Glavni / Porođaj

Menstruacija s gv može ići ponekad ne može proći?

** Rodila sam u studenom, nakon što sam rodila dva tjedna krvarenje - tada je potpuno prestalo, normalno iscjedak, a u prosincu je opet počelo, obilno krvarilo nekoliko dana i znoj je prošao - zaključio sam da je menstruacija došla (iako smo na punom GW s noćnim hranjenjem i zahtjev) - ali moja mama je rekla da su i ona i moja baka imale menstruaciju rano

zatim su u siječnju, u veljači, bili ciklus od 23 dana, 21 dan (prije rođenja bilo je 26, ali ne i bit). A zadnji put su bili 1. veljače, t.j. prošla su 34 dana.

Ne razmišljam o trudnoći

1. Koji su bili skokovi u menstrualnom ciklusu s HB? možda će doći tek za 40 dana, tko zna.

2. Može li menstruacija početi, a zatim se zaustaviti na duže vrijeme? oni. odjednom neće biti tri mjeseca - ovo je moguće?

Kada čekati prvu menstruaciju tijekom dojenja

Porođaj je uvijek stres za žensko tijelo. No, prođe nekoliko tjedana, mjeseci, a tijelo mlade majke počinje se postupno prilagođavati novim uvjetima. Laktacija se poboljšava, gradi se temeljno novi način života. A novopečena majka razmišlja: kada nakon poroda menstruacija započne dojenjem. Napokon, menstruacija je stalni pratitelj žena u fertilnoj dobi..

Amenoreja u laktaciji

Porođaj uvijek prati proces odbacivanja posteljice. Ovaj slučaj je vrlo "krvav", jer uzrokuje oštećenje kapilara. Krvarenje nakon odvajanja posteljice može trajati mjesec dana, pa čak i jedan i pol. Takve se izlučevine nazivaju naivcima. Menstrualni ciklus nema nikakve veze, ovo je fenomen sasvim drugog reda. Koliko dugo počinje puna menstruacija?

U prvim trenucima nakon rođenja djeteta, žensko tijelo počinje proizvoditi prolaktin. Glavnu ulogu u proizvodnji hormona ima hipofiza - dio mozga. Upravo je prolaktin odgovoran za proizvodnju djetetove prve hrane - majčinog mlijeka. A usporava i početak menstruacije (blokira sazrijevanje folikula tijekom laktacije). Ovo razdoblje odmora ženskog reproduktivnog sustava naziva se postporođajna amenoreja ili laktacijska amenoreja. Ovaj se fenomen opaža kod svih žena koje hrane bebe ne na vrijeme, već na zahtjev. Koliko će trajati amenoreja ovisi o nekoliko čimbenika:

 • karakteristike određene žene;
 • trajanje i učestalost procesa dojenja.

Dojenje je ono što utječe na hipofizu da počne proizvoditi prolaktin. Ali o ovom hormonu ovisi koliko nakon poroda menstruacije započinju s hv. Ako majka počne stavljati dijete na dojke manje od 7-8 puta dnevno, razina prolaktina počinje se smanjivati. Slijedom toga, početak menstruacije postaje sve vjerojatniji..

Kada počinje menstruacija

Postporođajno razdoblje s dojenjem - kada započinje? Sve ovisi o zamršenosti hormonskog sustava određene žene. A također i na karakteristike GW-a, koje ona prakticira. Hrani li majka često (kada to dijete želi) ili rijetko (prema režimu)? Daje li vodu bebi? Dopunjava li mješavinom? Sve ove točke utječu na vrijeme početka prve menstruacije..

Pa kad počinju "oni"? Evo opcija:

Mjesec dana nakon poroda. Ponekad se lohije, umjesto da se zaustave, krajem 30. dana počnu isticati s većom snagom. Ovaj fenomen žene često zamjenjuju za ranu menstruaciju. Takvi su slučajevi vrlo rijetki, ali unatoč tome javljaju se u medicinskoj praksi..

Za dva ili dva i pol mjeseca. Ako je žena dijete odmah prebacila na smjesu, tada umjetnim hranjenjem menstruacija dolazi brzo.

Za tri do četiri mjeseca. Menstruacija s hv nakon četiri mjeseca je norma i govori o dobrom radu hipofize dojilje. Također, ova se situacija događa kada majka prebacuje bebu na mješovitu prehranu, odnosno dijete istovremeno jede smjesu i majčino mlijeko ili kada je dojenje potpuno umanjeno.

Za šest do osam mjeseci. Najčešće vremensko razdoblje u kojem dolazi do nastavka menstruacije s hv. Većina beba prebacuje se na dohranu, stoga dojke traže puno rjeđe, uglavnom prije spavanja. Laktacija postupno počinje opadati, razina hormona teži prethodnim pokazateljima "prije trudnoće". Seksualni hukovi potiču proizvodnju jajašaca i potiču menstruaciju tijekom dojenja.

Kad beba napuni godinu dana. Mnoge majke "starijih godina" započinju menstruaciju, čak i ako se laktacija nastavi u potpunosti.

Događa se da se menstruacija ne dogodi dok laktacija ne završi s produljenim dojenjem (godinu i pol i više). A započinju nekoliko mjeseci nakon posljednjeg vezivanja.

I sve su te situacije potpuno normalne.

Pa kada započinje razdoblje dojenja nakon poroda? Ne postoji točan i jednoznačan odgovor. Sve ovisi o zamršenosti laktacije i ženskom tijelu.

Kako menstruacije utječu na laktaciju

Tijekom menstruacije neke majke mogu osjetiti da se količina mlijeka malo smanjila. Dijete uz majčinu dojku ponekad postaje nervozno, jer mlijeko teče sporije nego inače. Srećom, ovo opadanje ne traje dugo - doslovno prva 2-3 dana nakon početka prve menstruacije nakon poroda..

U budućnosti se količina mlijeka normalizira, a laktacija je sve bolja. Međutim, za većinu djece takve promjene mogu proći potpuno nezapaženo. U pravilu, u vrijeme početka prve menstruacije, dijete je dovoljno staro i nalazi se na dopunskoj hrani. To bebi nadoknađuje neke nedostatke majčinog mlijeka..

Neki stručnjaci vjeruju da menstruacija neizravno utječe na okus majčinog mlijeka, što je razlog bebinog odbijanja dojenja. Međutim, o tome nema potvrđenih podataka - prema većini liječnika, menstruacija ni na koji način ne utječe na okus i miris majčinog mlijeka. Slijedom toga, razlog tjeskobe djeteta u majčinim grudima uopće nije povezan s početkom menstruacije, već je uzrokovan drugim razlozima..

Prva menstruacija sa čuvarima - što su oni

Prva menstruacija nakon poroda s dojenjem može biti bilo koja - obilna ili slaba, produljena ili dva dana. Sve je to normalno. Trebali biste biti oprezni samo ako je iscjedak preobilan, nalik na krvarenje iz maternice ili ako kašnjenje traje duže od tri tjedna.

Duljina ciklusa po gv također nije odmah utvrđena. Postavljanje menstrualnog ciklusa čisto je individualna stvar. Obično se ciklus vraća u normalu 3-4 mjeseca nakon završetka laktacije. Ali ako je ciklus dojilja bio nepravilan i prije trudnoće, ona se može suočiti sa sličnim problemima nakon završetka hranjenja. Značajke procesa porođaja (prirodni porođaj ili carski rez) ne igraju ulogu u situaciji menstruacije.

Mnoge djevojke obraćaju pažnju na to da menstruacija tijekom dojenja nije postala bolna kao prije - trbuh više ne boli, promijenila se opća dobrobit. Možda je razlog taj što je maternica savijena prije trudnoće nakon poroda zauzela normalan položaj. Također, neke majke primjećuju da je menstrualni ciklus postao nešto kraći nego inače..

Kada posjetiti liječnika

Iako je početak menstruacije vrlo individualan proces, u nekim ćete slučajevima morati posjetiti ginekologa:

 • Kad je moja majka odbila dojiti, a menstruacija joj nije započela 4 mjeseca nakon poroda. Ovu situaciju mogu uzrokovati problemi genitourinarnog sustava..
 • Ako ste prestali dojiti, a menstruacija nije bila tamo, i nije. Pričekajte nekoliko mjeseci i idite liječniku. To može ukazivati ​​na endometriozu, upalu ženske strane ili (najčešće) hormonalne poremećaje u tijelu.
 • Menstruacija tijekom laktacije neobično je bogata, danju morate nositi "noćnu" jastučić, pa čak i nadopuniti tamponom.
 • Krvavi iscjedak ima neugodan miris. Može signalizirati infekcije genitourinarnog sustava..
 • Uznemiruju neuobičajeni jaki bolovi u donjem dijelu trbuha. U takvoj je situaciji uvijek potrebno hitno otići ginekologu, i nije važno je li se to dogodilo sa čuvarima ili ne.

Mnoge majke vjeruju da je tijekom laktacije nemoguće zatrudnjeti, jer tijelo ne sazrijeva jajašca. Umirene tom činjenicom, mlade majke ne smatraju potrebnim koristiti dodatnu kontracepciju. Međutim, znanstveno je dokazano (i potvrdila praksa) da je trudnoća tijekom dojenja u odsutnosti menstruacije sasvim moguća. Dokaz tome su mnogi slučajevi, uslijed kojih su se male vremenske bebe pojavile u obitelji..

Menstruacija je započela - mlijeko odlazi?

Ako je menstruacija započela tijekom dojenja, to uopće ne znači da mlijeka više neće biti i vrijeme je da dijete prebacite u smjesu. Količina majčinog mlijeka malo ovisi o menstruaciji. Prema tome, majka može hraniti svoju bebu sve dok ne smatra potrebnim smanjiti BV ili dok mlijeko spontano ne nestane. Menstrualni ciklus nema nikakve veze s ovim procesom..

Menstruacija signalizira da je reproduktivni sustav normalan. Prisutnost sekreta ukazuje na sposobnost žene da rađa djecu; upravo njima djevojčice predviđaju mnoge procese u tijelu (na primjer, početak ovulacije). Istodobno, beskorisno je pogađati kada bi trebala početi prva menstruacija nakon poroda. Mlada majka treba se opustiti i uživati ​​u procesu dojenja. Za ostale fiziološke procese ženskog tijela pobrinut će se priroda.

Menstruacije s dojenjem

Menstruacije dojenja: sve što trebate znati o ovom procesu

Otkrivši u prvim danima nakon rođenja djeteta vaginalni iscjedak s nečistoćama u krvi, ne biste trebali pomisliti da su to patološki rana razdoblja. Ovaj iscjedak posljedica je ozljede maternice tijekom porođaja. Zovu se lohije i prolaze bez specifičnog liječenja u roku od nekoliko dana..

No, na pitanje kada i kako bi trebala doći prava menstruacija, nema točnog odgovora. Činjenica je da se menstruacija nakon poroda dojenjem i umjetnim hranjenjem vraća u različito vrijeme. Štoviše, genetske, hormonalne, psihološke i druge karakteristike ženskog tijela utječu na vrijeme obnavljanja punog menstrualnog ciklusa. Ipak, definitivno ima smisla razmotriti različite opcije i situacije..

Kada menstruacija dođe s dojenjem?

U procesu prirodnog hranjenja djeteta, hormon prolaktin aktivno se oslobađa u tijelu mlade majke. Njegov učinak na žensko tijelo prilično je specifičan: s jedne strane, upravo je prolaktin izvan razmjera često razlog nemogućnosti brzog ulaska u formu. S druge strane, ovaj hormon određuje odsutnost menstruacije tijekom dojenja: sprečava ovulaciju, štedi resurs jajnika, pružajući ženi priliku da se u potpunosti fiziološki i emocionalno oporavi nakon poroda, sprečavajući novu trudnoću. I istodobno - gura buduću menopauzu, produžujući žensku mladost.

Sve dok je dijete čisto dojeno, male su šanse za povratak menstruacije, posebno u prvih šest mjeseci. Međutim, tu je - žene često imaju menstruaciju s HV nakon 2 mjeseca ili čak nakon 4-6 tjedana.

Nakon šest mjeseci, kada beba jede više komplementarne hrane i, prema tome, manje je vjerojatno da će se primijeniti na mliječnu žlijezdu, povećava se vjerojatnost oporavka menstruacije s hv. U prosjeku, menstruacija može doći 20-28 tjedana nakon poroda - ovo je koliko vremena ženskom tijelu treba za oporavak..

Kada očekivati ​​razdoblje za žene koje ne doje?

Ako se dijete iz nekog razloga neposredno nakon rođenja umjetno nahrani, menstruacija može doći za 4-6 tjedana. Iako se to, u pravilu, i dalje događa nakon 3-4 mjeseca, kada se hormonska pozadina porodilje vrati u normalu.

Važno je shvatiti da govorimo samo o ženama koje ne doje. S mješovitim hranjenjem djeteta ili ako je prirodno hranjenje općenito prisutno, ali je nakratko prekinuto zbog laktokrize, vrijeme pojave menstruacije nakon poroda s hv i dalje će biti različito. Iako je, ponavljamo, sve individualno i opisani postupak ne može se ograničiti na bilo koji vremenski okvir.

Odgođena menstruacija nakon otkazivanja dojenja: patologija ili norma?

Sve dok žena doji dijete, odsutnost menstrualnog toka smatra se normalnom. Međutim, nakon smanjenja hv, hormonska pozadina trebala bi se vratiti u svoje uobičajeno stanje najkasnije 3 mjeseca kasnije..

Ako nakon završetka dojenja menstruacija nije došla u tom razdoblju, svakako se obratite stručnjaku (ginekologu, endokrinologu). Amenoreja može nastati pretjerano aktivnom sintezom prolaktina, koja nije povezana s hranjenjem, postporođajnim patologijama u organima genitourinarnog sustava, stresom, umorom i nizom drugih čimbenika koji zahtijevaju specifičan tretman za uklanjanje.

Za više informacija o tome kako i kada menstruacija počinje nakon završetka dojenja, predlažemo da pročitate ovdje.

Značajke menstrualnog ciklusa nakon porođaja

Redovita i stabilna razdoblja nakon poroda često se ne oporavljaju odmah. Prvi put mogu proći za jedan mjesec, a sljedeći - nakon 2-3 mjeseca. Ne treba paničariti prerano - najvjerojatnije se radi o postupnom oporavku tijela. Ciklus menstruacije nakon poroda posebno je nestabilan kod dojenja. No za majke koje odluče ili su prisiljene hraniti svoje dijete umjetnim proizvodima, to postaje redovito puno brže.

Općenito, žene koje su rodile bilježe sljedeće promjene u menstruaciji:

 • kraći ciklus;
 • kraće trajanje i obilje iscjetka;
 • prestanak menstrualnih bolova ili smanjenje njihova intenziteta.

Svi su ti čimbenici povezani s pozitivnim fiziološkim promjenama u tijelu, zanemarenima trudnoćom i porodom..

Menstruacija ne dolazi sa čuvarima - je li vrijeme za posjet liječniku?

Niti jedan liječnik ne može sa sigurnošću reći kada se menstruacija pojavi kod čuvara. Stoga njihova odsutnost nije razlog za zabrinutost. Ovo se stanje naziva laktacijska amenoreja. Može trajati od mjesec dana do dvije ili više godina, pogotovo ako žena kroz to vrijeme nastavi redovito i najmanje svaka 4 sata tijekom dana i svakih 6 sati noću primjenjivati ​​dijete na dojku.

Sljedeći aspekt ovog pitanja je da su mnoge majke, pa čak i više - njihovi rođaci starije generacije, iskreno uvjereni da je početak menstruacije s hv signal za kraj dojenja.

To nikako nije slučaj: čak i nakon početka menstruacije, možete i trebate nastaviti hraniti svoju bebu. Ne bojte se da će beba napustiti dojku - okus mlijeka tijekom "kritičnih dana" neznatno se mijenja, ne više nego kad jedete mirisno voće koje djetetu nije poznato. A specifični miris kože, koji beba može "osjetiti", lako se uklanja češćim i pažljivijim higijenskim postupcima. Dakle, menstruacija s hv je normalna, ne zahtijeva hitan posjet liječniku i ne nameće nikakve posebne obveze i ograničenja dojilji.

Je li moguće zatrudnjeti s hv - sa ili bez menstruacije?

Mnoge žene vjeruju da je laktacijska amenoreja, kada razdoblja tijekom dojenja ne prolaze, 100% djelotvorna metoda kontracepcije. To je istina, ali uz nekoliko upozorenja. Mlada majka gotovo sigurno neće zatrudnjeti ako:

 • beba još nema šest mjeseci i hrani se samo majčinim mlijekom;
 • u hranjenju se ne koriste jastučići, a bradavice i dude koriste se između obroka;
 • dijete se ne pije vodom, pićima i mješavinama;
 • pauza između hranjenja ne prelazi 3-5 sati.

Nepoštivanje bilo kojeg od navedenih uvjeta dovodi do smanjenja razine prolaktina u ženskom tijelu, što sprečava ovulaciju. U tom slučaju, prva menstruacija tijekom dojenja može doći u bilo kojem trenutku. A iza njih - trudnoća se prirodno događa. Štoviše, nakon 6 mjeseci, razina ovog hormona postupno se smanjuje sama od sebe, čak i ako majka ne koristi komplementarnu hranu i dodatke za hranjenje.

Postoji mišljenje da dok se menstruacija ne pojavi tijekom dojenja, neplanirana trudnoća ne prijeti, a zaštitu treba započeti tek kad se menstrualni ciklus u potpunosti vrati u normalu. To nije potpuno točno.

Prva ovulacija može proći bez uobičajenog krvarenja. U tom će slučaju oslobođeno jaje biti sasvim spremno za oplodnju. Dakle, postoji šansa da zatrudnite tijekom dojenja bez menstruacije. I, kako praksa pokazuje, prilično je visoka: dokaz za to je ogroman broj obitelji s djecom iste dobi. Stoga, ako mladi roditelji u sljedećih godinu ili dvije ne planiraju novo nadoknađivanje - nakon što dijete navrši 6 mjeseci, trebali bi razmisliti o odabiru pouzdane i prikladne metode kontracepcije, čak i ako majka i dalje doji dijete.

Kada menstruacija treba započeti s dojenjem?

Tijekom trudnoće žensko tijelo prolazi kroz kardinalne hormonalne promjene, stoga je nakon poroda potrebno neko vrijeme da obnovi svoje prijašnje funkcije, uključujući i menstrualne. Također, postporođajna amenoreja daje ženskom tijelu vremena da nadoknadi unutarnje resurse potrošene na nošenje ploda. Sasvim je normalna situacija kada tijekom dojenja nema kritičnih dana, ali moguće je da u par mjeseci nakon poroda menstruacija počne čak i tijekom dojenja.

Treba shvatiti da ženino tijelo odmah nakon poroda napuštaju lohije, postpartalni iscjedak, koji nema nikakve veze s menstruacijom. Prvih tjedana nakon poroda izgledaju i osjećaju se doista dosljedno u skladu s propisima, ali s vremenom njihov intenzitet opada, a boja postaje žućkasta. Lochia traje 4-6 tjedana, a u rijetkim slučajevima vuku se 2 mjeseca, ako je taj period duži, svakako se obratite stručnjaku.

Nakon završetka lochia, trebali biste pričekati potpuni oporavak tijela i pripremiti se za normalizaciju menstrualnog ciklusa, za sve žene razdoblje oporavka je individualno i uglavnom ovisi o načinu hranjenja bebe. U ovom ćemo članku shvatiti kada menstruacija započinje nakon poroda dojenjem i umjetnim hranjenjem, kao i kada menstruacija dolazi nakon HB.

Da li je moguće dojiti tijekom menstruacije

Kad počinju kritični dani kada doji žena, to je prilično česta situacija, ali neke se majke počinju bojati i pitati se je li moguće dojiti tijekom menstruacije i kako utječu na HB. Neke neiskusne majke pogrešno vjeruju da dojenje treba zaustaviti tijekom menstruacije..

Stručnjaci kažu da dojenje djeteta treba obavljati što je duže moguće, bez prestanka dojenja tijekom menstruacije. Napokon, ovaj prirodni proizvod pomaže u razvoju svih sustava tijela novorođenčeta i odgovoran je za stvaranje imuniteta djeteta. Samo majčino mlijeko sadrži sve potrebne vitamine i minerale potrebne za puni razvoj djeteta.

Čest problem s kojim se suočava majka kada menstruacija započne s dojenjem jest taj da se količina mlijeka smanjuje. Da biste povećali njegovu proizvodnju, možete uzimati čajeve za laktaciju i češće primjenjivati ​​novorođenče na dojke..

Još jedan stereotip zbog kojeg majke prestaju hraniti bebe svojim mlijekom tijekom redovitih razdoblja jest mišljenje da menstruacija utječe na okus majčinog mlijeka. Dakle, mijenja li se okus majčinog mlijeka mjesečno? Karakteristike okusa mlijeka mijenjaju se kad žena ne pridaje dovoljno pozornosti osobnoj higijeni, jer se znojne žlijezde nalaze oko areole, a kad se pomiješa miris znoja i mlijeka, dijete može odbiti jesti.

Stručnjaci preporučuju dojiljama da se češće peru tijekom propisa kako ne bi zbog mirisa iscjetka beba odbacila dojku. Također, ne biste trebali samostalno odvikavati novorođenče od majčinog mlijeka za vrijeme menstruacije, jer se zbog toga proizvodnja prolaktina može u potpunosti zaustaviti za nekoliko dana..

Kod beba koje su dulje vrijeme dojene jača im se imunitet, tijelo dobiva antitijela koja se mogu boriti protiv virusa koji se nalaze u okolini. Stoga ne biste trebali prekidati hranjenje za vrijeme menstruacije ili ga samoinicijativno zaustavljati..

Razlozi za izostanak menstruacije s HB

Za mnoge mlade dojilje regulacija dolazi samo godinu dana nakon rođenja djeteta. Ovo je varijanta norme, jer tijekom laktacije tijelo proizvodi prolaktin, hormon odgovoran za sintezu mlijeka. Smanjuje aktivnost progesterona koji je odgovoran za stvaranje jajne stanice i početak ovulacije. Ako dojite, tijelo ne proizvodi ovaj hormon, jajašce ne sazrijeva, menstruacija se ne pojavljuje i mlada majka ne ostaje trudna. Taj se fenomen naziva "laktacijska amenoreja". Zamjena jednog hormona drugim i objašnjava zašto nema razdoblja kod dojenja.

Laktacija je kratkotrajno razdoblje, čim se razina prolaktina počne smanjivati, količina proizvedenog mlijeka smanjuje, razina progesterona raste, jajna stanica počinje sazrijevati i počinju kritični dani.

Vrlo često se menstruacija pojavi puno prije potpunog prestanka laktacije i to je sasvim normalno pod određenim uvjetima. Tijekom dojenja u pravilu postoje neredovita razdoblja koja se normaliziraju u nekoliko ciklusa. Dolaskom menstruacije, tijelo signalizira svoju spremnost za novu oplodnju i rađanje fetusa.

Kada započeti nakon prestanka hranjenja

Prilično je teško reći koliko će točno nakon poroda započeti propisi, budući da je odgovor na ovo pitanje isključivo individualan i ovisi o mnogim čimbenicima. Na vrijeme početka prvih propisa mogu utjecati i opće stanje ženskog tijela i stresne situacije, nervozno prenaponavanje, dnevni režim, jelovnik, hormonska pozadina, kao i komplikacije nakon poroda i razne bolesti.

Prije svega, vrsta hranjenja utječe na to kada bi menstruacija trebala doći nakon rođenja djeteta. Ako majka doji dijete bez dodatnog hranjenja, a proizvedeno majčino mlijeko mu je dovoljno, tada kritični dani mogu početi tek nakon završetka hepatitisa B. Nakon godinu dana, tijelo je u potpunosti obnovljeno i već je spremno za novo začeće, stoga se čak i uz puno dojenje u ovo vrijeme mogu pojaviti menstruacije.

Neke majke nemaju dovoljno vlastitog mlijeka za normalno hranjenje djeteta ili ono ima nedovoljni udio masti, tada postoji potreba za mješovitim hranjenjem, kada dijete, osim majčinog mlijeka, dobiva i mliječne formule. Zanima me kada nakon poroda u ovom slučaju menstruacija može početi? Stručnjaci priznaju da se pojavljuju 4-5 mjeseci nakon poroda, kada razina prolaktina opadne, a također slabi i stupanj njegovog učinka na funkciju jajnika.

Menstruacija nakon poroda s umjetnim hranjenjem može se pojaviti odmah nakon izlaska iz lohija.

U majki koje ne doje prolaktin se ne proizvodi, a funkcije jajnika brzo se obnavljaju, pa je sasvim normalno kada se kod ove vrste hranjenja menstruacija dogodi mjesec dana nakon poroda. Ovisno o individualnim karakteristikama organizma, ovaj se vremenski raspon može proširiti..

Kada menstruacija prvi put dođe nakon poroda, oni imaju niz karakterističnih obilježja:

 • za mješovito hranjenje, oskudni kratkotrajni menstrualni tok karakterističan je za prva 2-3 ciklusa;
 • sasvim je normalno ako su 2-3 ciklusa zaredom obilne menstruacije, ali ako se njihov intenzitet ne smanji u 4. ciklusu, trebate otići liječniku;
 • u početku je dopuštena nepravilnost menstrualnog ciklusa, može trajati od 21 do 34 dana. Također je važno koliko ide mjesečni iscjedak i u kojem volumenu: za 3-8 dana treba otpustiti od 20 do 80 ml krvi;
 • možete osjetiti uobičajene znakove PMS-a, neke bolove tijekom menstruacije u donjem dijelu trbuha, vrtoglavicu i emocionalne skokove. A nekim majkama, naprotiv, nakon poroda svi neugodni simptomi nestaju, jer maternica mijenja svoj volumen i mjesto.

Kao što vidite, vrijeme početka menstruacije ne ovisi o načinu na koji se porod odvijao, na ovaj pokazatelj utječu samo pojedinačne karakteristike ženskog tijela i vrsta hranjenja bebe. Prosječni vremenski okvir bit će sljedeći:

 • sa HB bi propisi trebali doći za oko godinu dana;
 • s mješovitim - nakon tri mjeseca, najviše 6 nakon poroda;
 • s umjetnim - za jedan do dva mjeseca.

Nakon prestanka laktacije, menstrualni ciklus se obnavlja nakon najviše dva mjeseca, ali ako se to ne dogodi, potrebna je hitna konzultacija s liječnikom, jer za ovaj fenomen može postojati nekoliko objašnjenja:

 • hormonalni poremećaji;
 • bolest;
 • začeće.

Dojim, menstruacija je prošla - zašto?

Većinu mladih majki zanima može li iscjedak ići tijekom dojenja, kada je razlog fiziološki i kada vrijedi brinuti i hitno otići ginekologu.

Uobičajeno je izdvajati sljedeće čimbenike zbog kojih menstruacija dolazi tijekom laktacije:

 • miješano hranjenje;
 • dodavanje prihrane;
 • smanjenje broja dojenja;
 • nepoštivanje GW režima;
 • hormonalni poremećaji koji smanjuju razinu prolaktina;
 • uporaba lijekova, posebno na hormonalnoj osnovi;
 • nedostatak noćnog dojenja.

Ako žena poštuje sva pravila za HS, dijete hrani isključivo mlijekom i čak ne pije malo vode, ne koristi lijekove, ali svejedno, menstruacija je nestala, što znači da je u tijelu došlo do hormonalnog zatajenja.

Menstruacija tijekom hranjenja nije razlog odvikavanja djeteta od dojke, oni mogu samo uzrokovati smanjenje izlučivanja mlijeka, ali uz bilo kakve sumnje i zabrinutosti i kako bi bili sigurni da nema patoloških razloga da je menstruacija započela, bolje je proći ginekološki pregled.

Promjene u menstrualnom ciklusu

Nošenje djeteta, njegovo rođenje i dojenje dovode do dubokih hormonalnih promjena u ženskom tijelu, koje definitivno utječu na menstrualni ciklus. Jednom kada prestanete dojiti, nikad više neće biti potpuno isto kao prije trudnoće. Nema potrebe za panikom ako će prvih nekoliko mjeseci razdoblja imati različito trajanje, na primjer, u jednom ciklusu prođu za 5 dana, a u drugom - za 3.

Nakon poroda cervikalni se kanal donekle širi, pa je posve prirodno da regulacija može postati obilnija nego prije. Potpuni oporavak menstrualnog ciklusa ne događa se prije nego nakon devet do jedanaest mjeseci, pa čak ni nakon godinu dana. Ovo je razdoblje različito za sve žene i ovisi o učestalosti hranjenja, trajanju razdoblja hepatitisa B i individualnim karakteristikama ženskog tijela. Neke se žene brinu zbog odsutnosti menstruacije šest mjeseci ili više, ali tijekom dojenja to je normalno i zbog toga ne biste trebali paničariti. Ali postoje situacije u kojima je posjet liječniku neizbježan..

Kada se brinuti

Tijekom dojenja i nakon završetka može se pojaviti krvarenje, što zahtijeva hitnu pozornost ginekologa. U sljedećim situacijama samo stručnjak može reći što treba učiniti:

 • kada se postporođajni iscjedak naglo zaustavi, to može ukazivati ​​na savijanje maternice ili razvoj endometritisa. Lochia se može zadržati i nakupiti u šupljini maternice, tada se dijagnosticira lohiometar;
 • ako su tri ili više menstrualnih ciklusa vrlo oskudni, to može signalizirati hormonalnu neravnotežu ili razvoj endometritisa;
 • ako se šest mjeseci nakon završetka dojenja pojave neredovita razdoblja, kao i ako se pojave s dugim prekidima od dva do tri mjeseca ili ih uopće nema, što može biti znak poremećaja u radu jajnika;
 • ako tijekom nekoliko menstrualnih ciklusa postoje obilna razdoblja zaredom s jakom boli, to može biti znak da u šupljini maternice postoje ostaci fetalne membrane;
 • ako obilne menstruacije nisu popraćene samo boli, već i neobičnom bojom i oštrim mirisom pražnjenja, što može ukazivati ​​na infekciju ili zloćudnu novotvorinu;
 • mrlja je znak upalnih bolesti;
 • ako uz menstrualni iscjedak izađe i iscjedak nalik skuti praćen svrbežom, tada možemo govoriti o patološkom rastu patogene mikroflore u rodnici, odnosno gljivama kandida, koje su uzročnici kandidijaze;
 • kada se tijekom dojenja dijete ne hrani i ne dodaje mu voda, ali menstruacija je ipak došla.

Mnoge žene pogrešno vjeruju da se dojenje može koristiti kao kontracepcijska metoda, ali to je u osnovi pogrešno, stoga je u slučaju da obnovljeni ciklus nestane tijekom laktacije također moguće ne isključiti početak nove trudnoće.

Da biste utvrdili točan uzrok kršenja ili nedostatka propisa tijekom i nakon dojenja, trebate potražiti pomoć od stručnjaka.

Sve što trebate znati o menstruaciji tijekom dojenja

Tijekom razdoblja trudnoće i nakon porođaja, žensko tijelo prolazi kroz radikalne promjene. Mami treba vremena za oporavak. To se odnosi i na menstrualni ciklus. Obično u prvim mjesecima nema, a kasnije se obnavlja, a kod svake žene to se događa u različito vrijeme.

Menstruacije se mogu nastaviti unatoč dojenju. Mame paniče, muče se s pitanjem je li to štetno za dijete. Menstruacija tijekom dojenja prirodan je proces koji ne predstavlja opasnost za dijete. Treba napomenuti da različiti čimbenici utječu na obnavljanje ciklusa, uključujući laktaciju..

Lochia: što je to

Nakon porođaja žene imaju krvave iscjetke koje brkaju s činjenicom da je došla menstruacija. To je pogreška: nakon tako kratkog razdoblja nakon rođenja djeteta, ciklus se ne obnavlja. Ti su izlučevine maternice i zovu se lohije. Traju oko 5-7 tjedana nakon poroda..

Pojava lohija uzrokovana je zacjeljivanjem maternice maternice nakon odbacivanja posteljice. Proces zacjeljivanja je individualan i ovisi o sljedećim čimbenicima:

 • tijekom trudnoće i trudova;
 • opće stanje tijela.

Razdoblje oporavka menstrualnog ciklusa

Najčešće, kada dijete doji, menstruacija ne započinje. Međutim, postoji mogućnost da se ciklus rano oporavi. U ovoj situaciji nema razloga za paniku - ako ste došli, onda postoji razlog za to. Menstruacija može ići pod utjecajem određenih čimbenika.

 1. Kad žena redovito doji dijete na njegov zahtjev, menstruacija može započeti nakon prestanka dojenja..
 2. Ako prilikom uvođenja dohrane dijete unosi smanjenu količinu mlijeka, tada će se ciklus obnoviti nakon kraćeg vremenskog razdoblja.
 3. Mješovitim hranjenjem ciklus se obnavlja 2-3 mjeseca nakon poroda.
 4. U nedostatku laktacije, menstruacija započinje unutar 8-10 tjedana nakon rođenja djeteta. Međutim, u nekim je slučajevima moguće kašnjenje - to ovisi o individualnim karakteristikama ženskog tijela..

Nakon obnove ciklusa, žena se tijekom dojenja ponekad suočava s takvim problemom kao što su neredovita menstruacija. To je normalno, jer se tijelo još nije u potpunosti "oporavilo".

Čimbenici koji utječu na oporavak ciklusa

Mnoge se žene pitaju kada bi moglo započeti njihovo razdoblje nakon poroda. Oporavak ciklusa ovisi o mnogim čimbenicima, a među glavnima su sljedeći:

 • tijekom porođaja (prirodni ili carski rez);
 • majka ima hormonsku neravnotežu;
 • stresne situacije.

Pri hranjenju novorođenčeta majčinim mlijekom, žena bi trebala biti vrlo pažljiva prema sebi. Dijete je usko povezano s majkom, stoga osjeća najmanje odstupanja u njezinu raspoloženju. Spavajte dovoljno i izbjegavajte stres kako ne biste poremetili laktaciju.

Da li je moguće dojiti tijekom menstruacije

Ako dođe do menstruacije, a žena nahrani svoje dijete svojim mlijekom, počinje se brinuti je li opasno. Pogrešan je stereotip da je nakon obnavljanja ciklusa potrebno dijete odviknuti od dojenja.

Nije važno ide li menstruacija ili ne - beba bi trebala nastaviti dojiti što je duže moguće. Majčino mlijeko igra vrlo važnu ulogu u stvaranju imuniteta dojenčadi i razvoju ostalih tjelesnih sustava. Njime beba prima vitamine i minerale..

Jedini problem s kojim se majka može suočiti je taj da kada započne menstruacija, laktacija se smanjuje. Međutim, ovaj se problem može uspješno riješiti. Neko vrijeme češće prikvačite dijete za dojke i koristite čajeve za laktaciju koji se prodaju u ljekarnama.

Menstruacija tijekom dojenja ne utječe negativno na razvoj djeteta. Ovo je normalna, prirodna pojava..

Mijenja li se okus mlijeka kada se obnovi menstrualni ciklus?

Mnoge žene prestaju dojiti tijekom razdoblja. To se ne smije činiti iz razloga što te radnje doprinose prestanku laktacije nakon nekoliko dana..

Postoji mišljenje da se okus majčinog mlijeka mijenja tijekom menstruacije. Stručnjaci su dokazali da je ovo samo stereotip koji nije pouzdan.

Savjeti za majke koje imaju svoje razdoblje tijekom dojenja.

 1. Okus proizvedenog mlijeka se ne mijenja - nastavite hraniti bebu na isti način kao i prije.
 2. Tuširajte se češće, jer se ženski miris mijenja tijekom menstruacije, a bebe iz tog razloga mogu odbiti hranjenje.
 3. Pokušajte biti mirni i izbjegavajte stres, jer dijete osjeća sve. Ako je mama nervozna, i on se brine. To je popraćeno lošim snom i čestim plačem..

Nemoguće je prestati hraniti dijete prirodnim putem, jer samo na taj način jača imunitet i prima antitijela. Potonji mu pomažu u borbi protiv virusa iz okoline. Ne slušajte one koji kažu da se okus mlijeka mijenja s mjesečnicom. To nije tako, iako su naše bake bile sigurne u to.

Ako je dijete odbilo zaskočiti za dojku, vrijedi češće pribjegavati higijenskim postupcima, jer se znojne žlijezde nalaze u blizini areole bradavice. Okus može biti specifičan zbog činjenice da se miješa s mirisom znojenja.

Promjene ciklusa

Za žene je kašnjenje uzrok panike, ali menstruacija nakon dojenja više neće biti ista kao prije poroda. Tijelo je pretrpjelo unutarnje promjene, a kašnjenje može biti znak lagane hormonske neravnoteže. Ako jedan mjesec prođu 5 dana, a sljedeći - 3, ne brinite.

Cervikalni se kanal nakon poroda širi, tako da nema potrebe za panikom kada je menstruacija obilnija nego prije. Isprva će se tijelo obnoviti, a tek nakon 9-11 mjeseci ciklus će se obnoviti. Nekima se to može oporaviti za godinu dana. Sve ovisi o karakteristikama tijela i o tome koliko dugo nakon poroda majka doji dijete.

Za bebu je dojenje vrlo važno, posebno u početku, kada je još jako slabo. Ne lišavajte bebu dojke, čak i ako je menstruacija prošla ranije nego što ste očekivali. Ništa ne može biti zdravije za bebu od majčinog mlijeka.

Razdoblja tijekom dojenja: mitovi i stvarnost

Obnova menstrualnih ciklusa nakon poroda izaziva različite zabrinutosti kod žena koje doje. I u mnogim slučajevima su mamine brige uzaludne! No, ipak je korisno otkriti kako se točno obnavlja menstrualni ciklus žene koja je rodila i kako proces dojenja utječe na to. Važne činjenice, stručna mišljenja i puno korisnih informacija u nastavku.

Izvor: Burda Media

Je li normalno da vam se mjesečnica vrati samo nekoliko mjeseci nakon porođaja? Može li ovo negativno utjecati na dojenje? I obrnuto: dijete ima već 2 godine, ali još uvijek nema menstruacije? Znači li to da je početak sljedeće trudnoće tijekom dojenja nemoguć? Je li normalno da dulje vrijeme ciklus "hoda" i ne vraća se u normalu? Pogledajmo najčešće zablude na ovom području..

Kada će se ciklus nastaviti?

Ne postoje stroge norme za nastavak menstruacije, a time i mogućnost nove trudnoće. Sve ovisi o tome doji li majka bebu ili ne. A također i na individualne karakteristike organizma. Pojava menstruacije (ako je iscjedak stvarno mjesečni, a ne postporođajne komplikacije) tri tjedna nakon poroda i laktacijska amenoreja koja traje dvije godine - dva pola iste stope.

S dojenjem, menstruacija se obično nastavlja 11-18 mjeseci nakon poroda. Ali ponekad - nakon 3 tjedna ili u drugom krajnjem slučaju - nakon 2 godine.

Na mnogo načina, vrijeme oporavka ciklusa ovisi o organizaciji dojenja: česta primjena mrvica na dojke pomaže u održavanju visoke razine hormona prolaktina u krvi, koji je odgovoran za suzbijanje ovulacije. Dugi razmaci između hranjenja, upotrebe dudice i dodavanja vode ograničavaju djetetovu prirodnu potrebu za čestim sisanjem, što dovodi do bržeg smanjenja razine prolaktina. Suprotno tome, intenzivno dojenje u drugoj godini djetetova života povećava vjerojatnost kasnijeg nastavka menstruacije..

Menstrualni ciklus nakon normalnog fiziološkog poroda bez patoloških abnormalnosti obnavlja se nakon 6-8 tjedana ako žena ne doji. Ciklus nakon poroda možda se neće promijeniti ako žena nema hormonalnu neravnotežu i patološke abnormalnosti.

Kakve me promjene čekaju?

Ne brinite ako vam je iscjedak isprva tanji nego prije trudnoće, a ciklusi neredoviti. To je posljedica rada hormona prolaktina. Također je moguće da nakon nekoliko menstruacija ciklusi ponovno nestanu na neko vrijeme. To se može dogoditi ako, nakon razdoblja rjeđeg hranjenja, dijete opet pojačano zaskoči na dojci (na primjer, tijekom naleta rasta ili intenzivnih zubića).

Međutim, održivost dojenja nije jedini čimbenik koji utječe na oporavak ciklusa. Također ovisi o genetici i o prirodnim promjenama u hormonalnoj pozadini žene, ovisno o dobi ili trenutnom načinu života. Čak i za istu ženu, vrijeme menstruacije nakon svakog sljedećeg poroda može se razlikovati. Istodobno, žene kod kojih laktacijska amenoreja traje dovoljno dugo mogu se nazvati sretnicama, jer to pomaže uštedjeti opskrbu jajašca u jajnicima, što znači produljenje mladosti.

Trebali biste biti upozoreni ako iscjedak postane taman, oskudan, ciklus se smanjio; povećana tjelesna temperatura tijekom menstruacije i neugodan, oštar miris iscjetka; bolovi u donjem dijelu trbuha; obilno grimizno uočavanje, slabost, vrtoglavica, mučnina.

Je li moguće zatrudnjeti za vrijeme HB?

Odsutnost menstrualnih ciklusa tijekom dojenja doista je osnova jedne od prirodnih metoda planiranja obitelji - metode laktacijske amenoreje (LAM), koja je 98% pouzdana. Međutim, na ovu se metodu možete pouzdati samo tijekom prvih 6 mjeseci i u nedostatku krvavih iscjedaka nakon 56 dana nakon poroda..

Uz to, da bi postigla deklariranu učinkovitost metode, žena se mora pridržavati sljedećeg pravila: dijete mora biti isključivo dojeno (primati samo majčino mlijeko izravno iz dojke, isključena je upotreba jastučića i dudica), dok razmaci između hranjenja ne smiju biti duži od 4 sata popodne i 6 sati. sati noću. Ako se prekrše ti uvjeti, izostanak menstruacije u pozadini laktacije sam po sebi nije pouzdana zaštita od nastupa nove trudnoće, jer je žensko tijelo dizajnirano tako da se ovulacija uvijek dogodi prva, a tek onda menstruacija. Stoga, ako trenutno niste spremni za pojavu druge bebe, trebali biste koristiti drugu metodu odgađanja začeća.

GV može biti pouzdana metoda kontracepcije ako žena aktivno polaže dijete na dojku (nakon 2-3 sata), posebno noću, jer se prolaktin proizvodi noću (od 2: 00-7: 00).

Okus mlijeka se neće promijeniti?

Jedan od čestih strahova dojilja prilikom nastavka ciklusa je promjena okusa majčinog mlijeka, što navodno može dovesti do bebinog napuštanja dojke. Ali prvo, nema pouzdane potvrde ove činjenice, i drugo, manje promjene u okusu mlijeka događaju se gotovo stalno, ovisno o asortimanu proizvoda koje majka koristi. Te su promjene uobičajene za dojenčad i same ne dovode do dojenja..

Što se tiče utjecaja menstruacije na količinu mlijeka, ponekad žene obično malo smanje njegovu proizvodnju u prvim danima ciklusa. Međutim, ovo je samo kratkoročni fenomen i nakon nekoliko dana količina mlijeka postaje ista. Na temelju toga možemo zaključiti: početak menstruacije nikada nije uzrok istinskom nedostatku mlijeka..

Imajte na umu da su česta hranjenja tijekom dana, prisutnost noćnih obroka i pravilno prikvačivanje djeteta za dojke nužni uvjeti za uspostavljanje procesa laktacije, a rani dolazak prve postpartalne menstruacije ne utječe na uspjeh procesa. Istodobno, laktacija se ne smanjuje, pa je svaka žena u stanju dojiti onoliko koliko ona i njezina beba žele, bez obzira na vrijeme nastavka menstrualnog ciklusa.

Mogu li menstruacije ići s dojenjem??

Nakon rođenja djeteta, prvi put iz genitalnog trakta je ispuštanje krvi, lohija i zatim krvnih izlučevina, što znači proces obnavljanja unutarnje sluznice maternice.

Tada, određeno vrijeme, posebno tijekom dojenja, može doći do razdoblja bez ikakvog iscjetka. To je takozvana laktacijska amenoreja. Ali kada menstruacija započne s dojenjem, ovo pitanje brine gotovo sve dojilje..

Menstruacije tijekom laktacije

Ako žena ne doji nakon poroda, menstruacija joj se obično oporavi u roku od 8-12 tjedana, ali kada doji, menstruacija se može vratiti u različito vrijeme.

U nekih će žena menstruacija tijekom laktacije izostajati sve dok doje, dok druge dolaze nekoliko mjeseci nakon poroda. O čemu će ovisiti?

Menstruacije kod dojilja mogu se oporaviti tijekom dojenja na individualnoj osnovi, to ovisi o razini prolaktina koji luči hipofiza za poticanje laktacije i suzbijanje ovulacije i menstrualne funkcije.

Obično se menstruacija vraća kad se bebi uvodi komplementarna hrana tijekom šest mjeseci i uz smanjenje učestalosti vezivanja za dojku. I nije bitno hoće li to biti menstruacija nakon carskog reza s dojenjem ili nakon prirodnog poroda.

Popravak zidova maternice događa se nakon otprilike šest do osam tjedana, ali s intenzivnim dojenjem oslobađa se povećana količina prolaktina, koji je prirodni kontraceptiv. Omogućuje majčinom tijelu da se odmori i oporavi dok doji dijete..

Mogu li menstruacije ići s dojenjem?

Menstruacije tijekom dojenja mogu se oporaviti u bilo kojem trenutku, mogu doći u razdoblju od dva do četiri mjeseca do dvije godine od datuma rođenja, ako žena aktivno doji u tom vremenskom razdoblju.

Neredovita razdoblja tijekom dojenja

S obzirom na to da ravnoteža hormona još nije obnovljena, prva menstruacija tijekom laktacije može biti neredovita i različita u trajanju i obilju. Mogu li imati menstruacije tijekom dojenja mjesec dana, a zatim prestati?

Najvjerojatnije trebate razmišljati o novoj trudnoći ako ste imali menstruaciju, a zatim imali nezaštićeni spolni odnos..

A ako nije bilo spolnog odnosa, a istodobno su menstruacije počele i prestale, trebali biste se obratiti liječniku kako biste isključili moguće patologije maternice i hormonalne poremećaje.

Menstrualni ciklus može se mijenjati u trajanju: kako između ciklusa, tako i tijekom vremena krvarenja.

Odgođena menstruacija s dojenjem

Ako dođe do kašnjenja, dok ste seksualno aktivni, trebali biste razmisliti o novoj trudnoći i napraviti test na trudnoću.

Uz to, razlozi kašnjenja menstruacije tijekom dojenja mogu biti isti razlozi kao i izvan dojenja - stres, umor, bolest.

Kako prolazi menstruacija s dojenjem??

Mnoge mlade majke zabrinjava pitanje što učiniti ako je menstruacija prošla tijekom dojenja i u kojim se slučajevima to smatra normom. Priroda je uređena na takav način da je svaki organizam individualan, a postoje žene koje čitavo razdoblje žive bez menstruacije dok hrane dijete, dok druge menstruaciju mogu imati puno prije. Menstruacija i dojenje su povezani i međusobno ovisni..

Kada se menstruacija nastavi nakon poroda?

Što određuje kada dolaze kritični dani? Porođaj je prošao, funkcioniranje svih endokrinih žlijezda, poput ostalih organa, vraća se u prvobitno stanje. Cijeli proces regeneracije traje do 8 tjedana. Procedura poroda je prošla, a najudaljeniji su interesi kada započne menstruacija. Neposredno nakon poroda i u bliskoj budućnosti (sigurno nekoliko mjeseci), menstruacija nakon carskog reza s dojenjem, kao u normalnom porodu, ne nastupa.

Kao rezultat poroda, na zidovima maternice ostaje rana, koja nakon odvajanja posteljice u mnogima krvari. Žene su često zbunjene, ali ovo nije menstruacija, već drugi iscjedak, koji se naziva lohija. U pravilu su lohije u početku krvave, ali s vremenom postaju žute ili čak bijele. Njihov se broj postupno smanjuje, ali mogu potrajati i mjesecima..

Vrijeme regeneracije menstrualnog ciklusa za svaku djevojku ima svoje osobine i u potpunosti ovisi o njezinoj hormonalnoj pozadini. Većina nema razdoblja tijekom laktacije. To se događa zbog djelovanja hormona prolaktina, koji ometa sazrijevanje jajne stanice, pa ovulacija ne dolazi. Ljudi takve hormone nazivaju "mlijekom". Prolaktin inhibira razvoj drugog hormona, progesterona, koji je odgovoran za sazrijevanje jajne stanice i spremnost za oplodnju. Ako se ovaj hormon ne stvara, jajna stanica ne sazrijeva i menstruacija ne ide. Ova je pojava mnogima poznata kao zamjena, a u medicini se naziva laktacijska amenoreja..

Regeneracija nakon poroda vrlo je individualan proces i sve se može nastaviti do godine djetetova života. Statistike pokazuju da se uglavnom tijekom dojenja djeteta prva menstruacija nakon poroda pojavi za oko 8-9 mjeseci. Kada se koristi mješovito hranjenje - nakon 3-6 mjeseci. Za većinu žena taj se postupak podudara s prestankom hepatitisa B.

Razlozi za pojavu menstruacije tijekom dojenja

Budući da se veći dio menstrualnog toka ne događa ubrzo nakon porođaja, djevojčice zanima pitanje može li menstruacija započeti tijekom dojenja. Odgovor se može dati s potpunim povjerenjem: mogu. Za to su odgovorni brojni čimbenici. Zašto se ovo događa? Prije svega, tome olakšavaju sve vrste promjena u tijelu, na primjer, ako je žena uopće prestala dojiti, počela to raditi rjeđe nego inače ili ga počela hraniti umjetnim mješavinama.

Glavni razlog menstruacije nakon poroda je miješano hranjenje djeteta..

Mješovito hranjenje stručnjaci određuju kao glavni čimbenik zbog kojeg se menstruacija pojavljuje tijekom HS. Činjenica je da razina prolaktina u krvi pada, nakon čega se ponovno javlja ovulacija. Neke majke radije planiraju hranjenje svoje bebe, a one koje to ne učine mogu započeti menstruaciju zbog rijetkog dojenja..

U prisutnosti svih vrsta zdravstvenih problema, tijekom dojenja mogu se pojaviti menstruacije. Međutim, ova situacija nije razlog za paniku. Razlog može biti oslabljeni imunološki sustav ili uporaba lijekova, posebno hormonalnih.

Osim toga, moguće je da se dojenjem pravilno upravljalo, tijelo se oporavilo od stresa zbog porođaja i postupak oporavka je u tijeku. Rezimirajući gore navedeno, možemo izdvojiti niz glavnih okolnosti koje određuju koliko brzo menstruacija započinje tijekom hranjenja: koliko često se dijete primjenjuje na dojke, pije li iz bočice, koliko dugo spava i kakva je reakcija na hormonalne učinke.

Vrijeme nakon poroda

Prvih nekoliko razdoblja nakon poroda, uključujući ona koja su započela tijekom razdoblja laktacije, ne prolaze redovito. Potrebno je nekoliko mjeseci da ciklus pravilno funkcionira. Što učiniti u ovom slučaju? Ako se takvi kvarovi promatraju dulje od 3 mjeseca, to je jasan razlog da se pomoć zatraži od ginekologa. To je moguće zbog upalnih procesa, hormonalnih poremećaja ili ponovljene trudnoće..

Između ostalog, trajanje menstruacije može se promijeniti - postati veće ili kraće. Uz trajanje razdoblja, može se promijeniti i sama priroda kritičnih dana. Na primjer, mogu prestati biti bolni ako je djevojčica prije trudnoće imala savijanje maternice, jer se to nakon poroda uklanja. Ako se situacija promijenila na gore, nakon poroda menstruacija je postala bolna, tada je to pokazatelj da postoji potreba za odlaskom na liječnički savjet.

Dakle, laktacija i menstruacija neraskidivo su povezani, a proces regeneracije izravno ovisi o tome kako je protekao porođaj i kakvo je zdravstveno stanje dojilje općenito. Pored unutarnjih čimbenika, morate obratiti pozornost na niz vanjskih okolnosti, poput režima dana i odmora, pravilne prehrane, psihološkog stanja, kao i prisutnosti kroničnih bolesti i raznih komplikacija nakon poroda..

Ako menstruacija nije prošla nakon porođaja, to nije pokazatelj da žena sada više ne može zatrudnjeti. Zrelo jajašce napušta jajnike 2 tjedna prije krvarenja, a postoji vjerojatnost da će se začeće dogoditi nekoliko dana prije ili nakon ovulacije. Istodobno, ako je menstruacija započela, takav simptom još nije znak da je tijelo već spremno ponovno roditi dijete. Da bi se potpuno oporavila, ženi su potrebne 1-2 godine, pa je u takvom trenutku potrebno koristiti kontracepciju, a nezaštićeni spolni odnosi mogu dovesti do infekcije u maternici.

Istodobno, menstruacija tijekom dojenja zahtijeva posebno pažljivu higijenu. Treba imati na umu da se proizvodi za osobnu higijenu moraju mijenjati svaka 3-4 sata. Da bi menstruacija tijekom razdoblja laktacije spriječila nepotrebne neugodnosti, potrebno je provoditi često pranje. Intimne gelove u tom razdoblju najbolje je zamijeniti dječjim sapunom..

Učinak menstruacije na laktaciju

Kada ovulacija dođe prije rasporeda, počinju kritični dani, mnoge se majke uplaše i pitaju se je li moguće dojiti tijekom menstruacije. Limenka. Ne treba biti nervozan i paničariti, već samo nastavite mirno dojiti. Djeca često osjećaju psihološko raspoloženje majke, stoga, uz stalne brige, ne žele dojiti.

Utječu li menstruacije na mlijeko, njegov okus i karakteristike kvalitete, količinu i koje mogu biti posljedice toga? Mogu se dogoditi određene promjene, naravno. Na primjer, neki ljudi primjećuju promjene u količini mlijeka tijekom menstruacije tijekom laktacije. Ali normalno, ove promjene ne traju dugo, a nekoliko dana nakon menstruacije tijekom laktacije, sve se vraća u svoje uobičajeno stanje. Zbog toga što mlijeko sporije teče, djetetu je svojstveno nemirnije ponašanje..

Vjeruje se da ako nastavite dojiti tijekom razdoblja, okus i miris mlijeka se mijenjaju. Ne postoji izravna potvrda ove činjenice, ali znanstvenici priznaju da takve promjene ovise o fiziologiji majke. Činjenica je da na prsima postoji velik broj znojnih žlijezda, a kod nekih se, kad dođu menstruacije, znoj počinje aktivnije oslobađati. To može uzrokovati neugodan miris i promjenu okusa mlijeka, ali češći pljuskovi mogu lako riješiti ovaj problem..

Stoga su menstruacije tijekom dojenja manifestacija norme i ne podrazumijevaju ništa strašno, pa ne trebate prestati hraniti bebu majčinim mlijekom. Ne slušajte nekoga tko tvrdi da to može naštetiti bebi. S majčinim mlijekom opasne tvari neće moći ući u njegovo tijelo. Dokazano je da razdoblja tijekom laktacije nemaju utjecaja na sastav majčinog mlijeka..

Razdoblja tijekom dojenja su normalna.

Nije tako često da žene koje doje primijete da rana menstruacija ne utječe na dojenje, već na stanje same žene. Primjerice, umor se brže javlja tijekom menstruacije tijekom dojenja, ali taj osjećaj obično prolazi nakon nekoliko dana. Uz to, dojke ponekad nateknu, a bradavice postanu vrlo osjetljive i mogu bolno reagirati na djetetovo sisanje, pa čak i dodir koji je uzrokovan ovulacijom. Ti znakovi ubrzo nestaju..

Oporavak ciklusa

Ako dijete hranite isključivo majčinim mlijekom, tada se menstruacija nakon poroda dojenjem najčešće pojavljuje nakon završetka laktacije. Normalno je da vaša beba ima prvu menstruaciju do kraja prve godine. Najčešće stručnjaci preporučuju uvođenje komplementarne hrane od šest mjeseci, čak i prije kraja razdoblja laktacije. Dakle, kao rezultat uvođenja mješovite prehrane, ovo vrijeme može djelovati kao početak menstrualnog toka. Dakle, ciklus obnavlja oko 4 mjeseca djeteta.

Isto se događa u slučajevima kada se dijete hrani samo majčinim mlijekom, ali pauze između obroka traju više od 3 sata. Slična se situacija događa tijekom odsutnosti noćnog hranjenja, a također i ako majka hrani dijete ne prema rasporedu, već na zahtjev. U takvim se slučajevima ovulacija događa ranije. Postoje slučajevi kada iz jednog ili drugog razloga dojenje uopće ne izlazi, a dijete odmah prelazi na umjetnu prehranu.

Potpuni oporavak može potrajati dugo dok se tijelo napokon ne oporavi. Menstruacija nakon HB obično započne za 1,5-2 mjeseca, a postaje redovita nakon 2-3 ciklusa. Značajna pozitivna točka je činjenica da nakon poroda praktički nema menstrualnih bolova, a menstruacija postaje redovnija nego što je bila prije postupka začeća. Sljedeći čimbenici mogu utjecati i usporiti oporavak: slabljenje tijela, ako je žena rodila prvi put nakon 30 godina ili je rodila mnogo puta, ako se porod odvijao s komplikacijama, kao i kršenje pravila i režima postporođajnog razdoblja.

Nakon poroda raste opterećenje žene na endokrini i živčani sustav. Menstruacija tijekom laktacije zahtijeva veliku količinu vitamina, minerala i korisnih elemenata u tragovima. Uz to, briga za novorođenče oduzima puno vremena i truda, pa ako je moguće, prehranu trebate prilagoditi tako da imate vremena za odmor. To utječe na početak procesa oporavka. Zbog činjenice da su svi organizmi različiti, teško je reći koliko ćete dugo morati čekati u svakom slučaju, ali obnavljanje menstrualne funkcije jedan je od odlučujućih čimbenika za buduće zdravlje žene..

Odgođena menstruacija na kraju razdoblja laktacije

Menstruacija nakon dojenja započinje na različite načine, ali najčešće 1,5-2 mjeseca nakon završetka dojenja. Ako menstruacija ne započne, ne mora nužno značiti da je vaše tijelo u nevolji. Ali za svaki slučaj, trebali biste posjetiti ginekologa.

Ponekad takvo kašnjenje može ukazivati ​​na to da ženi treba više vremena za rehabilitaciju, a tijelo se još nije oporavilo. Ponekad kašnjenje menstruacije tijekom ili nakon dojenja ukazuje na hormonalne poremećaje, razne upalne bolesti, tumore ili novu trudnoću. Vrijedno je zapamtiti da odsutnost menstruacije s HB još ne garantira da žena više neće zatrudnjeti.

Nakon poroda mogu započeti poremećaji u radu jajnika, što je povezano s poremećajima u regulaciji proizvodnje hormona hipofize. U tom slučaju započinje promjena u hormonskoj pozadini, proces razvoja oocita je poremećen i, kao rezultat, kritični dani možda neće doći na vrijeme, a kasnije se mijenjaju u krvarenje.

Svaki je organizam individualan, stoga, menstruacija ne bi trebala biti za svakog u određenom trenutku, potrebno je različito vrijeme za oporavak. No, dugo bez menstruacije, u svakom slučaju, trebalo bi upozoriti. Svaka bi majka trebala shvatiti da je njezina dobrobit ključ zdravlja njezine bebe..

Kada posjetiti liječnika

Preporučljivo je posjetiti ginekologa kad god menstruacija dođe nakon poroda. Time se osigurava da proces regeneracije ide dobro, bez ikakvih smetnji. Ali postoji niz znakova, kada se pojave, samo trebate otići stručnjaku. Razmotrimo najčešće:

 • Početak krvarenja nakon završetka lohija. Početak modrica ponekad ukazuje na prisutnost ostataka posteljice ili membrana u maternici.
 • Menstruacije tijekom dojenja vrlo su obilne. To se događa kod raznih bolesti: endometrioze, adenomioze, hiperplazije i hormonalnih poremećaja..
 • Odsutnost kritičnih dana dugo vremena nakon prestanka dojenja. Najčešće je ovaj fenomen povezan s povećanom razinom prolaktina u krvi. Slična je situacija s prekomjernim produljenjem ciklusa ili pojavom sekreta u vrlo malim količinama.
 • Ako vam nakon nekoliko mjeseci mjesečnice nisu redovite, najvjerojatnije je u tijelu poremećena proizvodnja hormona..
 • Bolovi u maternici kada dođe menstruacija.
 • Oštar nekarakterističan miris pražnjenja.
 • Ugrušci u regulatorima i svijetlocrvena boja kada se menstruacija javlja tijekom dojenja.

Nakon prve menstruacije, dojilja bi trebala proći preventivni pregled kod liječnika, bez obzira na vrijeme njihovog nastanka.

Treba imati na umu da stanje dojilja utječe na reproduktivni sustav i izravno na njegovu regeneraciju nakon poroda. Neovisno o tome je li menstruacija istekla, trebate paziti na svoje zdravlje, uzimati vitamine, raditi gimnastičke vježbe i paziti na odmor i spavanje. Uravnotežena prehrana i dobro uspostavljen režim potiču regeneraciju, osiguravaju ciklično hormonsko funkcioniranje i stabilne menstruacije s HV-om.

Dakle, nema razloga za dvojbu je li u redu dojiti tijekom menstruacije i ne šteti li djetetu. Istodobno je dokazano da su dojenje i menstruacija neraskidivo povezani i utječu na opću dobrobit i zdravlje žene. U svakom se slučaju menstruacija tijekom dojenja smatra normalnom..

To Je Važno Znati O Planiranju

Znakovi trudnoće 4 - 7 dana

Novorođenče

Trudnoća je ugodno i pomalo uznemirujuće razdoblje koje prolazi svaka djevojka. Mnoge zanimaju znakovi po kojima se može prepoznati, odnosno dijagnosticirati pozitivan rezultat začeća.

Trudnoća 20 tjedana

Začeće

20 tjedana trudnoće koliko mjeseci?20. tjedan trudnoće postaje takva „granica“ cijelog razdoblja rađanja djeteta. Uostalom, 20. tjedan trudnoće pada na kraju petog mjeseca: ako se porod dogodi u 40.

Kako izbjeći rizik od rađanja djeteta s autizmom?

Neplodnost

Sav sadržaj iLive pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osiguralo da bude što precizniji i stvarniji.Imamo stroge smjernice za odabir izvora informacija i povezujemo samo s uglednim web mjestima, akademskim istraživačkim institucijama i, gdje je to moguće, dokazanim medicinskim istraživanjima.

Faze i metode reanimacije novorođenčadi u rađaonici

Prehrana

Značajke poroda u žena s komplikacijama trudnoćeKad porodilja uđe u rodilište, opstetričari-ginekolozi moraju proučavati povijest. Stručnjaci se trebaju upoznati s porodničkom poviješću, rezultatima nedavnih pregleda, kao i sa stanjem fetusa.