekonomske i političke nestabilnosti rodilo vrlo malo djece. Sada mladi ljudi rođeni u "otrcanim 90-ima" imaju 20-29 godina, odnosno ušli su u doba kada je vrijeme za rađanje djece. Ali tu dolazi do izražaja još jedan problem: mladi odgađaju rađanje potomstva kasnije.

Trend prema kasnom porodu (nakon 30-35 godina) odvija se u cijelom svijetu, sada je sve uočljiviji u Rusiji. Mladi se prvo pokušavaju školovati, napraviti karijeru, steći vlastiti stan i osigurati financijsku stabilnost, a tek onda razmišljati o djeci. Naravno, ovo je ozbiljan i odgovoran pristup, ali ima i lošu stranu..

Naravno, moderne reproduktivne tehnologije nude pomoć parovima koji prirodno ne mogu postati roditelji. Tržište vantelesne oplodnje posljednjih se godina brzo širi, a sve je više obitelji prisiljeno pribjeći uslugama reproduktivnih stručnjaka. Ali treba imati na umu da nisu svi pokušaji in vitro oplodnje uspješni. Uz visoku cijenu postupka, takve se trudnoće često prekidaju. Istina, država je uvela IVF na popis usluga koje se mogu dobiti pod obveznim medicinskim osiguranjem, ali još uvijek je prilično teško ostvariti ovo pravo i nije dostupno svima.

Drugi problem kasne trudnoće je povećani rizik od rađanja djeteta s invaliditetom, posebno s Downovim sindromom. Suvremene metode prenatalnog probira omogućuju dijagnosticiranje kromosomskih abnormalnosti u fetusu čak i tijekom trudnoće. U takvim slučajevima liječnici preporučuju pobačaj, a mnoge se žene odluče riješiti željenog djeteta. Štoviše, postotak trudnoća prekidanih nakon probira raste posljednjih godina. Prema riječima glavne slobodne specijalistice za medicinsku genetiku moskovskog Ministarstva zdravstva, profesorice Natalije Demikove, prije sedam godina, kada je fetusu dijagnosticiran Downov sindrom, 38% žena išlo je na pobačaj, sada je taj postotak 60%. Demikova je primijetila da se Downov sindrom počeo češće otkrivati, što je, prema njezinu mišljenju, povezano s tendencijom "odgođenog majčinstva", u kojem se trudnoća odgađa za 30-35 godina.

Treba napomenuti da postoje slučajevi kada je pregled pogrešan, a žena koja nije prekinula trudnoću na kraju rodi zdravu bebu. Rezultat prenatalnog probira još nije dijagnoza, već samo procjena vjerojatnosti rođenja djeteta s invaliditetom. U svakom slučaju, ovo je težak izbor s kojim se nitko ne bi volio suočiti..

U pozadini sve ranijeg puberteta adolescenata (sada se menarhe u djevojčica javlja u pravilu s 11 godina), dob prve trudnoće, naprotiv, odgađa se. Dakle, ako su naši preci imali samo nekoliko godina između puberteta i rođenja svog prvog djeteta (i, prema tome, nekoliko desetaka ciklusa sazrijevanja jajašaca), tada je ovaj sustav u praznom hodu već 20 godina ili više. Stoga, kada se napokon koristi za namjeravanu svrhu, možda više neće raditi ispravno..

Fiziološki je žensko tijelo prilagođeno za rad u režimu periodične trudnoće i porođaja. Za to vrijeme jajnici prave pauzu u stvaranju novih jajnih stanica. Ako se trudnoća ne dogodi godinama, tada se sustav brže troši..

Pobačaji imaju još gori učinak na žensko tijelo. Kad nastupi trudnoća, čitav je sustav podešen da je nosi, proizvodnju odgovarajućih hormona, a ako se proces umjetno prekine, tijelo doživljava snažan stres.

Iz svih ovih razloga stručnjaci preporučuju ženama da iskoriste priliku za rođenje svog prvog djeteta u mlađoj dobi. Naravno, nije svačija životna situacija prilagođena tome. Ali određene ekonomske mjere mogle bi potaknuti žene da rađaju ranije. Dakle, ravnatelj Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za porodništvo, ginekologiju i perinatologiju imena akademika V.I. Kulakova Gennady Sukhikh vjeruje da bi povećanje uplata materinskog kapitala za one koji rode prije 25. godine moglo pomoći u rješavanju problema.

U veljači je ruski predsjednik Vladimir Putin predložio povećanje isplata za prvo i drugo dijete od 1. siječnja 2020. na dvije životne plaće. Ruska Federacija mora postići nastavak prirodnog rasta stanovništva 2023.-2024., Naglasio je šef države. Putin je također spomenuo potrebu smanjenja poreznog opterećenja za obitelji po načelu "više djece - manje poreza".

Hoće li se poduzete mjere pokazati učinkovitima i hoće li se iz demografske rupe moći izaći za 5-6 godina, vrijeme će pokazati.

Bolje ikad nego nikad

Prvo rođenje nakon 30 godina očima liječnika

U današnje vrijeme žene sve više rađaju svoje prvo dijete nakon 30 godina. Mnogo je razloga za to: studij, karijera, smještaj i materijalni uvjeti. Ponekad se ispitivanje i liječenje neplodnosti u braku jednostavno odgađaju, a kao što znate, svaki peti bračni par u Rusiji suočen je s ovim problemom u jednom ili drugom obliku.

Jasmine Mirzoyan
Opstetričar-ginekolog, dr. Sc. med. Znanosti, Moskva

Tijekom godina promijenio se i odnos žena prema dobi prvog rođenja: mnoge od njih sklone su odgoditi rođenje djeteta do trenutka kada će obitelj imati zaseban stan i solidnu materijalnu bazu. Postavlja se legitimno pitanje: postoji li razlika u kojoj dobi treba roditi prvo dijete, što se od toga mijenja?

Pokušajmo istaknuti temu kasnog porođaja (to opstetričari nazivaju prvim porođajem nakon 30 godina) sa stajališta ginekologa, ostavljajući po strani ostale njegove aspekte, na primjer, psihološki i socijalni.

Mogući problemi i njihovi uzroci:

Dakle, s kakvim se "iznenađenjima" može suočiti žena kad treba roditi nakon 30 godina?

Prvo, s godinama se povećava "prtljaga" ginekoloških bolesti, kao što su:

 1. upala maternice maternice;
 2. endometritis i miometritis (upala sluznice i mišićne membrane maternice) kao rezultat pobačaja, struganja, infekcija;
 3. priraslice u maloj zdjelici (priraslice) i u šupljini maternice (sinehija) kao rezultat upalnih procesa, spolno prenosivih infekcija (uključujući nakon klamidije, gonoreje), pobačaja, kiretaže;
 4. endometrioza (urastanje sluznice maternice u mišićni sloj; mjesto sluznice na atipičnim mjestima);
 5. miomi (benigni tumori mišića) maternice;
 6. hiperplastični procesi sluznice maternice: hiperplazija endometrija, polip endometrija - stanja koja proizlaze iz prekomjernog rasta unutarnje sluznice maternice.

Ako se trudnoća ipak dogodi, kao posljedica svih navedenih bolesti, mogu nastati poteškoće s nošenjem i tijekom poroda.

Drugo, s godinama se povećava i broj kroničnih ekstragenitalnih bolesti - uobičajenih bolesti koje nisu povezane sa spolnom sferom. Među njima su kronični cistitis (upala mokraćnog mjehura), pijelonefritis (upala bubrega), arterijska hipertenzija (povišen krvni tlak), proširene vene, osteokondroza. Kao i endokrine bolesti: hipotireoza (smanjena funkcija štitnjače), dijabetes melitus itd..

Naše je tijelo jedinstvena cjelina, a neuspjeh u jednom sustavu automatski se odražava na rad drugog. Tijekom trudnoće povećava se opterećenje tijela općenito, a posebno bolesnog organa, što, pak, utječe na tijek trudnoće.

Naravno, ako žena ima kronične bolesti, tada joj je teže izdržati i roditi zdravu bebu. Češće se javljaju komplikacije tijekom trudnoće: prijetnja pobačajem i prijevremenim porođajem, sindrom zastoja fetalnog rasta, intrauterina hipoksija (gladovanje fetusa kisikom u maternici), anemija trudnica (smanjenje količine hemoglobina), gestoza - komplikacija trudnoće, koja se očituje pojavom edema, proteina u mokraći, povećanja krvni tlak itd..

Komplikacije tijekom poroda također postaju sve češće: slabost poroda, što dovodi do produljenja poroda; krvarenja tijekom poroda i u postpartalnom razdoblju; gušenje djeteta pri porodu (prestanak opskrbe kisikom) itd..

Treće, vrlo je važno imati na umu činjenicu da, bez obzira na to kakav porod dolazi, majke starije od 35-38 godina imaju veću vjerojatnost da će imati djecu s urođenom i nasljednom patologijom..

Nasljedne bolesti, poput Downove bolesti, uzrokovane su kršenjem djetetovog genetskog aparata (učestalost kršenja integriteta kromosoma raste s godinama roditelja), za razliku od urođenih malformacija, kod kojih nema kršenja genetskog aparata. Na temelju toga, ženama starijim od 35-38 godina preporučuje se da se tijekom trudnoće savjetuju s genetičarom. Koja je svrha genetskog savjetovanja? Činjenica je da se mnoge nasljedne bolesti ne mogu podvrgnuti učinkovitom liječenju, pa je vrlo važno, čak iu prenatalnom razdoblju, dijagnosticirati i spriječiti rođenje djeteta s teškom patologijom što je ranije moguće. To je svrha medicogenetskog savjetovanja.

Ženama od 35 - 38 godina i više propisane su sve neinvazivne (nekirurške) metode prenatalne dijagnostike (ultrazvuk, trostruki krvni test - krvni test za alfa-fetoprotein, horionski gonadotropin i estriol), kao i invazivne (kirurške) dijagnostičke metode za isključivanje genske patologije (amniocenteza) - prikupljanje plodne vode, kordocenteza - prikupljanje krvi iz pupkovine; biopsija horionskih resica - preteča placente).

Odstupanje od norme u količini gore navedenih hormona može ukazivati ​​na malformacije neuralne cijevi fetusa i zahtijeva daljnje ispitivanje. Dakle, povećanje alfa-fetoproteina u krvnom serumu trudnica ponekad se može naći u spina bifidi, anencefaliji (odsutnost mozga) itd. S padom razine alfa-fetoproteina u majčinom krvnom serumu, porastom horionskog gonadotropina i smanjenjem estriola, ženi se propisuje amniocenteza (ili kordocenteza) kako bi se isključila Downova bolest.

Buduće majke starije od 30 godina moraju se podvrgnuti posebno temeljitom ultrazvučnom pregledu u 18-23 tjednu trudnoće s prenatalnim dijagnostičarom, kada se detaljno pregledaju mozak, srce, bubrezi, mokraćni mjehur, kičmeni stup, ruke, noge i drugi organi fetusa kako bi se isključile moguće malformacije.

Još ranije, u 9-10 tjednu trudnoće, ultrazvukom se mjeri debljina cervikalnog nabora embrija ("ovratnička zona") kako bi se isključila Downova bolest. Zadebljanje "ovratničke zone" može biti pokazatelj ove bolesti; u takvoj situaciji genetičari mogu predložiti biopsiju horionskih resica (u 9-11. tjednu trudnoće) trudnoće u svrhu citološke (na staničnoj razini) dijagnoze ove bolesti.

Što je Downova bolest?

Downova bolest nazvana je po liječniku Langtonu Downu koji ju je prvi opisao. Pacijente obično razlikuju demencija, brojne tjelesne mane: često se uočavaju nedostaci kardiovaskularnog sustava, ponekad gastrointestinalnog trakta, rjeđe bubrega i mokraćnog sustava te oštećenja sluha. Pacijenti imaju karakterističan izgled i međusobno su vrlo slični: niskog rasta, male okrugle glave s kosim zatiljkom, kosih očnih proreza, kratkog nosa sa širokim mostom na nosu, malih deformiranih ušiju, poluotvorenih usta s izbočenim jezikom, neugodnih pokreta.

Na učestalost Downove bolesti ne utječu rasne, zemljopisne ili populacijske razlike, ali dokazana je ovisnost rođenja bolesne djece o dobi majke. Žena u dobi od 40 do 44 godine ima rizik od 1: 100 da dobije dijete s ovom bolešću, što je 16 puta više od rizika kod majki u dobi od 20 do 24 godine (1: 1612).

Downova bolest temelji se na kromosomskim promjenama: trisopija se otkriva na 21. paru kromosoma, t.j. umjesto dva kromosoma u 21. paru nalaze se tri kromosoma, uslijed čega kariotip (puni kromosomski set) osobe sadrži jedan dodatni kromosom - 47 umjesto 46. Razlog ove anomalije može biti starenje ženskih spolnih stanica, iako postoje dokazi da u 20% slučajeve Downove bolesti uzrokuju muške stanice.

Kako će proći porod?

Dob primipara preko 30 godina sama po sebi nije pokazatelj carskog reza. Rođenje rodnice moguće je ako:

 • trudnoća je tekla normalno;
 • porodilja nema porodničku patologiju (poput uske zdjelice, križa, velikog fetusa, previje posteljice, ozbiljne gestoze itd.);
 • žena ne pati od ozbiljnih kroničnih bolesti (na primjer, srčanih mana, kroničnih bolesti pluća itd.);
 • stanje fetusa ne izaziva zabrinutost (veličina fetusa tijekom ultrazvuka je normalna, protok krvi u njegovim žilama tijekom doppler pregleda ne pati; prema CTG-u * nema znakova nedostatka kisika fetusa).

U slučaju slabosti u radu utvrđuje se svrsishodnost stimulacije porođaja ili prijelaza na carski rez u interesu fetusa. Uz intravensku stimulaciju porođaja lijekovima, od velike je važnosti pratiti otkucaje srca fetusa i procijeniti učinkovitost liječenja najkasnije 2-3 sata od početka stimulacije. U nedostatku dobrog učinka radi se carski rez.

Češće, ako se dob prvorođenih kombinira s drugom opstetričkom i ginekološkom patologijom, što također nije apsolutna indikacija za operativni zahvat (na primjer, duga povijest neplodnosti; trudnoća nakon vantelesne oplodnje i prijenosa embrija; križasti prikaz ploda; kronična fetalna hipoksija; miomi male maternice itd.) itd.), žena se odmah priprema za planirani carski rez kako bi se isključio čak i minimalan rizik za plod, iako odvojeno ni dob ni navedeni uvjeti nisu apsolutni pokazatelj operativnog poroda. Drugim riječima, za žene koje prvi put rađaju nakon 30. godine života, operativni se porod često provodi prema zbroju relativnih indikacija, od kojih svaka pojedinačno ne služi kao indikacija za carski rez, ali zajedno predstavljaju stvarnu prijetnju životu ploda tijekom porođaja kroz rodni rodni kanal..

Ako postoje apsolutne indikacije za carski rez (na primjer, anatomski uska zdjelica od 3-4 stupnja suženja; neusklađenost ožiljka na maternici nakon operacije fibroida maternice s otvaranjem šupljine maternice, kompletne previje posteljice itd.), Tada je operacija neizbježna.

Struktura indikacija za carski rez u Rusiji ukazuje da je jedna od najčešćih dob primipara preko 30 godina u kombinaciji s opstetrijskom patologijom (komplikacije trudnoće, porođaja). Kao rezultat razumnog širenja indikacija za carski rez, učestalost primjene opstetrijskih klešta sada se smanjuje, čija upotreba može dovesti do ozbiljnih posljedica za fetus..

Na kraju razgovora želio bih reći da prva trudnoća nakon 30 godina ni u kojem slučaju ne bi trebala biti razlog za strah. Podložne razumnoj brizi i slijedeći sve preporuke i propise liječnika, "zrele" majke imaju sve šanse da rode zdravu bebu.

Apsolutne indikacije za operaciju su ona stanja u kojima je isporuka kroz rodni rod rodnice nemoguća, na primjer, placenta previa. Relativne indikacije su stanja u kojima je moguća isporuka kroz rodni rod rodnice, ali može dovesti do određenih komplikacija za majku i dijete.

* CTG - kardiotokotrafija, metoda bilježenja otkucaja srca fetusa.

Izvor fotografije: Shutterstock

Komentari na članak

 • "do početka
 • "
 • 2
 • 1
 • "
 • Na kraju "

Ispada da bismo u Euroaziji trebali imati oko 90% donje djece. Užasno. Bolje bih pročitao članke majki "ostarjelih" na ovu temu. Više koristi će biti.

30. svibnja 2017. 10:56

Svi koji čitaju i uplašeni.
ja sam medicinska sestra.
Imam 32 godine. Nemati djece.
Ne uzimajte k srcu riječi "kasno nosi" i "sazrijevaju". To su samo medicinska imena koja olakšavaju komunikaciju između liječnika. U medicini postoji mnogo riječi neugodnih za pacijente. (Ne sjećam se što još, i ne trebam!)
Očito je i apsolutno logično da što je tijelo mlađe, to je manje uspjelo stvoriti čireve u životu, a pogoršanje (ovdje, usput, jedna od neugodnih riječi) tijela samo raste s godinama. To je neizbježno. I tiče se svih.
Stoga, što je mlađa buduća majka, to je bolja - mlado će se tijelo jednostavno brže oporaviti. Sjetimo se kako dijete trči, pada, otkida mu koljeno, plače minutu, briše suze i trči dalje. A ako padnemo s 30 godina, još ćemo tjedan dana liječiti oderano koljeno i sjetiti se neugodnosti pada! :)))) Ne svi, naravno! To je individualno. :))
Od djetinjstva sam sanjao dijete, možda čak i dvoje. Sada imam 32 godine, ali iako imam takav luksuz kao djeca, neki nebiološki problemi se miješaju. Ovo je samo moj slučaj da život nije baš bajka, ali moje godine me nikako ne zaustavljaju - imat ću djecu. Nadam se. Nadam se uskoro. :)
Imajući medicinsko obrazovanje, iskustvo u pedijatriji, mnogo ljudi koji su rodili i trudne su s prijateljima različitih dobnih skupina, želim reći svima koji čitaju i koji se boje. NEMOJTE se bojati, posebno za one koji već imaju dijete - poznat vam je postupak i u principu će vam biti lakša druga trudnoća i porod. I svi koji žele dijete, ali starije od 25 godina. Vaša dob nije rečenica (kaže se, kao u filmu, izravno). Sve će biti u redu i s carskim rezom i s tradicionalnim porođajem. (Ne obećavam, ali nastrojim se na pozitivan način!) Glavno je u početku voditi računa o svom zdravlju. Kada planirate trudnoću, saberite se - trebate li zdravu bebu? Za ovo, čini mi se, možeš sve i lišiti se bilo čega! Bavite se sportom - barem elementarne vježbe s matineje u vrtiću! :), ograničite ili, još bolje, isključite alkohol, prestanite pušiti. Štoviše, tijekom trudnoće.
Imam mnogo prijatelja koji su rodili apsolutno zdrave bebe nakon 35, jedan prijatelj je rodio u 45. Sva su djeca zdrava, a majke dobro.
Što je buduća majka starija, to je više šansi da tijelo neće biti vrlo lako. Ali to nije preduvjet za sve starije od 25 ili čak 40 godina! :)
Ne brinite, ne budite tužni i pružite svom planiranom djetetu najbolje.
Želim svima da budu neustrašive mame!

11. studenog 2016. 13:22

Takvi se članci ne mogu čitati! Svi prijatelji rodili su nakon 30.. nije bilo problema. I slažem se s Julijom. ^

23. listopada 2014. 11:31

Tako da se slažem, moram roditi i rodila bih sa 18 godina, obožavam djecu. Ali postoji jedno ALI. A ako nema nikoga za roditi? Nemaju svi osobni život poput bajke. Napunivši 18 godina, princ je stigao i odveo ga u dvorac. Koja opcija 1. Roditi prvog dolaznika i odgajati dijete samo? ali uffff je stigao na vrijeme, do 25
2. A ako se to ne učini, uvijek ostanite bez djece.
Svaka je situacija individualna i mislim da je vrlo malo žena koje svojom voljom, pod svim uvjetima, sanjaju roditi nakon 30. A takvi članci, uz sve to, u njima također ulijevaju strah

3. srpnja 2014. 13:58

I ja sam se bojala roditi, dok sam studirala, radila, stanovala. čini se da je sve tu, prešlo je 30 godina i potrebno je razmišljati o djetetu, prije nego što bude prekasno.

8. lipnja 2014. 14:50

Ali pitam se je li porođaj stariji od 30 godina, postoje li neki "popusti" ili je sve jednako depresivno? I sanjam tako i sad se bojim (((

14. travnja 2014. 02:47

Vrlo dobar članak. Prije godinu dana bojala sam se roditi, a sada mislim da je to potrebno, već sam prešla 30 godina.

15. studenoga 2013. 15:13

O moj Bože! Daj mojoj snahi hrabrosti. Je li obvezno pobaciti? Takve trudnice hitno trebaju kvalificiranu pomoć besplatno.

Užas! Po vašem mišljenju, nakon 30 ne biste trebali rađati? "Zrele mame!" Autor članka je žena koja je rodila par djece dovoljno rano prema običajima svoje nacionalnosti, a otac ili suprug kupio joj je diplomu i doktorat. Kako može razumjeti mlade (!) Žene koje i same postižu sve do 30 u svojoj karijeri. A kad tako pametne djevojke zatrudne, slučajno naiđu na članak budućeg liječnika i uznemire se!

16. rujna 2010

zanimljiv članak, ako bih ga mogao pročitati ranije.

Porođaj nakon 30 - kasno ili baš kako treba?

Danas porođaj nakon 30. godine nije rijetkost i mnoge žene svjesno planiraju trudnoću u kasnijoj dobi, kada su već financijski neovisne, imaju stabilan posao i vlastite nekretnine. Naravno, porod nakon 30 godina ima svoje osobine, ali uvijek postoje određeni rizici, bez obzira na dob žene.

A u naše vrijeme žene i dalje radije imaju dijete nakon 30 godina. U ovom ćemo članku razmotriti glavne prednosti i nedostatke poroda u 30 godina, mišljenja liječnika i moguće rizike ove dobi..

Kasno ili baš kako treba - mišljenje liječnika

Prije se idealnom dobom za prvo rođenje žene smatrao razmak od 18-25 godina, a za to postoji potpuno znanstveno opravdanje. U mladoj dobi žena ima zdravo i snažno tijelo, nema stečenih kroničnih bolesti, već sam procvat njenog tijela. Hormonalnu ravnotežu održavaju jajnici, mišići rodnice su dovoljno čvrsti i elastični, zdjelične kosti imaju dobru pokretljivost, što je vrlo važno za porod.

Sve je to izuzetno važno za očuvanje zdravlja žene, normalan razvoj ploda, a porod se u pravilu često odvija bez intervencije liječnika. Proces oporavka nakon poroda u mladih žena također je puno brži nego u starijih od 30 godina.

Procjena dobi porodilja

Vrijedno je napomenuti da su se procjena dobi porodilja i mišljenje liječnika nekoliko puta mijenjali tijekom desetljeća, a žene u dobi od 26, 27, 28 i 29 godina smatrale su se starosjediteljicama u različito vrijeme, a kasnije se porođaj u dobi od 30 godina i stariji smatrao kasnim. Ali svijet se mijenja, životni standard raste, medicina se poboljšava, a time i socijalni status žena i mišljenja stručnjaka.

Danas trudnica od trideset godina ne iznenađuje ni opstetričare-ginekologe ni one oko sebe, jer je porod u ovoj dobi uobičajena situacija. Inače, podjela trudnica i porodilja u dobne kategorije postoji samo u Rusiji. U drugim zemljama ne postoji procjena dobi, čak i ako se žene prvi put odluče zatrudnjeti u dobi od 37 do 39 godina ili čak starije, u dobi od 40 do 43 godine.

Moguće opasnosti i rizici trudnoće i poroda nakon 30 godina

Stručnjaci širom svijeta primjećuju da se u tijelu žene s godinama događaju značajne promjene, a do 30. godine i više postoji rizik od stjecanja određenih kroničnih i ginekoloških bolesti, što zauzvrat može zakomplicirati tijek trudnoće i porođaja. Naravno, u tridesetogodišnjaka su ti rizici puno manji nego u žena nakon četrdeset, a u većini slučajeva trudnoća i porod završavaju rođenjem zdrave, lijepe i snažne bebe..

Ako govorimo o mogućim rizicima, pored kalendarske dobi, ulogu igra još nekoliko čimbenika..

Zapamtite, zdrava trudnoća i uspješan porod u velikoj mjeri ovise o načinu života žene, njezinim socijalnim i životnim uvjetima, genetskim čimbenicima i nasljednim bolestima. Kongenitalne malformacije mogu se razviti u maternici s prethodnom virusnom bolešću ili uzimanjem određenih lijekova tijekom trudnoće, s endokrinim poremećajima itd..

Stoga će odgovor na pitanje - je li opasno rađati nakon 30 godina biti dvosmislen, budući da će prognoza u svakom konkretnom slučaju biti različita, ovisno o individualnim karakteristikama ženskog tijela.

Downov sindrom. Vrijedno je napomenuti da postoji jedan čimbenik koji ima određeni utjecaj na dob porođajne žene, a tiče se izračunatih osnovnih rizika od rađanja djeteta s kromosomskim abnormalnostima..

Prema statistikama, rizik od rađanja djeteta s Downovim sindromom (trisomija 21) povećava se s godinama. Štoviše, za usporedbu, obratite pažnju na brojke, za žene u dobi od 25 godina vjerojatnost da će imati dijete s takvom dijagnozom nije veća od 1: 1500. Do 30. godine rizik se povećava i, prema medicinskoj statistici, već iznosi 1: 1000. Sa 35 godina žena rizici rađanja "sunčane" bebe procjenjuju se na 1: 350. U dobi od 36 do 37 godina osnovni je rizik još veći - 1: 214. Pa, nakon 40 godina rizici su prilično visoki: 1:19 u 40 godina i 1:14 u 43 godini.

Edwards, Turnerov sindrom. Također, žene u dobi od 30 godina imaju rizik od rođenja djeteta s Edwardsovim i Turnerovim sindromima. To je zbog činjenice da se opskrba ženskih jajnih stanica vremenom iscrpljuje, a kvaliteta genetskog materijala koji se vremenom ugrađuje u spolne stanice muškaraca i žena pod utjecajem okolišnih čimbenika i loših navika znatno se pogoršava.

To donekle komplicira začeće, a vjerojatnost "netočne, pogrešne" fuzije sperme i jajne stanice povećava se, što rezultira time da se umjesto para (normalnih) ili drugih neizlječivih kromosomskih abnormalnosti i mutacija mogu pojaviti tri homološka kroma.

Akušerska anamneza žene igra važnu ulogu u predviđanju prirode tijeka trudnoće i poroda, a prema statistikama, u dobi od 30 do 40 godina mnogi su u svojoj osobnoj porodničkoj povijesti možda imali pobačaje ili ginekološke ili ekstragenitalne bolesti, menstrualne nepravilnosti, pretrpljene u prošlosti. Kao rezultat toga, može biti teško nositi plod i tijekom poroda..

Tijek trudnoće kompliciran je ako žena već ima kronične bolesti, što je opterećeno prijetnjom pobačaja, prijevremenog porođaja, sindroma zastoja fetalnog rasta, intrauterine hipoksije (gladovanje fetusa u kisiku kisikom), anemije trudnica (smanjenje količine hemoglobina), gestoze - komplikacija trudnoće, manifestirana pojava edema, proteina u mokraći, povišenog krvnog tlaka itd..

Blagodati porođaja u odrasloj dobi

Emocionalna zrelost. Do 30. godine trudnoća je već planirana, i to ne slučajno, žena se priprema za začeće i očekuje željeno dijete. Do ove dobi žena već ima potrebnu bazu znanja, poznaje zamršenost kontracepcije i ima iskustvo seksualnih aktivnosti. Prednosti dobi nakon 30 godina su u tome što je većina žena, čak i bez udaje ili bez redovnog partnera, psihološki zrelija i svjesno se priprema za rođenje svog prvog djeteta. Žene su mirnije u procesu rađanja djeteta..

Do ove dobi mnogi se više ne brinu zbog činjenice da nemaju vlastiti stan zbog nedostatka novca, jer je obrazovanje već stečeno i u pravilu postoji stalni posao i materijalna neovisnost. Žene koje su svjesne da postoje određeni rizici povezani sa dobom, izvrsnije su i slijede preporuke liječnika, redovito pohađaju sve planirane sastanke u dogovoru, odgovorno uzimaju testove i prenatalne preglede, pohađaju tečajeve za buduće majke, svladavaju tehnike disanja i uče složenosti brige o novorođenčad.

Topao odnos između mame i djeteta. Prvorođenci koje je majka rodila nakon 30 godina okruženi su pažnjom, brigom i ljubavlju. Daje im se više vremena, a djeca zauzvrat u život tridesetogodišnje majke unose novi, do tada nepoznati osjećaj istinske sreće, samoostvarenja na polju majčinstva. Kao rezultat toga, između djeteta i roditelja stvara se topliji i povjerljiviji odnos..

Rođenje genija. Inače, nakon 30 godina postoji šansa za rođenje genija. Tko ne sanja o djetetu, ne poput svih ostalih - vunderkind ili genij? Ne mnogo mlade majke imaju puno veću vjerojatnost da će u tome uspjeti, a povijest zna mnogo sličnih primjera.!

Vjerojatnost začeća blizanaca. Vjerojatnost začeća blizanaca nakon 30 godina malo je povećana, ali ne toliko kao nakon 40 godina.

Smanjena je vjerojatnost razvoja postporođajne depresije. Prema statistikama, nakon 30. godine većina žena nakon poroda rjeđe razvija postnatalnu depresiju. Mlade porodilje, kao i žene nakon 40. godine života, riskiraju njegovu pojavu..

Mogući rizici porođaja nakon 30 godina

Ako trudnoća ide dobro, tada žene starije od 30 godina obično smiju rađati same, a porod, iako s nekim posebnostima, najčešće prolazi sasvim dobro.

Prerana abrupcija posteljice. Proces porođaja nakon 35–36 godina može biti kompliciran vjerojatnošću preranog odbacivanja posteljice, kao i preuranjenog pucanja vode. Oba ova čimbenika uvelike kompliciraju porod. S odvajanjem se odmah izvodi hitni carski rez. Pri ispuštanju vode mogu dopustiti ili potaknuti fiziološki porod.

Puknuća cerviksa i krvarenje. U porođaju primipare starije od 35 godina češće pate od puknuća cerviksa, međice, vjerojatnije je da će se podvrgnuti epiziotomiji (disekciji perineuma kako bi se izbjeglo njegovo spontano puknuće). Veći rizici od krvarenja.

Postporođajne komplikacije. Zbog činjenice da mišićna tkiva nisu tako „mlada“ kao u dvadesetima, postporođajne komplikacije se češće javljaju, na primjer, maternica se nakon poroda pogoršava..

Nenormalan početak porođaja. Početak trudova također može biti nenormalan. Kod starijih porodilja češće se bilježi slabost radne snage, posebno ako je porod prvi. Situacija može zahtijevati hitni carski rez u nedostatku učinka poticanja porođaja lijekovima.

Treba napomenuti da se svi navedeni rizici u praksi ne susreću vrlo često..

Ako postoje određene opasnosti, trebali biste pažljivo nadgledati svoje zdravlje, na vrijeme podvrgnuti svim potrebnim pregledima, ne zanemariti savjete i preporuke stručnjaka, ne odbiti stacionarno liječenje ako se pojave komplikacije i napuniti se pozitivnim!

Stoga, da biste rodili zdravu bebu, morate znati o mogućim rizicima i učiniti sve što vaš ginekolog koji pohađa preporučuje i savjetuje kako biste ih sveli na minimum..

Kako ide porod nakon 30 godina

Sam tijek prirodnog poroda nakon 30 godina ne razlikuje se puno od poroda u bilo kojoj drugoj dobi, a ova dob nije pokazatelj za carski rez.

Ako žena rodi prvi put, nakon trideset, treba imati na umu da proces porođaja može trajati mnogo duže. U prvorođenih kontrakcija u ovoj dobi mogu trajati i do 10-12 sati, širenje vrata maternice odvija se sporije. Pokušaji traju do sat vremena, rođenje posteljice - do 40 minuta. Mnogo toga tijekom poroda ovisit će o prisutnosti ili odsutnosti komplikacija.

Prirodni porod moguć je ako:

 • ne postoje apsolutne indikacije za carski rez;
 • trudnoća je protekla bez poteškoća
 • žena nema akušersku patologiju (poput uske zdjelice, križnog oblika, velikog fetusa, placente previa, ozbiljne gestoze itd.);
 • porodilja nema ozbiljnih kroničnih bolesti (na primjer, bolesti srca, kronične bolesti pluća itd.);
 • stanje fetusa ne izaziva zabrinutost (veličina fetusa tijekom ultrazvuka je normalna, protok krvi u njegovim žilama ne pati tijekom doplerskog pregleda;
 • CTG (kardiotokografija) nema znakova fetalnog nedostatka kisika.

U slučaju slabosti u radu, u interesu fetusa provodi se rodostimulacija ili carski rez. Uz lijekove intravenska stimulacija porođaja, koja se provodi samo uz prisutnost dovoljne "zrelosti" vrata maternice, praćenje otkucaja fetusa i procjena učinkovitosti liječenja najkasnije 2-3 sata od početka stimulacije od velike su važnosti. U nedostatku dobrog učinka radi se carski rez.

Apsolutne indikacije za carski rez su:

 • anatomski uska zdjelica 3-4. stupanj suženja;
 • neuspjeh ožiljka na maternici nakon operacije mioma maternice s otvaranjem šupljine maternice;
 • puna previa placente.

Tajna uspješnog poroda nakon 30 godina

 1. Kako bi se svi mogući rizici povezani s kasnim porodom sveli na najmanju moguću mjeru, tako da se dijete rodi bez patologija, a porod je uspješan, razumna priprema za nadolazeću trudnoću pomoći će, stoga, budućoj majci trebaju:
 2. Preispitajte svoj životni stil. Brzi umor signal je za korekciju radnog ritma, za odvajanje više vremena za dobar odmor.
 3. Ako imate prekomjernu težinu, vrijeme je da uravnotežite svoju prehranu, jedite male porcije raznolike hrane bogate vitaminima.
 4. Nakon savjetovanja s liječnikom, u nedostatku kontraindikacija, bavite se sportom, poput joge ili plivanja, takva umjerena tjelesna aktivnost pomoći će vam da uvijek budete u dobroj formi i imate izvrsno raspoloženje.
 5. Odustanite od loših navika (pušenje, alkohol).
 6. Konzultacije s medicinskim genetikom uvelike će vam pomoći u planiranju poroda nakon 30. Liječnik će odrediti čimbenike i stanja koja su potencijalno opasna za zdravlje nerođene bebe. Također, na temelju rezultata medicinsko-genetskog savjetovanja, propisat će poseban ili opći klinički pregled.
 7. Prije planiranja trudnoće morate proći sveobuhvatan liječnički pregled i proći potrebne testove.

Ako se pripremate postati majkom nakon 30 godina, sve te radnje moraju započeti već najmanje šest mjeseci prije planirane trudnoće..

Dakle, sažejmo i još jednom nabrojimo prednosti i nedostatke porođaja nakon 30 godina.

To Je Važno Znati O Planiranju

Fitball vježbe za bebe

Začeće

Roditelji danas imaju puno više mogućnosti za tjelesni i emocionalni razvoj svojih beba nego što su to imali njihovi roditelji prije mnogo godina. Jedno od ovih općenito dostupnih i korisnih stjecanja je fitball za gimnastičku loptu.

Valerijana djeci: u kojoj dobi možete dati?

Porođaj

Valerijana je sedativni biljni lijek koji djeluje sedativno i ublažava manifestacije grčeva. Ovaj lijek temelji se na biljci valerijani.Ali je li moguće dati valerijanu djeci?

Svijeće viferon za bebe

Porođaj

Komentari korisnikaS nama se postupa na isti način, ali bez svijeća! zahvaliti ?Zapalila sam svijeće Viferon kad je moja kći bila tako mala. Sve je u redu, brzo sam se oporavio i nisam boljeo.

Infracrvena sauna tijekom trudnoće

Neplodnost

Infracrvenu saunu (IR) izumio je japanski liječnik prije nekoliko desetljeća, ali svijet ju je uspio upoznati tek 1979. godine. Ovaj je uređaj odmah postao popularan, jer se najveći broj infracrvenih sauna prodao u zapadnim zemljama.