Glavni / Analize

Dječji jelovnik sa 6 mjeseci: osnova prehrane i prehrambeni principi

Dijete koje je proslavilo prvih šest mjeseci života već može dobiti komplementarnu hranu. Štoviše, neke su bebe hranjene u bočici već probale nekoliko vrsta povrća i žitarica do ove dobi. Kako pravilno hraniti dijete u ovoj dobi, na što bi se roditelji trebali sjetiti? U našem smo materijalu prikupili preporuke stručnjaka o uvođenju dohrane za bebe u dobi od 6 mjeseci koje se doje i umjetno hrane. Pored toga, odvojeno su opisana pravila za hranjenje beba kojima je potrebna korektivna prehrana..

U dobi od 6 mjeseci samo mlijeko vaše bebe postat će nedovoljno i trebat će mu druga hrana za odrasle

Dopunjujuću hranu uvodimo prema pravilima

Prema pedijatrima, dohranu treba uvesti djeci na HB počevši od 24. tjedna, odnosno sa 7 mjeseci, ne ranije. Inače, postoji rizik od problema s trbuhom, jer probavni trakt mrvica još nije spreman za primanje hrane osim majčinog mlijeka.

Međutim, postoje opća pravila za uvođenje komplementarne hrane za svaku bebu:

 • Novo jelo treba dati prije nego što beba dobije uobičajeno mlijeko. Najbolje je ako mama hrani bebu žlicom. Važno je osigurati da je hrana topla, jer je dijete na takvu hranu naviklo.
 • Trebali biste početi hraniti bebu s minimalnim obrokom - od pola žličice ili čak manje. Sljedeći dan, malo povećajte dozu i dovedite je u normalu za tjedan ili dva. Sljedeća vrsta proizvoda može se primijeniti u kraćem vremenskom razdoblju - 5-7 dana. Tijekom tog vremena potrebno je pratiti djetetovu reakciju - kontrolirati stolicu, alergijske manifestacije. Na najmanju sumnju na alergiju, trebali biste odmah prestati davati novu hranu..
 • Ne miješajte nekoliko vrsta hrane u jednoj porciji. Prvo, dijete treba dobiti pire od jedne vrste povrća ili žitarica..
Uvođenje bilo koje nove vrste hrane treba započeti s jednim proizvodom.
 • Uvijek je bolje uvesti komplementarnu hranu ujutro. To će omogućiti bolju kontrolu tjelesne reakcije na novi proizvod..
 • Svaki novi proizvod treba uvesti kada je beba zdrava..
 • Prve žitarice treba kuhati na žitaricama bez glutena - heljde, riže, kukuruznog brašna. Mlijeko se ne smije dodavati u kašu, može se razrijediti smjesom na koju je beba navikla.
 • Bolje je odabrati hipoalergeno povrće - brokulu, tikvice, cvjetaču.
 • Ako je dijete premalo, najbolje je početi ga hraniti kašom. Povrće je optimalna hrana za onu djecu koja pate od zatvora.

Razlike u dopunskoj hrani za djecu od HS i IV

Međutim, danas neki pedijatri imaju drugačije stajalište. Doktor Komarovsky vjeruje da vrijeme uvođenja dohrane ne smije ovisiti o vrsti hranjenja. Prema njegovom mišljenju, u one dane kada je dječja hrana bila malo razrijeđeno kravlje mlijeko, pedijatri su pokušali što prije uvesti druge proizvode u djetetov jelovnik kako bi mu osigurali potrebnu količinu hranjivih sastojaka..

Dr. Komarovsky tvrdi da su moderne adaptirane mliječne formule za dojenčad po sastavu gotovo identične majčinom mlijeku, što negira potrebu za ranim hranjenjem.

Moderne formule u sastavu su gotovo identične majčinom mlijeku.

Dijeta pri prvom uvođenju komplementarne hrane

Sa 6 mjeseci, uvođenjem dohrane, bebu treba prebaciti na 5 obroka dnevno. Interval između hranjenja trebao bi biti približno 4 sata. Podsjetimo da pedijatri preporučuju uvođenje novog jela ujutro. Prikladno je postaviti raspored tako da komplementarna hrana pada na drugo ili treće hranjenje u danu. Zatim ćemo razmotriti najoptimalniju prehranu po satima i približni jelovnik za dijete sa 6 mjeseci (za više detalja u članku: režim prehrane za bebu od 6 mjeseci koja se hrani na bočicu).

VrijemePrehrana
1 hranjenje 6-00Formula ili majčino mlijeko
2 hranjenje 10-00Dohrana + adaptirano mlijeko i mlijeko, ili redovito hranjenje
3 hranjenje 14-00Dohrana + adaptirano mlijeko i mlijeko, ili redovito hranjenje
4 hranjenje 18-00Mlijeko ili smjesa
5 hranjenje 22-00Mlijeko ili smjesa
Bolje je ne ponuditi kruh bebama prije 7 mjeseci

Ne mogu se sva hrana ponuditi na testiranje šestomjesečnoj bebi. Alergeni, hrana koja se teško probavlja i još mnogo toga su isključeni. Mrvicama ne smijete davati krekere, kolačiće i sušilice dok ne navrši 7 mjeseci. Kako ne biste pogriješili pri odabiru novih jela, proučite podatke dane u shemama hranjenja.

Stolovi za hranjenje za tjedan

U prvoj tablici, prehrambeni plan za bebu hranjenu na bočicu koja je počela dobivati ​​komplementarnu hranu od 4 mjeseca. Vjeruje se da je do ove dobi već kušao karfiol, brokulu, buču, tikvice. Osim toga, dijete je već upoznato s rižom, heljdom, kukuruznom kašom, jabukom. U tom razdoblju vrijeme je za uvođenje mesa - u našem primjeru ovo je zec.

DanNakon spavanjaDoručakRučakVečeraNoću
ponedjeljakmajčino mlijeko (GM) ili adaptirano mlijeko (C)zečji pire * s rižompire od tikvice, umak od jabukaGM / SGM / S
utorakzec s kukuruznom kašomcvjetača, umak od jabuka
srijedazec s heljdombrokula, umak od jabuka
četvrtakzec s rižombundeva, sos od jabuka
petakzec s kukuruznom kašomtikvice, sos od jabuka
subotazec s heljdomcvjetača, umak od jabuka
nedjeljazec s rižombrokula, umak od jabuka

* Prvog dana masa pirea je 3 grama. Svakodnevno se količina udvostručuje dok se ne postigne maksimalna doza - 50 g.

Druga tablica sadrži približni jelovnik za bebu sa 6 mjeseci na umjetnom hranjenju, koja prima komplementarnu hranu već četiri tjedna, tj. od 5 mjeseci - upoznajemo se s novom žitaricom - u našem primjeru to je riža, budući da je heljda uvedena ranije. Po analogiji se mogu ponuditi i druge žitarice.

DanNakon spavanjaDoručakRučakVečeraNoću
ponedjeljakmajčino mlijeko (GM) ili adaptirano mlijeko (C)heljdapire od tikviceGM / SGM / S
utorakriža * i heljdapire od cvjetače
srijedariža i heljdapire od brokule
četvrtakriža i heljdapire od tikvice
petakriža i heljdapire od cvjetače
subotariža i heljdapire od brokule
nedjeljarižapire od tikvice

* Prvog dana volumen riže je 3 grama. Svakodnevno se količina udvostručuje dok se ne postigne maksimalna doza - 170 grama, dok se proporcionalno smanjuje udio prethodne kaše (heljde).

Heljdina kaša izvrsna je kao dopunska hrana za pola godine staru mrvicu za doručak

Treća tablica prikazuje primjer prehrane djeteta na dojenju koje je tek sada prvi put spremno primiti prvu komplementarnu hranu. Napravimo jelovnik za 28 tjedana, odnosno kada je dijete isprobalo 4 različita proizvoda. U ovom primjeru komplementarna hrana započela je s povrćem, svi su isprobani i sada se bebi nude na ručak, a za doručak se upoznajemo s prvom kašom - heljdom.

DanNakon spavanjaDoručakRučakVečeraNoću
ponedjeljakmajčino mlijeko (GM) ili adaptirano mlijeko (C)heljda * + dopunska hrana GM / Spire od tikviceGM / SGM / S
utorakheljda + prihrana GM / Spire od cvjetače
srijedaheljda + prihrana GM / Spire od brokule
četvrtakheljda + prihrana GM / Spire od tikvice
petakheljda + prihrana GM / Spire od cvjetače
subotaheljda + prihrana GM / Spire od brokule
nedjeljaheljdapire od tikvice

* Prvog dana količina heljde iznosi 3 grama. Dnevno se količina udvostručuje dok se ne postigne maksimalna doza - 170 grama, dok se proporcionalno smanjuje udio prihrane adaptiranim mlijekom / majčinim mlijekom.

Recepti za dječju hranu

Pripremili smo nekoliko recepata za pravilnu pripremu jela za dijete od šest mjeseci. Provjerite znate li osnovne načine postupanja s hranom za mrvice. Naši recepti sadrže opće smjernice za pripremu povrtnih kaša, žitarica, juha i mesa. Važno je ne zaboraviti da pripremate bebu i ne upotrebljavati puno soli - bolje je uopće bez nje. Umjesto toga, jela je dopušteno začiniti maslacem - i dijete će rado jesti predloženo.

Povrće

Povrće se prije kuhanja mora oprati, oguliti i isprati. Zatim se režu na komade i po potrebi kuhaju na pari dok ne omekšaju. Nakon toga se masa obriše kroz sito ili zdrobi u miješalici. Dobiveni pire može se malo razrijediti biljnom juhom ili smjesom u kojoj se mrvica koristi. Ne preporučuje se soljenje pirea, možete dodati samo nekoliko kapi biljnog ulja.

Kaša je idealna za hranjenje bebe sa 6 mjeseci. Kod kuće se pripremaju na dva načina, a vi možete odabrati onaj koji vam se čini prikladnijim:

 • Kaša u mlinu za kavu. Za ovu metodu trebate uzeti dobro opranu žitaricu i osušiti je da biste se riješili vlage. Zatim sameljite u mlinu za kavu u prah. Ulijte ovaj prah u kipuću vodu, miješajući žlicom. Pokazaće se da je kaša homogena i nježne konzistencije, a za njezinu pripremu trebat će vrlo malo vremena. Da biste pojednostavili postupak, mljeveni krup unaprijed sameljite i upotrijebite ih po potrebi..
Kaša za dijete od pola godine treba biti jednolike konzistencije, bez grudica
 • Druga metoda uključuje dugo vrenje. Isperite krupicu, dodajte vodu i kuhajte oko sat vremena. Zatim ohladite, sameljite - pomoći će cjedilo ili blender. U masu dodajte malo vode ili adaptiranog mlijeka i pustite da zavrije.

Pire od mesa

Meso može biti prisutno u jelovniku mrvica ako je njegovo prihranjivanje počelo s 4 mjeseca. Inače, uzorak mesa treba odgoditi za 8-9 mjeseci. Za početak biste trebali koristiti meso kunića, puretine ili piletine, govedina je također prikladna. Kuhanje mesa za djecu mlađu od godinu dana nije teško. Trebate ga narezati na komade, dodati vodu i kuhati dok se potpuno ne skuha. Nakon toga ohladite, dva puta sameljite. Neki vole mljeti u blenderu. Razrijedite biljnom juhom ili vodom, pustite da zavrije. Zatim ulijte par kapi biljnog ulja.

Pedijatri ne preporučuju davanje juhe 6-mjesečnoj bebi, osim ako nije umjetno, a dohrana mu nije započela u 4 mjeseca. Kakve juhe smiju kuhati mrvicu? Ako odlučite kuhati juhu za svoju bebu, vrijedi zapamtiti da jelo morate kuhati u povrtnoj juhi ili vodi. Također za bebu staru 6 mjeseci, juha bi trebala sadržavati samo nekoliko sastojaka i malo ulja. Malo kasnije u juhu možete pokušati dodati žitarice - prvo rižu, heljdu, zatim ječam i kukuruz.

Juha od pirea od cvjetače i tikvica izvrsna je opcija za ručak

 1. Juha od pirea na bazi karfiola i tikvica savršena je kao prvo upoznavanje s takvim jelima. Za to trebate uzeti tikvice i cvjetaču u jednakim dijelovima (po 50-60 g), uliti čašu vode i kuhati dok ne omekša. Nakon toga natrljajte sastojke, dodajte juhu u kojoj su se kuhali, ponovno prokuhajte. Maknite s vatre i dodajte pola žličice maslaca.
 2. Rižina juha s brokulom (ili cvjetačom) i tikvicama sljedeći je korak za dohranu. Da biste je pripremili, prvo trebate skuhati 1 žlicu riže. Posebno skuhajte 150 g cvjetače i 50 g tikvica, isušite povrtnu juhu u zasebnu posudu. Utrljajte rižu i povrće, razrijedite juhom, stavite na vatru, pustite da zavrije. Dodajte maslac ili biljno ulje.

Alternativno mišljenje dr. Komarovskog

Prema WHO-u, u prehrani šestomjesečnog djeteta, osim mlijeka i adaptiranog mlijeka, mogu biti prisutne samo žitarice i povrće. Sve ovisi o karakteristikama određene bebe - njegovoj težini, zdravstvenom stanju. Međutim, poznati pedijatar dr. Komarovsky ima drugačije mišljenje - vjeruje da je najbolje započeti s kefirom.

Činjenica je da je kefir bliski srodnik mlijeka i djetetov probavni sustav najbolje će se snaći s ovim određenim proizvodom. Kefir sadrži mliječnokiselinske bakterije i gljivice koje pozitivno djeluju na crijeva. Osim toga, ovo piće ne opterećuje jetru, pridonoseći visokokvalitetnoj probavi..

Kefir za bebe vrlo je koristan

Kefir treba ponuditi bebi da pije ujutro, jednom dnevno, pažljivo prateći reakciju tijela na novi proizvod. Prvo, mrvicama možete ponuditi 2 žličice kefira, povećavajući dio iz dana u dan. S vremenom bi kefir trebao zamijeniti jedan od dnevnih obroka. Volumen napitka trebao bi biti približno 150 ml.

Čim se beba navikne na kefir, vrijedi pričekati tjedan dana i možete mu početi nuditi svježi sir, koji treba dodati kefiru. Dijete od 6 mjeseci treba jesti do 30 g svježeg sira dnevno, postupno treba povećavati taj volumen, a do 9 mjeseci dovesti do 50 g. Beba može jesti na taj način tijekom cijelog razdoblja dojki.

Čim se jedno od jutarnjih hranjenja u potpunosti zamijeni fermentiranim mliječnim proizvodima (kefir i svježi sir), možete pokušati uvesti kašu u djetetovu prehranu. To može biti heljda, riža ili zobene pahuljice, koje će postupno zamijeniti večernji obrok..

Imajte na umu da je mišljenje Komarovskog u ovom slučaju u suprotnosti s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Prema savjetima SZO-a, kefir i svježi sir mogu se unijeti u jelovnik mrvica tek sa 8 mjeseci.

Prehrana za bebu u dobi od 6 mjeseci s dojenjem

6 mjeseci je točno dob djeteta kada se brižnim roditeljima preporučuje uvođenje komplementarne hrane u slučaju da je dijete potpuno zdravo i do tog trenutka jelo isključivo majčino mlijeko. Uz preporuke pedijatara i SZO-a, bebino tijelo je spremno za prihranu, svi korisni elementi u tragovima u mlijeku više nisu dovoljni, beba treba složeniju hranu. Do ovog trenutka, dojilja se već dugo priprema, jer želim znati što više - s kojim proizvodima početi, kako, kada i u kojem volumenu, kako bi trebao izgledati jelovnik 6-mjesečne bebe, bila ona samo dojena? Mlada majka morat će naučiti odgovore na većinu pitanja već sa 3-4 mjeseca, kada se čini da beba ne jede majčino mlijeko i želi probati nešto novo.

Vrste komplementarne hrane: koju odabrati

Koju god vrstu dopunske hrane roditelji odabrali, bolje ju je započeti točno sa 6 mjeseci. Budući da u to vrijeme beba počinje proizvoditi potrebne enzime za lakšu asimilaciju hrane za odrasle. Ali također ne vrijedi odgađati uvođenje novih proizvoda u dječju prehranu - mala su djeca vrlo lukava i mogu se brzo naviknuti na tekuću hranu, odbijajući žvakati komade obične hrane. Danas na tržištu možete pronaći dječju hranu s oznakom 3+ ili 4+, ali više je namijenjena djeci s adaptiranim mlijekom ili mješovitom hranom. Takve bebe počinju probati hranu za odrasle puno ranije, pa ono što je dobro za jednu osobu može se pokazati lošim za drugu - ne biste trebali hraniti bebe kupljenom hranom koja nije namijenjena njima.

Prema suvremenim standardima i preporukama SZO, postoje tri vrste komplementarne hrane. To se odnosi na žitarice, povrće i meso. Naravno, postoji i takva kategorija proizvoda kao što je voće, ali ovdje nema jasnih preporuka. Jedino što mnogi liječnici primjećuju je to

voće treba uvesti u dječji jelovnik nakon povrća, kako se dijete ne bi naviklo jesti samo slatka jela prije vremena.

Dakle, žitarice su najbolje za prvu hranu s novim obrokom. Mogu se davati bebi prije šest mjeseci, ali samo ako se dijete ne deblja i ako mu samo majčino mlijeko nije dovoljno. Ako roditelji prije svega uvode povrće, prvo biste trebali dati bebi tekuću konzistenciju pirea od jedne vrste povrća, a tek onda porciju dovesti do standardne. Vrsta mesa klasificirana je kao najnovija i počinje se uvoditi najranije 9 mjeseci od datuma rođenja djeteta.

Također postoji podjela komplementarne hrane na dječju i pedagošku. Što odabrati u ovom slučaju, ovisi samo o roditeljima i prehrambenim navikama u njihovoj obitelji. Suština dječjeg prihranjivanja (tradicionalna shema) je postupno uvođenje proizvoda u prehranu dojenčeta, tako da s vremenom konzumacija "odrasle" hrane istiskuje dojenje i dijete prelazi za zajednički stol. Druga shema omogućava bebi da isprobava nove proizvode izravno s tanjura roditelja. Tako beba jede i upoznaje se s hranom koju su navikli jesti u kući..

Pravila dopunskog hranjenja

Postoji nekoliko osnovnih pravila za uvođenje komplementarne hrane, ali govorimo samo o onim bebama koje do 6 mjeseci jedu samo majčine dojke, aktivno rastu i debljaju se. Nije sasvim točno započeti hranjenje djeteta adaptiranim mlijekom, vjerujući da dijete koje se brzo razvija nije sito. U tom je slučaju potrebno konzultirati se s liječnikom pedijatrom, on će vam reći gdje započeti hranjenje bebe i koliko mjeseci. Prije uvođenja komplementarne hrane trebali biste se pridržavati ovih jednostavnih pravila:

 • kada započinje koristiti nove proizvode, mama bi se trebala usredotočiti na količinu hrane. Prvi dijelovi novih proizvoda trebali bi biti vrlo mali, doslovno na vrhu žlice. Tada možete nastaviti povećavati udio ako dijete dobro apsorbira hranu;
 • nakon uvođenja svakog sastojka zadržava se pauza od 10-14 dana dok se ne doda drugi; tako da ponekad može proći i mjesec dana između upoznavanja sa sljedećim tikvicama, u ovome nema ništa strašno;
 • Najbolje je bebi davati nova jela u vrijeme ručka. Dakle, ako djetetovo tijelo ne prihvati novi proizvod, do večeri će majka moći primijetiti prve znakove pogoršanja dobrobiti djeteta. Mogu se pojaviti simptomi kolike ili alergije;
 • sva pripremljena hrana za bebu trebala bi biti svježa, bolje je kuhati samo malo, ali ne ostavljati pola dijela za čuvanje;
 • s uvođenjem prve dopunske hrane, dijete treba naučiti da konzumira dodatnu tekućinu, samo majčino mlijeko neće biti dovoljno;
 • još se ne preporučuje dodavanje šećera, soli ili začina u domaću hranu;
 • ako je djetetova reakcija na uzimanje novog jela negativna - jednostavno odbija jesti ovaj ili onaj proizvod, tada biste se trebali vratiti uzorcima tek nakon nekog vremena. Dakle, u djece su ukusne sklonosti i navike pravilno oblikovane;
 • ako se za uzorak koriste kupljene staklenke, tada biste trebali pažljivo pročitati sastav takve hrane (bolje je ako u proizvodima nema palminog oleina) i pogledati rok trajanja (što je manji, sastav bi trebao biti prirodniji);
 • dohrana se ne smatra samostalnim obrokom, majčino mlijeko je i dalje glavni izvor prehrane i korisnih mikroelemenata;
 • ne vrijedi davati nove sastojke koje treba isprobati ako je djetetu općenito loše, kao ni u trenutku kada se penju zubi ili prije nadolazećih cijepljenja;
 • pri uvođenju komplementarne hrane dijete se uči jesti žlicom i piti iz šalice. Da bi to učinili, bebe kupuju vlastito posuđe, najčešće silikonsko ili plastično, netko koristi srebrnu žlicu koja je predstavljena prvom zubu. Sve zbog istog trika, bolje je ne učiti dojenčad bočici, pa će dijete brzo odbiti dojiti;
 • temperatura hrane trebala bi odgovarati uobičajenoj - bebi se daje topla, a ne vruća hrana.

Gdje početi davati komplementarnu hranu?

Prije toga, prvo prihranjivanje započelo je voćnim kašama ili sokovima, a zatim se postupno prenijelo na druge proizvode. No danas liječnici preporučuju nekoliko drugih mogućnosti hranjenja koje imaju samo korisna svojstva za djetetovo tijelo. To:

 • pire od povrća - prva jela koja dijete u ovom slučaju proba - pire krumpir, krumpir ili karfiol, 6 mjeseci dovoljno je ovih novih sastojaka za dječji meni;
 • kaša za prvo hranjenje - ako je za početak odabrana kaša, tada upotrijebite gotove, kupljene bezglutenske formule bez mlijeka za dječju hranu ili žitarice sameljite u brašno kod kuće. Prvo se priprema heljdina ili rižina kaša;
 • svježi sir za prvo hranjenje: da ili ne? Najspornija opcija. Netko savjetuje uvođenje fermentiranih mliječnih proizvoda najranije 8 mjeseci, a netko preporuča započinjanje komplementarne hrane s kefirom i dječjom skutom, vjerujući da po postojanosti i sastavu najviše podsjećaju na majčino mlijeko za bebe. Posebno se preporučuje davanje takvih proizvoda kao hrane djeci prerano rođenoj i bebama koja često pate od disbioze.

Pravila kuhanja za prvo hranjenje

Ne trebate ni podsjećati mlade roditelje da svi proizvodi za bebe trebaju biti kvalitetni i svježi. No, postoji nekoliko jednostavnih istina o tome kako pripremiti hranu za prvu dopunsku hranu, ako se ona uvede na tradicionalan način..

Prvo, važno je pratiti konzistenciju posuđa -

hrana ne smije sadržavati grudice, pire od povrća ili žitarice trebaju biti dovoljno tekući, gotovo poput tekućeg kiselog vrhnja, za to se proizvodi usitnjavaju u miješalici ili koriste sito.

Ako se takvom obradom nije postigao učinak, kašu možete razrijediti biljnom juhom ili majčinim mlijekom. Drugo, da biste poboljšali okus, u hranu možete dodati isto majčino mlijeko ili malo biljnog ulja..

Naravno, djeca ne mogu jesti prženu hranu, povrće se kuha ili kuha u duplom kotlu. Vjeruje se da se tijekom toplinske obrade parom u povrću zadržava više hranjivih sastojaka, a ako mama odluči kuhati povrće, tada se mora staviti u kipuću vodu. Povrće trebate narezati na ne premalene komade i kuhati kratko. Tikvice, krumpir u prosjeku se kuhaju 10 do 20 minuta.

Režim hranjenja i ogledni meni za 6-mjesečnu bebu

Uvođenjem novih proizvoda, beba se istovremeno prebacuje na pet obroka dnevno. Između hranjenja treba održavati interval od oko 3-4 sata. Prvo hranjenje nakon buđenja i dalje je isto - majčino mlijeko, a već pri drugom ili trećem obroku možete isprobati novi proizvod. Obično se mala djeca probude vrlo rano, pa se raspored izračunava na osnovu ustajanja u 6-7 ujutro. Tako primjerni način izgleda ovako:

- doručak (6:00) - majčino mlijeko;

- drugi doručak (10:00) - prva komplementarna hrana plus dojenje ili uobičajena hrana bez uvođenja novih sastojaka;

- ručak (14:00) - ako dijete nije nahranjeno za drugo hranjenje, tada ga dodaju ručku, ako ga nahrane, onda ostavljaju uobičajeno hranjenje;

- večera (18:00) i hranjenje prije spavanja (22:00) ostaju isti.

Uvažavajući sve preporuke, do 7. mjeseca djeteta, osim mlijeka, već možete dodati i kašu za doručak, prva je obično heljda. Za ručak će beba naizmjence moći jesti povrtne kaše - tikvice, cvjetaču ili brokulu, za večerom i prije spavanja, majka promatra djetetovu reakciju i doji dijete.

Često se dojilje uzalud brinu prije uvođenja dohrane, jer nitko neće dijete razumjeti bolje od vlastite majke. Ako se bebi nešto ne sviđa u hrani, ona će prva primijetiti njegovu reakciju. Glavna stvar je ne prisiljavati i puniti bebu sa svima. Vrijedno je slijediti osnovna pravila prilikom uvođenja svakog sastojka, a ne davati djetetu alergene proizvode, a tada će uvođenje novih proizvoda u bebinu prehranu proći poput sata, bez nepotrebnih poteškoća i zdravstvenih problema za bebu.

Dječji meni sa 6 mjeseci

U dobi od 6 mjeseci samo će bebino mlijeko biti malo i trebat će mu druga hrana za odrasle. A tada će izbornik djeteta od 6 mjeseci morati biti raznolik..

Irina Beljajeva
Istraživač Odjela za novorođenčad Znanstvenog centra za dječje zdravlje Ruske akademije medicinskih znanosti, dr. Sc..

Jedno je znati o problemima dječje prehrane „teoretski“, a sasvim drugo suočiti se s njima u praksi. Kako organizirati jelovnik za 6-mjesečnu bebu? U koje vrijeme, u kojem obliku i u kojoj količini ih ponuditi? Ta pitanja često zbunjuju mame i tate. Nadamo se da će uzorci menija za odrastanje djeteta, čije objavljivanje započinjemo u ovom broju, postati uzorci koji će vam pomoći u stvaranju individualnog jelovnika za vašu bebu..


U dobi od 6 mjeseci dijete je primjetno naraslo, postalo aktivnije i aktivnije. Zanimaju ga predmeti koji spadaju u njegovo vidno polje, pažljivo ih ispituje, sve češće ispušta grlene, melodične zvukove, ponavljajući ih s različitim intonacijama. Emocionalne reakcije djeteta postale su mnogo bogatije: sretno se smiješi majci, ocu i drugim ljudima koje često viđa te je oprezan pri pogledu na neznance i reagira na intonaciju odraslih. Naravno, još uvijek dojite svoju bebu, ali sastav majčinog mlijeka više ne može u potpunosti zadovoljiti njegove potrebe. To znači da je vrijeme da razmislite o komplementarnoj hrani..

6-mjesečni meni za bebe: nova jela

Ako se dijete koje se doji normalno razvija, tada mu do 4-6 mjeseci nije potrebna dodatna hrana, uključujući voćni pire i sokove. To se također odnosi na onu djecu koja su dojena, sklona alergijama: ako pedijatar ne otkrije nikakav prehrambeni nedostatak kod djeteta od 6 mjeseci, tada se uvodi komplementarna hrana u uobičajeno vrijeme, uzimajući u obzir individualnu toleranciju proizvoda.

Djeca koja su "umjetna" počinju osjećati nedostatak niza tvari potrebnih za brži normalan rast i razvoj. Posljedično tome, potreba za dodatnom prehranom pojavljuje se nešto ranije kod djece od 6 mjeseci. Stoga se novi proizvodi u obliku sokova, a zatim i voćnih pirea uvode u njihovu prehranu s oko 3,5 - 4 mjeseca. Djeca koja dobivaju formule izrađene od sojinih proteina ili proteinskog hidrolizata (to se događa u slučaju alergije na proteine ​​kravljeg mlijeka) prva su koja imaju nedostatak životinjskih proteina. Stoga se mesni pire od dva puta kuhanog mesa uvodi u njihovu prehranu već s 5 - 5,5 mjeseci. Ako ne podnosite govedinu, teletinu, čiji su proteini po sastavu slični proteinima kravljeg mlijeka, preporučuje se upotreba nemasne svinjetine, konjskog mesa, kunića, puretine ili pilećeg mesa, kao i dječje hrane koja sadrži konjsko meso ili svinjetinu. Međutim, djeca s alergijama moraju ove proizvode uvoditi s oprezom, uzimajući u obzir individualnu toleranciju..

6-mjesečni meni za bebe: nova dijeta

U 5. mjesecu života dijete treba hraniti ne 6, već 5 puta dnevno u razmacima od 3,5 sata i 10-satnu noćnu pauzu. Komplementarnu hranu najbolje je davati u vrijeme ručka (oko 13 sati), a ako je to iz nekog razloga nezgodno, onda u bilo kojem drugom hranjenju, osim prvog i posljednjeg. U tom će slučaju dijete biti lakše odviknuti od prvog hranjenja (u 6 sati ujutro), a prejedanje noću štetno je za djecu na isti način kao i za odrasle..

Prije dojenja ili hranjenja adaptiranim mlijekom treba nuditi nemliječni proizvod - dok je dijete još uvijek gladno i privlači je hrana. Započnite s malom količinom (nekoliko kapi soka, pola žličice pirea ili kaše). U roku od 10 - 12 dana postupno dovedite količinu hrane do potrebnog volumena (za komplementarnu hranu taj je volumen oko 150 grama). Da bi dijete naučilo gutati gustu hranu, potrebno ga je žlicom hraniti strpljivo i pažljivo; poželjno je da je djetetova prva žlica mekana (na primjer, silikon).

Ako se dijete nije svidjelo jelu, nemojte inzistirati; prisilno hranjenje je neprihvatljivo!

Neka se dijete prvo navikne na jedno jelo, a tek nakon toga unesite drugo u djetetov meni na 6 mjeseci. Prilikom uvođenja nove vrste komplementarne hrane, isprobajte prvo jedan proizvod, postupno povećavajući njegovu količinu, a zatim ovaj proizvod postupno "razrijedite" novim. Na primjer, komplementarnu hranu od povrća možete započeti s pola žličice pirea od tikvice. Tijekom tjedna dajte svojoj bebi samo ovaj pire, postupno povećavajući njegov volumen. Nakon tjedan dana u pire od tikvice dodajte pola žličice pasiranog graška. Nastavite postupno povećavati volumen smjese tikvica i graška itd..

Komplementarnu hranu treba započeti s kašom ili povrćem. U slučajevima kada dijete ima znakove rahitisa, anemije, alergije na hranu, preporučujemo da započnete s povrtnim pireom. Pire za djecu s alergijama na hranu trebao bi sadržavati samo zeleno i bijelo povrće (tikvice, kupus, grah, grašak, krumpir). Budući da krumpir ima prilično visoka alergena svojstva, njegova količina ne smije prelaziti 20% ukupnog pire krumpira. Za pripremu pire krumpira može se koristiti i prirodno (uključujući smrznuto) povrće i konzervirano povrće za dječju hranu od gore navedenog svijetlog povrća. Biljnom ulju (po mogućnosti rafiniranom i dezodoriranom) dodaje se biljno ulje (suncokretovo, kukuruzno, maslinovo).

Jelovnik djeteta starog 6 mjeseci s nedovoljnom tjelesnom težinom, kao i djece koja često povraćaju, mogu dobiti kašu kao prvu dopunsku hranu. U prehranu zdrave djece, kaša se, u pravilu, uvodi nakon povrća. Bolje je započeti s mliječnom kašom bez glutena (heljda, kukuruz, riža). U tom slučaju prednost treba dati žitaricama za dječju hranu industrijske proizvodnje koje su pripremljene od ekološki prihvatljivih sirovina, obogaćene vitaminima, mineralnim solima (uključujući željezo) i ne zahtijevaju kuhanje. Čak i ako je vaše dijete zdravo, nema znakova alergijske nastrojenosti i radije sami kuhate kašu, poželjno je ne upotrebljavati punomasno kravlje mlijeko za kuhanje kaše do 8 mjeseci. Može se pripremiti u majčinom mlijeku, formuli da se dijete, ako je potrebno, hrani u vodi. Mnoge industrijske žitarice već sadrže mlijeko u prahu, također ih možete davati sa 5-6 mjeseci. Prvih dana priprema se kaša od 5 posto (5 grama žitarica na 100 grama tekućine): kaša treba biti tekuća - takva da se lije iz žlice. Postupno kašu činite gušćom. Gotovoj kaši možete dodati maslac (od 5 mjeseci) i 1/4 tvrdog žumanjka (od 6 mjeseci).

Djeci koja pate od netolerancije na bjelančevine kravljeg mlijeka, druga dopunska hrana - kaša bez mlijeka - daje se od 5 mjeseci. To može biti heljda, kukuruz, riža, zobene pahuljice, ječmena kaša (asortiman žitarica odabire se pojedinačno). Kada kupujete gotovu kašu, pripazite da ne sadrži kravlje mlijeko u prahu. Kaša se priprema u vodi ili u specijaliziranoj smjesi koju dijete dobije (na bazi sojinog ili proteinskog hidrolizata).

6-mjesečni meni za bebe

Da bismo objasnili koji se jelovnik za 6-mjesečnu bebu preporučuje djeci ove dobi, odlučili smo se za nekoliko primjera koji će vam pomoći u snalaženju u sastavljanju jelovnika posebno za vaše dijete.

Opcija 1. Ako je vaše dijete do 5-6 mjeseci dobivalo isključivo majčino mlijeko, a istovremeno je normalno raslo i razvijalo se, sada je vrijeme da počnete uvoditi nove proizvode u svoju prehranu. Ovisno o individualnim karakteristikama djeteta, preporukama liječnika i vašim osobnim željama, to može biti sok, pire - voće ili povrće. Ako je dijete sklono alergijskim reakcijama, u nekim se slučajevima kao prvi, novi proizvod za dijete može preporučiti povrtni pire (od pola žličice postupno dovedite volumen porcije na 150 g). Nakon 2-3 tjedna nakon toga, djetetu se može ponuditi novi proizvod. Mjesec dana nakon što je beba počela dobivati ​​nove proizvode, njegov jelovnik može izgledati otprilike ovako:

6-mjesečni jelovnik za dojenje

Djeca koja se šest mjeseci hrane majčinim mlijekom, prije ili kasnije postanu zainteresirana za hranu sa stola odrasle osobe. To je signal da je vrijeme za uvođenje komplementarne hrane. Mlade majke se pitaju odakle početi i kako? Da bi odabrala prvi proizvod, beba uzima u obzir njegove osobine u razvoju, dob, stanje stolice i spremnost mrvica za novu prehranu.

Dječak s plavom žlicom

Kada uvesti komplementarnu hranu

Majčino mlijeko smatra se najboljom hranom za malu djecu. Bebe rastu, a rastu i potrebe za novim hranjivim sastojcima. Dolazi trenutak kada je djetetovu prehranu potrebno diverzificirati novim proizvodima. Prilikom uvođenja komplementarne hrane preporuča se usredotočiti se na znakove koji signaliziraju djetetovu spremnost i njegove individualne razvojne karakteristike.

Znakovi spremnosti za dohranu

Prvi parametar je dob djeteta. Dojenje uvodi novu hranu počevši od 6 mjeseci. Pedijatri preporučuju obratiti pažnju na brojne znakove koji ukazuju na spremnost djeteta:

 • Dijete ima 6 mjeseci. Za nedonoščad se uzima u obzir gestacijska dob.
 • Od rođenja se djetetova težina udvostručila.
 • Nikli su prvi zubi.
 • Dijete jezikom ne istiskuje čvrste predmete: igračke, žlicu, bocu, pojilicu.
 • Loše je da mrvica ždere na majčinom mlijeku, unatoč tome što isprazni cijelu dojku.
 • Klinca zanimaju različiti predmeti, dobro ih drži u ruci i pokušava kušati.
 • Kada podižu žlicu, djeca otvaraju usta i strše donju usnu..
 • Pokazuje zanimanje za hranu odraslih članova obitelji.

Dobna norma za uvođenje novih proizvoda je razdoblje od 5 do 9 mjeseci. Sve ovisi o individualnim karakteristikama razvoja. Ne žurite s ovim pitanjem. Što novije proizvode kasnije možete isprobati, to ih dječje tijelo lakše apsorbira..

Važno! Blizanci i blizanci mogu biti spremni na komplementarnu hranu u različito vrijeme. Bez brige. Ako jedno dijete počne isprobavati novu hranu sa 6 mjeseci, drugo može započeti tek sa 9 mjeseci. S vremenom će njihova prehrana postati jednaka.

Dijete povlači žlicu

Kada odgoditi komplementarnu hranu

Prilikom posjete svom pedijatru liječnik vam može savjetovati da prebacite uvođenje novih proizvoda. Te zaključke utvrđuje promatrajući razvoj djeteta i nakon razgovora s roditeljima. Odgađanje uvođenja komplementarne hrane:

 • s čestim alergijskim reakcijama jednog od roditelja;
 • zbog prisutnosti kožnih osipa na tijelu djeteta;
 • za vrijeme prehlade i vrućice;
 • kada je cijepljenje potrebno;
 • ako dijete ne sjedi dobro i drži leđa.

Pros kasnog uvođenja dohrane

Promjena djetetove prehrane u kasnijoj dobi ima svoje pozitivne strane. Što je beba starija, to je njezino tijelo jače i probavni sustav je bolje oblikovan. Uočene su sljedeće prednosti:

 • Kada se hrani samo majčinim mlijekom, dijete prima više zaštitnih antitijela.
 • Ima vremena za potpuno formiranje probavnog sustava..
 • Smanjuje rizik od alergija.
 • To sprječava smanjenje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u djetetovom tijelu..
 • Ometa razvoj dječje pretilosti.
 • Dijete može samostalno jesti i to čini s povećanim zanimanjem..

Dohrana za dojenje sa 6 mjeseci

Mlade majke koje su odlučile uvesti dohranu pitaju se kako započeti hranjenje 6-mjesečne bebe? Dohrana s gv započinje sa:

 • pire od povrća;
 • kaša bez mlijeka;
 • voćni pire.

Važno! Ostatak proizvoda smije se kušati u kasnijoj dobi..

Prvi dio novog proizvoda smije se probati danju kako bi se pratila djetetova reakcija. To je 0,5 žličice. Tada se dijete hrani majčinim mlijekom. Ako na djetetovom tijelu nije bilo osipa i nije bilo problema sa stolicom, sljedeći dan porcija se udvostručuje. Dodajte količinu proizvoda svaki dan dok porcija ne postane 120-140 g.

Svježi pire krumpir priprema se za novi obrok, ne može se čuvati u hladnjaku. Ako se kod bebe pojavi osip ili nemirno ponašanje, uvođenje dohrane se otkazuje i savjetuje se s pedijatrom.

Dječja hrana za prvo hranjenje

Nakon uvođenja komplementarne hrane, moguće je stvoriti jelovnik za 6-mjesečnu bebu koja je dojena.

Upute za uvođenje komplementarne hrane s povrtnim pireom

Dan prihraneKoličina povrtnog pirea
15 g.
210 g.
320 g.
440 g.
pet80 g.
6120 g.
7150 g.
85 g novog povrća može se pomiješati s prethodnim
devet10 g novog povrća pomiješa se s prvim

Za tvoju informaciju. Nakon svakog hranjenja pireom, dijete se hrani majčinim mlijekom. Do kraja tjedna jedan obrok u potpunosti zamjenjuje povrće. Dječja hrana mora biti svježe pripremljena.

Pravila za izradu jelovnika sa 6 mjeseci

Izrada jelovnika za 6-mjesečnu dojenu bebu ovisi o njegovoj sposobnosti debljanja, prirodi stolice, godišnjem dobu i zdravstvenom stanju. Postoji nekoliko pravila koja se preporučuje poštivati ​​pri odabiru proizvoda:

 • Uz polagano debljanje, prvo se uvode žitarice bez mliječnih proizvoda. Za to su prikladni heljda, riža, zobene pahuljice..
 • Pire od povrća kupuje se u trgovinama dječje hrane. Izrađene su pomoću posebnih tehnologija, odgovarajuće konzistencije.
 • Kada odluče kuhati povrće pire, samostalno biraju povrće koje je karakteristično za sezonu. U trgovinama se kupuju tikvice, bundeva, cvjetača i brokula.
 • Beba dobiva jedan proizvod na probu.
 • Ako dijete pati od čestih gastrointestinalnih poremećaja, preferira se pire od suhe šljive..
 • Dodajte 0,5 žličice u biljne smjese. biljno ulje. Poboljšava probavu, poboljšava bebinu stolicu i obogaćuje tijelo vitaminom D.
 • Ghee se dodaje kaši za poboljšanje probave i povećanje sadržaja kalorija u jelu.
 • Meso i pileća juha ne daju se u ranoj dobi, jer uzrokuju dodatni stres na bubrezima.
 • Preporuča se odmah uvesti povrće, a zatim voće, jer nakon slatke hrane beba neće htjeti jesti svježe povrće.
 • Dječja hrana nije soljena, sol zadržava vlagu u tijelu i opterećuje bubrege.
 • Mesni proizvodi, riba, punomasno mlijeko i jaja smiju se probati nakon navršene godine dana.

Proizvodi za prvo hranjenje

Pogreške u uvođenju dohrane

Mnogi mladi roditelji ne znaju pravilno započeti diverzifikaciju prehrane svoje bebe. Zanemaruju pravila izrade jelovnika za bebe stare 6 mjeseci i griješe. Lako ih je popraviti ako proučite preporuke pedijatara. Glavne pogreške roditelja su:

 • Prerano je isprobavati novu hranu. Tijelo djeteta ne probavlja dobro odraslu hranu, jer mu nedostaju potrebni probavni enzimi. Kao rezultat toga, rad probavnog trakta je poremećen, postoji povećana tvorba plinova.
 • Komplementarnu hranu započnite s voćnim sokovima i pireima. Nakon što beba okusi slatki pire i sokove, teško će ga natjerati da jede beskvasni povrćni pire. U dobi od 6 mjeseci preporučuje se davanje prednosti povrću i žitaricama bez mliječnih proizvoda.
 • Miješanje nekoliko komponenata u jednom pireu. Takvo jelo pogodno je za mrvicu koja je već isprobala sve komponente smjese. Ako sadrži nekoliko novih proizvoda za dijete, tada će u slučaju alergije i nuspojave biti teško utvrditi iz čega je točno poteklo..
 • Hranjenje nove hrane navečer. Bolje je da beba ujutro isprobava nove proizvode, tako da ima vremena promatrati njegovu reakciju. Ako ga hranite noću, odnosno postoji opasnost od napada kolika noću, možda također nećete primijetiti osip na koži koji će nestati do jutra.

Prehrana djeteta sa 6 mjeseci na HB i dijeta

Beba stara 6 mjeseci hrani se prema određenom režimu, to je 5 obroka dnevno. Nakon uvođenja dohrane, količina konzumirane hrane se malo mijenja. Za šestomjesečnu bebu optimalna prehrana je:

 1. Prvo hranjenje - majčino mlijeko 200 ml.
 2. Drugi obrok - 100 g kaše bez mliječnih proizvoda i 50 g voćnog pirea, nadopunjenog majčinim mlijekom.
 3. Treće hranjenje - 150 g povrtnog pirea i dohrana majčinim mlijekom.
 4. Četvrto i peto hranjenje sastoji se od 200 ml dječjeg mlijeka.

Tablica približne prehrane za dijete od 6 mjeseci tijekom tjedan dana

Vrijeme za hranjenjeponedjeljakutoraksrijedačetvrtakpetaksubotanedjelja
6,00Majčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 ml
10,00Rižina kaša 120 g.Heljdina kaša 120 g.Zobene pahuljice 120 g.Rižina kaša 120 g.Heljdina kaša 120 g.Zobene pahuljice 120 g.Rižina kaša 120 g.
14,00 satiPire od tikvica 150 g.Pire od bundeve 150 g.Pire od cvjetače 150 g.Pire od brokule 150 g.Mješavina povrća 150 g.Pire od tikvica 150 g.Pire od bundeve i cvjetače 150 g
18,00 satiMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 ml
22.00Majčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 mlMajčino mlijeko 200 ml

Takva prehrana uspostavljena je krajem 6. mjeseca razvoja, do tada beba smije probati žitarice bez mliječnih proizvoda, pire od povrća i voćni pire. Povrće se može miješati i izmjenjivati ​​svaki dan.

Dijete koje jede pire krumpir

Nakon početka uvođenja dohrane, dijete oblikuje vlastitu prehranu. Postupno se količina kašica bez mliječnih proizvoda dovodi do 150 g, povrtni pire - do 120 g. Svaki tjedan mrvica smije isprobati nove proizvode kako bi diverzificirala svoju prehranu. Svako povrće i voće ima svoje korisne mikroelemente potrebne za razvoj djeteta..

Nakon svakog obroka dijete se hrani majčinim mlijekom. Na kraju 6 mjeseci 2 obroka zamjenjuju se kašama bez mlijeka i povrćem. Između hranjenja, bebi se daje 50-70 ml voćnog soka. Početkom sedmog mjeseca dijete se hrani dječjim kolačićima otopljenim u majčinom mlijeku. Uvode se i kolačići, sušilice, krekeri. Daju se za međuobrok.

Domaći recepti od pireja

Trenutno mnogi proizvođači dječje hrane rade gotovi dječji pire. Dostupni su u staklenkama od 100 do 200 ml. Povrće i voće tijekom proizvodnje prerađuju se u polutekući pire, zatim steriliziraju i sipaju u sterilne posude. Na naljepnicama je naveden sastav i preporučena dob upotrebe.

Važno! Prilikom otvaranja takvih limenki treba čuti klik, ako nije, takvi su proizvodi neprikladni za hranjenje djeteta.

Mnogi roditelji odluče napraviti vlastiti pire od povrća za svoju djecu. Za bebu staru 6 mjeseci prikladni su sljedeći recepti:

 • Pire od tikvica. Povrće se oguliti i oprati. Zatim narežite na srednje velike komade, skuhajte u vodi bez soli i šećera. Istucite kuhane tikvice miješalicom s malom količinom povrtne juhe.
 • Pire od suhih šljiva. Osušene šljive preliju se toplom vodom, trebale bi da nabubre. Voda se odvodi i puni novom vodom. Kuhajte na umjerenoj vatri 15 minuta. Ako je suha šljiva imala kosti, one se uklanjaju. Dobivena smjesa se tuče.
 • Sok od jabuke. Svježa jabuka se nariba na finom ribežu. Kaša se stavi u gazu i istisne sok.
 • Pečena jabuka. Svježe voće se opere, a vrh izreže. Stavite na lim za pečenje i pecite na 150 ° C.
 • Heljda bez mlijeka. 1 žlica heljda se pere i suši. Grah se samelje u mlinu za kavu. Zatim ulijte 100 ml vruće vode i prokuhajte.

Početak uvođenja dohrane presudan je trenutak u životu djeteta i njegovih roditelja. Uz gv, 6 mjeseci se smatra najboljom dobom. U to vrijeme beba već zna sjediti, aktivno se razvija i zanimaju prehrambeni proizvodi odraslih. Komplementarnu hranu započinju malim obrocima, koji se postupno dovode do 150 g. Dobro osmišljen jelovnik i prehrana omogućit će vam praćenje prehrane mrvica i izbjegavanje pogrešaka.

To Je Važno Znati O Planiranju

Prijava za trudnoću: uvjeti, važni dokumenti i pravila

Novorođenče

Svaka žena, saznavši da će uskoro postati majka, postavlja pitanja: kako i kada se prijaviti za trudnoću, tko će provoditi medicinski nadzor nad njom i njezinom bebom.

Prehrana za nedonoščad: od prvih dana do jedne godine

Začeće

Koji je najbolji način prehrane nedonoščadi: majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko? Koliko često takvu bebu treba hraniti? Kada je propisana parenteralna prehrana??

Kako ukloniti toksikozu tijekom trudnoće

Novorođenče

Uzroci toksikoze tijekom trudnoćeToksikoza tijekom trudnoće može dovesti do komplikacijaLiječnici razvoj toksikoze tijekom trudnoće povezuju s odgovorom imunološkog sustava na stvaranje, rast i razvoj jajne stanice, koje žensko tijelo doživljava kao strani objekt.

Iskrivljeni vratovi u novorođenčadi, što učiniti

Novorođenče

Ako je vaša beba razvila tortikolis, najvjerojatnije ćete je moći prepoznati po očitim znakovima: s ovim sindromom djetetova glava odstupit će samo na jednu stranu..