Glavni / Prehrana

Kako odabrati dječju vodu za adaptirane mliječne pripravke, kuhanje i piće: savjeti za nove majke

Dijete je krhko i još ne formirano tijelo koje zahtijeva povećanu pažnju, brigu i pomno odabranu posebnu prehranu. Kažemo vam koju vodu za kuhanje hrane i mješavina za bebu, kao i koju vodu trebate piti za zdravlje i brzi rast.

Pročitajte u ovom članku:

Koja je voda bolja za pripremu adaptiranog mlijeka za dojenčad
Kako razrijediti adaptiranu hranu za dojenčad
Kako odabrati dječju vodu za kuhanje i piće

Koja je voda bolja za pripremu adaptiranog mlijeka za dojenčad?

Odmah treba napomenuti da ako je moguće dojiti dijete, onda je bolje ne koristiti gotove mliječne formule. Da, hranjivi su, ali nikad ne zamjenjuju u potpunosti pravo majčino mlijeko. Osim toga, prije kupnje gotovih smjesa nužno je konzultirati se s pedijatrom kako bi se isključila pojava mogućih alergijskih reakcija u dojenčeta. Smjese se pripremaju i od kravljeg i od kozjeg ili sojinog mlijeka. Za početak se djetetu preporučuje davanje smjese u malim količinama (počevši od 5-10 ml i promatrajući djetetovu reakciju na ovaj proizvod). Ako se djetetovo zdravlje naglo pogoršalo ili se pojave alergijske reakcije poput osipa i oteklina, odmah mu prestanite davati ovu smjesu i posjetite liječnika..

Budući da smjese sadrže dovoljnu količinu bjelančevina, ne smiju se razrijediti mlijekom - to može uzrokovati višak, što će negativno utjecati na zdravlje djeteta. Za uzgoj suhih mješavina mlijeka najprikladnija je posebna flaširana voda za djecu s oznakom "za dječju hranu". Takva voda povećala je zahtjeve za čistoćom i kvalitetom, kao i strogu kontrolu njihova poštivanja.

Još jedan savjet za mlade majke: ne pokušavajte pripremiti veću smjesu unaprijed (s vremenom se u njoj počinju razvijati bakterije). Dječju hranu morate pripremiti neposredno prije hranjenja djeteta.

Najbolje je sastaviti i dogovoriti način hranjenja bebe tijekom dana s pedijatrom. Obično bebe jedu mješavine mlijeka do 2-3 godine.

Kako razrijediti adaptiranu hranu za dojenčad?

Najčešći udio je jedna mjerica na 30 ml vode (obično su ove informacije zapisane u uputama za uporabu na pakiranju). Žlica uvijek treba biti savršeno suha i čista..

Pregrijanu dječju vodu ulijte u sterilnu bočicu za hranjenje. Mnogi roditelji radije kuhaju flaširanu dječju vodu unaprijed radi dodatne dezinfekcije. Napunite mješavinu suhog mlijeka, promatrajući omjere vode i broj mjernih žlica. Zatvorite bocu i temeljito protresite dok se ne otopi i postane homogena (ne smije biti grudica). Neće biti suvišno provjeriti temperaturu pripremljene adaptirane mliječne hrane - za to kapite malu količinu na zglobu. Za preciznije mjerenje može se koristiti termometar. Optimalna temperatura vode za adaptiranu mliječnu hranu je 36 - 37ºC (ovo je ugodna temperatura za majčino mlijeko - smatra se idealnom za bebu).

Savjet: Bolje je bocu za hranjenje oprati odmah nakon obroka i držati je na čistom mjestu do sljedećeg hranjenja (dijete će u svakom trenutku ogladnjeti, a čista bočica već će vam biti pri ruci).

Koju vodu treba koristiti za kuhanje kaše i juha za dijete?

Isto kao i smjesa - na savršeno čistoj i slabo mineraliziranoj vodi. Pogodan je za pripremu juha, laganih juha i žitarica za stariju djecu (koja više ne jedu adaptirano mlijeko). Slabo mineralizirana voda zagrijavanjem ne ostavlja naslage kamenca (bijele pahuljice) i ugodnog je neutralnog okusa.

Kako odabrati dječju vodu za kuhanje i piće?

Uvijek imajte na umu da je nježni dječji organizam (posebno beba) vrlo osjetljiv na mikrobe i pojavu gastrointestinalnih poremećaja, stoga treba koristiti isključivo visokokvalitetne proizvode i čistu vodu. O tome kako se dječja voda razlikuje od obične vode za odrasle? napisali smo u prethodnom članku.

Najoptimalnija i idealna opcija je planinska ledenjačka voda najviše kvalitete (udovoljava svim zahtjevima za dječju vodu). Ti zahtjevi uključuju ruske marke: "Dlya Lyal", "Arkhyzik" i "Elbrusinka". Među uvoznim vodama mnoge mame odabiru Evian i Vittel - ove marke imaju optimalno nisku mineralizaciju i čistoću, a također su ugodne za okus i lako se piju za malu djecu..

Još jedan savjet majkama male djece: ni u kojem slučaju djetetu ne smijete davati ljekovitu stolnu i ljekovitu vodu - ona je visoko mineralizirana i namijenjena je liječenju određenih bolesti, u dozama koje propisuje i preporučuje kvalificirani liječnik. Nekontrolirana uporaba visoko mineralizirane vode može negativno utjecati na zdravlje.

Neka djeca rastu zdrava!

© magazin "Aqua Melody"

Datum objave: 19.07.2019

Kako pravilno razrijediti i pripremiti smjesu za hranjenje novorođenčeta, koju vodu koristiti

Ispravan odabir i priprema formule za hranjenje bebe ključ je dobrog zdravlja, raspoloženja i rasta. Izbor proizvoda za dječju hranu je velik. Smjese što više odgovaraju sastavu majčinog mlijeka i sigurne su za djecu. Ali bebe mogu loše jesti i najkvalitetniju i najskuplju smjesu ako je neprikladno pripremljena. Razmotrite kako pripremiti adaptiranu mliječnu hranu za dojenčad kako bi se ona zaljubila u dijete i donijela zdravstvene koristi.

Kako razrijediti smjesu

Proučavanje uputa koje je proizvođač hrane dao za najmlađe pomoći će vam da napravite pravu mješavinu. Na što treba paziti prilikom čitanja priručnika:

 1. Je li prehrana prikladna za dob i osobine djeteta (alergije, nedonoščad itd.).
 2. Treba pojasniti koliko je grama proizvoda potrebno za bebu u njegovoj dobi.
 3. Preporučena temperatura vode.
 4. Kako čuvati otvoreno pakiranje i koliko dugo se kutija može otvoriti. Za kontrolu - napišite na paket kad je otvoren. To je neophodno u slučaju da morate odgoditi hranjenje iz ove posude, a zatim se vratiti u nju. Mnogi roditelji, kada putuju ili se kreću, ostave otvoreni paket kod kuće i tada se ne mogu sjetiti kada je otvoren.
 5. Omjer smjese i vode - Tipično 1 mjerica do 30 ml.

Ipak, prvi korak do pravilnog hranjenja je odabir proizvoda. Evo popisa najpopularnijih dječjih formula:

 1. Nannie se proizvodi s kozjim mlijekom na Novom Zelandu. Kozje mlijeko ima niz prednosti u odnosu na kravlje mlijeko, prikladno je za bebe s individualnim preferencijama okusa i lako je probavljivo.
 2. Nutrilak - proizvod je obogaćen vrijednim tvarima, aminokiselinama. Koristi se za anemiju, ubrzava rast i razvoj, pogodan je za oslabljene bebe.
 3. Nan, Nestogen - Nestle proizvodi. Oni su visokokvalitetni, sadrže prebiotike, Omega 3. Osigurajte puni razvoj djeteta.
 4. Nutrilon - cijela skupina proizvoda za bebe: nedonoščad s prehrambenim problemima, alergijskim manifestacijama i zdrava.
 5. Dječji mješavine niske su cijene i izvrsne su kvalitete, a vole ih mnoge generacije beba i njihove majke.

Proizvod se odabire po savjetu pedijatra, na temelju ukusa bebe i mogućnosti roditelja.

Priprema formule za novorođenče

Ako trebate organizirati hranu za novorođenče, posebno pažljivo pripremite proizvod. Klinac je potpuno nespreman za susret s agresivnim okolišem - trebate održavati sterilnost, pažljivo nadgledati čistoću ruku, posuđa, vode.

Značajke pripreme smjese:

 1. Morate započeti pripremu mlijeka pranjem ruku sapunom.
 2. Pribor za hranjenje unaprijed se sterilizira. Uvijek trebate držati nekoliko čistih bočica i bradavica na zalihi, a ne ih sterilizirati kad beba već vrišti od gladi.
 3. Proizvod treba kuhati neposredno prije hranjenja. U čistu bocu ulijte vodu zagrijanu na potrebnu temperaturu (36-38 °) (idealno bi bilo da se zagrije 2-3 ° više, jer će se tekućina ohladiti u dodiru s bocom i prahom). Vodu možete zagrijati izravno u spremniku za hranjenje.
 4. Mjerna žlica ne smije biti mokra. Skupljamo punu žlicu bez slajda i unosimo je u vodu. Pokrijte cuclom i temeljito protresite kako biste osigurali da se sav prašak otopi.
 5. Važno je provjeriti temperaturu dobivenog mlijeka prije hranjenja. Iz bradavice, bez dodirivanja ruke, nakapajte smjesu na zglob ili na zavoj lakta. Prava smjesa ostavlja ugodnu toplinu.

Postupak kuhanja brzo će vam postati poznat i lak. Imajte na umu da se proizvođačima hrane i pedijatrima ne preporučuje:

 1. Ulijte prah u vrlo vruću vodu (ako to nije navedeno u uputama), a zatim ohladite na željene parametre. Hranjive sastojke u mlijeku uništavaju visoke temperature. Štoviše, ne možete kuhati prah.
 2. Promijenite proporcije. Razrijedite ispod preporučene koncentracije - beba će biti gladna. Ako ima previše praha, probavne smetnje su moguće - regurgitacija, kolike.
 3. Ne biste trebali samostalno izračunavati prehrambene norme prema dobi, težini ili drugim pokazateljima. Količine smjese potrebne za bebe dobro su izračunali pedijatri na temelju znanstvenih podataka i dugogodišnje prakse..
 4. Smjese često mijenjajte. Probavni trakt vaše bebe još nije spreman za redovite promjene hrane. Za promjenu prehrane, ako je potrebno, trebate odabrati vrijeme kada je dijete zdravo, veselo i vedro. Također biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste odabrali pravi proizvod. Sve tvrtke proizvode široku paletu hrane koja zadovoljava različite potrebe i zdravstvene uvjete.

Još nekoliko savjeta za pomoć mamama. Posebni uređaji - sterilizator i grijač - bit će dobra pomoć u pripremi i očuvanju sterilnosti. Majkama će znatno olakšati život, pogotovo ako je dijete potpuno hranjeno na bočicu..

Važno: strogo poštivanje uputa za kuhanje na pakiranju pružit će djetetu mlijeko koje je po sastavu što bliže majčinom mlijeku, zaštititi od bolesti i osigurati rast i razvoj.

Kako sterilizirati bočicu

Prije početka sterilizacije, sve dječje posuđe mora se dobro očistiti od ostataka mlijeka. Bolje je to učiniti odmah kako se smjesa ne bi isušila. Pere posuđe pomoću posebnih deterdženata za bebe.

Boce i sise ne možete prati deterdžentima za pranje posuđa. Plastično posuđe je prikladno i sigurno, stakleno posuđe je dobro oprano, izdržljivo i lakše se sterilizira.

 1. Vrela voda. Boce se napune vodom i stave na štednjak. Vrijeme vrenja - 8-10 minuta.
 2. Električni sterilizator za dječje posuđe. Dobra opcija za brižne majke koje imaju sredstava za kupnju.
 3. Mikrovalna pećnica na pari. Prikladna opcija, pogotovo ako je već na farmi.
 4. Posebni proizvodi - otopine, tablete. Ova metoda je dobra u nedostatku električne energije i mogućnosti ključanja. Otopite proizvod u vodi i uronite posuđe na 30-60 minuta.

Roditelji će morati odabrati jednu od opcija kako bi beba dobivala hranu iz sterilnog posuđa.

Koja je voda bolje razrijediti formulu za novorođenčad

Proizvođači dječje hrane pobrinuli su se za posebnu vodu za izradu adaptiranih mliječnih proizvoda. Razlikuje se od uobičajenog:

 • visok stupanj pročišćavanja od prljavštine i mikroba;
 • sadržaj minerala, kisika i drugih korisnih komponenata.

Trebam li kuhati posebnu dječju vodu? Proizvođači uvjeravaju da takva potreba ne postoji. Međutim, narodna mudrost i dugogodišnje iskustvo savjetuju vam da igrate na sigurno. Većina majki radije propušta takvu vodu kroz filtar, ili još bolje da je prokuha.

Kada se koristi obična voda iz slavine, ona se filtrira, a zatim prokuha. Ne preporučuje se dugotrajno ili ponavljano ključanje, jer voda gubi sve hranjive sastojke.

Referenca: destilirana voda ne koristi se za prehranu djece.

Kako hraniti bebu razrijeđenom formulom

Smjesa se priprema 5-10 minuta prije hranjenja. Trebao bi se dobro raširiti u vodi. Ne vrijedi duže držati gotovo mlijeko. Ako je boca hladna, možete je namočiti u vruću vodu..

Rupa na bradavici treba pustiti da smjesa kaplje tako da se beba ne zadavi mlazom. Dijete se hrani, polaže na ruku, pazeći da se glava ne naginje unatrag.

Klinac mora pojesti cijeli preporučeni dio, dozvoljen je ostatak veličine petine norme. Ako beba i dalje sisa kada je adaptirana mliječna hrana nestala, nema potrebe za gutanjem zraka. Boca se oduzme, da lutku ili joj se odvrati igračka.

Preostale smjese ne mogu se čuvati za sljedeću hranu. Ne preporučuje se držanje mlijeka u hladnjaku i ponovna upotreba.

Kako se hraniti noću

Noćno hranjenje treba pravilno organizirati, tada se mama može dobro odmoriti. Ne morate kuhati mliječnu smjesu navečer.

U sterilnoj boci trebate izmjeriti vodu i pripremiti prah u potrebnoj količini.

Ako postoji grijač, u njemu se zadržava voda. Da biste izbjegli zagrijavanje vode, možete koristiti termosicu. U nedostatku ovih korisnih uređaja, tekućina će se morati zagrijati.

Nakon hranjenja, bolje je odmah potopiti sve posuđe u vodu kako biste ga lakše oprali ujutro.

Kako se hraniti tijekom putovanja

Većina djece svoja prva putovanja kreće tijekom djetinjstva. Na cesti se morate opskrbiti odgovarajućom količinom hrane, sterilnim posuđem, bradavicama, kako ne biste povećali stres djeteta zbog gubitka rodne kolijevke lošom hranom.

Osnovno pravilo prilikom hranjenja je pripremiti smjesu prije upotrebe. Zato zgrabite vodu i držite prašak za otopinu u čistoj, zatvorenoj vrećici.

Možete uzeti vrećicu s termosicom na put, kada putujete automobilom, koristite grijač od upaljača. U vlaku vodu možete zagrijavati pomoću titana. Na dugim putovanjima mnoge spašava gotova voda za pripremu dječje hrane..

Da bi pomogli putnicima, prodaju gotove razrijeđene smjese u sterilnim posudama. Hoće li vjerovati takvom proizvodu, ovisi o roditeljima.

Kako čuvati za kasnije hranjenje bebe

Otvoreni paketi dječje hrane obično se čuvaju kratko vrijeme - oko 3 tjedna. U tom slučaju treba poštivati ​​preporučene uvjete - vlažnost, temperatura. Inače, prah će upiti vlagu, mirise, pretvoriti se u grudastu masu..

Pripremljeno mlijeko treba dati bebi u roku od 2 sata. Bolje odmah nakon miješanja. Zabranjeno je ostavljati ostatke smjese do sljedećeg hranjenja. Ne možete se opskrbiti dječjom hranom i čuvati je u hladnjaku, već samo podgrijavati po potrebi..

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebe. Ali uspijevaju se snaći vrlo rijetko. Većina majki prisiljena je hraniti svoju djecu adaptiranim mlijekom. Mnogo snažne zdrave djece odraslo je na dječjoj hrani. Mliječne formule pouzdan su i dokazan od strane mnogih generacija način da se djetetu osigura puni rast i razvoj.

Kako pravilno razrijediti adaptirano mlijeko za dojenčad

Pravilno pripremite formulu - čini se da je lakše, pročitajte upute na kutiji i učinite kako je napisano. Ali ponekad najjednostavnije stvari, posebno kada se tiču ​​novorođenčeta, mogu jednostavno zbuniti roditelje..

Sadržaj

 • Kako pravilno razrijediti smjesu
 • Kako pravilno pripremiti formulu za novorođenče
 • Koliko se čuva razrijeđena adaptirana mliječna hrana
 • Kojom vodom razrijediti dječju smjesu
 • Temperatura vode za adaptiranu mliječnu hranu
 • Priprema smjese za noćno hranjenje
 • Hrana za dojenčad na cesti

Morali biste znati da nitko, čak ni najsuvremenija adaptirana formula, ne može u potpunosti zamijeniti majčino mlijeko. Prebacivanje djeteta na umjetno hranjenje trebao bi biti svjestan i iznuđen korak, a ne savjet prijatelja i želja da si malo olakšate život, imate slobodu kretanja ili vlastite pretpostavke i pretpostavke da majčino mlijeko nije dovoljno. Nedostatak koji nastaje u dječjem tijelu bez majčinog mlijeka ne može se ničim nadoknaditi.

Kako pravilno razrijediti smjesu

Prvo što trebate učiniti je pročitati upute proizvođača. Uvijek opisuje kako pripremiti adaptiranu hranu za dojenčad. Vrijedno je obratiti pažnju na sljedeće važne točke:

 • u kojem omjeru razrijediti mliječnu smjesu (često jednu mjericu na 30 ml vode)
 • na kojoj temperaturi se priprema smjesa
 • preporučena količina formule spremne za upotrebu za djecu različite dobi
 • koliko se dugo i pod kojim uvjetima može čuvati otvoreno pakiranje

Kako pravilno pripremiti formulu za novorođenče

Crijeva i usna šupljina zdrave bebe su sterilni. Zadatak roditelja je pružiti djetetu priliku da se postupno prilagođava okolnom prostoru, prije nego što ga počne upoznavati s patogenom mikroflorom (drugim riječima, mikrobima).

U svim slučajevima kontakta s dječjim stvarima, hranom i samim djetetom, budite sigurni i uvijek - operite ruke vodom i sapunom. Naravno, beba će se u svakom slučaju morati upoznati s okolnim mikroorganizmima, ali kad navrši nekoliko dana, prerano je.

Budući da smjesu morate pripremiti neposredno prije hranjenja, budite spremni na to da ćete to morati učiniti pod potresnim vriskom gladne bebe. Možda u takvim uvjetima hladnokrvna priprema sterilnih bočica neće uspjeti - bolje je i prikladnije imati ih barem dvije..

Bolje je pripremiti se unaprijed i čistu bocu pokriti suhim ručnikom, nego žuriti oko kuće i u bijegu se prisjetiti gdje nakon hranjenja, kada dijete plače od gladi. Naravno, u teoriji bočicu morate oprati odmah nakon hranjenja, ali u praksi bebe nekim čudom izvršavaju vlastite prilagodbe vašeg rasporeda..

Dakle, kada se izvrše svi potrebni preparati, prema uputama, određujemo potreban omjer vode i suhe smjese prema dobi vaše bebe. U sterilnu bocu ulijte vodu potrebne temperature ili je dovedite do potrebnog zagrijavanja u boci. Ulijte potreban broj mjernih žlica nakon uklanjanja klizača s njih (možete koristiti stražnji dio noža).

Bocu zatvorimo poklopcem i jako dobro promućkamo da u smjesi ne ostanu grudice (možete provjeriti ima li svjetlosti). Za svaki slučaj provjeravamo temperaturu smjese ispuštanjem na zglob. Nakon hranjenja izlijte ostatak smjese.

Neke majke, pokušavajući bolje hraniti bebu, povećavaju koncentraciju suhe smjese u vodi. To je strogo zabranjeno. To može dovesti do pretilosti ili drugih metaboličkih poremećaja u djeteta.

Netko će se možda ove mjere činiti suvišnim i, naravno, nitko vas na to ne može prisiliti. Ali ne zaboravite da će prva tri mjeseca djetetova života zakomplicirati kolike i pogoršati situaciju na brzinu opranim bočicama, vjerujte mi, ne vrijedi.

Koliko dugo se mogu čuvati razrijeđene mliječne formule za dojenčad

Vrlo često pitanje koje zanima sve roditelje - koliko možete spremiti pripremljenu adaptiranu mliječnu hranu? U idealnom slučaju, gotova mliječna smjesa pojede se odmah i ne skladišti. Što je pripremljena smjesa dulja, daju se veće šanse za množenje štetnih mikroba koji vole toplo i mliječno okruženje. I ne samo potrebne bifidobakterije, koje ste s ljubavlju stvorili optimalnu temperaturu. Vrijeme čuvanja razrijeđene adaptirane mliječne hrane treba biti minimalno. Imajte na umu da se pripremljena mješavina mlijeka ne može čuvati ni u hladnjaku..

Boca i bradavica moraju se oprati i sterilizirati prije svake pripreme smjese. Možete saznati više o sterilizaciji bočica za hranjenje.

Kojom vodom razrijediti dječju smjesu

Hitno pitanje za roditelje - je li moguće smjesu razrijediti dječjom vodom? Desetljećima se za pripremu smjese koristila kuhana voda. Sad su počeli razmišljati da kipuće ubija vodu, uskraćuje kisik i druge elemente u tragovima. Danas nećete nikoga iznenaditi posebnom dječjom vodom za piće i izradu smjese. Ne treba vrenje, dovoljno je da se zagrije na optimalnu temperaturu.

Koje su blagodati dječje vode?

 • u svim fazama berbe voda prolazi strogu sanitarnu kontrolu
 • za čišćenje se koristi višestepeni sustav filtra
 • za razliku od kuhanog, nije lišen kisika i drugih korisnih elemenata u tragovima
 • u djece se smanjuje mineralizacija vode (u suhim smjesama pokušavaju odabrati optimalan omjer elemenata u tragovima i voda s povećanom mineralizacijom može prekršiti te proporcije)

Ako želite koristiti vodu iz bunara, bolje je da je prvo predate na analizu u sanitarno-epidemiološku stanicu..

Temperatura vode za adaptiranu mliječnu hranu

Od temeljne važnosti za pripremu smjese je temperatura vode koja je nužno naznačena na pakiranju. Gotovo sve smjese sada sadrže bifidobakterije, korisne za crijeva djeteta. A korisne bakterije, za razliku od štetnih, prilično su nježni mikroorganizmi. Na temperaturi višoj od one naznačene u uputama, oni jednostavno umiru.

Uz to, naravno, temperatura vode samo treba biti ugodna za dijete, 36 - 37 ºC. Ovo je temperatura majčinog mlijeka. Stoga, ako je moguće, upotrijebite termometar za pripremu adaptiranog mlijeka za dojenčad. Srećom, asortiman dječjih trgovina sada je prepun proizvoda koji olakšavaju život mamama. Pa, ako nema termometra, nema veze. Stavite nekoliko kapi smjese bočica spremne za upotrebu na zglob. Ako je temperatura smjese optimalna, tada je nećete osjetiti na zapešću.

Nije poželjno zagrijati gotovu smjesu. Prilagođena adaptacija za dojenčad nije proizvod koji se može sigurno zagrijati i hladiti. Ima tu dobrih bakterija, sjećaš se? I ne samo. Ali ako se dogodilo da se dok ste se pripremali za hranjenje smjesa ohladi, zagrijte je pod mlazom vruće vode.

Preko noći formula

Najsigurnija opcija za dijete i pošteda za majku je navečer ulijevanje vode u sterilnu bočicu i stavljanje u grijač. Većina grijača sposobna je održavati konstantno zadanu temperaturu u boci. Ulijte suhu smjesu u dozator za suhu smjesu.

Sada smjesu možete pripremati noću na autopilotu. Sve što treba učiniti je izaći iz dozatora u bocu i temeljito promiješati. Svakako provjerite temperaturu smjese za svaki slučaj. Gotovo. Možete početi hraniti gladnu bebu.

Hrana za dojenčad na cesti

Svi moderni roditelji žele biti mobilni. Moramo odati priznanje proizvođačima dječje robe - djetetu je postalo puno lakše pružiti hranu na putovanju nego što je to bilo, recimo, u prošlom stoljeću. Zvuči smiješno, naravno, ali bilo je to prije samo petnaest godina.

Ako na put idete s malim djetetom - zasebno ponesite vodu i mješavinu mlijeka u prahu. Grijači su već izumljeni za automobile koji u automobilu rade od upaljača za cigarete. Prikladne posebne vrećice-termoze, u koje možete staviti bocu s malo toplijom vodom nego što je potrebno. Ako u posebnoj vrećici nema dovoljno vremena za zagrijavanje, možete zagrijati bočicu s hranom stavljajući je u drugu posudu s toplom vodom, poput titana, ako putujete vlakom..

Zapamtite, vaš je zadatak zadržati odvojenu vodu i odvojiti suhu smjesu što je duže moguće, kombinirajući ih neposredno prije hranjenja. Naravno, u prodaji su dostupne i gotove razrijeđene smjese u tetra pakiranjima, ali koristiti ih ili ne, svaka majka sama odlučuje.

Mješavina za novorođenčad, kako uzgajati i čuvati?

Kako bi se prikladno koristili nadomjesci, proizvođač je poduzeo niz mjera. Bilo koja posuda s proizvodom sadrži detaljne upute, gdje je postupak pripreme smjese opisan korak po korak.

Uputa također sadrži tablicu koja pokazuje standardni udio tekućih i suhih nadomjestaka za različite dobne skupine djece. Uz suhu smjesu isporučuje se posebna mjerna žlica, prikladno joj je izmjeriti potrebnu količinu zamjene prilikom uzgoja komplementarne hrane.

Napominjemo da gotova zamjena ima drugačiju konzistenciju, ovisi o komponentama hrane.

Pažnja! Strogo se pridržavajte preporuka koje je proizvođač dao u tablici uputa.

Potrebno je oko tri minute da se razrijedi adaptirana mliječna hrana..

Zatim razmotrite ispravan algoritam za uzgoj dječje hrane:

 1. Temeljito operite ruke vodom i sapunom, dobro osušite čistim ručnikom.
 2. Temeljito očistite dječje posuđe (bočica, poklopac s bradavicom) od tragova prethodne uporabe i drugih onečišćenja. Pedijatri u ove svrhe dopuštaju upotrebu posebnih dječjih proizvoda za čišćenje - oni ne uključuju tvari koje su upitne i nisu sigurne za dijete. No, kategorički nije potrebno koristiti poseban stroj za čišćenje dječjeg posuđa, iako to preporučuju neki proizvođači. Potrošači primjećuju nezadovoljavajuću kvalitetu čišćenja posuda za dječju hranu, koja je posljedica izvornog oblika. Bolje je koristiti posebne četke usmjerene posebno na osiguravanje visokokvalitetne obrade spremnika za dječju hranu.
 3. Temeljito isperite posudu za bebe pod toplom tekućom vodom kako biste uklonili tragove sredstava za čišćenje. Kuhajte sva dječja jela u loncu s kipućom vodom 5-10 minuta.
 4. Odredite mjesto u kuhinji posebno za pripremu dječje hrane, nemojte tamo postavljati nepotrebne predmete i održavajte je čistom.
 5. Potrebno je istaknuti pojedinačnu lončanicu - strogo je koristite kao posudu za zagrijavanje vode potrebne za razrjeđivanje zamjene. U lonac ulijte vodu - preporuča se koristiti posebnu dječju vodu. Zakuhajte, nastavite pirjati 5-10 minuta. Provjerite s preporukama proizvođača, ako nisu predviđeni dodatni koraci - maknite posudu s vatre, odstojite pola sata.
 6. U skladu s tablicom proizvođača, odredite koliko vam treba prokuhane vode, ulijte je u pasteriziranu dječju bočicu. Ne možete miješati kuhanu i običnu vodu da biste postigli potrebnu temperaturu - to može dovesti do negativnih posljedica za tijelo novorođenčeta!
 7. Iz tablice utvrdite koliko je potrebno suhe adaptirane mliječne hrane za dobnu skupinu vašeg djeteta. Izmjerite točnu količinu pomoću mjerne žlice isporučene s dječjom hranom. Broj žlica naznačen je bez dijapozitiva, višak smjese iz žlice može se ukloniti posebnim uređajem na spremniku s proizvodom ili čistim nožem. Jedna mjerica sadrži 4,3 grama suhe mješavine.
 8. Pomiješajte suhu smjesu i prokuhanu vodu. Preporuča se staviti 1 žlicu suhe mliječne hrane za dojenčad na 30 mililitara prokuhane vode. Točne proporcije moraju se odrediti iz tablice proizvođača. PAŽNJA: prvo u bocu ulijte potrebnu količinu prokuhane vode, a zatim dodajte potrebnu količinu suhe zamjene, a ne obrnuto!
 9. Pomiješajte suhu zamjenu s vodom uz lagano mućkanje dok ne dobijete proizvod jednolike konzistencije, bez grudavih uključaka. Razrijeđeni proizvod nemojte tresti jer će se pjeniti..
 10. Prije davanja hrane djetetu, potrebno je pažljivo kontrolirati da njegova temperatura ne prelazi 37 stupnjeva. Stavite nekoliko kapi smjese na unutrašnju stranu zgloba - ne bi trebalo biti nelagode. Kad je temperatura hrane znatno viša od potrebne, bocu je dopušteno staviti pod mlaz hladne tekuće vode. To omogućuje brzo i sigurno hlađenje smjese na željenu temperaturu..
 11. Važno je da položaj hranjenja bude udoban i za medicinsku sestru i za bebu. Uspostavite kontakt očima s novorođenčetom i održavajte ga tijekom cijelog procesa. Gladi svoje dijete, razgovaraj s njim. Opskrbite se salvetama, pomoći će vam da se lako riješite viška smjese. UPOZORENJE: nemojte ostavljati dijete samo s bočicom, može se zagrcnuti!
 12. Ako nakon bojanja u boci još uvijek ima smjese, bacite je..

Uzgoj mlijeka u prahu osjetljiv je postupak s mnogo detalja. Znanje o tome što je važno za roditelje, omogućuju vam pravilno organiziranje i provođenje hranjenja novorođenčeta:

 • zabranjeno je pripremati dječju hranu koristeći običnu vodu iz slavine, bez njenog prethodnog tretmana;
 • odmah nakon završetka hranjenja, novorođenče se mora premjestiti u položaj "stupac" - to vam omogućuje uklanjanje zraka iz želuca koji je tamo stigao hranom;
 • razrijedite dječju hranu samo prije izravne uporabe;
 • nemojte ga čuvati dulje od 60 minuta nakon pripreme, ostatke proizvoda odložite nakon hranjenja djeteta;
 • strogo se pridržavajte proporcija suhe smjese i vode koje preporuča proizvođač, prikazane su u tablici na pakiranju proizvoda ili u umetku;
 • kada pripremate dječju hranu, ne biste trebali koristiti mikrovalnu pećnicu, njezina je upotreba opterećena povećanom grumenom gotove hrane i heterogenošću njene temperature - što predstavlja potencijalnu opasnost za dijete;
 • pažljivo se pridržavajte pravila za čuvanje nepakiranih spremnika sa suhom zamjenom;
 • nakon što odredite prihvatljivu zamjensku opciju, obavezno je uskladite s pedijatrom koji poznaje osobine djeteta;
 • nakon uvođenja smjese u prehranu djeteta - pažljivo pratite reakciju njegovog tijela, ako se pojave negativne reakcije, hitno se obratite vodećem pedijatru.

Pridržavanje ovih preporuka pomaže u sprečavanju pojave trovanja hranom, alergijskih reakcija i drugih bolnih simptoma..

Kako razrijediti formulu za novorođenčad: proporcije, pravila za pripremu i čuvanje gotove hrane

Za novorođenu bebu ne postoji ništa korisnije od majčinog mlijeka. Stjecajem okolnosti žene pribjegavaju korištenju umjetne prehrane. Zbog bolesti ili banalnog nedostatka majčinog mlijeka, dijete se mora prebaciti na suhe ili tekuće smjese na bazi kravljeg ili kozjeg mlijeka. Svojstva takve hrane ne mogu se uspoređivati ​​s blagodatima HS. Međutim, proizvođači nastoje približiti sastav komponenata umjetne prehrane ljudskom mlijeku. Mladim je roditeljima važno znati kako uzgajati adaptiranu hranu za novorođenčad, jer proporcionalni omjer vode i suhe tvari izravno utječe na zdravlje i dobrobit djeteta.

Zašto je tako važno pravilno razrijediti adaptiranu mliječnu hranu za dojenčad?

Razmišljajući o tome kako pravilno pripremiti smjesu, važno je razumjeti zašto se moderni pedijatri često usredotočuju na poštivanje pravila ovog svakodnevnog procesa. Ako je formula pretanka, dojenče će biti pothranjeno. To će za sobom povući ozbiljne posljedice za njegovo tijelo. Mogući problemi s kojima ćete se suočiti ako dijete hranite mješavinom u nižoj koncentraciji nego što bi trebala biti prema dobi su sljedeći:

 • česta buđenja i problemi sa spavanjem;
 • nedostatak debljanja;
 • kašnjenje u razvoju;
 • avitaminoza;
 • rahitis i druge bolesti.

U određenim situacijama roditelji namjerno povećavaju koncentraciju suhe tvari nastojeći dati djetetu hranjiv proizvod, ne obraćajući pažnju na recepte i preporuke za pripremu. Čineći smjesu gušćom, roditelji također naštete malenoj. Koncentrirana smjesa teže se probavlja u krhkom želucu novorođenčeta. Prekomjerno hranjenje često provocira:

 • grčevi u želucu;
 • regurgitacija;
 • problemi sa stolicom;
 • poremećaji u metabolizmu;
 • pojava prekomjerne težine i, kao rezultat toga, poremećaji u radu unutarnjih organa i mišićno-koštanog sustava.

Poštivanje proporcija i preporuka preduvjet je za zdravlje djeteta. Ne budite nemarni prema preporukama na pakiranju. Razvili su ih proizvođači, pedijatri, uzimajući u obzir potrebe dječjeg tijela u skladu s dobnim karakteristikama. Ako mama slijedi zahtjeve za kuhanjem, ali dijete i dalje izražava tjeskobu tijekom obroka ili nakon hranjenja, najbolje je posjetiti liječnika. Liječnik će pojedinačno izračunati udio za dijete.

Detaljne upute za kuhanje

Potrebno je kupiti mliječnu smjesu za mrvice samo visoke kvalitete. Vjerujte pouzdanim, renomiranim proizvođačima. Proizvodi "Nutrilon", "Nestogen", "Nutrilak", "Baby", "Nan", "Similak Premium" i "Bellakt" pokazali su se vrlo dobro. Posebna pažnja roditelja zaslužuje vijek trajanja proizvoda i značajke njegovog skladištenja. Kada kupujete novi proizvod, pripazite da formula odgovara vašem djetetu..

Gastrointestinalni trakt u beba je nesavršen. Mikroflora u crijevima tek se formira, pa je važno spriječiti ulazak bakterija i patogenih mikroba u tijelo. Tradicionalno, priprema formule za hranjenje započinje pripremom jela:

 • bočica, bradavica, mjerna žlica temeljito se operu odmah nakon završetka hranjenja;
 • moguće je koristiti posebne dječje proizvode, upotreba sode bikarbone bit će ekonomična opcija;
 • obratite posebnu pažnju na teško dostupna mjesta, rezbarenje;
 • za čišćenje spremnika koristite četku i posebne četke koje će se koristiti isključivo za dječje posuđe;
 • bočica i bradavica podliježu obveznoj sterilizaciji. Da biste to učinili, kuhajte pribor ili upotrijebite sterilizator. Pri odabiru prve metode, posuda za ključanje koristi se samo za dječje posuđe;

Potrebno je unaprijed pripremiti pribor kako ne biste gubili vrijeme na njihovu obradu u trenutku kada gladna beba zatraži da jede. Prije kuhanja mama temeljito opere ruke sapunom, a također određuje omjer vode i praha.

Pokazatelji i udjeli različitih proizvođača približno su jednaki, jer se izračunavaju prema dobi i težini beba. Standard je 1 mjerica praha u 30 mililitara vode. Jednokratna stopa hranjenja izračunava se dijeljenjem dnevne količine hrane s brojem hranjenja.

Preporuke za miješanje
DobBroj mjernih žlica za 1 hranjenjeKoličina vode (ml)Broj hranjenja dnevno
0 do 2 tjedna3906-7
3-8 tjedana41206-7
2 mjesecapet1506
3-4 mjeseca6180pet
5 mjeseci72104-5
6 mjeseci72103-4

Prašak se stavlja u bocu vode, umjesto da se tekućina ulijeva u posudu sa suhim komadom. To će izbjeći nakupine tijekom otapanja..

Nakon postavljanja komponenata, boca se zatvara plastičnim separatorom, zatim sisom i zaštitnom kapicom. Snažno protresite sadržaj dok se komponente potpuno ne pomiješaju.

Zatim se uklanja separator. Organoleptički provjerite temperaturu hranjive tekućine. Ponudite proizvod djetetu.

Nekoliko važnih pravila za pripremu i čuvanje smjese

Postoje preporuke koja voda je najbolja za razrjeđivanje smjese. Prašak treba razrijediti dječjom vodom u bocama. Za izradu smjese ne treba kuhati. Tekućina je posebno dizajnirana za hranjenje beba. Ako vodu nije moguće kupiti, a morate je uzeti iz drugih izvora, prije kuhanja obavezno je prokuhajte i ohladite na sobnu temperaturu.

Optimalna temperatura vode u kojoj se prašak za dječju hranu treba razrijediti je 35-36 stupnjeva.

Vrlo je važno razmotriti pripremu obroka ako putujete s bebom. Voda i prah se uvijek uzimaju u odvojenim posudama. Miješajte ih samo neposredno prije hranjenja. Ako idete u šetnju parkom, ponesite sa sobom termosicu u kojoj će se čuvati pripremljena topla voda. U slučaju vožnje vlakom, grijanje vode u bocama za kuhanje je jednostavno. Iz titana morate uzeti kipuću vodu i u nju umočiti bocu vode. Kada putujete automobilom, kupite prijenosni grijač upaljača.

Noćno hranjenje mamama uvijek pokreće mnoga pitanja. Glavno što treba zapamtiti je da to ne trebate unaprijed! Pogodno je unaprijed pripremiti pribor kako biste noću brzo razrijedili prah i hranili mrvice:

 • navečer izmjerite potrebnu količinu suhog praha;
 • pripremite sterilnu bocu, u nju ulijte vodu;
 • pokušajte održavati tekućinu toplom pomoću termos ili električnog grijača.

Pripremivši sve unaprijed, trebat će vam minimalno vremena za pripremu dječje hrane.

Koliko se čuva razrijeđena adaptirana mliječna hrana

Često majke razmišljaju o tome koliko dugo se smjesa može čuvati, pogotovo ako mrvica ne pojede dovoljno pripremljenog dijela. Stručnjaci primjećuju da razrijeđeni prah ne može dugo stajati, čak ni u hladnjaku. Preporučeno vrijeme skladištenja nije duže od 2-3 sata. Tekućina je izvrstan medij za razvoj mikroorganizama, pa je bolje ne štedjeti novac, a nakon hranjenja izliti ostatke, isprati i prokuhati bocu.

Ako primijetite da vaše dijete redovito ne jede pravu količinu, pokušajte skuhati malu porciju. To se posebno odnosi na bebe s mješanom hranom. Možda je dovoljno dječjeg mlijeka.

Treba napomenuti da danas postoji alternativa umjetnom hranjenju u obliku banaka donatorskog mlijeka. Naravno, ova vrsta prehrane neće udovoljiti svim vitalnim zahtjevima djeteta, jer samo majčino tijelo proizvodi hranjivu tekućinu koja ima jedinstveno svojstvo transformacije, uzimajući u obzir potrebe svoje bebe. Međutim, ovo je izvrsna opcija s obzirom na činjenicu da je ljudsko mlijeko, po sastavu glavnih elemenata, ipak bliže djetetu od hrane (iako prilagođene) namijenjene prehrani teladi.

Kako razrijediti adaptiranu hranu za dojenčad

Majčino mlijeko idealno je za hranjenje novorođenčadi, ali postoji puno beba koje se hrane adaptiranim mlijekom, pa će roditelji morati točno znati formulu za pripremu formule i razraditi je "do automatizma"..

Potrebno je proučiti upute za pripremu proizvoda od proizvođača i jasno zapamtiti omjer vode i suhe smjese.

Tada je sve jednostavno:

 • Operite ruke sapunom.
 • U čistu bocu ulijte potrebnu količinu vode (poželjno je sterilizirati).
 • U vodu ulijte jednu mjernu žlicu suhe smjese bez klizača (uklanja se stražnjim dijelom noža).
 • Zatvorite bocu i proizvod temeljito protresite 30 sekundi.
 • Provjeravamo temperaturu smjese i pazimo da nema grudica.

Zagrijte vodu za pripremu smjese na 36-37 stupnjeva i bolje je to ne činiti u mikrovalnoj pećnici - sporovi o prednostima / opasnostima ovog kućanskog aparata traju i danas, liječnici i znanstvenici nisu došli do jednoglasnog mišljenja, ali u ovom slučaju nema rizika vrijedan.

U kojim omjerima razrijediti smjesu za novorođenčad

U pravilu su omjeri 1 mjerica smjese na 30 ml tople vode, ali svejedno morate slijediti preporuke proizvođača. Ako je gotov proizvod previše "tekući", dijete će ostati gladno, ali previše zasićena otopina može izazvati crijevne kolike, zatvor i metaboličke poremećaje.

Novorođenče treba smjesu razrijediti neposredno prije hranjenja i odmah u potrebnoj količini. Kako odrediti ovaj pokazatelj? Mnogi predlažu da se usredotočite na dob djeteta, ali djeca imaju različite težine i stoga je moguća pogreška.

Pedijatri predlažu slijeđenje ovih smjernica:

 • od 10 dana do 2 mjeseca - 1/5 težine djeteta;
 • 2 - 4 mjeseca - 1/6 tjelesne težine;
 • 4 - 6 mjeseci - 1/7 mase;
 • 6 - 12 mjeseci - 1/8 težine.

Napominjemo: navedeni omjeri odnose se na dnevnu količinu formule za hranjenje iz bočice. Na primjer: dijete ima 3 mjeseca i teži 6 kg, što znači da njegova dnevna norma smjese ne smije biti veća od 1 litre.

Sljedeći korak: širenje dnevne vrijednosti proizvoda na više hranjenja.

Da biste to učinili, morate znati koliko puta dnevno jede beba određene dobi:

 • u prva 3 mjeseca života - 7-8 puta dnevno;
 • u dobi od 3 - 6 mjeseci - 6-7 puta dnevno;
 • tijekom šest mjeseci - 5 puta dnevno.

Potrebno je izračunati jednu dozu formule za dijete mlađe od 10 dana množenjem broja dana proživljenih s 10. Primjerice, novorođenče je staro 4 dana, što znači da bi u jednom hranjenju trebalo dobiti 40 ml gotove smjese.

Sve dane proporcije i količine formule za jedno hranjenje temelje se na zdravom, donošenom novorođenčetu..

Ako se dijete rodi prerano, ima neke urođene patologije, tada bi pedijatar trebao odabrati raspored hranjenja i odgovarajuće proporcije suhog proizvoda i vode..

Pomoć dotičnog stručnjaka bit će potrebna ako je dojenče nervozno, plače i zahtijeva dohranu nakon konzumiranja propisane doze smjese..

Koja je voda bolje razrijediti formulu za novorođenčad

Na akciji postoji posebna voda za pripremu dječje hrane - prioritet je prilikom odabira.

Za to postoji nekoliko objašnjenja:

 • voda se strogo ispituje na sadržaj soli, minerala;
 • posebna voda za hranjenje novorođenčadi ima pravu količinu kisika;
 • zahtijeva obvezni prolazak čišćenja na više razina.

Mnogi roditelji daju prednost vodi iz vodoopskrbnog sustava ili iz bunara, nakon što su je prethodno prokuhali. Pedijatri kažu da u ovom slučaju postoji opasnost od povećanja sadržaja minerala u gotovoj smjesi, a zasićenje kisikom takve vode neće biti potpuno. Ali ako treba pripremiti smjesu u tako kuhanoj vodi, prvo trebate poslati mali dio na laboratorijska istraživanja i osigurati da je sigurna za bebu.

Kako pravilno hraniti bebu razrijeđenom formulom

Treba pripremiti smjesu za novorođenče 10-15 minuta prije hranjenja. Neki proizvođači tvrde da gotov proizvod možete čuvati 2 sata - to ne biste trebali činiti: prilagođena mliječna formula povoljno je uzgajalište patogenih mikroorganizama.

Roditelji bi trebali razumjeti da umjetno hranjenje podrazumijeva poštivanje određenih pravila "postupka":

 • hranjenje se odvija pomoću boce i bradavice - potonja treba biti s malom rupom i najmanjom mogućom brzinom protoka proizvoda;
 • provjerite kako smjesa teče iz bradavice - to bi trebalo biti kapanje;
 • tijekom hranjenja bočicu treba postaviti pod takvim kutom da bradavica bude napola puna smjese - to će spriječiti gutanje zraka i naknadnu regurgitaciju;
 • glava novorođenčeta trebala bi biti smještena na majčinoj podlaktici, lice okrenuto prema prsima;
 • ne smije se dopustiti da je bebina glava bila zabačena tijekom hranjenja;
 • nakon završetka hranjenja, bebu treba malo držati u uspravnom položaju - progutani zrak treba izaći (podrigivanje).

Prije nego što započnete hraniti novorođenče, trebate obući naramenicu i nekako privući njegovu pažnju - na primjer, smjesu možete ispustiti na usne ili je jednostavno pogladiti po obrazu.

Izravno tijekom hranjenja, ne dopustite bebi da zaspi - razgovarajte s njim, pomazite ga po obrazu ili glavi, nasmiješite se, pjevajte pjesme.

Potrebno je paziti da dijete pojede propisanu količinu smjese, ali pothranjenost je dopuštena s maksimalno 20 ml proizvoda.

Odmah po završetku hranjenja trebate pokupiti bočicu, a ako je beba ne želi pokloniti, onda je samo trebate odvratiti pažnjom igračkom ili dudom.

Ako se umjetno hranjenje provodi prema svim pravilima, tada se novorođenče razvija bez ikakvih odstupanja, dobro se udeblja i ne ostaje gladno.

Kako čuvati razrijeđeno adaptirano mlijeko

Korisni savjeti:

 1. Smjesu nemojte zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, jer tekućinu zagrijava neravnomjerno.
 2. Ako idete u šetnju ili putovanje, uzmite toplu vodu u termosici i odvojeno mlijeko u prahu i pripremite hranu za bebu neposredno prije hranjenja.

Poštivanje ovih jednostavnih pravila pomoći će djetetu da bude zdravo.!

Tvoja beba

 • Facebook
 • Youtube
 • Cvrkut
 • Instagram

Kome kakva dopunska hrana? Komplementarnu hranu uvodimo u skladu s pokazateljima djeteta

Velika podrška započinje malom žlicom

5 razloga zašto dječju hranu kupujem u trgovini: mamina otkrića

Kako odabrati dječju hranu za svoju bebu? Zapamtite 5 pravila

Zašto vaše dijete treba postbiotike??

Kalendar cijepljenja

Kalendar trudnoće

Tablica dopunskog hranjenja

Tvoja beba

"Your Malysh" - jedinstveni ukrajinski časopis za moderne roditelje.
Na njegovim ćete stranicama pronaći najcjelovitije kvalitativne informacije o trudnoći i porodu.,
briga za novorođenčad i malu djecu.

 • Dom
 • Prva godina
 • Prehrana i dopunska hrana

Kako pripremiti smjesu kako biste izbjegli veće pogreške - savjeti za mamu

Ako se vaša beba hrani na bočicu, morate naučiti kako pravilno pripremiti smjesu. Pogreške u ovom pitanju mogu imati posljedice koje su opasne po zdravlje djeteta..

Svaka majka zna da je najbolje dijete za bebe majčino mlijeko. Međutim, ako je iz jednog ili drugog razloga dojenče prebačeno na hranjenje s prilagođenom formulom, tada je važno naučiti sve o njegovoj pripremi..

Proučavamo upute na pakiranju

Prvi korak je proučavanje ambalaže. Čak i ako ste iskusna mama, i dalje vrijedi pročitati podatke proizvođača kako biste ih ponovo ažurirali u memoriji. U pakiranju je naznačeno koje temperature treba biti voda, koliko je potrebna (u mililitrima) za razrjeđivanje suhe smjese i koliko same formule za hranjenje novorođenčeta treba po obroku u mjernim žlicama.

Smjesu držite u redu!

Otvorenu staklenku ili kutiju sa smjesom treba čuvati prema pravilima. Pakiranje stavite na suho i hladno mjesto, ali ne u hladnjak, jer će inače smjesa postati vlažna i neće se dobro otopiti. Nikada nemojte koristiti smjesu iz pakiranja koje je otvoreno prije više od tri tjedna..

Čiste boce

Bočice za bebe mogu biti plastične ili staklene. I onima i drugima dopušteno je pranje, kuhanje i sterilizacija. Trebali biste odabrati poseban deterdžent za pranje dječjeg posuđa, kao i četke ili četke za bočice i bradavice. Pokušajte boce oprati odmah nakon hranjenja, inače će biti teško isprati smjesu sa zidova.

Nije potrebno kuhati ili sterilizirati boce i sise nakon svakog hranjenja adaptiranim mlijekom. Dovoljno ih je temeljito oprati, isprati kako bi se riješili i najmanjih ostataka deterdženta i osušili.

Voda je bitna

Za pripremu smjese najbolje je koristiti posebnu dječju vodu. Ima manje mineralizacije od uobičajene menze. Za pripremu smjese vodu ne treba kuhati, već samo zagrijavati na oko 40 ° C. Postoje smjese koje prema uputama treba napuniti vrućom vodom. Obratite posebnu pažnju na ovo! Pokušajte dati djetetu smjesu blizu 37 ° C (tjelesna temperatura).

Uvijek ga dodatno provjerite prije hranjenja ispuštanjem gotovog proizvoda na stražnju stranu ruke - tekućina se praktički ne bi smjela osjećati. Ako je temperatura smjese viša od željene, bocu možete hladiti u hladnoj vodi. Postoje i posebne bočice za bebe koje imaju indikator temperature..

Toplo, ali ne i vruće!

Željenu temperaturu vode možete postići miješanjem vruće vode s ohlađenom vodom (ne miješajte prokuhanu i nekuhanu, čak i ako je kupljena u bocama). Prije hranjenja možete držati bocu vode u grijaču (obavezno uklonite bradavicu). Za ove svrhe vrlo je pogodan visokokvalitetni termos ili termopot koji zadržava visoku temperaturu..

Kuhanje hrane: korak po korak

Ne zaboravite prvo napuniti bocu vodom, a zatim nahraniti. U tom će se slučaju bolje otopiti i bit će vam lakše jasno pratiti omjer vode i praha. Bez obzira koliko želite "hraniti" bebu, ulijte točno onoliko proizvoda koliko je potrebno bebi prema uputama. Pregusta smjesa može mu stvoriti probleme sa stolicom ili prekomjernom težinom. Koristite samo "izvornu" mjernu žlicu iz pakiranja. Ulijte ravno: višak uklonite stražnjim dijelom čistog i suhog noža.

Snažno mućkajte bocu oko 30 sekundi da se smjesa dobro otopi. Kao rezultat toga, trebao bi postati apsolutno ujednačen. Ali imajte na umu da neke smjese protiv kolika ili protiv refluksa mogu sadržavati male (ali ne i začepljujuće bradavice) nakupine..

Što se ni pod kojim okolnostima ne smije raditi

1. Nikada ne miješajte dvije smjese, čak i ako su od istog proizvođača. Ne zaboravite ovo pravilo i prilikom prelaska s jedne smjese na drugu. Zapamtite princip: 1 boca - 1 smjesa.

2. Ne pripremajte smjesu dulje od 10-20 minuta prije hranjenja. Izvrsno je uzgajalište patogenih mikroba.

3. Bolje je smjesu uopće ne čuvati. Ako je prijeko potrebno, pripremljenu smjesu držite u hladnjaku najviše 2 sata. Za putovanja, šetnje, planinarenja ponesite sa sobom ne gotovu bocu, već dio suhe smjese i vode u termosici ili u termos vrećici za njezino razrjeđivanje.

4. Nikada ne zagrijavajte smjesu. Ako beba nije završila s jelom, odbacite ostatak smjese ili je upotrijebite za neka jela za odrasle, na primjer, palačinke..

U sred noći

Kako hraniti bebu adaptiranim mlijekom noću? Za noćno hranjenje poželjno je sve pripremiti unaprijed. Grijač za boce vrlo je prikladan, održava pravu temperaturu. U nju možete staviti bocu s potrebnom količinom vode, a pored nje - dio suhe smjese. Zatim noću jednostavno morate smjesu uliti u vodu, staviti bradavicu na bocu i snažno promućkati hranu. Možete uliti toplu vodu u termosicu ili zadržati

kipuće vode u termosici da je dodate u bocu hladne vode. Pokušajte točno izmjeriti pravu količinu smjese i vode, tako da to ne morate činiti usred noći. I ni u kom slučaju ne ostavljajte gotovu smjesu u grijaču nekoliko sati! Prije hranjenja, pripremljenu smjesu ispustite na unutrašnjost ruke - morate paziti da smjesa ne opeče dijete. Ne brinite, vrlo brzo će vam svi postupci postati navika.

Pažnja!

Nikada nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu za pripremu ili podgrijavanje adaptiranih mliječnih proizvoda. Hrana se često neravnomjerno zagrijava u mikrovalnoj pećnici, pa je dio smjese možda previše vruć za bebu..

Tri savjeta

1.Što ako je smjesa prehladna i nema grijača? Pripremljena mliječna formula može se zagrijati prije hranjenja stavljanjem bočice s adaptiranom mlijekom u posudu s vrućom vodom ili je jednostavno neko vrijeme držite pod mlazom vruće vode. Da biste smjesu ravnomjerno zagrijali, bocu morate povremeno promućkati ili okretati. Pazite da voda ne uđe unutra!

2. Kako odabrati dudu za novorođenče? Dojke su dostupne u različitim oblicima i veličinama, s podesivim brzinama protoka. Za novorođenu bebu koristite najmanju veličinu sisa i najmanji protok. Tekućina iz bradavice ne smije istjecati, već polako kapati.

3. Kuhati ili sterilizirati? Ako nemate sterilizator za boce, boce i sise možete jednostavno kuhati 3-5 minuta. Osušite boce i sise i čuvajte u zatvorenoj posudi.

To Je Važno Znati O Planiranju

Curantil - upute za uporabu, analozi, pregledi, cijena

Analize

Web mjesto pruža osnovne informacije samo u informativne svrhe. Dijagnostika i liječenje bolesti treba provoditi pod nadzorom stručnjaka. Svi lijekovi imaju kontraindikacije.

Kako hraniti fermentiranu mliječnu smjesu

Neplodnost

Značajke uvođenja fermentiranih mliječnih smjesa u prehranuSmjese fermentiranog mlijeka klasificiraju se kao lijekovi, stoga ih treba davati bebi nakon savjetovanja s pedijatrom.

Simptomi lažnih kontrakcija tijekom trudnoće u posljednjim tjednima

Prehrana

Rok se bliži i sve se više pitanja postavlja od buduće majke. Među mnogim uzbudljivim temama za trudnice, slijede zvukovi: što su lažne kontrakcije tijekom trudnoće?

FRAUTEST Express

Analize

Princip radaTestovi na trudnoću osmišljeni su za mjerenje humanog korionskog gonadotropina (hCG) u mokraći. Prisutan je u tijelu i žena i muškaraca, a njegova koncentracija može doseći 5-7 mIU / ml.