Glavni / Analize

Odabir dude za novorođenče. TOP 10 najboljih duda

Čak i prije rođenja djeteta, roditelji počinju sakupljati "miraz" za bebu. Pelene, potkošulje - to nije sve što će bebi trebati. Jedna od prvih koja je kupila dudice / bradavice.

Prema zastarjelom stereotipnom mišljenju, beba jednostavno ne može odrasti bez ove prilagodbe. Ali u međuvremenu, dude imaju svoje "indikacije" za upotrebu i ograničeno razdoblje upotrebe. Pa čak i ako je stvarno potrebno, kako onda odabrati najbolje?

Treba li dudicu dati novorođenčetu?

Glavni zadatak dude je zadovoljiti refleks sisanja novorođenčeta. Mnogo glasina i nagađanja kružiće oko ovog koncepta. Refleks sisanja formira se i prije rođenja djeteta..

Na ultrazvuku često možete vidjeti kako mališan sisa prst u majčinoj utrobi, dakle, dijete se priprema za samostalan život, a nakon rođenja već može sisati majčinu dojku.

Nakon rođenja, refleks sisanja osigurat će normalan i proporcionalan razvoj čeljusnog aparata..

U novorođenčadi je refleks sisanja izražen. Nakon hranjenja, kada se čini da je beba već pojela, još uvijek udara usnama praveći sisajuće pokrete, ali nakon nekog vremena opušta se i zaspi.

Neiskusne majke takav "simptom" smatraju nedostatkom majčinog mlijeka ili adaptiranog mlijeka.

Lutka: prednosti i nedostatke

Bradavica za bebu vrlo je važna komponenta za njegov razvoj i pomagač u potpunom zadovoljstvu refleksa sisanja. Osim toga, ovaj uređaj pomoći će brzom smirivanju djeteta, cijeli refleks sisanja također je vrsta sedativa. Ali čak i bez dude možete odgajati bebu, bez ikakve štete po njezino zdravlje..

Postoji skupina djece kojoj nije prikazana svrha bradavice, duda - to su dojena djeca. A za bolju stimulaciju svih procesa rasta maksilofacijalnog aparata potrebno je hraniti dijete na njegov zahtjev.

Prikvačivši dijete na dojku na njegov zahtjev (oko 10 - 12 puta), dijete isisa dovoljnu količinu mlijeka, potroši potrebnu količinu energije, u potpunosti zadovolji svoj refleks i sigurno zaspi..

U ovom slučaju, bebi ne trebaju bradavice, a najbolje je ne "uvoditi" bebu u ovaj uređaj. Uz to, pedijatri i savjetnici za dojenje snažno zabranjuju kombinaciju dojenja i dude..

Pri hranjenju iz bočice beba troši mnogo manje energije, a samo hranjenje je kraće, tj. refleks sisanja nema vremena za ostvarenje. Stoga se djeci koja se u potpunosti ili djelomično umjetno hrane, preporučuje i nužna lutka..

Ali čim beba duboko zaspi, dudu treba izvaditi iz djetetovih usta..

Mišljenje pedijatara i stomatologa

Stomatolozi i pedijatri, posebno u osobi doktora Komarovskog. Više puta govorio o namjeni bradavice i pravilima za njezinu upotrebu, tako da je korisna, a ne štetna.

Roditelji bi trebali biti svjesni očitih nedostataka upotrebe duda:

 • Materijal za proizvodnju. Zbog činjenice da je materijal umjetni, djetetu su okus i miris strani. Dojenje nije samo zasićenje vašeg djeteta hranjivim tvarima. Ali očitovanje majčinske ljubavi, nažalost, umjetna bradavica ne može dati takav osjećaj.
 • Nedostatak adekvatnog higijenskog tretmana može dovesti do toga da bradavica postane potencijalni izvor zaraze.
 • Kombinacija dojenja i dude potaknut će dijete da odustane od dojke, zbog umora.

Koju dudu odabrati za novorođenče?

Ako je lutka i dalje potrebna, mora se pravilno odabrati, uzimajući u obzir mnoge čimbenike.

Prije svega, mora se prilagoditi dobi, a kako dijete raste, bradavica se mora mijenjati. U ljekarni gotovo svi proizvođači nude liniju bradavica koje su dizajnirane za bebe određene dobi: od rođenja do šest mjeseci, od šest mjeseci do godine itd..

Zbog praktičnosti, iskusne majke savjetuju odjednom imati 2-3 dude. Srećom, nema problema s njihovom kupnjom i izborom.

U bilo kojoj ljekarni možete pronaći dudice izrađene od raznih materijala, sa ili bez dodatnih funkcija..

Stomatolozi i pedijatri savjetuju prije odabira obratiti pažnju na materijal bradavica - lateks ili silikon. Pri odabiru materijala, prije svega, potrebno je obratiti pažnju na prirodni materijal..

Ako djetetu zubi počnu rezati, tada je najbolje odbiti lateks bradavice. Te su bradavice najbolje za novorođenčad, oslabljenu i prerano rođenu djecu..

Silikon je apsolutno sintetički materijal, takva bradavica bit će čvrsta, elastična i trajat će duže od lateksne. Stoga su silikonske bradavice dizajnirane za zdrave, jake bebe s razvijenim refleksom sisanja..

Osim veličine i materijala, potrebno je obratiti pažnju i na oblik papile. Danas su na tržištu dvije mogućnosti:

 1. Anatomska - s spljoštenom eliptičnom ili izduženom papilom.
 2. Ortodontska - papila je kosa. Smatra se da je ortodontska duda prikladnija i pravilnija u usnoj šupljini i nalikovat će procesu hvatanja i sisanja majčine dojke.

Koje su najbolje dude za novorođenčad??

Povratne informacije roditelja i dječjeg stomatologa omogućile su sastavljanje ocjene najpopularnijih modela.

Lutka Nuk (kutak)

Ortopedska bradavica njemačke proizvodnje s izravnanom papilom i udubljenjem koje će spriječiti da duda ispadne iz djetetovih usta.

Mekana i fleksibilna bradavica vrši mali ili nikakav pritisak na usta i zube. Posebno udubljenje na papili ostavlja više prostora za jezik, olakšavajući kretanje. Poseban prirodni oblik, podsjeća na majčinu bradavicu, a za sisanje bradavica omjer čeljusti je jednak onome za sisanje bradavice.

Očigledne prednosti bit će prisutnost zračnog ventila, pravilnog oblika, koji je prevencija ortodontskih patologija, izbor materijala.

Jedini nedostatak je cjenovna politika.

Duda Golub

Izrađeno u Japanu, najprikladnije za malu djecu i bebe do četiri mjeseca.

Ima neobičan ortodontski oblik - spljošten u sredini. Ovo je samo idealan omjer cijene i kvalitete.

Očiti plus bit će jeftina cijena, lijep dizajn i zanimljiv dizajn koji će se svidjeti djeci.

Duda Avent (Philips Avent)

To je najprodavaniji uzorak silikona. Ovo je klasična verzija duda sa šest ventilacijskih rupa..

Ovo je jedna od najsigurnijih vrsta bradavica jer ne vrši pritisak na nebo. Prednosti će biti velik izbor prema dobi, potpuno drugačiji dizajn i prisutnost zaštitne kapice u kompletu.

Loše strane neće biti sasvim pravilnog oblika, što osigurava teško zadržavanje dudice u ustima djeteta, zbog prisutnosti ventilacijskih rupa vlaga može ući u samu bradavicu.

Duda Chicco

Mekan, ali elastičan, snažan i fleksibilan.

Lateks bradavice brzo mjere bebinu temperaturu.

Bradavica je ortodontskog stupnja.

Chicco dude lako se čiste i mogu se kuhati ili kuhati na pari.

Svi nedostaci bradavica leže u materijalu za proizvodnju, lateks je daleko od najtrajnijeg materijala.

Duda Bibi

To su dude za kreativne bebe, kako kažu moderni roditelji - cool duda. Karakterizira trajnost i neobičan dizajn.

Sisač je izrađen od dvokomponentnog silikona, koji će biti izdržljiv i siguran. Uključuje namjenski otvoreni držač i futrolu za bradavice.

Pros: ovo je bradavica od višanja namijenjena velikim bebama (može se prilagoditi veličini), površina bradavice opremljena je veselim i svijetlim natpisima koji privlače dječju pažnju i ne troše se. Poput lutke avent, postoje dvije mogućnosti - dan i noć (svijetli u mraku).

Mane su skupa cijena i nedostatak ventilacijskih rupa..

Dude Canpol Babies

Poljski proizvođač nudi visokokvalitetne i udobne dude anatomskog oblika. Bradavice se mogu izrađivati ​​od različitih materijala: silikona ili lateksa.

Među prednostima su prisutnost zračnog ventila, pristupačna cijena i ogroman izbor dizajna. Dude Tommee Tippee nude široku paletu mogućnosti. To su ortodontske bradavice koje se mogu podudarati prema dobi.

Posebni otvori na usniku promicat će normalnu cirkulaciju zraka i spriječiti kožne bolesti.

Dječja duda: pravila korištenja

Glavna stvar je da je duda za novorođenčad sigurna, zato je izuzetno važno poštivati ​​osnovna higijenska pravila. Silikonske dude treba mijenjati svaka mjesec i pol, a dude od lateksa najmanje svaka 3 mjeseca.

Da se bradavica ne bi izgubila, a mrvica je ne bi mogla progutati, duda mora biti pričvršćena na poseban zaštitni disk, koji mora biti dovoljno širok. Nemoguće je da se disk sastoji od mnogih dijelova - on mora biti monolitan.

Sam disk trebao bi imati otvore za ventilaciju za cirkulaciju zraka. Osim toga, morate slijediti osnovna pravila za njegovu upotrebu:

 • Mijenjajte sisu prema uvjetima rada, čak i redovito sterilisane sise treba zamijeniti novima najkasnije 6 - 8 tjedana uporabe;
 • Ako je bradavica oštećena (ogrebotine, rupe, ogrebotine), mora se baciti;
 • Zabranjeno je ostavljati dudu pod utjecajem sunčeve svjetlosti ili u blizini uređaja za grijanje;
 • Da biste spremili bradavicu, morate koristiti posebnu futrolu.

U kojoj dobi odviknuti dijete od lutke?

Refleks sisanja je urođen, ali obično blijedi - nestaje. I baš s vremenom njegovog izumiranja, vrijeme odbijanja bradavice mora se podudarati.

Do ove dobi refleks sisanja potpuno nestaje, ali navika sisanja prsta ili bilo čega što vam dođe pod ruku može ostati.

Ako lutka ostane u djetetovoj usnoj šupljini nakon godinu dana, tada dijete može razviti patologije ugriza - progeni ugriz, izbočenje prednjih zuba prema naprijed itd..

Odvikavanje djeteta od bradavice nije tako teško kao što bi se moglo činiti. Dovoljno je odabrati pravo vrijeme i posvetiti više pažnje bebi..

Po prvi put mu treba samo zamjena bradavice, na primjer, Stopia-ina zamjena bradavice. Djeci nakon godinu i pol dana plastelin ili posebna dječja glina za modeliranje mogu postati zamjena za bradavicu..

Roditelji bi trebali zapamtiti da će svi viškovi na bradavicama biti privlačni ne samo za bebe, već i za roditelje. To proizvođačima daje pravo da napušuju cijenu, ponekad i nerazumno.

I ne zaboravite kad vam treba, a kada ne! Jedina duda koja će trebati svakoj bebi je termometar.

Odabir dude za novorođenče

Lutka može biti pravi spas za mlade roditelje. Unatoč brojnim sporovima o potrebi takvog pribora, koji se tijekom godina nisu stišavali na medicinskim i roditeljskim forumima, bradavica je za mnoge bebe jednostavno nezamjenjiva: pomaže smiriti hirovitu bebu, u potpunosti zadovoljava refleks sisanja, poboljšava peristaltiku i potiče oslobađanje plina. Osim toga, raznolikost suvremenih modela omogućuje vam odabir dude koja ne samo da ne šteti stvaranju ugriza, već pomaže i pravilnom razvoju zubaca i mišića lica..

Trgovine za novorođenčad pune su ponuda bradavica za sve prigode. Postoje posebni modeli za prerano rođenu djecu i djecu male težine, dude za dojene i dojene bebe, ortodontske, anatomske i desetke drugih mogućnosti koje mogu zadovoljiti bilo koju potrebu djeteta. Među takvom raznolikošću mladim roditeljima nije teško zbuniti se. Koju dudu treba odabrati novorođenče? Koji je tip, oblik i marka poželjniji za bebu? Kako ne naštetiti nježnom djetetovom tijelu izborom najprikladnijeg materijala za bradavice? Pogledajmo popularne modele kako bismo razumjeli asortiman duda.

Sorte bradavice u obliku

Daleko najčešći oblik duda tijekom desetljeća bio je klasični okrugli oblik. Uska bradavica na graničniku, koja se širi prema kraju, vizualno podsjeća na majčinu bradavicu i zato je vrlo popularna kod brojne djece. Može se dati djetetu bez brige o pravilnom položaju u usnoj šupljini - apsolutno simetrični oblik prikladan je u bilo kojem položaju. S druge strane, medicinski je opravdano mišljenje da prečesto korištenje klasične dudice može dovesti do nepravilnog stvaranja ugriza, pa je stoga bolje odbiti takvu bradavicu odabirom sigurnijih opcija..

Anatomski oblik dude u potpunosti kopira strukturu desni novorođenčeta. Izravnana strana lijepi jezik za vrijeme sisanja, a konveksna strana savršeno odgovara veličini nepca. Zahvaljujući tome, opterećenje i pritisak na gornje nepce ravnomjerno su raspoređeni, što pridonosi pravilnom razvoju zubaca. Uz to, anatomska struktura dudice sprječava gutanje zraka tijekom sisanja, što znači da će bebu manje smetati kolike i plinovi..

Najsofisticiranija i najmodernija je ortodontska duda. Sravnjen u osnovi i širi se prema kraju bradavice, vizualno nalikujući kapljici, povoljno se nalazi u malim ustima, ne pritišće zubno meso i čeljust te pridonosi ispravnom stvaranju ugriza. Tijekom sisanja ortodontska duda se izglađuje imitirajući majčinu bradavicu, pa je stoga ovaj model poželjniji za dojene bebe: minimaliziran je rizik da dijete, umorno od bradavice, odbije sisati.

Ortodontske dude mogu izgledati drugačije:

 • Simetrična bradavica ugodno stane u usta u bilo kojem položaju.
 • "Trešnje" su prikladne za veliku novorođenčad s velikim nepcem.
 • "Leptir" je namijenjen sisanju ležeći na trbuhu.
 • Lutka u obliku srca neophodna je za ispravan razvoj zubaca.

Unatoč naizgled očiglednosti izbora, sve nije tako jednostavno, jer je nemoguće predvidjeti koja će se lutka svidjeti bebi. Neka novorođenčad s jednakim zadovoljstvom sišu sve bradavice koje im predlože roditelji, dok druga uzimaju u usta samo one modele koji im se "sviđaju". Zato je vrijedno kupiti nekoliko duda za bebu kako bi mogla napraviti izbor u korist jednog ili drugog oblika.

Veličina dude

Najčešće, raspon veličine bradavice predstavljen je s tri položaja na temelju dobi djeteta: od rođenja do 3 mjeseca, od 3 mjeseca do šest mjeseci i od šest mjeseci do jedne i pol godine. Upravo se ta dob smatra kritičnim trenutkom za rastanak s omiljenim priborom, pa stoga neće uspjeti pronaći lutku za stariju djecu.

Osim toga, neke marke nude posebne modele za prerano rođenu djecu i djecu male težine ispod 1750 grama. Ove dude su male veličine, podatnije stijenke bradavica i male težine, pa su stoga poželjne za slabu djecu prerano rođenu..

Razvrstavanje duda po veličini izuzetno je važno jer bradavica koja ne odgovara djetetovim ustima može imati mnogo negativnih posljedica. Premalen dodatak stalno će se "gubiti" u ustima, iritirajući bebu i nepovoljno utječući na stvaranje ugriza. A prevelike dudice mogu dovesti do činjenice da će beba neprestano začepiti usta.

Međutim, klasifikacija prema dobi vrlo je uvjetna: da bi se odabrala prava bradavica, treba se usredotočiti ne toliko na datum rođenja, koliko na pojedinačne fiziološke karakteristike i brzinu razvoja novorođenčeta. Ako je beba veća od svojih vršnjaka, vrijedi odabrati veći pribor, a ako je beba, naprotiv, male visine i težine, bolje je da joj nabavite manju dudu.

Koji je materijal bolji?

Dude se tradicionalno izrađuju od tri vrste materijala - gume, lateksa i silikona. Svaka od ovih opcija ima prednosti i nedostatke:

 1. Guma. Klasične gumene dude postoje već desetljećima. Takvi su modeli najčešći, ali danas ih zamjenjuju praktičniji i sigurniji materijali. Guma, posebno niske kvalitete, lako se lomi i deformira, smanjujući životni vijek duda na najviše 2-3 tjedna (pogotovo kad su prvi zubi već iznikli djetetu). Osim toga, ovaj materijal može izazvati dijatezu u novorođenčeta. S druge strane, gumene dude lako se čiste, podnose sterilizaciju i visoke temperature (npr. Vrenje).
 1. Lateks. Glavne prednosti ovog materijala su bezuvjetna mekoća, podatnost i elastičnost. Zahvaljujući tim svojstvima, dude od lateksa prikladne su i za aktivno sisanje novorođenčadi i za slabu prerano rođenu djecu. Međutim, valja imati na umu da se ove bradavice moraju mijenjati najmanje svaka 4 tjedna, ili čak češće, jer dugotrajno sisanje može dovesti do deformacije i slijepljenja stijenki lateksa. Takav pribor ne može se kuhati, pa biste pri odabiru dude s lateksom trebali dodatno nabaviti deterdžente i dezinficijense koji su sigurni za novorođenčad i namijenjeni za njegovu preradu. Također treba uzeti u obzir da u nekim slučajevima proteini koji čine lateks mogu izazvati reakciju preosjetljivosti. To se događa prilično rijetko, ali bilo bi neodgovorno to ne spomenuti..
 1. Silikon. Silikonske dudice nemaju određenu boju ili miris, hipoalergene su i apsolutno sigurne za novorođenčad. Životni vijek takvih dodataka je do 6 tjedana, mogu se kuhati i prati na bilo koji prikladan način. Međutim, čak i u tako naizgled idealnoj verziji nije prošlo bez "muhe u masti": silikonske bradavice prilično su tvrde, što može utjecati na stvaranje zubi. Zbog toga ortodonti preporučuju upotrebu silikonske dude tek prije nego što se pojave prvi zubi..

Važno! Bez obzira na to koji vam se materijal učinio najpoželjnijim, ne zaboravite osigurati da je izrađen iz jednog komada - inače ga mrvica može slučajno otkinuti s držača i zagušiti.

Dodatni detalji

Da biste odabrali udobnu dudu, morate obratiti pažnju ne samo na samu bradavicu, već i na druge detalje - usnik, prsten, kapu itd. Ovi naizgled beznačajni trenuci određuju koliko će novorođenčetu biti ugodno prilikom sisanja..

Oblik i veličina usnika trebaju odgovarati veličini djetetova lica. Prilično je uočljiva širina kako beba ne bi slučajno progutala pribor i zagušila se. Izrez je dizajniran da spriječi dudu da istrlja osjetljivu kožu ili uzrokuje nelagodu. Osim toga, idealno bi usnik trebao imati otvore za ventilaciju koji će omogućiti koži oko usana da diše i spriječiti iritaciju..

Funkcionalni prsten, pričvršćen za usnik, omogućuje vam učvršćivanje sisa na lancu. Ovaj je dio prikladan i za stariju djecu koja mogu samostalno ukloniti dudu iz usta. Neki ga proizvođači izrađuju od materijala koji nakuplja svjetlost - zahvaljujući tome roditelji mogu brzo pronaći dudu u mraku. S druge strane, ako vam bradavica treba za spavanje, bolje je odabrati model bez prstena - to može ometati bebu i stvarati neugodnosti ako se prevrne na trbuhu..

Zaštitna kapica čuva dudu čistom kad je vaša beba zauzeta drugim stvarima. Ovaj je dodatak posebno važan za šetnju - skrivajući bradavicu ispod čepa, možete je sigurno staviti u torbu ili kolica bez brige o mogućoj kontaminaciji. Međutim, vrijedi paziti da je mehanizam zasuna prilično čvrst, inače poklopac može odletjeti..

Za šetnju trebat će vam i posebni lanci s štipaljkom - učvršćujući njome dudu na bebinoj odjeći, zaštitit ćete bradavicu od pada na zemlju ako je beba odluči ispljunuti. Osim toga, takav dodatak može poslužiti kao dodatni ukrasni element, pa čak i kao igračka - složeni dizajn lanaca pobuđuje istinski interes kod beba, a proučavanje ogrtača za usne pomaže razvoju fine motorike prstiju.

Recenzije i preporuke pedijatara

Usredotočujući se na raznolikost proizvoda za novorođenčad, ne zaboravite da je prvo i, možda, najvažnije pravilo pri odabiru dude njezina sigurnost. Kada kupujete dodatnu opremu, pazite da proizvodi budu odobreni za uporabu kod novorođenčadi od 0+ - to treba dokazivati ​​odgovarajućom oznakom na pakiranju. Osim toga, takvi proizvodi nužno moraju imati certifikate o sukladnosti, koji jamče visoku kvalitetu i apsolutnu sigurnost robe..

Unatoč očitoj prikladnosti dudica, moderni pedijatri preporučuju da ne odgađaju uporabu i pokušavaju odviknuti bebu od sisanja najviše godinu i pol. Stariji djeci takav pribor više nije potreban, jer se u tom dobu refleks sisanja smanjuje, dajući palmi funkciju žvakanja.

Treba li novorođenčetu duda kod dojenja?

U iščekivanju djeteta, posebno prvorođenčeta, buduća je majka spremna otkupiti sve trgovine dječjom robom, jer se svi predmeti za novorođenčad čine tako slatki. Rođenjem, kao i kasnijim odrastanjem djeteta, mnogi predmeti postaju nepotrebni. Dude, koje su se donedavno smatrale osnovnom potrebom novorođenčeta, današnje majke ne koriste često, više im služe kao otmjeni dodaci. Treba li novorođenčetu duda kod dojenja, što je istina?

Lutka za dojenje nije potreba, već atribut koji olakšava, ako se pravilno koristi, svakodnevni život mlade majke.

Kompatibilnost dudice za dojenje

Duda se daje bebi tako da se smiri, bude manje hirovita i čvrsto spava. Uz to, pomaže bebi da zadovolji refleks sisanja. Ali postoji mišljenje da će stalna uporaba dudice dovesti do stvaranja netočnog zalogaja kod bebe. Uz to, prilično je teško od nje odviknuti bebu. A nakon što se novorođenče navikne na zamjenu gumene dojke, majku će doživljavati samo kao hranu, uska komunikacija između bebe i majke nestaje. Pa isplati li se dudici dati bebu ili ne?

profesionalci

Kada koristi bradavicu, beba otupljuje bol, smanjuje osjetljivost na bolne senzacije, a lutka je puno korisnija od primjene lijekova. Djeluje samo pozitivno na ugriz, ali samo ako je u početku odabran njegov ispravan oblik.

S dudom je bebi ugodno, uz stalno sisanje, rastresen je, smiruje se, a također puno bolje spava. Manje je hirovit, a u budućnosti ne pati od navike sisanja palca, što jednostavno nema zbog upotrebe bradavice.

Kod lutke je izuzetno rijetko pronaći takav fenomen kao što je poniranje jezika, jer to može uzrokovati probleme s disanjem. Istodobno, bebin san na leđima sigurniji je s bradavicom, oslobađa dijete od manifestacije sindroma iznenadne smrti.

Minuse

Današnja djeca rijetko uzimaju dudu od prvih dana života, a majke ne inzistiraju. Uostalom, ako je bradavica pogrešno odabrana, može pokvariti ugriz. Kad bebini zubi počnu rezati, na parodonciju dolazi do velikog opterećenja, a uporaba dudice u tom razdoblju samo pogoršava problem.

Parodontij je tkivo koje povezuje budući zub i zubnu čahuru. Pretjerani stres na njih jednostavno postaje čest uzrok netočnog ugriza..

Čak i uz često pranje ili ključanje bradavice, ona ostaje izvor opasnosti u obliku infekcije ili bakterija. Njegovo trajno i potpuno sterilno stanje ne mogu se osigurati čak ni redovitim higijenskim postupcima. Uz to, neurolozi također izražavaju svoje mišljenje protiv "nadomjestaka za dojke" majki, jer bradavica zamjenjuje novorođenu majku i vrlo često mu nedostaje osnovna komunikacija s najdražom osobom. Ima kašnjenja u razvoju, govor se pojavljuje mnogo kasnije nego kod one djece koja su dudu uklonila prilično rano ili je uopće nisu koristila.

Postoje brojna medicinska ispitivanja koja pokazuju da ako se bradavica predugo koristi, beba razvija infekciju srednjeg uha i mijenja strukturu usta. Iako je dokazano da kratkotrajno usisavanje silikona ili lateksa ne dovodi do takvih problema.

Od današnjih liječnika sve je češće čuti da bradavica nije potrebna za dojenje..

Lutka može negativno utjecati na laktaciju. Zapravo, za uspješno hranjenje, dijete mora pravilno uhvatiti areolu i mliječnu žlijezdu, a puno je lakše sisati bočicu ili dudu. Dakle, postoje poteškoće s hranjenjem nakon njihove upotrebe. Dijete se može naviknuti na sisanje dude i ne primanje mlijeka, tada počinje pogrešno dojiti, mlijeko se pogoršava. Beba ne jede dovoljno, majka zastaje. Beba se hrani iz bočice tako da je sita, a tada novorođenče u potpunosti odbija majčine mliječne žlijezde.

Kada beba stvarno treba dudu

Budući da je mišljenje liječnika o upotrebi bradavice dvosmisleno, tada mlade majke često imaju pitanje u dogovoru s liječnikom pedijatrom - kada dati dudu novorođenčetu tijekom dojenja? Napokon, postoje slučajevi kada to uvelike olakšava život bebe i same žene:

 • umjetno hranjenje;
 • dojeći, ako je istodobno majčina laktacija stabilna, dijete dobro jede, ali nakon vrlo kratkog vremena nakon zaskočenja dojke, počinje biti hirovito. Očitih razloga za takvo ponašanje nema - zdrav je, sit, a pelena suha. Kad ga se ponovo dotakne dojkom, odmah se smiri. Ali ne zato da bih jeo mlijeko, već samo da bih bio sam s mamom. Ako u takvoj situaciji djetetu date lutku, majka će možda neko vrijeme biti odsutna i neće biti blizu novorođenčeta sva 24 sata;
 • kad su majka i beba na javnom mjestu. Ako ne postoji način dojenja djeteta, dok ono plače, tada će bradavica riješiti problem, a novorođenče će se smiriti;
 • kako bi beba lakše podnijela bolan postupak, na primjer, cijepljenje ili liječnički pregled;
 • ako beba ne voli izlaziti vani, plače i hirovita je dok se oblači, tada uz pomoć dude možete umiriti bebu;
 • prilikom kupanja, tako da višak vode ne ulazi u djetetova usta;
 • kad beba ostane s tatom ili bakom. Mama može hraniti bebu i odlaziti neko vrijeme, ako beba počne plakati, tata će mu dati dudu;
 • ako beba s dudom puno bolje zaspi.

Ispada da bebi treba bradavica kad postoji potreba za nečim drugim: hranom, pažnjom, naklonošću ili njegom. Stoga dojilje moraju imati na umu da će zaskočenje dojke i bliski kontakt s bebom pomoći u zaštiti psihe novorođenčeta od mnogih problema. Napokon, majčina dojka i mlijeko nisu samo izvor hrane za bebu.

Ako svojoj bebi ne date lutku

Ako bebi ne želite dati dudu, pomoći će joj vezanje na dojku..

Može se dogoditi situacija da dijete odmah nakon hranjenja ponovno zahtijeva poljubac. Vrijedno je djetetu dati dojku, jer bebe često zaspe u procesu jednostavnog mirnog sisanja.

Ako beba počne plakati na ulici, a u tom razdoblju majka nema priliku dojiti dijete, vrijedi ići kući.

Vjeruje se da dijete do dva mjeseca može ostati kod kuće većinu vremena, ne trebaju mu svakodnevne šetnje. Stariji od ove dobi, ulica i svjež zrak, naprotiv, pomoći će bebi da bolje spava i bez bradavice..

Dude se također mogu izbjeći nakon kupanja. Ako bebu treba nauljiti, trljati ili oblačiti, a ona plače, prvo trebate dojiti dijete, zamotano u mekani ručnik. Zatim provedite sve higijenske postupke i obucite bebu.

Novorođene bebe često su nestašne prilikom presvlačenja. Svaki put će žena brže odjenuti bebu, kako ne bi još jednom izazvala djetetove suze. Također, beba se može odjenuti stojeći, uz pomoć voljenih osoba. Uostalom, takvo ponašanje djeteta obično se očituje prilikom presvlačenja u laganju.

Neke majke ne žele javno dojiti svoje dijete zbog neugodnosti i djetetu daju dudu. Ali puno je bolje koristiti posebno donje rublje za hranjenje i davati djetetu dojku na zahtjev..

U slučajevima kada je plač djeteta uzrokovan tjeskobom ili strahom, dovoljno je zagrliti ga, požaliti i smiriti. Ako topli zagrljaji i briga majke ne pomažu, tada možete dati dojku.

Ponekad bebe razviju naviku sisanja palca. Beba je tako navikla, to je njegovo ponašanje čak i u maternici. Ako u tome ograničite dijete, ono neće razumjeti zašto ga roditelji sprečavaju da radi ono na što je naviklo. U pravilu, do navršene godine dana takvo ponašanje prolazi samo od sebe. Ili će navika proći čim beba ima sve zube. Ako mu ruka dugo ostaje u ustima, možda je dijete već gladno i vrijeme je da ga nahrani.

Kako odabrati dudu

Kada kupuju potrebne stvari za bebu, majke si često postavljaju pitanje - koju dudu odabrati za novorođenče prilikom dojenja? Prije svega, morate uzeti u obzir da dugotrajna primjena "nadomjestaka za dojke" može pogoršati ugriz.

Prilično je teško odabrati pravu dudu, jer ih ima puno na policama trgovina, razlikuju se i po cijeni, i po obliku i boji. Djeci je bolje koristiti uzorke lateksa jer su prilično mekani. Ali ove vrste služe vrlo malo, pa će vrlo brzo lutku morati promijeniti.

Silikonske bradavice smatraju se trajnijima. Ali opet su tvrđi i nisu prikladni za novorođenu djecu..

Ako je bradavica pokvarena (beba ju je ugrizla), tada se baca, nije je potrebno ponovno davati djetetu, može oštetiti nepce ili desni.

Kad majka unaprijed razmišlja o zdravlju svog djeteta i ispravnom ugrizu, kupuje ortodontsku dudu. Mnoge tvrtke proizvode takve predmete. Ali dijete ne može uvijek uzeti takvu dudu.

Kako dudicu dati djetetu s gv

Ako je odlučeno naučiti bebu bradavici, to se mora učiniti prema određenim pravilima:

 1. Lutka se mora na vrijeme zamijeniti novom, ne smije se poderati ili oštetiti.
 2. Prije davanja bebi, bradavica se opere proizvodima za čišćenje beba, prokuha, sterilizira i temeljito ispere vodom.
 3. Da bi beba dudu bolje uzela, nije je potrebno umočiti u nešto slatko, a još više ne dopustiti da je mama ili tata ližu. Tako će dijete dobiti bakterije koje su mu potpuno nepotrebne..
 4. Ako trebate koristiti držač za dudu, trebali biste ga pričvrstiti na odjeću, ali ne učvršćivati ​​lanac oko vrata..
Ipak, trebali biste biti oprezni s lutkom i davati je samo ako je prijeko potrebno..

Ispostavilo se da je bradavica dobar razlog za odvraćanje pažnje bebe, ali nije nužna stavka za upotrebu. Prije svega, mlada majka treba uspostaviti osobni kontakt s bebom i smiriti ga bez upotrebe dude. Tijekom dojenja bradavica može naštetiti laktaciji, pa se smije koristiti samo u ekstremnim slučajevima. Štoviše, s vremenom može biti vrlo teško odviknuti bebu od lutke. No, majka će sama morati odlučiti hoće li svojoj bebi dati dudu ili ne. Ne vrijedi slušati savjete prijatelja i baka, sva su djeca različita i ono što je dobro za jedno ne odgovara uvijek drugome.

Koje su bradavice najbolje za novorođenčad: ocjena duda

Pitanje koju dudu odabrati za novorođenče nije nimalo trivijalno: normalno oblikovanje nazofarinksa i čeljusti djeteta ovisit će o njegovom dizajnu. Ako roditelji žele vidjeti odraslu bebu lijepom i zdravom, morate odlučiti postoji li potreba za ovim uređajem i koje su bradavice najbolje za novorođenčad.

Iz ovog ćete članka naučiti

Čemu služi lutka?

U novorođenčadi je refleks sisanja neuvjetovan, to jest, polaže ga priroda od rođenja. Očituje se čak i u majčinoj utrobi, što se često opaža na ultrazvučnoj fotografiji. Otprilike od godine dana njegove manifestacije slabe i do 3-4 godine potpuno nestaju. Potreba za sisanjem nastaje zbog sljedećih razloga:

 • Prehrambene potrebe, bilo dojenjem ili bočicom.
 • Smanjenje uzbuđenja, anksioznost na pozadini hipertoničnosti.
 • Stvaranje ispravnog zalogaja. U procesu dojenja, donja čeljust se razvija skladno i do dobi od šest mjeseci beba doseže normu.

Uz dobro uspostavljeno dojenje, nema posebne potrebe za dudom. U bebe hranjene bočicom potreba za sisanjem nije u potpunosti zadovoljena, jer se kroz bočicu zasićuje mnogo brže. Dojenče često počinje sisati palac ili rub odjeće.

U ovoj situaciji bradavica će pomoći bebi da izvrši potrebne radnje i zadovolji potrebe. Lutka će također pomoći bebi na HB u slučaju bolesti, prekomjernog uzbuđenja, stresnih situacija.

Počevši od 6 mjeseci, preporučljivo je da mama smanji upotrebu bradavice, ometajući dijete igrama ili pjesmicama, postupno odvikavajući od dude, jer će tada beba biti teško naučiti se smiriti bez omiljenog.

Vrste bradavica

Kao i u prošlom stoljeću, konstrukcija ovog dječjeg proizvoda sastoji se od mekog dijela, čepa (usnika) i držača. No, tijekom posljednjih desetljeća izgled duda se jako promijenio. Klasičnom okruglom obliku dodane su još dvije vrste, uske na usniku i sferne na kraju:

Anatomski. Razvili su ga njemački liječnici još 50-ih godina prošlog stoljeća. Njegov oblik odgovara strukturi djetetovih desni. Zaobljen je samo u gornjem dijelu, spljošten odozdo na takav način da stvara točan pritisak na nepce. Kada sisa fiziološku dudu, beba ne guta zrak što izbjegava kolike i stvara potrebno opterećenje na donjoj čeljusti.

Ortodontska (simetrična). Fiziološki i klasični model bradavice ometa normalan razvoj sjekutića, pa su stručnjaci razvili drugačiji dizajn. Ortodontska duda ima uski vrat na usniku. Sama bradavica ima oblik suze. Ovom strukturom stisak podsjeća na majčinu dojku, jezik ostaje iza desni.

Postoje dude s ravnim gornjim i donjim bradavicama. Ovaj je model, poput klasičnog, prikladan po tome što ga djetetu može dati bilo koja strana.

Koji je usnik (zaštitni disk) bolji

Ortodontske dude, poput anatomskih, dolaze s različitim usnicima:

 • "Trešnje". S kapuljačama za bebe s velikim nepcem.
 • "Srca". Dude za normalan razvoj čeljusti.
 • "Leptiri". Dizajniran za bebe koje spavaju uglavnom na trbuhu.

Štitnik proizvoda ima mnogo modifikacija: okrugle su dobre jer dudu djetetu može dati obje strane. Njihov nedostatak je pritisak na djetetov nos, pa je stoga prikladniji oblik usnik s urezom u sredini. Moderni modeli imaju diskove u obliku leptira, osmice, srca.

Glavni dio dude trebao bi imati otvore za bolju ventilaciju. Inače, beba će progutati zrak, što dovodi do povećanog stvaranja plinova. Neravnomjerni štitovi na mjestima pričvršćenja bradavice sprečavaju nakupljanje sline i ne trljaju se. Polipropilenski usnici također mogu uzrokovati crvenilo. Idealno ako je zaštitni disk lateks ili silikon, poput usisnog dijela.

Pogledajte kratki video doktora Komarovskog koji detaljno objašnjava koju je lutku bolje odabrati.

Koju veličinu odabrati

Hoće li beba prihvatiti dudu, uvelike ovisi o njenoj veličini i težini. Prevelik proizvod može uzrokovati nelagodu, beba će početi začepiti usta. I mali i veliki modeli mogu uzrokovati malokluziju. Modeli moderne industrije klasificirani su u tri vrste:

 1. Veličina A. Dizajniran za dob od rođenja do 6 mjeseci.
 2. Veličina B. Za bebe od 6 mjeseci do 1,5 godine.
 3. Veličina C. Za djecu od 1,5 godine.

Neki proizvođači proizvode proizvode za bebe od 0 do 3 mjeseca. Za nedonoščad postoje posebni modeli s posebnom strukturom usnika, neki od njih opremljeni su cijevi za hranjenje.

Kada kupujete dudu, usredotočite se na težinu bebe: postoje velika novorođenčad, a ima i onih čija je težina jedva veća od 2,5 kilograma.

Koji je materijal bolji

Tekstura materijala za bradavice također može doslovno ne voljeti bebu. To se posebno odnosi na proizvode od gume. Većina proizvođača više ne koristi ovaj materijal, jer ima karakterističan miris, a osim toga može izazvati alergije. Gumene dude kratkog su vijeka i lako ih je žvakati.

Materijali za moderne bradavice su lateks i silikon. Prvi je materijal mekan i elastičan, pa su proizvodi od njega prikladni za oslabljenu i nedonoščad. Boja je svijetlosmeđa, tekstura prozirna. Silikonski modeli su bezbojni i prozirni.

Tablica 1. Prednosti i nedostaci silikona i lateksa (Pažnja! Tablica se može pomicati udesno i ulijevo).

ImeLateksSilikon
PrednostiPrirodni materijal.Ne izaziva alergijske reakcije.
Sposoban za zagrijavanje toplinom, zbog čega se osjeća poput majčine dojke.Lako se čisti.
Mekoća materijala je bez napora prilikom sisanja.Dobro zadržavanje oblika nakon dugotrajne uporabe.
Preporučuje se za bebe tijekom nicanja zuba.Ne upija strane mirise.
nedostaciNemojte kuhati niti prati agresivne deterdžente.Neispravno odabrani model može prouzročiti deformaciju zubaca.
Zamračite se na suncu.Sisanje zbog tvrdoće materijala zahtijeva napor.
Deformirati duljom uporabom.Materijal je tvrđi od lateksa, što možda neće ugoditi vašoj bebi.
Molekule proteina u lateksu mogu potaknuti alergije.Umjetni materijal.
Proizvod se mora zamijeniti mjesec dana nakon upotrebe.Ne davati bebama s izbijenim zubima: mrvica može slučajno odgristi komad i zagušiti se.
Niskokvalitetni lateks može sadržavati kancerogene tvari.

Vijeće. Potražite komad izrađen od jednog komada materijala. Voda neće ući u nju, lakše se obrađuje, neće se slomiti pod slučajnim mehaničkim stresom.

Zanimljivo je. Modeli duda upečatljivi su u raznolikosti: postoje bradavice-termometri, proizvodi s dozatorom za uzimanje lijekova, s minijaturnim inhalatorima.

Preporuke za odabir bradavice

Trgovina može imati nekoliko desetaka vrsta duda, kako se ne zbuniti i odabrati opciju koju želite? Evo nekoliko savjeta:

  Prvo odaberite proizvode koji odgovaraju dobi i odlučite koji je materijal poželjniji. Za savjet o modelu možete zatražiti savjetnika.

Kupite nekoliko modela različitih oblika, izrađenih od lateksa i silikona: čak i ako se djetetu odjednom sviđa sve što se rijetko događa, trebat će vam nekoliko komada u rezervi u slučaju gubitka ili slučajnog oštećenja.

Među svjetskim proizvođačima postoje mnoge tvrtke čiji se proizvodi majkama novorođenih beba mogu sigurno savjetovati.

Tablica 2. Ocjena proizvođača duda (Pažnja! Tablica se može pomicati udesno i ulijevo).

FirmaZemlja proizvođačaprofesionalciMinuse
Nuk GenijeNjemačkaOblik bradavice - napredni ortodontski.
Dostupno u silikonu i lateksu.
Visoka cijena.
GolubJapanOblik bradavice - napredni ortodontski.
Stroga kontrola kvalitete materijala.
Pristupačne cijene.
Neobičan dizajn.
---
Philips AventNizozemskaRaznolik raspon modela.
Set uključuje zaštitnu kapu.
Visoka cijena.
HeveaDanskaRaznolik raspon modela.
Za proizvodnju se koristi prirodna guma.
Najskuplji proizvodi.
ChiccoItalijaOblik bradavice - poboljšani anatomski.
Kvalitetan lateks.
Robustan dizajn.
---
BibiŠvicarskaNeobičan dizajn.
Dugi vijek trajanja.
Neobična cijena.
Bebe CanpolPoljskaDostupno u silikonu i lateksu.
Oblik bradavice - napredni ortodontski.
Raznolik raspon modela.
Pristupačne cijene.
---
TigexFrancuskaOblik bradavice - poboljšani anatomski.
Raznolik raspon modela.
Pristupačne cijene.
---

Ocjena duda za novorođenčad

(Pažnja! Tablica se može pomicati udesno i ulijevo).

ImeTehnički podaciCijena, trljajte.
1. Nuk GenijeNapredni zračni ventil.
Anatomski oblik.
Mekoća.
Dugi vijek trajanja.
Izvorni dizajn.
Od 290
2. GolubZanimljiv dizajn zaštitnog diska.
Linija ima papilu za žvakanje i odvikavanje od dude.
Od 150
3. Philips AventZaštitni disk ima 6 rupa za cirkulaciju zraka.
Optimalna veličina.
Nalazi se u svakoj ljekarni.
Mane uključuju propusnu strukturu: vlaga može ući unutar bradavice.
Postoje modeli sa svjetlećim tijelom za noć.
Od 265. god
4. BibiSvijetli dizajn sa zabavnim slovima. Postoje modeli za bebe i malu djecu.300
5. HeveaJednodijelne dude od prirodne gume.
Različiti oblici: okrugli, ortodontski, fiziološki.
400
6. NubyIzvorni oblik s pomičnim usisnim dijelom.
Povoljno za čuvanje i upotrebu.
Dodatne kvržice na bradavici masiraju desni.
300
7. ChiccoAnatomski ispravna oblikovana konstrukcija izrađena od brzo zagrijavajućeg lateksa.220
8. Canpol Bebe ortodontiNapredni zračni ventil.
Ortodontski oblik.
120
9. TigexPostoje modeli za nedonoščad.
Anatomski oblik.
130
10. Svijet djetinjstvaRazličiti oblici: okrugli, ortodontski, fiziološki.
Postoje modeli i za dječake i za djevojčice.
Od 130

Pravila za hranjenje iz bočice

Kada hranite bebu kroz bočicu, također je važno koristiti sisu anatomskog oblika. Postoji nekoliko preporuka pedijatara za majke djece na IV:

  Za bilo koje, čak i najneznačajnije deformacije, pukotine, bradavica na boci mora se mijenjati.

Duda pravila

Kupljenu dudu morate održavati čistom. Za dezinfekciju možete uzeti slabu otopinu octa ili sode. Proizvode čuvajte u spremniku s poklopcem na vijak. Evo još nekoliko savjeta iskusnih mama:

 • Ako je beba navikla na određeni oblik dude, kupite 2-3 rezervne dijelove iste marke.
 • Da biste izbjegli rani karijes, gastritis i SARS u djeteta, nemojte lizati dudu.
 • Nemojte koristiti vezice i vrpce - bolje je kupiti posebne ukosnice s kratkim lancem.
 • Ne dajte lutku bez potrebe.

Važno! Kad učite bebu da uzima dudu, nemojte je umakati u med. U djece mlađe od godinu dana može izazvati botulizam..

Djeci treba manje duda kad se osjećaju sigurno. Klinac će vam sam tražiti kada želi jesti i kada samo treba pažnju. Čak i najbolja lutka za novorođenče ne može zamijeniti majčinu toplinu i ljubav..

VAŽNO! * prilikom kopiranja materijala članka obavezno navedite aktivnu vezu do izvora: https://razvitie-vospitanie.ru/uhod/kakuyu_pustishku_vibrat_dlya_novorozhdennogo.html

Ako vam se članak svidio, svidite ga i ostavite svoj komentar ispod. Vaše mišljenje nam je važno!

TOP 5 najboljih duda za novorođenčad

Mnogim mladim roditeljima vrlo je teško odlučiti se za dječji pribor. Što je djetetu potrebno u prvim mjesecima života i bez čega možete? Nije tajna da roba za djecu ima prilično visoku cijenu koja je mnogima možda preskupa. Zbog toga je važno prije kupnje upoznati se s proizvodima, istaknuti sve prednosti i nedostatke te utvrditi potrebu za predmetom za određenu obitelj. Duda za novorođenčad jedna je od najpopularnijih dodataka.

Treba li novorođenčetu doista lutka?

Lutka je jedan od najkontroverznijih dječjih predmeta. Neki su kategorički protiv duda, dok drugi, naprotiv, ne mogu zamisliti život bez takvog uređaja..

Sve za

Prije svega, potrebno je shvatiti da je glavni refleks kod novorođenčadi i djece prvih mjeseci života sisanje. Treba biti zadovoljan.

Bebe koje doje često ne prihvaćaju i odbijaju dudu. To je zbog činjenice da bebe majčinim dojkama zadovoljavaju refleks sisanja. Prirodno hranjenje organizira se na zahtjev djeteta. Stoga majka lako može razumjeti kada je dijete gladno ili kada mu treba "komunikacija" s majkom. Ali čak i za dojenje može biti potrebna duda.

Postoje situacije kada majka ne može dojiti ovu minutu, tada lutka može djetetu odvratiti pozornost, zadovoljiti refleks sisanja. Također, pod nekim okolnostima, na primjer, u klinici tijekom različitih medicinskih postupaka, potrebno je umiriti dijete, tada su bebi bradavice neophodni pomagači..

Na ulici se djeca često probude i počnu plakati, a kako dijete ne bi progutalo hladan zrak, majka može dati lutku. Ovaj pribor pruža bebi psihološku udobnost i omogućuje vam da se osjećate smireno.

Dojenčad koja se hrane na bočicu gotovo uvijek moraju zadovoljiti refleks sisanja. Jer hranjenje na bočicu dolazi u redovitim intervalima u određeno vrijeme. Načelo na zahtjev ne djeluje kod "umjetnih" beba. Stoga se za takvu djecu preporučuje uporaba lutke..

Činjenice protiv lutke

Većina stomatologa tvrdi da prekomjerna upotreba dude dovodi do razvoja malokluzije (otvorene). Ova se patologija formira kod one djece kojoj se neprestano nudi duda, bez obzira na okolnosti. Obično su ta djeca vrlo uzbudljiva. A da bi smirili takvo dijete, roditelji su prisiljeni koristiti lutku.

Neke su studije pokazale da stalno sisanje dudice povećava rizik od upala uha. Budući da ovaj proces povećava pritisak u slušnoj cijevi, a vjerojatnost infekcije dramatično raste. Nerijetko je slučaj da dijete zahtijeva majčinu pažnju kada plače. Ali roditelji mogu pogrešno protumačiti ovu situaciju i ponuditi lutku, tako da beba ne može zadovoljiti svoje potrebe za "komunikacijom".

Mnogi stručnjaci preporučuju odvikavanje djeteta od dude nakon 6 mjeseci. Budući da se beba osamostaljuje i sposobna je sama podići bradavicu s poda ako padne. Kao rezultat toga, roditelji se suočavaju s problemom sterilnosti. Mama možda jednostavno neće imati vremena pratiti bebu koja neprestano vadi ili pušta dudu. Ta djeca mogu razviti razne crijevne zarazne bolesti..

Problem odvikavanja najoštriji je za one roditelje koji svoje dijete svakodnevno stavljaju u krevet s dudom. Takva se djeca jako vežu za nju i ne mogu zamisliti miran san bez lutke..

Duda i dojenje

Majke koje doje trebaju biti oprezne s dudom.

Tehnika sisanja dude i dojke bitno se razlikuje. Tijekom hranjenja beba mora širom otvoriti usta i uhvatiti ne samo bradavicu, već i areolu. Majčina bradavica mora biti u korijenu djetetovog jezika za učinkovito sisanje. Kada koristi dudu, beba ne mora izvoditi gornje korake. Slijedom toga, dijete možda neće dojiti zbog poteškoća u sisanju. Neučinkovito hranjenje doprinosi stagnaciji mlijeka u majčinim dojkama, nedovoljnom debljanju djeteta, a također i smanjenju količine mlijeka.

Kako odabrati pravu dudu?

Lutka je najjednostavniji predmet među dječjim potrepštinama. Ali čak i kad kupujete takav proizvod, morate biti oprezni i obratiti pažnju na neke značajke.

Optimalan oblik dude

Optimalan oblik dude je oblik koji slijedi oblik majčine bradavice. Zahvaljujući tome, beba neće samo osjetiti psihološku udobnost, već se neće odreći ni majčinih dojki. Najpopularniji oblik je klasični okrugli.

Ovaj je oblik najpoznatiji naraštaju proteklih godina. Ovaj uzorak bradavice stvarno prati oblik majčine bradavice. Duda je zaobljena i na suženju se sužava. Glavni nedostatak takve bradavice je stvaranje netočnog (otvorenog) ugriza..

Trenutno se stvaraju novi moderni modeli koji rješavaju problem promjene kostura lica. Ovaj model uključuje anatomsku dudu. Bradavica ima glađi oblik i sužava se prema graničniku. Anatomska duda se inače naziva kapljičasta. Ovaj model u potpunosti ponavlja bebinu usnu šupljinu.

Najsofisticiraniji je ortodontski oblik dude. Ova bradavica smanjuje malokluziju. Najravnija je u usporedbi s prethodnima, a ima i nagnutu bradavicu. Ortodontska duda također je anatomska opcija i preporučuje se za upotrebu od strane stomatologa.

Veličina

Veličinu dude treba odabrati uzimajući u obzir dob i individualne osobine djeteta. Najmanji modeli stvoreni su za prerano rođenu i slabu bebu. Bradavice za novorođenče su manje radi veće udobnosti tijekom uporabe.

Različite vrste duda imaju svoju dimenzijsku mrežu. No, najčešće dimenzijske varijacije su modeli temeljeni na dobi. Najmanje bradavice mogu se koristiti do 6 mjeseci, srednja kategorija namijenjena je bebama od 6 do 12 ili 18 mjeseci. A one najveće mogu se ponuditi djetetu starijem od 18 mjeseci. Neke marke pružaju kraće dobne intervale.

Materijal

Materijal se može razlikovati. Najbudžetniji su modeli od lateksa. Ovaj se materijal ne preporučuje za upotrebu, jer nije dovoljno gust i elastičan. Kao rezultat toga, dijete nakon takve bradavice može odbiti dojiti. Također, lateks ima neugodan miris i specifičan okus..

Moderne dude izrađene su od sigurnog silikona. Proziran je, bez mirisa i okusa. A također je glavna prednost njegova gustoća i elastičnost, zahvaljujući kojima je manje vjerojatno da će beba napustiti majčinu dojku. Važna je činjenica da je silikon teže ispucati od lateksa.

Izgled dude

Pri odabiru dude, trebali biste obratiti pažnju na sam limitator (dio dude, koji se nalazi izravno na djetetovom licu). Mora imati poseban izrez za nos. Takav usjek može biti simetričan, radi veće praktičnosti tijekom sisanja. Također je potrebno imati rupe kako bi beba mogla mirno disati. Na modernom tržištu možete promatrati razne varijacije bradavice - s ugrađenim termometrom ili dozatorom za primjenu lijekova tijekom bolesti.

Dodaci za dodatnu opremu

Zajedno s dudom proizvođač nudi velik broj različitih dodataka..

U nedostatku čepa, može se naći posebna posuda u koju se može čuvati čista, obrađena duda. Kako beba ne bi izgubila i bacila dudu na pod, stvoreni su uređaji koji su jednom stranom pričvršćeni na bebinu odjeću, a drugom na dudu. Dakle, držanje dude na bebinoj odjeći. Ali ovaj pribor ne štiti od patogenih mikroorganizama.

Gdje kupiti dude?

Danas pronalazak lutke nije problem. Važno je da proizvod mora biti certificiran. Suvremeni proizvođači podvrgavaju se ispitivanju proizvoda i posjeduju certifikate kvalitete.

Specijalizirane prodavaonice

Svake godine stvara se sve više specijaliziranih dječjih trgovina, čak i u malim gradovima. Tamo možete pronaći veliki izbor dječjih proizvoda raznih stranih proizvođača. Također, dudu možete pronaći u bilo kojoj obližnjoj ljekarni..

Internetske trgovine

Internetska kupnja vrlo je prikladna, a mnogi roditelji prelaze na kupnju na ovoj stranici. Možete odabrati i naručiti proizvod bez napuštanja kuće. Ova činjenica je neosporan plus za roditelje koji imaju malo dijete. Internetske trgovine mogu se naći kako u velikim specijaliziranim dječjim hipermarketima, tako i u raznim stranim brandovima koji nude ovaj ili onaj proizvod.

Pravila za upotrebu dude za bebe

Prije upotrebe dude potrebno je predmet prokuhati ili obraditi u posebnom sterilizatoru. Vrlo je važno dudu ne objesiti o konce bebe oko vrata, jer postoji velika opasnost od gušenja. Da biste dudu pričvrstili na bebinu odjeću, postoje sve vrste fiksatora.

Po potrebi se preporučuje duda. Nakon upotrebe važno ga je čuvati suhog u posebnom spremniku ili pod zaštitnom kapom. Tijekom dana preporučuje se obrađivanje bradavice kipućom vodom barem jednom dnevno i kako se zaprlja.

Preporučuje se promjena dude ako su na njoj nastale pukotine ili drugi nedostaci. Također je važno poštivati ​​vijek sisa, koji je uvijek naznačen na pakiranju. Prosječni životni vijek lateksnih sisača je oko 3 tjedna, a silikonskih do 5.

Mišljenje pedijatra: davati djetetu dudu ili ne

Hoće li djetetu dati lutku ili ne, na majci je da odluči. Treba poslušati samo neki savjet. Preporuča se koristiti samo visokokvalitetne i sigurne silikonske bradavice. Odaberite oblik anatomske ili ortodontske dude. I trebali biste ga na vrijeme promijeniti u novi. Bradavice je važno koristiti samo u određenim situacijama. Stalno sisanje dudice dovodi do ovisnosti i bolnog odvikavanja od nje. Ispravna uporaba bradavice i osjećaj proporcije ne mogu naštetiti bebi.

Najbolje za djecu. Pregled popularnih i najboljih duda

Dječjim dudama preporučuje se kupnja duda poznatih i provjerenih proizvođača. Pakiranje takvih bradavica sadrži ne samo proizvod, već i upute, sastav proizvoda. Certificirane marke dude izrađuju samo od sigurnih i hipoalergijskih materijala.

Najbolje i najpopularnije dude koje su tražene među mamama.

Philips Avent

Ova marka nudi široku paletu duda. Bradavice za novorođenče su vrlo mekane, elastične i lagane. Mala veličina idealna je za bebe od 0 do 2 mjeseca. Ortodontska duda ne ometa pravilno stvaranje bebinog ugriza. Duda za novorođenče ima uključenu zaštitnu kapicu. Paket uključuje 2 bradavice, a cijena je oko 450 - 500 rubalja.

Klasični Avent cucli izuzetno su popularni. Ova duda ima drugačiju veličinu koja je naznačena na pakiranju i odgovara određenoj dobi. Anatomska bradavica izrađena je od gustog, visokokvalitetnog silikona. 6 ventilacijskih rupa omogućuje djetetu da se osjeća ugodno i ne ometa mirno disanje. Prednost takvih duda također je široka raznolikost boja i šarenih slika. Bradavice također imaju zaštitne kapice.

Cijena za 2 dude iznosi 550 rubalja.

Golub

Japanske bradavice su anatomskog oblika. Dude koje dolaze od 0 mogu se koristiti do 4 mjeseca. Kvalitetni materijal dude glavna je prednost. Bebe vole lijepe boje. Pristupačna cijena također je plus i iznosi 340 rubalja. Za takvu lutku morate kupiti zaštitni spremnik..

Dr. Brown's

Lutka američkog proizvođača jedinstvena je u svojoj vrsti. Sisač je u obliku suze i blago zakrivljen, s posebnim zračnim kanalom koji propušta zrak i ulazi, što smanjuje gutanje zraka. Ova bradavica djeluje protiv kolika. Glavna prednost dude, pored svoje kvalitete, jest u tome što dolazi sa zaštitnom kapom s ventilacijskim sustavom. Cijena je 360 ​​rubalja.

Njemački proizvođač nudi izbor različitih bradavica koje imaju svoju dobnu kategoriju. Bradavica ima ortodontski oblik, što osvaja kupca. Osim silikonskih dudica, proizvođač proizvodi i dude od lateksa, ali one nisu popularne. Boje su vrlo šarene i originalne. Neki proizvodi imaju sjaj u mračnim elementima.

Cijena je 280 rubalja.

Chicco

Bradavice ovog proizvođača također su jedinstvene. Jer najpopularniji model marke je potpuno silikonska duda. Čvrsti silikon ne dopušta nakupljanje mikroorganizama, dok je u drugim modelima to moguće na zglobovima proizvoda. Ovom je lutkom lakše rukovati. Bradavica je ortodontska. Također, duda se može koristiti kao uređaj za zube tijekom određenih razdoblja djetetova života. Ovu dudu preporučuje se koristiti nakon 6 mjeseci jer je preteška za novorođenčad..

Cijena je 300 rubalja. Nedostaci uključuju činjenicu da bradavica nema zaštitnu kapicu, a takva duda ne stane u mnoge posude. Volumetrijska veličina pruža ne-sklopivi silikonski prsten.

Zaključak

Duda za novorođenčad najkontroverzniji je dječji predmet koji ima puno prednosti i nedostataka. Nijedan stručnjak ne može kategorički odgovoriti na pitanje može li se koristiti lutka ili ne. Jedino što mama može dobiti od liječnika su preporuke kojih se treba pridržavati dok koristite dudu. Dudu treba ponuditi djetetu u određenim situacijama i pažljivo odabrati izbor ovog proizvoda kako bi se izbjegli problemi s dojenjem i odvikavanjem..

To Je Važno Znati O Planiranju

"Pimafucin" tijekom trudnoće: upute za uporabu

Analize

U razdoblju rađanja djeteta žensko tijelo doživljava povećano opterećenje, zbog čega zaštita od zaraznih sredstava slabi. Jedna od najneugodnijih i najčešćih pojava tijekom trudnoće je drozd.

Čišćenje nakon poroda

Neplodnost

Kada očistiti nakon porodaApsolutno svaka žena rađa dva puta: prvo dijete, a zatim posteljica, koja ju je povezala s djetetom tijekom cijele trudnoće. Majke obično ne obraćaju pažnju ni na rođenje posteljice, jer na njihovim grudima već leži malo blago.

Mogu li piti Aspirin tijekom trudnoće

Novorođenče

Članak govori o Aspirinu tijekom trudnoće. Kažemo vam je li moguće piti ga u 1., 2. i 3. tromjesečju, koje su kontraindikacije, koliko su opasne i recenzije. Saznat ćete za što je lijek propisan tijekom trudnoće, može li se uzimati protiv glavobolje, edema i razrjeđivanja krvi, što može zamijeniti.

Koje su bradavice najbolje za novorođenčad: ocjena duda

Neplodnost

Pitanje koju dudu odabrati za novorođenče nije nimalo trivijalno: normalno oblikovanje nazofarinksa i čeljusti djeteta ovisit će o njegovom dizajnu.